Cray in Azure

Hozzászólások

/*
szánalomkomment, hogy felhozzam egy kicsit a topikot */

Supercomputingban? HPC-ben? Az. Hint: TOP500.org

Elolvasva a Microsoft bejelentését:

"I’m thrilled to share our new, exclusive partnership with Cray that will provide our customers unprecedented access to supercomputing capabilities in Azure to solve their toughest challenges in climate modeling, precision medicine, energy, manufacturing, and other scientific research."

Aggályaim vannak. Kérdéses, hogy a kutatók ezeket a kutatásokat a felhőben akarják-e végezni, miközben arra sem lehet a cégeket rávenni, hogy a levelezésüket odarakják. A mai kémkedős helyzetben érdekes lesz megnézni, hogy ez mennyire lesz kapós.

--
trey @ gépház

Olyan cégből jövök ahol az elég komoly r&d már X éve felhőben van az elosztott számítási kapacitás miatt, pl. egy startup nem tud r&d-nek fenntartani nagy, több száz gépes on-premise infrát. Olyan cégekkel vagyok kapcsolatban akik felhőbe mennek, ultra-sesitive adatokkal, mivel akkora a hozadéka a számítási kapacitásnak amit nem kell megvenniük és managelniük. Megéri az időtényezőben, tco-ban, ez üzleti versenyelőnyben csapódik le. Az igaz hogy risky de kezelni kell tudni és be kell árazni mind a védelmet, mind a lehetséges breach-et. AWS pl. PCI-DSS, ISO27001, stb. Persze nem hülyebiztos ha nem értesz hozzá és kirakod publicba a kulcsokat, pár kattintással.

A problémát inkább abból az oldalból közelítsük meg, hogy gyógyszerészeti, energetikai, gyártási és egyéb szenzitív kutatásokat nem szokták más gépére (felhő) tenni. Ezek általában 7 pecsétes titkok, amik kutatóintézetek saját falain belül, saját erőforrásokon oldanak meg.

--
trey @ gépház

Gyogyszerkutatasrol van infom.
Gozom nincs, ki hozza meg a vegso dontest. Szamit, hogy ki hozza meg a dontest, hogy cloudot hasznaljanak? Nem.

De ugy latom, te is tele vagy informacioval. Feltetelezem ket trollkodas kozott nem volt idod beirni, mivel tamasztod ala, hogy _nem_ viszik a cloudra. Kerlek, szakits ra idot.

> Hány ilyen cégről tudsz?

"Sok" cegrol tudok, majd elokeresem a bioit-s meg a masik conf-ot. Erdekes vegigtekinteni, hogyan hasznaljak idoben es hogyan tamogatja meg a kutatasokat.

> Mi indokolja a többesszámot?

Nem rejtegetik az effele informaciot.

> Mennyire jellemző ez az iparban?

Csakugy mint mashol, egy ido utan nem tudnak lepest tartani a clouddal es a compliance officerek megadjak magukat. A valtozas folyamatos. Az a ceg, amelyik 1-2 eve azt mondta, h kizart a cloud, iden mar keresi a lehetoseget es az egyuttmukodest.

> Van-e akkora ez a szám, hogy a nyitóban említett szolgáltatás sikeres legyen?

Ez igy elegge megvalaszolhatatlan kerdes. Talan az MS es a Cray embereit kellene megkerdezni, mire alapoztak az uzletet.
Barki kivulallo mond, az csak bloffol, mivel nincs hozza informacioja. Remelem, ezt te is belatod.
A tobbi cloud szolgaltato is nyit celiranyosan ebbe az iranyba. Epp azert, mert kutatas olyan piac, ahol vegtelen mennyisegu szamitasi kapacitast lehet eladni.
Sot, konkretan abban az iranyba tolodik folyamatosan a munka, h az feherkopenyes vegyeszeket helyettesitik szamitasi kapacitassal.
Kb. hasonloan, mint ahogy az atombombakat sem robbantanak egy ideje, megis fejlodik az adott terulet.

Detto.
Szandekosan valaszoltam egy szoval, arrogansan.

"A problémát inkább abból az oldalból közelítsük meg, hogy gyógyszerészeti, energetikai, gyártási és egyéb szenzitív kutatásokat nem szokták más gépére (felhő) tenni. Ezek általában 7 pecsétes titkok, amik kutatóintézetek saját falain belül, saját erőforrásokon oldanak meg. "

Kijelentettel vmit, amit semmivel nem tamasztottal ala. Hiaba irtad hosszabban, az erteke epp annyi volt, mint amit en irtam.

Benne volt, hogy ___általában____. Attól még, hogy te oda tetted vagy oda tetették veled, az nem írja felül automatikusan azt, hogy az ipari titkokat szigorúan kezelik. Az is tény, hogy vannak olyan ügyfelek, akik már attól is prüszkölnek, ha az adatait Magyarországi adatközpontba akarod elhelyezni nem hogy európaiba, vagy esetleg a tengeren túlra.

Továbbra sem világos számomra, hogy ti a fehér holló kategória vagytok vagy ez egy bevett gyakorlat.

--
trey @ gépház

Nem dolgozok pharma-nal, olyan cegnel dolgozom, aki dolgozik nekik.
Nem tudom ertelmezni, h mennyitol lesz az 'altalaban' es a 'bevett gyakorlat' igaz v. nem.
Az en megitelesem szerint nehany eve meg az volt, manapsag mar tulhaladtak ezen.

Szamolasokra sok ceg kutato reszlege mar napi szinten hasznal a cloud szolgaltatasokat, de pl. a legbensobb molekula adatbazisaikat meg nem szivesen rakjak ki a belso halozatrol.
Habar ezen a teruleten is latok valtozast.

De pl.:

$ host -t mx gsk.com
gsk.com mail is handled by 10 gsk-com.mail.protection.outlook.com.

$ host -t mx novartis.com
novartis.com mail is handled by 10 mxa-0019ad02.gslb.pphosted.com.
novartis.com mail is handled by 10 mxb-0019ad02.gslb.pphosted.com.

http://pphosted.com -> igenyes

$ host -t mx elsevier.com
elsevier.com mail is handled by 10 elsevier-com.mail.protection.outlook.com.

A roche-nal epp nem google-t latok, valoban atmentek?

van egy olyan jellegű kezdeményezés is, hogy növelni kell bizonyos kutatási területeken a nyíltságot. Vannak olyan projektek amiknél egyenesen elvárás, hogy az adott szimulációs eredményt előállító kód legyen fent a githubon. Ezekhez pl. tökéletes lehet az ilyen erőforrás, hiszen a módszer úgy is publikus és az egyes partnerek úgy teremtenek értéket, hogy ezt a saját adataikkal lefuttatják és a született eredményt használják fel máshol. Ezeknél a feladatoknál elmondható, hogyha nem ért valaki mélyen az adott szakterülethez akkor hiába adod neki oda a kódot meg az adatot is, akkor sem tud vele semmi értékeset csinálni.