Kijelző felbontás felismertetése Debian-Gnome alatt

Egy barátomnak feltettem egy utolsó "stable" Debian-t. - VGA=Nvidia. Ez most komoly? - Még mindig nincs az LCD-k névleges felbontását "plug and play" elven detektálni tudó, megbízható szoftveres megoldás? 1920x1200-as Lenovo névleges felbontásának felismerése megoldhatatlan egy korszerű oprendszer számára? -"xrandr" paranccsal persze beállítom, de ilyenekkel kell konzolon szenvedni 2017-ben? A v3.0-as Deb "dpkg-reconfigure xserver-xorg" parancstól ennyi a fejlődés az elmúlt 10 év alatt?

A dohogás után kérdésem is lenne, mely konfig-fájlból kellene .sh-t töltenem az "xrandr" állandósításához a Stretch-nél? - Vagy esetleg van erre egyszerűbb megoldás is? - (Mert már régen nem "Deb"-eztem, a "google" ebben a kérdésben nem volt "barátom" és egyébként is mára már elhaladt felettem az idő..)
:)

Hozzászólások

Nálam plug and play volt a debian stable + nvidia. (Talán mert nem gnome3at használok?)

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Nem értelek, rengeteg profi alkalmazás van erre: vim, emacs, gedit stb ;)

Már nem is emlékszem, hogy mikor kellett utoljára kézzel konfigolni monitort.
Ja de, amikor egy hulladék, vékony VGA kábelt használtam, és nem jött át rajta normálisan az EDID. Kicseréltem a kábelt rendesre, és minden jó lett.
Másik eset volt, amikor a VGA switch nem engedte át az EDID inót.

Köszönöm, ezek megvoltak már. A probléma gyökere egy 7300LE Geforce (128MB).., na most, a 304-est telepíteni még lehet, (elvileg az kompatibilis,) de minden beállítási kísérletre szétfagy. (A "nyílt" eltávolítása előtte megvolt.) Az alapértelmezett, telepítéssel együtt érkező "nouveau" persze beállítható "xrandr" segítségével, de arra vonatkozóan nem találtam semmit, honnan kéne fixen betölteni script-tel a 9-esnél. (gdm3-ra nem találtam konfigot)

(Egyébként, az "xrandr" sem viselkedett kétszer ugyanúgy (!), mert az első telepítésnél csont nélkül lefutott és beállította a kívánt felbontást, második nekifutásra már "color" problémára hivatkozással nem volt hajlandó, miközben elvileg semmi nem változott, - ugyanúgy végeztem..)

Az már biztos, hogy végig kéne olvasnom a 9-es doksijat, hogy a konfigolás terén mi a "fejlődés", de mivel magam nem használom, (ezem tapasztalatok alapján azután már végképp nem.., Lennart Poettering neve számos ponton bekacsint..,) ezért már így is sok időt fordítottam rá. (Barátom eddig az általam telepített 7-essel használta, az azért évekig működött neki, ugyanezzel a konfiggal.)

(Megjegyzem, a futásban nem volt gyenge, használható is lenne, - ment is simán 1024x-el, / ;) / - de a VGA-kijelző névleges felbontása nekem beállíthatatlannak bizonyult.)

Megértem a fejlesztőket, mert az ilyen öreg hardverekkel mit kezdjenek már, de jelen esetben ennek használatára van csak lehetőség. - Legfeljebb kipróbálok majd más disztrót, - sajnos tenger idő mindez, és továbbra is tartom a picsogásom lényegét. A kijelzők, VGA-k támogatását már régen meg kellett volna oldani. Ha másként nem, akkor "fapadon", manuális konfigokkal, a Linux-okon használt monitorok, VGA-k "setting"-jeit lehetne egy adatbázisba gyűjteni-letölteni, akár felhőből, - bánja fene, ha már a felismertetést nem lehet megoldani 10 év alatt sem...)

(Azt meg nem szeretném elhinni, hogy a Linux-on is, szándékosan ki akarnak minden régi (havert!) hardvert seljeteztetni. - Ez már az őrület határa..!)

A nyílt drájver-fejlesztések mellet elférne a monitorokra vonatkozó információ feldolgozása is, ha már ezek okozzák a legtöbb problémát a rendszerek használatba vételét illetően. (Azért sanszos, hogy a "Linux Éve", legfőképpen ez miatt nem jött össze eddig.)

Nem lehet hardverhiba?

Én egy hibás kábel miatt (amivel egyébként tökéletesen ment a monitor önmagában) évekig hittem, hogy a gépem csak két monitort bír egyszerre, mert hármat egyszerre nem volt hajlandó meghajtani.

Azt hiszem szintén a hibás kábel miatt tapasztaltam azt, hogy két egyforma fullhd monitort rádugva a gépre egyiket rendesen fullhd-ként, a másikat viszont csak 1024x768-asként ismerte fel (Windows is), és xrandr-ral tudtam rávenni, hogy használjon 1080p felbontást.

Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha a standard felbontások mellett lenne egy pipa, hogy egyedi beállítás, és oda kb azt írhatnál amit akarsz.
Jártam már így ahogy most te, csak én ott nem tudtam megoldani, saját tudás hiánya miatt.

Ha valamivel küzdöttem a unix-szerű rendszereknél, az mindig a VGA-k, monitorok használatba vétele volt. Nem is értem, hogyan lehet úgy rendszereket fejleszteni, hogy ilyen alap problémát nem oldanak meg. - Hiszen jórészt ezen múlik, hogy növekszik-e a fejlesztés által "vágyott" felhasználás index.

Debian + KDE alatt megy alapból. Felismeri, jó felbontással indul el.

Régen mindent konzolból állítottam, aztán kb. 7 éve elhatároztam, hogy kipróbálom, milyen csak a grafikus felületen konfigurálni dolgokat.

User felvételén kívül meg crontab szerkesztésen kívül nem szoktam azóta konfiguráláshoz konzolt használni.

Gnome-ot nem használok, ha van rá módom, nem tudom, hogy ti rontottatok el valamit vagy tényleg nem tudja. Majd mások megírják.
Én kipróbálnám a KDE-t a barátod helyében, ha nyitottan áll a kérdéshez.

Most "tévedtem" ide megint (- bocs, kicsit elúsztam a hivatalos melókkal,) röviden: egy VGA-csere megoldotta. Ugyanazon KVM-en keresztül szépen beállította a 1920x1200-as felbontást, a továbbiakban a Gnome 3 már tette a dolgát. Azóta hiba nélkül megy a rendszer. Meglepetésemre, ezen az öreg gépen nagyon gördülékeny, pedig csak 4 GB RAM áll rendelkezésére. (Érdekességképpen, még a legújabb VBox is használható sebességgel futtatja rajta a korábbi rendszeren "debütált" VISTA 32 bitest.(!) - Megkockáztatom, jobban is mint a korábbi Deb 7-es. - Meglepően jó és megbízható hardverek ezek a Fuji-Siemens Esprimo-k, minden koruk ellenére. Jópárat használok belőlük, legyen rajta legutóbbi fejlesztésű Win10 vagy BSD, vagy Linux, - mindet még ma is kiszolgálják. És mégegy: A Debian 9 jól összerakott rendszer. A VGA problémákon túljutva a továbbiakban egyáltalán nem okozott csalódást. A linuxos Vivaldi pedig hab a tortán. (Kár, hogy BSD-n eddig még nem találkoztam vele. Legszívesebben.., ahol ő fut "szaladnék" utána...)

Sajnos a régebbi VGA-drájververziók legújabb rendszereken való "erőszakolása", az ezzel kapcsolatos rendszer-hekkelés nem mindig és mindenkinek sikerül. (A "gordiuszi csomó átvágása" sokszor kényelmesebb és főként időt spóroló megoldás. Csak a "kisördög" indul előbb, -- "mindenáron meg kell az okot találni". - Á, nem mindig...! :) )

Ha nem laptop akkor cserélj kábelt.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!