Szerverbe 8x2TB SATA HDD

 ( mraacz | 2018. február 14., szerda - 20:18 )

Esedékes lenne a fenti beszerzés, mit javasoltok? Költségérzékeny kisvállalkozásról van szó... a nyugdíjazásra kerülő darabok 5 évesek, WD és Toshiba 1TB és még nem hibásodtak meg - de a SMART szt elérkezett az idejük. Van valami ajánlott, megbízható és nem túl drága most a piacon?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezen azért nem spórolnék, akármilyen RAID level is van. Egy WD Red Pro szerűt vagy ennek a Seagate megfelelőjében gondolkodnék. Ami ezen van, arról mire/hova készül mentés?

> Egy WD Red Pro szerűt vagy ennek a Seagate megfelelőjében gondolkodnék.

A WD Red Pro inkább otthoni NAS-ba való. A Seagate Constellation.ES pedig nem olyan rég az egyik legborzasztóbb hibaszázalékkal rendelkező sorozat volt, nem tudom, hogy az évek során sikerült-e érdemben javítaniuk rajta.

Az nem derült ki, hogy hol használják, ezért valamilyen irodai NAS jellegre gondoltam. Ráadásul írták, hogy árérzékeny és 8db diszknél már ilyen kézzelfogható a különbség. Ha eddig relatív sima diszkek gond nélkül mentek, akkor nehéz lesz "eladni" még a "NAS optimized" részt is. Red Pro 6TB-osból használok ittott elég sokat és nincs azokkal sincs gond, igaz azok irodai NAS-ok.

For up to 16 bay medium to large-scale NAS environments, the WD Red Pro drive is engineered to handle increased business workloads and carries a 5-year limited warranty. (https://www.wdc.com/products/business-internal-storage/wd-red-pro.html)

A Seagate-nek van NAS vonalat, ami már rég nem a Constellation.ES, hanem az Ironwolf Pro: https://www.seagate.com/gb/en/internal-hard-drives/hdd/ironwolf/

Ha van rá keret, akkor hajrá a full enterprise vonal felé, ez nem vitás.

Sajnos a keret szűkös (hol nem?). Eddig a Toshiba és a WD Re volt a preferencia, inkább az utóbbi. Most az árak alapján az előbbi tűnik nyerőnek. Toshibával még ui. nekünk sem volt még soha bajunk és itt is elég jókat írtok róluk.

A RAID vezérlő sem mindegy, hogy milyen...

Itt vannak Seagate Enterprise Capacity 6T-s driveok, egyelőre 17000 üzemóránál tartanak, még egy sem halt meg.

nincs "mentés", zfs snapshotok vannak egymás között több gépen és a felhőbe, óránként

Mi (ebben a kategóriában) kizárólag WD RAID Edition (újabban: "Re", még újabban: "Datacenter Gold") diszkeket használunk. (Leginkább HP matricával ellátva.)

Igencsak elégedettek vagyunk velük. Utoljára a 160 és 500 gigás változatnál volt számottevő meghibásodás, az 1-2-3-4 TB modellek gyakorlatilag hibátlanul futnak évek óta. (mintavételezés: 100-as nagyságrend)

Ennek megfelelően, én most WD2004FBYZ vagy WD2005FBYZ diszkeket vennék.

A Hitachi Ultrastar-t dicsérik még itt-ott, de azzal nekem semmi tapasztalatom nincs.

Több cég, több telephely:

- WD Re 80+ darab, vegyesen 2-4TB, egy hibás ~6év alatt.
- Toshiba 18db, nem volt hibás ~8év alatt.
- HGST 30+ darab 4TB, nem volt hibás ~8év alatt.
- Seagate 8db, 3TB, egy sem élte meg a policy szerinti csere időpontját.

A messze leggyorsabb és legzajosabb a WD Re, a köv. beszerzésben ezek lesznek.

Hány diszk fér be? És milyen raid van most?
Mert ha ennyire költségérzékeny, én nem biztos, hogy cserélném, egyszerűen mellé tennék még 2-3 diszket, a tömbhöz redundanciát növelve, vagy tartaléknak, amit és ahogy a struktúra engedi. Az hogy 5 éves, nem jeleneti azt, hogy nagyobb az esélye megdögleni 1-2 éven belül, mint az újnak.
Nekem az a tapasztalatom, hogy az a diszk, ami 3 évet elmegy hiba nélkül, az jó eséllyel elmegy még 3-at, vagy mégtöbbet. A meghibásodásod tipikusan az első 3 évben jönnek.
Egyébként, seagate-t ne, nincs vele jó tapasztalat, toshibákkal sose volt baj, a wd-ből meg attól függ, mit veszel. A green és blue kerülendő. A black, red, purple, gold jobbak.
--
"Sose a gép a hülye."

Azt is érdemes lehet megnézni, hogy 4x4TB-tal hogy jön ki az ár, illetve hogy darabra elég a 4 diszk. Az 4T-sekhez jobb eséllyel lesz később utánpótlás és ha már költségérzékenyek, akkor csak 4db diszk pörög, ha számít.

Ahogy feljebb olvasom, hogy ZFS-ben vannak összerakva, ott nem tudsz disk-számot csökkenteni, csak szépen egyenként kicserélheted a disk-eket. (Ha nagyobbra cseréli, a végén megkapja a plusz helyet - gondolom, ezért sem hagyna már régi disk-et a tömb-ben)

Mellesleg azért a Red Pro - ár/érték arányban kis-közepes vállalkozásoknak, irodáknak szerintem a lehető legjobb megoldást. Ugyan nem enterspájz, de azért SoHO kategória csúcsa (a home NAS verzió, az inkább a sima Red)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Úgyvan, most 5 éves 1TB-sek vannak benne, kettő kivételével mind hibátlan (Toshiba és WD Re). Mindet cseréljük 2TB-re.

WD Black Raid Edition.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A WD Black és a WD Raid Edition két, teljesen külön termék. Utóbbit mostanság már Raid Edition helyett Datacenter Gold-nak hívják.

Tudtommal az Re utódja technikailag a Red Pro. Üzletileg valóban a Datacenter Gold, de az már egy technikailag is komolyabb vonal.

A Black viszont valóban baromira nem server disk, hiába drága :)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

> Tudtommal az Re utódja technikailag a Red Pro.
> Üzletileg valóban a Datacenter Gold, de az már egy technikailag is komolyabb vonal.

Nem nyert. A "RAID Edition", a "Re" és a "Datacenter Gold" tökugyanaz a diszk, ugyanazzal a típusszámmal és cikkszámmal, egyszer csak "átnevezték".

Pl. a 2 TB-os példány (model: WD2000FYYZ) jött először "RAID Edition" később "Re" matricával, a 4 TB-os példány (model: WD4000FYYZ) eleinte "Re" matricával jött, legutóbb már "Datacenter Gold" matricával kaptuk.

A Red Pro egy teljesen másik termékvonal.

wd black

Nem 24 órás üzemre, nem szerverbe tervezett diszk, és nem tud TLER-t, ami miatt a RAID vezérlők egy része előbb-utóbb kidobja a tömbből.

Nem is mondtam, hogy az, gyakorlatilag viszont évek óta hiba nélkül használjuk mi is meg tudom máshol is nagy számba RAID kártyával is.

Ami rosszal találkoztam az már az elején rossz volt, menet közbe talán 2 halt be eddig, de 5 év garin belül így azt is cserélték szépen.