Nálatok is drasztikusan gyorsult az új Firefox?

 ( Breaknet | 2017. október 12., csütörtök - 9:25 )

Mióta az 56.0.1 verzió fut nálam, észrevettem, hogy valami megváltozott. Gyakorlatilag azonnal, néhány ms késéssel teljesen betöltődik a legtöbb weboldal, sokkal gördülékenyebb a navigálás, és 25 nyitott ablaknál sem érzékelek lassulást. De még a videók betöltése, lejátszása is sokkal gördülékenyebb lett.

Érdekelne, hogy csak én tapasztalok ennyire drasztikus teljesítménynövekedést a legújabb verzióval, vagy más is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gyorsult. Az igazi nagy gyorsulás azonban az 57-es "Quantum" verziótól várható majd.

--
trey @ gépház

Nightlyt használok (58.0a), de semmilyen érzékelhető gyorsulás nincs mondjuk egy Chrome current stable-höz képest.

Quantum beta MacOs alatt rendesen odaver gyorsaságban. És stabil is.

Én egyelőre még nem tartok 56-nál, mert nálunk az ESR verzió támogatott. (jelenleg 52.x)

Azt viszont el tudom mondani, hogy korábban (évekkel ezelőtt) sosem értettem a nagy felhajtást az egyes böngészők körül a sebességükkel kapcsolatban, mert valójában soha egyik böngészőt sem éreztem lassúnak. Voltak mindenféle problémáim velük (stabilitás, megjelenítés, támogatott/nem támogatott szolgáltatások, stb.) de sebesség problémát sosem éreztem, a sebességet alapvetően mindig a betöltődés sebessége határozta meg. (A netkapcsolat sebessége, valamint a kiszolgáló szerver oldalgenerálási sebessége.)

A relatíve újabb Firefox verziókban (kb. 38-52 közötti verziók) viszont valami nagyon elromlott. Eljutottunk oda, hogy egy pár kilobájtos sima statikus oldalon egy sima textarea-ba szöveg begépelése akadozik, néha már egy fél mondatot begépelek, mire egyáltalán megjelenik valami (akkor persze egyszerre), scrollozni sem lehet normálisan, és közben eszi a CPU-t közel 100%-ra.

Ez a jelenség korszerű-erős-atomerőmű gépeken nem annyira feltűnő (de ott is észrevehető), valamivel lassabb CPU esetén viszont néha egyenesen használhatatlanná válik a Firefox: képes akár másodpercekre is megakadni az UI, látványosan a saját farkába harap, sosem éri utol magát, közben 100% CPU használat van. Ilyen évekkel ezelőtt soha nem volt.

Egy teszt erejéig feltettem az 56-ot, az látványosan gyorsabb, de nem használtam annyit, hogy reprezentatív tapasztalataim legyenek vele. (Az pedig rohadjon meg, aki összeöntötte a beállítások oldalt három kategóriába.)

Egyik gépemen nekem is az 52.x ESR verzió maradt a hangouts plugin miatt. Szerintem ez már egész jól megy, nagyon rég nem volt fagyás, összeomlás, amik a megelőző néhány verzióban az e10s bevezetése idején igencsak megsűrűsödtek.
A másik gépemen pedig tényleg úgy érzem, hogy gyorsult a legfrissebb kiadás. Az 56.0 is, de az 56.0.1 (ami 64 bitesre cserélte a Firefoxot Windowson) még inkább. Viszont sokkal, de sokkal több memóriát eszik már, mint az 52.x ESR. Nagyon kíváncsi leszek, hogy az 57-re beharangozott drasztikus memóriafoglalás-csökkentés vissza tudja-e szorítani az 52.x ESR-ben tapasztalt szintre.

A relatíve újabb Firefox verziókban (kb. 38-52 közötti verziók) viszont valami nagyon elromlott.

A kulcsszó: GPU acceleration. Megírták a renderelést GPU gyorsítottra, majd kikúrták a régi kódot. Akinél valamiért nem volt hajlandó használni a GPU gyorsítást (márpedig Linuxon by default senkinek sem használta), ott a platform SW emulátora futtatja a GPU-ra optimalizált kódot (Linuxon ez a mesa) - a régi kód kb. ötöd sebességével.

Egyébként még régebben is lassú volt, ezt onnan tudom, mert az Opera volt nálam akkoriban a #1, és ahhoz képest egy fos volt régen is a FF, de persze a 38-as ESR-től még annál is sokkal-sokkal szarabb lett.

Én csak annyit látok hogy 2-3 verzió óta napi 2x kell újraindítani mert állandóan kifagy az egész.

Gondolom azt látod, hogy ez user error. Valószínűsíthetően egy telepített bővítmény a ludas.

Mindig a user a hülye, nem kívánok ezen vitázni.
Egy darab bővítmény nincs telepítve, több különböző géppel is ugyan azt produkálja. pl.: ha megnyitottam a Hangouts-ot weben lehal az egész, mostanában meg se merem nyitni.
És ez azóta van mióta elkezdték több szálasítani a működést.
Jelenleg elnézem gyerekbetegségnek és várom azt a verziót ami végre normálisan fog működni.

És akkor másnak miért nem omlik össze folyton?

Nekem meg állandóan belassul, pár másodpercenként pár másodperces lagg van. Pár napja, frissítés óta. Bővítmények lelőve, minden más userland app kilőve, fene tudja mitől. Előtte asszem 55-nél volt egy drasztikus gyorsulás, az tényleg észrevehető és egyetemes volt.

"Gondolom azt látod, hogy ez user error" :)

Igen, egyértelműen az éles végét markoltam meg a késnek azzal, hogy csak úgy használtam tovább a böngészőt. :)

Én emiatt a belassulgatás miatt váltottam chrome-ra. A chrome meg alapból felzabálta a teljes memóriát de a "The Great Suspender" pluginnal használható. A chrome baja még, hogy a saját accountommal használva (több gépen is ugyanazzal) egy idő után mindegyiken meghal a maps, betölti az első képet aztán rögtön kifehéredik és nem mutat semmit. A http kéréseknél látszik, hogy http 400-as hibát ad vissza a maps, valami token lejár. Rákeresve kiderül mások is panaszkodnak emiatt de mindenkit elhajtanak, hogy ez user error és megsérül a helyi adatbázis. Hát persze. Féltucat gépen aminek fele Win fele Linux, mindegyik produkálja. Egy ideje meguntam a kukik törölgetését, ha kell a maps akkor nyitok egy privát ablakot és kész, abban mindig működik a maps.

Talán azért, mert a más gépe nem feltétlen ugyanaz, mint Karfi gépe. Vagy esetleg azért, mert az FF által használt libek verzió nem egyeznek. Vagy esetleg azért, mert nem pont ugyanazzal az opcióval lett fordítva a más gépén levő FF, mint Karfi gépén levő. Vagy akár az FF által használt libek nem ugyanazon opciókkal lettek fordítva. Vagy akár egy FF által igényelt szolgáltatás nem fut Karfi-nál - vagy nem úgy fut, mint másnál.

De várj! Szerintem tuti Karfi cseszett el valamit. Sztornó az egész!

Nem, de ezzel a "nekem kifagy az egész" kijelentéssel értelmesebbet nem lehet kezdeni.

Dehogynem.
Ha úgy érzed, nem vagy kellő információ birtokában és tényleg akarsz (és tudsz is) vele foglalkozni, akkor kérdezel, pl. amiket fentebb felsoroltam, illetve valami szabályszerűséget felfedezni, hogy a "nekem kifagy az egész" mikor történik.
Legalábbis ha nekem lenne megfelelő szintű tudásom, ilyesmiket kérdeztem volna, nem pedig PEBKAC cimkét ráakasztva zártam volna a "hibajegyet".

+1

Nem írtam bővebbet mert tudtommal ez nem a firefox support vonala, meg amúgy sem vártam rá megoldást.
Csak gondoltam megjegyzem hogy szép és jó hogy gyorsul az alkalmazás csak épp más téren erősen romlanak a dolgok.

Nálad. Csak semmit nem tudunk az okáról, lehet, hogy egyáltalán nem az FF.

+1.
Nálam semmi baj a Firefox-szal.

--
Gábriel Ákos

Hát, ha az okáról tudna bárki is, akkor már szinte meg is lenne oldva :)

Nekem a sima 56.0-s volt fent, upgradeltem 56.0.1-re és valóban jóval fürgébbnek tűnik, mint tegnap volt.

Így van, én a Developer Edition-t használom (https://developer.mozilla.org/en-US/Firefox/Developer_Edition), 57.0b7 verziót ír épp, s nagyon gyors. Cserébe új plugint kellett keresni a jelszókezelőnek mondjuk.
S ebben a verzióban mindig vannak érdekes új feature-ök elsőnek, s érzésre nem olyan vészesen instabil, ez a fő böngészőm, nem szoktam emiatt mondjuk problémába futni.

Igen, tenyleg nagyon gyors, de a FF Quantum beta megjobban odaver.

Nálam egyfolytában kifagy néhány oldalnál. Pontosítva, a "lap összeomlik". Nagyon idegesítő. Remélem, hamar lesz valami frissítés vagy patch ami kijavítja ezt a hibát.

Adnál linkeket amivel reprodukálni tudod ezt a "kifagyást"?

Hát... az utóbbi időben én inkább csak drasztikus lassulást (esetenként használhatatlanságig lassulást) tapasztaltam, szóval ráfért. Na de akkor update.

(Azt leszámítva, azelőtt sem volt bajom a Firefoxszal sebesség tekintetében.)

Szerk.: Hááát... Elnézve a release notest túl sok extra dolog nem történt. Intel driver nem érint (W10 itt is, otthon is, ráadásul otthon ATI driver), másrészt eddig is 64 bitest használtam. Azt leszámítva eszerint nem változott semmi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Változott, vagy sem, sajnos egyre több addon válik használhatatlanná (colorzilla, firebug...)

----------------
Bruce Lee

Firebug hivatalosan is halott amúgy, az megvan? :)

Ja, és gondolom megvan, hogy eddig azért még lehetett használgatni, főleg, hogy az fdt konzolja lényegesen átláthatóbb.

----------------
Bruce Lee

Nekem is volt valami, ami miatt firebug-ot akartam használni még, de általánosan lassabb volt, és egy ponton már nem kellett. Az addonok mindig is függtek a főverziótól, ez ilyen. Én a userChrome változásoktól félek, a kezelőfelületet erőteljesen átalakítottam.

nightly-t használok kb 1 hónapja 3 gépen (E7500,tpR400,i74xx) vagyis napi kb. 6-8 órát használom. a gyorsaságról nem tudok nyilatkozni, de a stabilitása ok.

Nálam egy pár napja drasztikusan szar lett, egyszerűen kifagy az egész, csak killezni lehet... Van hogy 2 percenként, van hogy órákig megy. Nem tudom mi lett. Nem is frissítettem, és ESR-t használok amúgy is.
--
"Sose a gép a hülye."

Tudod reprodukálni konkrét lépésekkel?

Pár napja az 57-es verziót tesztelem, ez az új quantumos. Saját magához képest kicsit gyorsabb a FF az Electrolysis (többszálúsítás) óta, de a Chrome-ot még így sem éri utol gyorsaságban (viszont a memóriafogyasztása cserében alacsonyabb). Ez az új 57-es nem tűnik rossznak, de olyan meggyőzőnek sem, hogy visszaváltsak Chrome-ról, pedig a Chrome-ot sem szeretem. Valahogy visszaegyszerűsítettek mindent fapadra az 57-esben, egy csomó funkció és beállítási lehetőség elveszett.

A Vivaldi tetszene, de a linuxos változatnak van egy olyan bugja, hogy sok videómegosztós oldalon a teljes képernyőre tett videót egy hibaüzenet keretében csak külön ablakban tudja megnyitni, így meg nálam kiesett.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Micsoda sci-fi történetek vannak itt, csak nézek, mint Rozi a moziban.

Gyors firefox és még csak nem is fagy! Már csak az űrlények hiányoznak.

gyorsult. bar ezt eddig az r7-1700 szamlajara irtam.

--
HUP te Zsiga !

Lehet, hogy gyorsabb, ha egyáltalán elindul...

Amióta a 64bites Win10-en a 32 bites Firefox 56.0.0 frissült 64 bites 56.0.1-re azóta arra panaszkodnak a kollégák, hogy nem indul el a FF.
Megnéztem elindítom ... nem történik semmi, persze a háttérben fut, de a FF ablaka nem jelenik meg.
Másik probléma szintén ennek a frissítésnek a kapcsán jelentkezett: a címmezőbe beírva egy weboldal címet majd az entert leütve nem történik semmi, csak akkor tölti be az oldalt, ha rákattintok a címmező jobb szélén lévő nyílra (Ugrás a címmezőben lévő címre).

Ahol jelentkezett a hiba megoldást jelentett, ha adminként belépve frissítettem a FF-ot, vagy leszedtem, majd felraktam a 32 bites 56.0.1-et.

Különben pedig miért frissíti 64-bitesre a 32-bitest?

57.0b8 Nálam nagyon pörgős :)

56.01 is van már? Nálam még csak az 56 fut. Viszont a régi keresősáv már a Classic Theme Restorer-ben sem működik.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Akinél probléma van, nyissa meg az "about:support" oldalt és a jobb felső sarokban lévő "Refresh Firefox..." funkcióval nézze meg és írja meg hogy segít-e.

Ez eltávolítja a kiterjesztéseket és azok beállításait, illetve alapértelmezett helyzetbe hozza a böngésző beállításait. Böngészési előzmények, jelszavak és könyvjelzők megmaradnak.