Új gépre Ubuntu 18.04 béta vagy 16.04?

 ( horvatha | 2018. április 15., vasárnap - 14:53 )

Kedves HUP-osok!

Egy új gépre kell Linuxot tennem a jövő héten, amit én fogok használni. Nekem megfelelnek az Ubuntu LTS-ek, így ezekben gondolkozom, de a legújabb kb. 2 hét múlva jön ki. Normál esetben egy új LTS release date után még 2-3 hetet várok és akkor frissítek, mert addigra pár dolog ki lesz javítva, de most az időzítés speciális.

Két verzió közt gondolkozik:
a) Most 16.04, majd egy bő hónap múlva 18.04-re upgrade. Előny: most is jól működő lenne a rendszer. Hátrány: 18.04-ben van pár alapvető változás, így ha gond nem is lesz az upgrade-del, de maradhat pár felesleges cucc a 16.04 miatt.
b) Most 18.04, ami ha jól tudom, automatikusan upgrade-elődik a véglegesre, amikor az kijön. Hátrány: lehetnek bugok még a rendszerben. Előny: az upgrade után majdnem ugyanaz lesz, mintha tiszta 18.04 telepítésem lenne.

Mire szavaznátok? Mennyire béna a béta?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem ennyivel a végleges kiadása előtt nyugodtan kezdhetsz a 18.04 bétával.

+1

+1 január óta (18.04 alpha) használom éles laptopon, összeomlás nem volt. Időnként néhány száz mega frissítés jött.

Kezdem azt hinni, hogy lassan észhez térnek ott is a fejlesztők.
A 17.10-es szerverem ma délelőtt kb. 10 perc alatt magára rántotta a 18.04-et. És egyelőre úgy tűnik, nem cseszett el semmit. :)

+1

En nem szoktam ilyen ovatos lenni, inkabb kivancsi, ugyhogy mar a vegleges release elott mindig van olyan gepem amin az uj verzio van. Mondjuk ez a hozzallas alapvetoen akkor mukodik jol, ha nem kiritikus egy-egy gep idoleges kiesese... ha ugy alakulna. Mondjuk nem szokott ugy alakulni.

De kicsit visszakanyarodva a te esetedhez. A vegleges release 11 nap mulva jon ki, vagyis mikor te installalsz mar valahol ~1 heten belul lesz. Ha vegulis 18.04-et akarsz hasznalni akkor en biztos nem szivatnam magam egy par heten beluli upgrade-del. Viszont ha az atomstabil a cel, akkro rakhatsz fel most egy 16.04-et es honapok mulva is upgrade-elhetsz.

Meg elgondolkodhatsz egy 17.10 installon is. Ertem, hogy nem LTS, de kisebb trauma lesz a 18.04-re upgrade (pl kimarad a unity -> gnome atallas).

Amikor ezt irom akkor epp a laptopomat upgrade-elem epp 18.04-re (16.04-rol) a desktop gepem mar reg 18.04-en van (mondjuk ott van is egy kis szivas, de talan nem emiatt).

Ja es persze egy mostani 18.04 beta az a veglegesre frissul majd siman az update-ek alkalmazasaval.

Ha megfelel 16.04 bevezetésekor szerzett tapasztalat: a legújabbra akkor érdemes váltani, ha már néhány hónapja élesben megy. Amit most kiadnak, az (szerintem) még bőven beta lesz.
Ha nem nagy tragédia, hogyha egy-egy váratlan bug javítására napokat, néha heteket kell várni, akkor lehet, hogy érdemes rögtön az újjal. Akkor is, ha van benne olyan szolgáltatás vagy driver, amire szükséged van, de a 16.04 még nem tartalmazza.
Illetve még abban az esetben lehet érdemes rögtön 18.04-et felrakni, ha hajlamos vagy alaposan átkonfigurálni a rendszert, lehetőleg dokumentálatlanul.

Egyéb esetben én felraknám a 16.04-t, aztán majd valamikor augusztus-szeptember környékén váltanék, de akkor is gyalu->friss install formában. Utóbbi oka, hogy a fene se tudja, hogy pl. a GUI változásokat mennyiben követik a korábbi verzióból megmaradt konfigok, főleg azok, amik a $HOME alatt vannak.

Ha új a vas, akkor mindenképpen 18.04-et tennék fel, a régivel hosszútávon szívni fogsz. Hiába van HWE, aznem ugyanaz, én is ezzel szívok a 14.04-gyel.

Miért nem indítod el egy live médiumról és nézed meg, hogy az ami neked kell az elvárásodnak megfelelően működik? Ha igen, telepíted, ha nem, akkor felteszed a régit.

Semmi gond a beta-val, kb. két hete tettem fel szintén új gépre. Tökéletesen működik egyelőre.

nekem pl. a telepito behalt egy regebbi laptopon, ha a particiostablat GPT-re es nem MBR-re allitottam.
Rendszerbetolto telepitese, vagy mifene volt a lepes neve...

Ott malmozott vagy 2 oraig. Ezt 2x is kiprobaltam.
Automata bugreport ment, mielott valaki kerdezne.

A puding probaja az eves.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem nvme drive, gpt partíció, benne luks lvm. Régen ehhez nem keveset kellett szarakodni. Most meg a telepítőben bekattintottam és kész.
De igaz, ki kell próbálni, hardverfüggő is a dolog.

Az jó rég lehetett. Nvme kivételével minden megvan 16.04 alatt, egy kattintással.

Kösz!

A többség a 18.04 béta mellett szólt: ezt választom.

Én Archot tettem volna rá, de ha már csak a fent írt két Uborka közül lehet választani, akkor jól döntöttél, hogy az újabbat tetted fel.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP