Kémprogram (?) a Xiaomi telefonomon

 ( zslaszlo | 2018. január 29., hétfő - 12:27 )

Nagyon úgy tűnik. Konkrétan a mab nevű alkalmazásról van szó. Időnként szoktam ellenőrizni, az appok jogosultságát, mi mihez fér hozzá, milyen hálózati forgalmat generál, stb. Így akadtam a nem túl beszédes nevű mab.apk-ra. Teljes! hozzáférése volt a számomra ismeretlen alkalmazásnak a telefonhoz. Így sms, mikrofon, névjegyzék, rendszerbeállítások módosítása,wifi, bluetooth. No ez azért nem semmi.
Gondoltam ránézek a neten. Csak a xiaomi telefonokon van fenn és úgy tűnik másoknak is gyanús. A hivatalos fórumokon csend és hallgatás van, valahol azt olvastam, hogy nem csinál semmit. eltávolítani nem lehet, rendszerfrissítésnél pedig visszakapcsolja az összes jogosultságot.
Mindenesetre most elvettem tőle minden jogot, de nem vagyok benne biztos, hogy valójában nem figyel (paranoiás vagyok?) ugyanúgy, csak kikapcsoltnak mutatja magát.
Mindenesetre, ha valakinek van bővebb, vagy pontosabb infója megírhatja.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Végigolvasás után: félelmetes...

Be vagy lepve a gmail fikodba a telefonon?

--
http://szolarenergia.hu - A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem....

A kérdést nem igazán értem. Szerintem igen

Hali,

Mert akor nem ertem milyen adatot es infot feltesz? :)

--
http://szolarenergia.hu - A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem....

Végül is mindegy,ha már a gugli figyel, akkor odaadhatom a kínaiaknak is az összes adatomat. Vagy mégsem.

Nem értem miért kéne félni ezektől a kedves kínaiaktól. - Inkább a gugli. Az igazán veszélyes ellenfél. Még MI-t is fejleszt.. (Sőt talán egszer majd a kínaiak mentenek ki a gugli karmai közül.)
:)

mondjuk kérdés melyik ROM volt ez.

Global EU / Global DEV EU, stb/ Global China ? MIUIHU ?

Nekem Xiaominál első a MIUIHU -ra váltani, a magyar fejlesztők elég szépen "kigyomlálják" a szemetet a kínai ROMból utólag.

Szóval milyen ROM ez? HA esetleg a MIUIHU -ban is benne van, akkor szivesen jelzem a fejlesztőinek hogy nézzenek utána.

Most egy "gyors" Norton Mobile Security-t feldobtam + scan rá (MIUIHU rom 8.1.25? leguccso) Xiaomi Mi4c teló.

0 dolgot észlelt. 1 "potencionális" dolgot talált, az is az egyik játék GPS* engedéllyel. De azt én engedélyeztem neki. De megnézem még más cuccokkal is.

malwarebytes-antimalware szintén 0 threat.

ps2.: vagy még ami lehet, hogy webstore-ból jött és a "webstore-os" ROM volt rajta, na azokat kell AZONNAL kukázni ROM ügyileg és amint lehet a Global EU-t vagy mégjobb ha a MIUIHU -t feltenni.

Több ellenőrzés után nálam nincs ilyen *wab* cucc.

Nekem ez nagyon gyári, tajvani személyes import telefonon jelent meg. Szóval nem webshopos rom mocska, hanem gyári. És valóban nagy kuss van körülötte a hivatalos fórumokon.

Gondolom , de hajrá MIUIHU ROM, vagy Lineage ha épp van az adott típusra. Mi4c-mre elvileg már van valami "nightly", de nem akarnék váltani a MIUIHU verzióról, tökéletes eddig. + sehol egy wab :)

Amúgy ez nagykerből jött, valami random rom volt rajta, global eu-s talán .. De első dolgom volt lecserélni. (btw miui.hu)

Miui Global 9.2 Stable
9.2.3.0 NAMMIEK
Ez a verzió fut.

Link


No rainbow, no sugar

btw közben *mab* -ra is kerestem, semmi. 0. Az előzőt nem tudom miért kerestem *wab* -ra :)

Nekem a többi Xiaomi app sem volt túl bizalomgerjesztő Note 4-en, Lineage OS-el megszabadultam a kellemetlenségektől, javaslom neked is.

Nekem pedig épp tetszenek az alap miui appok. (Számológép, scanner, óra, stb) Ezért is ódzkodom kissé a váltástól.
Mindegy. Most felmegy egy TWRP, aztán, ha összeszedtem magam jöhet a miuihu, illetve a lineage is. Mondjuk kicsit rossz, hogy nincs hivatalos támogatás erre a készülékre. (Illetve, úgy hallottam nem is lesz) Megírod a tapasztalataidat a Note4 és Lineage ügyben?

Annyi a tapasztalat, hogy úgy működik minden ahogy elvárom. Play Store helyett Yalp Storet használok, e-mailre a beépített programot, térképnek Here Wego, a MI remote appját visszaraktam, de nem frissítem, mert szinte mindenhez kér jogosultságot. Cseréltem file böngészőt és zenelejátszót is. Frissítések jönnek néhány hetente, gyorsan települ újraindítással, nekem bevált.

Redmi Note 4-em van, van rajta fizetős ESET az nem szólt. Nem azt jelenti, hogy nem kém, csak az ESET szerint nem az. Amúgy meg google úgy is mindent lát, érzékeny dolog meg nincs rajta.
Max megjelenés előtt ki tud szivárogni egy Tanya Csenöl epizód nyersanyaga. :D

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Xiaomi Redmi Note 5-öt akarok venni, s nézelődöm utána egy ideje. De ezzel együtt már nem az első olyan hírt látom ahol panaszkodnak a kínai ROM-ra.
Szóval nem egyszerű döntei, h ez vagy egy huawei inkább...

Ugyan ez nem egy xiaomi "forum", de ha valaki olvassa lenne egy kérdésem: Megveszem a telefont a xiaomishop.hu-RÓL VAGY globalstor vagy mittudomén az Aliexpres-ről. Rögtön frissítsem a ROM-ot "oszt jo'lesz"?
Vagy majd abban a ROM-ban is lesz talán egy ki nem kapcsolható reklám? Esetleg egy mab.apk ami folyton visszakúszik a telefonra?

http://miui.hu/forum/

Tudom, regisztrálni kell. De itt lesz magyar ROM MIUIHU néven fut. Ebből ki szokták gyomlálni a kínai felesleget. + ha xiaomishop.hu -ról veszed, akkor valószínűleg EU ROM-mal kapod (abból is ki van kapva pár kínai cucc), ha aliról, akkor szerintem a sima kínai romot kapod.

Mindenesetre nézz utána a fenti linken hogy a készülékedhez van-e miuihu (tuti van) és hogy frissítik-e, stb.

Nekem Mi4C van MIUIHU ROM-al, semmi kínai sz.rba nem futottam bele (max a téma keresőbe egy két kínai szöveg, de azt ők se tudták kiírtani :) )

ps.: huaweiről nem tudok nyilatkozni, faternak van egy P20 Liteja, de eléggé érdekes dolgokat művel a stock rom, pedig T** üzletből vásárolt cucc, nem lett rajta ROM cserélve. (beállítás kérdések, bizonyos alkalmazások leállnak, wifire nem tud csatlakozni, restart segít, stb...)

Köszönöm, megnéztem a fórumot. MIUIHU nincs a redminote 5-höz (jelenleg)

Nem szorosan, de ide kapcsolódik kína :: https://hup.hu/cikkek/20181005/bloomberg_kinai_extra_kemchipet_talaltak_amerikai_top_vallalatok_altal_hasznalt_szerver_alaplapokon

Nem szükséges nekem a magyar ROM, angol bőven tökéletes ha nem kémkednek utánam HW-esen/SW-esen. Nem mintha rejtegetni valóm lenne, de nem akarom ennél jobban kiadni magam...