PCIe wifi kártya + hostapd + dual band

 ( fejesjoco | 2017. december 24., vasárnap - 14:01 )

Olyan low-profile PCIe wifi kártyát keresek, ami tud 802.11b/g/n/ac-t és 2.4/5 GHz-et, mindezt AP módban (Linux+hostapd) és _egyszerre_. Tehát pl. legyen egy 802.11b/g/n AP 2.4 GHz-en és egy 802.11ac AP 5 GHz-en (ugyanavval az SSID-vel, WPA beállítással, stb.). Nem kell a két frekvenciát trunk-ba tenni, az a lényeg, hogy egyszerre kiszolgáljon AC képes és régebbi klienseket is. Kifejezetten PCIe kell, mert az fér a Microserverbe, és ezeken jellemzően van antenna gyárilag, nem kell hozzá barkácsolni.

Ilyeneket találtam:
http://us.dlink.com/products/adapters/ac1200-wi-fi-pci-express-adapter/
http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-11_Archer-T9E.html
https://www.asus.com/Networking/PCE-AC88/

Sok a marketing rizsa, abszolút nem derül ki, hogy tudja-e azt, amit szeretnék.

Az egyik kritikus dolog a dual band radio (vagy dual radio?). Az ASUS 3100-nak hívja magát, mert hogy 1000 Mbps-t tud 2.4 GHz-en és 2100 Mbps-t 5 GHz-en. Ebből azt gondolnám, hogy egyszerre kifér a csövön a 2100+1000=3100, tehát egyszerre ad két rádión. Hogy közben a számítógép 1 vagy 2 rádiót/wlan eszközt lát, az passz.

A másik kritikus dolog, hogy megy-e az AP mód hostapd-vel. Google nem ad valami sok infót. Neki pl. nem sikerült, de ez PFsense, ettől még lehet, hogy a Linuxos driver menne vele. Én személy szerint Atheros hívő vagyok, nagyon jó nyílt forrású drivere van. A legtöbb kártya viszont Broadcom, csináltam már avval is AP-t, de emlékszem, hogy volt pár gond a firmware blobok miatt.

A legjobb az lenne, ha valaki konkrét tapasztalatot írna. Help!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

AC88-as kártyám is van, linux alatt nagyon nehéz életrekelteni - nemhogy AP módot - de egyáltalán magát az alap rádiót. Broadcom driver nem elég, szerezni kell hozzá megfelelő firmware-t is, de még azzal együtt is piszok lassú, Netgear R7800 router mellett nem hoz 5GHz-n 150Mbps-nél többet. Linuxal szerintem kerüld el azt a kártyát.
Amivel sikerült 5GHz AP módot csinálni az egy T4U TP-Link kártya, de az USB-s és piszok lassú volt az is.

A legjobb persze valami ath10k kártya lenne, az biztos, hogy megy szépen hostapd-val, esetleg még Mediatek kártyák között vannak olyanok, amik tudnak master módban is működni.

https://wikidevi.com/wiki/Ath10k
Itt találsz egy listát 3 antennás kártyákról, viszont mindegyik mPCIe-s amit esetleg adapterrel tudsz konvertálni sima PCIe portnak.

AC88-cal AP mód csak nehéz, vagy egyenesen lehetetlen? :) Azt elárulod, hogy egy vagy két eszköznek látszik a Linux szerint?

A miniPCIe-vel az a baj, hogy kell hozzá venni N darab pigtail kábelt, N darab antennát, és azt még valahogy ki is kell vinni a gép házán és rögzíteni is kell.

Ettől még talán az is jobb, ha veszek egy kártyát, ami lassú, és várok rá, hátha lesz jobb támogatás rá. Vagy még inkább az, ha veszek egy AP-t, és azt kötöm a szerverhez UTP-vel.

Emlékeim szerint két eszközként látszik. Most másik gépnél vagyok nem tudom már megnézni, de fent tud lenni egyszerre két rádión (2.4 és 5GHz). Broadcom BCM4366 drivert használ, én keresgéltem de semmi infó nem volt AP módról, nem feltétlenül lehetetlen. A firmware-t egy netes tutorial alapján valami router rootfs-éből bányásztam ki, hexa editorral kellett nézni hány bájttól kezdődik és meddig tart egy nagyobb bináris fájlban ami a kártyának kell - támogatása szinte nulla.

Archer T9E pedig BCM4360-t használ. Ezzel korábban próbálkoztam AP módot csinálni de nem jött össze, később kiderült nem véletlenül: https://superuser.com/questions/866237/bcm4360-5ghz-ap-mode-on-linux

Mikor próbáltad utoljára? Állítólag vanilla kernel támogatja, és a linux firmware tárolójából tölthető le hozzá brcmfmac4366b-pcie.bin illetve Debian csomag is van hozzá (https://packages.debian.org/buster/firmware-brcm80211). Tehát ez jó előjel. Ha régen nézted, akkor annyira nem lep meg, hogy minden kártya támogatása ilyen nehezen indul, aztán egyre könnyebb lesz.

AP támogatás tudtommal driver kérdése, nem annyira eszközé, és a brcmfmac driver ezt tudja wireless.wiki.kernel.org szerint. Ha a kártya feléled, és a fentiek alapján ez várható, akkor már az AP mód se lehetetlen, a konkrét chipset onnan már nem annyira számít.

Esetleg még a hostapd-vel történő használat során kiderülhet, hogy valami nem klappol, főleg 2 rádió egyidejű használata mellett. De ha tényleg 2 eszköznek látszik, akkor sima ügynek tűnik.

Mivel kb. ez az egyetlen létező kártya, amire van esély, lehet, hogy szerzek egyet, legalább kipróbálni.

Azt írják, hogy az egyik Asus routerben is ugyanez a chip van, és Linux fut rajta. A firmware nincs titkosítva. Tehát ebből szokták kiszedni a firmware fájlokat, és gondolom configokat is lehet. Bele fogok nézni én is, és ha hostapd fut rajta, akkor belevágok.

RT-AC88U a router. Belenéztem ez alapján. Láttam utalást wl0, wl1 és még wl2 eszközre is. Viszont nem hostapd fut rajta, talán wl. Ez itt most kezd blogba átmenni, úgyhogy abbahagyom, majd jelentkezem, ha van új infó.

Igen, talán abból hámoztam ki én is, sajnos nincs most jó ideig közelemben a kártya már, nem tudom megnézni pontosan mi merre, sajnálom. Ami biztos, hogy 5GHz sima letöltés nagyon furcsa volt, hol 12Mbps, hol 130Mbps környéke, eléggé instabil. De természetesen simán lehet, hogy nálam volt valami gond pl. a firmware 32bites rendszerhez volt, én meg 64bitessel használtam (bár ennek lehet nem kéne problémát okozni).

Egy kollégám tud kölcsönadni PCE-AC88-at, lehet, hogy kipróbálom. Abban biztos vagyok, hogy a firmware része menni fog a neten fellelhető infók alapján, de a hostapd config már érdekesebb, a stabilitás meg főleg nem fog kiderülni egy gyors teszt alapján.

De mióta megláttam a Mikrotik cuccát, nagyon szemezek vele, mert ott szinte garantáltan szívás nélkül menni fog minden. Ráadásul ott garantáltan 2 külön kártya van külön antennákkal, amit a legtriviálisabb beállítani és a performance is jó lesz.

Az utóbbi változat lesz a legegyszerűbb.

Tegyél bele 2db TL-WDN4800-at oszt jónapot. :)

Miért 2? Egyik 2.4, másik 5 GHz? Linux driver, AP mód megy mint a karikacsapás?

wikidevi szűrés

Kb. ASUS PCE-AC88 az egyetlen versenyző, amire van esély, többi driver problémákkal küzd :(. Ennyire új még az AC?

Valószínűleg ennyire szűk az érdeklődés.

Nekem egy N-es USB adapter van a NAS-omban, pont elég arra amire nekem otthon a WiFi kell.

Nem ugy van, hogy ahol a "szerverszoba" van a pinceben/spajzban/hatso szobaban,
oda nem erdemes wifi-t tenni, mert ugyse kepes teleszorni a lakast/hazat?

Szoval a consumerek tesznek egy passziv (ventilator nelkuli) kutyut a nappaliba, esetleg amit a szolgaltato ad.
Aki komolyabban gondolja, az meg ilyet hasznal, es oda szereli ahova egyebkent is kell:
https://www.ubnt.com/unifi/unifi-ap-ac-edu/

Ettol fuggetlenul en erdeklodessel kovetem az epitesedet, es szamolj be, hogy mit miert valasztottal:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálunk egy légtér van, bőven elég egy eszköz. Szeretem a Unifi-t is, de ide soknak tűnik. Hogy most a HP tetején áll egy AP, vagy belül van egy PCIe kártya, majdnem mindegy. Viszont a PCIe sokkal menőbb :) Ja, a szolgáltató által adott router egy teljesen lebutított fos, nem tud a helyi hálón dhcp alapján nevet feloldani pl. Jobb lesz csak bridge-nek használni, és a szerver lesz a router.

Ez is egy lehetőség, marha jó: https://www.amazon.com/Mini-PCIe-Express-Adapter-Antenna/dp/B0057UPNBE . Így simán lehet Atheros kártyám is akár, se szoftveres, se hardveres fúrás-faragás nem kell hozzá. wikidevi szűrés.

Igen, ez lenne a legjobb opció, ha esetleg megléped kérlek számolj be hogy sikerült, mert érdekel. Elvileg a PCIe nagyon flexibilis, a mechanikai layer konvertálható formfaktorok között, a fizikai layer és attól felfelé meg már elvileg közös.

Azt hiszem, megvan a megoldás: https://mikrotik.com/product/RB14e + https://mikrotik.com/product/R11e-5HacT + https://mikrotik.com/product/R11e-2HPnD

Rejtély, hogy kereséseim során eddig csak kínai adapter vackok jöttek fel, amikhez Amazonon olyan kommenteket írnak, hogy elfüstöl, miközben ez itt gyönyörű márkás cucc. Ath10k driver kell hozzá. Microserver összerakós videón vettem észre a kártyát, úgyhogy tuti kompatibilis.

usb-s pcie riserrel meg kiteheted hazon kivul barhova (mondjuk falon kivulre):

https://www.amazon.com/Riser-Adapter-Flexible-Extension-Powered/dp/B076Q9HVX8/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1514629939&sr=1-3&keywords=pcie+riser

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, de egy AC-s Ubiquiti ára belemegy, és még nincs az antennákra megoldásod + barkácsolni kell, az Ubi meg kvázi PnP

Az antenna valóban egy kis plusz lesz, de nem sok, és nem barkács, mert a Mikrotik adapter kártyán van neki lyuk. Ennyit megér, hogy nem kell külön fúrni, külön eszközt árammal táplálni, külön dobozt nézegetni a másik hátán.

Kaptam kölcsön egy PCE-AC88-at. Nem fért bele :(.

Ugyanaz a gond, mint itt: https://www.youtube.com/watch?v=AM53gx-UXHk&t=260 . Tehát a low-profile bracket teteje alatt a külső oldalon kell ~1.5cm hely, ami a legfelső antenna csatlakozó miatt nincs meg. A videón a srácok le tudták szedni a legfelső antenna csatlakozót, így fért be. Ezen a kártyán viszont forrasztva van, nem mozdítható. A microservert kellene elég durván szétszedni ahhoz, hogy működjön, mert brand server lévén eléggé össze van rakva. Úgyhogy inkább passzolom. Úgyis szerencsejáték lett volna, hogy szoftveresen működik-e rendesen. Át fogok térni a Mikrotik vonalra. Blogbejegyzésben fogok jelentkezni, pár hét múlva gondolom.

Sajnos csak most olvastam a thread-et. Nekem belefért a microserver-be. Igaz, ez egy régebbi darab. Viszont tényleg sok kínlódás van vele. Egyelőre nem találtam olyan driver-t amivel egyszerre ment volna a két rádió.
CsIP
www.csip.eu

Low profile vagy nem? Normál helyre tuti befért volna. A low profile bracketen viszont a felső derékszögben elhajló részhez túl közel esik az antenna csatlakozó és nem mozdítható, ez a veszte. A gen10 pedig low profile (de nem is bánom, mert amúgy nagyon kis helyre összezsúfoltak mindent). Minden microserver verzióban eléggé áttervezik az egészet.

Nem tudtam kipróbálni sajnos. Nekem valaki azóta már azt mondta, hogy nincs is benne két rádió, és az RT-AC88U router azért dual band, mert kettő PCE-AC88 kártya van benne (a wikidevi azt írja talán). De akkor nem értem, miért van az, hogy egy kártyán 4 antenna van, de a routeren is 4 (nem 8). De mindegy is, forduljon fel a Broadcom a zárt forrású, blobos szar drivereivel.

Az enyém Gen-2

CsIP
www.csip.eu