Telekom függetlenít már ingyen?

Fórumok

Függetlenít már ingyen a Telekom, vagy megvárják ezzel az október 24-et amitől törvényi kötelezettség lesz.

Hozzászólások

milyen törvényi kötelezettség? Egyébkét tuti kivárják.

Természetesen csak azokra a mobilokra, amiket annál a szolgáltatónál vásároltak.
A telefonos ügyfélszolgálaton lesz majd egy menüpont ahol meg kell majd adni a függetleníteni kívánt mobil imei számát és válaszként küldik a függetlenítő kódot arra a sim kártyára amivel vásárolva lett a mobil. Arra a kérdésre, hogy mi van akkor ha már nem él az eredeti sim vagy más szolgáltatóhoz vitték a számot de lejárt a 2 év, nem tudott választ adni az ügyfélszolgálat. Végső esetben be kell menni személyesen egy hivatalos üzletbe.

Beballagsz a használt kereskedős szerződéseddel és megcsinálják?
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A törvény szövege a határozott idejű előfizetői szerződések szempontjából közelít a függetlenítéshez, és kiemeli, hogy alkalmazni kell a hatályba lépéskor még élő határozott idejű szerződésekre is.
Tehát értelmezhető úgy is, hogy a korábban lejárt hűségidejű vagy hűség nélkül vásárolt készülékek díjmentes függetlenítését nem írja elő. (2003. évi C. törvény okt 24-től hatályos változata 127. § (4d) és 163/I. § )

Erre kérhetek forrást, lehetőleg szolgáltatónként? Mert ami biztos, hogy a Telekom október végén hatályos lakossági ÁSZF-e szerint még mindig 15 ezer forint a lejárt hűségű készülékek függetlenítésének díja.
De természetesen semmilyen törvény nem tiltja, hogy minden készüléket ingyen függetlenítsenek. Az általam idézett törvény pedig egyértelműen fogalmaz, lehet számodra mellékelnem kell a jogi diplomát is, de nem primitív lények számára elég elolvasni a két bekezdést és nem szükséges rettegve kocajogászkodást kiáltani.

A Telekom oldalán beírod a keresőbe: „Általános szerződési feltételek”. Kb. a 10. találat lesz jó. Ott „Ászf modosulások” alatt tovább gomb. „2017. október 24-i rendes ÁSZF módosítások:” alatt, „Lakossági ÁSZF” zip. Letöltöd. Kicsomagolod az 5/a mellékletet. Elolvasod.

A többi szolgáltatónál sem lehet nehezebb megtalálni.

Van egy Dominós simem ami a kb '16 közepén lejárt hűségű S5 Minimben van.
Hívtam a 1414-et, 3-6-# meghallgat, imei megad, az a telefonszám megad amire tudod fogadni a re sms-t.
És ennyi.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

nem is, mert még kb 20órát várnod kell mire másnap megérkezik az sms, sőt be is kell pötyögnöd a feloldókódot és még le is kell okéznod. :)

Őszintén vártam hogy mikor jön a lépés ahol akkor valami ordas kreténséget kérnek / elbukik a folyamat, de meglepetésre teljesen pöccre korrektül megy minden :). Le a kalappal. Általában okkal de szinte divat szidni a rózsaszíneket mindentől függetlenül, de azt kell mondjam ezt most jól összerakták :)

Mit nem értesz? Te magad linkelted a jogszabályhelyt, de idézek én is:

"A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően a szolgáltató az előfizető kérésére külön díjazás nélkül köteles gondoskodni arról, hogy az e szerződéssel együtt vásárolt készülék bármely szolgáltató előfizetőjeként használható legyen (hálózat-függetlenítés)."

Tehát nem tudod a jogszabályt értelmezni, de azt aki segít, leoltod...

Pedig jól írta a pontosítást, te nem értesz valamit.

Okt 24 után lejáró hűségesekre vonatkozik az új törvény. Akinek régebben járt le, vagy nem hűséggel vett valamit, azt nem kell ingyen függetleníteniük. Persze ettől még megtehetik ingyen mindenkinek, de nem kötelező.

"A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően..."

idézet a posztolótól:

" és kiemeli, hogy alkalmazni kell a hatályba lépéskor még élő határozott idejű szerződésekre is."

Mit nem értesz?

Ja, ezt valóban elfelejtettem idézni:

"Tehát értelmezhető úgy is, hogy a korábban lejárt hűségidejű..."

A második okfejtésre a válasz meg igen. Nem köteles függetleníteni a hűségidő nélkülieket a jogszabály szövegezése alapján.

Egy szerződés nem lehet egyszerre határozott és határozatlan idejű. A határozott idő elteltével vagy határozatlan idejűvé válik, vagy megszűnik. És hiába volt egyszer egy szerződés határozott idejű, ha jelen pillanatban nem az, akkor nem az. A szerződés nem csak közvetlenül módosítható, hanem képes módosulni "event driven" módon is és a módosult szerződés a jelenben már nem fejti ki érvényét a múltbeli mivoltával.
Mondjuk nem elég az idézett jogszabályi pontokat figyelembe venni, az egész paragrafust értelmezni kell, hogy világos legyen, hogy itt nem a függetlenítés a téma, hanem az előfizetői szerződés törvényes elemeinek, kereteinek meghatározása. Ennek kapcsán mondja ki, hogy az a törvényes, ha a határozott időre szóló szerződés határozott időtartamának lejárata után a szolgáltató díjmentesen biztosít függetlenítést. Méghozzá nem csak a jövőben létrejövő határozott idejű szerződések tekintetében, hanem a hatálybalépéskor élő határozott idejű szerződések esetében is. A törvény semmit nem mond a megszűnt vagy határozatlanná vált, a múltban valaha határozott idejűként létezett szerződésekről, ez jogilag nem is lenne értelmezhető.

A módosítások hatályba lépése után a megváltozott normát kell alkalmazni minden előfizetői szerződésre.

Így, az én Telekomos szerződésem a jogszabály módosulását követően határozatlan idejű szerződésnek minősül, így jogosult leszek díjmentes függetlenítésre a korábban hűségidővel vásárolt készülékem tekintetében, mivel a hűségidőm már lejárt.

Ennyit állítottam, nem többet. Ezen nincs mit ragozni szerintem.

Valószínűleg azért volt szükség rendelkezésre arról, hogy mire kell alkalmazni (163/I. §), mert minden előfizetői szerződésre alkalmazni kell... Fentebb el is ismerted, hogy a hűségidő nélküliekre a jogszabály szövegezése alapján nem kell alkalmazni.
Semmilyen normáról nincs szó, a határozott idejű szerződések egy tartalmi elemét határozza meg a függetlenítésről szóló pont, nem többet. Szerintem sincs mit ragozni.

"Így, az én Telekomos szerződésem a jogszabály módosulását követően határozatlan idejű szerződésnek minősül"
Az, hogy a te szerződésed határozott idejű, vagy sem, azt ez a jogszabály semennyiben nem befolyásolja, meg dönti el.

Ez a jogszabály arról szól, hogy határozott idejű szerződésekkel mit lehet megtenni, de nem mondja meg, hogy kiknek van határozott meg nem határozott idejű szerződése, nem minősít szerződéseket.

Na ne bassz...

ne a módosításból indulj ki, az egész normát olvasd. A szerződés vagy határozott idejű, vagy határozatlan. Más szerződés fajta nincs. Az egész jogszabály a szolgáltató és a közted létrejövő jogi aktus speciális kereteit rögzíti, segítek, a szerződéskötést is. Amit ez a norma nem szabályoz, azt a polgárjog szabályai szerint kell rendezni. Tehát pont hogy szabályozza az én szerződésemet, de még a tiéd is.

A te olvasatodban akinek korábbi szerződése van, az lóg a levegőben, sem jogai, sem kötelezettségei nincsenek a szerződésével kapcsolatban. Be is baszna...

Az én szerződésem így határozatlan idejű. Ez így volt a normaváltozás előtt is.

szerintem elbeszéltek egymás mellett, megpróbálnék segíteni.

Adott a mult:
1) vagy eleve határozatlan idejű szerződést kötött valaki valamikor
2) vagy határozott idejűt ami már lejárt vagy az adott dátum előtt jár le és utána határozatlan idejűre vált át
3) vagy határozott idejű és az adott dátum után fog lejárni

Maga a törvény/jogszabály nem váltja át a határozott idejűt határozatlan idejűvé, BÁR előfordulhat az az eset hogy pont az adott napon a jogszabálytól függetlenül van a váltás napja (pl akkor jár le a hűségidő).

Az én értelmezésemben jelen jogszabály a 3)-as esetben alkalmazható, a vitátok részben a 2)-es és talán még az 1)-es opcióról szól. Szerintem szólnia kéne az összesről, de ezt majd egy jogász vagy jogban jártasabb embere eldönti, vagy a szolgáltató.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

"Maga a törvény/jogszabály nem váltja át a határozott idejűt határozatlan idejűvé..."

De:

2003. évi C. tv. 127. § (2017. okt. 24-étől hatályos)

(6) A határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, határozatlan idejű szerződésben meghatározott, az előfizetői szolgáltatásra vonatkozó szerződési feltételek nem lehetnek az előfizetőre nézve hátrányosabbak a korábbi határozott idejű szerződésben szereplő szerződési feltételeknél.

De mint minden törvénynek, ennek is lesz végrehajtási rendelete. Utalnak folyamatosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletére, nem tudom ,megjelent-e már, de abban részletesebben szabályozzák majd a kérdést.

Nem, ez nem változtatja át. Csak annyit mond, hogy amennyiben véget ér egy határozott idejű szerződés, és keletkezik egy új a szolgáltató és te közted (a törvény ilyet automatikusan nem keletkeztet), akkor az új szerződés feltételei nem lehetnek rosszabbak.

Eleve nem is kötelező, hogy létezzen a határozott idejű szerződés lejárta után új, határozatlan idejű szerződés, megszűnhet a két fél kapcsolata. De HA keletkezik, akkor annak feltételei vannak.

tldr: Ez a jogszabály nem keletkeztet új szerződést két jogi személy között, csak meghatározza az új szerződés feltételeit.

"határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, határozatlan idejű szerződés"

Kimondja a jogszabály, hogy új szerződés keletkezik és hivatkozik is rá. A vége a visszaható hatályra vonatkozik, azaz csak abban az esetben működik, amennyiben nem jár rosszabb feltételekkel.

ennyi, ne ragozd, de már unlak, mert jogszabályi helyekre hivatkozok, te meg virágnyelven kocajogászkodsz, megfelelő jogi képzettség nélkül.

Nem, nem mondja ki. Azt mondja ki, hogy ha keletkezik ilyen szerződés, akkor arra milyen feltételek vonatkoznak.
A szolgáltató egyáltalá nem köteles veled (és neked sem kötelességed) határozatlan idejű szerződést kötnötök.

A határozott idejű szerződésedben van benne, hogy mi történik akkor, amikor vége a határozott időnek: megszűnik, vagy egy új szerződéssel határozatlan idejűvé válik. Csak ez szabályozza, hogy lesz-e határozatlan idejű szerződésed, vagy nem, semmi más.
Például Vodafone ÁSZF:
12.5.4.1. A határozott időtartamú Előfizetői Szerződés a meghatározott idő elteltével megszűnik.
A szerződés megszűnését megelőzően a Szolgáltató az Előfizetőt a számlalevél mellékletében,
számlalevél hiányában írásban, postai úton vagy a szolgáltatás jellegéhez igazodó elektronikus úton
legalább 30 (harminc), de legfeljebb 60 (hatvan) nappal korábban tájékoztatja a határozott idejű
szerződésből hátralévő napok számáról és a szerződés megszűnésének időpontjáról.
A felek a határozott időtartamú Előfizetői Szerződésben szabadon megállapodhatnak a határozott
időtartamú Előfizetői Szerződés megszűnését követő új Előfizetői Szerződés szerződéses feltételeiről,
amely esetben a létrejövő új szerződés csak határozatlan időtartamú lehet.

Ez szabályozza azt, hogy neked létrejöhet egy új határozatlan idejű szerződésed. És nem az állam. Az állam azt mondja meg, hogy ilyenkor az új szerződésnek milyen feltételeket kell mindenképpen teljesítenie.

Fejezd már be! Mindent a jogszabály szabályoz, az ÁSZF csak a szolgáltató eljárást írja le az ügyfélnek. De az nem lehet ellentétes a normával. Ezért kell a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordulnod, amennyiben szerinted az ÁSZF ellentétes a normával.

Vizsgáljuk meg a fenti böffeneted is:

"A szolgáltató egyáltalá nem köteles veled (és neked sem kötelességed) határozatlan idejű szerződést kötnötök."

De, köteles velem határozatlan idejű szerződést kötnie, amennyiben kívánom! "(4b) A határozott időtartamú előfizetői szerződés - a (4c) bekezdés kivételével - legfeljebb 12 hónapra köthető meg azzal, hogy a szerződés megkötését megelőzően fel kell ajánlani a határozatlan időtartamú előfizetői szerződés megkötésének lehetőségét, és be kell mutatni annak részletes feltételeit."

Ezt a kiegészítést utólag teszem be:

saját példa. 3 és fél éve a munkáltatóm által un. szolgálati lakáshoz jutottam. Jött a gyerek, család stb, amíg saját lakás nem lett. Mivel tudtam előre, hogy nem véglegesen maradok a céges lakásban, az otthoni internet-tv előfizetésemet (jobb híján upc) határozatlan idejűként kötöttem meg. Igaz, hogy a két éves hűség nélkül a kb 7000 Ft-os csomag 11000 Ft-ba került, de a saját lakás megvételét követően nem kellett kötbért fizetnem, amikor bementem az irodába és közöltem, hogy itt vannak az eszközök, fáj a búcsú.

Az eredeti szöveg innen folytatódik...

"A határozott idejű szerződésedben van benne, hogy mi történik akkor, amikor vége a határozott időnek: megszűnik, vagy egy új szerződéssel határozatlan idejűvé válik. Csak ez szabályozza, hogy lesz-e határozatlan idejű szerződésed, vagy nem, semmi más. 12.5.4.1. A határozott időtartamú Előfizetői Szerződés a meghatározott idő elteltével megszűnik.
A szerződés megszűnését megelőzően a Szolgáltató az Előfizetőt a számlalevél mellékletében, számlalevél hiányában írásban, postai úton vagy a szolgáltatás jellegéhez igazodó elektronikus úton legalább 30 (harminc), de legfeljebb 60 (hatvan) nappal korábban tájékoztatja a határozott idejű szerződésből hátralévő napok számáról és a szerződés megszűnésének időpontjáról. A felek a határozott időtartamú Előfizetői Szerződésben szabadon megállapodhatnak a határozott időtartamú Előfizetői Szerződés megszűnését követő új Előfizetői Szerződés szerződéses feltételeiről, amely esetben a létrejövő új szerződés csak határozatlan időtartamú lehet."

Gyengébbek kedvéért, csak mert látom, azt sem érted amit kopipésztelsz:

amennyiben határozott idejű szerződést kötsz, a szerződés lejárta előtt a szolgáltató kötelessége értesítenie téged, hogy a határozott idejű szerződésed megszűnésének napja közeleg. Neked a meghatározott időszakban lehetőséged van jelezni a szolgáltatónak, hogy nem kívánod tovább a szolgáltatását igénybe venni és kéred, hogy a szerződésed a lejárat időpontjában szűnjön meg. Amennyiben a határidőt elmulasztod, vagy minden rendben alapon továbbra is előfizető maradsz, ráutaló magatartással új szerződés lép életbe közted és a szolgáltató között, amely már határozatlan idejű lehet. Erre nézve nem fog a szolgáltató új szerződést nyomni az orrod alá, mert az eredeti, határozott idejű szerződésed megfelelő pontjai lépnek életbe. De ez már új szerződést jelent. A jogalkotó tett még egy engedményt, az új előfizetői, határozatlan idejű szerződés feltételei alku tárgya lehetnek, pl: azért, hogy továbbra is az ügyfelük legyél, kérhetsz a szolgáltatótól több lebeszélhető percet, több sms-t, nagyobb internet keretet, vagy akár egy birkát is. Persze ha ebbe a szolgáltató belemegy. Ezt lehet kihasználni pl a upc és társainál, amint le akarsz lépni, mindjárt tudnak kedvezményt adni a csomagjaikból.

Érted már? És igen is az állam határozza meg azokat a kereteket, amelyek alapján közted és a szolgáltató között ilyen szerződés létrejöhet.

Az általad felhozott vodafon ászf 9-es pontját ajánlom még figyelmedbe:

"Amennyiben felek az Előfizetői Szerződésben úgy állapodnak meg, a határozott időtartam lejártát követően a szerződés automatikusan határozatlan időtartamúvá alakul. A határozatlan időtartamú szerződés díjaira, amennyiben az Előfizetői Szerződés díjszabása tartalmaz a határozatlan időtartamú szerződésre meghatározott díjakat akkor azok alkalmazandóak, azok hiányában az Alaptarifa."

Mi nem világos még?

"A szolgáltató egyáltalá nem köteles veled (és neked sem kötelességed) határozatlan idejű szerződést kötnötök."

Szerintem ez így ilyen formán nem igaz, és az ehhez a részhez szomi által idézet része a mérvadó. Ez a rész persze nem igaz arra az esetre amikor hülye/szar ügyfél vagy és sikerül minden úgy intézned hogy a szolgáltató felmondja a szerződésedet, és akkor simán előfordulhat hogy nem köt veled új szerődést, ez igaz, de itt nem kivételekről van szó. A határozatlan lejárta elött értesítést kapsz a határozatlan szerződésről, részleteiről stb, ez a szolgáltató irányából egy ráutaló magatartás hogy szerződést akar veled kötni, és itt TE döntesz mint Neo a Mátrixban - > My way or the highway :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Nem. Csak a részedről. Ő felajánlja a szerződés határozatlan idejűvé válását. Te meg elfogadod vagy nem.

Nem fogadod el -> határozott idejű szerződés lejárta előtt jelzed, hogy vége, nem kívánsz tovább ügyfél lenni -> szerződés megszűnik.

Elfogadod -> nem kell csinálnod semmit, a szerződés automatikusan határozatlan idejűvé válik -> ráutaló magatartás

Ez az az eset amikor pl december 9-én lejár a hűségidőd és az eddigi 2 éves határozott idejű szerződésed 'átváltozik' határozatlan idejűvé.

Az említett törvény nem azt mondja ki, hogy okt 24-től átvált a szerződésed, hanem általánosságban rendelkezik az összes jövőben lejáró határozott idejű szerződésről.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Nem, nem ezt állítottad, hanem ezt:

" "Maga a törvény/jogszabály nem váltja át a határozott idejűt határozatlan idejűvé..."

De:

"

Tehát nem a törvény/jogszabály, hanem az előzőleg megkötött szerződésben határozza meg a két fél, ez 2 dolog, legalább legyél következetes az állításaiddal.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Ne kezd te is!

"Tehát nem a törvény/jogszabály, hanem az előzőleg megkötött szerződésben határozza meg a két fél, ez 2 dolog, legalább legyél következetes az állításaiddal."

És a szerződést mi alapján kötitek meg? Mi az a keretszabály, ami meghatározza a szerződés feltételeit, hogy minek kell megfelelnie a szerződésben foglaltaknak?

Segítek, a jogszabály!

" "Maga a törvény/jogszabály nem váltja át a határozott idejűt határozatlan idejűvé..." Ezt nem én állítottam, hanem te

Te az állítottad hogy "DE", viszont mivel önmagában ez értelmezhetetlen, ezért idéztem azt is amire írtad - amit természetesen én írtam. De ahogy látom nálad csak egy szempont van, mégpedig hogy vitatkozz, minden mindegy csak vitatkozhass. Szerintem ez a fórum nem erről szól és baromira unalmas vagy. Nem kell reagálnod csak ha mindenképpen a vitatkozás a fontos.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Agyhugykövet kapok tőletek...

"Maga a törvény/jogszabály nem váltja át a határozott idejűt határozatlan idejűvé..."

De:

"Maga a törvény/jogszabály nem váltja át a határozott idejűt határozatlan idejűvé..."

De, a törvény/jogszabály átváltja a határozott idejűt határozatlan idejűvé...

Így már világos? Kibaszott szép anyanyelvünk van, miért nem értitek? Vagy németül hamarabb megérted? Tessék Aber...

Rajtad kívül szerintem mindenki értette, mert csak neked nem tetszik...

virgagabi, sajnos pont ezért kellenek ügyvédek, mert amint láthatod van aki nem képes a leírt szöveget megérteni, ezért neki kell a segítség, de amint láthatod teljesen felesleges vele vitatkozni, mert olyan mint egy kalapács, szöveg lát kalapál, semmi más nem érdeklni :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A függetlenítés érinti a szpftver frissítést? Gondolok itt arra, hogy pl az Android frissítést kiadja a gyártó, akkor még a szolgáltató is ül rajta. Függetlenítés után a gyártótól fogja kapni a telefon a frissítéseket, vagy továbbra is várni kell majd a szolgáltatóra?

MODding | Asztali PC | Személyes weboldalam
'Everybody loves LEDs'

Régebbi mobiloknál bele volt égetve a szoftverbe (Samsung galaxy mini és S3), hogy honnan szedje a frissítést. Gyártótól letöltött szoftverrel kártyafüggő telefon is frissíthető, és onnantól a gyártó frissítéseit tölti le a telefon. Újabb telefonoknál nem tudom, nem próbáltam.

Nem feltétlen szedte/szedi máshonnan, hanem vannak alverzió/típus számok, amik a szolgáltatót és nyelvi változatokat jelölik, az alapján kereshetik központi helyen is. A simlock feloldásától persze ez a verzió nem változik, attól még a szolgáltatós szoftvert választja alapból update-ként.

Végigolvasva a szálat... nekem 4 hónapja járt le a 2 éves hűség az előfizetés+készülékre náluk, a készülék és a SIM kártya is ugyanaz illetve a díjcsomag is ugyanaz maradt.

24-e után próbálkozok az ingyen függetlenítéssel, majd ide írom hogy mi lett a vége. Remélem az ügyfélszolgálatot ha hívom tényleg lesz egy plusz menüpont ahol bekérnek adatokat és SMS-ben jön a függetlenítő kód. Nem szívesen vágnék neki a városnak úgy hogy a végén felesleges volt bemennem. Update 24-e után!

1414-et hívtam, függetlenítés (hűségidőtől függetlenül) a 3-as majd 6-os menüpont alatt valamennyi telekom, bluemobil, molmobil? ügyfél részére díjmentesen elvégezzük... Ok, imei megadva, telszám megadva. A hang köszöni, sms-ben max 1 munkanap múlva kapom a kódot. Möglátjuk, amúgy Nokia Lumia készuülékről van szó...

Tegnap hívtam fel őket.
Október 24-től a Telenor pontokon ingyen függetlenítik, ha lejárt a hűségidő.
A telefon "eredetiségét" számlával vagy garancia levéllel kell náluk igazolni, így azt vidd magaddal.

___________________________________
"Bízzál Istenben és mentsél rendszeresen!"

Telekom válasza 1 munkanap után:
Tisztelt ügyfelünk, Tájékoztatjuk, hogy a megadott IMEI számhoz: ... a feloldó kód még nem rendelkezésre, felvettük a kapcsolatot a készülékgyártóval, így szíves türelmét és megértését kérjük. A feloldó kódot SMS üzenetben küldjük meg.

Telenor:
betértem az üzletbe.
Szegedről van szó, ami egy megyeszékhely (még) de csak 2 telenor üzlet van.
Meglepetésemre senki nem várt előttem!
A kisasszony szeme elkezdett kerekedni, amikor a 4. készüléket pakoltam az asztalára...

Elméletben a sajtóközlemény alapján:
"A jogszabály-módosítással összhangban október 24-től díjmentesen függetlenítjük ügyfeleink szerződéssel együtt vásárolt készülékeit, a szerződés lejártát követően. A hálózat-függetlenítést a Telenor országos üzlethálózatában igényelhetik mind a lakossági, mind az üzleti ügyfeleink. Kollégáink egy rövid ellenőrzést követően még a helyszínen elvégzik a függetlenítést, amely jellemzően pár percen belül megtörténik, míg egyes gyártók készülékei esetében ez hosszabb időszakot is igénybe vehet."

A gyakorlatban felvette az adatokat, és azt mondta, majd értesítenek :)

Megjött az sms, de ez még nem a megoldás.
Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy a megadott IMEI számhoz:xxxxxxxxx a feloldó kód még nem áll rendelkezésre, felvettük a kapcsolatot a készülékgyártóval, így szíves türelmét és megértését kérjük. A feloldó kódot SMS üzenetben küldjük meg. Üdvözlettel: Telekom

Kíváncsi vagyok mi lesz ebből...

:-) úgy tűnik megtalálták a szakértőt...
Jött egy SMS függetlenítő kóddal és egy weboldalt ajánl ahol leírják hogy hogyan tudom megcsinálni. A weboldal linkje helyet egy 25-30 jegyű számsor van az SMS-ben, nekem nem tűnik webcímnek. :-( Egyelőre a próbálkozásaim sikertelenek. Lehet hogy be kéne vinnem személyesen...

valami netes videóban úgy tűnik ezek a lépések:
0) megkaptad a kódot az elsődleges sim slot imei számához tartozót a szolgáltatódtól. A példában 20 jegyűt üt be, neked a sajátodat kell.
1) beleteszel egy idegen simet
2) induláskor mondja, hogy a sim kártya csak bizonyos hálózaton használható, az ügyfélszolgálattól kérjél függetlenítő kódot (This SIM card can only be used on specific networks. Contact your customer service center for the unlock code. 9 attempts remaining.) És enter pin alatt be lehet pötyögni. A beírt pun mellett enter gombbal viszi be. Pin accetted ha sikerült.

https://www.youtube.com/watch?v=i-d-XjFOGFY
Érdemes lenémítani a hülye géphangos felolvasás miatt az elején. 1 perctől kezdődik.
Nem próbáltam, nincs lumiám, de hasonlóan megy más gyártóknál is. Ha nem sikerül elsőre, akkor inkább menj be vele.

Itt egy microsoft lumiás
https://www.youtube.com/watch?v=o4Hi9Iam9w8
Az elején az imei kinyerés meg netes kalóz kulcs vásárlás nem kell, hanem a 2:30 után idegen simmel indítani és beütni a kapott kódot.

Itt egy másik nokia windowsos
https://www.youtube.com/watch?v=YN6lOMUbIV8
Itt ##7820 -et üt be a tárcsázóba, amire előjön egy felület.
Neked természetesen nem kell kalóz(?) programmal generálni kódot, hanem a szolgáltatótól kapottat kell beütni.

Hú kösz, a ##7820# kódra betöltődő felületen próbáltam tegnap kétszer is, de nem nyílt ki a lakat. Viszont azóta volt még reboot meg minden és most megint próbáltam a ##7820# részt és amikor bejön akkor már egy kinyitott lakat ikon látható! Gondolom most már akkor független. :-)
Marha nehéz lesz nem-telekomos nanoSIM kártyát találnom teszteléshez itt a környezetemben, de kitalálok valamit... lehet hogy veszek Telenor Hello Data SIM-et (korlátlan adatforgalommal). ;-)

Szombaton jelentettem be a készüléket, ma 12:28-kor jött az sms a kóddal. Én már túl vagyok rajta.
Szerk: Kérdeztem a Vodát is:
"Ha az előfizetésedhez vásároltad a készüléket, és már lejárt a határozott idejű szerződésed, akkor október 24-e után díjmentesen kérheted bármelyik márkaüzletünkben a hálózati zár feloldást.
Az ügyintézés során igazolnod kell, hogy Te vagy a készülék jogos tulajdonosa. Ehhez a következő dokumentumok szükségesek:-Személyigazolvány (vagy más azonosításra alkalmas okmány),-eredeti előfizetői szerződés ha ezt nem tudod bemutatni, akkor az érintett elfizetésedet ügyfélbiztonsági kóddal szükséges beazonosítani) -Garancialevél (Jótállási jegy) (ez nem feltétel, csak akkor szükséges ha a időközben például készülékcsere történt, vagy probléma van az IMEI-szám azonosításával. "
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

És mi van régebben, használtan vett, szolgáltató függő telefonokkal?
Aki már rég elfelejtette, kitől vette.
Magánszemélyeknél szerződést se kell kötni ilyenkor.