Villanybojler bekötés házilag?

 ( Robika88 | 2017. október 16., hétfő - 21:03 )

Sziasztok.

Csupán annyi történt, hogy a 10éve használt villanybojlerem megdöglött. E helyett vásároltam egy újat. Kérdésem, magam felszerelhetem -e? Lesz e valamilyen szankció a garancia és egyéb ügyekben később?
Amit tudni kell:
- A ház 10 éve épült.
- Villanyszerelő épített ki mindent, szakszerűen.
- Külön megszakítható áram körröl megy, valamint éjszakai áramról.
- A furat a falban valamint csövek, villany vezetékek nem változnak. (Most is h*jdu kerül fel... nem reklám helye)
(csak felakasztanám és a bekötést 2 cső, 3 vezeték a helyére tenném)
Gondolom 3 szorító csatlakozóhoz nem kell szerelőt hívni?
ui. van müszaki technikumom, tudom mi az L,N és társai.

Köszönöm neked, hogy elolvastad.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem minden vonatkozó feltételnek benne kell lennie a hozzá adott papírokban, a gáztűzhelyhez pl világosan le volt írva, hogy szakembernek kell bekötnie a garanciához, a légkondinak szintén + évente szakember vizsgálja felül.

Ha erre is vonatkozik ilyen feltétel ott lesz az, ha nem akkor nyugodtan kösd be

Na jó, de ez inkább azért van, hogy ha valami fogalmatlan ostoba próbálkozik, s ennek következtében elvillan a berendezés, az nem alapja a garanciának. Nagyjából ugyanaz a helyzet, mint amikor veszel egy notebook-ot, nem viheted vissza azzal, hogy cseréljék garanciában, mert törött a kijelzője. Az esetemben a boltban kibontottuk, eladó is, én is megnéztük, hogy nem sérült, s így hoztam el.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem vagyok benne biztos. Amikor én legutóbb hasonló dolgot (egy Gorenje elektromos tűzhelyt) vettem, akkor kifejezetten már a boltban mondták, hogy csak erre a gyártmányra szerződéssel rendelkező szerviz kötheti be, és a bekötésről bizonylatot is ad, amivel együtt érvényes a garancialevél.
Pedig csak három kábelt kellett bekötni. Mondjuk én a kicsomagolást is rájuk hagytam azért a majd' húszezer Ft-ért.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

És kellett is, mert első bekapcsoláskor a gép levágta biztosítékot. A hibátlan bekötés ellenére.

Aztán kiderült, hogy a gyárban valahová hosszabb lemezcsavart hajtottak be, ami átszúrta a hálózati vezetéket.

:(

(Megtörtént eset, nem tudom milyen márkájú gép.)

mondjuk ez a gagyi kategoria

- légkondi beszereléshez szerintem is érdemes szerelőt hívni, de nem azért, mert nagyobb életveszély lenne, inkább az átlagember hozzáértés hiánya miatt. De ha értenék hozzá, egy klímát simán felszerelnék (igazából a gáz kezeléséhez nem értek). A klímáknál az évente felülvizsgálat nyilván a "garanciális" éves "pénzlenyúlás" miatt van, tehát ez szerintem rossz példa.

- Gáztűzhelyet én sem kötnék be még akkor is, ha ez nagyon egyszerű.

- Ami szerintem nem játék:
-- kémény (CO veszély miatt),
-- gázkészülékek (nincs kedvem felrobbanni vagy gázmérgezésben meghalni) és
-- nagy áramú fogyasztók (nem szeretném, ha leégne a házam). Ennek megfelelően a sok kW-os főzőlapunkat nem én kötöttem be még akkor sem, ha simán meg tudtam volna csinálni. (vagy legalább is én azt gondoltam :-) ).

Ami problémája lehet a kérdezőnek egy bojlernél (nem szakszerű szerelés miatt és nyilván egy rosszabb esetet feltételezve)
(1) a kábelek vagy csatlakozók melegedése miatt leég a ház (pl az új bojler nagyobb teljesítményű vagy már a réginek is másmilyen kábelek, csatlakozási módok kellettek volna vagy egyszerűen csak nem elég szakszerű a bekötés és kilazul és amiatt melegszik stb)
(2) földelési, érintésvédelmi problémák miatt megrázza az áram és meghal a kádban. (jó jó, persze lehet ÁVK-ja, de 10 éve még nem biztos, hogy szereltek be neki, másrészt attól még meg lehet halni, hogy van :-) )

A kérdező új bojlere ugyanolyan teljesítményű, mint a régi?

a fentiek a technikai részre vonatkoznak, a garanciális rész (lesz-e jótállás, ha nem szakember helyezi üzembe) pedig nyilván le van írva a papírokban, amit kapott hozzá a vásárláskor. Ezt el kellene olvasni, nem a hup-on kérdezgetni :)

A klímánál azért csökkenhet a gáz nyomása (amit a készülék nem mér), ami, gondolom, nem tesz jót a kompresszornak. Ezt állítólag észre lehet venni, mert jegesedik a csöve. A másik, amit érdemes megcsinál(tat)ni, az a beltéri rész tisztítása, fertőtlenítése. Ahol lecsapódik a pára, az elég kellemes környezetnek tűnik mindenféle élőlénynek (baktérium, penész), és átmegy rajta a levegő, amit beszívsz.
Nem mondom, hogy feltétlen ki kell hívni valakit, de szerintem érdemes kipucolni. Gyanús, hogy a buszon is néha ezért van a "klímabüdös", mert nincs kipucolva.

A villanybojler bekötéséhez: azért nem fogyaszt az olyan rettenetesen sokat, utána lehet nézni simán, hogy hogy kell bekötni, és megvenni a rendes alkatrészeket, vezetékeket.

A klímát felszerelheted, feltölteni viszont -az alkalmazott üvegházhatású ill. ózonkárosító anyagok miatt- csak hatósági engedéllyel rendelkező szerelő fogja, és neki -elvileg- minden köbcenti klímagázzal el kell számolni. Lásd: „klímagáz-adatbázis”
2016 óta nem is vehetsz csak úgy már egy splitet sem, szerelői nyilatkozat kell attól aki majd beépíti. Más kérdés, hogy azóta már a boltok ezt a részét megoldják szerződött szerelőkkel, a vásárláskor. Ettől még -amennyiben a hűtőközeget is piszkálni kell- hatósági engedélyes (perpill. asszem "kék kártyának" nevezik) szerelő kell hozzá. Persze lehet hogy csak a nevét adja.
Lásd még: GYIK

A takarítást nyilván csinálhatod magad is.

Nem gondolom azt, hogy a szukseges felszereles atlag embernel rendelkezesre all ... Azt sem gondolom, hogy erre barmilyen formaban buzditani kellene barkit. A sok idiota miatt lett az, hogy nem vehet barki klimat csak ugy ...

A klímáknál az évente felülvizsgálat nyilván a "garanciális" éves "pénzlenyúlás" miatt van, tehát ez szerintem rossz példa.

Nem annyira. Ilyenkor kompresszorral kifújják a lamellákat, kitakarítják a beltérik csepegtető rendszerét, szűrőket, stb. ...és nem mellesleg ilyenkor derül ki, ha hiányzik gáz a rendszerből és feltöltik, megkeresik a szivárgást. Ezek ilyen semmi dolgok...de ezektől lehet hosszú élettartamú a klímád úgy, hogy még hűt/fűt is. A takarításnak nem esztétikai oka van, inkább a hőledás hatékonyságát célozza, ami alapvető ennél a berendezésnél.

"Ilyenkor kompresszorral kifújják a lamellákat, kitakarítják a beltérik csepegtető rendszerét, szűrőket, stb."

Ezt én is meg tudom csinálni. Sőt, évente többször is megcsináltam már, mert nem évente egyszer kell, hanem akkor, amikor elkoszolódik.

"és nem mellesleg ilyenkor derül ki, ha hiányzik gáz a rendszerből és feltöltik, megkeresik a szivárgást"

Ezt jelzik az okosabb klímák is, hogy baj van. Na, akkor szólsz a klímásoknak, hogy jöjjenek.

Amikor kijönnek évente egyszer-kétszer (hűtési-fűtési szezon elején), akkor nem mérnek konkrétan gáznyomást, mert az mocskos egy munka, inkább megnézik a klíma paramétereit és akkor mérnek tényleges gázmennyiséget, ha tényleg kell.

Értem. Te klímád, te dolgod.

Így van. Öt percenként mérem a kültéri beszívott-kifújt levegőjét, a beltéri beszívott-kifújt levegőjét (hőmérséklet, páratartalom, légnyomás) és a pillanatnyi fogyasztást 0,5 Wh pontossággal. Valós időben tudok COP-ot számolni és még azelőtt látom, hogy baj van, mielőtt maga a klíma tudná, mert saját magát nem méri ilyen pontossággal és részletességgel sajnos.

Szeretek vigyázni a dolgaimra és tudni a működésük apró részleteit is. A klímásoknak az én klímám aznap a huszonharmadik szopás volt, legutóbb úgy tették össze, hogy az előlap négy füle közül - amelyekre fel lehet akasztani az előlapot - az egyik fülre nem jól illesztették, de szerencsére megoldották erőből és ezt a kültéri lemezei bánták... sok a hozzá nem értő balfasz sajnos.

Majd ha a kezembe kerül a névjegye, akkor ajánlok neked lelkiismeretes, normális klímást, akinél még te sem fogod pénzlenyúlásnak érezni a karbantartást.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor nem, különben meg igen. Mért oldalon ügyködsz, ott már a te dolgod, de ha tüzet csinálsz vagy áramütést okozol, azért felelősség terhel. Mindenképpen legyen vízzel feltöltve, amikor bekapcsolod. Multimétered legyen, nagyon alaposan nézd át, ellenőrizd is le, amit csinálsz, mert nem tévedhetsz. Itt a tévedés életveszélyes.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Milyen drága a készülék?
Ha már veri a 100 ezret, és szakember pecsételésére van szükség a garihoz, akkor szakember, kivéve, ha van haver, aki ismer, és tudja nem bszod el, és lepecsételi neki. Nekem van ilyen ismerős, én ezért bekötném.
Kisebb cuccnál simán bekötöm, általában a gariidőt hibamentesen kibírják. De én tudom is, hogy mit csinálok. Ha te nem tudod, nem vagy biztos benne, akkor hívj egy jóembert és nagyon lesd el mit csinál, kérdezz ha kell, és akkor a következő menni fog :)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

A készülék 60 ezer volt. (z120 ek1) A leírást azt írja, hogy első üzembe helyezést megfelelő szakemberrel végeztesse. de 3 vezeték bekötésére kihívjam? én is látom a multiméterrel, hogy jó vagy nem. a papíron pecsét helyet nem látok. 2 év gari van rá, 5 a tartályra, de az egy darab fém.

Konnektort, villásdugót, lámpát kötöttél már be?

igen kötöttem. ennél kicsit komolyabb vagyok... olykor latopot,tévét, okostelefont is javítok, forrasztok stb. csak nem erősáramu a papírom. mostanában meg inkább a programozás felé hajlok.

Akkor a három drót megfelelő lukba becsavarozása nem lehet túl bonyolult.
A "csöveknél" ne felejtsd ki a szigetelőket sem.
És az is jó, ha nem csöpög.

Nálam évekig "ideiglenesen" konnektorba dugósan ment a bojler, aztán mikor lemondtam a gázra váltásról, akkor kapott dedikált vezetékezést, biztosítékot, stb.

Erről eszembe jutott egy történet.

Amikor Pestre költöztem albérletbe, a felettem lakó család megkért, hogy nézzem meg hogy miért nincs náluk áram. Persze fázison és nullán is fázis volt. Elkezdtem átnézni a lakást. Találtam egy dobozt ahova a bojler volt bekötve. Felnyitás után láttam, hogy 50 éves vezetékre volt rákötve a bojler az új. Nem tudom ki köthette rá, de nagyon bátor ember lehetett. Bár a bojler kikötése nem oldotta meg, de nem mertem visszakötni. Mondtam nekik hogy keressenek villanyszerelőt, mert itt nagy bajok vannak. :S :)

Hehe, és még téged utálnak, amiért még a bojlert is tönkretetted és a problémát sem oldottad meg :-).

Hacsak nem követeli meg a gari, akkor nekem eszem ágában nem jutna ezért kihívni szakit. Annál sokkal jobban megcsinálom a ház körüli dolgokat, mint egy belesz@ró, siető emberke.

Kétségeim vannak. A beleszaró - szerinted - emberke felelősséget is vállal. Lehet, hogy a szemednek a te munkád kellemesebb, de az övé életvédelmi és szabvány szempontból lesz jó. Mindenki döntse el, mi kell neki. Szép vagy biztonságos.

Tök jó,h így ismersz. Alapvetően műszerész papperom van, csak pályát módosítottam, szóval számomra ilyen szintű elektromos dolgok eléggé alapvetőek. Azonkívül túl vagyok több lakás/ház teljes körű felújításán (vellany, víz, fűtés, tető csere, stb), úgyhogy építőiparban nekem túl sok olyat nem tudnak mutatni, amit ne tudnék jól, és szakszerűen megcsinálni. Tudod, nem mindenki mekkmester.
Sajnos, és ez az építőiparra hatványozottan igaz, aki tényleg jó szaki volt, az már nincs itthon. És rendkívül naív vagy, ha azt hiszed, h ha kihívsz valakit, az szépen, és jól is fog dolgozni. Meg fogja csinálni, de van egy belesz@rok faktor, amihez el tud érni az emberke.
A legjobb, legtisztességesebb munkát az ember magának csinálja.

+1

+1

Ezek bátor kijelentések. Ilyesmit eddig csak Mészáros Lőrincről hallottam, miszerint okosabb, mint Mark. :) Félreértettél egyébként. Tőlem a gázt is bevezetheted egész településekre, tekintettel arra, hogy már mindent barkácsoltál műszerészként...de hogy ott nem fogod, ahol én élek, az biztos. :)

Bocsánat, hogy ilyet kérdezek, de otthon szoktál főzni olyat, amit rajtad kívül mások is megesznek? Mert a szakács is egy szakma és van mindenféle előírása...

Hogyne, de nem állítom magamról, hogy nekem a főzés terén már nem tudnak újat mutatni, mert túl vagyok pár száz ember megetetésén.

Ez így van. Én pl. olyan balfasz gázkészülék-szerelőkkel találkoztam, hogy inkább kitanultam, hogy működik az a nyavajás kombicirkó (legalábbis a vizes része, gázhoz nem nyúlok), és ilyen tágulási tartály előnyomás beállítást, szenzorok (NTC-k) kimérését, cseréjét simán megcsinálom. Meg egy férfinek legyen már otthon csavarhúzója, multimétere meg flexe :)

És ha ezenkívül kertesházban laksz, kell még a vidék jedikardja, a láncfűrész!!! :D Azzal is sok mindent meg lehet oldani :)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Persze ha tortenik baj, akkor ugyis azzal takarozna hogy o nem igy csinalta, valaki beleberhelt utolag a munkajaba. Ennek ellenkezojez bizonyitani pedig igen nehez, ha esetleg perre vinned a dolgot egy baleset miatt.

Ugyanez vonatkozik muszaki ellenorre: "En nem ezt vettem at!" Semmi felelosseg.

A gyengeáram nem komolyabb, mint a fogyasztói hálózati vagy a szállító hálózati vagy az erősáram. Inkább csak teljesen más. Tetszik, hogy sokan hogy bagatellizálják a villanyszerelést, víz- gázszerelést, stb., mert azt látják, hogy a szaki pikk-pakk csinálja...de ezek mögött is óriási know-how van, aminek nem vagy birtokában. Csak ebbe bele lehet halni, míg a notebook forrasztgatásba ritkán. Az emberek össze-vissza kötögetik a vezetékeiket, utána meg megy a csodálkozás, hogy a szivárgó áram itt-ott "csíp" - és ez a jobbik eset - vagy ráz kegyetlenül, esetleg lecsapkodja a biztiket. Ez egy szakma, amit tanulni kell évekig és utána az élet még mindig produkál majd meglepiket. Közben szabványok jönnek-mennek, és a többi. Az elektromos hálózat van olyan bonyolult, mint egy processzor belseje és ahhoz sem értesz ugye. Az érintésvédelem pedig átszövi az erőművek sokaságának hálózatától kezdve a szállításon át a fogyasztói hálózaton át egészen a végberendezésekig az egész holmit. Amikor bedugod a kis tv-det a konnektorba, akkor az egyik legkomplexebb, leghetrogénebb hálózat részévé teszed. És működnie kell érintésvédelmestül mindenestül.

+1

Én elhiszem, hogy ezek nem egyszeru dolgok, de az is biztos, hogy az átlag józsi villanyszerelőnek sincs ugyanúgy halvány fingja a mögöttes dolgokról.

Átlag Józsi villanyész ezt és a háttérben lévő elméletet minimum három évig tanulja. Nem túlvan pár ház hekkelésén, hanem tanulja. Persze van átcsúszott józsi is köztük, ahogy ismerek olyan programozót is, aki nem tud két rendezési algoritmust megnevezni.

mondok egy vicces dolgot, keress rá: "Intenzív villanyszerelő képzés OKJ". Na akinek ilyen alapon lett papírja, annál még egy körültekintőbb gyengeáramú műszerész is bármikor jobb munkát végez.

Ezt nem vitatom, feltéve, hogy a műszarész nem OKJ-s szintén.

Ez hülyeség. Az embertől függ minden. Fingotok sincs mi megy az iskolai képzésben, mennyi balfasz kap iskolai bizonyítványt. Ez igaz a szakmunkásképzőtől az egyetemig. A jó szakik kivétel nélkül nem az iskolai képzéstől lesznek jó szakik.
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

No, azért megkockáztatom, hogy az országos hálózat lényegesen egyszerűbb egy Pentium processzornál. ;)
A felhasználói oldalon végzett villanyszerelés nem bonyolult dolog. Néhány anyagot és néhány szabvány(töredéke)t kell csak ismerni. Persze alkalmazni is.

A bojler (villanytűzhely, villanykályha) bekötése nem ördögien bonyolult művelet. Üzembe helyezés előtt kijön a szakember műterheléssel és mérőszalaggal. A műterhelést a bojler helyére köti és leolvassa a feszültségesést. Utána a kötés villanyórától mért távolsága alapján a műterhelés tetején levő nóniuszról leolvassa a megengedett feszültségesést. Ha a mért érték kisebb, akkor jó. Ha nem, akkor újra kell szerelni. Egyszerű, mint a faék.

A rossz hír csak annyi, hogy ezt a módszert több mint 40 éve az NDK-ban láttam. Nálunk még mindig nincs ilyen. Így akár szakember szerelte, akár nem, nem tudjuk mi lett a végeredmény.

A szabványok is egy jó kérdéskör. Néha feleslegesen túloznak, néha meg a szolgáltatók igazítják a saját lobbijukhoz. Általában elmondható, hogy az általánosan alkalmazott anyagokhoz is idomítják őket. Régen pl. a MSZ sok helyen keményebb volt, min az NDK-ban érvényes előírások, mert nálunk csak rosszabb minőségű anyagokat lehetett beszerezni.

Manapság műszakilag ott tartunk, hogy legalább 6 plomba legyen egy villanyórán... :-D
A technika meg olyan fejlett, hogy a digitális villanyórát és a műanyagból készült gázórát is símán lehet mágnesezni! ;)

Oké, akkor mindenki ért többek között ehhez és mindenhez is. :) A tűzoltóék majd cáfolják a sok szakavatott zseni állítását.

"No, azért megkockáztatom, hogy az országos hálózat lényegesen egyszerűbb egy Pentium processzornál. ;)"

Buknád. Eleve nem országos hálózatról beszélünk manapság...persze le lehet szűkíteni erre is. De abban biztos vagyok, hogy a pentiumod belseje egyszerűbb. Én ezt is és azt is tanultam. :)

Azért ne misztifikáljuk. Elsőre Ohm törvénye, Kirchhoff I - csomóponti áramok törvénye -, Kirchhoff II - hurok feszültségről szól -, esetleg u=L*di/dt, i=C*du/dt, legfeljebb némi nonlinearitás holmi sunyi vasmagok telítése miatt. Ezen felül pedig van az aktuális kor technológiája és a szabványok.

Persze, aki a géppisztolyból úgy veszi ki a tárat, hogy előbb felhúzza a fegyvert, utána kiveszi a tárat, majd ellazítja az elsütő billentyűvel a rugókat, annak úgyis mindegy. Ezt egy volt katonatársam ténylegesen előadta. Nem lett belőle sérülés vagy halál, a lőszer senkit sem talált el.

Na, szóval azt akartam mondani, hogy hülyeséget az élet minden területén lehet végezni, és az a legtöbb esetben veszélyes is.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félreértetted. Nem a boiler bekötését misztifikáltam. De elhangzottak itt bátor mondatok - "nekem nem tudsz újat mutatni..." - amelyekre felkaptam a fejemet.

Szerintem misztifikáljunk, mert olyan pofáraeséseket kaptam 20 évvel az egyetem után is, hogy csak úgy néztem.
A notebook törpefeszültsége és a hálózat között van egy óriási különbség: az egyik AC (váltóáram), a másik DC (egyenáram).

Volt szerencsém kiokoskodni, hogy a 24V-os AC mágnesszelepet 24C DC-ről kellene járatni, mert az AC az eszméletlen macera, a fene se akar szórakozni vele.

Ohm törvénye: R=U/I
R = 32 ohm
U = 24 V
I = 750 mA

Az áram mindkét esetben ugyanakkora lesz, baj egy szál se.
Megfogom a másnesszelepet és forró, azonnal megszakítom az áramkört. Felrakom AC-re és nem melegszik, AC alatt 300 mA-t fogyasztott.

A DC-hez szokott népnek fingja sincs, hogy mi az az AC, utána néz mintha ma találták volna fel a fizikát.

:) Igen. A kettő nem ugyanaz. Nagyon nem. Ráadásul nincs is baj, amíg ilyen 19V-os notebook táppal játszadoznak, de amikor a háztartási kisfeszültséget kezdik el "érteni" és saját fej után babrálni, az már tud kellemetlenséget okozni. :)

Nem lesz azonos áram az induktív reaktancia miatt. DC estén:

I = U/R

míg AC esetén

I = U/(R+jωL)

vagy abszolútértékben kifejezve:

I = U/sqrt(R2+(ωL)2)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lásd az aláírásom! Ha kigyullad a ház, vagy valaki meghal a bojler miatt, akkor a nyomozás első lépcsője, hogy ki szerelte! Ha nem tudod igazolni hogy szaki volt, akkor a teljes felelősség a tiéd!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ebben az esetben leginkább az érintésvédelemről szól a dolog. Tehát ha jól van kiépítve a hálózat (pl fírelé csak neki is) , + te is jól kötsz be minden vezetéket (még az átkötő földeléseket is a műanyag alatt). Akkor nem lesz baj. De ha valakit megcsap fürdés közben az delej, akkor az nagyon kellemetlen lesz neked is.

"de az egy darab fém" Nem egészen. Pl ha megütődik az oldala, és (csak) megreped a belső oldalán a zománc, akkor kb 2 évente cserélhetsz védőanódot. Különben gyorsan kilyukad.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

ha mar tudod, mi az a multimeter es hogyan kell hasznalni, valszeg eleg kepzett vagy hozza :)

Én is ezt hittem. Magam kötöttem be a villanybojleremet. (Talán pont olyant, mint a Tiéd.)
Aztán lekapcsolt a túlmelegedésbiztosítéka, kb. 70 foknál. Kicseréltem a hőbiztosítékot, mondván biztos elromlott ... aztán már majdnem 60 foknál is lekapcsolt...
A hiba ott volt, hogy amikor bekötöttem a 220-ba, nem figyeltem rá, hogy a többi zsinórt ne mozgassam. Helyet csináltam a csavarok meghúzásához, és eközben a hőmérőjét kicsit kijjebb húztam. Aztán a hőkapcsoló cseréjénél az újat sem dugtam be ütközésig.
A hőmérőjének ütközésig be kell csúsznia, különben hamis adatot mér, és hamarabb lekapcsol a biztosíték.
Ez persze nem ráz, és garanciát sem teszt tönkre, csak épp nem működik jól.
Ha magad szereled is be, legalább figyelj erre is, azon kívül, hogy ne rázzon meg az áram.
Én azóta is magam szerelem ezeket a dolgokat, de azt gondolom, lehet még pár infó egy szakember fejében, ami több, mint 3 csavar bekötése, még ha nem is látszik elsőre.

mondjuk ez megint a gagyi kategoria

Én logikai alapon közelítem meg a kérdést:

Csak akkor kösd be Te, ha BIZTOSAN tudod mit csinálsz. Abból, hogy topikot indítottál a témában, arra következtetek, hogy nem vagy teljesen biztos MINDEN tekintetben.

Szerintem...

> Sol omnibus lucet.

:)

Ő csak abban nem biztos, hogy a bekötés hogyan hat a garanciára.

Hát, ha ebben nem biztos, hívjon egy villanyszerelőt, kérjen róla számlát, amin feltüntetik, hogy az ilyen és ilyen gyártási számú bojler bekötésének díja.

> Sol omnibus lucet.

igazabol nem szamit, mert a szerviz meg a szerelo ugyanugy tudnak egymasra mutogatni, amig neked nincs meleg vized.

akkor mar egyszerubb, ha bekoti az ember maganak, es masnap vesz egy masikat, amig pereskedik a garanciarol. egy nagysagrenddel kisebb szopas.

Magyarország 2017.
Így szeretjük.

"Ő csak abban nem biztos, hogy a bekötés hogyan hat a garanciára."

Könnyebb volt a hup-on topic-ot nyitnia, mint elolvasni a bojlerhez kapott papírokat, hogy milyen szabályok vonatkoznak az üzembehelyezésre? :-)

Na igen. De akkor már ez is:

http://napirajz.hu/?p=1121

- Bojlerszerelő szakik nem szeretik a flexicsöveket, mást szoktak betenni helyette, nekem ilyenhez nincs szerszámom, a villanyt bónuszban megcsinálják hozzá és nem kell aggódnod.
- A vezéreltre megszakítás nélkül kell menjen a kábel, a bekötés nem tudom pontosan hogy kell kinézzen ha valami miatt elmű ellenőrzést kapsz.

Amúgy magad is megcsinálhatod valszeg kutyát nem fog érdekelni, max ha nem lesz jó, tudod csak magadat szidhatod :) A bojler vízkőtelenítést és anódcserét is te magad fogod csinálni évente-kétévente? Vagy az előző ennek hiányába pusztult bele?

az előző elég vékony volt az illesztésnél. ott megadta magát.
természetesen elolvastam a felhasználói útmutatót és azt írta szakember kösse be, nem azt hogy márkaszerviz stb.
időközben a bojler felkerült. szépen szakszerűen. megkezdte működését.
gondolatom tovább futtattam és kibővítettem annyival, hogy lefotóztam a munkát, valamint működés közben a környezettel. A saját felhőmből csak nem tűnik el a fotó. (szolgáltatói óra cseréknél, valamint munkáim során ahol kötekedni tudnak ott fotózóm.)

Nem akarok trollkodni, de egy 10 éve épült házban miért van villanybojler?
Nem gazdaságosabb a kombi cirkó?

A kombi cirkóval az a baj, hogy gazdaságos, csak kurva kényelmetlen... akarsz meleg vizet, megnyitod, folyik-folyik, kazán észbe kap, elkezd fűteni, amikor felmelegedett, már épp elzártad a csapot. Zuhanyzáshoz is kiváló, amikor megnyitod, kazán fűt, de mivel általában az épület nagyobb hőigényű, mint a meleg víz, ezért nem tud kellően visszamodulálni, ki-be kapcsol, te meg azt veszed észre, hogy a meleg víz hőfoka 30-60 között hullámzik. :)

Nálam is villanybojler van, amíg ki nem tudom építeni a hőszivattyús és napkollektoros HMV ellátást.

Nekünk olyan van, amihe van csatolva egy ~5-10l-es puffer tartály, így rögtön jön legalább langyos viz. Ráadásul a melegviz elsőbbséget élvez a futéshez képest, azaz mikor azt csinalja akkor a futés rész nem megy, nem váltogat ide oda.

Igen, vannak mindenféle hekkelések, hogy kényelmes legyen a kombi cirkó. Nem írtam, hogy váltogat a fűtés és a meleg víz között. Azt írtam, hogy ha egy 20 kilowattos kazán le tud modulálni 10 kilowattig, a zuhanyzáshoz meg kell 5 kilowatt, akkor kénytelen ki-be kapcsolni, mert elforralná a vizet.

nekem kombi kazánom van, de nem tapasztalom azt a jelenséget, amit itt leírsz (mondjuk az enyémhez speciel 20%-os modulációs tartományt ír, ami vígan elég ahhoz, hogy ne legyen liftezés alacsony tartományban sem).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lehet, hogy az a trükk, plusz a pár literes tartály. :)

nincs hozzá hőtároló.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ez nem hekkelés, tök gyári megoldás.

Tudom, hogy gyári megoldás. A kombi cirkó, mint megoldás van ilyenekkel hekkelve, hogy használható legyen.

"A kombi cirkó, mint megoldás van ilyenekkel hekkelve, hogy használható legyen."

a kocsiban is hekkelés a motor vagy a fék vagy az index lámpa, hogy használható legyen? :-)

Nem, az nem hekkelés... ha gázzal akarsz vizet melegíteni, akkor van gázbojler, nyílt és zárt égésterű is. A kombi cirkó kazán egy öszvér, amit toldozgatnak, hogy kényelmes legyen, kazánként is használható legyen és ne foglaljon sok helyet se.

Ha úgy mosogatsz, hogy nyitod a csapot, lecsapatod a eszcájgról a maradékot, elzárod, szivaccsal adsz neki, nyitod a csapot, leöblíted, elzárod a csapot, ellenőrzöd, hogy rendesen elmostad-e, ha nem, akkor ismétlés... akkor az cirkó kazánnal színtiszta pénzkidobás, egy csomó langyos vizet pazarolsz el feleslegesen. Ha mosogatógéppel mosogatsz, akkor meg azért nem spórolsz, mert villannyal melegíted a vizet.

"Igen, vannak mindenféle hekkelések, hogy kényelmes legyen a kombi cirkó"

Nem kell hozzá hekkelés. A(mivel én találkoztam kombi cirkó, pl ami nekünk van), az hivatalosan tud külső puffer tartállyal vagy anélkül is működni, a szükséges csövek benne voltak a kazán megvételekor a csomagban és a leírásban is kitértek rá, hogy mit kell csinálni, ha van tartályod vagy ha nincs. (feltételezem, hogy az összes ilyen)

Nyilván én vettem hozzá külső puffer tartályt. De van olyan is, amihez van beépített tartály (nyilván kisebb, de azért az is bőven elég lehet, ezt mérlegelni kell).

Tartály nélküli megoldás teljesen felejtős.

"Nem írtam, hogy váltogat a fűtés és a meleg víz között."

(ha tartályod van), akkor ezt te nem fogod igazán észrevenni, mert az, hogy éppen nem fűt addig, amíg HMV-et állít elő (1-pár perc) azalatt nem fog leesni a lakásod hőmérséklete több fokkal :-)

Nem a lakás hőfoka esik le több fokkal, hanem a meleg víz hőfoka hullámzik, mert a kazán ki-be kapcsol... :)

Puffer tartály és a melegvíz hőfoka nem hullámzik (vagyis max a kazán hiszterézisének mértékéig).

Két lehetőséget látok:
- nem olvastad el, amit írtunk a puffer tartályról vagy
- nem tudod, mi az

Nem személyeskedés akart lenni :)

mégegyszer mondom, mert látom hogy kb. senki nem figyel: nekem nincs puffertartály a rendszerben és ennek ellenére sem ingadozik a vízhőfok! Ez egyszerűen csak szabályzás kérdése.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azt kell mondjam, hogy hullámzik. Szeretném, ha megmérnéd, hogy a nem teljesen megnyitott csapból csordogáló meleg víz hőfoka 5 másodpercenként hogy változik. Vagy van egy 5-10 literes beépített tartályod a kazánban (mi is a pontos típusa?) vagy kevésbé vagy érzékeny a hőfok változására.

Ez ugyanaz a parttalan vita, mint amit telefon felbontás-ügyben folytattál! Akkor legyen neked igazad: hullámzik, csak én és a családom nem vesszük észre! :)
Csak ez nem tudom, hogy a mi hibánk, vagy a kazáné... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mi a kazán pontos típusa? Megmérnéd a vízhőfokot? Mert legutóbb vendégségben voltam, volt egy modern Baxi kombi cirkó, engem zavart, hogy hullámzik a víz hőfoka, az ott lakókat nem zavarta.

A telefonkijelző felbontásának az ügye fizikai korlát, amit fura lenne, ha meg tudnád haladni, mert az biológiai csoda lenne, de próbáld ki ténylegesen, ne csak bemondásra. Szóval 40 centiről nézd a kijelzőt és mondd meg, hogy 720p vagy 1440p a felbontása egy képnek... ilyen távolból a 720p esetén egy pixel egy átlag telefonon 0,7 szögperc alatt látható, az átlagos ember szemének szögfelbontása viszont nagyobb mint 1 szögperc, a nagyon-nagyon-nagyon jó szeműek esetén megközelíti a 0,6 szögpercet.

Lásd itt: "The maximum angular resolution of the human eye at a distance of 1 km is typically 30 to 60 cm. This gives an angular resolution of between 0.02 and 0.03 degrees, which is roughly 1.2–1.8 arc minutes per line pair, which implies a pixel spacing of 0.6–0.9 arc minutes.[15][16] 6/6 vision is defined as the ability to resolve two points of light separated by a visual angle of one minute of arc, or about 320–286 pixels per inch for a display on a device held 25 to 30 cm from the eye."

Ha szeretnél rekordok könyvébe kerülni, akkor próbáld ki, hogy tényleg látod-e a különbséget, ne csak állítsd, hogy látod. :)

Vaillant ecotec plus 246/5-5. A vízhőfokot digitálisan méri.
A tudományos értekezésbe nem kívánok belefolyni, az állítást továbbra is tartom, a telefonomon jól látszik ugyanazon tartalom kétféle felbontású konverziója közötti különbség. Ennyi és nem több. Jól megkülönböztethető, tehát van értelme a magasabb felbontású kijelző megjelenésének.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Vaillant ecotec plus 246/5-5. A vízhőfokot digitálisan méri."

Oszt? Csorgatod a meleg vizet és nézed a hőfokot...

"a telefonomon jól látszik ugyanazon tartalom kétféle felbontású konverziója közötti különbség"

Ez igaz, a telefonodon látszik, mert van fizikailag különbség. Csak te nem látod 40 centiről... komolyan olyan, mintha azzal kérkednél, hogy egy óra alatt futod a maratont... :/

"Ez igaz, a telefonodon látszik, mert van fizikailag különbség. Csak te nem látod 40 centiről... komolyan olyan, mintha azzal kérkednél, hogy egy óra alatt futod a maratont... :/"

Attól, mert a szem nem tud megkülönböztetni két pixelt, mert már olyan kicsik, még az agy működhet úgy hogy a nagyobb felbontású képet finomabbnak érzékeli.

Én nem ismerem annyira az agyműködést, mint te, lehet, hogy igazad van, de erre egy tudományos igényességű tesztet kellene csinálni, mert amit mondasz az jelenleg csak egy elmélet és a tudományos módszer alapján az elméletedet kísérletileg is igazolni kell.

Vagy hogy egy klasszikust idézzek :-)
"Knowing the answer means nothing. Testing your knowledge means everything"

"Attól, mert a szem nem tud megkülönböztetni két pixelt, mert már olyan kicsik, még az agy működhet úgy hogy a nagyobb felbontású képet finomabbnak érzékeli."

Persze, nyilván.

"Én nem ismerem annyira az agyműködést, mint te, lehet, hogy igazad van, de erre egy tudományos igényességű tesztet kellene csinálni, mert amit mondasz az jelenleg csak egy elmélet és a tudományos módszer alapján az elméletedet kísérletileg is igazolni kell."

Csináltak tudományos tesztetek, abból jött ki, hogy mekkora az ember szem szögfelbontása. A kolléga meg éppen azt próbálja bizonyítanibizonyítás nélkül sulykolni, hogy kétszer nagyobb a szemének a szögfelbontása, mint amennyi egyébként lehetne.

"A kolléga meg éppen azt próbálja bizonyítanibizonyítás nélkül sulykolni, hogy kétszer nagyobb a szemének a szögfelbontása, mint amennyi egyébként lehetne"

Nem.

Olvasd el figyelmesen, amit írt:

"a telefonomon jól látszik ugyanazon tartalom kétféle felbontású konverziója közötti különbség".

Nem azt írja, hogy a a szemének a szögfelbontása nagyobb, hanem mást.

Több lehetőség van:
- jobb a szeme, mint amit az általad idézett anyagban van (gondolom az emberi szem jóságának eloszlása is normál eloszlás, lehet, hogy az övé sokkal jobb, mint az átlag
- nem csak a szem jósága határozza meg ezt a dolgot, hanem más is. Ez lehet az agyműködés vagy ezer más dolog.
- téved
- satöbbi.

Tehát szerintem
(1) fölösleges ezen filózni, mert ha még egyszer előjössz a szögfelbontással, akkor azt kell mondjam, hogy sajnos ez egy igazolás arra, hogy szövegértelmezésből tényleg rossul szereplünk a PISA teszteken :-)
(2) csinálj egy tudományos vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy ő tud-e különbséget tenni, enélkül fölösleges vitázni

Innen már csak ismételjük magunkat, így ha új dolog nem merül fel, nem szeretnék erre szögperces dologra a továbbiakban reagálni, ne haragudj.

"jobb a szeme, mint amit az általad idézett anyagban van (gondolom az emberi szem jóságának eloszlása is normál eloszlás, lehet, hogy az övé sokkal jobb, mint az átlag"

Persze. Nyilván... maratont is normál eloszlás szerint futják, de azért vannak fizikai korlátai mind a két végén, nem nyúlik a végtelenbe a normál eloszlás két vége: ha találsz is egymilliárd embert, akik 4 óra alatt lefutják a maratont, attól még nem fogsz találni tízet, akik fél óra alatt futják, se egyet, aki tíz perc alatt.

"nem szeretnék erre szögperces dologra a továbbiakban reagálni, ne haragudj"

Ez igazán egyszerű: ne reagálj... :D

"Ez igazán egyszerű: ne reagálj... :D"

nem sok értelmét látom, miután a felsoroltak közül kiragadtál egy pontot és valahogy pont nem azt, ami az egész lényege volt.

"Oszt? Csorgatod a meleg vizet és nézed a hőfokot..."
Oszt minek? Mondom hogy nem érezni a hőfok ingadozást. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mutatnád egy perces videót a kazán által mért kimenő vízhőfokról, hogy csorgatod a meleg vizet? Érdekelne a hőfok ingadozása, lehet, hogy kivételesen jó a kazán.

Megnéztem, 57-58fok között ingadozik finoman. Ha ragaszkodsz a videohoz, holnap megcsinálom!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Aha, érdekel, mert egy fokos hiszterézissel hőfokot tartani gázkazánnal eléggé "érdekes", ismerve a kazán szerkezetét. Mellé azért megmérhetnéd a kifolyó víz hőfokát is... :)

Persze, meg mindent.. Mivel a vízhőmérséklet érezhetően nem ingadozik és a hőfokmérő stabil hőfokot mutat, fogadjuk el hogy a gyártó valószínűleg jobban tudja ezt nálad...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A specifikáció szerint nem tud fokozatmentes fűtőteljesítményt... a fránya fizika pedig mindig-mindig közbeszól. Szóval nem mértél kimenő vízhőfokot?

Nincs olyan hőmérő a házban, amivel tudok neked vízhőfokot mérni, ráadásul képes a gyors változásokat lekövetni - emellett még rögzítsem azt is, amit a bojler kijelez. Ha nem hiszed el nekem, hogy nem ingadozik a vízhőfok fürdés közben, akkor ez van, de ettől én meg fogok tudni nyugodtan aludni...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

No, én most épp néztem egy Baxi nemtudommilyen kazánt vendégségben. Faszán ingadozott a víz hőfoka érezhetően 40 és ötvenvalahány fok között, a kazán meg stabilan és büszkén mutatta az 53 fokot... aludj nyugodtan. :D

Először is: ez láthatóan nem ugyanaz a típusú kazán. Másodszor: többször elmondtam, hogy NEM érzékelhető a vízhőmérséklet ingadozás, a családból senki sem tapasztalt ilyesmit, és egyébként a kazán vízhőfok mérője is ezt mutatja, tehát fogadjuk el, hogy nem ingadozik a hőmérséklet tizenvalahány fokokat. Köszönöm, megvolt... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Először is: ez láthatóan nem ugyanaz a típusú kazán. Másodszor: többször elmondtam, hogy NEM érzékelhető a vízhőmérséklet ingadozás, a családból senki sem tapasztalt ilyesmit, és egyébként a kazán vízhőfok mérője is ezt mutatja, tehát fogadjuk el, hogy nem ingadozik a hőmérséklet tizenvalahány fokokat. Köszönöm, megvolt... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nagyon sok kombi cirkó kazánt végignéztem, mindegyik elvérzett ezen a teszten, amelyikben nem volt 5-10 literes puffertartály (azoknál más volt a probléma), az ott lakóknak pedig fel se tűnt a dolog, annyira hozzá voltak szokva, hogy ez ilyen.

Tudom, hogy észrevennéd, mert látod is a 0,3 szögmásodperc alatti pixeleket, pedig nincs rá érzékszerved. Egyszer azért mérd meg. A látásod határait és a vízhőfokodat is.

Lehet, hogy meg fogsz lepődni a mérési eredményeken, hogy mennyire más a fizikai valóság, mint az, amit a csalóka érzékszerveiden át megtapasztalsz és valóságnak gondolsz. :)

Ha a lakóknak fel sem tűnik a probléma, akkor az ugye nem probléma. Az egyéni érzékszervi hiányosságok okozta személyes frusztrációval pedig nem kívánok foglalkozni. :)

https://ufile.io/pyqek

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szimpla klikk, dupla élvezet... HuP!

bár nem felém szólt a kérdés... :-)

Nekem 80 literes tartályom van a lépcső alatt és a kazán hiszterézisének megfelelően hullámzik. Vagyis ha elkezdem folyatni a vizet és mondjuk 10 percig folyamatosan megy, akkor mondjuk (becslés) a kezdeti 50 fokról 45-re leesik a hőfok, amikor is bekapcsol a kazán és felfűti 50-re.

Kombi cirkó kazánnal van tartályod? :)

Egy ilyenem van (ha jól emlékszem): Logamax U012-24 K
Vagyis nem cirko kazán, hanem a helyiség levegőtől független zárt égésterű gáztüzelésű átfolyós fűtőkészülék, elektronikus gyújtással és beépített melegvíz termeléssel

:-)

+ egy buderus 80 literes tartály. (80 liter fölöslegesen nagy, de a lépcső alatt elfér bár ma már valószínűleg olyat vennék, aminél egyben van egy kisebb tartály a kazánnal. Ez kb 10 éve volt). De tartály nélkülit semmiképpen sem vennék még akkor sem, ha egyenletesnek érezném a melegvizet, mert nem szeretném, ha minden csapnyitáskor bekapcsolna a fűtés, úgy gondolom, hogy kisebb a meghibásodás, ha kevesebbszer kapcsol ki-be a készülék.

https://buderus-hu.boschtt-documents.com/download/pdf/file/72111800.pdf

Értem, de a szálban kombi cirkó kazánról volt szó, ami mellé nem szokás se puffertartályt, se HMV indirekt tárolót tenni, mert nem arra van tervezve.

"Értem, de a szálban kombi cirkó kazánról volt szó"

Értem, de a "kombi cirkó kazán" egy nem túl pontos meghatározás és az emberek (átlag szerelő is) simán beleért mindent, ami fűt vagy melegvizet ad. És így már lehet mellé kötni HMV tárolót :)

A varázsszó: átfolyós. Amögé hiába raksz bármit, az csak csökkenteni tudja a hiszterézist. Szerintem...

Kombi cirkó kazánt nem szoktak puffertartályba kötni... vagy nem tudod, mi a puffertartály és kevered az indirekt fűtésű HMV tárolóval, de azt se szokták kombi cirkó kazánnal kötni. Egészen pontosan milyen elrendezésre gondolsz?

Jó, jó, nem vagyok vízszerelő, ezt tény és úgy tűnik egy harmadik lehetőség jött be vagyis, hogy én nem tudom, mi a puffer tartály :-) (na jó, tudom, csak kicsit szabatosan fogalmaztam, gondoltam, elég lesz...)

azt hiszem, hogy indirekt fűtéső HMV tárolóra gondolok még ha nem is szakszerűen fogalmaztam (és nem is vagyok biztos benne, hogy ez a precíz neve, de talán ez már mindegy), aminek négy kivezetése van. Kettőn megy ki be a kazán által melegített víz, kettőn pedig ki be a HMV és van benne egy csőkígyó.

Egy ilyet ha bekötsz a kombi gázkazánhoz, akkor többet nem kell attól tartanod, hogy a csap kinyitásakor, elzárásakor ki-be kapcsol a gázkazán, mert csak akkor kapcsol be, ha a tartályban lévő HMV hőfoka leesik.

A másik lehetőség, hogy a kazánodban már van ilyen (nem feltétlenül ilyen felállásban bekötve, de a használat szempontjából a lényeg ugyanaz, talán ez a felállás a rétegtöltésű melegvíztároló elnevezésen fut, nem tudom)

Az enyémhez pl. gyári kiegészítőként illeszthető melegvíz tároló.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azért 5 kW-al nem csinálsz sok melegvizet, a 10 l/perchez kell a 24. Meg azért sok kombicirkó már nem csak teljesítmény feléig, hanem annak 1/3-1/4-ig is lemodulál. Szóval ennyire nem szarok a kombik :)

A most vett Baxi Duo-Tec+ 28-as kazánom 1/7et tud.

Alapvetően van egy minimum, ami alá nem mennek. A 28-as kazánod egyhetede ugyanúgy 4 kW mint egy 16-os kazán negyede... :)

Én ezt értem,de egy 28-as kazán 1/4-el amit az átlag kazánok tudnak, az már elég gáz lenne.

Az abban az esetben igaz, ha 10 liter/perc átfolyással zuhanyzol 50 fokos vízben, de - ne haragudj - ezt nem hiszem el... :)

Ha viszont 30 fokos vízzel zuhanyzol és 5 liter/perces takarékos zuhanyfejjel, akkor az 5 kW már éppen sok. Ha 25 fokos vízzel szeretsz zuhanyozni, akkor még a 10 liter/perces zuhanyfejjel is bőven elég a 7 kW, az 5 liter/perces zuhanyfejjel 3,5 kW elég.

Akkor az a baj, hogy nekem nincs takarékos zuhanyfejem, ezért nem kapcsol ki a cirkó zuhanyzás közben :)

Puffer tartály a megoldás. Anélkül tényleg kényelmetlen (részemről kizáró tényező annak a hiánya). Van olyan cirkó, amivel egybe van építve a puffer tartály van, ahova te rakhatsz külön.

Indirekt tárolóm van, szóval nem érint amúgy a problémakör.. :) Csak a modulációra írtam, hogy hol tart a tudomány...

Én nem így tapasztaltam, bár kellett vagy 2 hét, mire megszoktam a bojlerhez képest, de ez a készülék tud szinten tartani hőfokot, csak azt kellett kitapasztalni, hogy a csap melyik állásban ad megfelelő fürdővizet :-)

A konyha messzebb van a kazántól, ergó mosogatáskor sok hideg víz elfolyik, mire odaér, de ez pont így ment annó a bojler mellett is.

"csak azt kellett kitapasztalni, hogy a csap melyik állásban ad megfelelő fürdővizet :-)"

Igen, alapvetően akkor van hőfok hullámzás, ha nem találod el azt a diszkrét modulációs értéket, amivel tartani tudja az adott térfogatárammal a beállított hőfokot. A többi egyszerű fizika... ha 10 kW kell ahhoz, hogy pontos hőfokon tartsa a meleg vizet, a kazán meg tud például 8 vagy 12 kW teljesítményt, akkor hullámozni fog a hőfok, ahogy kapcsolgat a 8 és a 12 kilowatthoz tartozó gázmennyiség között.

Nos, szerintem ez ettől sokkal egyszerűbb:
tételezzük fel, hogy ha maximumra nyitom a meleg vizet, ez pár másodperc alatt tűzforró lesz, ami nem éppen ideális.
De ha kicsit elfordítom a csapot a maximum melegről a hideg felé, attól még a kazán ugyanúgy fűt, a meleg víz hőfoka ugyanannyi marad, de a csapból kifolyó víz már pont kellemes lesz, mert a hideggel keveredik.
Ha 0 fok a köztes állás, 90 fok a meleg, -90 fok a hideg állás, akkor a számomra ideális fürdővíz olyan 70 fok környékén áll elő.
A te példád szerint a kazán 12KW-al fűt stabilan, és a hideg vízzel keveredve lesz jó a fürdővíz!

Ahogy kevered hideg vízzel, úgy csökken a meleg víz térfogatárama és így egyre kevesebb lesz a szükséges teljesítmény.

A példádban ha teljesen balra teszed a kart, akkor fog folyni 10 liter/perc hideg víz és 0 liter/perc meleg víz. Ha középre teszed, akkor fog folyni 5 liter/perc hideg víz és 5 liter/perc meleg víz. A teljesen jobbra teszed a kart, akkor pedig 0 liter/perc hideg víz és 10 liter/perc meleg víz fog folyni. A csapból mindig 10 liter/perc fog folyni.

A kazánnak viszont ez nem mindegy, mert a kimenő 50 fokos meleg vízhez 24 kW kell 10 liter/perc esetén: tetszőleges 0-10 liter/perc közötti térfogatáramnál nem tud 0-24 kW között tetszőleges értékben fűteni, csak diszkrét pontokon 4-8 kilowattos lépésekben, ezért kapcsolgat a diszkrét teljesítmények között.

Biztos igazad van, nem értek a kazánhoz, de azt hogy magyarázzam el, hogy nem hullámzik a meleg víz hőmérséklete?

Hullámzik az, kénytelen, hacsak nincs egy pár literes puffered vagy tetszőleges teljesítményre beállni képes kazánod van (kerestem, nincs ilyen), maximum nem vagy rá érzékeny... :)

Inkább a puffer tartály a megoldás, elég érzékeny vagyok a hőfok ingadozásra fürdéskor :-)

Mekkora puffertartály? :)

Megnéztem a kézikönyvét, aszerint van benne egy 8L-es tágulási tartály. Ez az? (mondom, nem értek hozzá)

Nem.

De ezt honnan veszed, hogy nem fokozatmentesen kapcsolgat a kazán? Folyamatos lángmodulációja van 10+ éve mindnek. Olyan van mostanában (illetve már az én lassan 10 éves kazánom is tudja), hogy extrém módon le tudja csökkenteni a teljesítményt, ehhez lekapcsolja az égősorok egy részét, de ami ég, azt fokozatmentesen állítja (saját szememmel látom, beindul, ég nagy lánggal, aztán szépen egyre alacsonyabb lesz a lángmagasság, nem ugrándozik).

"De ezt honnan veszed, hogy nem fokozatmentesen kapcsolgat a kazán?"

Be tud állni 8.24 kW teljesítményre? Melyik? Mert én tavaly néztem jó sokat, mindegyik diszkrét teljesítményekre tudott beállni 2-4 kW lépésekben.

A diszkrét teljesítmények között ott figyel a nulla is - nagyon alacsony teljesítményigény esetén on/off fog működni szerintem...

Mérni nem mértem, de ha folyamatosan változik a láng, akkor ott nem lépcső van. Te hogy állapítottad meg, hogy nem fokozatmentes a lángmoduláció?

2 random gázkazán leírásából:
Olcsóbb:
- folyamatos elektronikus lángmoduláció
Drágább:
- a maximális teljesítmény 14,5 - 100%-a közötti fokozatmentes teljesítményszabályozást biztosít, lehetővé teszi, hogy a kazán szinte minden üzemállapotban folyamatosan működjön, elérve a lehető legmagasabb hatásfokot.

