Forráskód, mint önéletrajz? Illetve, milyen a jó önéletrajz?

Az önéletrajzom úgy készítettem el, hogy az adatokat egy yaml fájlba strukturáltam, ebből generálom ki a végeredményt. Ennek praktikus okai is vannak amellett, hogy jó móka.

Ezt félkész állapotban továbbküldtem egy ismerősömnek. Neki meg is tetszett, de nem a tartalom, hanem a prezentáció, ami lényegében az adatfájl szintaxiskiemeléssel kifényképezve az IDE-ből. Szerinte ötletes, és találó volna így beadni az önéletrajzot. Nekem ugyan nem ez volt a szándékom, de elgondolkodtatott.

Tényleg ötletes volna, viszont nem tudom, hogy a fogadtatás milyen lenne. Tuti, hogy kitűnnék vele a sok egyendokumentum közül, csak azt nem tudom, hogy ez jó dolog-e vagy sem.

Ti mit gondoltok erről?

Illetve bónusz kérdés: Milyen formai, vagy akár tartalmi elvárások vannak itt Mo-n egy szakmai önéletrajzzal szemben (webfejlesztést célozva)?

Hozzászólások

A HR-esek idegbajt kapnak tőle, viszont az egyedisége felkeltheti a figyelmét... lutri...

Hajdan egy közönséges HTML (a nem triviális elemekre adtam referenciát) is az "újszerű és érdekes" reakciót váltotta ki -- ezt a két szót még ember nem ejtette ki olyan undorral, mint akkor.

en ugy tudom a HR azt szereti, ha az info konnyen emeszthetoen bullet-point szeruen van strukturalva, kivancsi lennek hogy nez ki az oneletrajozod nincs kedved megosztani?

Szerintem ha egy olyan céghez adod/adja be valaki ilyen formában, ahol nincs kijelölt HR, hanem olyan ember nézi végig aki ténylegesen olyan munkát végez (programozás, IT), akkor jó eséllyel pozitív lesz, mert már abból látható, hogy szereted, amit csinálsz és van hozzá érzéked.

Viszont ha egy full HR beállítottságú személy nézi, akkor nem sok jót fog nyújtani, mert nem fog rajta eligazodni.

Attol is nagyon fugg, hova kuldod.

Ha szakember kezebe kerul, jo lehet.

Ahova en szoktam kuldeni (ugynoksegekhez), ott programmal dolgozzak fel a word doksikat, es ha barmi megzavarja a programot (pl. pdf-et kuldok word helyett), akkor sipolnak, hogy nem jo.

A CV-t nem ember olvasgatja, hanem az igy felnyalt oneletrajzokbol adatbazist epitenek, amiben aztan kulcsszavakra keresnek.

Szoval nekem pl. biztos nem lenne jo.

Feleslegesen szivatod a HR-t, ha szakmai tartalmat akarsz megoldani, akkor tegyél bele linket / QR kódot.

Kifényképezve biztos nem jó - ugyanis nem kereshető.
Csinálj belőle pdf-et, úgy jó lesz.

A forrásfile linkjét beteszed a végére akkor ül a poén a megfelelő helyen.

--
Gábriel Ákos

Én használtam olyan önéletrajzot, amelyen egy grafikonon ábrázoltam, mihez értek: a függőleges tengelyen azt, hogy mennyi tapasztalatom van az adott technológiával, a vízszintesen azt, hogy mennyire kedvelem. Így azt is meg tudtam jeleníteni, hogy értek az adott dologhoz, de nem szivesen foglalkoznék vele.

Általában a CTO vagy legalább valamilyen teamleader interjúztatott, nekik tetszett, és jól el tudtunk beszélgetni arról, hogy például miért nem szeretem a C++-t vagy az Adát.

A HR-es lányoknak jellemzően már el kellett magyarázni.

Egy időben meg volt olyan névjegykártyám, ami úgy nézett ki, mintha Perl forráskód lenne:

my %card = (
name => "...",
company => "...",
title => "...",
...
);

Horribilis ötlet. A jó CV egy oldal és 5-10 másodperc alatt kinyeri belőle az olvasó a lényeget, fejlesztőként hatékony legyen a CV ne kreatív.

Szerintem sokkal hatékonyabb, ha floppy lemezen küldöd el az önéletrajzodat. A formátum csak egy huszadrangú részletkérdés.

Forradalmi ötlet!

Úgy érzem, most oldódott meg a Magyarországon régóta tapasztalható munkaerő probléma.

Three easy steps!

1. Töltse le a munkavállaló forráskódját!
2. Fordítsa le.
3. Helyezze üzembe az új MT9-es modellt!

Kérjük, ne feledkezzen meg a rendszeres olajcseréről!

---
Science for fun...

Nem tartom jó ötletnek. A CV-d egy adatközlés a kiszemelt munkahely HR-esei, vagy egy állásközvetítő vállalkozás dolgozói felé. Ezek az emberek nagyon nem IT szakik, hanem ügyviteli/management dolgozók. Ezért a CV számukra könnyen emészthető, és ismerős felépítése, illetve az általuk használt tipikus irodai szoftverekből - ami itthon gyakorlatilag az ms office - könnyű megnyithatóság, kereshetőség, nyomtathatóság stb legyen a szempont, már ami a formaságokat illeti. Itt Magyarországon a CV szerkezete lehetőleg kövesse az europass ajánlást, a formátuma pedig legyen docx, manapság már a docx-el nem boldoguló word-öket nyogodtan elfelejtheted (vagy azokat a munkahelyeket, ahol ez gond).

Meggyőztetek. Időközben beadtam több helyre már az önéletrajzomat rendes dokumentumként, igaz nem europass, és nem docx, hanem "sima" pdf, és egyéni sablon alapján (amit egyébként egy profession.hu-s CV generátor template-jéből lestem ki). Eddig nem volt panasz, és nem kértek más formátumot, de lehet összeállítok egy europass-t is a jövőre nézve.

Egy idoben pdf-et kuldtem mindenhova, mert Linux alatt, libreoffice-ban keszitettem a CV-t, es tudtam, hogy pdf-ben jol fog kinezni, mas formatumot hasznalva meg lutri.
Igazabol MS Office hasznalataval is inkabb pdf-et kuldtem, mert kolonbozo Word verziokban vagy kulonfele word lap, margo, nyomtato, akarmi beallitasokkal meg azonos verziok kozott is elofordult mar, hogy szetesett egy dokumentum.

Magyarorszagon, kozvetlenul a cegeknek kuldve ez mukodott. De onnantol, hogy elkezdtem ugynoksegeknek kuldeni az oneletrajzomat, gyakorlatilag rogton jott a keres, hogy Word doc-ot kuldjek.
Mint kiderult, a CV-ket geppel dolgoztatjak fel, elemzik, kulcsszavakat kigyujtik, adatbazisba toltik, es ugy latszik, hogy ez a cucc a word doc-ot szereti.

Igy azota Windows alatt, MS Office hasznalataval tartom a CV-met karban. Linux alatt, libreoffice-ban mashol vannak az oldaltoresek, egyel tobb lapra fer csak ki az egesz, igy Linux alatt csak olvasasra szoktam megnyitni mostanaban.