Van-e benne?

Fórumok

Szervusztok, csak úgy kiváncsacsiságból szeretném megkérdezni, hogy vannak-e a FreeBSD-ben ilyen korszerű eszközök: HAL, udev, avahi, dbus, systemd, pulseaudio, gnome3?

Hozzászólások

Ugyanis, ha a válasz az, hogy nincs, azt igen jó érvnek tartanám az átállás mellett...

HAL, dbus, avahi, gnome3 lehet benne ha szeretnéd. De minek? ;)

Ha systemd lesz benne, akkor váltok Plan 9-re vagy MINIX-re. (-:

Az átállás után szükséged lesz user-friendly, JavaScriptet támogató webböngészők (Chrome/Firefox és társai) használatára? Ha a válaszod igen, akkor a fenti baromságokat ígyis-úgyis fel kell majd (fenti csomagok függőségeinek okán) telepíteni.

Ha más nem, akkor marad a netcat-tel való élményböngészés™. A legrosszabb esetekre pedig ott a ☓☓☓☓☓☓☓☓☓☓WinXP⸮

tudom hogy nem feltétlenül ez a legjobb fórum erre, de azért megkérdezném:
valaki higgadtan (értsd anyázás nélkül, pusztán szakmai érvekkel) el tudná mondani nekem hogy mi a baj a systemd-vel?
puszta érdeklődés, nem akarok állást foglalni.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

Megsérti a UNIX-os alapelveket ( https://en.wikipedia.org/wiki/Unix_philosophy ), ami szerint pl. egy feladatra egy jól meghatározott, kisebb megoldást kell adni, ami kevés dolgot tud, de azt jól.

A systemd integrál mindenféle rendszerszintű dolgot, az inittől az időszinkronon, bejelentkeztetésen, és ütemezésen át mindenfélét.

A systemd előtti időkben mindez létezett, külön-külön, egymással csak vékonyan összeintegrált komponensként (pl. system V init, hagyományos NTP kliens, cron, stb).

Nekem tetszik a systemd, de én nem is akarom a Linuxot igazi Unixnak beállítani.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A systemd integrál mindenféle rendszerszintű dolgot, az inittől az időszinkronon, bejelentkeztetésen, és ütemezésen át mindenfélét.

Na igen, itt a marketing-csapat marha nagy öngólt rúgott :) Mert ők systemd ernyőprojektként hivatkoznak ugyan ezekre (és én pl. nem találkoztam disztróval, ami default a systemd-networkd-t, a systemd-timed-ot, meg csomó másik ernyő alkalmazást használná), csak ezt senki nem olvassa el, csak a projekt neveket nézik, systemd-systemd, rohaggyonmegnemunixésbiztoskötelező :) Pedig kötelezően AFAIK csak a journal kell neki (ill. DE-knek/DisplayManagereknek egy kicsit máshogy kell működniük systemd-logind-vel, de nem nagy izé, kb. ne használj ConsoleKit-et és használj pam-ot: https://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/writing-display-manag…)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Amivel bajom van, az igazából a hobbyprogramozós hozzáállás; egy random példa: hogyan mondjam meg a gnome3!gdm-nek, hogy a vt9-en szeretném látni, nem a vt7-en (mert mondjuk olyan furcsa billentyűzetem van, ahol a funkcióbillentyűk négyesével vannak csoportosítva, ezért a F9 jobban kézreesik, mint a F7)?
Válasz: hja, volt erre egy opció, de megszüntettük, telepítsd forrásból, configure-opcióval még állítható. Egyelőre.

Tipp: mert már a 200-adik layeren programoznak a vas fölött, és annyira elmentek az elméleti szoftvertervezés szépségei felé, hogy elfelejtettek programozni.
Egyébként a windows, ios pont ugyanebbe az irányba megy.
Lásd pl. KDE1/2, ott aztán mindent szét lehetett konfigurálni. Érdekes módon akkor még meg tudták írni.

> HAL, udev, avahi, dbus, systemd, pulseaudio, gnome3?

Az OS-ben ezek egyike sincs. Ports-ból package-ből felrakható:

- hal
- avahi
- dbus
- PA
- GNOME3

Az udev helyett az alap OS része egy devd és egy devfs nevű eszköz, ezek ketten egy részét lefedik az udev funkcióinak. systemd tudtommal semmilyen módon nem elérhető. Speciel egy XFCE környezet mellé pl. erősen javallot a hal, a dbus és az avahi. De nyilván lehet nem full DE-t használni egy grafikus felületen, hanem IceWM-et, *Box-ot, vagy akár TWM-et. Sőt sok géphez szükségtelen a grafikus felület is mindenestül, ebben az esetben pedig a fent felsoroltak kb sosem kellenek - így nem is szoktuk telepíteni.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?