Általában vagy rögtön hallani lehetett, hogy diszkrét vagy ha nem, akkor megnéztem a szervizkönyvet (ami nem a user manual), amiben leírják, vagy ha nem írták le, akkor megnéztem a doksi alapján a konkrét gázszelepet és a vezérlést, hogy mit tud.

Kondenzációs üzemmódban tartani egy gázkazánt úgy, hogy tetszőleges gázmennyiséget beállítasz és a hozzá tartozó légmennyiséget is pontosan hozzáállítod, hogy az égés tökéletes legyen, az egyfajta művészet... fali kazánnál nem szórakoznak ilyenekkel, beállítanak néhány diszkrét értéket a gyárban, aztán abból a táblázatból dolgozik a vezérlő, ha meg valamelyik paraméter kilóg a normál tartományból, akkor leáll és sípol. Az emberek többsége elvan ezzel, a többiek meg vesznek tárolós vízmelegítőt.

Ja, hozzátenném, hogy vegyipari gépészként egy éven át voltam erőművekben heti egy napot szakmai gyakorlatként és ipari automatizálás szakirányon végeztem mérnökként.

Akkor az összes gázkazán leírása hazudik. De amúgy én csak akkor érzékeltem egy sima mezei 10 éves kéményes gázkazánon a melegvíz hőmérsékletének az ingadozását, amikor a HMV NTC rossz volt, miután kicseréltem, utána biztos nem ugrándozott 5 fokokat fel és le. Vagy csak érzéketlen vagyok rá.

"Akkor az összes gázkazán leírása hazudik."

Melyik kazán leírásában találkoztál azzal, hogy explicit leírták a fokozatmentes teljesítmény szabályozást?

"De amúgy én csak akkor érzékeltem egy sima mezei 10 éves kéményes gázkazánon a melegvíz hőmérsékletének az ingadozását"

Ez is kombi cirkó?

"amikor a HMV NTC rossz volt, miután kicseréltem, utána biztos nem ugrándozott 5 fokokat fel és le. Vagy csak érzéketlen vagyok rá."

Mérd meg. Az a leghasznosabb. Én mérek mindent, nem saccolok. :)

"Melyik kazán leírásában találkoztál azzal, hogy explicit leírták a fokozatmentes teljesítmény szabályozást?"

Fentebb kettőből is idéztem (Baxi).

"Ez is kombi cirkó?"

A leghitványabb Junkers Euroline kéményes.

"Mérd meg. Az a leghasznosabb. Én mérek mindent, nem saccolok. :)"

Lehet, hogy jobb, ha nem tudom az igazságot :D

"Fentebb kettőből is idéztem (Baxi)."

Na, megkérdezem, hogy tegnap egészen pontosan milyen ilyen Baxi kazánt néztem meg, mert az fokozatmentesen be tudott állni néhány fix értékre.

"Lehet, hogy jobb, ha nem tudom az igazságot :D"

Én a mérésben hiszek. :)

Itt 3-nál is szerepel a "fokozatmentes" kifejezés:

http://www.kazankereso.hu/baxi/

A "folyamatos" meg az összes többinél, ami végül is lehet, hogy nem fokozatmentes.

1.) "áram körről" legyen inkább áramkörről
2.) Nincs már éjszakai áram, csak vezérelt fogyasztásmérő, ami akár nappal is, akár többször is bekapcsolhat, akár úgy, hogy éjszaka egyszer sem kapcsol. Teljesen esetleges, a szolgáltató által tapasztalt fogyasztási görbétől függ.
3.) A vezérelt óránál egyedül kismegszakító szakíthatja meg az áramkört, a fogyasztókat direktben kell bekötni szabvány szerint, valamint a vezetékezésnek is direktben kell történnie. Konnektor, kapcsoló szabálytalan. Több okból. (De pl. kazánnál kötelező...de ez mindegy.)

Egyébként bekötheted, mert ha elbarmolod annyira, hogy tönkremegy, az úgyis nyilvánvaló lesz és a gari nem vonatkozik rá. De el nem tudom képzelni, hogy egy ilyen faék egyszerűségű dolgot hogyan lehet elbarmolni. Három rezet kell kötni és két vízvezeték ágat. Ha teheted, használj érvéghüvelyt a jobb kontakt miatt.

ebben az a szép, ha szabályosan kötöd be - azzal a lendülettel veszíted el a bojler garanciáját (lévén levágtad a vezetéket).

Erre van konkrét ügyből kifolyólag közvetlen tapasztalatod vagy urban legend? Mert több embertől hallottam már, de senki nem tudta igazolni és a gyártók se igazolták vissza. Vezérelt tarifára nem is tudnád másképp szabályosan bekötni.

Igen, vezérelt tarifára máshogy nem tudod _szabályosan_ bekötni, mert elvileg fixen kell.
Mondjuk nem tudom, h mennyivel fixebb egy kapcsolótáblába való bekötés, mint dugó-aljzat beszerelése egy műanyag kötődobozba :-)

A tapasztalat onnan jön, hogy
1) a bojler vásárlásakor megkérdeztem az eladót, h levághatom-e a dugót a kábelvégről (-> fix bekötés) igen, de garvesztés
2) uezt megkérdeztem a Démászos emberkétől is, azonos választ kaptam.

Ps: nálam elfogadták az, hogy a vezérlet áram egy aljzatban végződik a kazánházban, abba a bojler van bedugva. Ellenőrizték, hogy a bojleren kívűl van-e más fogyasztó (értsd: ha a bojlert lekötik, nincs fogyasztás).

És ha a bojler helyett mást dugsz bele?
Vagy egy elosztóval a bojler mellé még valamit?

Szóval pofon a szarnak. Ha jönnek ellenőrizni, úgyis csak az lesz bedugva, amiről tudnak.

Mondjuk ha fizeted a villanyt nem mindegy mi van bedugva? A fűtermelő melegházad infra lámpája vagy a villanybojler? Ez is mekkora faszság.

a bojler jellemzően éjszakai áramról megy, az meg ugye más tarifa, tehát az árkülönbözetből keletkező haszon az bizony lopás.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

éjszakai áramról vezérelt áramról.

?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az éjszakai áram neve már régóta vezérelt tarifa, többek között azért, mert nem csak éjjel van. :)

ahhh, részletkérdés. Nekem nincs ilyen, úgyhogy én még erre emlékeztem... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

vezérelt áramról Itt ugye a csúcsidőkizárásos mérésre gondolsz?
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nincs már éjszakai áram. Vezérelt áram van. És a tarifa azért más, mert a vezérelt áram csak napi min. 8 órában van. Ezért olcsó.

És azért van így, mert a mvm ide tolja be a hálózat éppen jelentkező feleslegét ami nélkül le kéne vezérelni paksot ami egy pár nagyságrenddel nagyobb költség és macera.

Mit gondoltál, csak úgy puszira adják olcsóért?

ha a lopástól elvonatkoztatunk, akkor fel van sorolva, hogy milyen típusú berendezések dughatók fel a hálózatra.
(bojler, hőtárolós kályha, etc)
Mivel nem garantált sem az, hogy mikor, sem az, hogy mennyi ideig van delej (talán csak az, ha van - akkor minimum 15percig van), csak olyat szabad rákötni, ami ettől nem "károsodik".

Pl mosógépet nem célszerű rákötni, mert nem ideális, hogy program közben 2 órára megáll...

Pont nem ez az oka. A tarifa az oka és semmi más. A mosógépet nem zavarja, ha a programja közepén megáll, majd három óra múlva újra elindul. Már ha olyan gép, ami folytatja a programot.

igen. valószínűleg a ruhádat sem zavarja, hogy 5perc helyett 50percet figyel a 60 fokos(ról induló) vízben pl.
Nem tudom pontosan milyen sorrendbe dolgozik a mosógép - lehet, hogy teljesen üzemszerű, hogy órákat állnak a ruhák a melegvízben.

A mosógépről volt szó...De ez olyan "Nem hiszed? akkor mondok mást!" szerű volt.

Tehát nem volt tényleges tapasztalat, csak urban legend pletyka a kereskedő részéről.

Nekem van ismerősöm, akinek szó nélkül javították garanciában, pedig levágta a fix kötéshez. Egy pert simán megérne a dolog, ha mégis szopatnának, mert nincs sehol leírva és különben is faszság, mint garanciavesztési indok. Valamikor elterjedt a pletyka és azóta kiirthatatlan a köztudatból.

Nettó ökörség ez a garanciavesztés, ha levágod a gyári vezetéket. Több okból is, nem sorolom. A garanciavesztést max. az okozhatja, ha nem szaki köti és a vásárlás másnapján szénné égve visszaviszed, hogy: ez rossz. Ezt valami péknek képzett eladó mondhatta a kollégának, aki benyelte simán.

Idézet:
Egy pert simán megérne a dolog

Vegyél egy villanybojlert.

:)

Vettem. Sehol nem volt írva, hogy garanciavesztéssel jár, a kereskedő bármit mondhat, az az irányadó, ami írva van.

Legyen per is!

:)

Két hónapja járt le a garancia, szóval én nem leszek rá jó tesztalany, de nem szoktam bedőlni mindenféle urban legend pletykáknak.

Nomostan az a beöntött vezeték is be van valahova kötve - annak a helyére kötöd be a vezérelt áramot, aztán jónapot.

Khm...
Az én Duhaj bojleremen semmiféle levágni való vezeték nem volt.
Van viszont egy csoki, abba kell belekötni az érkező vezetéket.

Ilyesmire azt szoktam mondani, hogy akkor csináld, ha már láttál valakit munka közben, aki ilyet csinált és nagyjából tudod, mit kell csinálni.

Én anno magam építettem ki a csöveket, villanyvezetéket, tartókonzolt. Szopás, de szakember augusztusban decemberre tudott volna mondani időpontot, amikor felteszi.

Kicsit megfogyatkozhat a létszám a családban hibás bekötésnél.

Ugye a villanybojler szokta kinyírni a családtagokat zuhanyzás közben.

Hívj szakit, papírozzon le ÁFÁ-val mindenestül, vagy küldd el a sunyiba.
Vállaljon büntetőjogi felelősséget a bekötésért, írjon papírt és számlát.

Ha villanyszerelő építette ki a rendszert szabályosan, ahogy az a topicindítóban fentebb írva vagyon, továbbá 3 darab jó esetben 2.5mm-es vezetéket kell egy csoki ellentétes oldalába kötni, akkor csak egyetlen kitétel van a delikvenssel szemben: aki beköti ne legyen színvak.
Kvára nem szükséges szaki 3 vezeték csokival összekötéséhez. Elég egy leáramtalanított hálózat és egy csavarhúzó. Egy ilyen kardinális problémához szakembert sokpénzért? Hajrá. (alapvégzettségem Erősáramú Villamosenergiaipari technikus, továbbá érintésvédelmi felülvizsgáló)
Semmi sem írja elő villanybojlerek esetében, hogy csak szakember szerelheti fel/kötheti be, lásd nem jár garanciavesztéssel, ha te magad rakod fel/kötöd be.

Nem hiszem el, hogy 3 napja rugóztok egy ilyen piszlicsáré 5 percet igénylő problémán. Ennyire unatkoztok? De jó nektek.

Semmi gond, nem kötelező. Ha te vállalod a felelősséget, akkor azt csinálsz amit csak akarsz! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mindez addig igaz, amíg nem lesz nálad egy lakástűz, ahová a tűzoltók vonulnak és ki nem derül, hogy elektromos oka van. Onnantól az akarásod súlyos büntetésbe kerülhet. Igaza van a fenti hozzászólónak, hogy ez nem egy eget rengető probléma, de én már láttam olyan bekötést hasonlóan magabiztos "többek között mindenhez is értek" tipusú embertől, hogy a földelést rákötötte a vízvezetékre. A KPE csövek korában!!!! Potenciális családírtó. De ő már mindent tud, mert látta és a Béla a kocsmában mondta is, hogy az úgy jó lesz, de most igyunk még.

Szerintem én is pont ezt mondtam. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem, nem fejtetted ki. :)

"én már láttam olyan bekötést hasonlóan magabiztos "többek között mindenhez is értek" tipusú embertő"

Apósom nem "többek között mindenhez is értek" ember, de a lakásukban az összes gázcsövet és falon kívüli vízvezetéket földelésnek használja és nem tudtam neki elmagyarázni, hogy az igaz, hogy le kell földeni a fém dolgokat, viszont nem szabad földelésnek használni.

Jézus

Nem. Após. :-P

A gázcső földelésnek használatának legfőbb érve az volt, hogy mindenki így csinálja a házban. Mondtam neki, hogy életveszélyes, próbáltam elmagyarázni, de nem sikerült meggyőznöm.

Erről kb 1 éve beszéltem vele és utána az egyik barátnál megtörtént egy olyan eset, hogy észrevette, hogy meleg, majd nagyon meleg (nem lehetett már megérinteni) lett a gázcső a lakásban bizonyos helyen.

Kihívtak egy szakit (de valami egész soká és máig nem értem, hogy nem rázta meg őket az áram (ÁVK nem is volt egyébként)) és kiderült, hogy valami érintésvédelmi probléma volt, örülhetnek, hogy nem haltak meg (lehet, hogy jól szigetelt a papucsuk??), viszont cserébe kaptak egy egész magas villanyszámlát (mert sokáig "fűtöttek" a gázcsővel).

Apósomnál főleg az tűnik aggasztónak, hogy ha mondjuk a szomszéd használja földelésnek a csöveket és más hal meg miatta...

+1

Én is magam kötöttem be 9 éve, pedig nem csak ennyi volt vele a teendő. Nem egy nagy történet.

Mondjuk az elektromos hálózat hagy maga után itt némi kívánni valót, igaz az előző tulaj után így is hatalmas volt a fejlődés, mert mikor megvettem hosszabbítók és összekötött, szig. szalagozott madzagok mászkáltak itt mindenfele, 0,25-ös madzagon ment a villany fűtés, stb. Dráma volt. Most fényévekkel jobb, de lehetne még hova fejlődni. Mondjuk az első dolgom a villany bojler, házi vízmű, mélykúti szivattyú útvonal miatt egy fi relét begyógyítani a rendszerbe.

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Én villamosmérnöki kart végeztem, de szakit hívnék, mert nem vagyok villanyszerelő.

A villanybojler nem játszótér, folyamatosan évről-évre gyártja a hullákat.

Kérdezd a villanyszerelőket, akik helyszínelnek, topikok vannak róla.
- hajszárító a fürdőkádba: 95% halál
- hajszárító a fürdőkádba FI relé mellett: 50% halál

Az a gond, hogy az ember jobban vezeti az áramot, mint a víz, ezért rajtad fog keresztülmenni a nafta. A víz abban segít, hogy eljusson hozzád az áram, utána már rajtad megy.

Csak azt akartam mondani, hogy ne itt spórolj, hanem máshol. Ide kell a szaki.

Villamosmérnök vagy? És a hajszárító a fürdőkádban urban legendet elhiszed?
Valamint FI relé mellett 50% halál?
https://www.youtube.com/watch?v=q_XlOmT2Vl8
Ajánlom neked továbbá:
https://www.youtube.com/watch?v=dcrY59nGxBg

Max ha telerakod fürdősóval vagy közel esik a szívedhez (akkor is csak FI relé nélkül).

Gondolom kicsit sem zavar, hogy 110V-on próbálják és a halálos feszültség 150V-nál kezdődik.

Nana, ez egyéni érzékenység (bőrellenállás, egészségi állapot, stb) kérdése is! 50V- már simán halálos erősségű túl lenni!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> a halálos feszültség 150V-nál kezdődik.

Te valóban villamosmérnök vagy?

és Mikulás is másodállásban

+1

Szívleállást áramerősségtől függ nem a feszültségtől. Egyéb károsodások esetén meg kb. mindegy, hogy 110V vagy 220V ott az számít, mennyi ideig áll fenn.

Igen, 200 ohm és 3000 ohm közötti ellenállásod van.

Az áram sajnos kevésbé érthető, mert relatíve kevesen szoktak ampermérővel sorba kötve halálos áramütést szenvedni.

Inkább a feszültséget jelölik meg veszélyforrásnak, mert bár nem ad pontos eredményt, viszont jobban megfogható, mintha 100mA-t írnál. A népnek fogalma sincs arról, hogy mi az a 100 mA.

A dupla feszültség dupla rizikót jelent, a félfeszültség meg duplaakkora kábeleket a falban. :)

A 110V még nem annyira veszélyes, de rengeteg trafó kell, mert nagy a veszteség, rövidebb úton lehet csak komoly veszteség nélkül szállítani.

"Inkább a feszültséget jelölik meg veszélyforrásnak, mert bár nem ad pontos eredményt, viszont jobban megfogható, mintha 100mA-t írnál. A népnek fogalma sincs arról, hogy mi az a 100 mA."

25-30mA a halálos "adag. Ez alapvetés. A feszültséget meg azért adják meg, mert 12V nem tudja a halálos áramennyiséget áttolni rajtad. Mivel 56V-os feszültségű hálózat és berendezés nem nagyon van, így a 230V-os határt jelölik meg a veszélyzóna aljaként. ezzel találkozik a mezei polgár. A dupla feszültség nem jelent dupla kockázatot. Semmiképpen. Ez az állítás igazi kocsmai urbanlegend, ilyenekkel oltogatják a józsik egymást. Hú mekkora kockázatot jelenthet a taser sokkolója, ami 500000 V feszültséggel sokkol. Egy egészséges felnőtt izomgörcsöt kap tőle, de utána élheti tovább az életét. :D Ha jól számolok a te mondatod alapján, akkor ez 4550-szer nagyobb kockázat...pedig nem.

Itt aztán nincs különbség 110 V vagy 230 V között.
Mint láthatod már néhány V is elég volt, hogy áthaladjon az ember ujján, ahol el volt vágva.

Gyakorlatilag egy 9V-os elemmel is megölheted akár magadat, ha két oldalon megfelelő helyre magadba szúrsz két elektródát.
Ha meg már áramkörbe kerültél, akkor az áram erőssége számít (és váltóáram esetén a frekvencia is ha jól tudom).

Ezt a 9V-os gyilkosságot megnézném. :) Hacsak nem boncolod előbb az áldozatot, hogy a szívizomba szúrt elektródákon vezessed bele ezt a 9V feszültséggel hajtott áramot. :D De addigra úgyis meghal. A veszélyesebb az egyenáram egyébként. Több okból is.

En a sziv tajakan mondjuk ket oldalt a bordaknal beleszurt injekcios ture kotott 9V-os elemre gondoltam. Szerintem nem lehetetlen kivitelezni elo embernel :)
De azt hiszem ezt max Eszak-Koreaban lehetne ellenorizni..

Villamosmérnökként meséld már el nekem, hogy mettől meddig törpefeszültség, mettől meddig kisfeszültség és honnan indul a magasfeszültség. De igazából mindegy is, ugyanis ez a 150V-nál kezdődik mondat abszolút baromság. Bocs! 25-30mA a halált okozó áramérték. Ezt 90V is áthajtja a testeden a megfelelő körülmények között. 60.000V sem vág agyon, ha kis áram folyik át rajtad, csak megugrat. Ergo 110V-os feszültség is tud halálos áramütést okozni, ha a testedből kilépő áram útja kellően biztosított és a belépő áramkör áramtartaléka a kellő áramerősséget biztosítani tudja. Ezért nem játék ez. Ezért tanítják, tanulják és nem "látják" itt-ott aputól, szomszédtól.

+1... Akit b...ott mármeg beázott gyújtókábel autóban, az tudja, hogy a nagyfesz is túlélhető :-p

Esetleg aki szerelt régi TV-t/Monitort, az tudja, hogy a képcsőhöz szaladgáló 25-27000V feszkó segít nagyot ugrani, de max. abba lehet belehalni, ha az ugrás végén a falnak csapódsz. :)

Na az meg a másik... :-)

> Kvára nem szükséges szaki 3 vezeték csokival összekötéséhez.

Legutóbb sikerült meglocsolnom a szivattyút öntözés közben. Szerencsére nem csokival kötötték össze azt a három vezetéket.
Nem ismerem a sztorit, de a történet valószínűleg a fürdőszobában játszódik.

Volt szerencsém a mosógép hosszabbítókábelét földre rakni, mert rövid volt a vezetéke. Utána lehetett remegni, amikor a mosógép 2-3 milliméteres vizet csinált, hogy vajon a hosszabbító mennyire vízálló. Úszott a vízben.

A fürdő elég gáz egy hely, mert zuhanyzás közben mindenhova jut víz, kicsapódik, folyik, stb...

Annyit akartam mondani, hogy 3 vezeték összekötése a fürdőszobába nekem rohadtul nem triviális.

Volt ott bojler. Vízvezetékszerelő tette fel és villanyszerelő kötötte be. Most ki kell cserélni. Nem nulláról kell megépíteni mindent.

Annyira triviális kicserélni, mintha otthon csaptelepet cserélnél és egy konnektort. Ezekhez mindenképp szakembert hívsz?

Áram alatt sosem szerelek, biztosíték le, matat, biztosíték fel. Legutóbb nálunk az egyik szakit megrázta az áram. Nagy baj nem volt, magához tért és folytatta tovább a szerelést feszültség alatt.

Sajnos a szakemberek fele tök idióta, ezért az sem mindig segít a problémán, ha hívsz.

A mosógép rendre kivágta a FI relét mert csak 16A-est raktak be építés után. Megoldás: berakott egy rosszat garanciális szerelésként, mondván, hogy azt úgysem fogja kiverni.

Ezért írtam, hogy papíron dokumentáljon mindent, ÁFÁ-val fizetve.
Akkor talán nem próbálkoznak olcsó trükkös megoldásokkal.

Vajon hány patkolt biztosíték van hálózatba kötve az országban?

> Sol omnibus lucet.

"A mosógép rendre kivágta a FI relét mert csak 16A-est raktak be építés után. Megoldás: berakott egy rosszat garanciális szerelésként, mondván, hogy azt úgysem fogja kiverni. [...] Ezért írtam, hogy papíron dokumentáljon mindent, ÁFÁ-val fizetve."

Papíron dokumentálva és számlával se lesz jobb a helyzet.

Ezek után melyik a jobb:
a, megcsinálod magad, mert alapvetően értesz hozzá és tudod, hogy kell jól csinálni.
b, lesz papírod, hogy ki tehet arról, hogy agyonvágta valamelyik családtagod a mosógép.

Sajnos jogos.

"Papíron dokumentálva és számlával se lesz jobb a helyzet."

(megfelelő nagy mintával) Jobb lesz, ezen ne vitatkozzunk. Ha a szakinak egy írást kell adnia arról, hogy milyen javításokat, módosításokat csinált, az hatással van a pontosságára. Persze van, aki annyira gátlástalan, hogy még az sem, de gondolom, őt nem engeded be a lakásba :)

"A mosógép rendre kivágta a FI relét mert csak 16A-est raktak be építés után."

A "FI relé" leginkább 30 _milli_ Amperes szokott lenni, nem 16 Amperes.

Nézz meg egy fi relét!

Két adat van:
- max áram - 16A, 40A, ..
- max megengedett különbség a 2 vezeték áramában: 10mA, 30mA, ...

Nem véd túláram/rövidzár ellen, az a 16A a terhelhetősége. Nem leold ha túlterheled, hanem összeégnek az érintkezői és hibaáramra sem old le.
(persze van kismegszakítós ávk is).

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

És most bent vagy egy rossz ÁVK? Mert akkor most már nem csak a mosógép szar (annak legnagyobb eséllyel a fűtőbetétje zárlatos) :D

Vagy a tápon lévő szűrőkondik sz@rok...

A dolog nem egyértelmű:
- a mosógépnél az ÁVK rendre kivágott
- a szerelő berakott egy másikat, ami nem vágott ki, azt mondta, hogy a teszt gombja rossz, azt nem érdemes nyomogatni
- a meleg kicsapódott a gégecsöveimben, elkezdett folyni a víz lefelé és az egyik kültéri konnektorom feketére kiégett földeléssel együtt
- miután láttam a végeredményt, elkezdtem gondolkozni, hogy mit csinált ilyenkor az ÁVK
- eszembe jutott a szerelő megjegyzése a hibás teszt gombról...
- cseréltem a konnektort
- cseréltem az ÁVK-t
- a gégecsövet kitömtem szilikonnal, hogy ne folyjon benne a pára
- minden megjavult

A kérdés, hogy a mosógépnek mi köze volt a problémához, igazából rendre az csapta ki a régi ÁVK-t.
De volt mellé egy feketére égett konnektor is a buliban, ami miatt nem egyértelmű.

Közben hülyének néztek a boltban, amikor belülről IP védett konnektort kerestem.

Próbáltam magyarázni, hogy az eső igazából a gégecsőből esik, mindenki nézett, mint rozi a moziban.

Egyik építész haverom mondta a szilikon gumit. Kitömtem és megszűnt az eső.

"a szerelő berakott egy másikat, ami nem vágott ki, azt mondta, hogy a teszt gombja rossz, azt nem érdemes nyomogatni"

kemény :-)

Ez lett volna az a pillanat, amikor előveszem a telefonomat, hangfelvételt készítek arról, amit mond és megkérdezem tőle, hogy most akkor mi legyen, jelentsem fel vagy jelentsem fel?

Fiatal voltam még, sokat elhittem.

Az igazság, hogy nem akart vele dolgozni. Egyrészt a 16A az mindenképp kevés egy lakásnak, kevesebb, mint 4KW a teljes fogyasztás, a hajszárító elviszi a felét.
Új lakás, ezt rakta bele.

A másik a gégecsőben csepegő víz. Eltartott volna egy darabig neki megtalálni, hogy egy 80 nm-es lakásban melyik cucc rendetlenkedik alkalomszerűen.
Minden egyes lámpát / konnektort kibontani és megnézni, hogy vannak-e zárlatra utaló elszíneződések.

Egyszerűbb volt munkalapot kitölteni és betolni egy szart helyére.

"Fiatal voltam még, sokat elhittem."

jaja, fiatalon én sem tudom, mit csináltam volna az adott helyzetben, főleg, hogy akkor még ÁVK se nagyon volt. :-)

De most lehet, hogy egy szóváltást követően vascsővel kizavarnám a lakásból

Bocs! Az az idióta, aki a rosszat átvette! A szaki csak időt spórolt magának. :D

Öntözőszivattyú, búvárszivattyú ha jól tudom eleve vízálló.
Vizes, nedves, párás helységbe, kültérre alapból IP44-es dugaljakat illetve hosszabbítókat kell/kéne rakni.
Mosógép alapból nem csinálhatna 2-3mm vizet, ha lenne padlóösszefolyó.
Ha fürdünk, nálunk megy a szellőztető/páraelszívó, nem igazán csapódik ki a víz sehova.
3 vezeték összekötése: áramtalanítás után egy csokiba színt a színnel. Szerintem ehez nem szükséges sem villanyszerelői végzettség, sem atomfizikusi diploma.

Fürdőbe ennek kb annyi létjogosultsága van, mint a golyóálló samponosflakonnak. De még kültérre is overkill.
BTW amit belinkeltél, az kifejezetten LED-ekhez való, 0.3mm-es dróton egy szivattyú vagy nagyobb fogyasztású kerti cucc nehézkesen működne el. Max fűtőszálnak, télire járda alá, hogy ne jegesedjen.

A képen nem láttam, hogy kis áramra való, de fürdőbe simán nyomnám az IP68-at.

Már csak nevetek: https://www.kvalix.hu/tamogatas/hasznos/ip-vedettseg/ Max. IP44, de max! Hacsak nem olyan ember szereli a villanyt, akinek már nem lehet újat mondani, mert mindenhez is...mert az a zuhanytálca aljára rakná a konnektort és akkor tényleg IP68....csak utána ne füródjon senki. :D :D

"male plug 2X 0.3(mm2)"

Ráadásul vezérelt ("éjszakai") áram, tehát fixen kell bekötni.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

+1 De azért tószivattyú elé nekem került FI relé. A kábel köpenyét elette az idő és mikor húztam ki a szivattyút tisztításra, akkor adott egy kis bizsergést a vállamba. Szóval azóta jobb kézzel nyúlok az ilyen dolgokhoz, még ha bal oldalon található is :)

Ja és előző tulaj nem értette miért csap le időnként FI relé, ezért kikötötte, én meg úgy gondoltam majd ráérek kideríteni hol szivárog az áram. Hát az első héten meglett.

meg is javíthattad volna a régit

https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2763.html?pg=0 :)

én egyszer termisztort cseréltem egy gázkazánban
2500Ft vs szaki "panelt kell cserélni 40e" , de még élek :)

A telekszomszédom villanyszerelő. Vágta a füvet mezitláb. Elvágta a vezetéket. Meghalt.

> Sol omnibus lucet.

Wow. Ez mikor volt? (azért kérdezem, hogy) volt-e neki (már akkor) ÁVK-ja? ("FI" relé?). Mennyi ideig rázta az áram?

Nem kételkedem, csak tanulni szeretnék az esetből, mert én is szoktam füvet, sövényt vágni elektromos cuccalés bár nem mezítláb és van ÁVK-m, de volt már hogy a sövényvágóval elvágtam a vezetéket és szerintem a jövőben is lesz ilyen.

8-10 éve. A körülményeket nem ismerem.
> Sol omnibus lucet.

"Vágta a füvet mezitláb. Elvágta a vezetéket. Meghalt." - 8 év múlva autóbalesetben.

Nem viccelni akarok más halálával, csak jelezném, hogy ebből a történetből semmilyen tanulságot nem lehet levonni a részletek ismerete nélkül.

De lehet, ott van az első mondatban: az illető VILLANYSZERELŐ volt. A mondandó pedig az, hogy az emberi hülyeség határtalan, egy apró figyelmetlenségnek nagyon rossz kimenete lehet. Sokszor csak a véletlenen múlik az életünk, többször ám, mint ahányszor ez tudatosul.

> Sol omnibus lucet.

Akármi is volt, bárki b*szhat el valamit, vagy jöhet úgy ki a lépés hogy nincs szerencséje.

A FI relé nem véd meg a halálos áramütéstől. Statisztikailag bizonyítottan több ember marad életben FI relével, mint anélkül.

A kérdés, hogy te javítod-e a statisztikát (túlél), vagy rontod (meghalsz).

Olyan, mint az oroszrulett, csak a FI relénél kevesebb golyó van a tárban :)

"A FI relé nem véd meg a halálos áramütéstől."

Nem állítottam ilyet.

elmeletileg de, de csak akkor, ha nem valsz az aramkor reszeve, hanem legalabb valamennyi aramot a foldbe is juttatsz.
max. 30 ms-en belul le kell kapcsolnia, ez meg ugy jott ki, hogy ennyi ido a szivnek (egeszsegesnek) meg nem jelent kulonosebb veszelyt a 240V.

Köszönöm! Legalább valaki van itt, aki érti, hogy mi hogy működik.

Néhány hozzáfűzni való

1.) elektronok egy kicsit gyorsabbak, mint a kioldó mechanika, először keresztül fog menni rajtad 1A, utána old le
2.) A földelésnek részt kell vennie a buliban, különben nem old le, nem probléma az elektromos hálózatnak a 2200W radiátor, simán kifűtöm vele a szobát
3.) A kerti szabvány 30mA-es FI relé (hogy ne oldjon le feleslegesen), a fürdőszobai 10mA. Az a büdös nagy helyzet, hogy közvetlenül a szív leállításához 1mA is elég.

Nincs kerti szabvány és fürdőszobai. Tévedek, de akkor linkeld ide lszi! A FI relé ma értékét HOZZÁÉRTŐ ember tudja a környezet függvényében JÓL meghatározni. A környezet ezer féle lehet, a háztartási, szabadtéri környezeten át az ipari környezetig. Számít a vezetők hossza is és így tovább. Mondom, komoly know-how van a villamosság mögött, az nem ilyen Pistike már látta, meg tudja csinálni dolog. Ez nem PHP. Van ahol a 100ma-es a jó és van, ahol a 10mA-es. Az előtted szóló már leírta, kicsit szakszerűbben, hogy ha az áramkör része leszel, akkor a FI relé - a működési elvéből adódóan, tehát üzemszerűen - nem old le. Nem a földelésnek, hanem a földpotenciálnak van szerepe. A kettő nem ugyanaz, mert az egyik az más, mint a másik. :) A FI relé 30ms alatt leold, ez bizony azért elég, mert nem azonnal halad át rajtad a teljes áramerősség, ahogy azt te gondolod és ennyi időt tolerál még az emberi szervezet átlagosan. Kezdjed megérteni, hogy a FI relé leoldási küszöbértéke az, amit mA-ben feltüntetnek. 30mA-es FI relé akkor old le, amikor 30mA "áramhiányt" észlel. Honnan lesz a maradék 970mA a testedben? Elemeket hordasz a seggedben?! :D Szerintem kezdj el kevésbé magabiztosan hozzászólni az elektromosság terén, mert veszélyes félinformációkat közölsz.

Leoldással kapcsolatban kb ugyanazt írtátok (kicsit más szavakkal, de azért lehet ám érteni... :-) ), csak itt mindenki okosabbnak akar látszani a másiknál, ami felesleges, mert a legokosabb én vagyok :-)

Az utolsó állításodat nem vitatva :) azért próbálom osztani az igét - nem, nem azért, mert nagy az arcom, mondjuk nagy, de nem azért - hanem mert olyan blődségeket írkál, amit ha komolyan vesznek, akár bele is halhatnak. A boiler téma persze nem ekkora füst, beköti bárki...a baj akkor kezdődik, amikor továbbgondolják "szakmai" síkon a "már láttam ilyet he" emberek. Ekkor kerül a földelés a fémcsőre a falban, ami a földben már rég műanyag. Utána meg megy a pislogás, hogy miért halt meg a nagyi egy hátmosástól, mikor "már láttam ilyet és a józsi is ezt mondta"? :D

(1)
A
" földelésnek részt kell vennie a buliban, különben nem old le "
és a
" ha az áramkör része leszel, akkor a FI relé - a működési elvéből adódóan, tehát üzemszerűen - nem old le "
lényegét tekintve ugyanazt jelenti.

(2)
A " A kerti szabvány 30mA-es FI relé " témában a wiki (https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram-v%C3%A9d%C5%91kapcsol%C3%B3 és ne verjetek meg, mert ott egy TÜV-ös anyag van linkelve) azt írja, hogy "a megszólalási érzékenységet általában 30 mA-ben határozza meg a szakma elfogadott szabályrendszere". Ezt vehetjük kvázi szabványnak vagy hétköznapi értelemben vett szabványnak.

(3)
" elektronok egy kicsit gyorsabbak, mint a kioldó mechanika, először keresztül fog menni rajtad 1A, utána old le "
Ezt akár el is hiszem, de lehet ezer más dolog is, ami befolyásolja pl a vezetőképességet vagy az is számíthat, hogy kinek milyen a szíve, milyen ritmusban kapja az áramot és emiatt mégis meghal valaki pedig volt ÁVK a hálózaton. Ő ezt a " ennyi ido a szivnek (egeszsegesnek) meg nem jelent kulonosebb veszelyt a 240V " mondatra írta, ha jól értem. Ami akár igaz is lehet, de én semmiképpen nem fogdosnám a fázist annak biztos tudatában, hogyz BIZTOSAN nem halok meg, azért, mer egészséges szívem van. Nem tudom, hogy te hogy vagy vele... :-)

(1) lényegét tekintve ugyanaz...ha feltételezzük hogy földelt hálózatunk van. De miért is feltételeznénk?
(2) Igen, tehát nem kerti, hanem háztartási. Nekem a hálószoba nem a kertben van. :)
(3) Erre válaszoltam már. Kimerítően. Hittel nem vitázom soha, mert nincsenek érvei. :)

Tudod mit, legyen igazad.

Lehet, hogy mindenkinek az lenne a könnyebb, ha hagynánk végre téged otthon nyugodtan játszani a hálózattal.

Itt egyedül te játszol. Én meg tanultam ezt a dolgot jó pár évig. Ez van. De alant egy kérdés rád vár :) Amúgy szakmailag.

> Honnan lesz a maradék 970mA a testedben? Elemeket hordasz a seggedben?! :D

A kezdő mikrokontrolleresek szokták szétsütni a H-hidat azzal, hogy megfordítják a 01 bitet 10-ra, gondolván, hogy a tranisztor 0 idő alatt majd lezár. Ezt mindenki eljátssza, a kezdők veszteséglistája egy pár tranzisztor. Tipikus.

Kicsit el kellene gondolkozni, hogy a 01 és 10 kombinációból hogyan alakulhat ki 11 és miért kezdenek a tranzisztorok világítani?
Elem van a seggükben, hogy pont ilyenkor képesek legyenek kinyiffanni?

Ez ugye a tranzisztor esete, hol vagyunk még egy tetű lassú elektromágneses kapcsolóktól...

30ms a leoldási idő. 30mA "áramhiánynál" indul a leoldási folyamat. Most nem mikrokontrollerezünk. Persze szerintem is tök egyforma egy kocka és egy gömb, csak a kockának nyolc sarka van. Mert a kocka ilyen gömb...de a gömb az gömb ugyebár...még ha nyolc sarka is van...mert a mikrokontrolleresek és a rolleresek így szokták. Szerintem engedjük ezt el, nincsenek érveid.

Nézd meg a villanykörte bekapcsolási áramát: (egy szinusz periódus 20ms)

https://www.youtube.com/watch?v=zJYBmkaj_FE

Nekem úgy tűnik, hogy 4-5s között a bekapcsolás után az áram meredeken felmegy és nem úgy, ahogy elképzeled, hogy szépen lassan, hogy legyen ideje az ÁVK-nak leoldani.

Mezei villanykörte. Csak az induktivitások reakciója lassabb, az ohmos ellenállás nagyon gyors. Szépen látni, hogy miközben a lámpát kapcsolgatom, az áram azonnal ott van, nincs felfutási ideje.

Ezek szerint a te szemed a 30mS-os jelenségeket simán látja? :D

off

A 30 mS nagyjából 33.33 Ω, míg a 30 ms az három század másodperc. Lécci-lécci... ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1, akartam is írni...

Hazárd megye Lordjairól nem tanultak... :)

A sok szakértés mellett most már megkérdezem tőled - tanácsot kérek! - hogy az alábbi helyzetben mi a teendő?

Van egy védendő három fázisú kis fogyasztói hálózatom. A villanyórától öt vezeték megy az egyetlen fogyasztóig, egy delta üzemű villanymotorig. Hogy kötöm be a FI relét és az öt vezetéket, valamint hány mA-es FI relét kell betennem, hogy az életvédelem érvényesüljön, de egyéb kellemetlen, az üzemet akadályozó jelenségek ne lépjenek fel? A villanymotor nedves és párás környezetben dolgozik és 800 méterre van a villanyórától.

Egy 3 fázisú FI relét kell venned. Nem különbözik az 1 fázisú rendszertől.

Összeadják a 3 fázist és a nullt, az eredmény meg 0, különben leold.

Én elolvasnám még párszor a feladványt...és elkezdeném megérteni. :)

Egyrészt más hozzászólók már segítettek. Csillagkapcsolásban indítunk, deltában üzemelünk. Ugye indulásnál van a nulla vezetőn megjelenő feszültség, így áram is folyik ott, míg üzemi körülmények között nulla amper lesz mérhető a nulla vezetőn. A FI relé semmiképpen nem ad össze semmit. Pont az ellenkezője igaz. Ugyanakkor az üzemi körülmények is direkt kerültek bele ebbe a kis feladatba, mert a méretezésnél számít. Ez igaz a távolságra is. Ez egy elég valós körülményeket modellező feladat. Ez egy bánya szellőztető motorja. Ha ide a te fölényeskedő stílusodban előadott munkádat tennénk, akkor a bánya állna, mert egy ember napi nyolc órában kapcsolgatná vissza az áramot. Hát ezért ne adj tanácsot ennyire magabiztosan. A FI relé a fázisáram(ok) és a nulla vezetőben folyó áram különbségét figyeli, semmi mást. Namost deltába kapcsolt motornál ez izgalmasan alakul. A megoldás tehát, hogy ide nem teszünk FI relét.

Azért a házi villanyszereléshez elmondom, hogy a FI relé alkalmazása során TILOS a nulla és a föld vezetőt összekötni a FI relé után. Ekkor ugyanis a FI relé semmi mást nem csinál, mint hamis biztonságérzetet ad. Mivel itt elhangzott, hogy a FI relé 50%-ban véd, a másik 50% meghal ugyanúgy, mint nem FI relézett hálózaton, azt is fontos leszögezni, hogy a FI relé egy, a védelemet fokozó eszköz. emeli a védettséget. A fi relé eszköz használatának  célja, hogy normál üzemben növelje az áramütés elleni védelem céljából alkalmazott más védelmi módok hatékonyságát. Tehát nem váltja ki a földelő vezetéket, hanem azzal együtt növeli a védelmet.

En is ugy tudom, hogy a FI rele szimplan osszead. Gyakorlatilag egy aramvalto van benne, amin a fazist es a nullat is atvezetik. Mivel az ezekben folyo aramok iranya ellentetes ezert nem fognak magneses teret generalni, ami miatt a szekunder tekercsben feszultseg indukalodna.

Gyakorlatilag egy lakatfogos multimeterrel is lehetne ezt merni, ugy hogy nem csak a fazist vezeted at, hanem a nullat is. Ha jelez a muszer, akkor valahol szivargas van a fold fele.

De javitsatok ki, ha tevedek..

Pontosan. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A FI relé a fázisáram(ok) és a nulla vezetőben folyó áram különbségét figyeli, semmi mást.

Nem, nem a fázisáramok _és_ a nulla vezetőben folyó áramok különbségét méri, hanem az áram vektorok eredőjét. Ha ez úgy folyik, hogy (hasamra ütök, nem számolok fázisszögeket) L1=3A, L2=3A, L3=3A és N=-9A vagy úgy folyik, hogy L1=3A, L2=3A, L3=-6A és N=0A, az teljesen mindegy.

"Namost deltába kapcsolt motornál ez izgalmasan alakul. A megoldás tehát, hogy ide nem teszünk FI relét."

Bocsánat, de a három fázisú FI relének alapvetően mindegy, hogy mögötte a motor csillag vagy delta módban megy, mert a FI relén átmegy a három fázis és a nulla is. Csillag üzemmódban és delta üzemmódban is nulla kell legyen a _négy_ vezetéken átfolyó áramvektorok eredője. Ha nem nulla, akkor baj van.

Pontosan: a befolyó és kifolyó áramok összege 0.

Mindegy, hogy csillag, delta, vagy egyéb kombináció, 2-3-5-10-20 fázisú. Sőt, az is mindegy, hogy melyik a null, forgat-e fázist, induktív-e, vagy ohmos, az a lényeg, hogy ne fordítsd meg az áramirányt bekötésnél.

Ha valahol szivárog az áram, akkor a 2-3-5-10-20 vezetéken kívül máshol is megy áram, a rendszer kibillen az egyensúlyból.

Kirchhoff törvénye az alapja, amennyi áram bement, pontosan annyi fog kijönni. Ha nem annyi jön ki, akkor másutt távozott.

+1

Nem összege. Különbsége a lényeg. Ha befolyik - micsoda kifejezés - 6A a fázison és ez kifolyik a nullán, akkor ez 12A és nem 0! Bakker!

Ez csak értelmezés kérdése. Ha minden vezetéken pozitív irány a táplálástól a fogyasztó felé mutat, akkor előjelhelyesen az összeg lesz nulla. Példa:

Kifelé folyik 6 A, befelé pedig 4 A, és 2 A. Ekkor:

6 A + (-4 A) + (-2 A) = 0


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"6A a fázison és ez kifolyik a nullán, akkor ez 12A és nem 0! Bakker!"

Bakker. Mondom én, hogy nem érted a FI relét. :)

Ha az L vezetéken folyik 6 amper, akkor üzemszerű állapotban az N vezetéken -6 amper fog folyni, ha skalárként írjuk fel. Ezért írtam korábban áramvektorokat, mert az L és az N vezetéken más "irányban" folyik az áram, az eredőjük vagy összegük lesz nulla.

#facepalm

deltába kapcsolt motornál ez izgalmasan alakul

Teljesen mindegy, mit variál a motor, hiszen ha az összes tápvezetéket átfűzöd a ferrit gyűrűn, nulla gerjesztést kell kapnod, mert akárhogyan alakulnak is az áramok, szükségképpen nulla minden pillanatban az összegük. Ha nem így van, akkor valahol elfolyik, nem a fázis- vagy nullavezetőn jön vissza, azaz valakit talán épp ráz az áram, de ekkor le is kell oldania a Fi-relének.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kössed be...utána ábrázold a három fázison a szinuszgörbét....utána gondold végig.

Szerintem te nem érted a FI relé működését... :/

Dehogynem...

Akkor fogj egy lakatfogót, tedd rá a három fázisra és a nulla vezetőre (négy vezetékre) és nézd meg, hogy mennyi áramot mér csillag és delta kapcsolás esetén. Aztán gondolkodj el, hogy miért nulla mind a két esetben a mért áram az üzemi áramhoz képest.

A szinuszos jelalak, sőt, a szimmetria sem feltétel. Gondold csak végig, ha befolyik valamekkora áram az egyik vezetéken, az csak a másik kettőn jöhet vissza. Vagy fordítsuk meg: ha nem teljesül az áramok előjelhelyes összegének nulla mivolta, akkor mi történik? Hirtelen nem igaz a csomóponti törvény? Felgyülemlenek a töltéshordozók és kidurran a csomópont? Vagy magába roskad?

Abból indulj ki, hogy ami befolyik, annak szükségképpen ki is kell folynia (Kirchhoff I. törvénye). Épp ez a Fi-relé lényege: ha nem teljesül az áramok összegére az, hogy az nulla, akkor nem a fázis és nullavezetőkön, hanem például a védőföldön folyik vissza az áram egy része. Nyilván a védőföldet nem fűzzük át a ferritgyűrűn. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Delta kötésű motornál a három tekercs a három fázis közé van kötve, mindegyik 400 V-ot kap. Indításnál csillagba vannak kötve, középpont a nulla. Egy háromfázisú FI-relé kell, és egy négy pólusú kismegszakító is. Mindkettő az üzemi áramra, de mivel a motor indításkor nagy áramot vesz fel, a kismegszakító D karakterisztikájú kell legyen.

Oké, átkapcsolja az automatika deltába, mert felpörgött. Mit tesz ekkor a háromfázisú FI relé? A nulla vezetőről eltűnt minden.

A nullavezetőn nem fog áram folyni, a fázisvezetőkre pedig minden időpillanatban igaz lesz, hogy i1(t)+i2(t)+i3(t)=0. Ha nem nulla az összeg, akkor gyorsan le kell oldani, mert valakit ráz az áram.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor minek van 10 mA-es, 30 mA-es, stb. Azért, mert egyfelől valamekkora szivárgás lehet, továbbá a vezetékeknek a föld felé, a tekercsnek a gép földelt vasmagja felé van kapacitása, így valamekkora kapacitív áram lesz, amely nem ott jön vissza, ahol kellene.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Indításnál csillagba vannak kötve, középpont a nulla.

Igen. A középpont nulla, de nem nullavezető, hanem egy pont, ahol nullapotenciál alakul ki. De nincs rákötve a hálózati nullavezetőre. Azt ne keverjük bele. 3 pólusú megszakítás szükséges mert nincs 4. üzemi vezetőd.
Első google-s kép ami szembejött: http://users.atw.hu/tecsa/kepek/y-delta%20mot2.JPG Ebben az esetben a KD mágneskapcsoló felső oldalán alakul ki a csillagpont a megfelelő vezérlési periódusban.

Szerk. Pont hibás a rajz. :D Fordítva van... :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Itt már erősen kérdéses az életvédelem érvényesüljön, de ne akadályozza az üzemet dolog, legalább 100mA-es kell, de elhet még az se bírna el egy ilyet és még nagyobb mondjuk 300-as kellene ami meg már problémás életvédelmi szempontból.
Mondjuk ki tudja mekkora az a motor...

Ezek a motorok mind 2kW feletti teljesítményűek. A kapcsolásból kiderül.

Elvileg sem.

Próbáld ki: jobb kezeddel megfogod a 0-t, bal kezeddel a fázist, az áram szépen keresztülmegy a szíveden, te meg meghalsz.
A FI relé meg sem moccan. Nem történt baj, nem ment át áram a védőföldelésen és a föld felé sem távozott.

Minden rendben lesz, szépen fogsz világítani az áramkörben.

200 ohm ellenállás lószar, kicsit több, mint 1A fog csak rajtad átmenni, a hajszárító is többet fogyaszt.

Pont ugyanezt irta o is:

> elmeletileg de, de csak akkor, ha nem valsz az aramkor reszeve, hanem legalabb valamennyi aramot a foldbe is juttatsz

igen, reggel nehezebben esik le minden

És van, ami fent is marad. Nem csak reggel.

"A FI relé nem véd meg a halálos áramütéstől. Statisztikailag bizonyítottan több ember marad életben FI relével, mint anélkül."

Hm. Érdekes, pedig az a neve, hogy ÉrintésVédelmi relé, azaz ÉV relé vagy FI relé. Utóbbi elnevezés a német nevéből ered - Fehler, míg az I az áramerősség jele ügyesen, így lesz FI, és utal a működési elvére - hibaáram azaz egy áramkör két vezetőjén átfolyó árammennyiség eltérése, ami szivárgásra utal -, míg az előző a funkciójára. Ismét egy állítás, mert neked nincs új a nap alatt már építőiparilag. :D FI vagy ÉV relét pedig azért használunk, mert ez a készülék a tényleges áramütés kialakulása előtt lekapcsol, áramtalanít. Minden más írásod tényszerű.

Szóval helyesen: A hibás FI relé, a hibásan szerelt FI relé vagy ahol mekkmesterek dolgoztak a belső elektromos hálózaton, akik már mindent láttak, ott a FI relével védett hálózat nem biztos, hogy megvéd. :D

egy világ omlott össze bennem.
Kb. 20 évig úgy hittem, hogy a FI-relé neve a cos(φ)-ből jön.

Haaaat, ez is csak egy szakma, amit iskolában tanítanak... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát nem. A cos fi teljesen máshol szerepel a villanyos világban...mondjuk motoroknál például tanulhatsz róla...a fázisszöget jelöljük vele. Induktív terheléseknél - motor ugye - eltolódik ezért ún. fázisjavító kondikkal kompenzáljuk, javítjuk. De erőművi oldalon is találkozhatunk a jelenséggel. Stb. Amihez nincs köze a cos fi-nek, na az a FI relé. Lásd még: fáziseltolódás. Már harmadszor toldok, mert eszembe jut még valami. :) Egyenáramú hálózaton nem értelmezett a cos fi értelemszerűen. Negyedik :D - A FI reléken van egy teszt gomb. Időnként használni kell, hogy a statisztika javuljon az elhalálozások tekintetében. Ezért szerelik rá/bele. A FI relé olyan, mint minden más, néha tönkremegy.

> A telekszomszédom villanyszerelő. Vágta a füvet mezitláb. Elvágta a vezetéket. Meghalt.

Ez tragikus, de kiváncsi lennék rá, hogy pontosan mi történt. Az elektromos fűnyírók és egyéb kertigépek egyrész kettős szigetelésűek, másrészt szándékosan úgy tervezik őket, hogy a kés/késház/motor környékén történt zárlat esetén a delej ne tudjon eljutni a gépkezelőhöz, markolathoz. (A hajtásláncban jellemzően előforduló műanyag fogaskeréknek is ez az elsődleges célja, nem a tervezett avultatás.)

Ez persze nem vonatkozik a mosógép motorból, babakocsi-vázra házilag épített csodákra.

Én ugyan manapság benzinmotoros fűnyíróval vágok, de éveken keresztül használtam elektromos fűnyírót, sövénynyírót, láncfűrészt (stb.) - főleg az utóbbiakkal több tucatszor vágtam át véletlenül a kábelt, és soha nem volt áramütés veszély, a készülékek felépítését, készülékházát látva el sem tudom képzelni, mi kellett volna hozzá.

+1 Kb 4 helyen van kötés már a hosszabbítón..

nem is szolva az eletvedelmi relerol, ami cca. 2000 ota szabvany szerint kotelezo minden uj elektromos szerelesnel

Vizes/harmatos fű.

Zseniália!

Ób+...

Remélem, a kérdezőnek azóta van már melegvize.
:)

A termelődött kommenteket nézve, szerintem ezek után teljes elbizonytalanodás történhetett... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség