Ölég vót!

Egy ismerősömmel szerettem volna beszélni Skype-on. Skype kliensben felhasználónév, jelszót követően életkort is kér. Mi van? Mi köze hozzá? Megadtam 2018. január 1-ét. Ezzel egy átlagos „szír” „menekülttől” túl sokban nem is különböztem. Belépnék végre, erre mondja, hogy mivel fiatalabb vagyok 16 évesnél, szülői megerősítést kér. Jó akkor szülői hozzájárulás webes felületről. Itt e-mail címet vagy telefonszámot kér. Mi köze hozzá újfent? Megkerestem azt a spam mailcímemet, amelyet korábban már megadtam az NSA Microsoftnak. Küld rá biztonsági kódot, hurrá, bent vagyok!

Az adatok fülön külön link a születési idő megváltoztatása. Rákattintok. Itt megadhatom, pontosan hol lakom, milyen időzónában. Tehát többlet információ megadására van csak módom. Épp csak azt nem, amiről a link szólt: a születési dátumom nem változtathatom meg, az csak tájékoztatásként oda van írva.

Valahol van olyan link, hogy felnőtt vagyok. Erre kéri a bankkártya számom, igazolandó felnőttségem. Hogy mi? A mimet? Először is évekig nem volt bankkártyám, miközben permanensen felnőtt voltam. Másodszor pedig ugyan most éppen van bankkártyám, ámbátor a Microsoftnak NSA-nak semmi köze hozzá.

Maradt még egy lehetséges opció. A Microsoft fiók törlése. Egy rakás dolgot el kellett fogadnom, hogy törölhessem. Persze, nem törölte, 30 napig meggondolhatom magam.

A Microsoft sajnálkozott a döntésem felett, indokot is kért. Nem volt az indokom a választhatók között. Mert „természetesen” a privacy nincs a választható indokok között.

Ezek azok a jelenségek, az a fajta cinikus agresszió, amelyet igen nehezen és félelemmel élek meg, s ami miatt az Amerikai Egyesült Államokat ellenséges államként definiálom, a cégeit pedig kifejezetten a szabadságra, privacy-re veszélyes entitásokként. Kedves sj, ha erre jársz, külön neked megemlítem: nem ruszki ügynök vagyok, nekem egész egyszerűen ilyenek a tapasztalataim.

Hozzászólások

Tehát először direkt hazudsz az életkoroddal kapcsolatban, ráadásul (tessék felhasználási feltételeket olvasni) úgy, hogy saját magadat lövöd vele tökön, és utána még te vagy megsértődve... Csak nem K. Józsefhez vagy valamelyik leszármazottjához van szerencsénk...?

Ki az a K. József?

Már, hogy hazudok az életkorommal kapcsolatban? Fogalmazzunk úgy, hogy nyomtam volna örömmel arra, hogy az életkoromat nem óhajtom megadni, de ilyen opció nem volt, továbbá semmi köze az NSA-nek az életkoromhoz.

Nem vagyok megsértődve. Az érzés inkább a gyűlölettel vegyített félelem. Ez az agresszió nekem már sok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te minek neveznéd az intim szférádba történő betolakodási kísérletet? Stílusosan valami polkorrekt megfogalmazást írj lehetőleg! Az adataim biztonságának céljából történő, az érdekeimet szolgáló figyelmes érdeklődés, ugye? :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

https://www.microsoft.com/hu-hu/servicesagreement/ - felhívom a figyelmedet az alábbiakra:

"
4. A Szolgáltatások és a támogatás használata.

a. Microsoft-fiók és Skype-fiók. Sok Szolgáltatás eléréséhez Microsoft-fiókra van szükség. [...]

i. Fiók létrehozása. Online regisztrációval Microsoft-fiókot vagy Skype-fiókot hozhat létre. Ön vállalja, hogy Microsoft-fiókjának vagy Skype-fiókjának regisztrációjakor nem használ hamis, pontatlan vagy félrevezető információt. [...]
[...]
iii. Gyermekek és fiókok. Azzal, hogy regisztrál, Ön kijelenti, hogy Ön vagy betöltötte azt az életkort, amely felett Ön a lakóhelyén „nagykorúnak” számít, vagy érvényes szülői vagy gyámi hozzájárulással rendelkezik ahhoz, hogy kötelező érvénnyel elfogadhassa a jelen Feltételeket.
"

Ezt ugye nem olvastad? Szerintem ez után nincs több kérdés, és igen, ahogy fentebb írta valaki, Köcsög Józsefet juttatta eszembe a picsogásod.

Nézd, az Iszlám Állam sem ígéri, hogy a törzsed és a fejed valamiféle szerves egységet fog alkotni, tehát legalább őszinték, de ettől még nem túl megnyugtató az a policy, ahogyan managelik egyes emberek feje és törzse közti viszonyt különös tekintettel annak térbeli kontinuitására.

Szóval ezt ugyan nem olvastam, de az adatkezelésről szóló minden létező, hozzáférhető, megszerezhető adatot gyűjtünk rólad részt igen, de attól, hogy olvastam, még nem értek vele egyet. Cinikusnak gondolom azt a hozzáállást, hogy ha nem tetszik, ne használd, mert kb. kiíratkozhatsz a civilizációból, meg elmehetsz remetének barlangba, mivel sajnos a többség ahelyett, hogy egységesen nem használná ezeket, kikényszerítve normális adatkezelési politikát, benyelte azt, hogy megszűnt a szabadságuk, önrendelkezésük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát nem olvastad el a felhasználási feltételeket. Innetől kezdve nincs kérdés, hogy ki az hunyó a történetben...

A szolgáltatásnak vannak feltételei, amit vagy mindenestől elfogadsz, és használod a szolgáltatást, vagy ha bármelyik kitétel nem fele meg neked, akkor meg nem. Ez nem cinizmus, ez egyszerűen annyi, mint amikor a normál strandra sem fognak beengedni egy szál himbilimbiben. Mert ott meg az a feltétel. Vagy elfogadod, vagy nem veszed igénybe a szolgáltatást.

Itt a felnőtt/nem felnőtt megkülönböztetésre a felelősség és a jogképesség miatt van szükség, de ez szerintem túl van azon a szinten, amit érdemes lenne neked magyarázni...

Az egész azzal kezdődik, hogy egy talán 10+ éves acount-tól mi a fenéért kérdez bármit is. Azon túl, hogy joga van hozzá. Nyilván ahhoz is van joga, hogy angolul küldözget nekem e-amileket az MS, noha magyar az anyanyelvem, de így legalább nem fecsérelem arra az életem, hogy elolvassam ezeket.

Értem, amit mondasz, de erre írtam, hogy cinikus. Kellene hozni olyan törvényt, hogy minden ÁSZF az összes mellékletével együtt legfeljebb 5000 karakter lehet. Ugyanis az a másik része, hogy arra épül ma sok üzlet, hogy a felhasználó úgysem olvassa el. Miért is? Azért, mert ezek a Háború és béke című mű hosszával vetekszenek, s akkor még csak egy szolgáltatásról beszéltem, miközben elég sokkal van kapcsolatban az ember. Egy fél élet kevés ahhoz, ha lelkiismeretesen el akarod ezeket olvasni, értelmezni. Aztán valahol a 82. oldal magasságában úgyis lesz valami, ami miatt nem elfogadhatók a feltételek, így ugrott a szolgáltatás is, meg el is cseszett az ember órákat az életéből.

A függőben lévő online regisztráció biztosan timeout-ol, amíg az ember az adatvédelmi nyilatkozatot és ÁSZF-et elolvassa, meg az ügyvédével konzultál.

Ezen az alapon nagyjából semmit, de tényleg semmit nem lenne szabad igénybe venni. Úgy van kitalálva az egész, hogy át kell hágd a szabályokat, vagy teljesen kiszolgáltatod magad.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

5000 karakterbe a teljes és részletes tájékoztatás gyakorlatilag nem fér bele, és az is kérdés, hogy milyen nyelven 5000, mert az se mindegy...
Hogy miért kérdez bármit is? Mert változik a világ, változik a jogszabályi környezet - de az is elég, ha az adatkezelő, illetve a szolgáltatást nyújtó fél változik.
Amit idéztem, az nem a 82. oldalon, hanem a felhasználási feltételek első oldalán, a negyedik pontban található - minthogy már ezt i áthágtad, így gyakorlatilag agyatlan picsogás az egész, amit művelsz, nulla, ismétlem nulla gondolkodossal azon, hogy vajon miért kérdez a szolgáltató életkorhoz kapcsolható adatokat tőled.

Általában ki számítegy ország jogrendje szerint önállóan szerződni képes személynek? Aki nagykorú. Nomostan ezt hogyan döntöd el egyszerűen? Megkérdezed, hogy hány éves, és jelzed, hogy ha nem valós adatot ad meg, és ez kiderül, akkor az a szerződés azonnali és egyoldalú felbontását vonja maga után.

Miért kell szerződni? Nem a pénzes verzióról van szó. Ha teszem azt, olvasni szeretném valamelyik hírportált, akkor sem kötök szerződést, nem mondom meg, hány éves vagyok, hol lakom, milyen nemű vagyok, s mi a bankkártyaszámom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az odáig megvan, hogy írásbeli, szóbeli, ráutaló magatartás. De például a BKV sem tolakodik azzal a tapintatlan kérdéssel, hogy hány éves vagyok, hol élek, mi a telefonszámom. Pedig magyar cég. Egy külföldi cégnek ezekhez az adatokhoz végképp semmi köze.

Az egész blogom a privacy-ről szól. Arról, hogy szükségtelenül sok információt próbál beszerezni rólam az MS, s ezt meglehetősen agresszív módon teszi. Ennek kapcsán szakadt el nálam a cérna, s nem több információt szerez majd rólam, hanem kevesebbet, hiszen innentől kezdve nem chat-elek vagy beszélek Skype-on. Úgy is mondhatnám, túltolták az információéhséget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"a BKV sem tolakodik azzal a tapintatlan kérdéssel, hogy hány éves vagyok" - pedig de, hiszen életkortól függően ingyenes is lehet az utazás. Meg bérletből sem csak egyféle van, igaz, ott nem elsősorban életkori, hanem az oktatáshoz való viszonyod dönt, hogy melyiket veheted meg.

Az elszakadt a cérna az onnan indult, hogy _nem_ olvastad el_ az ÁSZF-et, megadtál egy fals születési adatot, majd amikor azt szeretted volna bizonyítani, hogy felnőt vagy, akkor ehhez kapcsolódóan további kérdéseket tett föl a másik fél.
"s nem több információt szerez majd rólam, hanem kevesebbet" - abban a pillanatban, amikor bejelentetted, hogy "bocsi, hazudtam a születési idővel kapcsolatban" simán megszüntethették volna az accountot, hiszen (az általad el nem olvasott) feltételekben ott van fehéren-feketén, hogy valós adatot kell megadni.

Nem kellett megszüntetnie az MS-nek az accountot, hiszen ezt megtettem magam. Lévén, használni már nem tudtam, amennyi személyes infó megadásával használhatóvá tehettem volna, annyit nem áll módomban az MS-nek megadni.

Azért adtam meg fals születési dátumot, mert nem volt olyan opció, hogy nem adom meg ezt. Ha lett volna, akkor igen becsületesen azt választottam volna. De nem volt. Az meg számomra nem elfogadható, hogy ezt kiadjam magamról.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért nem választottam értelmesebbet, mert nem tudtam, hogy az MS különbséget tesz egy világok sorsát eldöntő felforgató, szabadon gondolkodó gyermek, és egy már korlátoltan gondolkodó felnőtt között, akinek a tökét már befogták a kacsafacsaróba.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

HUN vs. USA egy magyar állampolgár esetében. Amúgy a BKV esetében ezt mindössze azért csinálják, hogy személyhez kötött legyen, ne lehessen a szelvényt átruházni, mert az veszteség lenne a BKV-nak. Továbbá van olyan lehetőség, hogy fényképes igazolvány száma, tudtommal csináltathatsz bérletigazolványt magadnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem országok és állampolgárok kérdése, hanem egy magánszemély szerződéskötése egy magáncéggel.

Nem tudnám egy kezemen megszámolni, hogy hányszor hátráltam ki egy-egy bizniszből az ÁSZF elolvasása miatt. Nem tetszik? Használj másikat, van vagy ezer alternatív platform.

Szerk: vagy csinálj úgy, mint a normális emberek, és ha hazudsz, akkor ne gyereknek hazudd magad.

Nem arról van szó, hogy ne látnám, mi zajlik a világban, csupán azt mondom, hogy ezzel nem értek egyet, szerintem ez nagyon nincs jól, továbbá a szabadságunk egyre rohamosabb tempóban történő elveszítéséhez vezet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát 10 perc az valóban nagy idő... na mindegy. Röviden kb. annyi, hogy emberünk kikérte a róla szóló rögzített adatokat a mobilszolgáltatójától. (Nehezen ugyan, de megkapta.) Szépen összerakható belőle a kapcsolati háló (kiket hívott, kik hívták, ugyanez az SMS-ekre), hogy kb. merre járt (hála a 4G-nek lényegesen kisebbek a cellák), a mobilnetes lekérések fejlécei (akkoriban még nem volt ennyire divat a https). És ez még csak 2012 volt.

Ha már privacy: egyszer nézd majd meg, hogy egy-egy oldal megtekintésekor milyen kéréseket küld a böngésződ a releváns tartalom mellett. Valószínűleg meg fogsz lepődni.

Véleményem szerint a privacy dolgot ott vesztettük el, amikor megjelent a Facebook és a Google. (A többiek meg próbálnak lépést tartani velük.)

Hát 10 perc az valóban nagy idő

Nem ez a szűk keresztmetszet. Nekem még nem kellett az államvizsgához nyelvvizsga, az írott angol szöveget megértem, de azt már biztosan nem, amit ez a jóember 10 percben beszélt.

Azért nem muszáj androidos telefont (Google) és Facebookot használni. Én egyikkel sem élek. Ami baromira zavar, hogy olyan nagy a felhasználói bázis, s annyira nem bírnak magukkal, annyira ostobák a felhasználók, s tapintatlanok másokkal, hogy simán tesznek fel képeket, információkat azokról a rokonaikról, ismerőseikről is, akiknek nincs FB fiókjuk, s nem igénylik az ottani jelenlétet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A videó alján jobbról a harmadik ikon, majd "More languages" és ott a Magyar felirat. (Az angolt és a németet én nem "muszáj"-ként élem meg, egyszerűen csak több lehetőséget nyit meg, legyen szó akár munkáról, akár szórakozásról.)

Ami a Google-t illeti: nem kifejezetten a telefonra gondoltam. Ott a keresőjük, a Gmail, az Analytics (egy csomó oldalra bekötve), stb. Ha a Bing-et használod, akkor ugyanez és még sorolhatnám.

Nem érted? A mentalitás, az adatgyűjtésre való törekvés nem tetszik, s ezen az sem segít, ha leírják. Ha teszem azt, a világháború után a német férfiakat kiherélik, mint ahogyan ez a durva gondolat tudtommal felmerült, az máris kellemesebbé tette volna az egészet, ha ezt előtte kihirdetik, vagy igazolást adnak a megtörténtéről?

Semmi sem változott volna akkor, ha elolvasom azt a részt az ÁSZF-ben. A probléma attól még pontosan ugyanaz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem adatgyűjtésre törekvés te nagyonsötét... Van egy jogi környezet, ami előírja, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak úgy lehet nyújtani, ha az azt igénybevevő ügyfél például nagykorú. Ennyi.

Ha elolvastad _volna_ az ÁSZF-et, és utána kamuzol be egy gyermekkorú felhasználóra utaló fals születési adatot, valóban semmi nem változott volna, ugyanis azzal, hogy megadtál egy adatot, és frissítetted a fiókot, a Microsoft felé kijelentetted, hogy elolvastad azt, amit nem, meg azt is, hogy ez a valós születési dátumod.

Picsogni ott kezdtél, amikor kiderült, hogy a gyerek accountból felnőttet (szül. idő megváltoztatása), pontosabban önállóan jogképes személyhez kapcsoltat "csak úgy" nem tudsz csinálni, hanem bizonyítanod kell, hogy az vagy - az USA-ban erre például az önálló hitelkártya teljesen jó indikátor.

Persze ha értő módon olvasod el, értelmes emberként felfogod, mi van leírva, akkor sokminden változott volna: értelmes ember, ha nem tetszik a szolgáltató feltételrendszere, simán azt mondja, hogy oké, akkor nem veszem igénybe, és kész. Nem kamuzik, aztán amikor ennek következtében szív, mint ama szibéria fehér farkú torkos jószág, még picsog is egy adagot...

Azt is írtam, volt arra link, hogy születési idő módosítása. Rákattintva épp a születési időt nem lehetett módosítani, cserébe lehetett volna szűkíteni a dolgot, megadni, hol élek, milyen nemű vagyok, és így tovább. Ezt mégis minek neveznéd?

Az teljesen mindegy, milyen a jogi környezet. Ha ez jogi szükségszerűség, akkor rendben van a dolog? Akkor bevezethetjük a halálbüntetést? Csak azért kérdem, mert ha a jog megengedi, onnantól kezdve - állítólag - minden rendben van...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

NEM mindegy a jogi környezet. Te nem teljes mértékben jogképes felhasnzálóként jelentél meg a szolgáltató felé. Ezenlehet változtatni, ha bizonyítani tudod az ellenkezőjét, vagyis azt, hogy önállóan minden tekintetben jogképes személy vagy. Erre az egyszer hamsian megadott adatot persze, hogy nem fogják elfogadni (kellő gondossággal járna-e el a szolgáltató, ha elfogadná? Tessen csak ezen elgondolkodni...), ergo más olyan információkat kérnek, ami alapján eldönthető a kérdés, hogy ismét kamuzol, vagy tényleg (jogilag) felnőtt vagy? Egyébként mag ha nem akartad felfedni az életkorodat, akkor minek is adtál meg bármilyen adatot?

Épp arról beszélek, hogy értem, hogy ez jogszerű, csak egyfelől cinikus, másfelől nem értek ezzel az eljárással egyet.

Bátorkodom megjegyezni, a honvédségnél is azt mondták, nyugodtan lehet szökni a laktanyából, csak vállalni kell a következményeket. Lényegében a boltból is szabadon lehet lopni. Csak vállalni kell a következményeket. éppen ennyire cinikus az MS is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

S közben nem veszed észre, hogy attól, hogy valami jogszerű, még nem lesz automatikusan jó is. Lehet itt még saría törvénykezés, de aligha hiszem, hogy helyesnek fogjuk azt gondolni. Szóval épp arról szól a blogom, hogy már nem csak egy távoli jövő ijesztő képe a szabadságunk és a személyes adataink felett való rendelkezésünk elvesztése, hanem 2018-ban a tetten érhető valóság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jog szerint igazad van, ezt nem is vitatom. Inkább arról beszélek, hogy az szerintem közelebb van a joggal visszaéléshez, amikor bármit lenyomnak a felhasználó torkán.

