xfce4-notes notification

 ( locsemege | 2017. július 14., péntek - 2:12 )

Van egy faék egyszerűségű utility Xfce-re, ez az xfce4-notes nevű, panelre tehető post-it. Annyi az egész, hogy vannak jegyzettömbök, ezeket groups gyűjtőnéven említi a GUI, és egy alkönyvtár a reprezentációja valahol a $HOME/.local/share/notes alatt. Aztán vannak maguk a jegyzetek, ha úgy tetszik, a lapok, ezek sima text file-ok az illető group alkönyvtárán belül.

Az a jó benne, hogy nem kell vacakolni mentéssel, ott van a panelen, a többit ő intézi. Viszont esetleges módosítás után nem azonnal ment, hanem tapasztalatom szerint közel két perccel később, így a jegyzet módosítását követően történő gép leállítás - s itt most nem suspend-et vagy hibernálást értek - adatvesztést okozhat.

Kell tehát tudnom, mikor mentette ténylegesen a háttértárra a módosítást a program. Erre a kernel inotify szolgáltatását hívtam segítségül az inotify-tools interface-en keresztül. Amikor ténylegesen a filerendszerre íródik a módosítás, egy notification buborék tájékoztat erről.

Úgy működik az xfce4-notes, hogy a módosítást ideiglenes file-ba írja, majd azt átnevezi a régi, végleges nevűre, ezzel felülírva azt. Ebből adódóan a MOVE_TO eseményt figyelem, illetve a DELETE is érdekes, s hogy kiderüljön, file vagy alkönyvtár, amellyel a művelet végződik, az ISDIR event is vizsgálandó. Mondjuk ez inkább flag, de az inotifywait az eventek között emlékezik meg eme tényről.

Az egészet egy systemd user unit-tal indítom, esetleges pusztulat esetén a systemd feltámasztja a scriptet. No, nem mintha haldokolna. :)

A csík alatt kell nézni a hevenyészett kódot.

Sima user joggal

systemctl --user start notesnotif.service

módon indul. Remélem, magától is, s nem kell rugdalni. Még nem indítottam újra a gépet...

Persze, hogy nem indult el, kimaradt a unit file-ból az [Install] szekció, ezt javítottam. Továbbá kell ez is egyszer sima felhasználóként:

systemctl --user daemon-reload
systemctl --user enable notesnotif.service

Tudom, lehetne még szépíteni, de egyelőre ennyit szántam a problémára.

A scriptben a névelő helyes használata - „a” illetve „az” - miatt van egy rakás ékezetes betű, a script UTF-8 kódolású. Ha nem látszik jól a böngészőben, akkor be kell állítani az UTF-8 szöveg kódolást.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ja, igen, ez nem systemd fanyalgók blogja. Ebben is van systemd. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Néztem is nagyot, majd megírom systemd mentesre :D

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Nagyjából ennyi volna a felhasználó autostart scriptjében:

/usr/local/bin/notesnotif &>/dev/null </dev/null &

Nyilván lehetne még cizellálni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eh, még a triviális hibát sem veszitek benne észre, mely szerint a magánhangzók felsorolásából kihagytam az 'uúUÚ' betűket, így ezen betűkkel kezdődő nevek előtt „a” lett volna a névelő, s nem „az”. :( Már javítottam. A gépemen is, meg a szerveren is, amely a leírásban van linkelve.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem te mahoz kepest legfeljebb 5 even belul Mac-re valtasz. Mostantol "merem az idot" ;)

Miért is? Nem ismerem közelebbről, de azt hallottam, ott a gyártó eléggé azt a politikát folytatja, hogy ne nagyon érdekeljen, hogyan működik, csak használd. Én meg épp utálom ezt a szemléletet. Nekem fontos a nyíltság, az, hogy saját ámokfutásaimat bele tudjam álmodni a rendszerbe, erre viszont a GNU/Linux a legalkalmasabb szerintem. Meg a mikrokontrollerek oprendszer nélkül. :)

Ez a blog is arról szól, hogy valamit belereszeltem a rendszerbe, amitől jobban érzem magam. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezert irtam 5 evet.

Eljon joesellyel az a pont, ahol hirtelen az idod ertekesebb lesz, es munkaidon kivul mar nem testreszabni akarod a gepedet, csak hasznalni. Most meg elvezed, en is elveztem annak idejen, aztan amiota ebbol is eltem, szep lassan mar csak arra vagytam egy ido utan, hogy varjon itthon egy gep ami "csak mukodik".

Pedig mai napig sokat dolgozok Linuxszal. De mar csak dolgozok vele, nem "jatszok".

Volt a note-od es "autosave" - ez az autosave egy ideje default macOS-en szinte mindenhol.

Korabban volt a Pulseaudiod ami megszolalt a masik szoba gepen. Eljutsz majd oda, hogy AirPlay speakered lesz (ez mondjuk nem olcso dolog, hozzateszem, meg a Mac arahoz kepest sem) ;)

Es amugy ezzel parhuzamosan tobbszor felfedeztem, hogy Linuxon valamit megvalositottak nem tul felhasznalobarat modon, es az Apple betette a sajat megoldasaba, ha az ertelmes volt (altalaban egyszerubb formaban). Kedvencem a "play next"/"add to up next" immar iTunes-ban is. Amarokon meg Clementine-en lattam ilyet eloszor, hianypotlo feature, mar youtube meg soundcloud is betette nagyot kesve.

Ha jól értem, valami olyasmit mondasz, hogy az Alma nem a divatnak ül fel, nem a pillanatnyi hülyeséget valósítja meg eszközeiben, hanem a valóban reális igényeket implementálja professzionális minőségben, s ezzel teremt divatot, de ez már nem valami kényszeres, alkalmi viselet, hanem valóban minőségi, kényelmes, testre álló.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Haaaat, valahol a ketto kozott, de az utobbihoz ok allnak a legkevesbe tavol