Plasma 5 két screenen

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy GeForce GT 610 két monitorral (egyik DVI-on, másik VGA-n csatlakozik). Skype screen sharingre lenne szükségem, azonban a két kijelző képét együtt osztja meg, ami nem jó. Ha jól sejtem, akkor a Skype a screen-eket tudja csak kezelni, amiből jelen esetben egy van.

Próbáltam felvenni az arch dokumentáció szerint egy második screen-t (jelenlegi xorg.conf itt található), viszont akkor a szoftverek ablakait csak az elsődleges monitoron tudom használni, a másodlagoson csak az alap X serveres egérkurzor látható. Az egeret át tudom húzni, látszólag az ablakok is áthúzhatóak, viszont azon a monitoron a kurzoron és fekete hátteren kívül semmi sem jelenik meg.

Nem vagyok jártas az X-ben, így a közösség segítségét kérném.

64 bites arch van fent, minden uptodate a hivatalos repóból, kivéve a skype, mert az AUR-ból lett telepítve (de az is friss, skypeforlinux-bin csomag).

Hozzászólások

Azt elfelejtettem leírni, hogy a két device most szándékosan tartozik egy screenhez, hogy tudjam használni a két monitort.

A wiki a mons csomagot ajánlja az xrandr oldalán, viszont ezzel csak azt a működést sikerült elérni, ami out-of-the-box ment. Mindkét monitoron van kép, viszont egy screen-ként látszik és a Skype együtt osztja meg mindkét monitor tartalmát.

Lehet korábban nem volt egyértelmű, nem vagyok járatos az X körüli szakzsargonban. Screen alatt az itt részletezett jelentést értem. Jelenleg mindkét monitor egy screenen van.

  • Screen refers to an X-Window screen (that is: a monitor attached to a display).
  • Display refers to a collection of screens that are in use at the same time showing parts of a single desktop (you can drag windows among all screens in a single display).

Az ott részletezett jelentés szerint egy screen egy monitorhoz tartozik.

Nem arra gondolsz, hogy a két monitorod egy desktopot mutat, vagyis a display osztozik a két monitoron (két screen-t használva)?

Amennyiben nem, akkor az általad idézett weboldal nem igazán segít megérteni, hogy mire gondolsz.

Az ott részletezett jelentés szerint egy screen egy monitorhoz tartozik.

Ez a cél. Jelenleg nem így van nálam.
Mindkét monitor egy screenhez tartozik. Ha az egyiket átrakom egy új screenre, akkor az elsődleges monitoron rendesen működik a KDE, a másik monitoron pedig fekete háttér van és csak az egér látszik. Azt hiszem mikor a Xinerama be van kapcsolva, akkor ablakot is tudok áthúzni, de az ablak kerete és tartalma egyáltalán nem látszik a másodlagos monitoron, csak az egérkurzor útvonalát tudom szemmel követni. Ha az egér nincs a másodlagos monitoron, akkor látszólag el is megy stand-by-ba.

Nem igazán értem, hogy miért van gond, és hogy miért kell xorg.conf-ot szerkesztened.

Én nem is emlékszem, mikor láttam xorg.conf-ot utoljára. Ha tippelnem kéne, talán 10 éve, vagy régebben. Most meg akartam nézni, milyen az enyém, és nincs is ilyen fájl.

Debian és KDE Plasma 5 alatt egyébként nekem úgy megy, hogy csatlakoztatok egy második monitort vagy TV-t, akkor a rendszer elkezdi használni. Oda tud menni az egér, oda tudok vinni ablakokat.
Az egyetlen dolog, hogy alapból úgy képzeli a rendszer, hogy a két monitor egymás mellett van, én meg laptopot használok, jellemzően a második monitor inkább az első felett van. Ezt a KDE beállításoknál be kell állítanom (minden monitornál egyszer, aztán ha ugyanazt a monitort csatlakoztatom ismét, akkor már tudja, hogy hol van).

Ha Skype-on képernyőt osztok meg, akkor ki tudom választani, hogy melyik monitor képe menjen.

Nem hiszem, hogy ez így sokat segít, csak azt akartam írni ezzel, hogy szerintem nálad valami félre van konfigurálva, és lehet, hogy amikkel próbálkozol, az eredeti hibás beállítás miatt nem mennek.

Pl. lehet, hogy nem volt xorg.conf-od, minden működött volna alapból, de valahol azt olvastad, hogy kell, létrehoztál egyet, és most emiatt máshogy működik, mint ahogy szeretnéd. (Nem tudom, hogy ez történt-e, mert nem ismerem a disztribúciódat, csak példának hoztam).

Telepítés után nem volt xorg.conf-om, akkor is ugyanúgy működött mint most: a desktop ki van terjesztve mindkét monitorra, tudok ablakot áthúzni, stb. Az egyetlen probléma, hogy a Skype képernyőmegosztásakor mikor feldobja az ablakot hogy válasszam ki melyik képernyőt akarom megosztani, egyetlen képernyő van a két monitor egyesített képével. Ezt szeretném szétszedni, hogy a két monitor közötti választás menjen.

Először az nvidia tooljával generáltam egy xorg.conf-ot, mely semmilyen változást nem hozott, ezután próbáltam kézzel megoldást találni erre.

Mindenesetre részint megnyugtató, hogy másnál rendesen megy, mert akkor meg lehet oldani a problémát, nem a Skype a ludas.