NN / teszt / jövőkép

 ( log69 | 2017. november 18., szombat - 13:48 )

Fél évvel ezelőtt elkezdtem tanulmányozni digitális idegrendszereket (neural network). Írtam egy labda játékot 1-2 hónapja JS-ben tesztelni, hogy mennyire tudom tanítani. 1-2 perc tanítással elég jó probléma megoldásra képes kiterjesztve a megtanultat újakra, melyekkel még nem találkozott. Itt egy videó róla:

ball

Ezzel az volt a célom, hogy minél kezdetlegesebb összeállításból vizsgáljam, hogy milyen hatékonyságot kapok. Megdöbbentően jót. Ugye a probléma nem egyértelmű, ugyanis a labdával csak fix távolságot tudok ugrani, míg a közeledő utak és hézagok véletlen hosszúságúak. Ezért nem mindegy hogy hány lépéssel előre gondolkodsz ahhoz hogy tudd, hol kell elkezdeni az ugrást ahhoz, hogy a távolabbinál is jó legyen még.

Írtam egy genetikai algoritmust, ahol változtatom a labda látását (rövid vagy messze látó) változtatva az idegsejteket horizontálisan vagy vertikálisan (idegsejtek száma vagy a rétegük száma) és erre futtattam egy evolúciós tesztet megnézve, hogy milyen "aggyal" jut a legmesszebbre. Érdekes.

Úgy látom hogy relatíve nem annyira publikus belső berkekben folynak hosszú évek óta AI-vel kapcsolatos fejlesztések. Az ipar nem nagyon akarja megosztani, így akar verseny előnyre szert tenni. Bedobok ide pár infót nektek, nem csak AI-vel kapcsolatban, hanem egyéb jövőre vonatkozót.

TED Talk-on láttam egy videót, ahol egy 18 éves lány megtaníttatott egy hálózatot 8+ ezer kórházakból elkért mellkasi röntgen felvétellel (melyik egészséges és melyik nem) és az eredménye az lett, hogy nagyobb pontossággal jósol mint egy humán orvos. Csinált rá egy online szolgáltatást, ahová fel lehet tölteni sajátot.

Ray Kurzweil 4 éves videóiban beszél arról, hogy DNS-ből nyomtattak torkot egy lánynak, akinek súlyosan megsérült. Illetve az apja egyik szív artériáját is gyógyították. Patkánynak nyomtattak már vesét. (4-5 éves tényekről van szó). Itt is alkalmazzák az AI-t.

Kurzweil szerint programozni fogjuk a génjeinket, és nagyon közel van az olyan gyógyítás, melyek Sci-Fi-kben láthatók (5-10 év). Azt is mondja még, hogy pár év múlva bekapcsoljuk majd az agyunkat a kollektív felhőbe, kiterjesztve így a neocortex-unk képességét egy sokkal magasabb intelligenciához. Megjegyzem, hogy mondanivalójának nagy részét valós, már meglévő tényekkel támasztja alá. Nekem inkább az az érzésem, hogy nemhogy scifi, de inkább több dolgot nem árulnak el még.

Google neurális hálója már jobban különböztet meg kutyafajtákat az embernél. Átléptünk pár éve egy pontot, amiről úgy látom hogy a nagyobb része a szakmának nem igen van képben.

NN elméletét már lefektették 1940-ben, de csak 2010-11 körül lett meg az a számítási kapacitás, amellyel kihasználható. Kurzweil-éknek még több számítási kap. kell, ezért folyik a verseny a hardverek felgyorsításánál is.

Az Apple Face ID-jét egy készülékre helyezett NN-el valósította meg. NN és Deep learning van Google SPAM, kép és hangfelismerése mögött is ha valaki nem lenne tisztában vele. Webáruházak például. Többen elkezdték olyan dolgokra tanítani, hogy milyen fontos részeket emelnek ki szövegből (szövegi lényeg kiemelése sook oldal szövegből). Illetve kézírás felismerése stb.

NN olyan nehéz problémákra ad megoldást, amelyet nagyon nehéz megcélozni egyéb algoritmusokkal és paradigmákkal. Rendkívül komoly potenciál van benne, mely tulajdonképpen minta felismerésről szól. Komolyan lehet vele jósoltatni. Jellemzője hogy a tanításához sok számítás kell, a tanítás utáni működtetéshez viszont nagyon kevés.

Ugye itt az agyat másoltuk le tulajdonképpen, és egy orosz professzor szerint azért hívjuk idegsejteknek, mert teljesen úgy működik mint az agy (az idegsejtek kapcsolata, mikor van "fire", a felépítésük), és azért mesterséges, mert azért eléggé messze van a valóságtól, az agy ennél sokkal komplexabb.

NN fajtái:

nn

Részemről a tesztemhez Recurrent Neural Network-öt használtam.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

itt jartam

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

sub

-

A scriptek publikusak?

Lehet majd megosztom. Sok munka ha olyan állapotba akarom látni amelyet megosztok.

További infók:

NN vizualizációhoz, hogyan lát, minta illesztés:
https://youtu.be/uSUOdu_5MPc?t=849

Intel® Nervana™ Neural Network Processors (NNP) Redefine AI Silicon:
https://www.intelnervana.com/intel-nervana-neural-network-processors-nnp-redefine-ai-silicon/

Egyéb:
https://www.diyphotography.net/neural-network-creates-photo-realistic-images-people-arent-real/

sub

Gondolkodtam is rajta. Google captchat peldaul gepesitve nagyobb hatekonysaggal fejtett a motyo, mint en kezzel. Erts a talalati aranyom nekem rosszabb volt.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.