Webes fénykép tárolás saját vason

 ( asch | 2018. január 22., hétfő - 11:14 )

Google images-hez, vagy dropboxhoz hasonló kép tároló és nézegető szolgáltatást keresek kémfaktor nélkül. Például futtathatnám az egészet saját vason.

Van ilyen szabad szoftver, amit telepítve képfeltöltésre és nézegetésre lehetőséget ad?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ownCloud? Van webes felület, mobil kliens, illetve helyi másolat a gépeden. Nekünk évek óta megbízhatóan fut saját vason.

Ígéretes project volt, de a megvalósítás nem üti meg a szintet (az tapasztalataim kb 1 évesek). Frissítésekkor rendszeresek a hibák, azaz "update and pray" a szerver karbantartása. Frissítés nélkül meg nem az igazi, mert mindig van valami idegesítő hiba, aminek a javítása kellene.
Az Androidos kliens egy halom zerge trágya. Nem volt képes arra, hogy ne az összes szerveren lévő képet szinkronizálja a telefonra. Sok képpel "fagyogatott", akadozott mint állat.

Összességében olyan érzésem volt tőle, mintha lenne egy állandó jelenlétet igénylő másod állásom. Ment is a kukába szépen, elhasalt a teszt időszakon.
Hogy mi van helyette? Jelenleg semmi. Self-hosted wiki -vel próbálkoztam, de még nem forrta ki magát a dolog. Fényképeket kézzel (USB) szinkronizálok desktopra, illetve a családdal googli -ban osztunk meg albumokat.

Ezeken kívül pont a képek "nézegetése" sem éppen az erőssége.

--
zrubi.hu

Nálunk is kézi rendezés plusz googli megosztás van. A megosztogatást a feleségem csinálja, és most elkezdte zaklatni a googli, hogy fizetni kéne.

Persze a legolcsóbb az lenne, ha a gugelnek perkálnánk, de én nem szeretem ezeket a globális nagyokat, régóta szeretnék függetlenedni, és ez jó alkalomnak tűnt.

És ezt most konkrétan az egy évvel ezelőtti owncloudra, vagy az egy évvel ezelőtti nextcloudra írtad? (Mert mintha az utóbbi lenne az aktívabb.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Owncloud -dal játszottam.

3+ éve fut nálunk és csak egy olyan esetre emlékszem, amikor valamiért kézzel meg kellett piszkálnom egy update után. Nem tudom már mi volt a baja, de nem volt komoly, pedig egy-két addont is belepakoltunk és LDAP auth is van mögötte.

Ubuntu 14.04-en fut, apt-get update megy zökkenőmentesen, erről a repóról: http://download.opensuse.org/repositories/isv:/ownCloud:/community/xUbuntu_14.04/
(Ha jól látom tavaly nyári az utolsó release, tényleg nem tűnik aktívnak. Remélem nem halt meg ez a projekt.)

Nextcloud néven forkolta az alapítója. HUP cikkturkálóban is volt a hír anno.

+1 NextCloudnak, kb 1.5 valtottam mert kifogytam a dropbox helybol. Sajat magam hostolom otthon fixip+domain+LetsEncrypt és szepen mukodik. Csak a dropbox miatt valtottam de jatszadoztam opciokkal ami kivalthatná a lastpasst, cloud-officet, skypot. Egyszer frissitettem eddig, ment minden problema nelkul.

NAS?

samba szerver + pl. akármilyen képnézegető?
(A képnézegető persze nem teljesen akármilyen, hanem olyan pl., ami tudja rendszerezni a képeket igény esetén etc.)

Otthonra jó, de ha meg akarjuk osztani ismerősökkel, családdal, akkor jól jön az az onlájnság.

Az igaz. Nem tudom, mi motivált arra, hogy intranetes környezetben gondolkodjak. Nem más volt a címe korábban?

De, átírtam egyszer. Bocs! A Címadással mindig bajban vagyok.

Seafile-t vagy esetleg valami django alapú dms-t tudnék elképzelni erre.

Synology NAS-on van egy Photo Station nevü alkalmazás. Én ott tartom az albumokat. Nagyon szeretem azt a funkcióját, hogy képnézegetés közben a kép mellé kirakja a térképet is, ahol a kép készült.
A mobilos appok is jók hozzá, ki lehet választani melyik albumokat szinkronizálja a telefonra.

Synology NASokra +1 (bár tény, költeni kell rá az elején HW megvétele, de utána kiváló bármire _is_) :)

http://xpenology.me

Ha a vas es a Xpenology koze teszel egy ESXi-t (ha birja a gep) akkor a telepites is par kattintas.

Persze, otthoni használatra simán járható út.. ne vicceljünk már ...

ESXi... hagyjuk már.

Miert?? En Proxmox-on futtatom (KVM-el) az Otthoni media szervert (PLex, Radarr, Sonarr, Jackett, etc...). Aranyat er a Snapshot, hogy mindenfele gond nelkul cserelhetem a hardvert alatta, a backup lehetoseg es meg sorolhatnam... Pedig egy ezer eves Core 2 Duo 7700-ason fut, 4 Giga Rammal, igy is gond nelkul viszi azt, amire hasznalom.

Azert mondtam az ESXi-t, mert:

1. Meg a Proxmoxnal is egyszerubb telepiteni, a managelese pofonegyszeru,

2. Tesztelten gond nelkul futtatja a Xpenology-t.

3. Egy olyan rendszernel, ahol egy elhibazott update (rossz bootloader) akar adatvesztest is okozhat, igen hasznos a snapshot lehetosege.

Szerintem aki Otthonra epit HTPC-t, NAS-t, Media szervert, Mindenkepp gondolkozzzon el azon, hogy VM-et futtat, nagyon sok szivastol kimeli meg magat...

tanulás/tapasztalat gyüjtés okából foglalkoztat amit írtál...elörebocsájtom, semmi tapasztalatom nincs szerver virtualizációval, ezért egy pár n00b kérdés/feltételezés:
tegyük fel, van elfekvöben egy 6 magos AMD Opteron 4180 1U szerver, 8GB RAM-al, 2x 2TB HDD-vel...ha ezen a VMware hw-s listán rajta van/lenne, akkor fel tudnám rá rakni a ESXi-t és a nagy elönye ugye az lenne, hogy az installált oprendszer már csak egy 'generic' merevlemezt látna a SATA SW-raid helyett, ami a guest oprendszert hw függetlenné tenné
a raid kezelését átvenné az ESXi, de mi van ha megmurdál ilyen setupban az egyik lemez? Mondjuk mentem napi/heti rendszerességgel a VDMK fájlt egy külsö lemezre és ha nem sikerül visszaállítani ESXi szinten a raid-et egy új lemezzel, akkor azt beteszem a kötegbe, újra installálom az ESXi-t és visszamásolom a VDMK mentést. Backup mérettöl és (sata/usb/net/etc) sávszélességtöl függöen megvagyok néhány tíz perc és pár óra között a visszaállítással?
mindezt VMware licensz költségek nélkül, ha maradok az "ingyenes letöltések" (klikk a Download-ra) oszlopban megadott verzióknál?

köszi elöre is

+1 Nekem sokszor elobb szinkronizalja a telefon a NAS-ra a kepeket, mint a google drive.

Megosztásra családon belül ezt hasznalom:
https://sye.dk/sfpg/
faék egyszerűségű.

sub

dupla

Én nextcloud-ot használok (egyebek mellett) pont erre.

[Feliratkozás]

+1

Én a piwigo mellett kötöttem ki. Ezzel sem vagyok 100%-ig megelégedve, de azért egész jó.

Nekem dockerben, owncloudban, local external storage-ben van 254GB képem.

Webbel, iOS klienssel teljesen elégedett vagyok, megosztásra is szoktam használni.

Ha csak képekről van szó és nem feltétel a mobil kliens (mivel tud importálni a webszerveren lévő mappákból igazából saját szerveren a szinkronizálás sem lehet gond), a Lychee egy egész korrekt megoldásnak tűnik. Pár napja kezdtem el nézegetni 5500 képpel még egész fürgén dolgozik (Thinkpad X61).
Ami tetszik, gyors, reszponzív webes felület, tag-ek és exif adatok kezelése, csoportos feltöltés és a webes felületen is csoportos tag-elés, áthelyezés, törlés, a szerverről és külső forrásokból (web és dropbox) való importálás lehetősége.
Ami nekem kicsit kompromisszumosnak tűnik benne, hogy mappákat csak egy szint mélységben kezel, valamint a tag-eket folyton kézzel kell megadni, nincs egy előre definiálható lista vagy egyéb olyan megoldás ami felkínálná a korábban használtakat.

https://lychee.electerious.com/