Hétfőn megyek interjúra...

Fórumok

...az egyik nagy, elektronikai cikkeket forgalmazó áruházlánc egyik üzletébe, ahol is a Telekom/PC osztályra jelentkeztem eladónak.

Igen, tudom, király meg minden...

Na most.

Javaslatokat várok, hogyan biztosíthatnám be a sikeremet, ugyanis kezd elegem lenni abból, hogy soha semmi nem jön össze. Csóró egyetemista vagyok, de mérnök infós hallgató lévén ennél nem akarom lejjebb adni a munkával kapcsolatos igényeimet. Ismertem eléggé elvadult kocka osztályvezetőt az egyik ilyen helyen, nálam fiatalabb volt, szóval ilyesmi is érdekelne, hogy szerintetek ilyet hogy fizetésemelés meg előléptetés mikor illik kérni vagy mikor mennyit érdemes várni hogy ne tűnjek se flegmának, se buzgó mócsingnak.

Amúgy rohadtul izgulok szóval azt se bánom, ha szétoffoltok, csak valahogy elteljen ez az idő, ami még hátravan hétfő délutánig. :D

Köszi előre is a hsz-eket!

Hozzászólások

"ennél nem akarom lejjebb adni a munkával kapcsolatos igényeimet."

ahhoz hogy ennel lejjebb add, nagyon erosen kellene akarnod. :D

"hogyan biztosíthatnám be a sikeremet" - sehogy. Maximum azért tehetsz, hogy ne szúrd el, de az még nem a siker.

"kezd elegem lenni abból, hogy soha semmi nem jön össze" - kielemezted már ennek az okait? Megtetted a szükséges változtatásokat?

"ennél nem akarom lejjebb adni" - a nincs munkánál a munka határozottan feljebb van.

"szerintetek ilyet hogy fizetésemelés meg előléptetés mikor illik kérni" - állásinterjú alatt általában nem szokás.

Üdv,
Marci

"kezd elegem lenni abból, hogy soha semmi nem jön össze" - kielemezted már ennek az okait? Megtetted a szükséges változtatásokat?
lehet hogy kicsit túlaggódok dolgokat, mint pl. most ezt is

"ennél nem akarom lejjebb adni" - a nincs munkánál a munka határozottan feljebb van.
...hát ez igaz.

"szerintetek ilyet hogy fizetésemelés meg előléptetés mikor illik kérni" - állásinterjú alatt általában nem szokás.
:D jogos

úgy menj oda, úgy kezdjél bele, hogy tudod, mit akarsz elérni. Van különbség a:
" -De jó lenne megkapni ezt az állást" és a:
"-Megkapom ezt az állást"
között.

Nem tudom, hanyadik munkahelyed lesz, de:
- öltözz az interjúra kb. úgy, mint az ottani dolgozók
- ne játszd meg magad, próbaidő alatt úgy is kibukik, ha mégis másképp viselkedtél
- ha kérdeznek valamit és nem tudod, akkor nem szégyen azt mondani, hogy bocs, de ezt jelenleg nem tudom (általában örülnek a munkáltatók, ha ismered a korlátaidat)
- fizetésemelés általában az első vagy a második év után szokott előkerülni (ha esetleg túl alacsony fizetést jelöltél meg, akkor azt a próbaidő letelte után szokták korrigálni)
- ja és készülj fel arra a kérdésre, hogy mi volt eddig a legnagyobb bakid és mit tanultál belőle
- illetve a leendő munkahely ismeretében olyanra is felkészülhetsz, hogy lesz szerepjáték: hogyan adsz el valamit egy problémás vevőnek vagy hogyan kezeled a garanciális problémáját

A problémás vevőre:
"
Egy nagy áruházban egy pasas egy fél fej salátát akar venni. Az eladó mondja neki, hogy nem lehet, de a pasi addig erősködik, míg az eladó rááll, hogy megkérdezze a főnököt a dologról. Hátramegy a főnök irodájába, és azt mondja neki:
- Ne haragudjon uram, hogy zavarom, de egy f*szfej egy fél fej salátát akar venni... - ekkor meglátja, hogy ott áll mögötte a vevő, és így folytatja: - ... és ez az úr itt mögöttem, megvenné a másik felét!
A főnök persze érti, hogy miről van szó, lerendezik a vevőt, majd magához hívatja az eladót:
- Na fiam, maga igen szépen kivágta magát a kutyaszorítóból! Honnan jött?
- Minnesotából.
- Igen? És miért jött el onnan?
- Nincs ott semmi uram, csak kurvák, meg hokijátékosok.
- Tényleg? Érdekes, a feleségem is minnesotai ...
Kis csend, majd megszólal az eladó :
- Nem mondja uram!!! És melyik csapatban játszott?
"

Egyébként meg, ha tényleg nem akarsz valami céghez menni IT-s munkát végezni - mert amit írtál az nem annyira az - akkor az én tanácsom az, hogy csak lazán, nyugodtan, magabiztosan, de nem nagy mellénnyel. Ha valamihez nem értessz és kérdezik, akkor meg meg kell mondani, hogy nem értessz hozzá... :)

Mérnök infós hallgatóként te bolti eladónak akarsz állni? Nem tudsz vagy nem akarsz elszegődni tanoncnak a vakáció idejére (még ingyen is megérné) egy IT céghez? Ősztől több lehetőség nyílna meg előtted. Olyankor szoktak keresgélni friss munkaerő után.

Egyrészt +1, másrészt nem árt ha csorog némi pénz addig is, amíg jobb munkát nem talál. A próbaidő alatt felmondási idő nélkül is simán felmondhat, ez egy előny. Mondjuk interjúra járni nehezebb, ez egy hátrány.
De én azt mondom, hogy jobb ha dolgozik, a pénz ugye triviális magyarázat, de akár tanulhat ott olyat aminek később hasznát is veszi. Én pl. néha ma is hasznát veszem olyasminek, amit még "jánykoromban", árufeltöltőként tanultam meg...

Mérnök-infós hallgatóként ha tudsz programozni jelentkezz gyakornoknak egy IT-s céghez, jobban jársz.

Ha csak programozni akarsz, akkor általános IT céghez, ha nem csak a kódolás érdekel akkor Bosh, Knorr-Bremse, etc...

Interperszonális képességeket tekintve nagyon sokat fejlődhetsz egy olyan munkakörben, ahol napi kapcsolatba kerülsz ilyen-olyan (problémás) emberekkel, szóval hosszú távon többet profitálhatsz egy ilyen helyből, mint gondolnád, főleg az IT szektorban.

Az interjúkon általában megkérdezik, hogy miért akarsz náluk dolgozni, ezt szerintem nyugodtan mondhatod is.

Én is dolgoztam kb. 3 évet egy kis voip cégnél full-stack módban (fejlesztés, üzemeltetés és néha support, olyan problémákon ahol a supportos kollégák már elakadtak), de nem cserélném le az a 3 évet semmire.

Nyilván nem azt mondom, hogy el kell menni akármelyik 3-in-1 szolgáltatóhoz néhány hónapra, mert oda tényleg kötélidegzet kell, amikor már ugyanazon a napon harmincadjára jön, hogy "nem megy a Paprika TV" vagy "nem működik a Zinternet".

Par meglatas es pszicho technika.

- Vegyel fel karorat. Ne a csilli villi 6 centi vastagot, egy sima konszolidalt. Komolyan.
- Vigyel magaddal egy mappat. Feketet. Bele tegyel nemi papirt, es onelatrajzodat kinyomtatva.
- Sose tedd karba a kezed.
- Felsotesttel mindig fordulj oda ahhoz akivel beszelsz.
- Egyenes tartassal, ne jatsz folyadekot a szekben.
- Veletlen se tedd keresztbe a labad, ha "pocsod" van.
- Ekszert lehetoleg elfelejteni. Karikagyuru az maradjon, ha van.
- Asztalon sose konyokolj.
- Ne vegyel fel farmert, keket foleg. Hosszu nadrag es ing.
- Legyen kerdesed. Lehetoleg kifejtos kerdest tegyel fel, ne eldontendot.
- Magazodj. Sose kezdemenyezd te a tegezodest.
- Figyeld az apro testbeszed jeleket, es alkalmazz neha tukortechnikat.
- Sose legyel okos, meg akkor sem ha tisztan latod, hogy te vagy a helyszinen a legokosabb.
- Ne allits negativ dolgot magadrol, ha megis akarsz, azt pozitiv formaban tedd, de inkabb nem.
- Keszulj fel, ha rakerdeznek, hogy mi a gyengeseged magad szerint. Ott ne kezdj el gondolkozni. Tudd fejbol. Itt is legyen "pozitiv" az a gyengeseg.
- Ha rakerdeznek mi a terved 5 ev mulva, akkor ne valaszold, hogy a "maga helyen akarok ulni!" :D

Legfontosabb:

- Lazits, de ne legy tul laza. Ha behivtak, akkor mar nyertel, ha megsem, akkor azt a helyszinen cseszted el...

- Felejtsed el a "Nemtudom." t.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Látom sikerült leszűrnöd a lényeget, hiszen nem az udvariassággal volt problémám.
De mit is várhatok a sok idiótától, akik a magyar nyelvet csak messziről ugatják. Se írni, se olvasni nem tudtok helyesen. Szégyen!

Amúgy meg, majd, ha leáll az egyik szerver, amit felügyel, akkor udvariasan megkéri, hogy javuljon meg és induljon újra?

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Vannak az ún. social skill-ek, amik nem ártanak ha 1. ügyfelekkel vagy kapcsolatba 2. csapatban kell hatékonyan dolgozni/beilleszkedni.
Tudod, az a jó manager, aki úgy tud elküldeni a picsába hogy alig várod hogy indulhass! :)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Az etiketthez hozzatartozik az is, hogy peldaul igenis normalis ember modjara ulsz a szekben es nem ugy mint 2Pac mikor interjut ad az aranylemez utan...
A szemebe nezel annak akihez beszelsz. A mappa is fontos (egy ertelmes interjun kerdezhetnek vagy kerhetnek toled papirokat pl ajanlolevelet ) szoval nem baj ha felkeszult vagy es az ilyen dolgok egy mappaban vannak nem a zsebedben vagy az uzsonnas tatyidbol huzod elo.

Ezek nem trukkok csak felnott embertol elvarhato plane ha emberekkel dolgozik, hogy tud alkalmazkodni es a szituacionak megfeleloen megjelenni.

Mo-on elegge konzervativok igy nem csoda ha pl eladonak nem vesznek fel ha valami extrovertalt fasz vagy 88 gyuruvel komosott farmerban (aktualis divatmajom oltozetet insert here).

Plusz aki azt mondja ezek trukkok az valoszinuleg sir hogy egy megnemertett zseni es bar o Neumann Janos reinkarnacioja megis keveset keres/nem megfelelo helyen dolgozik es aki nem igy tesz az nyalogep/fonok kedvence whatever...

Egy karrier epitesenel igenis kell hogy legyen egy jo imidzsed ami azt mutatja, hogy nem csak egy szakbarbar vagy hanem bevetheto vagy tobb teren is es az egesz viselkedesed tukrozi a tudasodat.

A pokoli operator viselkedesbol illik kinoni azok az idok mar elmultak...

"A mappa is fontos (egy ertelmes interjun kerdezhetnek vagy kerhetnek toled papirokat pl ajanlolevelet )"

Tehát akkor mégsem a mappa a fontos, hanem az, hogy legyenek nálad bizonyos iratok, ha kellenek. A fentiekből nem úgy tűnt, mint ha ezen lenne a hangsúly, hanem azon, hogy villogj vele, hogy neked aztán van mappád.

"aki azt mondja ezek trukkok az valoszinuleg sir hogy"

Nem, őszintén én pl sajnálnék csak egy interjú miatt venni egy karórát, aminek semmi hasznát nem látom utána, csak azért, hogy mutassam, hogy meg tudom nézni az időt... vagy mit is mutatok?

Bennem is ez merült fel. Amióta mobiltelefonom van, és régóta van, nem látom értelmét a kar- zseb- és egyéb óráknak. Egyrészt egyik sem verseng a mobil órájának pontosságával, másrészt egy információt elég egy felületen megismerni, nem kell a redundancia, tehát minek is a karóra? Egy IT interjún engem zavarna inkább, ha valaki karórával érkezne, mert arra gondolnék, hogy milyen szinten állhat az illető az IT-val, ha karóra kell neki egy számítógépesített világban ahhoz, hogy leolvassa az időt? Ez a mappázás meg tényleg csak ilyen sznobizmus, amit a hülye HR-es lehet, hogy értékel, de ha nekem valaki papírokat dugdos az orrom alá, ahelyett, hogy az interjú előtt e-mail-en elküldte volna PDF-be szkennelve, megint csak az jutna az eszembe, hogy ez mit fog kezdeni itt, ha felveszem? Hogy ír majd emlékeztetőt a megbeszélésekről, amit azért elvárok elég gyorsan a megbeszélés után, nem két nappal később a postában? Akinek egy interjún az a fontos, hogy az alanyon karóra van-e és van-e mappa a hóna alatt, az az az ember, aki büszke arra, hogy digitális - és talán más területen is - analfabéta. Egyébként a mindenféle papírokat már az interjú előtt bekéri egy alapos interjúztató, hogy az interjún ne azokkal szöszmötöljön, hanem alaposan átolvassa és felkészülten üljön le az alannyal, és csak arra kelljen koncentrálnia, hogy a beadott anyagok viszaköszönnek-e a személyes beszélgetés során. Ha pedig a pontos idő leolvasása kihívásnak számít a HR-es kolléga szemében, akkor nem az alany alkalmassága a kérdés.

Miért is? A tanácsokhoz szóltam hozzá és bizony semmi olyanra nem mutatnak rá azok a buta külsőségek, amikről ott szó volt, ami hasznos. Aki egy karóráról le tudja olvasni az időt, az képes lesz azt megnézni a munkaállomásán is, mobilon is, bárhol is. A mappás emberek meg legtöbbször hátráltató tényezők a kis papírjaikkal, ez tapasztalat. Benned őszintén felmerül, ha karóra van rajtam, hogy én pontos ember vagyok? Mert ha igen, akkor örülök, hogy nincs közünk egymáshoz, mert ez egy irracionális, alaptalan előítélet elfogadása tényként. "Órája van, pontos ez!" :) Ja, aki így gondolkodik(?), az meg hülye. :) Ez is ugyanolyan alaptalan (elő)ítélet. Magyarázd el lszi, mindig szívesen tanulok újat, főlek olyanoktól, akik már régóta HUP tagok!

Legyszives mutasd meg mikor irtam hogy kell karora.

Mappa marpedig kell lehet tolem rozsaszin is csak ne a farzsebedbol huzzad elo a papirjaidat (ez igenytelenseg es nekem peldaul azt mutatja, hogy a ceges iratokat is igy fogod kezelni)

Ertsetek meg ma mar nem eleg zseninek lenni valamiben (es valjuk be akik itt vernyakolnak hogy minden mindegy, csak jo kodolo legyel azok eleg tavol allnak a zseniktol, hogy mindent elnezzenek nekik) hanem viselkedni is meg kell tanulni es beilleszkedni egy ceges kulturaba.

Ebből indultunk ki. Az első pont a karóra. Persze vannak benne jó pontok is.

Én a papírjaimat elküldöm elektronikusan. Bocsáss meg nekem, hogy a papírt elavultnak tartom a hétköznapi életben! Neked nem adnak számítógépet a munkádhoz? Mert ha ezt jelzed, akkor szívesen kinyomtatom neked és a többi hasonlóan korszerű HR-esnek minden dokumentumomat. Nyilván. Vagy úgy döntök, hogy ahol ilyen papíralapú a cég, ott nekem nem jó. Érted. Ha neked attól igényes valaki, hogy feleslegesen nyomtatgat, akkor az nem az én problémám. Ha te ettől érzed igényesnek magadat, akkor az sem az én problémám. De ez nem igényesség, hanem ostobaság. Az, hogy hogyan kezelem a saját vagy a céges iratokat, semmi relevanciában nincs egymással. Például itthon a számláim az előszobában gyűlnek, majd 2-3 havonta beszkennelem őket és begyújtok velük. És láss csodát, 10 év elteltével is elő tudom keresni őket, pedig egy mappa sincs hozzájuk! Tudom, igénytelen állat vagyok, mert nincs kartotékrendszer felállítva. :)

Azért ha valamin gondolkodom, egy üres A4-es lap és egy toll utolérhetetlen előnyökkel rendelkezik. Nem egy alkalmazás használatára figyelek, hanem húzom a vonalat, írok, számolok, levezetek valamit. Nincsenek korlátok a jelölésben. Szóval kell a papír meg a toll.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez igaz, de nem jellemző, hogy interjú közben applikációt tervezel. Ha mégis adnak ilyen kihívást, akkor vélhetően nem azt figyelik, hogy van-e mappácskád és arany hegyű tollad, amit büszkén előrántasz, hanem adnak papírt, tollat és arra kíváncsiak, mire jutsz egy bizonyos idő alatt. Nem?

"hogy feleslegesen nyomtatgat"

Ne is mond, kedvencem, mikor valaki megír valamit Wordben, kinyomtatja és úgy adja oda, ahelyett, hogy elküldené szimplán e-mailben... Külön aranyos, amikor nekem azzal az információval dolgoznom kellene és praktikus lenne, ha bele tudnék szerkeszteni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A közigazgatásba ne menj dolgozni! Ott ez a divat. Megírja Word-ben, de nem ismeri a tabulátort, ezért szóközökkel akarja a tabulálást meghekkelni. Emiatt fél napig játszik a fél oldalas agyszüleményén, mert a nyomtatón nem úgy néz ki, ahogy a monitoron. Megunja, kinyomja, aláírja, pecsételi és elküldi neked papíron, hogy akkor mehet fel a weboldalra! :D És a 843759834759834. telefon után sem jegyzi meg, hogy az ilyesmit, legalább az ilyen anyagot, e-mail-ben küldje. Persze minden más felesleges szarság miatt tud e-mail-t írni. :D

Neked mond valamit a felkészülten érkezni? Ha a HR-esünknek sok az infó, akkor kinyomtathatja magának és mappácskába teheti a beküldött dolgaimat, hogy a karórás kezével tudjon gesztikulálni, miközben belekérdez a papírok tartalmába...de aki beküldte az anyagait, az tudja már fejből azokat. :) Végül is ő hazudta össze! Mondjuk a szakma miatt nekem megszokott dolog, hogy van laptop az asztalon, nem is egy és még néha a kivetítő is megy.

He? Te mondtad, hogy a papir elavult a hétköznapi életben. Ebből az következik, hogy ha a hres nem akarja mindenkinek megjegyzeni a cvjét, meg még jegyzetelne is, akkor gépet kell vinni neki is. Ami meg szerintem troger (az meg, hogy te nem látod a szituációs különbséget egy munkameeting meg egy személyes interjú között, az téged minősít) Szó nem volt arról, hogy te nem tudod, mi volt a cvdben.

Igen, így gondolom, mert a telefon, tablet, notebook interaktív eszközök. Tiszteljen meg a másik fél azzal, hogy rám figyel, az önéletrajzomat kinyomtatott formában a beszélgetés vázlatának használja, de ott nem az eszközhasználattal van elfoglalva. Épp olyan ez, mint amikor valaki felveszi a telefont, amikor beszél élőben valakivel, vagy azzal kezd el vacakolni, hogy lenémítja azt. Némítsa le a tárgyalást megelőzően.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt így nehéz értelmezni. Előttünk mindig ott van a laptop, de csak arra használjuk, hogy bármilyen szükséges információt azonnal elérjünk. Az, hogy megnéz valaki a laptopon egy a megbeszélés szempontjából fontos információt, vagy hogy leegyezteti a délutáni masszázst, egyáltalán nem említhető egy lapon. Persze el tudom képzelni, hogy van ilyen, de ott a vállalati kultúrával és a rendszerrel van a probléma ami ezt megengedi vagy előidézi.

Szánalmasan életképtelen emberek vannak. Lenne egy fél napos szolgáltatás kimaradás az interneten, vagy lenne egy fél napos áramszünet, aztán ott pusztulna a nagy része. Néhány tíz évvel ezelőtt net nélkül is voltak állásinterjúk. Mi az a rettenetesen fontos, amit meg kell nézni a gépen, amit nem lehet az interjút követően az irodában? Csak nem azt, hogy ki lájkolta a legutóbbi macskás képeit?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nehany tiz evvel ezelott nem kuldtel online posztolt allashirdetesre emailben digitalis formaban levo oneletrajzot es motivacios levelet, igy a nehany tiz evvel ezelotti allasinterjukon nem alakult ki az interjuztatoknak termeszetes igenye arra, hogy az interjuztatashoz szukseges informaciokat a papirjai helyett a laptopjarol nezze (ami ugyebar nem is volt neki nehany tiz evvel ezelott). Nem rettenetes fontossag, hanem egyszeruen praktikussag kerdese az egesz. Szinte mindent, amit meg tudunk csinalni ma online, azt nehany tiz eve is meg tudtuk csinalni valahogyan offline. Lassabban, kevesbe megbizhato modon etc., de valahogyan meg tudtuk csinalni...

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Amen. :-) Persze ha a hiring manager/leendo fonokod uli vegig unott fejjel az interjut a laptopjat kattintgatva, az mar eleve igen komoly problema, es ott en sem szivesen dolgoznek. Cserebe szerintem eleve nem sok vizet zavar, hogy egy HR-es/recruiter, aki interjuztat, mennyire viselkedik szepen vagy nem szepen veled az interju alatt, marmint abbol a szempontbol legalabbis, hogy akar felvesznek, akar nem, az illetovel sok dolgod nem nagyon lesz a jovoben.

A kerdes legfontosabb aspektusa szerintem amugy az, hogy kulonbseget kene tenni az interju szempontjabol hasznos es haszontalan informatikai eszkozhasznalat kozott. Utobbi ugyanis nyilvanvaloan bunkosag, epp annyira, mint ha az interjuztato szamitogep hianyaban firkalgatna vagy meredne kifele az ablakon. Utobbival viszont imo nincs gond.

alias killall='echo "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja. Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." | espeak -vde' #That's not funny.

Nálunk volt gyakorlati programozási feladat is interjún, laptopról. Elég sokan ráparáznak, főleg mert figyelik őket. Ilyenkor szoktam pár percre előkapni a mobilomat és 9gagezni, addig a delikvens tudja nyomkodni a feladatot "jaj mi lesz ha hülyeséget írok" érzés nélkül, és ez többnyire elég ahhoz, hogy megnyugodjanak.

Hát elvileg igen, gyakorlatilag azért a papírra firkálás egyszerűségét és kényelmét egyik 21. századi jegyzetelő-eszköz sem tudja. Két device-t láttam eddig, ami hosszabb távon is kényelmes papír helyett, az iPad Pro és a Surface Pro, mindkettő a gyári ceruzával (szerk 2: és amúgy egyik sem kifejezetten olcsó). Biztos van más is (nyilván nem próbáltam végig az összes tabletet a világon), de a többség amit igen, az hulladék.

szerk: plusz marha idegesítő tud lenni, amikor a másik fél bebújik a monitor mögé, és esélyed nincs látni, hogy most a cv-t nézi vagy az indexet.

OneNote, Evernote + Penultimate
De ha nem Apple Pencilt használsz hanem valami passzív stylust, akkor felejtsd el – ugyanez igaz a Surface-re is

Mondjuk a kézzel jegyzetelés nálam inkább firkálás és pár szóban a lényeg, folyószöveget még nem írtam vele, és le merném fogadni, hogy nem is nagyon érdemes. :)

Vagy még jó a Notability és a GoodNotes. Ezek közűl most nekem a Notability jön be jobban, viszont Néha a sima gyári Notes alkalmazás is tud jó lenni, minden csak igény kérdése: mire van szükséged, mi áll kézre.

Valamint kicsit más, de ha dokumentumot írok billentyűzettel, akkor meg Texpad.

"Benned őszintén felmerül, ha karóra van rajtam, hogy én pontos ember vagyok?"

Természetesen nem. Ilyet nem írtam, sőt, elhelyeztem ama bizonyos paci egyik oldalán. Viszont te komolyan leírtad, hogy:

"Egy IT interjún engem zavarna inkább, ha valaki karórával érkezne, mert arra gondolnék, hogy milyen szinten állhat az illető az IT-val, ha karóra kell neki egy számítógépesített világban ahhoz, hogy leolvassa az időt?"

Ami pont akkora blődség. Igazából kicsit nagyobb is, mert míg az eredeti bejegyzés a nem tudatos dolgok piszkálásáról szólt -- bár ez láthatólag sokaknak nem esett le -- te explicit kijelentetted. Márpedig a saját ilyen irányú preferenciáid semmivel nem mérvadóbbak.

Egyébként ha szerinted ennyiből le lehet vonni ilyen következtetéseket, akkor ugye azon sem sértődnél meg, ha egy linuxos allásra levonnák rólad, hogy nem lehetsz jo szakember, mert látszik, hogy nem megy a vi?

Látom neked is bonyolult, hogy nem ketten folytatunk párbeszédet ebben a szálban. Én sosem írtam olyat, hogy te írtad a karórásat. Örökké magadra veszel mindent? A karórás dolgot teljesen komolyan megfordítottam és rákérdeztem, hogy ugye hülyén hangzik, ha ebből következtetünk? Igen, teljesen komolyan leírtam, hogy a karóra léte/nem léte irreleváns, így felesleges pont a tanácsok listájában. Pont azt domborítottam ki, hogy így nem lehet ítélni, mert az nem a valós képet adja, nem adhatja az illetőről, csak előítéletet épít a másik félben. Láthatóan van itt olyan, aki ezt az előítéletet tudatosan építi magában.

De, pont a fentiek miatt megsértődnék, még akkor is, ha tudom, hogy a Linux tekintetében nálam sokkal jobb szakik vannak szana-szerte, mivel a Linux az életemben leginkább otthoni élmény. Bizonyára nem figyeltél a múltban, vagy inkább félig olvastál, hogy előítéletes lehess. Megy a vi, megoldom vele a dolgaimat addig, amíg nem sikerül egy emberi editort telepíteni. Na most ebből mire következtetsz tévesen?

Magamnak nem írok emlékeztetőt mert a rám vonatkozó részeket megjegyzem. Másnak nem írok emlékeztetőt mert nem vagyok titkárnő. (Itt most nem dokumentáció írásról beszélek. Az más.)

> Hogy ír majd emlékeztetőt a megbeszélésekről, amit azért elvárok elég gyorsan a megbeszélés után, nem két nappal később a postában?
Itt az vagyon leírva (imho), hogy az IT-s kolléga ír emlékeztetőt / mom-t / to-do list / akármit, esetleg nem csak magának hanem valakiknek, amit te (gondolom a főnöke) majd megtekintesz. Ez titkárnő munka.

Ne érts félre, nem kötözködöm, csak próbálom megérteni a tendenciát hogy miért várnak el extra nem IT-s munkát egy IT-stól. Én magam is szenvedek ettől az egyre általánosabbá váló jelenségtől, és komoly napi harc hogy azt a papírmunkát, amit szerényebb képességű és olcsóbb Pirikék meg tudnak csinálni, ne nekem kelljen.
____________________
echo crash > /dev/kmem

A munka akkor van készen, amikor dokumentálva is van.
Nem fordult meg még a fejedben, hogy miért várják el az orvostól, hogy zárójelentést írjon? Miért várják el a tanártól, hogy beírja a naplóba a jegyeket és a hiányzókat? Miért várják el a szerelőtől, hogy munkalapot írjon?

Üdv,
Marci

> A munka akkor van készen, amikor dokumentálva is van.
> Mi a munkamegbeszélés/találkozó dokumentációja?

A teljes munka pici részei az egyes munkamegbeszélések. Egy elkészült munka teljeskörő műszaki dokumentációja, és a meetingeken más helyett körmölés nagyon nem ugyanaz.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Bocs, ha egy projekten többen dolgoztok, akkor biza előfordul, hogy te írsz emlékeztetőt a többieknek. Ennek számos oka lehet. És ez nem titkárnői munka, hanem a meetingen csücsülők egyikének a munkája. Nálunk az első pont, hogy ki írja a mairól az emlékeztetőt. Nem jegyzőkönyvek íródnak, hanem emlékeztetők. Tényleg ezen bíbelődsz, hogy egy húsz mondatos emlékeztetőt titkárnővel kell megíratni? Nálatok az ebédet is pincér szolgálja fel és jár hozzá zenés-táncos műsor is?

> Bocs, ha egy projekten többen dolgoztok, akkor biza előfordul, hogy te írsz emlékeztetőt a többieknek.
Óccsóéknál biztosan így van, nálunk minden érintett jelen van az ilyen meetingeken, ha mom szükséges azt nem az IT-s, hanem a project manager vagy a chairman írja (és igen, titkárnő munka). Ha valaki egy-egy alkalomra nem tud eljönni (pl. szabadság, táppénz) viszi magával a sodrás és a build doc (ami ugye nem egy jegyzet), így nem marad le semmiről.

> Nálatok az ebédet is pincér szolgálja fel és jár hozzá zenés-táncos műsor is?
Unfair, rosszindulatú analógia, itt kiszálltam.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Azért a sodrásra bízni egy projektet, ha nincs jelene a project manager vagy a chairman...én inkább megkérek valakit, hogy vállalja fel ezt a rendkívül nehéz feladatot. Nem szokott probléma lenni. Néha az az érzésem az itt írkálók hozzászólásait olvasva, hogy itt csak az IT Einsteinjei vannak jelen, akik mellé komplett adminisztrációt építenek, hogy az elméjük minden rezdülését csak a lényegre fordyíthassák, mert még a szellentésükkel is a világot mozdítják elő. :)

szerintem azért bőven van olyan cég, ahol nincs ott minden meetingen a PM. A fejlesztést is szokás projectnek hívni, és azért ott van egy csomó önjáró dolog.

De voltam én már integrátor is, ahol teljesen megszokott volt, hogy a PM nem feltétlen ül ott minden egyeztetésen, amit mondjuk az ügyfél techkiejével tart az ember, hanem kap egy momot. Esetleg eleve nincs is fizikailag a környéken.

Megfordítva: van egy csomó olyan projekt, amit ha a PM úgy próbál koordinálni, hogy mindenhol ott van, akkor már el is baszta.

Láttál már olyan projektet, ahol kb. százan vesznek részt a projektben? Néha olyanok is, akik más telephelyen vannak. Ilyenkor a projekttel kapcsolatos meetingből akár kettő vagy több is lehet egy időben, akár két eltérő földrajzi koordinátán is. Nálunk a tárgyalóban van led tv és ha kell, még illetlenül skypolunk is a másik meetingelővel. Képzeld, néha külföldre! Szóval van olyan, hogy a projekt Manager nincs jelen egy projekt meetingen.

Tipikus koménista gondolkozás ez, hogy a dolgozó kussoljon, és csinálja amit mondanak neki. Pedig az ilyenekkel pont a cég baszik ki magával, fizetik a mérnöki óradíjat adminisztratív taszkokra, ahelyett hogy sokkal olcsóbb munkaerővel megoldanák. Mert azt már túl bonyolult tsz-elnök aggyal felfogni, hogy ugyan kell egy plusz embert fizetni, de az it-s meg csinálhatja azt, amiért felvették, és a nap végén jobban jár a cég.

Mindamellett, hogy nem ismersz és kommunistázol jó paraszt módjára, megjegyzem, egy emlékeztető összerakása egy projekt meetingről, nekem kb. 15 perc. Valószínű, hogy a többi bithuszár is megérti, míg ha egy olcsó titkárnő írja, lesznek homályos foltok. Tényleg fontos mindig olyan parasztnak lenned, hogy minősítéssel indítod a dumádat olyannak, akiről azt sem tudod, hogy jön vagy megy? Komolyan ez a stílus nálatok? Köszönni szoktál?

Vagy nem, amikor a randommunkaerő által összeállított memót még átnéznie és lektorálnia kell egy mérnöknek, mert hülyeséget ír fel, vagy pontatlanul teszi azt.

Kedvencem, mikor egy Túlbuzgó Kolléga, akinek összeállítasz kész anyagot vagy elmondasz dolgokat, utána megpróbálja átfogalmazni (mert különben nem érzi eléggé sajátjának a munkát), aztán viszi bele a hibákat, hülyeségeket, fogalmakat rosszul használ, vagy kitalál "újakat", megpróbál szabatosan fogalmazni és oda nem illő fogalmakkal kapálózik, hogy bemutassa, hogy ő is mennyire tud. stb., aztán meg lehet hosszasan levelezni, hogy de az nem is úgy van.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát ez az! A titkárnő ritkán fogja érteni a mi meetingjeinket. Max. az elejét, amikor köszönünk és pár zsibbadt poént eltolunk és a végét, amikor elköszönünk. Mondjuk nekem nem derogál ilyet írni, hamar meg is van általában, nem nagy munka. Persze én nem vagyok akkor ász, mint itt páran, akik akkora ászok, hogy már 10+ éve hup tagok! :D Nekem 25 év munka után sem kell titkárnéni egy emlékeztetőhöz. Mondjuk az egyéb levelezést elintézi remekül, ahhoz kell. :)

"Magamnak nem írok emlékeztetőt mert a rám vonatkozó részeket megjegyzem. Másnak nem írok emlékeztetőt mert nem vagyok titkárnő."

Hát az nem árt, ha valaki összefoglalja címszavakban, hogy miről is szól a történet, legyen az elkövető titkárnő, mánáger, szélszes vagy ájtís. Csak a lényeget: mi a cél, mikorra kell, mi az input, mi az output, mi kell ehhez az én (mi) munkánkon kívül, és utána nekünk még mennyi munkánk lesz ezzel. Csak röviden, címszavakban, pontokba szedve.
Mert ezzel el lehet kerülni azt, hogy megcsinálod (megcsináljátok) a kért nagy kék fakockát, aztán jön az "kellemetlenség", hogy ők igazából piros vasgolyót szerettek volna, abból is kicsit. Na ilyenkor jön nagyon jól az a levél, amiben le van írva a nagy kék fakocka, és a végén ott van a mondat, hogy minden címzettől kérek vissza egy jóváhagyást, illetve ha valamit kihagytam/félreértettem akkor pontosítást.

Nekem pl. nem esik le a karikagyűrű az ujjamról ettől, és jobban szeretem én leírni fél oldalban pontokba szedve a lényeget, mint hogy 6 oldalnyi bullshit és kétértelmű megfogalmazás után még 10x annyi ideig kelljen levelezni, hogy a végén egyértelműen le legyen írva a dolog. Dolgoztam már úgy, hogy ezt valaki más megcsinálta (business oldal, kisfőnök, nagyfőnök, whatever), de olyan is volt hogy rám maradt.

Valamiért van olyan szakma, hogy technical writer, meg olyan szakma, hogy business analyst.
Valamiért sehol nem titkárnők szoktak szakmai dokumentációt írni, és főleg nem összefoglalni röviden és a lényegre koncentrálva egy szakmai megbeszélésen elhangzottakat.

Egy titkárnő le tudja írni, amit diktálnak neki. Egy megbeszélésen egy gyors és gépírónő (nem titkárnő) le tud írni mindent, ami elhangzott (jegyzőkönyv).
Lehet, hogy te még nem láttál ilyesmit, ezért nem érted, de egy ilyen megbeszélés esetén nem az a cél, hogy legyen egy jegyzőkönyv, ami minden elhangzott szót rögzített.

És éppen ezért nem gyorsírót hívnak be, hanem az egyik résztvevőt, aki érti (illetve ideális esetben egy másik projektről valaki szakmabelit, aki nem szól bele a megbeszélésbe, viszont érti, hogy miről van szó) kérnek meg összefoglaló írására.

egyik sem verseng a mobil órájának pontosságával

Nekem a szolgáltató mindig nagyjából 30 s - 1 m késéssel állítja be a telefonom óráját, ami szerintem elég kínos manapság, de ez van. Ettől függetlenül telefonon nézem meg az időt, majd hozzáadok 1 percet.

A többivel sem értek egyet. Ha mondjuk gyalog megyek, abból az következik, hogy nem tudok vezetni? Ha párolt zöldséget ebédeltem ma épp, akkor vegetáriánus vagyok? Szóval mi is az összefüggés aközött, hogy miről olvasok le az időt, s aközött, mennyire értek a számítástechnikához?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a 30sec-60sec igazából szőrszál hasogatás.

Pontosan arra akartam rávilágítani, hogy a mappás/órás emberek, akik ebből következtetést vonnak le, pontosan olyan téves és ostoba eredményre jutnak, mint az autós példád, azaz ha gyalog mész, nem tudsz vezetni. Pont ezért a mappácska, bimbó pírszing, márkás holmi nem igazából releváns. Ismerek én kiváló programozót, akinek öltönye sincs és hétköznap elég hippisre veszi a ruházkodás tárgyát....de ha kérdésed van, mehetsz hozzá bátran, mert töviről-hegyire ismeri a rendszert, ami köré programozik, ötletei is vannak a problémák rövid távú és hosszú távú megoldására, jól beszél és az állításait mindig érveléssel védi meg, nem maga elé tartott fekete mappácskával vagy más meleg dologgal. Örülök, hogy őt ismerem és nem a mappás gyereket a karórájával. :)

Ehhez nem értek, nem járok bkv-val. Ha azzal járnék, és fontos lenne a pontosság, úgyis rátartanék és előbb indulnék. Autóval is ezt teszem. Tudod, dugó, parkolás, miazmás. Nem 30 másodpercen fog múlni a dolog, hanem a belátáson, hogy ha fontos valami, akkor inkább előbb érek oda, mint később.

mire, arra, hogy enyhén szarkasztikusan felhoztam azt a pár másik teljesen normális férfi öltözéket, ami pont annyira tesz valakit buzivá, mint egy karóra (fyi: része a normális öltözéknek), erre te már eljutottál a gyantázásig? És mások nem tudnak olvasni, meg szöveget értelmezni...

saxus: faszméregetésre használja az óráját ? Tényleg ? Bah :D

Faszméregetésre használják a kedves embereink (kicca és carcolt? vagy mi a fszm, meg pávageci ? uh... ez inkább a hozzászólót minősíti ) pl az autókat, vagy esetleg a munkahelyüket!
Hogy hát mert ők hol dolgoznak, vagy hol nem.

Nekik milyen autójuk van, vagy milyen nincs. Hol laknak hol nem...

De az ÓRA, az. Az a baj. Mert a sok snob geci csak úgy az orrod alá túrja az óráját ...

remek. :) Biztos hogy vannak olyan emberek akik arra használják, de azért ez nem az átlag. Az átlag csak megnézi rajta az időt és ennyi.......

Nem tudok erre mit mondani. Utóbbi években jelenséget figyeltem meg órák kapcsán:
- egyre tűnnek el, mindenki a telefonját nézi
- előkerültek az órabuzik, akik épp meg akarják magyarázni, hogy a másfél milliós Omega meg a Rolex mennyire jó (ékszer), mert [randomindok]. Különösen gyakori ez az anyagi helyzetükön jelentősen javítóknál, akik azért még nem érték el az "újgazdag geci" címkéhez szükséges bevételt (ahhoz többet végeznek tényleges munkát pénzcsinálás helyett), de korábbi anyagi helyzetüket nagymértékben sikerült javítani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

btw, passz, csak saját környezetemben szétnézve, 10 emberből 6 visel órát. És nem gondolnám egyikről sem , hogy azért, mert az milyen menő. :)

Jó nyilván nem rolxet, vagy 200k-s órát, stb.. de mégis csak órát, igényesen kinézőt (nem hellokitty-s csatos műanyagpántost).

Ezek közül egyik emberkére sem mondanám azt, hogy ő ezzel akar kitűnni a tömegből, vagy bármi egyéb. Egyszerű emberek, egyszerű élettel, egyszerű mindennapi problémákkal. (Az egyszerű itt most nem az értelemre vonatkozott)

Szóval passz, bár tény, nem a 18-25 év kategóriába tartozó emberekről van szó. Fiatalabb emberkékkel is találkoztam, de ott nagyon nem az óra volt a probléma :) Inkább az egész életfelfogás :)))

Inkabb osszefoglalom en :)

"A ferfi (bocs, "ferfi") akinek oraja van = buzi"
ferfi (bocs bohoc/pavageci), akinek ekszere van az buzi :D Aki alacsony es ekszere van az torpe buzi. Aki kefiret iszik az is buzi. Aki gyantazza labat ferfi letere az meg pavabuzi. :)

"Autistak > Buzik"
Foleg ha Autista buzi. De amugy ebben az esetben tenyleg autista inkabb. Viszont buzisag neveles/kornyezet hatasara aktivalodik es lehet el is tud mulni. Ki tudja?

De ugye retardaltrol volt szo. Ott nehezebb a kerdes. Retardalt az annyit jelent, hogy 70-80 IQ. Tehat sima fidesz szavazo, biblia/laposfold hivot jelent. :)
Igy tedd fel magadnak a kerdest, hogy ha valasztanod kene ki maradjon eletben:
- egy egyszeru hivo rokonod vagy egy buzi? :D
Vagy mashogy:
- ha az emberi civilizacio mulik rajta akkor 2 buzi ferfi tudja ujra benepesiteni a foldet vagy 2 retardalt ferfi/no? :)

Nalatodhogylatod!!! :D:D

Mert sok lanynak a karora arcedulajara nedvesedik (amennyiben ismeri). Mindezt nem is banom, sokan alszent modon szidjak oket, holott ha ok csak a penzemmel akarnak jatszani, az iodommel nem, maris jobban tisztelem oket, mint barkit, aki az idommel jatszik (orakat kesik, nem jelenik meg, nem mondja le, stb.).

Nem mindig, peldaul nem veszem fel/leveszem szandekosan, ha nem akarom, hogy az elso dolog amit eszrevesznek rajtam az a hmmm, hogy is hivjak ezt a lanyok? Van erre egy olyan szep szavuk. Ja megvan: egzisztenciam. Vannak olyan napjaim/esemenyek, rendezvenyek, ahol jobb, ha nem ez az elso, ami feltunik rajtam. :)

Azert azt, hogy "Emporio Armani" vagy "Gucci" vagy "Hugo Boss", stb. le tudod rola olvasni ;) Na ugye, hogy ismersz oramarkakat. :) Nagyon egyszeru lanyokrol van szo (es ok vannak tobben), akiknek meg se fordul a fejeben, hogy nem vetted volna meg, ha nem lathato rajta olyan konnyen a felirat ;) Annyit tudnak, hogy ezek "draga markak", polora meg cikibb ha ra van irva, mint orara.

A szerszam meretet fogadjuk el, hogy kesobb latjak meg a lanyok, mint az orat. Mindenkinek igy lesz a legjobb. :P

A magassag viszont lehet hamarabb feltunik. Es azzal az eggyel bizony tenyleg nem tud a ferfiember mit tenni. A nok jo reszenek a logikaja meg ekozben megall azon a szinten, hogy open tarskereso, ORDER BY height DESC, aztan valamiert ezek a nagyon magas fickok a hatalmas tulkinalat miatt egy not se vesznek komolyan, mindet csak megdugni akarjak. :( Lesz ugyanis holnap egy masik - egy olyan okbol amirol nem tehetnek, meg annyira se, mint a meg nem aldott nok az A-s mellukrol (utobbiak se nagyon tehetnek rola, hozzateszem).

Egyebkent pont azert, hogy ilyen vitak eseten balance-ban maradjak, mikor valaki ilyesmit ir mint te, szuksegem van arra az erzesre idonkent, hogy "a pe... ize egzisztenciam nelkul is megy". Meg mondjuk mikor epp nem zar ki az eletvitelem egy komoly kapcsolatot. Olyankor nem veszem fel az orat.

De ez mostanaban valahogy nem mindig sikerul - altalaban eletem soran nem volt gondom a nokkel, de mostanaban egyre tobb lany engedi meg maganak, hogy nem mondja le es nem jelenik meg. Masoktol is egyre tobb ilyen sztorit hallok. En meg ilyenkor nem irok utanuk, hogy merre vannak. Ha szolnak maguktol, hogy kesnek, csak akkor varok 15-20 percnel tobbet, egyeb esetben csak bookolok egy escortot, es utana ha keres kesobbi napokban, elmeselem neki milyen estem volt. O akart csalodast okozni, hadd sikeruljon mar nekem nagyobbat okoznom. :P

Onmagad elfogadasanak is vannak hatarai. Pont ebben a threadben is szoba kerult (valaki felemelkedik vs valaki leereszkedik egy feladathoz). Az onbizalom akkor se jo, ha tul magas, akkor se ha tul alacsony, sot, nok gyakori rossz csajozasi tanacsa az, hogy "legyen hamisan/irrealisan magas". Mas az, hogy nem hallgatok masokra es viselkedek ahogy jol esik, minden alszentseget a leheto legmesszebberol kerulve, es mas az, hogy "elfogadom magam". Es ezt a kettot sokan sokszor osszemossak. Attol meg jarhatsz konditerembe testkepzavarral vagy akar egy tenyleg javitani valo testalkattal, hogy ezzel parhuzamosan ha epp olyan kedved van csak annyit mondasz egy lanynak, hogy "felall", es leszarod hogy hogy reagal.

Es pont a "f*ck character development" tipusu lanyokat akarom messzirol elkerulni. Akiknek nincs is character developmentjuk es nem is akarnak es mason latva se ertekelik azt. Mindent leszarva meg az ilyeneket vonzod. En igenis elvarom (mar amikor epp olyan idoszakom van, hogy erdekel), hogy egy no fogadja el, hogy nem teljesen fogadom el onmagam es probalok jobb lenni.

Amikor 5 éve dolgoztam a cégnél, kaptam egy karórát (mint mindenki más az 5. évfordulóra).

Hónapszámra a dobozban van, csak akkor veszem fel, amikor állásinterjúra megyek :-)

Egyébként felvenném még mondjuk esküvőre, ez-az. Hiszen a férfi karóra ékszer.

IT-ban szakmabeliek is fogják interjúztatni, sokszor még mielőtt managert látna. Lehet azon a körön negatív benyomást kelt, ha ennyire rákészül az interjúra, főleg a fekete mappa-karóra-kiöltözés hármas hozhat fel negatív asszociációkat egyetemi pedálgépekről, főnök kedvence "karrieristákról". A legrosszabb a "nem tudom" kerülése, a tippelgetést, "kamuzást" nem mindenki viseli jól.

A manager körön meg felmerülhet, hogy miért ilyen eszközökkel akar bevágódni a jelenlegi piaci helyzetben, ha red flag nem is lesz, sugallhat egyfajta kétségbeesést, ami miatt lehet bepróbálkozik egy alacsony ajánlattal.

Latod, az a baj, hogy mindenkinek a fekete vagy a feher jut eszebe, a ketto kozotti tartomany mintha nem is letezne.

A "nem tudom" az egyik legrosszabb dolog, amit egy allasinterjun mondhat az ember, foleg ha olyan allasrol van szo, ahol bizalmat kell kelteni az ugyfelekben vagy a kollegaban - a fent emlitett eladoi allas pont ilyen.

--
L

Mint írtam is, a mostani helyre jó tanácsok, csak IT más világ. Egy IT-s interjú nem csak arról szól, hogy kell-e vagy sem, hanem a szintet is belövi. Sokkal jobb benyomást fog tenni az, aki be meri vallani, hogy még mit nem tud, ergo tisztában van a szintjével, mint aki nyom egy standupot a magasabb besorolásért, és ezzel esetleg kap egy nem szimpatikus plecsnit és ennyi volt. Ha egy leendő kolléga kérdez tőle valamit, arról is 5 percet fog tippelgetni, vagy inkább megmondja, hogy ezt nem tudja, és mehet tovább az ember máshoz? Az se mindegy, hogy ha kap egy feladatot, ami új neki, ott is elkezd-e gányolni, vagy legalább utána olvas, vagy még inkább meg mer-e kérdezni egy tapasztaltabb kollégát?

"Keszulj fel, ha rakerdeznek, hogy mi a gyengeseged magad szerint. Ott ne kezdj el gondolkozni. Tudd fejbol. Itt is legyen "pozitiv" az a gyengeseg. "

Erről ez jut eszembe:

Job interview.
- So, we have seen now all of your positive attributes. Can you tell us what is your greatest weakness?
- Honesty.
- Hmm, I don't think that honesty is a weakness!
- I don't give a shit what you think.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

keresel valami olyasmit, amiben feljődni szeretnél, és elmondod, hogy hát, valamennyire megvan azért, de szeretnék jobban belemélyedni.

Esetleg keresel olyat, amibe igazából annyira nem szorulsz fejlődésre, és arra mondod. Ez jó, ha valami olyan, ami ott lejön, tehát pl már kiderült, hogy ide bőven elég jó az angolod, vagy a cvden rajta van, hogy nem vagy a témában nyeretlen kétéves.

Vagy olyat, amiben bár valóban gyengébb vagy, viszont az adott helyen jó eséllyel nem releváns.

Pl tul akkuratus vagy es ez lassithatja a munkadat. Akkuratus az egy jo tulajdonsag es az hogy tulsagosan az vagy az eleg konnyen orvosolhato.

Nekem a fenti a bajom es oda kell ra figyelnem mert nem szeretek ketszer szart lapatolni.

A lenyeg hogy igaz legyen es rolad szoljon. Mindenkinek vannak gyengesegei ha felismered es tudod ra a megoldast az mar egy jo kezdes.

- Keszulj fel, ha rakerdeznek, hogy mi a gyengeseged magad szerint. Ott ne kezdj el gondolkozni. Tudd fejbol. Itt is legyen "pozitiv" az a gyengeseg.

Ha interjún pozitív gyengeséget hallok, rögtön azt gondolom, hogy ez a csóka jól felkészült, és bemagolt kamu szöveggel etet.

Én inkább azt javasolnám, hogy mondjon olyasmit, amiből az látszik, hogy ismeri a saját korlátjait, vagy tisztában van vele mi az, amin dolgoznia kell. De persze ne legyen valami ordas nagy probléma, hanem valami olyasmi, ami ugyan negatívum, de senki nem gondolja, hogy komoly gond vagy hiányosság.

Pedig nem adott rossz tanácsot. Nyilván nem bemagolni kell, hanem csak félkészülni a kérdésre, és ha tényleg kérdezik, akkor csak úgy kell csinálni, mintha egy kicsit gondolkodnál, vagy át kell fogalmazni szabadon, úgy nem fog bemagoltnak tűnni.

A mappás és karórás tanácsot viszont hülyeségnek tartom.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Hétfő az mindenkinek szar nap! Az emberek utálnak hétfőn dolgozni menni, más emberekkel bajlódni, így ne remélj semmi jót.

Menj el gyakornoknak egy IT céghez! Egy normális cég lehetőséget lát a gyakornokban és nem lótifutinak veszi fel.
Az, hogy eladó leszel a nyárra nem befektetés. Hosszabb távon pedig sokkal többet veszítesz vele, összegszerűen is mint amennyi a fizetésed lesz.
Ha ügyes vagy és odafigyelsz, olyan tapasztaltot tudsz szerezni ami gyorsan meg fog térülni.

+1. Ugyanebben a cipőben jártam 2011ben, és ezt tettem. Az első gyakornoki helyemen maradtam 3 évet, majd 1,5-et lehúztam egy multinál, majd elkezdtem alvállalkozni.

szerk.: izé, a kollega lehet hogy nem tud róla, de az IT iparban a gyakornok is kap fizetést, nagyjából annyit amennyit kezdő boltosként megkapsz. Vagy többet.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Jó 10 éve dolgoztam elektronikai áruházban. A boldogult Electroworld PC osztályán.

1. Légy szép, de ne okos. :) Sok mindennel nem értesz egyet egy ilyen helyen, zéró logika a dolgokban, meg kiszúrsz a vevővel, de ez az elvárás.

2. Ha bónuszrendszer van, mutatkozz szolidan pénzsóvárnak. (Volt egy kolléga, nem egy észlény, azt sem tudta, hogy mi a különbség Windows és Linux között, de jó emberismerő lévén hatékonyan értékesített. Ezt preferálják.

3. Kereskedelemben, áruházban jócskán lesznek akik a szinted alatt vannak, ez nem tetszik neki, és kellemetlenkedhetnek.

Summa: keress jobb munkát.... ;) Bocs.

Ez meg mi a pöcs?

Miért jó mindenféle kontextus nélkül IRC írásokat gyűjteni? És ki csinál ilyesmit (mondjuk Gabun kívül)?

Beleolvastam párba, se nem humoros, se nem érdekes, viszont leginkább unalmas vergődésnek látszik.
Persze lehet, hogy épp a legjobbakat nem láttam.

Első ránézésre egy teljesen felesleges weboldalnak látszik.

Azt láttam, hogy erendis a topic indító, és láttam, hogy az IRC logban elég sokat szerepel ez a nick is, bár nem kizárólagosan.

Azt továbbra sem értem, hogy miért gyűjtötte ezeket össze valaki időmilliomos.

Hacsak nem erendis gyűjtötte össze a saját írásait, de remélem, hogy nem. Azért az elég szomorú lenne.

Az összes log hozzá tartozik: Erendis42, szercsike, szercsi, Ercsi, Adri, n3ni, mind az ő nickje. (Van egy ercsa, de ő nem az.)

Maga a qdb azért készült, mert meguntuk a folyamatos, kéretlen, összefüggéstelen ámokfutását, amit leművelt több IRC csatornán és privátban és ha már tenni nem tudtunk ellene, gondoltuk, hogy legalább szórakozzunk rajta egy jót. Talán titkon még volt némi reménye is egyeseknek, hátha észre veszi magát, hogy gáz, amit művel. De ehhez igazán szerintem senki nem fűzött valós reményt.

Mondjuk, ha nem voltál benne az IRC-es eseményekben akkoriban, akkor nem csodálom, hogy nem ad annyit. De ez ugyanolyan, hogy vannak, akiknek mond valamit a "Ma csak 42 elemű a +b lista! Suki bármikor bejöhet!" című vicc és van, akinek nem. Csak szerencsére Shokey rájött, hogy értelmesebb dolgok is vannak az életben, int logolni meg takelni a channeleket. Ercsi meg... maradt Ercsi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Csóró egyetemista vagyok

5-6 évvel ezelőtt láttam a nicked utoljára, de beugrott egyből a nincspénz-nincsmeló-sulivan lány, ezek szerint még mindig itt tartasz (no offense). Ha üzemeltetésben gondolkodsz szerintem menj el egy multihoz műszakba, jó pénz, referencia, a suli meg ráér levelezőn is.

____________________
echo crash > /dev/kmem

Vannak egyes nincspénz-nincsmeló-sulivan-semminemjönössze illetők akik mamahotelben lakás mellett "tanulnak" 4-6-8 évig és közben valahogy nem sikerült piacképes tudásra szert tenni. Vagy akár annyit fejlődni, hogy egy munkahelyi teakonyhában szocializáltan, esetleg magabiztosan tudjon viselkedni.

Nem olvastam végig, szóval lehet lesz dupla dolog.
- kérdések, most gondold végig, hogy milyen kérdésed van, ezeket gondold át, lehet a felére alapból kapsz választ, és csak a másik felét kell megkérdezni. De fontos hogy hülyeségeket ne kérdezz pl: saját célre tudok-e olcsobban vásárolni stb (viccess, de tuti van akinek ez számít csak)
- mérd fel hogy ehhez milyen tudás kell, ha okosabb vagy és látják nem fognak felvenni, mert sokat akarsz majd, gondolkozz el milyen kérdést tehetnek vel, sőt ha már volt hasonló interjúd akkor az ott elhangzott kérdéseken is gondolkozz el.
- ne késs, de ne is legyél ott 25 perccel elötte. 1-2 perccel elöbb érj oda, ha kell sétálj hogy teljen az idő.
- nézz ki normálisan (írták, hogy no farmer, illetve ing, szerintem kurva meleg van, szóval nem gond ha rövidujjuban mész kivéve ha van tetkó a karodon.
- fizetés emelésre NE kérdezz rá, és az előléptetésre SEM, mert valószínűleg van elötted már 4 ember, nem akarnak belső harcot, de érdemes fordítva kérdezni, pl a munkatársakról, fiatalok? család stb van-e neki, ezekből sok minden kiderülhet, te honnan járnál be? mond el hogy neked ez X perc, és kérdezz rá a többieknél ezt lehet-e tudni, ha kérdik miért, mondd hogy neked számít a pontosság. Ha egy dolog adott részére vagy kiváncsi, de nem kérdezhetsz rá, akkor a körülötte lévő dolgokról kell minden megtudni és meglesz az eredeti kérdésedre is a válasz.

Kéz és lábtörést

ui: ha fiatal vagy, akkor pedig a fokozatosság, ne akarj a második napon okosabb lenni a többieknél és irányítani őket, akkor SEM ha tényleg neked van igazad, figyelj, figyelj, figyelj, és majd a következő munkahelyeden a tapasztalatok alapján már lehet okos "senior"-ként.
--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Szerintem nem sikerült neki, de azért nem jelez vissza, mert le van törve. Pedig lehet nem szerepelt rosszul az interjún, csak volt jelölt, akit alkalmasabbnak találtak, végzettség vagy tapasztalat, egyéb miatt. Tutira sajnos nem lehet menni, hiába készül fel az ember.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Ráadásul, ha 1 nyitott pozícióra volt 20 jelentkező, akkor 1 valakinek jó napja volt, 19-nek meg elég vacak, és ebből nem az következik, hogy az a 19 selejt. Annak volt sokkal nagyobb esélye, hogy nem fog sikerülni, s ez a jelentkezők teljesen azonos kvalitásait feltételezve is így van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valószínűleg még ő sem tudja.
Ismervén a magyarországi cégek hozzáállását, lesz az 1-2 hónap is, mire választ kap.
Ha kap, mert sajnos, még mindig sok olyan cég is van, akik b@sznak értesíteni, ha nem sikerült.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Nem akarlak elkeseríteni, de ha 1-2 napon belül nem jeleznek vissza, akkor bukta van. Még akkor is, ha a kezdés 1-2 hónap múlva esedékes.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Saját tapasztalat: a legutóbbi három munkahelyem közül kettőnél volt az, hogy "egy héten belül jelentkezünk" és ez így is történt. (A harmadiknál viszont már az interjú végére eldőlt, hogy fel vagyok véve.)

Szóval az 1 hét még simán elképzelhető.

Aztán persze volt olyan interjúm is, ahol szintén volt ez az "egy hét", de a második hét végén már rájuk kérdeztem és csak hebegtek-habogtak. Mondjuk abból már lehetett sejteni a cég komolyságát, ha Python állásra Javascript+Angular tesztet íratnak. :-)

Nyilván kivételek vannak. Ha egy héten belüli jelentkezést ígérnek, akkor még van esély egy héten belül, de a gyakorlatban általában akkor is 1-2 napon belül szólnak, mivel ilyenkor a munkáltatónak fontos, és szeretik a papírmunkát is minél előbb előkészíteni. Persze volt már olyan interjúm, ahol egy hónap múlva szóltak, hogy kellek, gondolom nem vált be az az ember, akit elsőre felvettek, igaz én sem mentem, mert addigra elköltöztem és felvettek máshová.

Ha nem kötik határidőhöz, akkor a „majd értesítjük” szöveg nemet jelent, kivéve, ha 1-2 napon belül mégis jelentkeznek.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Én azon gondolkodok, hogy mi lesz akkor, ha minden interjúra menő ember szépen betartja
a legfontosabb 10 pontot. Minden jelentkező sötét nadrág, világos ing, önbizalomtól duzzadva,
karórával a karjukon adnak sablonos válaszokat a sablonos kérdésekre, tökéletes a testbeszédük,
és így tovább.

Az a baj ezekkel a turbódolgokkal - nem csak az interjúról van szó, minden termékre igaz -, hogy
egyformásít és a végén mind olyan lesz, mint a szélcsatornában tervezett autók. Mind tök
egyforma - amíg bele nem ülsz.

> Sol omnibus lucet.

én azon gondolkozok hogy ez mekkora baromság :) Nyilván nem állít oda az ember szakadt gyatyába, stb. egy interjúra. De na..
Öltöny nyakkkkkendőő, fekete.... Remek. Látszik rajta hogy állásinterjúra jött és nem saját magát hozta el, hanem azt hozta az állásinterjúra, akit "elvárt a HRes".

Innentől köszi :)

a HRes meg osztogatja a piros pontot hogy "úúú de szép volt az a fekete öltönyös úr". de az a másik hááát. ott egy kicsit fakult volt .... ez -12 pont.

Köszi :) Azt még meg se kérdezték az embert :) De már lepontozták :)

Ha egy állásinterjún nem saját magadat adod, akkor ha megfelelsz, nagyon könnyen találod magad
egy olyan közösségben, amelyben nem érzed magad jól. Szerintem.

Én nem azt írtam, hogy menj oda rongyos farmerban. Azt próbáltam hangsúlyozni, hogy az
uniformitás felvállalása egy csapdahelyzet.

> Sol omnibus lucet.

az a baj ezekkel a tanacsokkal, hogy nem mukodnek altalanossagban.
nagyon nem mindgey, hogy a leendo kollegaid, fonokod interjuztat, vagy pedig valami kezdo HR-es hulyepicsa, aki pofara/kinezetre pontoz mert a szakmai dolgokhoz lovese sincs, meg az nem is az o dolga. akinek tobb buzzword van a civijebe es akinek menobb az oltonye es oraja azt engedi tovabb...

Akkor átfogalmazom az igénypontot: Akarsz olyan helyen dolgozni, ahol kezdő hülyepicsa hr-s
veszi fel az embereket, feltehetőleg leendő kollégáidat is? Ha igen, simulj az üveglapba.

Én továbbra is azt mondom: hosszútávon megéri saját magadnak lenni. LÉTEZIK az a közeg,
amelyben pont rád van szükség. Én elhiszem azt, hogy vannak emberek, akik nem értik ezt
a problémát vagy azért, mert még keveset éltek, vagy azért mert soha nem is fogják.
Nekik ott van a véletlenül eléjük toppanó kezdő hr-s és nem, állítom hogy ez adott helyzetben
a legrosszabb forgatókönyv.

Elmondok egy esetet: Egy nekem tetsző témához kerestek embereket. Bementem, szakmai
elbeszélgetés 2 nálam fiatalabb srác. Kérdezik miket csináltam eddig. Sorolom. Kicsit
meglepődtek, és elkezdett más irányt venni a beszélgetés, tulajdonképpen szakmai adomázásba
ment át (1.5 órán keresztül!). Azt mondja a végén a srác: nem magát keressük.

Ennek ellentéte: Mondom a főfőnöknek (nagyon nagy cég) mit tud a rendszerem. Elérkeztem egy
kényes pontra: a rendszer belső kommunikációja nem szabványos, az adattárolás nem
szabványos, nem szépítettem semmit - illetve azt jeleztem, hogy, ha nagyon kell tudok
szabványos is lenni, de ez nincs benne az árban. Azt mondja erre: nagyon jó, hogy nem
szabványos, mert nem tudnak kívülről belepiszkálni és nem buherálják utólag a mérési
adatokat. Adott utána egy nagyon jó szakvéleményt a rendszerről és megkaptam a munkát.

Szóval soha nem lehet tudni...

> Sol omnibus lucet.