Mint Win7 dualboot óra elállítódik

Fórumok

Mi az oka annak, hogy elállítódik az óra Windows 7-en ha előtte Linux Mint ment azon a gépen dual bootban?
/etc/default/rcS -ben be van állítva:
UTC=no

Mégis elállítódik, a Window 7 mindig egy órával kevesebbet mutat.

Hozzászólások

Mindkét rendszernek ugyanazon beállítás kell. Vagy mindkettő UTC, vagy Magyar időzóna. A másik tippem, hogy nem ugyan úgy van beállítva a téli/nyári időszámítás.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A mindkettő magyar az hogyan? Úgy értem, egy adott oprendszer még oké hogy saját magán belül nyilvántartja, hogy téli vagy nyári időszámítás van-e a BIOS-ban, illetve áttekerte-e már az órát (és akkor hanyagoljuk el annak az esélyét, hogy épp akkor döglik meg a rendszer, amikor átírná a BIOS-ban és ezt a fájlrendszerébe is beírná), de a két oprendszer egymás között hogyan kommunikálja le hogy át lett-e már állítva az óra? Van esetleg a BIOS-ban erre (nyári időszámításra) egy külön flag? Mert ha nincs, akkor esélytelen.

IMO ha nem akarsz szívni, akkor csakis UTC.

Nyilván arra céloztam, hogy a 2 rendszer egymás közt ezt nem tudja lekommunikálni. Ez a karbantartó/használó feladata, hogy beállítsa, hogy jó az az idő amit a biostól kap.
És én is az UTC-t javaslom mindig.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Arch Wiki szerint windowsos dualbootnál ezt a .reg fájlt kell hozzáadni a Windowshoz:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]
     "RealTimeIsUniversal"=dword:00000001

64 bites Windowsnál qword kell.

Ilyenkor a gép hardveres órája UTC-ben lesz, és az óraállítgatás a kijelzett időt fogja érinteni (időzóna, nyári-téli időszámítás, stb.). Az eltérés abból adódik, hogy az OS-ek különválasszák a hardveres órát a kijelzett időtől. A modern Linux disztrók általában UTC-ben tárolják a hardveres órát (meg a fájlrendszerek is), a Windows a helyi időt tárolja a hardveres órában, azért van ez a +1/-1 óra mizéria.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum