Legpontosabb ingyenes időjárás-előrejelző alkalmazás o.telóra

 ( m.informatikus | 2018. június 2., szombat - 12:39 )

Android/ios-re szerintetek melyik a legpontosabb időjárás-előrejelző alkalmazás?

Vagy ilyen nem létezik és inkább fizetőseket keressek?

pl.: kültéren dolgozna az ember a hétvégén, megnézi a 3 napos előrejelzést h. szombat de/du és vasárnap du esni fog, ok, akkor csak vasárnap de. meló... közben meg ha szombaton nézi meg az ember az előrejelzőt, már szép időt mond aznapra és egy csepp eső sem esett...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pontos előrejelzést 3 napra szerintem mostanában sehol sem találsz.
Ha mégis eltalálja valaki, csak a véletlen műve lehet. (akár a jós, akár az időjárás részéről)

nem igaz h. 2018-ban 3 napra előre nem lehet tudni h. milyen időjárás lesz adott helyen, akár fizetős app esetén, durva

írjál rá szoffert
szarrá fogod keresni magad vele

a fizika még mindig nem megy :(

A 80-as években gyakran még a másnapi időjárást sem sikerült eltalálni. Így én a mostani helyzetet úgy élem meg, hogy már elég pontos az előrejelzés. Igen, néha szívás fiatalnak lenni. :-)

Vannak a meteorológiai műholdak. Nem túl sok ilyen rendszer van, tehát sok előrejelző alkalmazás ugyanazokra az adatokra alapozva fog előrejelzést adni. Másrészt ezek az alkalmazások nem végeznek számításokat, matematikai modellezéseket, mert azok eléggé számításigényesek. Egyes cégek a műholdak adatai alapján végeznek előrejelzéseket. Arra tippelek, hogy a felhasznált matematikai modellek száma is elég korlátos, így nem kizárt, hogy sok cég többé-kevésbé azonos modellek alapján számolja ki a várható időjárást. Az alkalmazások azokat a „jóslásokat” tudják használni, amelyeket a készítőjük nyilvánosan elérhetővé tett. Az alkalmazott modellek közötti eltérések eredményezhetik azt, hol az egyik, hol a másik alkalmazás ad jobb eredményt.

Az alkalmazások leginkább abban különböznek, hogy milyen körítést adtak az adatokhoz. Illetve, hogy melyik adatbázist használják.

Javaslatom: válasz egy neked szimpatikus kinézetű alkalmazást, amelynél ki lehet választani, hogy melyik szolgáltató adatait használja. Próbáld végig a különböző szolgáltatókat, és válaszd ki azt, amelyik a tartózkodási helyeden a legpontosabb eredményt adja. Ezt a próbát úgy érdemes elvégezni, hogy kiválasztasz egy szolgáltatót, 2-3 hétig figyeled az előrejelzést, utána váltasz másik szolgáltatóra, stb. Vagy naponta többször végigzongorázod az előrejelzéseket, és feljegyzed mit jósoltak. A végén eldöntöd, melyik talált többször.

Az szinte biztos, hogy olyat nem találsz, ami mindig tökéletes eredményt ad. Az alkalmazott matematikai modell az egyik időjárási helyzetben jobban fog „működni”, a másikban rosszabbul. Sőt az is előfordulhat, hogy amelyik Győrben viszonylag pontos előrejelzést ad, az esetleg Szegeden, vagy Miskolcon már nem lesz olyan jó.

2018/06/02 23:27:59 invalid character '<' looking for beginning of value 2018/06/02 23:27:59 Malformed response.

Ez legalább tűpontos.

A fő probléma az, hogy a mérések nem elég részletesek (pontosak). Talán Vissy Károly mondta (talán a Mindentudás Egyeteme előadásán), hogy ahhoz, hogy (nemtudom hány) napra biztosan meg tudjuk mondani, milyen lesz az idő, 1-2 méterenként kellene minden pontban (nyilván 3D-ben) tudni az adatokat (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, stb.). Nem az app hiánya a "nem igaz".
Lényegében olyasmi a "gond", hogy ha a peremfeltételek csak egy kicsit különböznek attól, amit feltételezünk (mert ugyebár méterenként nincsenek adatok), (nem túl) rövid időn belül lényegesen különbözni fog a jóslat és a valóság (ld. káoszelmélet).

+1 Mai példa: tegnap még vihart jeleztek a mi környékünkön, reggel volt valami gyenge szitálás, estére egészen kitisztult. Holnapra a pénteken előrejelzett eső helyett már napos-felhős időt mutat.

iOS-en a Carrot Weather elég pontos, fizetős, nem is olcsó, de érdemes lehet megnézni. A Forecast.io adatait használja, előzetesen ott tudod tesztelni, hogy a te környetedre nézve mennyire megbízható.

időképnek van saját radarja, mindenki más kb. met.hu, pontosabban a met.hu felküldi az ECMWMF-nek, az meg leküldi egyfelől a weather.com-nak, másfelől a yahoo-nak, ahonnan meg megveszik a többiek.

Mondjuk én leginkább csak radart nézek ott, ami egy sporteseménynél vagy fesztiválnál pl. alap nyáron, de 3 napra az nem jó.

3 nap esetén met.hu valószínűségi időjárás előrejelzést érdemes talán nézni:

http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

Bár hogyismondjam: anno 5 éve, március 15-én, valami 5% esélye volt az akkora hóviharnak amekkora lett, csak ez senkit nem vigasztalt amikor jött a belügyminisztérium SMS-e hogy ne szálljanak ki.

"időképnek van saját radarja"
Radarja nincs ("Az adatok forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat"), saját szoftvert futtanak a MET adataira.

De van: https://www.idokep.hu/hirek/radar-szeged
Csak nem megy nekik állandóan, mert gyorsak "kopik" és drága üzemben tartani. Nagyobb zivatarok idején járatják őket.

tiny.cc/esozes

Én ezt szoktam nézni telefonon is, böngészőből :) Nem atombiztos, de egyébként kb annyit lehet tudni, hogy a megyében/országban kb milyen idő lesz. Ha teljesen esőmenteset jósol, az általában bejön, az esőt olyan +/- 100 km és +/-3 óra pontossággal tudja :)

Ja, igen, alkalmazásnál ilyet még nem nagyon láttam, hogy integrálna ilyen térképeket. Mikor kijött a met.hu radar appja, reméltem, hogy integrálva lesz bele ez a feature, de az is úgy emlékszem, hogy csak 3 órát tudott előre. Ha valaki tud valami hasonlót app formátumban, engem is érdekelne :)

qkk ide: https://nimbus.elte.hu/fcrace/

1. self-signed cert
2. ami lejárt kb. 2 éve

--

Nem IT ügyben gondoltam, hanem hogy miből is lesz az időjárásjelentés. Az elte ttkto honlapja anno az ország top3 leggázabb honlapjai közé is beverekedte magát, de igazából az egyetemi szférában sok helyen "ez a sikk" tanszéki szinten, bátran üss fel pár tanszéki honlapon random és borzadj sokat, nem csak azok lesznek bajok amiket írtál ...

Felig OFFtopic, inkabb a problema hattererol szol, es bocsi az ekezetek hianyaert:

A problema az, hogy az idojaras egy kaotikus rendszer. Ennek elso normalisabb modellje a Lorenz rendszer (innen van a butterfly effect, a rendszer eredmenyet ha abrazolod "hasonlit" a pillango szarnyara, termeszetesen nem kell szo szerint venni, hogy egy pillango hurrikant okoz, inkabb a rendszer kaotikus voltara utalt vele anno Lorenz), viszonylag egyszeru a rendszer modellja, szoval ezzel tudsz jatszani, konnyu megirni akarmiben, akar javascript-ben, vagy pythonban, vagy amiben szeretned. Persze mostmar bonyolultabb modellt hasznalnak, de az egyszerubb modellal ki tudod probalni, ha egy pontbol indulsz, hogyan valtozik meg a viselkedese a rendszernek, ha kicsit mas parametereket irsz be, hogy mennyi ido utan mekkora az elteres, ebbol fogod latni, hogy mennyire komoly a problema. En iranyitas elmeletbol talalkoztam vele. Az a kihivas, amikor ilyen kaotikus rendszereket probalsz meg iranyitani. Azota is az uj modszereket ilyeneken tesztelem, mert ez az egyik legnagyobb kihivas amelett, hogy nemlinearis modelleket probalok meg iranyitani.

A rendszerrol itt olvashatsz kicsit bovebben, de sok helyen talalhato implementacio is, szoval nem kell megirni, de azert en megis javasolnam, mert segit a megertesben, konnyebb utanna valtoztatni, akar zavarokat meg belerakni, meg ilyenek sokkal konyebb.

http://mathworld.wolfram.com/LorenzAttractor.html

A legpontosabb hazai előrejelzéshez talán még mindig az OMSZ weblapján férsz hozzá a met.hu -n vagy a mobilbarát változathoz az m.met.hu -n.

OMSZ Meteora néven van programjuk is, de a szoftver megvalósítása gyengébb minőségű munka, mint az időképes társaságé, legalábbis iosen.

A 24 órás előrejelzések 90-95 százalákos megbízhatóságúak, hétes időtávra 70-75 százalékos.

A hőmérséklet amit egész pontosan lehet előrejelezni, a csapadékot, és a szelet sokkal-sokkal kevésbé pontosan lehet csak.

met.hu
idokep.hu - van alkalmazas, nekem fagyogatott
https://www.metnet.hu/
weather.com - van alkalmazas
https://www.wunderground.com - egesz kulturalt alkalmazas
windguru.cz - szep es jo, ha nem kell a delay, akkor fizetos

http://mavrepuloklub.hu/wp-content/meteo.html - ok szepen osszegyujtottek egy oldalra

ezt mind szepen megolvasod, aztan okoskodsz magadnak es vagy bejon vagy nem

arcus rövid távra nagyon jó. Nem tudom, hogy 3 napos távlatban jobb vagy rosszabb-e mint a többiek

yr.no nekem gyakran bejön, amúgy accuweather alap. Meg szoktam nézni 3-4-et (WetterOnline, köpönyeg, időkép, és az említettek), aztán átlagolok :-)

3 napos előrejelzés az már a kávéhabból jóslás kategória ;)
Több együttálló probléma miatt is ez a helyzet:

Az embereket az érdekli ahol épp ők vannak/lesznek. Ez max 1-2 km átmérőjű területere szűkül.
Az időjárás szempontjából pedig pl. a kárpát medence jelent egy egységet :)

Tehát, azt egész jól megjósolják, hogy a kárpát medencébe beér-e egy front, és hogy az mit hoz magával. De hogy azon belül mi lesz, az sokon múlik, de leginkább a földrajzi adottságoktól.

a nyári záporok/zivatarok zöme egyszerre csak nagyon kis területet érint, cserébe nehezen kiszámítható módon közlekedik, és az élettartama is igen változó lehet. Tehát a szerencsétlen időjós nem tud mit mondani, csak hogy záporok zivatarok országszerte várhatóak. Aztán, hogy pontosan mikor hol jár, és hol dobja le a csapadékot, azt maximum pár órával előre lehet tudni. Ezt is csak akkor, ha folyamatosan és sok helyen végeznek megfigyelést, és nagyon sűrűn frissítik is az időjárás jelentéseket. ám, mindkét pillér igen drága móka.

A legpontosabb időjárás előrejelzés az az, amit a repülésben használnak.
pl: http://flytime.hu/repulesmeteorologia/
Ám ott is pontos helyekre (repülőterekre) koncentrálnak. Tehát hiába tudod te percre pontosan mikor esik ferihegyen, ha te tőle 20km-re vagy, akkor az semmit nem jelent.

Én privát célra az időképet használom, de annak is csak az egynapos "jóslata" ér valamait. "konkrétum közeli" jelzés pedig kizárólag a 15 perces animált radarkép. De még ennél is simán van, hogy azt az 1-2km-es területet, ahol épp tartózkodom mégis simán elkerüli az adott zápor ;)

Szóval ez egy ilyen business ;)

bónuszként, amióta egyik aug. 20-i móka majdnem komoly katasztrófába fulladt, a hivatalos riasztó szervek sokkal inkább "túljelentik" a viharokat, nehogy őket okolják, hogy nem szóltak. Ez ugyan durván torzítja az előrejelzéseket, de csarébe az "ő seggük védve van".

--
zrubi.hu

"bónuszként, amióta egyik aug. 20-i móka majdnem komoly katasztrófába fulladt"

https://index.hu/bulvar/tuzij060820/
--