Otthoni Wifi - 5Ghz- ac -

Fórumok

Sziasztok,

itthoni Wifi hálózat fejlesztését tervezem, az alábbi okok miatt:

- a helyszín egy panellakás, ahol rengeteg más SSID látható és interferál 2,4 GHz-en
- A felső szomszéd (kínai) valami "érdekes" antennát használ, mert a 30 cm-es födémen keresztül nagyobb a jelerősség, mint nekem a szomszéd szobából.
- A 2,4-es tartomány túlzsúfolt, tele van

Csináltam felmérést is és 5 Ghz-en több a lehetőség, viszont ott a terjedés miatt több AP-ra (konkrétan 4-re) lenne szükségem.
Ha meg már 4 AP, akkor legyen ac-s. :)

Jelenleg Mikrotik cAP ac Access Pointokon gondolkozom, plusz hozzá egy hEX POE Lite SOHO router-t gondoltam (esetleg egy POE switch, ha szükséges)

Ha valakinek van valós tapasztalata vagy más alternatívája, azt szívesen fogadom és köszönöm.

Hozzászólások

A kínai nem biztos, hogy "érdekes" antennával dolgozik. A fölöttem lakó UPC-s szarja ugyanígy erősebb jelet produkál, mint a saját routerem :)
(konkrétan olyan, mintha itt lenne a szobában)

5GHz AC - nem tudom, mekkora a lakás, hány kliensre tervezel, nekem a lakás egyik végében van egy Asus RT-AC68U routerem, én meg a másikban, három betonfallal odébb. Laptopon kb. 50%-os, mobilon valamivel gyengébb a jel.
Nem biztos, hogy jól járnál sok AP telepítésével.

Egyébként ha annyira gyanús, hogy a szomszéd valami nem szabványos kütyüt használ, akkor esetleg be lehet jelenteni az NMHH-nál (asszem, itt is lehet: https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00102/)
Pár éve megkérdeztem, azt mondták, hogy az ellenőrzés ingyenes, rám nézve semmiféle negatív következménye nincs akkor sem, ha nem találnak semmit, szóval kockázat nélkül lehet segítséget kérni.

Nem akarlak megingatni a hitedben, csupán tényeket közlök: A wifi, antennástól sem sugároz 30dBi (1W) fölött. A mobiltelefonod képes 2W teljesítményre. A mobilod hol helyezkedik el mikor használod? A mikrosütő ugyanazon a 2,4GHz frekvencián 500-2000W teljesítménnyel ad ki rádiófrekvenciás sugárzást ami az árnyékolás ellenére is jelen van a környezetében 1-5W teljesítménnyel.. sokszor a mikró használatakor rossz vagy megszakad a wifi kapcsolat pont emiatt.

„sokszor a mikró használatakor rossz vagy megszakad a wifi kapcsolat”

Elvileg a mikró kialakítása olyan, hogy nem szabadna jelentős sugárzásnak kijutnia belőle. De ha már kicsit laza az ajtó, akkor ez nem igaz. Természetesen rossz tervezés, vagy hibás összeszerelés esetén egy új mikróval is előfordulhat. Ha zavarja a telefont, WiFi-t, akkor el lehet gondolkodni a javításon, vagy a cserén. Még akkor is, ha látszólag jól működik, azaz nincs „semmi baja”.

Sajnos a mobil tényleg durvább. Pár percnél tovább nem is tudok telefonálni.
Mikróban még nem volt a burám alvás közben :D

De ahogy írtam, aki nem érzékeny rá, az szerencsés.
Olyan ez, mint a parlagfű, aki nem fullad tavasztól őszig, az nem érti miért kell milliókat ölni parlagfűmentesítésre..
Nem vagyunk egyformák.

Én elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki érzékeljen ilyen kis teljesítményű sugárzást.
Lásd: https://eyesaas.com/wi-fi-signal-strength/

-50 dBm itt a kanapémon 3m-re a routertől (az 10 nanowatt!)

Szerintem ez szimpla pszichológiai probléma, beképzeled.
Én akár fogadok is veled rá. Egy double blind teszt?

Egyébként nekem van egy ötletem, hogy sokan miért hiszik azt, hogy "érzékelik" a sugárzást. A gagyibb routerek (akárcsak az olcsó akkutöltők) magas frekvenciájú zajt bocsátanak ki, amelyet ráadásul modulálnak is a forgalom (felvett áram) függvényében. Ezért nem szeretek ilyen olcsó kínai töltő mellett aludni, mert hallom ahogy tölt. Van olyan töltőm, ami például csak akkor kezd rá ha feltöltődött a telefon vagy nincs bele semmi dugva. Ha sok ilyen eszköz van egy halk szobában, akkor akár zavarhat is az alvásban.

Lásd: https://superuser.com/questions/832480/why-do-some-ac-adapters-and-powe…

Valószínűleg teljesen igazad van. Nekem a mobiltól fájdul meg a fejem, a routert elővigyázatosságból csavartam le még mikor beüzemeltem. Elképzelhető, hogy észre sem venném, ha valaki felcsavarná, viszont a témanyitó valami brutál erősen sugárzó kínai szomszédról írt, na ott nem laknék :)
Lehet, hogy a kinai diszkontjába küldi a jelet, mert pl. olcsóbban jutott lakossági előfizetéshez, mint cégeshez.. :) fene sem tudja, de biztos oka van rá, ha ennyi energiát beleöltött hogy ilyen erősen sugározzon.

Csinálj egy próbát egyetlen, megfelelő helyre rakott 5 GHz-es AP-vel. Meglepődtem azon, hogy milyen jól teljesít. A jól teljesítés oka, hogy csend van egyelőre a sávon, így a vevők a kis jelszintet is teljesen jól veszik.

Sajnos ez így ebben a formában nem igaz. Az ac ront a helyzteten mert olyan modulációt használ ami érzékenyebb a zajszintre, ráadásul a sávszélessége is négyszeres vagy akár nyolcszoros! Ha a négy sávon sokat szövegelnek akkor állandóan módokat változtat a kommunikáció így az átvitel rosszabb lesz! Ha van 4 AP-d és azok nem zavarják egymást akkor jó. Ehhez az kell, hogy kellően távol legyenek egymástól és kis megfelelő adáserősség, az ERP-t nem túllépve, illesztett "levegő", antenna, kábel/pigtail, csatlakozó, rádió. Ha ezek teljesülnek akkor is változhat időben/térben de így jobb lesz a végeredmény. Ha csak egy AP van akkor egy csomó minden ugye nem jön be mint probléma és lehet ezért lesz a helyzet jobb. De ezek speciális egyedi esetek amik egy újabb résztvevő behozatalával rögtön borul, rögtön változik. Nagyon más a helyzet a toronyházban ahol több mint 50! AP volt a környezetemben és más ahol csak én vagyok meg a szomszéd, de ő már csak kevesebb mint -90dB ...

Mikrotik cAP AC-rol a forumokon azt irjak szurnyu antenna designje van. Nem a kinai eszkoz megy specifikacion kivul, hanem sajnos Mikrotik nem tud PCB antennat kesziteni. En Ubiquiti-t ajanlom inkabb: UAP-AC-LR.

+1

Routerben Mikrotik, WiFi-ben Unifi! Én is most tettem az RB951 mellé (wifi-je helyett) egy UAP-AC-PRO-t. A lakás bármely pontján ~1,5x a jelszint, gyorsabb, stabilabb a kapcsolat (2,4-en is)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A panel miatt ennyire rossz a terjedese a jelnek?

Nekem a 3 szintes hazat a szolgaltato modem/router/AP komboja lefedi teljesen 5G jelekkel. Az utcan a haz elott mar eleg gyenge. Az autoban ulve a telefonom meg rakapcsolodik az AP-re, de mar rendesen adatokat letolteni nem tud.

Mekkora panellakásról van szó? Nekem a 4 AP túlzásnak tűnik, a Xiaomi Mi Router 3G-m a lakás közepébe berakva minden helyiségben 200-400 Mbps körüli letöltési sebességet nyújt (Padavan CFW-val, az OpenWrt/LEDE kevesebbet), természetesen AC-n és csak a legalább 2x2 MIMO-s vevőknek. Persze ha ez kevés, és gyorsabb, 3x3 MIMO-s eszközökben és 160 MHz-ben gondolkozol, akkor indokolt lehet az extra AP.

Néhány észrevétel:
- A Xiaomi oldaláról a fejlesztői rendszert töltsd le, ne a stabilt. A stabillal nem fog menni az SSH, tehát nem érsz vele semmit.
- Nálam, Ubuntu 17.10 alatt a build hibával leállt, amit nem is sikerült elhárítani. A linkelt virtuális gépen 16.04 van, azzal sikerült is a build.
- A backup: szerintem hiba nélkül nem fog menni, mert miközben készül a backup, közben módosul egyik-másik partició, így természetesen a végén a checksum nem fog stimmelni.

Nnnna. Kicsit elmertem az idomet. :DDD

Szoval a tapasztalatok:
-kiindulas: 2x xiaomi mi router 3 (MIR3), amik hasznalatban voltak mar, kislakas, 5GHz, mindenkinek jo volt - csak en ruhelltem a feluletet, meg a buta "firewall"-t.
-Prometheus 32bit vbox vm leszed, mert az a legkissebb,
-debian sudo dpkg-reconfigure locales - mert azert angolul megiscsak jobb.
-Reboot utan a prometheus szkript is angolul beszelget.
-Vm letoltese kozben a xiaomi oldalarol miwifi_ssh.bin (regisztralva volt mindegyik) es a dev firmware (jobb oldali oszlop ;) ) leszedese. (A mifiwi_ssh.bin binarisan ugyanaz volt mindket routerhez.) Jelszot felirni amit mutat az ssh letolto oldal!!!
-Firmware felrakasa a router feluleten tortent, ha rossz tipusu firmware-t probaltam, nem ment az update. (Nyilvan felre kellett kattintanom egyszer (3G)...) Ez par perc.
-mkfs.vfat /dev/usbdrajv, majd gyokerebe kopi miwifi_ssh.bin.
-Mindket router reboot az usb kulccsal (reset nyomasa, power bedugasa, varakozas a kacsingatos ledig), ssh-k rendben felmentek, csekkelheto.
-Prometheus szkript: tipus mi-3, ssh access check (user/pwd ami a letolto oldalon volt), build environment build, firmware build, flash over ssh, backup nelkul. Build kb. 15perc (i5), upload kb. 2perc.
-Ugyanaz a firmware az ssh ip access atirasa utan ment a masikra is.

Kivalo, gyorsabb (erzesre - nem csak a UI), okosabb darabokka valtak. Koszonom a prohardveres forumnak az olvasnivalot, illetve az egesz asus kozossegnek a prometheus tortenetet.

Es persze a tippet innen. :D :D Ti voltatok az utolso csepp a poharban.

Update:

Ma ismet kellett volna a tudas (uj eszkozok erkeztek, MIR3 jelu dobozkak), de a xiaomi site-on az istennek sem tudtam regisztralni a routereket, a regebbi ssh engedelyezo meg nem ment. Szoval alternativ megoldast kellett keresnem.

Gyari, ssh bugos firmware:
http://bigota.miwifi.com/xiaoqiang/rom/r3/miwifi_r3_all_55ac7_2.11.20.b…
Alternativ lelohely, ha eltunne a gyari oldalrol:
https://dl.dropbox.com/s/y5tsgcjr1gxz7uq/miwifi_r3_all_55ac7_2.11.20.bi…

Ezt felrakva a Prometheus fomenu nulladik (0) pontjaval lehet "feltoretni" az ssh kapcsolodasi lehetoseget. Mindegyik uj ficnin mukodott.

Èn simán kiépíteném a vezetékes hálózatot. Az 5 GHz is csak ideig óráig lesz megoldás, illetve a vezeték nem csak gyorsabb, stabilabb, de biztonságos is. Csak egyszer kell fúrni, faragni.

--
robyboy

Ezzel valóban keresztül lehet fúrni a panel betont, de nem a legjobb erre a célra. Én ipari ütvefúrót szoktam bérelni, ha fúrni kell, mert van nekem is ilyen kis fúrógépem, de nagyon erőlködnie kell, hogy keresztülvigye a betont, és emiatt a fúrófejeket is nagyon zabálja. A bérelt gép (ami a 200 ezres árkategória) meg úgy megy, mint kés a vajban...

a betonfuras altalaban ott szokott elcsuszni, hogy az embereknek minden utvefuro. A fentebb linkelt ellenben egy furokalapacs, ha alaposabban megnezed a tokmanyt, akkor lathatod, hogy nem 3 pofa koze kell beszoritani a furoszalat (mint az utvefuroknal altalaban).

a masik, amin nemreg meglepodtem, hogy munkatarsam panaszkodott, gyorsan kopik a furoszala meg kimegy az ele. Megkertem, mutasson ra a keszletemben arra a furoszalra, amit hasznal. Majd felvilagositottam, hogy a femfuroszal helyett hasznaljon kozetfuroszalat.

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Nem csak a betonvas probléma. Nálam a klíma felszerelésekor találtak a klímás srácok egy 4-5 centis sárgás színű kavicsot a betonban. (Végül kicsit ferdén alatta fúrtak.)

De az tény, hogy fúrókalapács csodákra képes. Például egy "Bosch PBH 2100 RE". De a gyári hegyeket pikk-pakk ki lehet nyírni, érdemes minőségibbeket beszerezni.

Kavics = kőzet azt bármilyen ütvefúró elintézi.
PBH-2100 RE-t felejtsd el. 550 W 1,7 J talán házi keverésű betonjárdához éppen elég. Márkanév miatt túlárazott termék.

Extol 8890207 1500 W és 5,5 J.

A probléma az, ha eléred a betonvasat, azt fémfúróval kellene fúrni és ütés nélkül.

De ezek a jó minőségű fúrókalapácsok tizedmásodperc alatt odaérnek a vashoz, odaütik a SDS kőzetszárat és vége a bulinak, bármilyen minőségű is az a fúrószár. Egyszerűen nem arra van tervezve.

Ha utána befogsz egy fémfúrószárat és ütés nélkül kezdesz fúrni az sem jó, mert a furat oldalfalán a beton lerágja a fémfúród élszalagját, mert a betonvas ún. gömbvas azaz pici a valószínűsége, hogy éppen azt a pontját találod el a palástfelületén, ami nem fogja a fúrószárat félretoni, hogy aztán a beton legyalulja az élszalagot.
Mindenképp szívás.

Nálam a gőzölt betont úgy vitte az 550W 1,6J-os Black&Decker-em, mint a vajat. 10-es lyukakat fúrtam 6-ot egymás után, előfúrás nélkül, egész nem tartott tíz percig. Sokan itt is azt hiszik, minél nagyobb, erősebb, annál jobb. Pedig a brutálisabb eszközökkel sokkal könnyebb rombolni, meg átszakadni a fal túloldalára adott esetben.

A klímaszerelő valami böszme Makitával dolgozott annak idején, vasat is fogott vele, kicsit tovább tartott, de átvitte a külső falat vele fúrószárcsere nélkül.

Nomeg arra is figyelni kell, hogy az ember ne izomból dolgozzon, hanem a gép dolgozzon. Sokan nyomják teli erőből a gépet, mintha azon múlna. Többet árt, mint használ.

--
robyboy

A PBH-2100 RE-vel fúrtam a panelban jónéhány lyukat (6-os szárral) kábelcsatornához, illetve itt-ott 16-os lyukat. Nem volt vele gond. Viszont az tény, hogy nem napi 8 órás melóra van méretezve.

Ami a betonvasat illeti - szintén panelban -, annak helye sejthető (még fémkereső nélkül is), ha tudod, hogy a te panelod kb. melyik évjárat és melyik házgyárban készült.

Kavics: a klímás srácok valami komolynak látszó Makitát hoztak elég vastag szárral és azzal sem tudtak mit kezdeni.

Szerencsére nem panelban lakom, csak a munkahelyem egy paneliskola.
A lakásokban (főleg, amit ipari iskola tanulói "építettek" nyári gyakorlatokon) hallottam már én is ilyen mindenféle szabványoktól mentes villanyvezetékezést.
Az iskolában eddig nem tapasztaltam ilyet. Ott gondolom jobban figyeltek.

Én a sok szívás miatt a tplink 1043(gigabit 2,4ghz), 841(10/100, 2,4ghz) dlink dir842 (gigabit 2,4 és 5ghz) utáz vettem egy synology rt1900ac-t, azóta olyan dolgok is mennek, amik eddig nem. Pl: Samsung tv nem dobálja a jelet. Nincs packet loss az átjárót pingelve.

Panellakas es 4 AP? Az igen, milyen panel ez? Felso szint egybe van nyitva 3 lakason keresztul?