Mi a véleményed az ionizációs légtisztító berendezésekről?

 ( kumgabor | 2018. január 25., csütörtök - 13:02 )

Sziasztok!

Mi a véleményetek az ionizációs légtisztító berendezésekről?

Két dolog érdekel:
- levegő negatív ionkoncentrációja: ez valami bizonyított dolog?
- tényleg csökkenti a szobában a szállópor mennyiségét azzal, hogy összegyűjti?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Féloff: a szobában a szállópor koncentrációját leginkább a gyakori porszívózás csökkenti, erre a robotporszívókat ajánlanám figyelmedbe. Ha ez naponta végigmegy a padlón akkor egyrészt összeszedi a naponta "keletkezett" port, amit így ti sem fogtok "felverni", másrészt a sokkal kisebb teljesítménye miatt sokkal kevésbé fújja szét a port a padlóról, mint a "rendes" porszívó.

+1

Amióta robotporszívót használok, a bútorokra rakodó por mennyisége szignifikánsan, a töredékére csökkent

Én mikor még szívtam (inkább köhögtem) a por miatt, akkor vettem egy ionizátoros kütyüt, ami hosszú ideig be volt kapcsolva, aztán szétszedtem és az égvilágon semmi nem volt benne, amit összegyűjtött volna.

De lehet, hogy amit vettem az gagyi volt, nem mentem utána.

A porproblémát étrendi szigor oldotta meg, amióta kizárólag paleót eszem, azóta nincs allergiás tünetem. Na meg meg is házasodtam, és azóta valahogy "magától is" kisebb a por a lakásban :-).

Idézet:
szétszedtem és az égvilágon semmi nem volt benne, amit összegyűjtött volna

Nem vagyok szakértő a témában, de nekem az rémlik, hogy az ionizátoros cucc nem gyűjt semmit, csak valamilyen ionokat készít elektromosság használatával. Az ionok szétlebegnek a szobában, és ha szálló porszemcsével találkozik, rátapad (gondolom valami elektrosztatikus vonzás lehet a dologban).
Ne ezután, állítólag, mivel a porszemnek és a rátapadt ionnak a tömege már nagyobb, ezért nem lebeg tovább, hanem leesik.

Tehát gyakorlatilag a szálló por leülepszik mindenfelé, és szálló por helyett poros lesz a padló, a szekrény teteje, meg minden.

Aztán hogy ennek mekkora része marketing, nem tudom.

Nekem is van ionos légtisztítóm, nincs benne semmi mozgó alkatrész, pl. ventilátor, és nincs benne semmi szűrő, szóval nem úgy működik, mint a másik légtisztítónk, ami egy jó nagy ventilátorral a szoba teljes légtartalmát (elméletileg) beszívja, áttolja egy szűrőn és pormentesen kiereszti.

Használtam többfélét a boltitól kezdve, a saját gyártásún át, az ipari kivitelűig.

UV ionizátorok: A bolti kicsi ventillátoros szutykok legfeljebb diszkólámpának, háttér világításnak, sötét magányos esték hangulatának javítására jók. Cserébe kerreg és zörög. Amibe tesznek HEPA filtert, azokat filtercsere után forrasztópáka füstelszívására lehet használni.

Koronakisüléses ionizátorok: A méret és a feszültség a lényeg. Ha serceg a cuccban a levegő (>20kV) akkor kezd jó lenni. A szűrős darabok felejtősek. Arra vannak kitalálva, hogy egy vagyont fizess a szűrőkre. Azok a fajták jók, amikben a koronarács kiemelhető, mosható kivitelű rozsdamentes acél.

Élettani hatások: Tisztábbnak érzed a levegőt. Enyhíti az asztmatikus, allergiás tüneteket (de csak ha naponta tisztítod). Megfázások, meghűlések gyógyulási ideje csökken. Közös használatú helységekben csökkenti a cseppfertőzés kockázatát.

Egyéb hatásai:
Ugyanolyan takarítási ritmus mellett kevésbé porosodnak a lakásban a felületek.
Ha nagyon száraz a levegő és komolyabb a cucc, akkor megnő az elektrosztatikus kisülések száma (csattogni fogsz és rázni fog a kilincs)
Ha penészes fal felé van irányítva akkor idővel kidöglik a penész.

Összegezve: Nem csodaszer. Aki allergiás, asztmás annak mindenképp segít. Viszont rendszeresen (naponta) tisztítani kell és nem hellyettesíti a takarítást.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A működés lényege hogy a szálló részecskék összetapadnak és lehullnak. Ezt kell összeporszívózni :)

Úgy vettem észre SDS011 szenzor tesztelésénél, hogy a PM10 értékek csökkentek a Somogyi AIR30 légtisztító működése esetén, egy óra alatt kb. 30-ról 20-ra. A leírása szerint "a kibocsátott negatív ionok koncentrációja 3 millió ion / cm3".
Nem kifejezetten a légtisztító hatását mértem, csak a grafikonon észleltem a csökkenést. Lehet majd alaposabb teszteket is végzek és megosztom.

Elvileg lehet mérni a negatív ionok koncentrációját, épp gondolkodom egy ilyen beszerzésén:
KT-401 Mini Air Ions Tester

Érdemes figyelembe venni, hogy az ionizációs készülékek valamennyi ózont is generálnak, a specifikációjukban benne kellene legyen hogy mennyit.

Az jó lenne.

Azt is megoszthatnád, hogy kb. mennyi port szed össze adott idő alatt. Az a tapasztalatom, hogy jópár olyan ionizátor van kinn a piacon, amiben inkább a szűrő dolgozik a villany helyett.

A komolyabb ózontermelés akkor jelenik meg, mikor koronakisülés már láthatóvá válik. Az ózon komolyabb tüneteket 60-80ppb-nél és legalább 6 órás expozíciónál okozhat. Ha úgy van járatva a cucc, hogy nincs mellette ember, és rendszeresen szellőztetve van, akkor nem okoz gondot.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem bejott a cinciri. Embertelen mennyisegu cuccot szed ossze.
Megvan 5 eve, de szurot meg nem kellett vennem hozza, gyarilag volt 5 garnitura, evente eleg cserelni. Mondjuk nagyon durva kinezetre, amikor kiszedem es takaritom. Elvileg van benne valami uv iv akarmi ami enyhen cincorog gondolom az lehet az ionizatoros bacikrematorium.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Vásárlás előtt vagyok. Az általad használt légtisztítónak mi a típusa?

sub
--

Növeli a helység ózon és nitrogénmonoxid koncentrációját...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Ráadásul még ultraviola fényt, röntgensugárzást, széles spektrumú elektromágneses sugárzást, és még ultrahangot is kibocsájt. Jahm, hogy ezt a természetben is megkapod...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"ultraviola fényt"

az ultraibolya magyar néven :)
--

A Magyar értelmező kéziszótár 2003-as kiadása (ISBN 963 05 8416 6) szerint, az ultraviola az ibolyántúli tartományt jelöli. De a "A magyar nyelv értelmező szótára" 1959-es kiadásában is szerepel az ultraibolya, ultraviola, ultraviolett kifejezésekkel az ibolyántúli szinonimájaként.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "