640 kb mindenre elég?

 ( uzsolt | 2018. június 14., csütörtök - 7:25 )

Az urbanlegends.hu oldalon jelent meg egy cikk, amely a híres-hírhedt mondat eredetének próbált utánajárni (leginkább külföldi, hasonló profilú oldalak eredményei alapján).
Az eredmény itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kb != kB

Egyébként pedig tagadja, hogy mondta volna:

"ANSWER: I've said some stupid things and some wrong things, but not that. No one involved in computers would ever say that a certain amount of memory is enough for all time."

--
trey @ gépház

kb != kB
Bocs, valóban, erre nem figyeltem :)

Igen, a cikk is ezt írja, hogy Gates tagadja, hogy ilyet mondott volna.

„Gates tagadja, hogy ilyet mondott volna”

Mondjuk ez nem jelent semmit. Rengeteg ember tagad le dolgokat. Aztán vagy úgy volt, vagy nem. Például a börtönök konganának az ürességtől, ha ez egy elfogadott „bizonyíték” lenne. :-)

en kihuztam volna magam ezt mondva: igen, en voltam.

tok mindegy mennyire nem tarthato a dolog, valaminek megiscsak ellensulyoznia kellene a “legyen 16giga az elvart memoria, ugyis olcsok a modulok” okossagokat. ha masnem egy ilyen mondatnak.

hulye volt ha letagadta.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

TLDR; nem olvastam a cikket

A Föld népességének 99,99999%-a úgy él és hal ezen a bolygón, hogy nem hagy semmi nyomot a történelemben, amire évszázadok múlva is emlékeznének. Gates pont nem ilyen. Gondolom nem arról akar majd a történelemkönyvekben emlékezetes maradni évszázadok múlva, h. ilyen hülyeséget mondott.

Az, hogy ő mondta v. más, és egyáltalán elhangzott-e tényleg ez bárki hírösember szájából is v. csak valaki kitalálta, az teljesen mindegy is.
Kezdődött ez az egész azzal, hogy az IBM akkori vezetője mondta: "A világpiacon összesen kb. 5 darab számítógép helyezhető el". Vagy a másik jól ismert: "Nem látom értelmét annak, hogy miért akarna bárki is egy komputert az otthonába" a DEC egyik alapítójától.

Gates nyilván pont a PC elterjesztésében vállalt úttörő szerepe miatt nem mondott volna ilyet.
Anno az IPv4-ről se gondolták h. kifutunk belőle, aztán mégis. Vagy a 32 bites Unix time elég lesz a belátható jövőben. Dátumábrázolás 2 számjegyen? Tehát bőven van példa az ilyen és hasonló bakikból.
--

Egyáltalán nem volt ez olyan nagyon vak kijelentés, hiszen akkoriban egy Commodore-64 64 kB-tal is el volt.
Bekapcsolás után azt írta ki, hogy 38911 bytes free. :)
Én írtam rá céges környezetben használt programot is, konkrétan mezőgazdasági gépek költségeinek teljesítményarányos felosztására. Igaz használtam hozzá két floppy egységet is. Ok. grafika nem volt benne, de akkoriban a hasonló PC-s programokban sem nagyon.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Akkor Te sem ma kezdted az ipart. :))
(Vagy q spúr volt a megbízó.)
És pontosan azt írta ki, hogy 38911 BASIC BYTES FREE

Egy kis nosztalgia. Annak idején a békásmegyeri számítástechnikai klubban a faliújságra ki volt rajzszögezve egy 5.25"-ös floppy, ezzel a felirattal: így jár minden Commodore...

A klubban a következők teljesítettek szolgálatot: ZX81, ZX Spectrum 48, "Kütyü" -- ő egy HT-1080Z változat volt, amit a klub egyik vezetője (Szekér Ottó) készített. Sokkal később valahonnan odaköltözött egy ABC 80 is és egy Spectrum+, de még a későbbiek is kizárólag Z80 alapú mesterművek voltak.

És hogy miért 38911 bytes basic bytes free, az is szép történelem.
A C64 címtartományának az elején mindenféle BASIC interpreter számára fontos változók voltak, aztán 0x800-tól jött a BASIC RAM és 0xA000-tól a BASIC ROM. A kettő között volt ez a BASIC RAM, ami 38911 byte volt.
De alapból még 0xC000-0xCFFF -ig volt újabb 4k RAM-od, bár a BASIC ezt nem használta.

A szép az volt, hogy a proci "GPIO" lábának állapotváltásával a ROM-ok címtartománya mögötti RAM is elérhető volt, kikapcsolhattad a ROM és videóRAM részeket és megkaptad a valódi RAM-ot itt is, aztán ha mégis kellettek a ROM funkciók, akkor visszakapcsolhattad. Így assembly-ben néhány byte híján 64 kByte RAM állt rendelkezésedre.

Régi szép történelem, amikor az órajel még 1 MHz alatti volt, az elemi 8 bites utasítás 2..7 órajel idő alatt futott le, és egy 8 bites szorzást is hardverképesség híján szoftverből kellett összeraknod.

... és 6-8 Data Becker könyvben benne volt minden amit a C64-ről és a Floppy egységről tudni kellett. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Továbbá könyvben ki volt adva a BASIC ROM és a KERNAL ROM teljes assembly forráskódja, kommentelve. Továbbá a C64 teljes áramköri rajza.

Továbbá bereg visszafejtette a teljes 6502 szilíciumot és publikálta is.