túlcsordult sorok?

 ( bzs | 2018. február 10., szombat - 13:55 )

Sziasztok.

Amikor minden szépen lefordul, csodálatos a megjelenés, az ember még keresi a hibákat. Valamit nem értek, mi nem tetszik a fordítónak. A túlcsordult boxok. Kétféle van:

Underfull \hbox (badness 1019) in paragraph at lines 1--10

Overfull \hbox (6.79999pt too wide) in paragraph at lines 10--10

Ezekből több száz van. A kérdésem az, hogy ilyenek akkor jelentkeznek, ha éppen az elválasztómodul elválaszt egy szót, vagy a tex fordító joggal b***rál engem valami súlyos hiba miatt?
Megnéztem az összes hibaüzenetet, gyakorlatilag ezen kívül semmi hibám nincs, pedig jóóó nagy a forrásanyag.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

\sloppy volt?

igen.

Ezek nem súlyos hibák (akkor leállna a fordítás), hanem csak figyelmeztetések. Van, amikor nem lehet tökéletesen tördelni egy bekezdést, még a legfaszább elválasztással és hekkeléssel sem, pláne magyar szövegnél fordul elő sokszor. Ilyenkor el kell fogadni, hogy underfull vagy overfull figyelmeztetést ad. Sokszor ezen csak úgy lehet segíteni, hogy átfogalmazod magát a tördelt szöveget, hátha azt jobban tudja törni. Esetleg még ha túl sok ilyened van, akkor a szedéstükröt, margók méretét változtasd egy egész picit, szemmel alig látható módon néhány mm-t, és úgy nézd meg, hogy melyik beállításon tűnt el a legtöbb ilyen warning.

A \sloppy sem váltja meg a világot, csak nem fog figyelmeztetni.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

igen, nem súlyos hibák.
Valószínűleg a szavak közti űrök nem annyi pt-ben, mint amennyit a tex szépnek tart. Halandó ezt nem is látná.
A szedéstükrön még fogok állítani, a4-esről lejjebb veszem...

Ha jól emlékszem, ez csak annyit jelent, hogy az elválasztás ellenére sem sikerült tartania a sor rugóztatásával sem a sor végi hibahatárt. Azaz x pt-nyit túllóg vagy rövidebb ennyivel a sor a szövegmező definiált szélességénél.

pedig látszólag még kinagyítva is szépek a sorvégek

Igen, mert ilyenkor igazából nem lógnak túl a sorvégek, hanem a szavak közötti közök lesznek az ideálisan tördelthez képest rövidebbek, vagy egy kicsit hosszabbak. Csak azt jelzi ez a figyelmeztetés, hogy nem ideális.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Kapcsold be draft-ot (documentclass opció), akkor meg fogja jelölni a problémás sorokat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

a draft nekem kilógó sorok végét sehol sem jelzi, viszont a picture környezettel a szedéstükör szélét követő kép epszilon sugarú körét befeketíti a margóra kilógva {1m}-mel. Ha csak ez a baj, az nem baj, mert ezen picturekörnyezetben szöveg van, ami pont addig ér jelenleg, mint a szövegtörzs.
Ergo talán semmit sem jelent az overfull