Kb. 15 év után próbát tennék a Fedoraval

 ( dejo | 2018. január 3., szerda - 12:07 )

Jó régen használtam utoljára Fedora Linuxot. Akkor az UHU Linux felé tett rövid kitérő után az Ubuntunál kötöttem ki asztali rendszerként.
Mivel szerverkén előszeretettel használok CentOS-t, gondoltam hasznos lehetne ha asztali rendszerként a Fedorat használnám. Ott elvileg a RedHat és CentOS rendszereknél hamarabb jönnek az újdonságok és nem árt ha ismerkedem vele mielőtt a szerveren is megjelenik.
Igen ám, de az Ubuntu elkényelmesített. Egy Ubuntu (vagy Linux Mint) telepítés után szinte minden asztali feladatra képes a rendszer különösebb csiszolgatás nélkül. Ha kell egy program, akkor ott van a repoban csak telepíteni kell.

Fedoraéknál ez valahogy nem áll a kezemre. Telepítettem egy friss ropogós Fedora 27-et.
Az első feladat, hogy a weben Firefoxszal videót tudjak megjeleníteni. Már ehhez is az Adobe repót kellett telepíteni aztán onnan a flas-player plugint. De még a weben lévő beágyazott mp4 így sem megy. Gondoltam letöltöm a videó fájlt. A letöltött mp4 sem megy. Felajánlja ugyan, hogy h.264 codecet kell telepíteni el is fogadom, közli hogy harmadik féltől származik ezért hitelesítsem magam. Megtörtént, de azt írja, hogy a repo engedélyezve van. Ez után sem működik. Parancssorban dnf-el kikeresem mik tartoznak a h.264-hez. Telepítek mindent, biztos ami biztos. Ezután sem tudja az mp4-et lejátszani. Akkor telepítsünk egy VLC-t az elég sok félét le tud játszani. Az sincs benne az alap repókban.

Azokat kérdem akik Fedorat használnak, hogy mennyit kell vacakolni egy telepítés után, míg használható rendszer lesz belőle? Mert minden programot egyenként külső forrásból telepíteni vagy minden programhoz külső repot telepíteni nem igazán elegáns megoldás.
Idegenkedem a sok harmadik féltől származó repotól. Tudom az rpmfusion és az epel is félig meddig hivatalos repo, de ha ezek tényleg nem rontják a stabilitást akkor miért nem lehet egyszerűen bekapcsolni, mint az Ubuntunál a hasonló repokat?
Vagy itt teljesen más a filozófia?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát én fedora 15 nél tértem át, és franc emlékszek már mit kellett csinálni. Ahogy nézem van adobe meg rpmfusion repom. Illetve még a 1-2 repo annak az 1-2 programnak vivaldi, skype stb.

Viszont nincsenek kodek gondjaim.

Fedora 26, Thinkpad x220

RPMFusion repot szoktam telepíteni és abban benne van kb. minden ami nekem szokott kelleni. Egyébként azért nem része hivatalosan mert ha jól tudom az USA törvényeibe ütközhet. Lásd: http://fedoraproject.org/wiki/Forbidden_items

EPEL pedig nem kell Fedora alá, mivel ami benne van az megtalálható a Fedora repoban is.

Én mindössze annyit vacakolok, hogy felveszem az RPM fusion és a Chrome repot. A Fedora ügyel arra, hogy jogilag tiszta maradjon, ezért nem kerül be a fő repoba ami necces, ld.: https://fedoraproject.org/wiki/Legal:Main

A gyakorlatban nem érzem problémának.

Én azóta használom a Fedora-t, amióta megjelent. ("only rpmfusion repo needed")
Saját gépen is az van. A legfrissebb csomagok szinte azonnal megjelennek.
A frissítése azóta is jól működik:

$ sudo dnf upgrade --refresh
$ sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade
$ sudo dnf system-upgrade download --refresh --releasever=27 # --allowerasing
$ sudo dnf system-upgrade reboot

Szervernek is jól használható, élesben is működtetek ilyet. Egy próbát megér az is.
Persze CentOS-t szeretnek sokan szerverre tenni. Általában én is azt teszem.

Láttam a Fedora oldalán, hogy elég sok fajta van belőle. Az ARM is szemet szúrt. Ez utóbbit Android tabletre is jó lenne felvarázsolni!
A Fedora szervert is tervezem kipróbálni. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Köszönöm mindenkinek, akkor az rpmfusion repot bátran merem használni.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox