Mentés hálózaton keresztül

A problémám a következő: adott 8 számítógép, (szinte) mind eltérő konfiguráció [van 3 gyors gép (SSD, i3), 3 lassabb, 2 olyan amelyik mellett elszoktam aludni]; a op. rendszerek rajtuk: 4 db win 10 pro, 1 db win 10 home, 3 db win 7 ultimate; a fontos felhasználói adatokat kellene elmentenem róluk az egyik(!) gépre, lehetőleg napi rendszerességgel [akár real-time, bár a hálózat jelenleg túl gyenge hozzá], úgy hogy védve legyen ransomware-k és a "felhasználók" ellen, valamint lehetőleg titkosított legyen a tároló.A jelenlegi gyakorlat:
Minden gépről AOMEI-vel egyesével mentem el a "Rendszert" (hogy visszaállítható legyen a windows is, ha beüt a crack! + a legtöbb fontos adat a c:-n van szétszórva, szerencsére:) + ahol van 2. partíció, azt is mentem (a többi adat miatt), külső bitlocker-rel titkosított merevlemezre. Mivel összesen csak 3 gépben van USB 3.0 ezért 1 nap mire mindet elmentem, még ha csak inkrementális mentést csinálok is.

Ami nehezíti még a dolgom:
- Mindegyik gép használatban van reggel 8:00-tól délután 16:00-ig hétköznaponként.
- A hálózat mezei D-link router-rel van megoldva, ráadásul több router és swich-is van alá bekötve, szóval csoda, ha látják majd egymást a gépek hálózaton, de azt a részét valahogy megoldom. A lényeg, hogy nem tudom mennyi belső adatforgalmat bír el, de nem lepődők majd meg, ha esetleg haza vágom a "fő" router-t.
- Talán be tudnék állítani egy + (saját) gépet, de ha nem "muszáj" nem bajolnék vele [Bár érdekel ez a lehetőség is! Nem ártana valamilyen Szerver-es megoldás, hogy egyszerre tudjam kezelni a gépeket, de ehhez semmit nem értek. De hajlandó vagyok tanulni!]

Amit szeretnék és eddig kigondoltam:
1. Az egyik gépbe teszek egy 1 TB-os 2. hdd-t, esetleg bitlocker-rel letitkosítom és azon a gépen (win 10 pro) létrehozok egy külön (jelszavas) felhasználót és beállítom, hogy csak neki legyen joga ahhoz a merevlemezhez (így aki(k) azt a gépet használják nem tudnak belepiszkálni a mentés(ek)-be)

2. Mindegyik gépen átparticionálom a merevlemezeket úgy, hogy az OS-nek legyen egy 60 GB-os (remélem ennyi elég) partíciója (c:) és a fontos fájloknak egy külön meghajtója (d:). A
fontos könyvtárakat mklink-el áthelyezem/irányítom a d:-re (ezzel elkerülöm azt, hogy valamelyik "kényes program" ne működjön + így a "személyes" dolgok továbbra is "ugyanott" lesznek)[ahol lehet, nem telepíteném újra a gépet][a d: meghajtó azért is lenne jó, mert így heti/havi rendszerességgel a Rendszereket el tudnám továbbra is menteni a külsőre]

3. Tehát minden gépen van egy d: meghajtó, rajta a mentendő fájlokkal, mappákkal, program könyvtárakkal már csak az kéne, hogy napi rendszerességgel biztonsági mentsem ezeket az adatokat mind a 8 gépről az "egyik" gépre, úgy hogy

a, az ne zavarja a dolgozókat [tehát inkább munkaidő után vagy előtt kellene menteni, de akkor gondoskodni kellene, hogy a gépek maguktól leálljanak vagy elinduljanak, mert jelenleg a dolgozók indítják/állítják le őket, összes-vissza (ki mikor érkezik, megy haza, dolgozik-e az nap)]

b, ne egyszerre akarjon az összes gép menteni, mert se a hálózat, se a cél gép nem fogja bírni a terhelést szerintem

c, lehetőleg egy fájlba, konténerbe kellene tenni (lejelszavazva) az adatokat, hogy egy esetleges zsarolóvírus ne férjen hozzá vagy úgy megcsinálni a mentést, hogy inkrementális legyen, tehát ne írja felül a korábbi fájlokat [mondjuk ez amúgy is hasznos lenne]

d, lehetőleg a mentő programon kívül semmi más ne lássa a hálózaton a mentéseket + a hálózaton a dolgozók ne lássák se egymás fájljait, se a mentés-t!

