gazdaságos jármű-helymeghatározás

ötletelek, hogyan lehetne megvalósítani egyszerűen és gazdaságosan (autós/motoros/kerékpáros) nyomkövetést.

Korábban úgy oldottam meg hogy egy használatra már alkalmatlan törött kijelzős androidost hagytam a kocsiban rejtve ami kapott 300MB/hó(400ft) netet és egy Find My Device (https://www.google.com/android/find) appot, ezzel bármikor le tudtam kérni az aktuális pozíciót, viszont ennek a hátránya hogy minél hidegebb van a telefon akkuja annál hamarabb merül, kemény mínuszokban 24 órát sem bír, melegben pedig félő hogy túlhevülésre hivatkozva szimplán lekapcsolja magát, szóval szélsőséges hőmérséklet alatt funkcióját veszíti a megoldás.

eBay-en találtam Bluetooth megoldást de az csak 5-10 méter hatótávú ami legfeljebb arra jó hogy a parkolóban megtaláljam
továbbá találtam
GPS tracker-t egész kedvező áron, viszont annak az a hátránya hogy SMS küldözgetős (oda-vissza) ami meg már mindjárt nem gazdaságos.

Ti hogyan próbálnátok megoldani, gazdaságosan és különösebb autószerelési szakártelem nélkül ezt a problémát?

Hozzászólások

Szerintem akárhogy csűröd csavarod nem fogod tudni olcsóbbra kihozni, mintha megveszed professzionális szolgáltatásként a néhány jármű trackeléssel foglalkozó cég valamelyikétől. Egyszerűen azért, mert ők megcsinálták rá a céleszközt, ami a kocsi akksijáról kis fogyasztással megy, kialkudtak olcsó mobilelőfizetést, mindent megcsináltak amit neked kéne.

Vagy olyan riaszto rendszer kell amiben eleve benne van. Két legyet egycsapásra. Pl.:
http://sentinelprotect.com/

De ha ott elindulsz akkor könnyen eljuthatsz ahhoz az olasz beszállítóhoz amit ők is használnak.

Az eBay-en kb. 3000 Ft-tól fölfelé vannak GSM/GPRS alapú GPS követő dobozkák, amik járműbe valóak, tehát, elvileg bírják a szélsőséges időjárást.

A keresőbe ezt írtam: car gps tracker

Tapasztalatom nincs velük, de ha nem is a legolcsóbbat, de egy igéretesebbnek látszó példányt talán megéri kipróbálni.

lehet hogy azt találtad te is amit én, de az nem költséghatékony mert úgy küldi el SMS-ben a GPS koordinátát hogy küldesz neki egy SMS-t, ez azt jelenti hogy alkalmanként min.2x30ft ami nem sok, de ellenben
jelenleg mobilnettel 400ft 300MB mobilnet amivel még nem sikerült napi lekéréssel sem kimerítenem az adatkeretet.

Persze végső megoldásnak nem rossz és köszönöm, csak az SMS díjak tekintetében tényleg nem olyan hatékony mint a mobilnetes.

Ami a mobilnetet illeti (ugy latom meg nem irta mas) a t3l3k0mnak van ennel szerintem jobb csomagja - kevesse hiszem, hogy ennel tobb adatra lenne szukseg, a koordinatak elkuldesehez.

A hardware-t en valoszinuleg magamnak epitenem, vagy GPRS modul, vagy valami USB-s modem egy mikrokontrollerre kotve. Valoszinuleg az auto sajat akkumulatorarol valo tapellatast valasztanam. A fogyasztas szerintem talan megoldhato, bar ha nincs surun (pl. egy-ket naponta) jarva az autoval, azert konnyen elofordulhat, hogy egyszercsak nem indul.

/sza2

Én lassan 10 évvel ezelőtt írtam egy béna oldalt gps követésre egy embernek. A mai napig használja. Azokkal a gps tracker cuccokkal amiket ebay-en árulnak. Tud sms küldést és "gprs"-eset, azaz a mobilneteset.
A probléma annyi, hogy meg kell írnod magadnak rá a cuccot socketelésre amire manapság már egy egyszerű nodejs-es cucc is képes, nem kell rá C-ben progit írnod rá mint annó nekem :)

A trackernek van aksija ami sok órát kibír elvileg, de max rákötsz egy sima külső aksit, azt pedig betolod valahova a szivargyújtó közelében ami akkor kap tápot ha a kocsit használod, magyarul ha mész vele, akkor feltöltöd.

a Teltonika-nál találsz minden szintü megoldást, még ODB-s adatokat is le tudsz kérni, kb 30k Forinttól felfelé

anno én támogattam az iTraq kickstarter kampányát, van kettö belöle (iTraq2 típus), az egyiktöl hajlandó lennék megválni. Sajnos megváltoztatták az eredeti tervet és most elöfizetös lett - anno feltöltösen ajánlották. Ha valakit érdekel, szóljon. Szerk: az elöfizetésben az adatforgalom benne van, ök adják a SIM-kártyát

Az eredeti ötleted jó, csak jobban válassz telefont és a jármű állandó körére kössed. Plusz tedd tuzbiztos dobozba.

+1

Szerintem ha nagyon kellene, akár egy másik autós aksit is beköthet a rendszerbe, attól függően, hogy a generátor mit bír. Az olcsó ebay-es GPS trackerekről nem sok jót hallottam.

Van ilyen tűzálló tasak ( www.goo.gl/aCgkGH ), de félő, hogy ha becsomagolja, akkor még jobban melegszik majd az eszköz.

Biciklis nyomkövetésre jó cucc ide is jó lehet nem?

Ahogy fentebb is írták van olcsón olyan kis céleszköz kocsiba pl.: TK102 ami mobilneten is tud adatot, küldeni. Kis csomagok nem kell hozzá komoly net.
A szerver oldalra pedig pl. egy Traccar megteszi: https://www.traccar.org/.
A legolcsóbb VPS-en simán elfut pl.: ArubaCloud-on. Így a havi költséged gyakorlatilag a mobilnet előfizetés + havi 300Ft VPS (https://www.arubacloud.hu/vps/virtualis-privat-szerver-ajanlat-tipusok…)

Vagy ha egyikkel sem akarsz bajlódni akkor valahol elő kell fizetni kész megoldásra.

Links to read:
Traccar: https://www.traccar.org/
VPS: https://www.arubacloud.hu/vps/virtualis-privat-szerver-ajanlat-tipusok…
Tracker: http://www.metroman.hu/media/product/TK102B-GPS-nyomkoveto-hasznalati-u…