Egyetemi tapasztalatok #4

 ( Dumika | 2018. május 29., kedd - 20:30 )

Part 1
Part 2
Part 3

A mai napon befejeztem az összes tárgyamat, már csak a záróvizsga (illetve a szakdolgozat befejezése) van hátra.

Így visszaolvasva a régebbi blogokat akkori edgy felfogással úgy gondoltam, hogy semmilyen hasznuk nem lesz a tanultaknak, azonban a szakdolgozatban (fejlesztés) rendre előkerülnek a tanultak.

Az utóbbi 4 félév említésre méltó tárgyai:

Szakértői rendszerek: Ez a tárgy a számítási intelligencia tudományág valamennyi témakörét dolgozza fel: számítási komplexitás, fuzzy halmazok és irányítási rendszerek, neurális hálózatok. A tárgy alapvetően érdekes és hasznos. Személy szerint egy beadandóval teljesítettem.

Szoftver-minőségbiztosítás: Biztonságkritikus rendszerek, szabványok, szoftver tesztelés (strukturális, funkcionális), tesztelési eljárások (ok-hatás analízis, ekvivalenciaparticionálás, stb.), coverage/VFG (branch, MC/DC, stb.), minőséggel kapcsolatos témakörök, stb. Körülbelül a 150 emberből 5-en jártunk be, de szerintem az egyik legjobb tantárgy/témakör ami eddig volt az egyetemen. Szerencsére a kis létszám miatt könnyen lehetett jó jegyet szerezni pusztán az előadáson való részvétellel.

Programozás III: Java 101 egy kis design patternekkel kiegészítve. Alapvetően nem volt nehéz, azonban a vizsga előtti beugróban egy több száz oldalas szakirodalomból bármilyen kérdés előfordulhat, ami nem baj, csak éppen az interneten fellelhető forrásokkal konfliktálódik az anyag.

Számítógép hálózatok: Messze a legdurvább tárgy követelmény szinten. 2 ZH ami 60% felett kell hogy legyen (amire amúgy 12 perc van és számolás, fejtörő is akad benne (pl. CRC számolás, keret kitöltés)), egy 5 kérdésből álló beugró (amiből mindennek jónak kell lennie), valamint a vizsga, aminek 60% felett kellett lennie. A feldolgozott témák: OSI/4-rétegű TCP/IP modell valamint ezeknek a szintjei részletesen. Nem volt rossz, de nem bántam volna egy kis gyakorlati/labor foglalkozást, amelyet mellesleg a villamosmérnökök megkaptak.

Számítógépes adatbiztonság: Elméleti szinten tűzfalak, vírusok, trending technológiák (blockchain), virtualizáció, stb. Gyakorlaton tűzfalat terveztünk, állítottunk be (Szabályok, Aliasok/DHCP fenntartások, stb.). Nagyon tetszett!

Adatbáziskezelés: gyakorlati SQL feladatok, normalizáció, adatmodell tervezés, OLAP/OLTP stb. Kis kitekintés a Big Data felé.

Szakdolgozat: Alapvető követelmény a tanultak integrálása a szakdolgozatba, így én egy (Android) alkalmazás fejlesztését tartottam a legjobb választásnak. Végigjárom az akadémiai körökben felvázolt fejlesztés teljes életciklusát (problémaelemzés, követelményelemzés, SW-architektúra tervezés, fejlesztés, tesztelés, adatbázis tervezés, kommunikáció) - még nem végeztem vele, úgyhogy minden tip and tricket szívesen meghallgatok ezzel kapcsolatban.

Aki ezt olvassa és egyetemen van/lesz, annak azt tanácsolom hogy minden (!) órára járjon be amire tud, és ha lehet aktívan vegyen részt, üljön előre, stb. Rengeteg tanár értékeli, én például nem egyszer kaptam kedvezőbb elbírálást vizsgán. Akinek szűkös az ideje, az próbáljon meg szelektálni/priorizálni az órák között.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet tudni esetleg, hogy melyik intézmény/szak/tagozat?

Part 1 -> Katt

Persze. SZE - Gazdasaginformatikus BSc

Amúgy a törzsanyag majdnem ugyan az mint mérnök infon, csak fizika helyett pénzügy van, de a killer tárgyak mindkettőn ott vannak.

Ha BSc, akkor az az egyetem foiskola. Szerintem.

Az intézmény attól még egyetem, hogy a szak BSc.

Aha, bullshiteles:)
Te foiskolara jartal.

Egyetemre.

Ezzel a logical az en master szintem meg egyetem, bar az intezmeny nem minosult annak, mert nem teljesitette anno a szukseges definiciot a jogszabalybol ? Btw kesobb mar igen.

Szerettem a halozatok targyat 5x voltam bent belole vizsgan, oktatot is ismertem, az utolso alkalommal mar vizsgan odajott beszelgetni, hogy hogy nekem ez nem megy, mert mar sokadjara lat... Szerencsere akkor pont a magam vizsgajat irtam a targybol :) szolid otoske bezsakolva ;)

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Butthurt much?

léptetőmotor programozása c++/mzperx nyelven tárgy is volt?

https://youtu.be/nGUpVIg3e8E

--

LOL ez jó :D Nálunk is voltak ilyen tanárok, bár a hallgatóság ezeket húzta le a legjobban (markmyprofessoron).

Btw hogy veszik fel ezeket a videókat? Nálunk ha már csak egy képet csináltál a tábláról akkor kiküldtek.

Ezeket, amennyire én tudom, Orosz szervezésében veszik fel, s teszik fel a netre. Azért van ráégetve a hibakereséshez készült változat, meg a jelezze a trágár szavakat vízjel.

De a BME-VIKen egy időben ment ez szervezetten is: http://bme.videotorium.hu/
A HK szervezte, s az oktatókkal egyeztettek, ki engedi meg, ki nem. Van olyan tárgy, amit nagyon sokat szerettek volna videón látni, de az előadó nem járult hozzá, mert csak.

Sajnos az egész csak egy pofon a szarnak, az egész előadásosdit meg kellene szüntetni - de ez már más kérdés.

-

További tervek? Hol/hogyan tervezed hasznosítani a megszerzett tudást?

[ falu.me ]

Én a ME-re jártam.
Eltöltöttem néhány évet, aztán idén felálltam az asztaltól és elköszöntem. Volt még néhány tárgyam a záróvizsgáig, de az az oktatás, színvonal és hozzáállás ami itt van 80%-ában csak egy rossz vicc, semmi más...

És most meg is állok, nem akarok megbántani egy egyetemistát/diplomást sem. :) Neked sok sikert a tanulmányaidhoz!

Köszönöm!

Miert nem fejezted be? IIRC, vissza kell fizetni a kepzes 50%-át, ha otthagyod.

Én még abba az évfolyamba tartoztam akiknek nem kellett visszafizetni semmit sem.
Azért nem fejeztem be, mert beragadtak olyan tantárgyaim a végére ami szakmailag már semmi plusszt nem ad, de legalább olyan 10/100 fő az átjutók száma és nem a tárgy nehézsége miatt hanem azért, mert szimpátia alapján osszák a jegyeket.

És ez azért egy idő után kiégeti az embert (+ egy pénztemető az egész) programozóként beláttam, hogy ha olyan diplomát szeretnék ami hozzá is ad valamit az én értékemhez azt nem itthon találom meg.

DE-IK-t tolom levelezon mar egy ideje, de en is igy vagyok ezzel.
Kedvencem amikor levelezon szova teszik hogy miert nem jarok be oraora...

Szerintem egy diploma erteket pont ez adja. Ruhelled, de megcsinalod. Emiatt keresnek sok helyen latszolag indokolatlanul diplomasokat. Ez egy olyan keszseg, amit professzionizmusnak hivunk.

Meglepően frappánsan sikerült összefoglalni amit már kerülgetek egy ideje. :)

Professzionalizmus*