Windows lassulás agyhalál

Történt tegnap este hogy gyanútlanul böngészem a netet, Facebookozom, ez-az. Egyszer csak látványosan belassul a gép, a beviteli mezőben a karakterek másodperces késleltetéssel jelennek meg, az oldalak rohadt lassan töltődnek, stb. Jól van, van ilyen, ugyan a Task Manager nem mutat semmi különöset, de újraindítom a gépet.
Eredmény: semmi. Reboot után is ugyanez. Mondom jó, ideje volt megzakkanni a Windows 10-nek, elvégre már ki tudja mikor lett újra húzva, de először megnézem a háttértárakat HDSentinellel, hátha mutat valamit. Egy rendszer SSD-m van, jó régi Crucial M4, 100/98, az "adatos" HDD 100/100, semmi hiba. Na jó, újratelepítés, azért a HDD-t kivettem, láttunk már kutyán gatyát.
Rendszer szépen felmegy, programok feltelepít, böngésző belő, 10 perc után ugyanez a probléma... Task manager továbbra is semmit nem mutat, memória 24%-ban használt, proci 10%-ig néha felmegy, a gépelés mégis lagol. Most itt tartok :(

Hozzászólások

Nekem akkor volt ugyanilyen gondom egy HP laptoppal, amikor kiszáradt a hővezető paszta a proci meg a hűtőborda között és nem hűtődött jól a proci, emiatt folyton throttlingolt. Újrapasztázás után elmúlt minden gondja. Bár nem írtad, hogy laptop-e, mindenesetre érdemes lehet errefelé is nézelődni.

100/98

Akkor ez a tökéleteshez képest 2.04 %-ot javult! :D

Amúgy Windows-ban hol lehet olyasmit elmondani, mint Linuxban a /etc/fstab-ba írt noatime?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt hiszem nyomon vagyok. Csak hogy más is tanuljon belőle. Letöltöttem az Intel Power Gadget-et, azt mutatta, hogy a CPU freq. mindössze 800 Mhz-en volt, és videó lejátszás közben pl. beverte a fejét a processzor terhelés a plafonba. A frekvencia nem ment feljebb. Elkezdtem az okát keresni, átnéztem a beállításokat, és semmi.
Viszont, a töltő állapotára való figyelmeztetések ki voltak kapcsolva, bekapcsolás után a gép panaszkodott a töltőre, hogy nem tudja megállapítani a típusát, ezért visszaveszi a sebességet. Bingó. Ez lehet a probléma :( Kis kábel tekergélés után elindult magasabb frekvenciával a gép. Úgy tűnik a táp kábel lehet megtörve vagy a csatlakozóval van gond.

Tehát a helyes eljárás ez lett volna:

  1. nem kezdünk egyből Windows újratelepíteni, ha probléma van a géppel
  2. előveszünk egy, a telepítettől eltérő live OS-t, hogy kizárjuk (vagy épp megerősítsük) a telepített rendszer érintettségét a problémában
  3. diagnosztikai adatokat gyűjtünk, normálistól eltérő értékű paramétereket keresünk (HW diagnosztika, logok tanulmányozása, stb.)
  4. a gyanús paraméterek alapján root cause analysist végzünk, egyesével eliminálva a probléma lehetséges forrásait
  5. az így fellelt problémát megszüntetjük

Mondjuk, ezért mondom én mindig, hogy egy normális OS fejlesztésénél a rendszer fontos és változó műszaki paramétereinek ott lenne helye a desktop-on, esetleg a tálcán. - Ne kelljen keresgélni a "motorháztető" alatt.

(A pilótáknak szükségük van a műszerek visszajelzéseire, mert különben vakrepülés a fölbe, tengerbe, stb, v.hova..., másrészt a felhasználók fejlődését is kikényszerítené előbb-utóbb. - Legalább a kíváncsiakét.)

Proc.magok, terhelés, hőmérséklet, RAM, felhasználás, merevlemezek, használat, laptopoknál akku állapota, éppen melyik hálózati eszköz forgalmaz, azaz hálózat felmenő és letöltött forgalom, erre napi, heti, havi összesítések, stb. - ilyeneket... És piszokul nem komálom, ha a hálózati forgalom alakulásáról a szemem előtt nincs "realtime" visszajelzés. (Akkor sem, ha a "fejlesztők" szerint nekem ezzel nem kell foglalkoznom...)

Jelenleg ezeket mind megoldom magamnak "külsős" applikációkkal, de, ha autót veszel, nem kéne neked kilóméterórát, féklámpát, stb. belefabrikálni, és ha már beletették, eldugni sem lenne érdemes azokat.

Most áthidaló megoldásként egy arduinora feldobtam egy CAN shieldet és egy karakteres kijelzőt, bekötöttem a rádió CAN portjára és azon keresztül olvassa, majd kiírja a hőfokot; a kijelzőt bedobtam a hamutartóba, ott néha rá tudok pislantani. Rettentő gagyi megoldás. Egyébként bmw e91, mivel diesel, nem szívesen kínzom hidegen. Nem is értem minek kellett ezt a műszert kihagyni belőle.

Talán azért lényegtelen információ, mert az ideális hűtővíz hőmérséklet nem jelenti a hajtáslánc összes elemének ideális hőmérsékletét.
Hiába ismered a hűtővíz hőmérsékletét (nem tudom, mostanság hány ponton mérik?), a motorolaj vagy a motor fém részeinek stb. hőmérsékletét nem tudod, ezért mindenképpen az autó beindítása óta történtek alapján kell megbecsülnöd a kínozhatóságot.

Előfordulhat, hogy a rendszer figyeli a magas mellett a körülményekhez képest alacsony vízhőmérsékletet is?

:)

Offolok még kicsit, bocsánat. :)

Abban biztos vagyok, hogy a mai autók szabályzó rendszerei több munkapontra is optimalizálva vannak, főleg azért, hogy a különböző elemek kínzását el lehessen kerülni. Pl. konkrétan lehet érezni, hogy a motor kisebb nyomatékot ad le hidegen, hogy a váltó hamarabb felvált, hogy a nyomatékkonverter direkt kisebb nyomatékot ad át a hajtásláncra (és így még a váltóolaj előbb be is melegszik).
A probléma pont ez: a jól optimalizált (sőt, adaptív) szabályzó rendszerek miatt sok probléma könnyen elfedődik a felhasználó elől: pl. tavaly egész nyáron "hideg" motorral jártam, mert műszer hiányában nem tűnt fel, hogy a motor sosem melegszik 70 fok fölé, a rendszer pedig erre nem dobott hibát, mindössze annyi tűnik fel, hogy 1-2 literrel több üzemanyag fogy. Másik alkalommal eldugult az elkoszolódott olaj miatt a váltó hőcserélője, így a váltó mindig 110 fok körül volt, ami hibát még nem dobott, viszont frankón szétégtek a lamellák a váltóban..
Szóval az ilyen műszerek pont azért kellenének, hogy az ilyen hibák időben felismerhetőek legyenek.

Azért erre nem feltétlenül az a megoldás, hogy az összes szenzor értékét kivezetjük a felhasználónak. A monitorozás is automatizálható, elég, ha az autó akkor szól, ha egy érték a normális tartományon kívül esik. A példáidban a probléma az volt, hogy amikor kellett volna, akkor se kaptál figyelmeztetést.

Nem akarok összeesküvés-elméletet gyártani, de az az érzésem, hogy az autógyárak manapság nem arra mennek, hogy örök-élet+1nap legyen az autó élettartama, hanem az, hogy a garanciaidőt sikeresen átvészelje. Nyilván tudnának ők mindenféle monitorozó rendszert implementálni, meg egyebek, de szerintem okkal nem teszik. A legtöbb jelenleg implementált hibajelzés olyan, hogy akkor szól, ha már késő; csak akkor jelez, hogy túl meleg a váltóolaj, amikor már kb. komplett váltót cserélhetsz..
Szóval felhasználóként csak annyit tudok tenni, hogy kiírom egy-két szenzor értékét. Vagy implementálok monitorozó rendszert saját magam. :)

Még nincs 10 éve se, amikor a MS megvette a Sysinternals-t. ;) A Process Explorer rögtön megoldja a gondjaid felét.
A Windows meg beépítetten tartalmaz egy csomó performance counter-t. Sőt, meg is lehet nézni őket, akár grafikonon is.
A hálózati forgalmat - ugyan nem realtime - általában a szolgáltató monitorozza.

Persze lehet szarkasztikusan okosságokat is bekommentelni, de kíváncsi lennék te a jelzett hibát milyen eszközökkel derítetted volna fel és mennyi idő alatt.
Másrészt egy Windowst a kapcsolódó alkalmazásokkal is lényegesen gyorsabban újra lehet húzni néha, mint amennyit érdemes a hibakeresésbe belefektetni. Ergó, persze lehet keresgélni a hibát, csak nem mindig éri meg. Ez esetben nem jött be a drasztikus megoldás, de mivel az újratelepítés úgyis aktuális volt, nem sírok mert azt vettem előre és nem mást.

Bizony, nekem is megmondták a szakemberek, hogy legegyszerűbb a Windows XP-t havonta újrahúzni!
Ez annyira borzasztó alapigazság, hogy már szmájlit sem érdemel.

Szóval diagnosztának nem lehet születni, hanem meg lehet tanulni. Ha nem értesz valamihez, akkor nem a hozzászólás szarkasztikus - mivel egyáltalán nem az -, hanem egyszerűen nem értesz még az alapvető diagnosztikához sem. Már pedig azt még a windows is tartalmazza.

Ahogy buckó írta, nem szarkazmusnak szántam.

Hadd meséljek el egy kb. egy éves történetet, hogy egész hajmeresztő hibákat olykor milyen egyszerű megoldani, ha az ember tudja, mit kell keresni.

Elöljáróban annyit, hogy ez az előző gépemen történt, ami akkor volt kb. 7 éves, és a hdd-je ekkor kezdte megadni magát.

Szóval egyik nap elindítottam a gépem, és azzal találtam szembe magam, hogy a Windows 10 asztala lemerevedik, majd pár másodperccel később újraindul és kezdi az egészet elölről. Tehát semmilyen program nem indítható se a desktopról, se a start menüből.

Első lépésben elővettem egy task managert és kilőttem a dwm.exe-t. Persze azt manuálisan újraindítva a helyzet nem változott.

Ezután elővettem a log viewert (ami külön érdekes volt, mert a commandot nem tudom hozzá fejből, ezért előbb kellett indítanom egy böngészőt hogy erre rá tudjak keresni). Ehhez a task manager new task funkcióját tudtam használni.

A log viewernek van egy funkciója, ami mindjárt az elindítás után kikeresi az összes logból az utolsó hibaeseményeket. Ezek között találtam egy bejegyzést a dwm.exe-től, ami az egyik thumbnail cache könyvtár betöltésének sikertelenségét jelezte.

A könyvtár letörlésével a hiba egyből el is hárult, a dwm.exe szépen elindult. Vagyis kb. 5 perc alatt megoldottam egy olyan problémát, amibe ki tudja, hogy rajtam kívül bárki valaha is belefutott-e, sokan valószínűleg ezen a ponton inkább az újratelepítést választották volna. Google csak a log viewer commandjának előkereséséhez kellett. :) Az más kérdés, hogy a gépet nem sokkal később, részben a döglődő hdd miatt lecseréltem.