Közhangulat

Munkahelyemen, Pesten, kezd ez a hét az agyamra menni. Mint felvidéki magyarnak aki magyar állampolgárság nélkül nem is szavazhat, önti az észt három kolléga aki magát baloldali európai liberálisnak tartja.

Megkértem őket, hogy az ebédlőbe vagy dohányzás közbe beszéljék meg, mit gondolnak a tőlük eltérően szavazókról és pártokról. Leginkább azért mert undorítóan szitkozódnak és ocsmányul beszélnek. Zavar.

Erre rám támadtak, hogy nem vagyok demokrata meg szólás szabadság stb. stb. Na mondom jó mondják el mi a bajuk meghallgatom aztán kérem négy évig hagyjanak békén.

Pontjaik:
- Nem volt szabad a választás.
- Szavazhattál?
- Igen.
- Arra akire akartál?
- Igen.
- Akkor szabad volt a választás.
- Csaltak.
- Van rá bizonyíték?
- Nincs.
- Ha jól tudom minden párt jelölt delegáltat a szavazó bizottságba egymást ellenőrizték. Ha valaki csalt akkor jó esély van arra, hogy mindenki benne volt.
- Túl sok párt indult, nem szabadna ennyi pártot engedni indulni a választásokon.
(Elnevettem magam ez Kafkai beszólás volt tőlük.)
- Demokrácia van tudjátok az micsoda? Mindenki indulhat, mindenki szavazhat. Ha nem indulhatnak csak kijelölt személyek az nem demokrácia hanem irányitott szavazás.
- Nem a demokrácia az az amikor a jó jelölt nyer.
- Az a népi demokrácia, a párt kijelöl egy jó jelöltet meg egy kamut és nézik hová teszed az X-et. Fogalomzavarba vagytok.
- Te ezt nem érted mert szlovák vagy.
- Akkor megbeszéltük ebben a ciklusban ha ott vagyok nem politizáltok fennhangon? Ugyse értem azt állítod.
- Rendben.

Eltakarodtak, azóta többen megköszönték, hogy tettem valamit. Pártállástól függetlenül zavarta őket csak féltek le nácizzák őket. Ami jól esett bocsánatot kértek, hogy a hármak bandája leszlovákozott.

A többség normális. De a kevés hülye fájni tud.

Hozzászólások

" - Túl sok párt indult, nem szabadna ennyi pártot engedni indulni a választásokon."

:D

Igen, mindig jót nevetek azon, amikor egyesek meg akarják mondani, hogy demokráciában mit kell gondolni. Pártállástól függetlenül.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

MKKP bevallottan viccpárt.

És igen, láttam, mert veled ellentétben én elmentem választani. Persze, aki ennyire sem képes, annak nehéz elmagyarázni, a demokrácia egyik fundamentális alapvető elve, hogy részt veszel benne. Azaz, informálódsz, tájékozódsz, utánanézel dolgoknak, neadjisten konzultálsz a képviselőddel, ha nincs rá lehetőséged elhajtod a faszba és ha minden kötél szakad, gyűjtesz támogatókat és megpróbálsz magad változtatni a dolgokon.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

kifejezetten idegesítő, s az MSZPDKJobbiktól zavaró, hogy nem képesek elfogadni, hogy elpicsázták őket. Vona legalább lemondott, meg is lepődtem rajta.

Erre hétvégére meg tüntetést szerveznek, azt se értem, minek.

51-49 és ehhez közeli állásoknál azért ez várható volt. Főleg úgy, hogy nem az 51 nyert. Az is várható, hogy semmi nem lesz. Az is várható, hogy a csalásról szóló mondások legendákká válnak, egyrészt mert egyik oldal nem tud mutatni adatokat, a másik meg nem mutatja meg az adatokat, amik tisztázhatnák, mert pusztán belemenni a beszélgetésbe már legitimációnak hat nekik.

Azt értsétek meg, hogy jelenleg van 2 Magyarország, az egyiknek jó ez így, a másiknak nem. Az egyik nagyobbrészt városban élő, a másik nem. Az egyik masszívan lenézi a vidékieket, a másik meg még véletlenül se akar magába nézni. Érdemi kommunikáció nulla. Totál más világot látnak, egyik könnyen felejt, másik meg már semmi jobbat nem remél, ésígytovább. Törvényszerű a feszültség. Az egyetlen nagy kérdés, hogy merre megy tovább az ország, amikor a város megy, még ha nem is jó irányba, a vidék marad, fizikailag és más értelemben is.

Ameddig nem veszed a fáradságot, hogy ne hülyének, bűnözőtámogatónak, szimplán csak fogyatékosnak nézd az ország egyik felét, addig nem fogod tudni megoldani az egyenletet. Igen, a kőbunkó egyszerűségű kampánnyal szemben meglepő módon érdektelen a szociális rendszer átalakításáról elmélkedni. Ha viszont van egy fal, aminek nem kéne ottlennie, de te nekirohansz, akkor nem a fal a hülye.

A probléma csak az, hogy ha ezt a vonalat folytatjuk, az se vezet jó irányba, ugyanis ha tényleg menthetetlenül hülye a tömeg (nem az országunk, elméleti példa jön) egyik fele, a másik fele akkor akármilyen intelligens, nem tud rajtuk segíteni, ezért potenciális problémaforrásként kell nézniük a többire, ezt meg már ismerjük, elszakadás, bekerítés, korlátozás, stb. Aminek az eredménye jogosan, bűntudat, az elnyomottak részéről megvetés és lázadás. De szerencsére ezt a jelenlegi vezetőink felismerték, és nem elkergetnek és lenéznek minden baloldalit (vagy kiábrándult, sosevolt fideszes jobboldalit, mert ilyenek is vagyunk), hanem megpróbálják megértetn...oh wait.

Sokszor hoztam már példának, amikor egyszer beszélgettem valakivel, hogy miért szavazott Demszkyre, ráadásul mindezt a BKV-s botrányok után nem sokkal, amikor ilyen bicskanyitogató válaszokat adott az olyan kérdésekre, minthogy "ki a felelőse a BKV-s botrányoknak?", hogy "nincs felelőse". Válasz annyi volt, hogy "merthogy olyan jó kiállású, szemben a Tarlóssal". És nagyjából ennyi volt. Szimpla érzelmi alapú döntés volt, semmi racionalitás nem volt benne.

Szóval, alapvetően hibás az az elgondolás szerintem, hogy mindenki észérvek alapján dönt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez már off, és nem is a területem, de azt tapasztaltam, hogy az érzelmi alapú döntéseket azok hozzák meg, akik már nem hisznek a logikában, általában ezek az emberek rémesen keveset gondolnak magukról, vagy csak úgy kb. mindenről azt hiszik, hogy úgyse lehet biztosra tudni, hallgassunk az ösztöneinkre. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet őket is felhozni egy logikusabb szintre, ez az a problémakör amit írtam, hogy hát akkor ha ez így van, és mindenki annyit ér, amennyit adott pillanatban az IQ teszten elér, akkor mi az érdemi ellenvetés a különválás, leválogatás ellen? Empátia? Hagyjuk már, hát selejtek, mondhatná a nyomorult.

Még gyerekkoromban az volt az elméletem, hogy azért lett elsőre Demszki polgármester, mert akkoriban adta a TV a Dempszi és Mépiszt és nagyon hasonlított a neve a férfi főszereplőjére :D
https://www.youtube.com/watch?v=a10c6Xj59JM

De hogy aztán miért, a jó ég tudja.

Amúgy a baloldalnak nem sírni kellene, hanem a civilek helyére-mellé létrehozni baloldali köröket :D meg jogsegély szolgálatokat, akik segítenek vagy elmennek akár Hágáig vagy nemtudommeddig, ha valakit zargatna a narancsuralmi rendszer.

Demszky egy eléggé komoly anti-kommunista ember volt (nem véletlenül volt SZDSZ-es), sokszor bevitték a rendőrök, mert tüntetett. Egyik fő író volt a szamizdat-mozgalomban, az ő lakásán volt a sokszorosítógép. Eléggé sokat tett a szocializmus lebontásáért.

Szóval ő olyan volt, mint manapság Gulyás Márton.
Tökéletesen érthető, hogy miért választották meg.

"Vidékről nem látszott."

magam is videki vagyok es "latszott", vagy mondjuk inkabb ugy hogy hallatszot..
a szabadeuropa radioban rendszeresen szerepeltek az ellenzekiek..ha nem is szemelyesen, de irasaik, riportok veluk illetve hirek roluk.
persze ehhez az kellett hogy merje otthon hallgatni.

Ja,hát úgy könnyű, én már csak a rendszerváltás után hallottam, hogy volt ilyen, amúgy is nyolcvanban születtem, valamint nem volt RH sávos rádiónk. Én a kabarékra és B Tóth Lacira emlékszem, meg még a Calypso-ra. Ja meg hogy a nyugat akkor is "veszélyes" volt. IRA, ETA meg az abroszfejű bácsi, amikről Krudináka mesélt (ugye milyen hülye név az Alajos, úgyhogy biztosan Lajos és csak a családneve fura)

Vagy esetleg észrevennie a baloldalnak, hogy az emberek nagyja nem kér belőle és tulajdonképp nekik jó az, amit a Fidesz művel, csupán az a haverokra költött pénz és az összes költésével kellene valamit kezdeni.

Vonának volt olyan szólása, hogy Magyarország 2/3-a Jobbikos. Na, most elnézve, hogy mennyit lenyúlt a Jobbik programjából a Fidesz és, ha hozzáadjuk még a Jobbikos szavazók számát, akkor tulajdonképp kijön kb.-ra a 2/3. Azt meg szerintem simán meg lehet tenni, ugyanis amit művelt a Fidesz az elmúlt 8 évben az tulajdonképp az, amit a Jobbik is a zászlajára próbált tűzni, más kérdés, hogy kommunikáció szintjén amatőrök voltak. Indexen össze lett szedve szépen.

Persze, ez a balos interpretációban úgy szokott kinézni, hogy a választók a hülyék és őket kellene lecserélni. Egy demokráciában. (Jó vicc.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

márhogy arra gondolsz, hogy azok akik olyan pártra szavaztak amelyiknek egyik másik tagja eladta a saját anyját néhány millióért, v. átlógott a "szomszéd tanyájára" és ott egy nagy puskával szétcsapott egy házi rénszarvascsordát, - csak hogy az 3 millió kőbunkó is értse ezt a bonyolult dolgot - majd megértő lesz?
egy szinten vannak, egymást hülyítsék!

ezen csak röhögni lehet..
..de csak én röhögök:)

Szerinted a nagyobbik fele a fideszre szavazóknak tisztában van azzal, hogy mit bűnőztek és bűnöznek össze-vissza? Biztos vannak sokan olyanok is akik féltik az állásukat stb, de szeretném azt hinni, hogy a többség csak tájékozatlan, pontosabban egy rájuk erőszakolt eltorzított valóságban élnek és nem is tudnak róla. Gyk Mátrix.

De az alábbi körülmények biztosan nem segítenek rá a szembenállásra, csak említés szinten:

Fidesz propagandája, hogy vannak ők, és a velük szemben álló teljes ellenzék Soros emberei, akik veszélyt jelentenek Magyarországra, tőlük kell megvédeni a hazát
A teljes ellenzék migránsokkal akarja elárasztani a hazát, melynek ez a végét jelentené, ettől kell megmenteni Magyarországot
Jogi, erkölcsi, politikai elégtétel, ha nyernek
Kormány médiában az ellenzék folyamatos pocskondiázás (és viszont)
Miközben a köztársasági elnöknek a nemzet egységének megteremtése lenne a feladata, de nem szólal fel ilyenkor

A fentiek persze egyáltalán nem segítenek rá a szembenállásra, csak véletlenül eszembe jutottak...

Lehet, félreérthetően fogalmaztam.

Nem örülök a választás eredményének. De erre nem az a megoldás, hogy:
- alap nélkül csalást kiáltunk
- elmegyünk tüntetni, hogy a kormánynak nincs támogatása
- szidjuk a kormányt, hogy rossz, amit csinál
- etc.

Ezen mindenkinek (nekem is!) el kell gondolkoznia, s aszerint cselekedni a következő négy évben.

- alap nélkül csalást kiáltunk
ha csalás talán nem is volt, a lebonyolítás az csapnivaló volt, és eltűnt 2-2,5% szavazat v. szavazó. a minimum az, hogy a választási bizottság vizsgálatot indít/tart ez ügyben. - mondom a minimum -
de mivel ezt nem teszi...

- elmegyünk tüntetni, hogy a kormánynak nincs támogatása
nem ezért kell elmenni tüntetni, hanem hogy végre legyen rendes állami oktatás, és hogy ne lopják el még a gyerekekre szánt eu-s ebédpénzt is, legyenek tanárok, legyenek orvosok, és ne kelljen a sürgősségin megdöglenie az embereknek...

- szidjuk a kormányt, hogy rossz, amit csinál
ehhez bármikor bárkinek joga van, mint ahogy tüntetni is. - mostmég -

Nagyjából 200k átjelentkezett ember van. Kb. 130k-val csökkent a szám (ha a részvétel-növekedést beleveszed). Ez teljesen reális. (és akkor még az a 106*500 ember, akit helyben nem számoltak le, nincs is benne)

Eddig azért nem tűnt fel, mert
- nem volt ennyi átjelentkező
- 1730-kor közöltek utolsó adatot.

A részvételi adatban hogy a fenébe ne lennének benne?

Mert az NVI-ben is nagy többségben /tisztelet a kivételnek / fideszesek üddögé'nek hozzá nem értés megfelelő szintjén állnak, és
úgy hoznak ki hivatalosan részvételi adatot, hogy

A 19:00 órai megjelenési adat egyelőre nem tartalmazza a külképviseleteken, illetve átjelentkezőként megjelent választópolgárok számát.
A 18.30 órakor kiadott adatokban viszont a megjelent átjelentkezők száma is benne volt.

Félrevezető adatot nem kellene közölni, a 18:30-ast úgy kellett volna elhagyni, ahogy van.

Ne keressél benne logikát ! És ne foglalkozz vele, hogy ez mennyire félrevezető főképp úgy, a választópolgár számára napközben elérhető informatikai rendszer mennyire volt működőképes. (A végfelhasználó számára tökmindegy hogy a frontend szar, vagy az egész szakramentum, se így se úgy nem tudja használni.).

8 éve vannak a fideszes állami hivatalok. Általánosságban elmondható, hogy amit el lehet cseszni azt el is cseszik. Legyen az nyugdíjbiztosítási-adategyeztetés, kormányablak-ügyintézés, bkv-online jegy, választási informatikai rendszer, munka törvénykönyve, erzsébet-utalvány kézbesítés tavalyelőtt. teljesen mindegy. Ha fideszesek kitalálnak valamit, az az első néhány körben általában úgy szar, ahogy van.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Akartam még szerkeszteni, itt a teljes:

Nem tűnt el szavazat, s ha nem is egyből, de adtak rá magyarázatot. A többi olyan, hogy értem, de szerintem pont most adott rá felhatalmazást az ország nagy része, hogy ez az irány tetszik nekik.

Így csak magunkat hiteltelenítjük ezzel az egésszel.

jogtisztaságról van szó nem hitelesítésről/felhatalmazásról.

bármilyen probléma merül fel, azt tisztázni kell.
márpedig az informatikai rendszer elszállása elég nagy probléma ahhoz, hogy hitelt érdemlően tisztázzák.

az a probléma, hogy az utolsó még kiadott részvételi arány, 2%-al magasabb volt mint a végeredmény részvételi aránya tisztázásra vár, nem pedig agy a saját bevallási szerint hozzá nem értő bizottsági elnök magyarázatára.

ez jogi kérdés, és a választások jogszerűségét kérdőjelezi meg. nem a végeredményét, habár nyilván arra is hatással lehet némileg.

a jogállam - nem az illiberális, a jogállam - már csak ilyen

szerintem többen kifejtettük már, de nincs még végeredmény, így végső részvételi arány sincs.

a számok, és a választási eljárás alapján bőven magyarázat az, amit a Pálffy Ilona előadott.

