Legpontosabb ingyenes időjárás-előrejelző alkalmazás o.telóra

Android/ios-re szerintetek melyik a legpontosabb időjárás-előrejelző alkalmazás?

Vagy ilyen nem létezik és inkább fizetőseket keressek?

pl.: kültéren dolgozna az ember a hétvégén, megnézi a 3 napos előrejelzést h. szombat de/du és vasárnap du esni fog, ok, akkor csak vasárnap de. meló... közben meg ha szombaton nézi meg az ember az előrejelzőt, már szép időt mond aznapra és egy csepp eső sem esett...

Hozzászólások

Pontos előrejelzést 3 napra szerintem mostanában sehol sem találsz.
Ha mégis eltalálja valaki, csak a véletlen műve lehet. (akár a jós, akár az időjárás részéről)

A 80-as években gyakran még a másnapi időjárást sem sikerült eltalálni. Így én a mostani helyzetet úgy élem meg, hogy már elég pontos az előrejelzés. Igen, néha szívás fiatalnak lenni. :-)

Vannak a meteorológiai műholdak. Nem túl sok ilyen rendszer van, tehát sok előrejelző alkalmazás ugyanazokra az adatokra alapozva fog előrejelzést adni. Másrészt ezek az alkalmazások nem végeznek számításokat, matematikai modellezéseket, mert azok eléggé számításigényesek. Egyes cégek a műholdak adatai alapján végeznek előrejelzéseket. Arra tippelek, hogy a felhasznált matematikai modellek száma is elég korlátos, így nem kizárt, hogy sok cég többé-kevésbé azonos modellek alapján számolja ki a várható időjárást. Az alkalmazások azokat a „jóslásokat” tudják használni, amelyeket a készítőjük nyilvánosan elérhetővé tett. Az alkalmazott modellek közötti eltérések eredményezhetik azt, hol az egyik, hol a másik alkalmazás ad jobb eredményt.

Az alkalmazások leginkább abban különböznek, hogy milyen körítést adtak az adatokhoz. Illetve, hogy melyik adatbázist használják.

Javaslatom: válasz egy neked szimpatikus kinézetű alkalmazást, amelynél ki lehet választani, hogy melyik szolgáltató adatait használja. Próbáld végig a különböző szolgáltatókat, és válaszd ki azt, amelyik a tartózkodási helyeden a legpontosabb eredményt adja. Ezt a próbát úgy érdemes elvégezni, hogy kiválasztasz egy szolgáltatót, 2-3 hétig figyeled az előrejelzést, utána váltasz másik szolgáltatóra, stb. Vagy naponta többször végigzongorázod az előrejelzéseket, és feljegyzed mit jósoltak. A végén eldöntöd, melyik talált többször.

Az szinte biztos, hogy olyat nem találsz, ami mindig tökéletes eredményt ad. Az alkalmazott matematikai modell az egyik időjárási helyzetben jobban fog „működni”, a másikban rosszabbul. Sőt az is előfordulhat, hogy amelyik Győrben viszonylag pontos előrejelzést ad, az esetleg Szegeden, vagy Miskolcon már nem lesz olyan jó.

A fő probléma az, hogy a mérések nem elég részletesek (pontosak). Talán Vissy Károly mondta (talán a Mindentudás Egyeteme előadásán), hogy ahhoz, hogy (nemtudom hány) napra biztosan meg tudjuk mondani, milyen lesz az idő, 1-2 méterenként kellene minden pontban (nyilván 3D-ben) tudni az adatokat (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, stb.). Nem az app hiánya a "nem igaz".
Lényegében olyasmi a "gond", hogy ha a peremfeltételek csak egy kicsit különböznek attól, amit feltételezünk (mert ugyebár méterenként nincsenek adatok), (nem túl) rövid időn belül lényegesen különbözni fog a jóslat és a valóság (ld. káoszelmélet).

iOS-en a Carrot Weather elég pontos, fizetős, nem is olcsó, de érdemes lehet megnézni. A Forecast.io adatait használja, előzetesen ott tudod tesztelni, hogy a te környetedre nézve mennyire megbízható.

időképnek van saját radarja, mindenki más kb. met.hu, pontosabban a met.hu felküldi az ECMWMF-nek, az meg leküldi egyfelől a weather.com-nak, másfelől a yahoo-nak, ahonnan meg megveszik a többiek.

Mondjuk én leginkább csak radart nézek ott, ami egy sporteseménynél vagy fesztiválnál pl. alap nyáron, de 3 napra az nem jó.

3 nap esetén met.hu valószínűségi időjárás előrejelzést érdemes talán nézni:

http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

Bár hogyismondjam: anno 5 éve, március 15-én, valami 5% esélye volt az akkora hóviharnak amekkora lett, csak ez senkit nem vigasztalt amikor jött a belügyminisztérium SMS-e hogy ne szálljanak ki.

tiny.cc/esozes

Én ezt szoktam nézni telefonon is, böngészőből :) Nem atombiztos, de egyébként kb annyit lehet tudni, hogy a megyében/országban kb milyen idő lesz. Ha teljesen esőmenteset jósol, az általában bejön, az esőt olyan +/- 100 km és +/-3 óra pontossággal tudja :)

Ja, igen, alkalmazásnál ilyet még nem nagyon láttam, hogy integrálna ilyen térképeket. Mikor kijött a met.hu radar appja, reméltem, hogy integrálva lesz bele ez a feature, de az is úgy emlékszem, hogy csak 3 órát tudott előre. Ha valaki tud valami hasonlót app formátumban, engem is érdekelne :)

Nem IT ügyben gondoltam, hanem hogy miből is lesz az időjárásjelentés. Az elte ttkto honlapja anno az ország top3 leggázabb honlapjai közé is beverekedte magát, de igazából az egyetemi szférában sok helyen "ez a sikk" tanszéki szinten, bátran üss fel pár tanszéki honlapon random és borzadj sokat, nem csak azok lesznek bajok amiket írtál ...

Felig OFFtopic, inkabb a problema hattererol szol, es bocsi az ekezetek hianyaert:

A problema az, hogy az idojaras egy kaotikus rendszer. Ennek elso normalisabb modellje a Lorenz rendszer (innen van a butterfly effect, a rendszer eredmenyet ha abrazolod "hasonlit" a pillango szarnyara, termeszetesen nem kell szo szerint venni, hogy egy pillango hurrikant okoz, inkabb a rendszer kaotikus voltara utalt vele anno Lorenz), viszonylag egyszeru a rendszer modellja, szoval ezzel tudsz jatszani, konnyu megirni akarmiben, akar javascript-ben, vagy pythonban, vagy amiben szeretned. Persze mostmar bonyolultabb modellt hasznalnak, de az egyszerubb modellal ki tudod probalni, ha egy pontbol indulsz, hogyan valtozik meg a viselkedese a rendszernek, ha kicsit mas parametereket irsz be, hogy mennyi ido utan mekkora az elteres, ebbol fogod latni, hogy mennyire komoly a problema. En iranyitas elmeletbol talalkoztam vele. Az a kihivas, amikor ilyen kaotikus rendszereket probalsz meg iranyitani. Azota is az uj modszereket ilyeneken tesztelem, mert ez az egyik legnagyobb kihivas amelett, hogy nemlinearis modelleket probalok meg iranyitani.

A rendszerrol itt olvashatsz kicsit bovebben, de sok helyen talalhato implementacio is, szoval nem kell megirni, de azert en megis javasolnam, mert segit a megertesben, konnyebb utanna valtoztatni, akar zavarokat meg belerakni, meg ilyenek sokkal konyebb.

http://mathworld.wolfram.com/LorenzAttractor.html

A legpontosabb hazai előrejelzéshez talán még mindig az OMSZ weblapján férsz hozzá a met.hu -n vagy a mobilbarát változathoz az m.met.hu -n.

OMSZ Meteora néven van programjuk is, de a szoftver megvalósítása gyengébb minőségű munka, mint az időképes társaságé, legalábbis iosen.

A 24 órás előrejelzések 90-95 százalákos megbízhatóságúak, hétes időtávra 70-75 százalékos.

A hőmérséklet amit egész pontosan lehet előrejelezni, a csapadékot, és a szelet sokkal-sokkal kevésbé pontosan lehet csak.

arcus rövid távra nagyon jó. Nem tudom, hogy 3 napos távlatban jobb vagy rosszabb-e mint a többiek

3 napos előrejelzés az már a kávéhabból jóslás kategória ;)
Több együttálló probléma miatt is ez a helyzet:

Az embereket az érdekli ahol épp ők vannak/lesznek. Ez max 1-2 km átmérőjű területere szűkül.
Az időjárás szempontjából pedig pl. a kárpát medence jelent egy egységet :)

Tehát, azt egész jól megjósolják, hogy a kárpát medencébe beér-e egy front, és hogy az mit hoz magával. De hogy azon belül mi lesz, az sokon múlik, de leginkább a földrajzi adottságoktól.

a nyári záporok/zivatarok zöme egyszerre csak nagyon kis területet érint, cserébe nehezen kiszámítható módon közlekedik, és az élettartama is igen változó lehet. Tehát a szerencsétlen időjós nem tud mit mondani, csak hogy záporok zivatarok országszerte várhatóak. Aztán, hogy pontosan mikor hol jár, és hol dobja le a csapadékot, azt maximum pár órával előre lehet tudni. Ezt is csak akkor, ha folyamatosan és sok helyen végeznek megfigyelést, és nagyon sűrűn frissítik is az időjárás jelentéseket. ám, mindkét pillér igen drága móka.

A legpontosabb időjárás előrejelzés az az, amit a repülésben használnak.
pl: http://flytime.hu/repulesmeteorologia/
Ám ott is pontos helyekre (repülőterekre) koncentrálnak. Tehát hiába tudod te percre pontosan mikor esik ferihegyen, ha te tőle 20km-re vagy, akkor az semmit nem jelent.

Én privát célra az időképet használom, de annak is csak az egynapos "jóslata" ér valamait. "konkrétum közeli" jelzés pedig kizárólag a 15 perces animált radarkép. De még ennél is simán van, hogy azt az 1-2km-es területet, ahol épp tartózkodom mégis simán elkerüli az adott zápor ;)

Szóval ez egy ilyen business ;)

bónuszként, amióta egyik aug. 20-i móka majdnem komoly katasztrófába fulladt, a hivatalos riasztó szervek sokkal inkább "túljelentik" a viharokat, nehogy őket okolják, hogy nem szóltak. Ez ugyan durván torzítja az előrejelzéseket, de csarébe az "ő seggük védve van".

--
zrubi.hu