Mind Map toolt keresek, de...

Fórumok

Szóval keresnék egy eszközt, ami leginkább egy mindmap rajzolóra hasonlít, de nem az. A lényeg, hogy egy adott logikai egységhez (pl. egy ügyfél) tartozó összes entitást (személyek, projektek, feladatok, infrastruktúra, stb.) fel lehessen vinni, a köztük levő összefüggésekkel és ezt értelmesen kezelni.

Nem klasszikus mindmap eszköz kell (pl Xmind), mert nem hierarchikus a hálózat, előfordul hogy egy adott stakeholderhez tartozó projektekre vagyok kíváncsi, vagy máskor egy adott infrastruktúra elemhez tartozó emberekre és feladatokra.

Nem klasszikus todo list kell (pl Wunderlist), mert nem konkrét action itemeket követnék benne, hanem mondjuk egy projekt nagyobb mérföldköveit.

Nem klasszikus projektmenedzsment kell (pl MS Project), mert konkrét resource/cost/time tologatás helyett csak összefüggéseket ábrázolnék benne (melyik alkalmazásnak ki az ownere, melyik mérföldkő kinek a felelőssége, de akár olyat is, hogy melyik projekt melyik alkalmazást érinti)

A nyomravezetőnek sörben/csokiban is kimutatható mértékben hálás lennék ha tényleg jól használható cuccot, továbbá platform nem számít (Windows, macOS, iOS, Linux - bármi jöhet, de az első három preferált). Pénz értelmes keretek között szintén nem akadály, bár az Analyst's Notebook féle árcédulát inkább ne plz. (Az Analyst's Notebook amúgy funkcionalitásban sem pontosan fedi amit keresek, bár így is közelebb áll hozzá, mint a fentebb felsoroltak.)

szerk: Olyasmit kell elképzelni, mint a helyszínelős sorozatokban a feliújság, amire random fotók, névjegykártyák, újságcikkek, stb. vannak kitűzve, és piros madzaggal összekötve az összefüggések mentén. Na ezt kéne, csak digitálisan. :)

Hozzászólások

Egy eve ugyanez merult fel bennem, nem talaltam.

Ha raer addig, amig irok egyet, akkor majd lesz :)

Szerk: iOS/macOS-re nekem a MindNode jott be, de sajnos graf abrazolasban nem az igazi, fa strukturara viszont egesz jo.

Na megint nem talaltam ki semmi ujat :D

http://www.mindscopeapp.com

Ugyan nem hasznaltam huzamosabban, csak megtapogattam: a koncepcio baromi jo, de a macOS app hianya az kiabrandito (gondolom azert majd jon a Universal appok megjelenesevel)...

Par dolog nem tetszik benne, peldaul, hogy nincs meg a forras es nem tudom modositani az appot, ugyhogy mar csak ezert is folytatom a sajatom, masreszt a kontextust itt nem tudom mennyre lehet atlatni (hiszen megint csak egy "lapod" van, mint a rendes note appokban, csak most annyi a kulonbseg, hogy lapokat egyszeruen tudsz linkelni egymas kozt).

Szoval nem rossz, az otlet baromi jo, a megvalositas kivalo, de meg mindig nem az amit keresek :)

http://draw.io/
?

Szerk.:
Lehet nem ez a legmegfelelőbb, erre a célra. Azért bennhagyom, hátha másnak jól jön.

Kicsit pontosítva az OP-t, lehet hogy nem az IT-s példa jó.

Olyasmit kell elképzelni, mint a helyszínelős sorozatokban a faliújság, amire random fotók, névjegykártyák, újságcikkek, stb. vannak kitűzve, és piros madzaggal összekötve az összefüggések mentén. Na ezt kéne, csak digitálisan. :)

Esetleg:
https://wiki.gnome.org/action/show/Apps/Dia?action=show&redirect=Dia

Logikai összefüggéseket ugyan nem csinál, de grafikus ábrázolás szintjén szerintem bármit meg lehet vele csinálni. ( dobozok, madzagok, stb... ) Windowson és Linuxon már használtam sokmindenre, pl. szervezeti diagram, modulfüggőséget, folyamatábra, hálózati rajz.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Az első bekezdés alapján nekem a különféle CMDB szoftverek jutnak eszembe.

En elso blikkre amondo vagyok, hogy ezt (szerintem) a MindMeister lefedi.
https://www.mindmeister.com/

Azt nem tudom, hogy a webes platform (van iOS/Android) mennyire akadaly illetve, hogy a free verziojuk elegendo-e nektek, de skiccelj bele par dolgot es csekkold.
A GUI-t (mint minden effele tool eseteben) kicsit szokni kell. Van jobb klikkes menu meg a jobb oldali floating menuben is par aprosag, hatha!

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Ahogy nezem, mi egy topic map editort keresunk gyakorlatilag. Tudtam, hogy semmi ujat nem talaltam ki, de nem tudom, hogy milyen az app felhozatal :) mindenesetre a wiki oldal jo lesz otleteket adni.

https://en.wikipedia.org/wiki/Topic_map

Itt több jónak tűnő is van! (Feliaratkoztam)

Próbáld meg ezt:

https://cmap.ihmc.us/

Windows, OS X, iPad, Linux

Cmap software is a result of research conducted at the Florida Institute for Human & Machine Cognition (IHMC). It empowers users to construct, navigate, share and criticize knowledge models represented as concept maps.

Talaltal vegulis valami hasznalhatot?

Catalinara varok es a Catalystra, aztan ujra belecsapok a lecsoba.

A mobil verzio jelenleg ~itt tart; van meg vele munka, de remelem a Catalysttal fel fog porogni a fejlesztes uteme (dobtam az AppKit-es appot, azota a Catalinara varok).

Nem igazan, de tavaly nyar ota uj melo van, es oda annyira nem is kell. :)

De a threadben voltak jo tippek.

Amugy hihetetlen, hogy meg mindig jonnek az ujabb es ujabb tokugyanolyan mindmapping cuccok, de ilyesmire pl. meg mindig nincs megoldas. Olyan egyedi workflow lenne, hogy mondjuk egy ugyfelnel dolgozva elkezdem az osszes infot belapatolni egy helyre, es ilyesmiket csinalni vele:
- egy meeting elott megnezni az illetohoz tartozo projekteket, rendszereket, szervezeti egysegeket, vagy
- az architektura egy konkret elemenek piszkalasa elott kilistazni a fuggo rendszereket, application ownert,
- stb.?

Nem hiszem, hogy erre senkinek nincs igenye, mondjuk aki tobb ugyfellel dolgozik egyszerre, es jo lenne nem OneNote-okban keresni mindig az infot.