Jog szerint annak a fickónak is igaza volt, aki a HIV fertőzöttség kezelésére alkalmas gyógyszer árát irreálisan megemelte. Joga volt hozzá, csak ugye ez kevés. A jog ember által kitalált valami.

Mondok még példát. Ha társasházi közgyűlésre elmegy 12 lakó az egész házból, majd megszavazzák, hogy a jelen nem lévők közös költsége emelkedjék meg jelentős mértékben, az is érdekes helyzetet teremt. Aztán lehet mondani, hogy megvolt a lehetősége neki is, el kellett volna menni a közgyűlésre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért pont 5000? Miért nem 1000 vagy 10000? Én egyébként át szoktam az ilyeneket olvasni, legalább az általános részeket és az általam igénybe vett szolgáltatásra vonatkozókat. Ami meg az ÁSZF változásokat illeti: sok cég már kezd rászokni arra, hogy a különbözetet (új/módosított/törölt részek) is kiküldi, így lényegesen kevesebbet kell olvasni. :-)

Ugyanígy egy többoldalas szerződést (pl. a bankban) is végig szoktam olvasni. Ha az ügyintéző türelmetlenkedik (mert nem ez a megszokott viselkedés aláírás előtt), akkor szoktam mondani, hogy ő aláírna átolvasás nélkül bármit? Az értelmesebbje ilyenkor szerencsére kapcsol és addig esetleg elfoglalja magát mással.

Ha tippelnem kéne Köcsög József (lásd: https://hup.hu/node/139201).

Egyébként a legbiztosabb, ha az életkorodat kérdezik, hogy január 1 a legkisebb évben, ami a legördülő listában van (vagy mondjuk 1970). Nem adtál meg személyes adatot és biztosan nem csesztetnek szülői izével.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A bankkártya adatod a saját bevallásod szerint annak igazolásaként kérte, hogy felnőttre akartad változtatni a profilod. Miért kérte volna egyébként? Tőlem sose kérte. Ez csupán egy rosszindulatú feltételezés. Értem én, hogy sok van az MS rovásán, és privacy freak lett mindenki, de szándékosan túltolni, és alufóliát húzni a fejünkre még nem kell.

Nem, csak a szolgáltatót nem érdekli az a marginális kisebbség, akinek US lakcíme van, de bankkártyája nincs.

Meg nem érted, hogy NINCS egységes, kötelező ID az usában, ami mindenkinek van, és nem SSN-hez kötött? Ha már itt tartunk, szerinted a bankkártyád száma szenzitívebb adat, mint a személyi igazolványod? Ne nevettess már.

Nem. De azt sem adtam volna meg. Nem érted, hogy épp az azonosítási kísérlet a bajom? Semmi köze hozzá, hogy ki vagyok! Idegen államban egy magán cégnek mégis mi köze hozzám? Olyan ez, mintha a boltos igazoltatna, amikor szalonnát vásárolsz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerződést akarsz vele kötni, bacod... Ehhez legalábba zt kell tudni, hogy egyáltalán köthet-e veled ilyen szerződést (országokra vonatkozó tiltások vannak), illetve hogy te, mint fél, önállóan szerződhetsz-e? (életkor+lakóhely, mert a jogképesség feltételéül szolgáló életkor függ a lakóhelytől).

Boltos és vásárlás - szalonnára nincs életkori/szerződési (adás-vételi szerződésről van szó) korlátozás - dohányárra és szeszesitalra van. Nézzenek oda, ott még a személyit is elkérik, ha gyanús, hogy nem vagy még 18 éves...

Sokmindenben. A skype egy fizetős részt is tartalmazó kommunikációs szolgáltatás, a szalonna meg... nem annyira :-) Ebből adódóan teljesen más jogszabályok vonatkoznak a két szerződésre, ami közül az egyik egy adásvétel, a másik egy határozatlan időtartamra kötött szolgáltatási szerződés.

> Idegen államban egy magán cégnek mégis mi köze hozzám?

Az idegen állambeli cég hozzád sem szólt, amíg te nem mentél oda szerződést kötni vele.

> Olyan ez, mintha a boltos igazoltatna, amikor szalonnát vásárolsz.

Ahogy már írták, a boltos pl. “igazoltathat”. De “igazoltatnak” akkor is, ha tetszőleges céggek tetszőleges témában szerződést akarsz kötni.

Mondom, hogy ez cinizmus valamint diktátum. Ő szeretne velem szerződést kötni, én nem. Én használni szerettem volna a Skype-ot, de nem baj, használok p2p VoIP-ot, privacy szempontjából a pont-pont kapcsolat lényegesen kedvezőbb annál, mintha ehhez szolgáltatót vennék igénybe.

Amit az MS csinál, jogszerű ugyan, csak indokolatlan és félelmetes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ő szeretne velem szerződést kötni, én nem:" Wtf????? A Microsoft egy szolgáltatást ajánl, amire vagy szerződsz, vagy sem. Nem a Microsoft keresett meg téged, hogy itt ez a szerződés, hanem te őket, azzal, hogy használni kívánod a szolgáltatásukat. Igen, a régi szolgáltató ügyfelei/felhasználói számukra "új"-nak számítanak a jogi környezet miatt, ergo vagy elfogadják az új szolgáltató szerződési feltételeit, vagy nem használják tovább a szolgáltatást, azaz a fiók megszűnik.

"indokolatlan" - párszor már leírtuk, csak a te fafejedbe nem fér bele, hogy miért indokolt az életkor, illetve annak nem megfelelő volta okán a jogképesség igazolása.

egy nagyjabol normalis ember fejeben a sztori kb. ugy lenne meg, hogy nem akarta megadni a szuletesi datumat, beprobalkozott valami kamuval, de elbaszta. Esetleg a topikindito vegen egy 'kocsog skype/m$', whatever. Az egy dolog, hogy emberunk ezek szerint meg csak nagyjabol sem normalis, de ez a hulye inkabb ir csak ebben a topikban vagy 80 kommentet, amiben csak jobban megmagyarazza, hogy miert felkegyelmu, mintsem, hogy belatna: o szabta el, es meg all neki feljebb.

Szoval egyfelol a fejem fogom, hogy lehet valaki ekkora kreten, masfelol meg valahol a legalja, ha a ruszkik egy ilyen IQ20-ast szerveznek be propaganda terjesztesere vo. egyeb topikokban is hangoztatott szovjet agymenesei...

--
A rendszervaltas jeloltjei: https://rendszervaltas2018.hu/

Talán észrevetted, hogy blog, nem fórumtéma. Nem szabtam el semmit. Nem értettem valamivel egyet, nem is adtam meg az életkorom, nem simultam bele az elvárásokba, így nincs is meg a Skype profilom. Éppen arról írok, hogy ott tart a világ, hogy annak kirekesztés ma már a következménye, ha valaki védi a személyes adatait, s ez bizony a szabadság korlátozása. Erre hívom fel a figyelmet. Ha nem érdekel, ne olvasd, senki sem kényszerít rá. A posztod vége nettó hülyeség, de tudom, az nálad becsípődött, ez viszont legyen a te problémád.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valóban nem az eszemért szeretnek. Azért fizetnek. ;)

Amúgy elég erős következtetést vonsz le rám vonatkozóan, pusztán azért, mert le merem írni, hogy valamivel nem értek egyet, továbbá nem simulok be a trendekbe, s nem tartom természetesnek a személyes adataim kiadását, a szabadságom feladását, amit sajnos sokan viszont igen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem nem értesz egyet, hanem nem érted. Pont. És nem is akarod megérteni, nem is akarod elolvasni, felfogni. Az ilyet mifelénk fafejű baromnak is szokás titulálni, de mindenképp a KJ-félék családjába tartozó, ügyfélként, üzleti partnerként, dolgozóként, munkatársként messze kerülendő humanoidnak tekintendő.

Attól, hogy valamit értek, ugye, még nem muszáj egyet is értenem vele? De, értem, csak baromira félelmetesnek tartom a jelenséget, és elfogadhatatlannak. Ott tartunk, hogy te például már nem érted a szabadság fontosságát, s az egésszel a problémámat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nem értettél egyet vele, és hazudtál, méghozzá barom módon. Tudod ha hazudsz, legalább hihetően tedd... Bár ami igaz, az igaz, teljesen hihető, hogy gyermekkorú vagy, hiszen az ellenkezőjét sem a Skype szolgáltatását nyújtó félnek, sem itt nem tudtad bebizonyítani - sőt...

Azt nem akarod megérteni, hogy az egésznek számomra nincsen súlya, egy dologtól eltekintve, az pedig annak a folyamatnak a felismerése, amit a szabadság elveszítése jelent. Nagyjából azt csináltam, hogy kattintottam a legördülő menüre, a listában az első elem a 2018 volt, így azt választottam. Ehhez képest itt ekézel, mintha ezen egyáltalán gondolkodni akartam volna, mintha bármiféle erőfeszítést tettem volna, hogy az egész jó legyen. Értsd meg, azt sérelmezem, hogy nem volt olyan opció, hogy nem mondom meg az életkorom, sőt, visszább megyek, már azt sérelmezem, hogy a szokásos módon felhasználónév, jelszó párossal nem engedett be, hanem az időmet rabolta azzal, hogy valamiféle cselekvésre késztetett, ami eltérített attól, amit csinálni szerettem volna. Az MS ne spameljen, ne kezdeményezzen komminikációt velem, csihadjon!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert nem azért törölted, mert nem akartál adatot adni, hanem azért, mert miután hazudtál (azaz az el sem olvasott (pedig ott a checkbox, hogy elolvastad) feltételeket megszegve), és szeretted volna magad "nagykorúsítani", további, a nagykorúságodat bizonyító információt kért tőled a szolgáltató.

Nem mindegy...

Örülök, hogy elmeséled nekem, én mit miért csináltam. Jó ezt mástól megtudni, nyilván eddig csak történtek velem az események. :)

Viccet félretéve, és egészen pontosan. Megtartottam volna a Skype account-omat, amennyiben van olyan opció, hogy nem kell megadni az életkoromat, vagy nem kell további információt megadni az elszúrt account visszaszerzéséhez. Tekintve, hogy az MS által számomra elfogadhatatlan feltételeket saját személyes adataim védelme érdekében nem állt módomban elfogadni, egyetlen lehetőségem maradt: a fiók törlése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fiók törlését anélkül is megtehetted volna, hogy hazudsz, majd elkezdel kapkodni, hogy de te mégis felnőtt vagy, majd K.J. módon durciból törlöd magad onnan, és az egész ökörségedet kiposztolod. Szóval a sorrend, az volt alapvetően a rossz. Ha mondjuk nem 2018 az első évszám, hanem mondjuk 1999, akkor megadsz egy 1999-es, egyébként fals születési adatot, és minden megy tovább, hasnzálod a valótlan adatokkal életben tartott azonosítót - mert nem hiszem, hogy utána csak azért, mert "valami évszámot be kellett hasalni" megszüntetted volna...

Itt az a helyzet áll elő, hogy a cég eldönti, vagy begyűjt a felhasználókról sok adatot, elvéve azok szabadságát, megsértve a privacy-t, vagy nem lehet a felhasználójuk. Másfelől viszont van a felhasználó, aki számára fontos a személyes szabadság, a privacy, szívesen használna egyes szolgáltatásokat, amennyiben nem korlátozzák a szabadságát, nem gyűjtenek róla túl sok adatot.

A két feltétel metszete üres halmaz, így aztán megszűnt a kapcsolat az ügyfél és a cég között. Nincs értelme arról beszélni, ki mit lépett át, mert egész egyszerűen a két dolog nem kompatibilis egymással. Ha egy kulcs nem nyit egy zárat, akkor sem mondhatod, hogy a zár vagy a kulcs rossz, hiszen mindkettő jó, csak egymással nem működnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem miattam vásárolta fel az MS a Skype-ot, azt az ügyletet nem én akartam. Amikor regisztráltam Skype accont-ot, semmi köze nem volt a Skype-nak az MS-hez, így nekem sem hozzájuk. Már azt is barátságtalan gesztusnak élem meg, hogy a régi linuxos skype kliens nem megy, mert a protokol változott.

A jogképességem nyilván azért kell, hogy felelősségre tudjanak vonni. Láttunk már történelmi példákat erre, amikor utólag változott meg a történelem furcsamód. Éppen ezért gondolom veszélyesnek ezt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"hogy hazudok az életkorommal kapcsolatban"

Úgy, hogy nem a valós életkorod adtad meg, ahogy a szolgáltatás feltételei megkínálják.
Ráadásul meg is szívattad magad azzal, hogy egy csecsemő korával regisztráltál.

"nyomtam volna örömmel arra, hogy az életkoromat nem óhajtom megadni"

Hivatalosan a korrekt opció ilyenkor az, hogy a szolgáltatást nem használod. Tetszik, nem tetszik, adottak a feltételek, senki nem kényszerít arra, hogy használd.

Nem hivatalosan választhattál volna bármi random évszámot.

"továbbá semmi köze az NSA-nek az életkoromhoz."

Naivnak tűnik azt feltételezni, hogy ez akadályozza meg az NSA-t, hogy megtudják az életkorod.

Jó tanács: ilyen helyre életkornak add meg hogy 1996 Április 1. Így helyből nagykorúnak minősülsz és nem kéri a többit.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ezért írtam én is 1996-ot. Az április 1 meg csak egy kis sajátságos humor.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Május 1-től még nagyobb szigor jön Microsoft termékeknél, lehet ez már annak az előszele:
> Don’t publicly display or use the Services to share inappropriate content or material (involving, for example, nudity, bestiality, pornography, offensive language, graphic violence, or criminal activity).
> If you violate these Terms, we may stop providing Services to you or we may close your Microsoft account. We may also block delivery of a communication (like email, file sharing or instant message) to or from the Services in an effort to enforce these Terms or we may remove or refuse to publish Your Content for any reason.

https://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/upcoming-updates.aspx

Tehát xboxon meggyilkolni/halálra gázolni/megcsonkítani valakit oké, de privát üzenetbe beírni vagy email leküldeni, hogy fuck szörnyűséges bűn és törölhetik érte az accountodat.

még jó hogy nem kötelező az "ellenséges állam" termékeit használni. Az internet egyébként melyik államból is származik? És az x86-klón pc amin a fentieket begépelted? :-)

Szerintem az eletkorod mas dolgokbol is megsejheto/behatarolhato. Meg sem kell kerdezni rola teged.

Ráadásul egy olyan szolgáltatásról van szó, amit arra használ az ember (jobb esetben) hogy valós ismerősökkel beszélgessen, feltételezhetően valós dolgokról. Egy baráttal, de akár munkatárssal folytatott beszélgetés során is felmerülhetnek olyan információk, amiből lehet egész szép profilt építeni. Hacsak nem arra használnád a fiókod, hogy más személynek add ki magad.

Némileg kapcsolódva a témához: Vannak helyek ahol szokás egy születési dátum bekérő ablakot dobni a usernek a korhatáros tartalmak elérése előtt. Ennek szerintem sok értelme nincs, mert azt adsz meg amit akarsz. Ami viszont bosszantóbb, amikor mindez egy olyan oldalon történik ahol a regisztráció során meg kellett adni a születési dátumot és mégis megkérdezi újra, akkor is ha belépés után próbálod megnézni a korhatáros videót. Ez valami külföldi játékvideós oldalon volt gametrailers.com vagy ilyesmi. Akkor írtam is nekik, hogy minek kérdezik meg, amikor már tudják? Erre azt mondták, hogy nekik ezt így kötelező megkérdezni...

Ettől már csak az lenne "jobb" ha egyszer mást adnál meg és erre zárolnák a fiókodat amíg nem bizonyítod, hogy mi a valós születési dátumod.

Nézzük, jól értem-e:
1. Úgy próbáltál elfogadni egy ÁSZF-t, hogy papíron nem voltál még egy éves sem.
2. Szülői megerősítéshez elkérte a Skype a szülő elérhetőségeit. (Hogy kéne megerősítést kérni enélkül?)
3. Elvárod, hogy a születési idő megváltoztatható legyen child accountból. (Hogy kéne szülői felügyeleti eszközöket gyártani, ha a gyerek bármikor kamuzhat egyet a koráról?)
4. Bankkártya: 'Murrica sajnos így működik, mivelhogy kapaszkodj meg, szövetségi személyi igazolvány _nincsen_, SSN-t meg még gázabb lenne bekérni, mint a bankkártyát.
5. ???
6. PROFIT

Ne értetlenkedj már. Olyan adatot adtál meg magadról, ami a US-ben a törvény szerint jogilag nem cselekvőképes. Találja ki az AI, hogy ha 18-nál fiatalabb vagy, akkor kell szülői beleegyezés, de ha még hat évesnél is fiatalabb vagy, akkor úgyis kamu az egész, never mind?

PEBKAC.

Bazz, te nagyon hülye vagy... A szolgáltatás használatával kapcsolatos felelősséget valakinek viselnie kell, ilyen kérdésben egy gyerek nem jogképes, csak a felnőtt korú felhasználó, illetve gyerek esetén a szülő.
Nomostan a gyermek/nem jogképes és felnőtt/jogképes átmenetet jelentő életkor nem azonos mindenütt, ergo a hol élsz, és hány éves vagy az a minimum, amit tudni kell ahhoz, hogy a szerződés létrejöjjön.

Neked meg, mint olvasni nem akaró r=1 idiot-nak semmi közöd ahhoz, hogy egy általad alapból elutasított feltételekkel bíró szerződésben a felek milyen adatokat kérnek egymástól.

Akkor az elmúlt néhány évben hülyültem el, vagy fordult nagyot a világ. Tudod miért? Amikor ezt a Skype account-ot létrehoztam, nem kellett megadnom a személyes adataimat. A Freemail fiókhoz sem, és ahhoz sem, ha különféle hírportálokat szeretnék olvasni. IRL az Ügyfélkapun vagyok jelen, de az érthető, meg a bankszámlám miatt a bank online felületén. Egy idegen állam magán cégének semmi köze a személyes adataimhoz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudok olyan törvényről, amely igazmondásra kötelezne bárkit is. Ez nem jogi, hanem erkölcsi kategória legfeljebb. A szólásszabadság épp arról szól, hogy adott határok között azt mondasz, amit akarsz. Ha nem így lenne, lényegében felesleges lenne bármit is mondani, elég lenne mindenkit átvilágítani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem törvény, hanem az általad elutasított/nem olvasott ÁSZF:

"Fiók létrehozása. Online regisztrációval Microsoft-fiókot vagy Skype-fiókot hozhat létre. Ön vállalja, hogy Microsoft-fiókjának vagy Skype-fiókjának regisztrációjakor nem használ hamis, pontatlan vagy félrevezető információt."

A szólásszabadságot nem kell idekeverni, lejen esetben ugyanis eg szerződéshez kapcsolódó, a szerződés létét és tartalmát meghatározó informáió megadásáról van ugyanis szó.

Az megvan, hogy nem hozok létre MS vagy Skype fiókot, mert az nekem már megvolt, s nem az MS-nél hoztam létre? Ezen felül ez így diktátum. A szerződés két egyenrangú fél között jön létre, a tartalmát a két fél alakítja ki, nem pedig az egyik fél kinyilatkoztatja. Nekem is van egy feltételem:

Számomra a privacy fontos, nem járulok hozzá valós személyes adataim kezeléséhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért írtam, hogy a Microsoft és közted a szolgáltatásra vonatkozóan új megállapodás kell, aminél feltétel az, hogy meggyőződjön a szolgáltató arról, hogy nagykorú vagy-e?
A tömeges szerződés, mint ez is, vagy bármelyik szolgáltatóval (tv, internet, telefon...) kötött szerződés esetén is odamentél, és azt mondtad, hogy az ászf 23, 42/b és 58 pontjaival nem értek egyet, húzzuk ki, a szemlyes adataimból semmit sem adok meg, csak a nevet meg a létesítési címet? Mert ugyanerről van szó.

Ahogy már írtam, a másik fél, aki ajánl egy szolgáltatást, az meg azt mondja, rögtön a feltételek negyedik pontjában, hogy akkor hajlandó veled szerződni, ha megadod a születési adatodat, mégpedig a valóságnak megfelelően.

Te ezt nem elutasítottad, hanem szerződésszegő módon valótlan adatot adtál meg, és utána meg picsogsz, mint a fürdősqrva, hogy a "deénfelnőttembervagyok" kérésedre azt mondja a túloldal, hogy oké, akkor bizonyítsd be.

Sokadjára mondom, örömmel választottam volna azt az opciót, hog ynem adom meg a születési dátumom, ha lett volna ilyen lehetőség. De nem volt, így kénytelen voltam megadni valami hülyeséget, tekintettel arra, hogy az viszont számomra nem alternatíva, hogy a valósat adjam meg. Tudod, szabadság, privacy, meg efféle hülyeségek...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A "nem adom meg a születési dátumom" opció az, hogy az új szolgáltatóval _nem_ kötsz szerződést, azaz atobvábbiakban nem használod a szolgáltatást/fiókot, nem az, hogy fals, ráadásul nem teljes mértékben jogképes életkort adsz meg. Bár lehet, hogy a valós szellemi korodat adtad meg....

Most már kezd bosszantani az ostobaságod, meg az, hogy nem megy neked a szövegértés. Leírtam, hogy töröltem a profilom. Ezek után talán világos, hogy nem egy megoldatlan jogi problémával állunk szembe, hanem arról írok, hogy ez így nincs jól, nincs rendben, hogy a világ ilyenné alakul, s szerintem ez veszélyes, félelmetes. De igen, ettől függetlenül úgy van, ahogy írod: már nincs Skype fiókom. Tegyük hozzá, az különösképp cinikus, hogy az MS sajnálkozását fejezte ki a profilom megszüntetésekor, épp akkor, amikor más lehetőségem nem is volt.

Nem túl nagy baj ám, ha el is olvasod, s meg is érted, amit írok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Minthogy az előre ismert felhasználási feltételeket pont te nem tartottad be, így gondolom az sem ért volna meglepetésként, ha a szolgáltató törli a fiókodat. Értem mit írsz: teljesen anonim módon, a felelősségrevonhatóság legkisebb lehetősége nélkül szeretnél az interneten kommunikálni.

Nagyszerű, hát végre megértetted? Ez is haladás. Viszont miért sajnálkozott az MS? A nagy software-es cég csak egyféle sablon szöveget képes előállítani? Eszem a szívét, hát nem kedves?

Azt is leírtam, van megoldás, p2p VoIP kapcsolat kell szolgáltató nélkül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mit kell ezen csodálkozni!?
Ha egy profitorientált cég ingyen ad valamit, akkor ott te vagy az áru, ezt ugye itt mindenki tudja!?

ha mar kifejezetten engem kertel (szabad forditasban: hazhoz jottel a lofaszert), sok ujat mar nem tudok mondani: megmutattad, hogy a ruszki ugynokokmadzsarok mennyire rafkosak, aztan menetrendszeruen be is szoptad, ahogy kellett.

De nem is ertem, hogy amikor tudtad, hogy a skype/m$ mekkora imperialista hatterhatalom, hogy jut eszedbe olyan orult gondolat, hogy szkajpon akartal beszelni, mikozben azt real time hallgatja le az m$nsa? Szoval tagadhatod, hogy ruszki ugynok vagy, de azt mar bajosan, hogy mafla is...

--
A rendszervaltas jeloltjei: https://rendszervaltas2018.hu/

Privacy okok miatt kezdtem el egy saját videokomm szoftvert fejleszteni: https://github.com/rizsi/rcom

(Egyébként ez egy dolog, hogy a korodat "ki akarja kémlelni". De ha jobban belegondolsz nyilvánvaló, hogy minden kommunikációt lehallgatnak amit akarnak, és jelentős részét rögzítik is. Ezt bizonyítani sem kell, az információ hatalmának természetéből adódik, hogy máshogy nem is lehet. Másképp ki finanszírozná? A reklámok miatt, mi? Én meg vadászkutya vagyok.)

Saját gépen futó szerveren (pl VPS, vagy akár otthoni gép is lehet) keresztül kommunikál SSH kapcsolat felett. "Viszonylag" egyszerű fellőni. És nekem egyszer már működött is :-P.

Ami problémás, az az echo cancel alrendszer. Elég macera a meglévő megvalósításokat beintegrálni, kipróbálni, eleve működésre bírni. Ezért csak egyfélével próbálkoztam, de nem lett meggyőző az eredmény. De Linux alatt a PulseAudio-ba be van építve egy egész használhatóan működő echo cancel alrendszer, 16.04-es Ubuntun például tökéletesen lehet beszélgetni vele.

Szabad szoftverekre épül, audio, video (ffmpeg alapon) és desktop (VNC) megosztás is van.

Lehet jönni tesztelőnek (a Windowsos változatot gép híjján nem tudtam rendesen tesztelni, virtuális gépben a hang kicsit döcögött, de azt gyanítom ennek a virtuális gép az oka), csomagolónak :-).

Ahogy írták, hazudsz, majd nehezített regisztráció miatt duzzogsz. Amúgy bevett normál dolog bankkártyával igazolni a korodat. Taknyosoknak nem igen van olyanjuk. Telószám jó az sms kódos bejelentkezéshez. Bameg a saját mobil szolgáltatód árulja a számodat. Nem mindegy neked már? Nem akarsz Skypolni, akkor ülj lóra, legyen zabod elég, és látogasd meg a másik felet mint a telefon meg áram feltalálása előtt, oszt csókolom.

Ne haragudj, hogy ezt mondom, de hülye vagy.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Végülis miről szól ez a történet?
Akartál használni egy szolgáltatást. Nem a szolgáltató keresett meg téged, te kerested meg őt. Aztán helyből megszegted a felhasználási feltételeket a nem valós életkorral. Hogy miért kell az életkor, az mellékes (bár érthető az álláspontjuk), mert ha ez része a felhasználási feltételeknek, akkor ez van. Vagy elfogadod és használod, vagy nem fogadod el és nem használod.
Aztán amikor lebuktál még te hőbörögtél egy sort, majd törölted magad.

Igazából nem is a történettel van bajom, mert simán elférne pl. Bravo magazin „szex, szerelem, gyengédség” rovatában, amit amúgy is csak tizenévesek írtak-olvastak. De hogy te ezt így érett, magabiztos felnőttként végigvitted és még világgá is teszed, ezen azért kicsit fennakadtam.
Bár legalább nem szégyenled, az is valami. :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Van egy jelentős különbség a gondolkodásunkban. Te jó megalkuvó módjára elfogadod azt, hogy egy amerikai multinacionális cég diktálja a feltételeket, én viszont nem. Amúgy de, a szolgáltató keresett meg engem, hiszen talán elkerülte a figyelmed, de ez a Skype account létezett már akkor, amikor az MS felvásárolta a Skype-ot, s ezzel együtt ügyfélként engem is.

Továbbá nem azon siránkozom, hogy buktam a Skype fiókom. Épp arról szól a blogom, hogy számomra elfogadhatatlanok ezek a szabadságot korlátozni próbáló diktátumok, ezért töröltem az account-ot, felszámoltam az MS-hez a kötődésem. Ne üljünk már fordítva a lovon, egyáltalán nem sajnálom, hogy nem gyűjthetnek be rólam mindent.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha én csinálnék, az nem szolgáltatás, hanem p2p alkalmazás lenne nyílt forrással, aztán ki-ki használja, ahogy akarja meg tudja. De nem csinálok ilyet, meg amúgy van is.

Egy időben volt szó a Sipwitchről. Van is Fedorához csomag belőle, de nem igazán felhasználóbarát, még egyszer sem szántam annyi időt rá, hogy életre keltsem. Valaki foglalkozott vele? Skype alternatívának szánták, de elég erősen doksiolvasós, megértős, próbálgatós, konfig file hekkelős cucc ez, ha jól sejtem. A Seren használható a pulseaudio visszhang elnyomásával, de néha szétszélednek a pointerek, ami vagy a visszhangelnyomó algoritmusnak, s így a felhasználónak okoz fejfájást, vagy csak simán recseg olykor. Ideális esetben nagyon szép hangja van Opus codec-kel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"egy amerikai multinacionális cég diktálja a feltételeket"

Ne rugózz ezen, hogy "idegen". Ha egy magyar szolgáltatónál kezdesz el használni valami szolgáltatást, legyen mondjuk internet,akkor ugyanúgy vonatkoznak rád a feltételek, azokat ugyanúgy el kell fogadnod, és ha változnak, ugyanúgy alkalmazkodnod kell hozzájuk, vagy keresni más alternatívát.

A magyar szolgáltató ugyanúgy bekér kényes adatot, és szíved joga nem megadni, keresni alternatívát. Ha nincs, így jártál. De hidd el, ha te üzemeltetnél egy Skype szintű szolgáltatást, egy idő után lenne annyi visszaélés, hogy te is késztetve legyél biztosítani azt, hogy a felhasználóid beazonosíthatók, és elővehetők legyenek ha épp rajtad akarná a hatóság leverni a port.

Nekem nem mindegy, hogy egy magyar cég tud rólam mindent, vagy egy amerikai. Tekintve, hogy Magyarország hadserege egy stadiont sem tudna megtölteni, valamint gazdasági súlya statisztikai hibahatáron belül van, nyilvánvaló, hogy nem Magyarország tetszeleg a világ csendőre szerepében, s nem Magyarország igyekszik minden népnek megmondani, hogy honnan fúj a déli szél. Mint ahogyan állampolgárságom okán természetes, hogy a magyar állam sokat tud rólam, egy idegen államtól ez egyáltalán nem természetes. Nevezzük inkább kémkedésnek, nemzetbiztonsági kockázatnak. Neked lehet, hogy mindegy. Nekem nem mindegy, s a blogbejegyzést én írtam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vakmerőségből sosem volt hiány, ezt a Szovjetunióval is eljátszottuk, miheztartás végett bele is nyomtak az aszfaltba 12 nap alatt. :-/

Szerk.: Azt persze már nem fogom megtudni, végül is forradalom vagy ellenforradalom volt, mert a történészek és politikacsinálók időgéppel rendelkeznek, így aztán a múlt eseményei utólag simán képesek megváltozni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyutterzek. :) Ugyanis hasonlot mar ateltem, az MS akkor is idiotan reagalt.

Tortent hogy kellett hivnom egy szolgaltatot kulfoldon Skype-on, de az ugyfelszolgalatuk hal' istennek annyira "optimalizalt" volt hogy alig lehetett emberrel beszelni, szoval muszaj volt folyamatosan hivni oket, annyira tulterheltek voltak. Egyszercsak jott az email hogy letiltottak a skype fiokomat.

Mondom nacceru, akkor azonositsanak be.. megadtam minden adatot, meg a hasznalt bankkartya adatokat is (mivel ugy is volt ervenyes elofizetesem) de ez nem volt eleg :) a kegyelemdofest azzal adtak be nekem hogy mondjam meg melyik ev, melyik honapban regisztraltam.
:D :D :D Hat honnan a rossebbol tudjam, nem emlekeztem ra sok evvel (kb 10 ev) ezelotti regisztraciora. (Persze kesobb beugrott hogyan keressem meg de akkor mar levesztettem az erdeklodesem)

Kesz. Onnantol csak reszlegesen hasznalhatom a fiokom, nem aktivalhatom az elofizetest. Vegulis.. annyi haszna lett , ha mar nem kell a penzem nekik hogy kerestem mas olcsobb alternativat.

Amugy Apple-nal a bankkartya nem eleg hogy felnottkent tekintsenek :D, ugyanis a parental control-hoz hitelkartyat kert, sima bankkartyat nem fogadott el.. igy nem tudtam aktivalni a parental controlt.. szoval siman goze nincs egy amcsi multinak hogy nem feltetlenul mennek ugy a dolgok az EU-ban ahogy azt a nagy vizen tul gondoljak.