De cáfolj rám, s bizonyítsd be, szűk 99%-os feldolgozottságnál miért hihetetlen az, hogy ~100k-val kevesebb szavazót mutat az összegző, mint a 18:30-as részadat, ami az addigi _teljes_ belföldi létszámot tájékoztatta.

mert
1 - a külképviseleteken szavazókat ugyanúgy listázták, strigulázták, jelentették a számukat, és alá kellett írniuk, mint azoknak akik itthon szavaztak.
2 - csak a levélben szavazók számát nem tudták előre, de azt hogy hányan regisztráltak előre az igen.
3 - valószínűleg összeadni azért tudnak, mert az talán fideszeseknek is megy, ugyanis azt a 16 éves tankötelezettség lejárta előtt tanítják.
4 - azt feltételezi, hogy minden körzetben csak pluszban tévedtek, ami lehetetten.
5 - akármi történt ~100k szavazat eltűnésének az okait nem elég egy sajtótájékoztatón megtippelni.

> De erre nem az a megoldás, hogy:
> - alap nélkül csalást kiáltunk

Valoban.
BTW nem kovettem le az esemenyeket pontosan, de nem arrol van szo, h eleve visszatartjak az infot arrol, hogy meg lehessen allapitani, volt-e csalas? Igy ez mar onmagaban csalas, nem?
Mondjuk eleve en azt sem latom, ki kialt csalast, en nem olvastam egy olyan cikket sem, ahol ilyet irtak volna, csak annak a lehetoseget vetettek fel.

> - elmegyünk tüntetni, hogy a kormánynak nincs támogatása

Nem megoldas, de miert ne lehetne elmenni tuntetni?
Nem is olyan reg fel Bp-t szetvertek, mert gyurcsany lekopte az embereket.
Ezek itt lekopik egy masik reszet a nepessegnek es azok kimennek emiatt az utcara. Szerintem ez rendben van.

Raadasul jelenleg (feltetelezem) nem partszervezesben mennek es nem szetverni a varost.

- szidjuk a kormányt, hogy rossz, amit csinál

Ezt vegkepp nem ertem, miert ne lenne helyes. Ha vkinek nem tetszik vmi lepes a kormanytol, az szidja csak a kormanyt.

t

> - elmegyünk tüntetni, hogy a kormánynak nincs támogatása

Nem megoldas, de miert ne lehetne elmenni tuntetni?

A probléma itt SZERINTEM inkább az, hogy az ország szavazói felének most már a 2. négyéves ciklusban nincsen semmifajta képviselete, a szavazata a világon semmit nem ér, még egy egyharmadot sem.

Egy sima feles többségű újabb fidesz kormányt simán lenyelt volna mindenki / ez benne volt /, az újabb 2/3-ados mérték az, ami a problémát okozza. Főleg az eltelt 8 év tapasztalata alapján. A 2010-es 2/3-ad abszolút jogos volt etikailag, mindenhogyan, ennyi volt és kész. A 2014-esnél már rezgett a léc / nem jogilag, hanem bizonyos nézőpontból etikailag, itt már a szavazategyenlőség elve szerintem nem érvényesült, ahogyan most sem /.

Ezzel így nem igen lehet demokráciát játszani tartósan. Hogy a szavazók felének abszolút semmit ne érjen a szavazata, azért egy normális "szabad" demokráciában abszolút nem jellemző. És hogy ez most már ~10 évig így legyen azért az sok.

A demokrácia elvileg egyfajta népképviselet, ahol elvileg szavazategyenlőség van, vagy legalábbis arra kellene törekednie. A jelenlegi választási rendszerben ez abszolút nincs meg. Hozzáteszem az úgynevezett ellenzék (!) hathatós közreműködésével (!).

A szavazók felének egyáltalán semmiféle ráhatása nincs arra, hogy mi lesz ebben az országban.

Arról nem is beszélve, hogy az ország fővárosában a kormány támogatottsága igencsak alacsonyabb ahhoz képest, hogy 2/3-a lesz a törvényhozásban, és a főváros szavazói többsége joggal érezheti úgy, hogy a szavazata szart sem ért, az érdekei képviseletére semmilyen mód nincs.

Ezzel nem azt mondom, hogy a tüntetéssel bármit is el lehet érni.

De düh, és elkeseredettség levezetésére jobb, mintha tv székházat gyújtogatnának, vagy kocsikat borogatnának.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

amikor szájer tegnap, v tegnapelőtt kijelentette egy unios összeröffenésen, hogy nekik - mármint a fidesznek - nagy magyarországi médiatúlsúllyal szemben, és óriási szembeszéllel kellett megnyesniük a választást, akkor vajon kit képviselt?
mármint a te értelmezésed szerint.
szerintem csak az nemzeti nagytőke érdekében halandzsázott. mert értelemé nem volt az tuti

Akit megválasztanak az mindenkit képvisel

Sikerült félreértened amit írtam. Én arról szóltam, hogy a leadott szavazat nem egyforma értékű, a jelenlegi választási rendszerben nincs szavazategyenlőség, még csak törekvés sincs erre.

Nem arról van szó, hogy elvitatnám a Tolvajok Céhének győzelmét, mert más nyugat európai szabad demokratikus országban is nyertek volna, de nem 2/3-os egypártrendszer-értékű többséggel.

A kormánypártra leadott szavazat jóval többet ér, mint bármelyik parlamentbe jutott ellenzéki pártra leadott. Az előbbi két harmadot, az utóbbi gyakorlatilag semmit. Tehát jelenleg 2 választás tapasztalata az, hogy szavazhatsz szabadon bárkire, de ha nem a kormányzó pártra szavazol a szavazatod hasznossága nulla, értéktelen.

És ez már 2. választás óta így megy. És a két szavazó halmaz nagyjából egyforma. A szavazat tényleges értéke viszont az egyenlőségnek a közelében sincs.

Ennyire egyenlőtlen szavazatérték tudomásom szerint "szabad demokratikus választásokkal rendelkező országban" nincsen.

Arról most ne beszéljünk, hogy a Tolvajok Céhének királya egyébként valójában mennyire képviseli az országnak azt a részét aki nem rá szavazott, mert kb. száz oldalon lehetne sorolni a sérelmeket, jogfosztásokat.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Csak is azért, amiért - a világon mindenütt, - a zsoldosok elmennek a golyózáporba, és "áldásos" munkájukkal megdolgoznak a pénzükért. (Különben ki vannak rugva.., onnan is.)

A rendpárti normális többség meg bűnhődjön a fővárosi dugókban a rendpártiságáért. (Ilyenkor örülök, hogy nem Pesten "koptatom" az életem.)

"Ha jól tudom minden párt jelölt delegáltat a szavazó bizottságba egymást ellenőrizték. Ha valaki csalt akkor jó esély van arra, hogy mindenki benne volt."
Ezt rosszul tudod. A 11E szavazókörből rengetegben csak egy párt volt ott.

Gondolom igen. 11 ezer szavazókör van az országban.
A szabály szerint a szavazatszámláló bizottság 3 tagból áll, akiket az helyi képviselőtestület jelöl ki, valamint a listát, illetve jelöltet indító pártok az adott szavazókörben még 2-2 bizottsági tagot delegálhatnak (azért kettőt, nyilván, hogy ha egyiknek el kell hagynia a helyet, akkor a másik még bent legyen ellenőrizni).

A komolyan vehető, kamupártok nélküli listák száma ugyebár 7 volt (Fidesz, Jobbik, MSZP-P, DK, LMP, Együtt, Momentum).
Ez azt jelenti, hogy ha minden párt állított volna 2-2 ellenőrt minden szavazókörben, akkor az ellenzéknek 12 * 11 ezer = 132 ezer embert kellett volna ehhez mozgósítania, akik ott ülnek reggel 6-tól éjfélig.

Úgy, hogy a párt által szavazóköri delegáltnak nem jár semmiféle jutalom (az útiköltség-térítés sem), míg a nem párt által delegált tagoknak 35 ezer forint tiszteletdíj jár. Plusz április 9 annak a 3 embernek munkaszünet volt.

Ettől függetlenül, ha és amennyiben volt választási csalás, baromság lenne azt az ellenzékre fogni. "De hát miért nem ellenőriztétek, a ti hibátok". Ez az a logika, hogy feltételezzük a győztesről, hogy csal, és aki nem tudja megakadályozni, az hibás. Ez színtiszta szocialista jog: mindenki addig bűnös, míg ártatlansága be nem bizonyosul. Mindenki addig csal, amíg nincs, aki megakadályozza? Ugyan.

Hja nem azt mondtam, hogy ha nem nézik, lehet lopni, és kár csodálkozni, csak azt kerestem, hogy mi volt az alapvető korlátja annak, hogy meg legyen oldva ez, ki legyen pipálva? Kb. jelenleg a FIDESZ-nek nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy következőleg legyenek ilyen emberek, akár csak névlegesen is, mert akkor lehet mutogatni, hogy ott voltak, láttak mindent. Akkor is lehet hivatkozni a gépekre, stb., de azért a nagyrésze le van szerelve a mostani érveléseknek.

alapvetően igen, nem volt elég önkéntes.

de a bürokrácia sem segíti azt, hogy valaki nekiugorjon. én jelentkeztem a Számoljunk Együtt Mozgalomnál, de nem jutott el a papírom időben vidékre, s nem delegáltak végül.

Mert:
- csak pártok delegálhatnak (ez valahol érthető)
- csak helyben végezhetik el a papírmunkát
- az előbbihez kapcsolódóan az ügyfélkaput, online ügyintézést felejtsd el
- le kellene menni legalább egyszer előtte az adott helyre, munkaidőben, hogy felesküdj, hogy tudsz számolni (ahelyett, hogy az ügyfélkapun bepipálom, hogy ismerem a jogi felelősségeimet; meg már eddigre aláírtam egy papírt, hogy tudom, mivel jár ez, amit a párt lead a delegálásommal együtt)

Szóval részben nem volt elég önkéntes, s akik vannak, azoknak sem könnyítik meg a dolgát, szerintem.

Furcsa... ha jól értem, 3:1 arányban az 1 akarja demokratikusan eldönteni, miről beszélhet a 3? Nekem ez jött le a posztodból.

Treynek meg külön gratulálok hozzá, hogy "itt nincs politizálás", ehhez képest minden második poszt kizárólag politikáról szól. No meg a narancs-nácik mosdatásáról.

Bocs, most let teli a tököm azzal, hogy mindenhol politika ezen a nyomorult fórumon.
Különösen jelen körülmények közt, hogy még most is dől a hazugság a fideszesekből. A körzetek testreszabásakor megmondtam, hogy el lett csalva az egész választás. Íme.

Az meg külön szégyene az országnak, hogy egy bűnbandára ennyien szavaznak. A manyup ezermilliárdokkal elszámoltak már? És ez egyetlen, különösen nagy értékű sikkasztás volt.

Minek szóltál egyáltalán hozzá a topichoz, ha ennyire a tököd tele van vele? Egyébként szerintem úgy, hogy arra is lusta voltál, hogy elmenj szavazni, szerintem egy szavad nem lehet.

Bűnbandázni meg különösen vicces ilyen ellenzék mellett, mint Gyurcsány vagy olyan ellenzék mellett, akik képtelenek voltak felnőni a feladathoz és inkább féltették a saját hatalmukat, mintsem, hogy egy cél érdekében összefogtak volna. Ezt még az index is megírta, akik azért tolták az ellenzék szekerét rendesen.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A röhej az, hogy az egyik olyan párt, aki leghangosabban kampányolt egy egész logikus módon való koordinálás mellett most gyakorlatilag kimaradva abból fizetheti a kampánypénzeket vissza. Amit elvi szinten azért nem értek, mert láthatóan nem poénból élték fel, hanem érdemi kampányolásra használták. Megvan az elrettentő példa, nem lesz még egy Momentum-szerű próbálkozó.

másikba írtam, hogy kihagytam, Együttre gondoltam, a Momentum csak azért jött be, mert hogy ilyen nulláról induló formáció se sok lesz, ha van ez az 1%-os küszöb. ellenben ténylegesen senki által nem ismert párt az lett vagy 20, egyik se lesz behajtva gondolom (előzőleg se lett).

Elbaktam, jogos, nem írtam bele (akartam), az Együttre gondoltam, a Momentumot azért hoztam be, mert az Együttnél fiatalabb formáció, szerintem még ilyen se sok lesz, mert az az 1% most kb. lehetetlennek tűnik, ha már úgyis van egy Momentum, van egy LMP, van egy Jobbik, mire van még legalább 1%-nyi igény, és nincs lefedve?

Amit elvi szinten azért nem értek, mert láthatóan nem poénból élték fel, hanem érdemi kampányolásra használták.

Sőt, még elég részletes programjuk is volt, szerintem méretükhöz képest rengeteget dolgoztak, a belvárosi eredmény jelentős részben nekik köszönhető ! Ez sajnos ennyit ért. A vigyázz! soros! felháborító! migráncs! meg 2/3-ot. Ez van. :-(

Nagyon sajnálom őket, de 19-re húztak lapot azzal, hogy folyamatosan 1% körül mérték őket, és pontosan tudták, ha nincs meg, vissza kell fizetni a lóvét, mégis beleálltak, és elkampányolták a pénzt. És vidéken nagyon gyenge az ismertségük.

Pesten meg a koordináció miatt senki nem mert rájuk szavazni, nehogy elvesszen a szavazat, ha nem érik el az 5%-ot. És a közvélemény-kutatók szerint ettől messze jártak.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Hali, nem politizálok.
Arról írtam, hogy egy munkahelyen ahol egy csapatban dolgozunk 22-en három ember, aki nincs tekintettel másokra milyen munkaköri légkört teremt a választás óta.
Nem az számít kik mondták, hanem az, hogy mindenki előtt, ocsmány stílusban úgy, hogy tudniuk kellett kb a csapat fele arra az oldalra adta a szavazatát akit szidnak.
Az egészet nem értem mi értelme ennek és azt a félelmet pláne, hogy nem mertek a helyiek megszólalni, hogy pardon ez nem munkahelyi téma.

Remélem tisztáztam a blog bejegyzés tartalmát.

Csak, hogy tudd felvidéken lakom, Peste járok dolgozni. Nincs magyar állampolgárságom nem szavaztam. Nem vagyok egyik oldalra se elkötelezve. Én az embereket nem jobb-bal oldalra osztom hanem normális-hülye kategóriákba és ilyen mindkét oldalon van.

Folyamatosan társadalmi munkában segítek két felvidéki magyar szervezetet ami a magyar iskolákat, óvodákat, pedagógusokat segíti.
Felvidéki friss diplomásoknak segítek szakmai gyakorlatot szerezni és elhelyezkedni a szakmályukban.
A helyes megnevezés rám: civil aktivista.
Úgy gondolom amit csinálok az helyes és hasznos a saját közösségem számára. Munka után saját kötségre saját szabadidő rovására.

Te mit teszel a saját szűkebb és tágabb környezetedért?

Ja tényleg mostanában ez arrafele szitokszó.

Próbáltunk is pénzt szerezni tőlük, erre arra, alsós alapiskola gyermek WC felújítás, új padok székek a gyerekeknek. Mivel mi őshonos kissebbség vagyunk gondoltuk beférünk valami kategóriába.

Nem kaptunk semmit, sőt lecsesztek mit képzelünk, hogy raboljuk az idejüket. Mondjuk Svédországból egy kis vidéki iskolából sikerült használt iskolai felszerelést szerezni. Fizették a szállítást is és ajándékba adtak egy zongorát is.

Szomorú, hogy egy svéd hamarabb segít egy magyar iskolást mint egy magyar Soros alapítvány.

Pályázunk mindenhova. Kb levagyunk téve magasról mert jobb esetben magyarok, rosszabb esetben "csúnya lovakon idetévedt mongolok" vagyunk.

Ez saját véleményem, de mindenféle mondvacsinált "kisebbséget" támogatnak, de nemzeti kisebbségeket semmi esetre. Mintha mi akik a kúltúránkat, nyelvünket akarjuk megőrizni senkik lennénk.

A magyarországi civil szervezetek egy részével az a baj, hogy se nem magyarországi, se nem civil szervezetek. Politikai érdekeket képviselnek, a megrendelő igényei szerint.

Számomra nehéz lenne elképzelni, hogy egy átlag magyar az 1%-ával a Migration Aid-et, vagy Amnesty International-t támogassa. Mari néni falun leszarja az ilyen Soros-féle "civil" szervezeteket. Ezek nem civilek, nem a magyar adófizetők tartják el őket.

Vedd észre, hogy a Máltai Szeretetszolgálattal a kormánynak semmi baja nincs. Az valódi civil szervezet, ahogy a sokezer másik is (Piros Orr Bohócdoktorok), akik részt vesznek az ország életében, szebbé teszik az állampolgárok mindennapjait, nem csak ugatásban élik ki fontoskodásukat.

A Soros szervezetek olyanok, mint Rejtő Vesztegzár a Grandhotelben könyvében Nalaya. Nalaya megkeresett egy benszülött törzset és bejelentette, hogy ő a törzs királya. Voltak, akik ebben kételkedtek, azokat laposra verte, utána mindenkiben tisztázódott, hogy Nalaya a király. A Soros szervezeteket senki sem hívta, idejöttek, úgy csinálnak, mintha fontosak lennének, kizárólag a hangjuk nagy, de társadalmi beágyazottságuk nulla.

"Ezek nem civilek, nem a magyar adófizetők tartják el őket."
Hát ha azt gondolod, hogy akkor jó egy civil szervezet, ha SZJA 1%-ból vannak eltartva, akkor tévedsz. Az SZJA 1% hasznos segítség nekik, de messze nem ez a magyarországi civil szféra fő bevételi forrása. Szép is lenne, ha így lenne. Nem láttál talán még alapítványi bált, gyűjtést, céges CSR támogatást?

A Soros szervezetek tették anno például lehetővé, hogy a szamizdat-mozgalom működjön - fénymásolót vették például Orbánnak és Demszkynek, hogy legyen lehetőségük a tömegekhez eljutattni a demokratikus gondolataikat a szocializmusban. Meg csináltak ők is sok mindent, persze, tudom, divat őket kipécézni, hogy ők az ördögök. Pontosan tudják milyen - hiszen tőle kaptak ösztöndíjat.
A kormánynak pont azért van velük baja, mert látják, hogy a támogatásuk képes arra, hogy kormánytól nem függő embereket politikai pozícióba helyezzen. A hatalmat meg nem akarják elengedni - ezért támadják Sorost.

mondjuk soros györgy aki magyar állampolgár (is) így pont annyira szol bele 'kívülről' a magyar politikába, mint bármelyik erdélyi sörgyártó, aki ráveszi a magyar kormányt, hogy pereskedjen egy vörös csillagos sörgyárral, és próbálja meg kipaterolni a magyar piacról.
ez ám a csiki-csuki.

https://index.hu/gazdasag/2017/02/10/a_sorbotrany_amiben_minden_furcsa/#

tl;dr, amennyire én tudom:
- a márkanevet, mint Csík Prémium felvásárolta a Heineken
- 2014-ben egy holland hátterű cég egy magyar fronttal elkezd Igazi Csíki Sört gyártani
- mikor a bíróság azt mondja, hogy ez így ejnye-bejnye, akkor a magyar front elkezd az itthoniak Erdéllyel szemben érzett érzéseire játszani, s a politikát, meg a magyarság-érzetet is belehúzni a buliba.
- mindeközben ez egy romániai védjegykérdés, amit román bíróságok tárgyalnak

Összességében, nem lepődnék meg, ha kifejezetten ezzel a háttérrel indították volna 2014-ben a sört, hogy majd a magyarok úgyis mögéjük állnak. Mindezt úgy, hogy sosem ittam Csíki sört, a Heinekent meg kifejezetten gyűlölöm. De ha valaki nem az eredményei, hanem a politikában jól fekvő nevei által szeretne piaci előnyt szerezni, az nekem nem szimpatikus.

Azokban az időkben még a kommunizmus lebontása volt a célja a "szabadkőmüves társaságnak, mert az akadályozta legjobban a korlátlan pénzkeresési lehetőségeiket. - Ma OV az akadálya ennek, Magyaro-n, és a nyomában veszélyesen haladnak a felismerések felé más európai országok politikusai is.

Nagy veszély ez az "usákok" ismert európai (újkolonializációs) törekvéseit érintve, ezért a nemzeti "eretnekeket" meg kell égetni. Ez a "soros-civilek" legfőbb feladata. Befolyásolás, befolyásolás befolyásolás. - "Jóságos ég, de randa pálya!" énekelte Major Tamás annak idején.

Ez szép és jó és mind nagyszerű, de nem látom azt, hogy a Haver & Bratyi Co.-k pénzzel való kitömése és a vállalkozások lenyúlása* hol segít Magyarországon.

* Gondolom nem hiszi mindenki azt, hogy mindenki tök önként ad részesedést a vállalkozásában?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az a szervezet, aki a halálsoron levők ügyeit nézi át, és menti meg azt, aki tévesen került oda, nem túl nagy ismertségű lehet (1 embert plusz családját érintette jól, egy rakás szervet rosszul amit tettek), esetleg egy-két estéig híradó témák, gondolom akkor ők se fontosak, mert a társadalmi támogatottságuk nem nagy.

A másik, hogy pont oda jutalmat odaítéltek, ahova előtte kommandó szállt ki? Kellett is, meg is találták a vegyifegyvereket a szekrényben, de végül kiderült, hogy jófijúk és jólányok, ezért megy a plecsni?

Sok dologban nem értek egyet egy pár ismertebb, érintett civil szervezettel, de ez nem azt jelenti, hogy úgy, hogy a gazdálkodásuk nyilvános, azt mondom, hogy titkolóznak, meg kommandót vezénylek ki, mintha minimum csőbombagyárosok lennének. e mond már, hogy indokolt. Színház, és látom nálad ott is van a popcorn.

vedd észre, hogy...
...soros magyar állampolgár akkor szól bele a magyar politikába amikor csak akar, és úgy ahogy csak akar, és olyan szervezetet támogat a saját pénzével amilyet csak akar, annyival amennyivel akar, és olyan szervezetet alapít amilyet csak akar...

a soros szervezeteket, ha egyáltalán beszélhetünk ilyen ostobaságról pont annyira legálisak, amennyire a cöf-cöka, a fidesz polgári körök, maga a fidesz, a fidelitasz, v. bármelyik neonáci szervezet az előbbiek közül.

elfelejted hogy a pártok is egyfajta civil szervezetek, és hogy a fidesznek is vannak külföldi támogatói, tehát a fidesz is egy külföldről támogatott hazaáruló szervezet, a fidesz fogalmai szerint..
tehát jó lenne ha regisztáltatná magát mint hazaáruló külföldről támogatott szervezet..

> Számomra nehéz lenne elképzelni, hogy egy átlag magyar az 1%-ával a Migration Aid-et, vagy Amnesty International-t támogassa.
jelen. sőt, nem csak az 1%-kal.

> Vedd észre, hogy a Máltai Szeretetszolgálattal a kormánynak semmi baja nincs.
A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.

> A Soros szervezeteket senki sem hívta, idejöttek, úgy csinálnak, mintha fontosak lennének, kizárólag a hangjuk nagy, de társadalmi beágyazottságuk nulla.
Mindemellett a magyar állam, s magyar vállalkozók is támogatnak akár határon túli magyar kisebbségeket, akár afrikai keresztyén missziókat - szóval eléggé duplagondol ez így egész.

Mondjuk azzal, hogy Svédországból támogatást fogadsz el, gyanús vagy, mint a Norvég Civil Alap támogatottjai. Nem büszkélkednék ezzel Magyarországon, hogy külföldiek finanszírozzák a civil tevékenysédet, ez manapság már a demokratikus államrend megsértésének felel meg lassan.

Civil aktivista? Magyarországon ezt mostanság úgy hívják hogy soros bérenc :) bocsáss meg, kikívánkozott.
Visszatérve a blogbejegyzésedhez: Tényleg nem szép dolog hogy az a pár személy akikkel összevitatkoztál beitték a politikát a munkahelyükre, ezt én sem állhatom a környezetemben, de értsd meg hogy mostanság sokan ingerültebbek a kelleténél, főleg hogy magyarország nagy léptekkel rohan az autokrácia felé.

szerk.: látom elkéstem a sorosozással

Régi munkahelyemen volt velem is hasonló. 2006-ban éjjel tüntikéztem, nappal dolgoztam. Bent a hangadó banda egész nap fröcsögött, hogy csak az ér rá tüntetni, aki nem dolgozik és menjenek a fenébe.

https://images.encyclopediadramatica.rs/1/1a/I_Know_That_Feel.jpg

Valahogy a liberálisok képtelenek elfogadni, ha másoknak más a véleménye. Azonnal triggerelődnek bármitől ami nem tetszik nekik. A "szélsőségesek" pedig minden fórumon értelmes vitára és párbeszédre szeretnék buzdítani őket, de reménytelen.

Határon túliaknak pedig küldöm szeretettel: https://www.youtube.com/watch?v=KmUMvShEq-E

Azért ezt helyretenném: ne azonosítsd a liberálisokat a liberálfasisztákkal. A jobboldaliakat vagy konzervatívokat sem nácizzuk le, hiszen nem adódik belőle. Mindkettő egy extremitás.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Amikor 2002-ben és 2006-ban az MSZP nyert, azt csalásként éltük meg. Pedig Medgyessy nem csalt, csak okosabb volt a többieknél.

Kiküldött sorszámozott borítékokat, amit visszaküldenek az emberek, innen megtudta, hogy kik a potenciális támogatóik. Ezután választásnál csak ezeknek az embereknek telefonálgattak, hogy menjenek szavazni. A Fidesz 2006-ban ész nélkül rárontott mindenkire, mozgósítva a jobb és baloldalt egyaránt. Meg is lett a mozgósítás eredménye, csak éppen elveszítette a választást.

Gyurcsány mondjuk tényleg szemétséget csinált, amikor más programot valósított meg, mint amit a választásokon elmondott, de ennek következménye is lett. Gondolom értelmes párt ilyet többet nem fog csinálni.

Ha valaki okosabb az ellenfelénél, az még nem választási csalás.

Teljesen ismerős a szitu.

FB-n naponta kapom a jószándékú, ismerősök, barátok általi priviket, hogy fú ezek szavaztak a FIDESZRE, bezzeg a PÉCS, bezzeg a Mellár.

A múltkor visszakérdeztem, hogy ki a bánat az Mellár és mit tett eddig a városért? Az volt a válasz, hogy az nem fontos, az a lényeg, hogy nem fideszes. (A volt fideszes.)

Na most kb. ez össze is foglalja a jelenlegi magyarországi ellenzék eddigi munkáját és eredményét.

Egyébként szerintem az lmp-nek lett volna esélye megnyerni a választást - nem szavaztam rájuk - csak kb. ebben a tempóban kellett volna plakátolni a következőket:

LMP VS:
FIDESZ
DK
MSZP
JOBBIK
EGYÜTT
MOMENTUM
AND MORE

No rainbow, no sugar

Jómagam is olyan "környezetben" dolgozom ahol sokféle pártállású kolléga / user megfordul, kicsit speciálisabb is a helyzet mint egy "sima cég esetén".

Nálunk szerencsére sikerült ezt a témát teljesen félretenni. Felkelt a nap szavazás után is, folytatjuk a munkát. Ennyi.

Néha persze elszáll egy két ilyen "ó narancsba borult megint..." , vagy "ó mi lesz most itt, mert hát retorzió meg minden" mondat, de nagyon ritka. És kb csak ennyi, hogy elszáll a levegőben szó szerint. Él ~20másodpercet az egész.

Az idő mindent megold. Kölyökként elképzelni sem tudtam, hogy mi visz embereket arra, hogy az MSZP-re szavazzanak, amolyan zakkant Fideszes voltam. Az összes nagygyűlésen ott lógtam. 8 év Fidesz kormányzás elég volt ahhoz, hogy megértsem a baloldalt is, meg a Jobbikot is.

Sok volt belőlük.

Pontjaik:
- Nem volt szabad a választás.
- Szavazhattál?
- Igen.
- Arra akire akartál?
- Igen.

+ - Ha nem a kormányra szavaztál, ért valamit a szavazatod ?
+ - Nem.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Na most a "többség" egy hatfele szakadt valami, amely képtelen volt levonni a tanulságot az előző választásból és inkább a saját pecsenyéjét próbálta sütögetni. Ismert volt már a számukra, hogy milyen a rendszer, mégis ezt csinálták.

De gondolom ismerős az, hogy "51%-tól elégséges". Ilyenkor nem azon picsogok, hogy miért nem 20%-tól, hanem készülök.

Ettől függetlenül nem állítom, hogy ne lenne igazságosabb, ha csak listás szavazat lenne vagy ugyanannyi listás, mint egyéni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

csakhogy mindig 2 oldala van a dolgoknak:))

ha összefognak, olyan nagy %-os arányt kellene elérnie az egyesült pártoknak, hogy azt már lehetetten lenne elérni, ezzel a kiesést, adott esetben pedig a megszűnést kockáztatták volna.

ha nem fognak össze, azt meg látjuk.

ez a 22-es csapdája.

Kivancsisagbol kerdem: torvenykezes szempontjabol van kulonbseg a kozott, hogy egyaltalan nincs ellenzek a parlamentben vagy van ugyan ellenzek, de a Fidesz-nek megvan a 2/3? Van olyan torveny, aminek a megszavazasahoz nem elegendo a 2/3, hanem kell teljes egyetertes?

Sic Transit Gloria Mundi

És még érdekesebb kérdés, hogy kell-e egyáltalán az, hogy az ellenzék automatikusan mindenre az ellenkezőjét mondja, mint a kormánypárt? Amióta követem egy picit is a politikát azzal van tele a tököm, hogy itthon az éppen aktuális ellenzék nem csinál mást, csak reflexből ellentmond mindennek.

Persze, szavazáson nem feltétlen, ld. Paks II elindítását kb. egyhangúan szavazta meg 2009-ben a Parlament.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ennél sokkal érdekesebb, hogy miért kell minden ellenzéki javaslatot élből elutasítani, legyen az kilakoltatási moratórium, v. a nyári gyermeknyaraltatás étkezési hozzájárulása, v. a jobbik kerítésépítési javaslata.

amit aztán saját javaslatként végül megvalósított a kormány:)
és nem ez volt az egyetlen ilyen..

"amit aztán saját javaslatként végül megvalósított a kormány:)"

Igen, ezt írtam is valahol, nagyjából amit az elmúlt ciklusban (6-7 évben?) csinált a Fidesz, az lényegében a Jobbik programja. ;)

Mit mondjak erre? Kommunikációból jeles.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez nem ennyire egyszerű, szerintem.

Ha csak OV leváltása lenne a cél, akkor teljesen jogos kritika lenne, hogy nincs semmi tervük, csak ellen-pártok. Pedig itt elég különböző pártokról, s annak elég különböző programjairól, elképzeléseiről beszélünk. Lásd pl.: a Momentumot, aki még több szavazati jogot adna a külhoniaknak VS. a DK-t, aki arctalan Fidesz-szavazó szörnyeknek állítja be ezt. Most képzelj el egy ilyen kormányt, kb. lehetetlen lenne bármit csinálni benne - ezt szerintem senki, még az ellenzéki pártvezetők sem akarták.

Továbbá választói oldalról sem olyan egyszerű ez, hogy akkor adjuk össze a szavazatokat - én behúztam az egyénit a Jobbikra néhány hét gondolkodás után, mert ő lett a második. De mondjuk a DK-ra már lehet, nem húzom be, mert...

Na most a "többség" egy hatfele szakadt valami, amely képtelen volt levonni a tanulságot az előző választásból

Ez azért van, mert sokan abban a hitben élnek, hogy a magyar választási rendszer alkalmas szabad demokratikus többpártrendszerű választások lebonyolítására. Ahol a pártok elméletben különféle értékrendszerek alapján szóródnak, és ki ki választhat magának pártot, vagy alapíthat magának pártot.

Németországban lehet szociáldemokrata párt, kereszténydemokrata párt, stb.. tökmindegy. Mindegyik nagyjából egyenlő eséllyel indul.

-----------------------

Nálunk az van, hogy alapíthatsz így pártot, meg játszhatod a különféle értékek alapján politizáló TÖBB pártrendszert, csak ha így szavazol, látod az eredményét. Ha értékek mentén, programok mentén szavazol demokratikusan a szavazatod a kukában landol.

Ez egy szigorúan KÉT pártrendszerű választási rendszer. Itt nincs mód arra, hogy a pártok demokratikusan értékek mentén szóródjanak. A kormánytól eltérő szavazókat KÖTELEZŐ egy tömbbe tömöríteni, különben látni az eredményét már másodszor. Ez így nagyon messze van attól, hogy szabad demokráciának lehessen nevezni. Ez így nem több-pártrendszer, inkább tömb-pártrendszer. / (C)opyright ;-) /

/utópia on:

A jelenlegi választási rendszerben nem pártoknak kell indulni, hanem két rublika kell:

KORMÁNY(FIDESZ) vagy ELLENZÉK. Nem kell se pártnév ellenzéken belül se semmi. Egy szó ELLENZÉK. semmi több. Más közös amúgy sincs bennük.

Azt lehet csinálni, hogy az ELLENZÉK nevű tömböt egyfajta mittudomén pl. 7 főből álló tanács szerű testület irányítja, vezeti. Tehát a valódi demokráciát ezen tömbbön belül lehet csak megvalósítani.

És ez a mondjuk hét fő a 2018-as választáson elért eredmény alapján kerülne be a tanácsba adott pártok közül (pl. 3 jobbik, 2 mszp(-p), 1 lmp, 1 momentum lenne talán a legszerencsésebb megoldás). A paletta két szélső értéke a DK és a Jobbik közül az egyiket muszáj kizárni és mivel a jobbik ~20%-os a DK meg kb. 5-6%, a matematika kiadja, hogy melyiket kell feláldozni.

Mind a 7 fő alá tartozna egy egy fontos terület (pl. oktatás és média, egészségügy, hon+rendvédelem, gazdaság és pénzügy, környezetvédelem és energia, szociális és munkajog, igazságügy és jogrendszer), aminek a kritikáját, programját viszik 4 éven keresztül KÖZÖSEN, egymás területére közvetlenül nem beavatkozva, nem kommentálva. A terület vezetője a tanács tagja, helyettese egy másik pártból segíti a munka koordinálását. Az adott végső ELLENZÉKI döntéseket politikai irányokat a többségnek kell meghozni. Ha van 4 szavazat egy adott kérdésben megvan a többség, a többinek is azt kell vinni a saját területén. Ha nem tudja a jelölő párt hoz más tanácstagot az adott területre.
Tehát mittudomén az ellenzék támogatja az atomprogramot igen vagy nem, ha 5/2-vel nyer az atom, a másik kettőnek is ezt kell vinni. Nincs kibeszélősdi, és félrehordás. Ugyanez a kerítésről, lebontsuk/ne bontsuk. (6:1, akkor nem bontjuk le). Gazdaság, eu integráció ha 4/3, akkor a másik 3-nak is az.

És innentől az adott kérdésben 4 éven keresztül egyféle beszéd, és a választási programban lehet mondani hogy az ELLENZÉK adott kérdésben ezt az álláspontot képviseli pont. A körzeteket szétosztani, ki hova megy le terjeszteni az igét különféle szórólapokkal (mivel vidéken se rádió, se tévé, se semmi). Ez máshogy nem megy.

Az ellenzéknek így nem lesz központi vezetője, a tanácstagok is menet közben változnak a különféle döntések alapján valószínűleg így nincs kit direktben karatkergyilkolni lelibázni, vagy lemuszlimozni, lebuzizni különféle módokon, vagy túl sokat kellene egyszerre túl sok irányba amitől nevetséges lesz az egész. Viszont ez így nem egy demokratikus ellenzék ezt észre kell venni, hanem inkább egy autoriter rezsimmel szembeni ellenállás tulajdonképpen.

/utopia off.

A probléma ezzel egyrészt az, hogy jelenleg megvalósíthatatlan utópia :-), másrészt a kormányzó párt bármikor átszabhatja a választási rendszert a jelenlegi TÖMBszerű-ről, akármi másra, és ott ez nem működik, sőt akár el is törölheti a választást, és bevezeti az elnöki, vagy a királyi rendszert. Jelenleg joga van hozzá. És a választási rendszer gyorsabban módosítható 2/3-addal, mint az ahhoz való alkalmazkodás.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

300 ezernyi szavazatkülönbség van az egységes kormánypárt és a hat (?) felé szétszakadt ellenzék között. Nézzük meg az eredményeket: 2/3, a másik oldalon meg pár tucat képviselő, akik enyhe súlyt fognak képviselni a következő években.
Ehhez csak gratulálni tudok az összes ellenzéki vezetőnek.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Érted a lényeget, az ellenzéki pártok vezetői itt nem a magyar állampolgárok valós érdekeit akarták képviselni, csak a saját zsebükét. - (Innentől kezdve jobb is, hogy nincs összefogás. Szerencsétlen balfékek mind.)

Látott valaki az ellenzéki oldalról egyetlen erőt, nyugalmat, biztatást.., azt az üzenetet sugárzó portrét, hogy "én-mi meg tudjuk csinálni"? Zömmel kozmetikázott hamis képek v. mi még rosszabb, egészen a pszihopatizmus határán álló fotók kerültek poszterekre. (Csoda, hogy nem bíztak bennük, még az egészen saját választóik sem?

Vegyük tudomásul, az ilyen célra kiválasztott fotó, nem személyiségi jogi kérdés. Azt a profi marketingesek választják ki, mert a fotónak üzenete kell, hogy legyen. (Nem mondjuk Bernikének kell megmondani, melyik képen fiatalabb 20 évvel, mert a kiplakátolása az országban, - mondjuk 50 ezer példányban, - nem is szépészeti kérdés.)

Azért a fotók marketinges hatása az egyik legkevésbé fontos tényező szerintem. :D

Egy ellenzéknek akkor lett volna esélye, ha a választás előtt legkésőbb 3-4 hónappal teljes, dk-tól jobbikikg terjedő egységkoalícióként lépnek fel, egyetlen erős vezetőt előtérbe helyezve, akinek a mosolygós képe alatt sorakozna az összes nemfideszes logó. Minden más, és a megvalósult legrosszabb esetben meg egymás kezéből tépik ki azt a keveset, amit a választók odaítéltek. Tudom-tudom, mi lett volna a program? Hát a fidesz leváltása. A fidesznek meg az volt a programja, hogy folytatják, tehát program ma már nem is nagyon kell.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

- Nem a demokrácia az az amikor a jó jelölt nyer.

Kemeny.

"nem volt szabad a választás" alatt erre gondolhattak:

1) van egy masszív biztos szavazói réteg, akik a Fideszre szavaznak; ezt úgy érik el, hogy vettek egy csomó médiát, amiben megy a propaganda ezerrel; persze szólásszabadság van, csakhogy utána lehet nézni, a közmédiát is megbüntették az egyoldalúság miatt, továbbá van pár érdekes bevásárlás, utána lehet nézni, ki és milyen pénzekből vett médiát, aztán rájön az ember, hogy a mi közpénzünkből ment a propaganda (hoppá)

2) az így kétes tisztassággal megszerzett szavazói bázisból kiindulva írtak egy választási törvényt, amely pontosan erre a helyzetre lett megírva (lásd 106 egyéni körzet)

3) ebben a választási rendszerben minden egyéni körzetben csak 1 ellenzéki jelöltnek kellene a Fidesszel szemben állnia, különben bukó, de

4) minden bizonnyal több ellenzéki pártban is van beépített tégla, akik akadályozzák / akadályozták az összefogást (ennek is utána lehet nézni)

5) ergo hiába akarna 50%+ kormányváltást, ha a fentiek állnak, akkor ez soha nem jöhet össze

Mi lenne tisztességes?

1) mindenki csak magán pénzből kampányolhat, közpénzből nem
2) egyenlőbb választási rendszer (legegyszerűbb lenne kevesebb egyéni körzet, esetleg kétfordulós)
3) ellenzéki pártoknak ne az legyen az érdekük, hogy 4 évig ellegyenek a langyosban és kapják a pénzt, hanem tényleg akarjanak kormányra kerülni

Ki a hibás?
1) kormány aki masszívan maga javára alakítja a rendszert
2) választók, akik nem tájékozódnak azon túl, amit eléjük tesz a TV, rádió
3) teljesen alkalmatlan ellenzéki pártok, akik segítik már 3 választás óta a kétharmadot

Első és legfontosabb szempont egy választási rendszerben, hogy egy országban a megválasztott párt és annak kormánya a parlamentáris keretek között működőképesen tudjon kormányozni. Magyaro-n ismeretlen a konstruktív ellenzék fogalma. Nem véletlen, hogy a korábbi tapasztalatok alpján létrejött választási rendszer a választók nagyobb számától függően növeli a megválasztottak számára elérhető parlamenti helyek számát.

Semmit sem érne az országban 4-5 vagy több a parlamentben civakodó párt, a minden törvénykezést megakasztó, elhúzó "demokratikus" modell. Valaki felvállal egy irányvonalat, - azért választották meg, - azt tartja, és ha "épül-szépül" az ország, a polgárok biztonságban gazdagodnak 4 évig, akkor mindenki "hepi" ha meg nem, a következő választásnál simán meg lehet buktatni az addigra felszaporodott, elégedetlenekkel megtelt országban. (Nálunk ideológiai okokból folyamatosan elégedetlenkednek emberek. Ezt a szocializmusból ittmaradt "szép" szokást végre le kéne már vetkőzni. - Mindenki tegye a dolgát.

Miért kell acsarkodni, mielőtt egyáltalán a megválasztott párt elkezd dolgozni a programján. Van négy évük, - majd ha nem megy, akkor lehet anyázni. (Magyaroknak ez miért olyan nehéz?)

Szvsz. ez nem csak magyar szokás. Másrészt a Fidesz elég jól ráérzett arra, hogy hogyan tegye magát megkerülhetetlen szereplővé. Ld. média bekebelezése, konkurencia gazdaságilag ellehetetlenítése, haveri cégek végtelen mennyiségű (köz)pénzzel való kibélelése. Egyfelől érthető, hogy ezt teszik, mert ez kell a hatalmon maradásukhoz, másfelől viszont az emberek problémája úgy általában egy nagyságrenddel csökkenne a Fidesszel, ha nem tennék.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha neked lenne hatalmad hozzá, és feladatod is egy ország kormányzásában, neked is ezt kellene tenned.
Különben hatékonyan nem lehet egy, (ezt!) az országot vezetni. Itt Közép-Európában annyi a széthúzó erő. Az eredményes munka, a következő 4 év majd megmutatja volt e értelme. Előre ezt nem tudhatod.

Ha nem tanuljuk meg elfogadni és bizalmat szavazni a munkamódszereknek, ezt a gyönyörű országot, a hazánkat rövidesen ízekre szedik.

A munkamódszer nem lehet vita tárgya. Azt a megválasztott párt választja magának a kitűzött célokkal öszhangban, az eredményes munka majd igazolja vagy a hiánya cáfolja a létjogosultságát. (Csak összefogással, és sok munkával lehet némi reményünk.)

következő 4 év majd megmutatja volt e értelme

Ugyanezt a marhaságot mondtad 4 ill. 8 éve is? Volt értelme?

Na jó, kicsit részletesebben:

Az eredményes munka, a következő 4 év majd megmutatja volt e értelme.

Alkotmányozó többség ellen folyamatában nem tudod ellensúlyozni az "eredményes" munkát. Ha az eredményes munka mondjuk az, hogy "mert kő' a sorosellen" alapon zárolják a lakossági bankszámlákat, megtehetik, mert két harmaduk van, és a jogi keretek között nem tehetsz ellene semmit - mert a teljhatalom miatt ők nevezhetik ki az ügyészség vezetőjét, saját kedvükre szabhatják a bíróságokat és ők uralják a médiát. Kimehetsz tüntetni, nem lesz semmi értelme. Bármiféle kontrollod a jogi kereteken kívül marad (értsd: polgárháború, politikai gyilkosságok stb.).

Az egész EU-ellenes kommunikáció is csak arról szól, hogy onnan még jöhet _bármiféle_ kontroll (egyértelműen EU-szabályba ütköző törvény miatt "azonnal" bírságolhatják és bírálhatják a kormányt - akiknek mindegy, mert adófizetői pénzből fogják a bírságot fizetni, de vissza is kell vonniuk [*]), úgyhogy jó előre mocskos-Brüsszel-mit-szól-bele.

[*]: kivéve, ahol ki van számítva, hogy az EU-s átfutási idővel együtt már úgyis tárgytalan lesz, mert mondjuk egyébként is nyugdíjba megy a fellebbező [bíróságok 2011 körül] vagy "hát-sajnos-visszamenőlegesen-nem-vehetünkel-frekvenciákat-de-legközelebb-cserkészbecskó-kurvára-figyelni-fogunk" [rádió frekvenciák lenyúlása]

Jobb helyeken ezért van az, hogy vagy önként lemondanak a kétharmadról, vagy legalább a) átengedik az ellenzéknek az ellensúlyozó szervek vezetőinek kinevezését (már csak a látszat miatt is illene) vagy b) nem szarják telibe, ha országszerte tízezres tömegek tiltakoznak a demokratikus rendszerek lerombolása ellen.

Egyébként pedig: csak addig nem fog eltaposni a rendszer, amíg minimálisan úgy látja, bármilyen érdeke fűződik hozzád. Nézd meg a legújabb Soros-listájukat: volt Fideszes gazdasági miniszter szerepel rajta. Hogy azért került-e fel, mert simán egy ostoba barom rakta össze copy-pastelve mindenféle tagsági listákat, vagy azért, mert van szakmai tekintélye, így szakmai oldalról bírálhatja a kormányt (és ezekre egyszerűbb egy "persze, mert soros-bérenc" választ adni, mint szakmai alapon megvédeni a rossz döntéseiket), majd az idő eldönti.

--

BTW: jobb helyeken meg nem a párttagság határozza meg a képviselők "véleményét" (idézőjelben, mert nincs nekik, gyakorlatilag kaphatnának előre kinyomtatva egy 1) igen, 2) igen, 3) nem, 4) ... papírt az aznapi szavazásoknál leadandó szavazatokról) egy-egy témában. Sajnos itthon a kormánypártnál nem ez a rendszer van.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

azért, hogy megakadályozzák a túlhatalmat.
hogy önkényesen átírják az alkotmányt,
kiheréljék az alkotmánybíróságot,
a bíróságokat,
hogy ne lehessen hajtóvadászatot indítani emberek ellen.

vagyis hogy a fékek és ellensúlyok kányes rendszerét, ne lehessen megszüntetni.

a mostani 2/3-ad megint át fogja írni az alkotmányt a maga 40+ százalékával az 50+ százalék tiltakozása ellenére.

hát ezért. amit te hajtogatsz, az színtiszta demagógia.

Másik oldalról nézve, ha most megnyerte volna a randompárt a választást - esetleg még 2/3-al - nekik mi érdekük lenne megkötni a saját kezüket?

Naiv elgondolás azt várni, hogy bármely másik párt vissza akarná rakni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kafkai beszólás - ez vajon mit jelent..

Csalás igenis történt (nézd meg a személyes vallomásokat videókon) de az már más kérdés, hogy azok nélkül is meglett volna-e a 2/3. Lehet igen, lehet nem de ahhoz már nagyon közel vagyok, hogy magasról tegyek az egészre, legalábbis egy jó darabig...

A mandátumszámítási módszer alapból a "nagy" pártoknak kedvez, erre rárakott még egy lapáttal a sok "tévedés" és "hiba" ami szintén a narancsosoknak kedvezett.

Még egyszer mondom: A fentebb leírtak nem kitalációk, hanem tények. Amikor meg ilyen dolgokról van szó, amik túlmutatnak a mindennapjaidon, a privát életeden, ne vidd bele a személyes sérelmeidet, mert az csak neked lesz rosszabb. Tapasztalatból beszélek, mert itt is megy néha a cirkusz, de ez már egy másik sztori.

Sz_rd telibe a felvilágosult európai ballibeket.