Nem tudom milyen programot használjak (kikötés, hogy ingyenes legyen!), igazából ebben kérem a segítségeteket, bár minden javaslatnak és észrevételnek nagyon örülök!

Amik eddig szóba jöttek nálam: AOMEI backupper, FreeFileSync (ezt a kettőt ismerem jobban), Fbackup, EaseUS Todo Backup Free

A legnagyobb gondom az, hogy nem tudom, hogy oldjam meg:
- Hogy egymás után mentsenek a gépek
- Olyankor mentsenek amikor senkit nem zavarnak
- Kapcsoljanak ki, ha végeztek (vagy be) a gépek
- A hálózaton úgy osszam meg a fájlokat vagy a mentés helyét, hogy a felhasználók (és zsaroló vagy rossz indulatú programok) ne lássák egymás dolgait, se a mentést
- Ha valamilyen inkrementális megoldást használnék, akkor meg kellene oldanom, hogy egy hét/hónap után cserélje le azokat egy új teljes mentésre vagy egy differenciálisra és azokat pár hónaponként/évente teljesre - magyarán kezelnem kellene, hogy ne fogyjon el a szabad hely és ne legyen nagyon sérülékeny a mentés (túl sok inkrementális mentés) [bár hétvégente személyesen ezt tudom kezelni, ha éppen nem vagyok beteg vagy valami]

Természetesen azt mondanom sem kell, hogy Láma vagyok, de nincs más aki ezt megcsinálja és inkább kitalálok valamit, minthogy ne legyen az adatokról semmilyen, rendszeres mentés!

Miden megoldást, javaslatot előre is köszönök! Nagyon sokat jelent!

Hozzászólások

UrBackup szerintem megoldja az összes felvetett problémát.
Mentések készülhetnek munkaidőben. Be lehet állítani hogy a mentő szerver a hálózati sávszélességből mennyit használjon maximálisan, ahogy azt is hogy egy időben egyszerre hány gépről mentsen.
Ha egyszer jól beállítottad akkor nem kell foglalkozni már vele, csak néha ránézni hogy rendben működnek-e a dolgok.
Ha Linux alapra teszed a mentő szervert akkor Win-es zsaróló vírus biztos hogy nem fér hozzá a mentett adatokhoz.

Mindenféleképpen ki fogom próbálni! Linux-ra sajnos nem tudom tenni, bár (annak ellenére, hogy ahhoz is láma vagyok) szívem szerint az összes gépen lecserélném a Windows-okat Ubuntura. Köszönöm szépen! [Közben agyaltam...] Ha mégis úgy döntök beteszek egy Ubuntus (mert azt ismerem valamennyire) gépet azt, hogy tudom megoldani, hogy monitor nélkül kezeljem? [A UrBackup-ot még el is érem másik gépről - "állati" jó program a leírása és a képernyőképek alapján] UltraVNC jutt csak eszembe. + A Linuxban van olyan, hogy automatikusan bejelentkezzen, vagy a UB Szerver anélkül is teszi a dolgát? + Abban kérem, még a segítségedet, hogy hogyan lehet beállítani, hogy ez a "szerver" gép magától elinduljon és le is álljon? Nem bíznám a dolgozókra.

Mindenképpen külön gép kell adatmentésre, ahogy már más is írta. Kliens gépen nem jó. Főleg Win-es kliens gépen. Sok egyéb miatt azért sem, mert az Urbackup rendszerrel nem fogja tudni éppen saját magát lementeni, aminek amúgy nincs is túl sok értelme.
Grafikus felület nélküli Linux gép kell, monitor, billentyű, egér nem kell, hálózati eléréssel, web és/vagy SSH. Például lehetne kezdőbb szinteknek is könnyebben használhatóság miatt egy Openmediavault alap rendszernek.
Én minimum két gépben gondolkoznék kis cégnél adatmentésre. Ha nagyon korlátozott az anyagi keret akkor is. Sőt, akkor már inkább két gép mint egy amiben több tükrözött HDD van, ha már választani kell mert mindkettő nem fér bele a költségekbe.
A gépeknek folyamatosan menni kellene és ha lehet legalább egy-egy olcsóbb szintű szünetmentes eléjük, ami szabályosan le is állítja a gépeket ha hosszabb áramszünet van.
Meg lehet oldani mindezt olcsóbb, kisebb fogyasztású, minimális zajú gépekből is.
A két gépből az egyik legyen máshol, más épületben, akár interneten át az adatmentések másolatára.
A mentéseket végezheti az Urbackup fő adatmentő gép helyben nappal. A másolatok a másik távoli gépnek pedig éjszaka átküldve. Nagyon olcsó, kis fogyasztású, zajtalan szinteken a második távoli gép akár még egy Raspberry Pi is lehetne.
Ezt az egészet ki lehetne hozni HDD-ket nem számolva 100.000 környéki költségből és ez már valamennyire jó adatmentésnek mondható lenne. Vagyis jobb mint a semmi és nem kerül milliós árszintekbe mint amit amúgy a profik javasolnának. De ettől olcsóbban úgy hogy jól is működjön ilyen kis cégnél, én nem tudom elképzelni.
Aztán már csak jól össze kell rakni, beállítani és utána néha ellenőrizni hogy minden működik-e rendesen.
Vagy megtanulod, teszteled magad az egészet előtte mondjuk virtuális gépekben, Win-re Virtualbox és abban a rendszerek, programok. Vagy kell valaki aki ezt az egészet, vagy bármi legalább ennyire jó adatmentő rendszert összerakja nektek.

https://hup.hu/node/158364#comment-2208731

Az openmediavault-ra vagy freenas-re vajon rá lehet, valahogy tenni a UrBackup-ot? (A szerver-kliens megoldása miatt szinte biztos, hogy a jelenlegi hálózaton tudok majd menteni vele.)

Ha beállítottam, az első gépet és hibátlanul működik, megfontolom, majd ezt a második gépes megoldást is; értem, hogy miért lenne jobb, mint hetente külsőre menteni az adatokat; a Raspberry PI-s gondolat nagyon tetszik! [Bár ha nem muszáj nem tenném az internet felé elérhetővé az adatokat, mert így is kitudja milyen hézagok vannak a hálózatban, nem akarom tálcán kínálni a bizalmas fájlokat, annyira nem vagyok penge, hogy mindent tuti jól beállítsak.]

A virtuális gép jó ötlet, szerintem használni fogom + ha megcsináltam, kérek majd helyi segítséget olyantól akiről tudom, hogy ért hozzá!

Köszönöm a segítséget!

Ui.:
Raspberry PI 2-re nem lehet véletlenül az urbackup-ot rátenni, van egy kihasználatlan itthon! Csak usb-s tok kell a HDD-k nek! [Bár ebben az esetben, gondolom a RAID 1 felejtős!]

Azért ezt a kisvállakozásnál folyamatosan üzemelő, sarokba behajított, tesco gazdaságos szünetmentesen lógó mentős gépet gondoljátok át jobban. Elég egy nyári viharban becsapó villám, aztán buktad mindkét backupot. Akkor már tényleg inkább felhő vagy valamilyen külső offline adathordozó. Szerintem.

Ezért írtam hogy jobb ha két mentő gép van, egyik máshol, más épületben, akár interneten át mentéssel.
A felhő jó lenne még természetesen. Kérdés akarja, tudja fizetni a cég annak éves díját vagy nem. 1 év 1TB felhő tárhely sokkal drágább mint 1db 1TB HDD ami nem 1 évig működik jó esetben.

???

itt evi 120 dollarrol beszelunk, ami testverek kozott is kb 25.000 Ft. Ha egy nagyon alap backup solution-t nezunk, akkor ket 1 TB-os HDD (kb 30e, ha kozepes kategoriajut nezunk) + valami egyszerubb NAS mondjuk Zyxel NSA 326, ami kb 35e. Tehat kb ket ev + 2 honap gsuite kijon belole... hat nem tudom, szerintem jobban megeri a felho :)

8 gepre meg minek 8 acc? teljesen folosleges, ha backuprol beszelunk... akkor kene 8 acc, ha privat tarhelynek hasznalnak(bar azt is meglehet oldani egy koztes szerverrel), vagy a G-suite tobbi funkciojat is hasznalni akarnak.

Nagy +1 az urbackup-nak. Nalunk 9 gepet ment, semmi gond nincs vele (NAS-ra ment, egy ubuntu szerveren keresztul).

ment fajlokat, meg full image-et is, ami egy bootolhato pendrive-al visszaallithato. nagyon vagany, csak benyomod a pendrive-ot, boot, megtalalja magatol a szervert es kivalaszthatod, melyik gepet allitod vissza.

Az urbackup nekem is első látásra megtetszett! Bár megvizsgálom a többi lehetőséget is (freenas, openmediavault, stb), de jelenleg ez a befutó! Már csak egy jó kis linux-ot kellene keresnem alá, amit könnyen betudok még én is álltani (+ más is, ha véletlenül elkerülök onnan vagy történik velem valami) és amit tudok használni monitor nélkül is.

Ha el akarom menteni egy usb-s külső merevlemezre hetente az adatokat akkor mit használjak szerinted/szerintetek? Vagy van olyan funkciója a urbackup-nak, hogy külsőre ment? [Bocs a triviális kérdésért, de még nem volt elég időm rendesen megismerkedni a rendszerrel és programmal.]

És mivel bitlocker-es meghajtóra ez elég macerás lesz, ti mivel titkosítanátok le a külsőt (vagy legalább az adatokat), amit az OMV és a Windows is tud kezelni.

+1
legalább a "mentő szerver" legyen Linux alapú...
de ez sem sokat ér, hogyha a Windows-os gépek végzik az írást, mert ha 1 gép zsarolóvírust kap, akkor aztán könnyen egyepálja a "mentő szerver" tartalmát is.
Persze, úgy ki lehet védeni, hogy időnként a mentett tartalmat tar.gz-vel egybegyúrni, aztán egy chmod 444-gyel gondoskodni, hogy semmi ne írogassa hálózartól.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

1. Az egyik gépbe teszek egy 1 TB-os 2. hdd-t, esetleg bitlocker-rel letitkosítom és azon a gépen (win 10 pro) létrehozok egy külön (jelszavas) felhasználót és beállítom, hogy csak neki legyen joga ahhoz a merevlemezhez (így aki(k) azt a gépet használják nem tudnak belepiszkálni a mentés(ek)-be)

bocs, de ez az egész elmélet az első pontnál megbukott :/

a) az egyik gépbe (kliens) -> dupla fail
b) 1 darab HDD -> tripla fail
c) bitlockert még rá, hogy esetleg a kürt se tudjon vele mit kezdeni ha vissza kell állítani -> fail
d) 1 darab HDD _nem_ alkalmas mentésre.

ennyi erővel egy külső USB-s winyót is rá lehetne dugni valamelyik "kliensre".

Kifejtettem. :)

Ezeket még én is vágom ám! A gond csak az, hogy ha a jelenlegi gyakorlatot követem, akkor 2 heti adatmentés lesz csak egyetlen bitlockeres! külső winyó-n. A lényeg, hogy egy gépre (kliens, mert csak ha saját tulajdonú gépet viszek akkor lesz egy plusz gép a hálózatban [és hidd el, hogy viszek majd egyet, vagyok annyira mulya], saját winyóval; a jelenlegi külső is a sajátom) összegyűjtsem a fontosabb adatokat és heti egyszer onnan még pluszban le tudjam menteni egy külsőre. Így meglennének a napi munkák a kliens gépeken, az egyik gépen pluszban + heti adagokban egy külsőn. Figyelj! Én egy olyan világban szeretnék élni, ahol nem kell ilyenekkel foglalkozni és minden szép és jó, de mivel nem abban a világban élek ezért a fent felsorolt eszközökből kell kihoznom a lehető legtöbbet! Azért köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Ha tudom, inkább megkerülöm.

Elnézést, nem ellened akartam beszélni / trollkodni, csak ez a fenti megoldás egyszerűen vállalhatatlan bármilyen oldalról.

A cég figyelmét kellene arra felhívni, hogy esetleg ruházzanak be egy mentő egységbe, akár egy sima NAS-ba (szünetmentessel mögötte) egy RAID1-el (tudom az sem bizt.mentés, mmint a raid1), de legalább ennyibe. Már jobban jársz mint hogy rohangálsz a winyókkal.

Nem tudom milyen szerződésben állsz ezzel a vállalkozással, nem is rám tartozik, vagy hogy milyen megállapodások vannak. De ha adatvesztés történik akkor tuti Te leszel az első akit elő fognak venni. Ezt el kellene kerülni.

(+ ha esetleg Synology NAS-t rájuk lehet erőltetni, akkor megvan oldva a backup szoftver kérdése is, mivel a Syn szállítja a saját megoldásait erre)

Üdv
-krix-

Ne kérj elnézést, én értettem félre. :)

Igazad van, tényleg vállalhatatlan, de azt az 1 TB-os winyó-t is úgy akarom kiszedni az egyik kliens gépből és egy leselejtezett gépből betenni a helyére egy 250 GB-osat, az 1 TB-ost meg egy olyan kliensbe tenni ami nincs olyan intenzíven használva. :))

A kürt-tel jó ötletet adtál, azzal talán tudok hatni rájuk. (Pláne miután ránéztem az áraikra.) :)

A kapcsolatunk nem valami hivatalos [eddig az egyik irodai alkalmazott telepítgette, állítgatta a gépeket :)) helyette kértek meg engem, bár mondtam nekik, hogy ide (hivatalos) RENDSZERGAZDA kell, nem ÉN!], viszont abban igazad van, hogy engem vesznek, majd elő és tőlem fogják várni a csodát. [Ezért is akarom ezt most megcsinálni, hogy legalább ennyi legyen már!]

Tervbe van hálózat felújítás [bár a kivitelező az e-mail-ekre se válaszol :)) és már volt olyan hozzá szólás, hogy "meglátjuk, hogy egyáltalán lesz-e belőle valami..."] és egy nas beüzemeléséről volt szó. [A Synology tippet nagyon köszönöm.]

Sajnos nem ismerek egyetlen Windows-os fórumot sem, így sajnos Titeket kell zaklatnom a kérdéseimmel. De már is többet segítettek mint amire magamtól jutottam. Köszönöm szépen.

:) Az a jó, hogy amúgy rendesek! Sajnos korlátolt a büdzséük + amin "lehet" spórolnak is. Nekem azért éri meg, mert megtanulhatom/kipróbálhatom "szabadidőmben" ezeket a dolgokat, ők meg csak jól járhatnak velem. Persze próbálok mindent úgy megcsinálni náluk, hogy a lehető legszakszerűbb legyen, ha meg valamit nem tudok vagy valamire költeni kell azt úgy is a tudtukra szoktam adni, a többi rajtuk áll. Tudják ők, hogy nem vonhatnak nagyon felelősségre, mivel ők hibáztak azzal, hogy "velem" spórolnak "A" rendes megoldáson. Na meg mondom, ha én nem, más biztos nem csinálja meg nekik! (Rendesen!) [Egy számtech boltal 3-4 hónapja telepítették újra az egyik gépüket: az előlapi usb csatlakozók be se voltak dugva, a volt dolgozó dugta össze őket, a bios-ban a sata vezérlőnél IDE volt beállítva AHCI helyet, a paszta ki volt száradva, vírusvédelmi szoftvernek nyoma se!!! és a gép állandóan lefagyott :)), már az is jobb ha én csinálom meg nekik és ez csak az egyik gép...] Azért kösz a tanácsot, kedves vagy! :))

Vegyenek egy nas-t új lemezekkel vagy telepítsd egy freenast egy PC-re új lemezekkel. A fontos hogy különálló eszköz legyen és fontos hogy túláram ellen is védve legyen de az ellen minden.

Magára a mentesre Arcserve workstation free vagy Veeam free-t javaslok. Az előző akkor jó igazán ha udp szervert is veszel mert akkor a globális dedup miatt nagyon sokat nyerhetsz és replikalhatsz felhő tarhelyre.

Egy szintig zsebbe kell nyúlni mert a többi csak ganyolas.

Találtam egy nem használt gépet, így különálló lesz! + Az egyik kliensbe van egy felesleges 1 TB és vehetek egy másik 1 v. 2 TB-os HDD-t, szóval talán a RAID-is meg lesz valósítva. + Szünetmentes mindenféleképpen lesz. Az Urbackup-ról úgy gondolom, hogy biztos működni fog nekem valamilyen Linux-on, de a freenastban nem vagyok biztos [a hálózaton a windows-ok nem látják egymást, nem tudom, hogy egy NAS jelenleg, hogyan tudná lementeni a gépekről az adatokat valamilyen kliens program nélkül (rendes NAS-t is azért nem akarok egyenlőre, amíg meg nem történik a hálózat fejlesztés), de mindenféleképpen meg fogok vizsgálni közelebbről és a másik 2 programot is]. Az udp szerverhez és a globális dedup-hoz már semmit sem értek, így azokat hanyagolom, bár ha tudok utánuk olvasok kicsit. Köszönöm.

FreeNAS szerintem sok lenne neked is meg úgy egyáltalán oda, ilyen szintű gépekhez.
Ha csak 2db HDD lesz akkor lehet telepíteni Openmediavault rendszert pendrive-ra is. Egyelőre a 3-as verziót javaslom. HDD-ket a telepítés után utólag is lehet a webes felületen RAID-be szervezni, titkosítani is ha kell. És persze az Openmediavault-ra urBackup rendszer is rárakható, habár én nem az Openmediavault plugin-ből csinálnám, hanem rendes Debian-os telepítéssel.
Openmediavault rendszerrel ismerkedés, tanulás jó módszer virtuális gépben. Win-re akár Virtualbox és abban tudsz telepíteni, próbálni, tanulni hogy működik.
Openmediavault a webes felületén jól beállítható szünetmenteshez. USB-s kell. Nekem az Eaton eddig működött jól USB-vel rákötve a gépre, Openmediavault-ban beállítva mit tegyen ha áramszünet van.

A OMV eddig bejön és iszonyat nagy, ahogy a VirtualBox-ra telepített OMV + UrBackup [plugin, de a rendes telepítést is megpróbálom, már ha rájövök hogy kell :))] Server menti az adatokat egy VirtulBox-os Win 7-ről ugyanazon a laptopon, "hálózaton". :)))))
A Eaton nagyon jónak tűnik, még árban is. Köszi.

"ha beüt a crack!" eddig olvastam.
Tényleg menekülj..

--
God bless you, Captain Hindsight..

Mit keresnek fontos felhasználói adatok a lokális gépeken?

Hát az jó kérdés? Mit keres egy mezei 4-5e Ft-os router a modem után? És ami jobban érdekel, hogy az a szerencsétlen, hogy bírja még mindig? Az ennél is jobb kérdés, vajon én fogom hazavágni most, hogy beállítok hálózatos mentést??? :)

Így lett kialakítva. 8 gép van, össze-vissza milyenek + ráadásul laptop is van, ami haza járós (mint utólag észrevettem :), a gépeken olyan programok amik helyi adatbázissal rendelkeznek és pluszba, még 2. partíció sincsen, hogy legalább ne a "Documents and Settings" és a kedvenc "Desktop" mappámban legyenek a doc-ok és egyebek [sőt, a c-n össze vissza mappákban vannak a dolgok, így se én se a dolgozók nem tudjuk 1-2-3 mappáról, hogy miért is kell az pontosan...]. Szerver nincs. Nem is lesz. Adatbiztonság szempontjából ugyan nem a legjobb, tudom [nekem is az volt az első gondolatom, hogy egy NAS, azon minden; csak miután kibogoztam az UTP kábeleket és utána gondoltam, hogy 1 NAS, + 1 másik gép amivel mentek + 1 másik mentő gép valahol máshol vagy felhő....menjünk sorjában én azt mondom...], de most a lokális gépeken is az egy "plusz mentés" [ez de rosszul hangzik] és e-mellé kellene szerintem még +2-3 másik [1 real-time, vagy napi, hálózati, nyilván; 1 erről a gépről heti offline(+ ha van rá mód, egyik nem helyi napi az elsőről, pl felhő]

Én már régen letettem az ilyen jellegű ócsójánosokkal való vívásokról. Ha akarnak valamit, arra mondok egy összeget, amibe kerül. Ha kell, kell, ha nem, akkor ne raboljuk egymás idejét.
Jelen esetben majd mikor vmi igazán fontos adatot buknak, akkor utólag fognak vakarózni. Egy szünetmentes, és 1-2, (akár épített) nas egy cégnek nem szabad, h gondot okozzon, simán elkötségelik.

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a témában :)

Röviden:
Windows-os gépekről kellene munkaidő után, de még kikapcsolás előtt lementeni egy-egy adott mappát, és annak tartalmát.
A hálózati meghajtó adva van a megfelelő jogosultságokkal.

Arra gondoltam hogy valami rsync-hez hasonló megoldás lenne jó.

Válaszokat előre is köszönöm!

SyncToy, régi de jó. Parancssorból indítva a -R paraméterrel automatikusan leszinkronizálja az összes folder párost.

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=15155

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Végül is, - ezek alapján, - a mentés és adott esetben annak felhasználása is csak szerencse kérdése lesz... (Nem lehetetlen és általában így van ez, - :) ha mentés nincs, ez akkor is "játható út"... )

Arcserve Workstation free vagy Veeam Agent for Microsoft Windows Free.
Mind a kettő smb share területre tud menteni, tud file alapon is helyreallitani és bmr is boot lemezzel, tudnak reportot kuldeni az arcserve pluszban távolról is konfigurálható.

Ne használj alkalmatlan vagy nehézkes eszközt. Hatnak olyat amiért más sok pénzt ad.