700 Euro 1 napi kórházi tartózkodásért + kezelésért?

Üdv mindenkinek!
Ismerősöm kint tartózkodott Németországban, mikor orrtörést szenvedett, nem saját hibájából valaki elvileg megütötte műteni kellet emiatt, mai nap mivel nincs EU biztosítási kártyája meg semmiféle utasbiztosítása kezébe nyomtak egy 700 euro-s számlát.
Valakinek volt tapasztalata hova fordulhat?
Valószínűleg most már sehova hanem fizethet?

A számláról itt egy kép:
https://kephost.com/images/2017/08/14/20839161_780931498756038_17266433…

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Igen. Legközelebb köt biztosítást.

+1
Bármely dombornyomott kártyához 5000 jó magyar forint az éves utasbiztosítás díja.
Szvsz ha valaki megütötte, akkor a valakit a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában elő lehet vetetni és fizettetni vele kártérítést, orvosi számlát, mindent. Kivéve persze, ha két hülye találkozik esete áll fenn.

Ha van dombornyomott kártyája, akkor ahhoz régebben fixen járt vmi utasbiztosítás.

Nem így van.

Én kb. 10 éve pont azért kértem pl. a Citi-től arany kártyát, miközben az ezüst is elég lett volna, mert az arany kártya utazások során baleset és betegbiztosítást is tartalmazott, és úgy gondoltam, ezentúl ezt használom.

Egyszer szükségem is volt rá az évek során :-)

Közben volt 1-2 másik kártyám, amihez szintén tartozott biztosítás, de messze nem az összeshez.

Nem feltétlenül. Az öcsém az Alacsony-Tátrában lett rosszul, hegyi mentők hozták le, kiszámlázták a mentést, és fedezte a hitelkártyájához kapcsolódó biztosítás. Pedig nem fizetett repülőjegyért (mást se, nem használta a kártyáját az út során), hisz nem is azzal mentek. Szóval meg kell nézni a kondíciókat.

Nem.

Amikor megkötöttük a szerződést, azt mondta az üzletkötő, hogy veszek abban az országban egy sört vagy fagyit, és így látszik, hogy ott voltam és ott volt a kártya is, és kész.

De valójában semmi ilyen kitétel nincs a feltételek között. Nem kell használnom a kártyát. Van egy éves díja, azt kifizetem és ez arra az évre nekem biztosítást ad (egy út max. 30 nap lehet, ha jól emlékszem, de persze utazhatsz sokszor is akár egy évben)

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_e…

A fenti linken kulon emlitik:
"Miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is."

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem feltétlenül.

Nekem olyan biztosításom volt 2001-2004-ig, ami egy bankkártya méretű plasztik kártya formájában létezett, és a kártya maga nem volt névre szóló. Akinél a kártya van, az biztosított.
Annyi volt a kötöttség, hogy amikor a kártya másik emberhez került, akkor a biztosítónak be kellett jelenteni, hogy mától Gipsz Jakab a biztosított.
Szóval ha baleset történt, akkor már nem lehetett utólag odaadni az embernek.

Mivel "utasbiztosításom"-ként hivatkozott rá, minimális az esélye annak, hogy ilyen, a szerződés tartama alatt a biztosított személyének módosítását lehetővé tévő konstrukciójú biztosításról legyen szó. (És az ilyen biztosított cserélhető konstrukcióknál a szerződő képviselője az, aki eljárhat, nem az aktuálsan biztosítottként megadott személy...)

Azért a személyes adatokat letakarhatnád...

Adja be az OEP -nek... van egyáltalán érvényes TAJ száma, hazai TB -je?!

Ezt egyébként simán megpróbálhatja.

Amikor én Párizsban éltem, egy nap a gyerekek bárányhimlősek lettek. Elvittem őket a közeli gyerekkórházba. Amikor kérdezték, hogy turisták vagyunk-e, vagy mi a helyzet, mondtam, hogy nem, itt dolgozom.
Vizsgálat, recept, viszlát.
Valamennyi idő után megérkezett a postán a számla. Vizitdíj 2x23 euró.
Nem sokkal később hazaköltöztünk, OEP-nek elvittem a két számlát, ők meg kifizették a francia társadalombiztosításnak.

Nem feltétlen. Ha mondjuk (leginkább) Magyarország területén dolgozik, magyar cégnek és kiküldetésben van mondjuk Németországban, akkor nem Németországban fog a fizetése után adózni, ill. biztosított se lesz Németországban - hiába ott végzi fizikailag (vagy szellemileg? :) )a munkát. Továbbra is magyar állampolgár, magyar munkavállaló és magyar biztosított.

Ez nem feltetlenul van igy.
Egyreszt lehetsz kint kikuldetesben.
Masreszt vannak olyan biztositok, amik nincsenek benne az EU-s rendszerben. Egyik ismerosom jart igy a nemeteknel, a "normal" TB-t a szakmaja miatt nem valaszthatta, viszont amit valasztott, az nem volt benne ebben a rendszerben, ezert itthon is behajtottak rajta a minimalis havidijat.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Na jó, de ha nincs érvényes TB-d, akkor Magyarországon ugyanígy kiszámlázzák a kórházi ellátást.

Talán nem kerül ennyibe, mondjuk.

Egyszer az asszony úgy érkezett Magyarországra egy éjszaka, hogy folyamatosan hányt. Elvittem az ügyeletes kórházba, felfektették egy gurulós ágyra, kapott infúziósan sós vizet meg hányás elleni gyógyszert, pár óra megfigyelés (a folyosón a gurulós ágyon pihent, óránként valaki megkérdezte, hogy hányt-e újra) után hazaengedték.

15 ezer forintot számláztak ki ezért (ha jól emlékszem, 2009-ben vagy 2010-ben történt ez).

Az "elvileg valaki megütötte" témában tett feljelentést? Mert ilyenkor az is muß, és az eljárás végén annak kell állnia a cehet, aki pofán verte.

Igen, en is ezt akartam irni, hiszen itt is mindenki mindenert beperelhet. De elobb ki kell fizetni a szamlat. Utana, ha elkapjak es megallapithato, akkor rosszul jarhat az illeto anyagilag, hiszen nem csak a korhazi kezelest fizetheti, hanem minden egyeb koltseget is. Kerdes, hogy aki megigazitotta az orrocskat tenyleg hibas volt es nem csak jogos onvedelem tortent...

Mivel nem volt neki europai egészségbiztosítási kártyája, így kiszámlázták neki a kezelési díjat. Ha itt élne a barátod németországban és lenne felelősségbiztosítása akkor a biztosítója kifizetné a kárt és a költségeket behajtaná azon aki a kárt okozta. Azért bemennék az OEP-hez a papírral és megkérdezném ilyenkor mit lehet tenni.
---
Amíg a test renyhe, az elme dolgozik...

A hanyatló nyugaton sajnos így mennek a dolgok. Kb. 200e Ft ha meg akarsz gyógyulni, még nem is olyan drága, ha figyelembe veszed az orvosi eszközök költségeit. Pláne, hogy műteni is kellett. Ha jól látom, korrekt számla, vannak rajta minusz tételek is, nem csak egy kerek €700. (Ugyanez az autó is: 8-12m Ft, a javítása/időszaki szervíz meg 1-300e Ft, erre számítani kell).

Első ötlet a biztosítás kötése előtte.
Második ötlet, hogy ne kezdjetek el biztosítással csalni.
Harmadik ötlet, hogy ez legyen tanulópénz (nekem is, mert még egy példa, hogy mik történhetnek).
Nevessetek rajta egy jót és meséljétek el még több embernek.

ps: üssetek meg, hogy ilyen bicskanyitogató voltam, már kötöttem biztosítást. Bécsben várlak..

Ismerősöm Svájcban „junior” orvos. Napi 500 EUR átszámítva a bére.
Ezek után tokkal vonóval az a 700EUR nem egy horror. Csak kifizetni a honi átlagból.

"egyik cellatársad ózdi a másik zsadányi. .. a zsadányi meg örül majd a csomagodnak" :DDD

Ezt ingyen adják, csak 3 évente be kell menni az OEP-hez. Elvileg ezzel az EU területén ellátnak.
http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_e…

Tehát nélküle sehova. Itthon is ezt használom. Kérdés hogy utólag bemutatva van-e mód erre ráterhelni az ellátás költségét?
Egyébként itthon is gáz, ha például a gyereked TB kártyája nincs nálad és baleset miatt el kell látni. Felveszik az adataidat és utólag be kell mutatnod a gyereked TB kártyáját, ellenkező esetben kiszámlázzák a költséget.

Még jó, hogy a barátod minden személyes adata jól olvasható, csak a számla tételei nem :)
Mondjuk nem is értem, hogy mi a kérdés. Nincs kártyája, gonoszul azt mondom, így járt. Ha van kártyád is kiszámlázhatják. Arra való a biztosítás.

A tettesnek nincs véletlenül Haftpflichtversicherung nevű biztosítása? A németek nagy részének van és ilyen esetekben ez kellene fedezze a költségeket. Ha nincs akkor ajánlatos fizetni és az elkövetőn behajtani a pénzt, esetleg perelni ha nem sikerül. Nem fizetés esetén, egy idő után a kórház eladja egy behajtócégnek a tartozást, az meg a 700 euró többszörösét fogja neked kiszámlázni.

Utazási biztosítás, főleg olcsó, esetén sem biztos, hogy megúszod, ugyanis ha a biztosító nem fizet akkor csak rajtad próbálják meg behajtani. Volt kolléga aki már megjárta, szerencsére csak egy vesekrízis volt, kapott egy fájdalomcsillapítót és fizetett 80 eurót, mivel a biztosító többszöri felszólítás után sem volt hajlandó felvenni a kórházzal a kapcsolatot.

Elég régi eset (7-8 éve történt, lehet a cég már nem is létezik), csak annyira emlékszem, hogy a biztosítás Romániában volt megkötve, a biztosító székhelye meg Magyarországon volt. Onnan tudom, hogy a kolléga nem tudott magyarul és én beszéltem párszor a magyarországi székhellyel, amint már írtam eredménytelenül. Csak ígérgetés volt, aztán a kolléga a harmadik fizetési felszólítás után megunta és kifizette az összeget.
Mindenesetre én ha kötök, akkor kizárólag nevesebb cégek szolgáltatásait veszem igénybe. Kötelező jármű biztosítás esetében is hasonlóan járok el. Semmi kedvem másvalaki életét megkeseríteni, főleg ha a baleset az én hibámból történik. Persze benne van a pakliban, hogy az enyémet keseríti meg hasonlóan valaki, de én nem sajnáltam sosem a felárat egy normális biztosításért.

Sok olyan kórház van, ami nem is próbálja meg a biztosítóval felvenni a kapcsolatot (annak ellenére, hogy ugye a biztosításhoz adnak olyan papírt, amire ezer nyelven az van odaírva, hogy kedves orvos kolléga, legyen kedves felhívni ezt a nemzetközi telefonszámot, és mi mindent majd jól kifizetünk. Puszi, a biztosító)
Megkérnek, hogy fizesd ki az ellátást, adnak számlát, aztán te majd otthon a biztosítóddal lejátszod.

Csak tippelek de ha a kollegának lett volna biztosítása (nem EU-s kártya, hanem rendes magánbiztosítás), akkor legelőször őket kéne hívni, és ők kezdeményező félként el is kezdik intézni az ügyet. Kerítenek kórházat, értesítik, és előre egyeztetnek velük, hogy a számla nem a beteg felé megy. Legalábbis autós biztosításnál így jártam el külföldön. :)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Igen, van ilyen is. Ez mondjuk nem feltétlenül jó :-)

Jártam már úgy, hogy a gyerek balesetet szenvedett, felhívtam a biztosítót, elmagyaráztam valakinek a helyzetet, az mondott egy kórházat. Odamentünk tömegközlekedéssel. Mint kiderült, baromi messze volt, több átszállás, másfél óra.
Odaérkezve mondtuk, hogy mi van, ők meg mondták, hogy de hát itt csak felnőtteket kezelnek.
Hazamentünk (taxival). Aztán megnéztem az interneten, és kiderült, hogy 2 metrómegállónyira tőlünk van egy gyerekkórház.
Odamentünk, ellátták.

Mert sok ilyen rendszer van, hogy mindenképp fizetsz, de majd a biztosítód utólag rendezi, ha szükséges volt. Olyan országokban hiába írják rá nagy betűvel, hogy ne fizessen kp-t a biztosított, akkor is fizetnie kell, sőt, vannak helyek ahol van önrész is. EZt a részt vissza sem kapod.
Magyarországon sajnos nem látják át az emberek, azt hiszik az EÜ ellátás ingyen van és értetlenül néznek külföldön, hogy fizetni kell. Hát itt nem ingyen dolgoznak az orvosok?

Csak államilag finanszírozott egészségügyi intézményben igényebe vett szolgáltatás esetén...
„Amennyiben valaki kártya nélkül vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást, magának kell a költségeket viselnie. Ebben az esetben, az igénybevételtől számított 6 hónapon belül a kifizetett összeg egy részét a lakóhely szerinti illetékes Kormányhivatal megyei illetékességű Járási Hivatalánál vagy a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi Hivatalánál visszaigényelheti.”

Kicsit ködösen van fogalmazva. Nem csak 1 nap kórházban fekvésről és kezelésről szól a számla, hanem konkrétan műtétről is, de a tételeket nem lehet rajta elolvasni. Műtéttel együtt simán lehet ennyi a németeknél, szóval nem biztos, hogy lehúzás, csak a magyar pénztárcának sokkoló. Azt sem értem, hogy valaki elvileg vágta orrba, vagy gyakorlatilag is. Mert ha az utóbbi, akkor szépen ki kell fizettetni a kárt a sérülés okozójával, ha nem akar fizetni, akkor szépen fel lehet jelenteni testi sértésért is, meg polgári perben nem csak az orvosi költségeket megfizettetni vele, hanem nem vagyoni kártérítést is. Ha már egyszer volt annyi esze, hogy külföldre mindenféle biztosítás nélkül ment, mikor a legtöbb utazáshoz elég olcsón lehet balesetbiztosítást kötni, jelképes összegért. Tipikusan ez az eset mutatja, hogy miért nem szabad rágni a szart.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Mivel válasz még nem érkezett, hogy a rendőrséggel felvette-e az illető a kapcsolatot, ezért merült fel bennem ez a kérdés: Csak Magyarisztánba kötelessége az orvosnak hivatalból feljelentést tennie ismeretlen tettes ellen, testi sértés esetén? Külföldiában hogy megy ez?