Arch linux-on FreeDos memdisk boot Grub2-vel

Fórumok

Sziasztok!

A következő tartalmat szeretném betölteni Grub 2-vel:
- Freedos 1.2 boot floppy
http://www.freedos.org/download/download/FD12FLOPPY.zip
- 1-2 külön exe, bin fájl BIOS frissítés végett

Ezeket valahogy egybe szeretném gyúrni, és betölteni Floppy, USB nélkül.

Ilyet lehet && könnyű csinálni? Ha bonyolult / veszélyes akkor inkább csinálnék egy bootolható USB drive-ot, de ez a Grub-os megoldás jobban tetszene.

A neten találtam egy bejegyzést, ami lehet segít valaki olyannak, aki már csinált ilyet:

menuentry 'Some FreeDOS ISO' {
linux16 /boot/memdisk iso
initrd16 /freedos_bootable.iso
}

Köszi,
Xcom

Hozzászólások

Nagyon ragaszkodsz a FreeDOS-hoz? Mert van a memtestnek linuxos változata is. Az Arch Wiki azt írja, hogy telepítsd az AUR-ból a memtest86+ csomagot, majd frissítsd a GRUB-ot, és lesz olyan bootopció, amivel indulni fog a Memtest86+.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Mea culpa, a memdisket memtest-nek olvastam.

BIOS frissítésére elég, ha dd-vel kiírod az iso-t valami USB-eszközre. Úgyse frissítesz olyan gyakran BIOS-t ugyanazon a gépen, hogy külön GRUB bejegyzés kelljen neki. Egyébként az a GRUB-os példa, amit írtál, az szemre működőképesnek tűnik.

Viszont ahogy végiggondolom, akár GRUB, akár USB meghajtó, azzal gond lesz, ha komplett képfájlt írsz fel, akkor nem biztos, hogy rá tudod másolni az a +1-2 exe-t.

Egyébként milyen alaplap pontosan? Lehet a BIOS alól is lehet BIOS-t frissíteni, vagy DOS nélkül is elég egy USB meghajtó FAT32-es partíciójára felmásolni az exe-t, és bootkor valamit nyomni neki, hogy a BIOS megtalálja, és elkezdjen frissíteni.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Nem biztos, hogy a FreeDOS alatt megfelelően fog működni a BIOS update program. Én inkább csináltam egy pen drive-ot, a HP USB Disk Storage Format Toollal, és egy Win98-as bootdisk image-et tettem rá. Például így: https://www.youtube.com/watch?v=COul-VrVSaE

Előtte szívtam FreeDOS live CD-vel, amibe beletettem a BIOS update-et, de valamiért nem működött.

nem kizárt ám, hogy különösebb varázslás nélkül vissza lehet azt még hozni
amit megpróbálnék:
szerezni egy másik VGA-t, ha van alaplapi az is jó, aztán:
- Szenti kolléga fentebb említett HP USB Disk Storage Format Tool megoldásával a legújabb ati flash-el ráírni az original biost (megvan, ugye?)
- Windows alól a legújabb ati flash (én eddig csak ezt használtam, ez jött be)

ha egyik megoldás sem jön be, akkor sem kell teljesen elkeseredni, van megoldás szép yt videoval, hogyan is lehet közvetlen írni a chipre a biost
az utóbbi 1 évben gyanítom sok hasonló eset történt, biztos vagyok benne, hogy van megoldás :)