Openwrt15.05 TL-W1043ND v1 max áteresztő képesség wifin?

Sziasztok!

A tárgyban nevezett eszközön kellene átmennie 70 mbit-nek wifin.Jelenleg olyan 35 megy át rajta max ez reállis?Qos nincs bekapcsolva.Vezetéken természetesen hozza ezt a sebességet.vdsl-ről kapja a netet.
Köszi az infót előre is!

Üdv:Anthony_

Hozzászólások

QoS-t kapcsold be mert anélkül a g-s wifi 54Mbit/s-e a max. Legalábbis nekem ugyan ez volt és a laptopom dmesg-jében találtam, hogy be kellene kapcsolni a 150Mbit/s-es (HT) módhoz, mióta bekapcsoltam jó.

Szerintem nem QoS-nek hivjak ezt az eszkozok, mert ahol en eddig a QoS-t lattam, az mind IP felett mukodo QoS volt. Amit ellenorizni kell, hogy 802.11e tehat WMM be van-e kapcsolva. WMM mellett a topiknyitoban emlegetett eszkozon at tudok juttatni 67 megabitet LAN-WIFI iranyban.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Úgy emlékszem QoS-nek hívja a wrt ezt is, de nem 100%, az adott protokol neve tényleg 802.11e vagy WMM. Ami biztos, hogy a wifi advanced beállításoknál van.
Mondjuk bele gondolva, ha sok a zavaró jel és nem mimos a kliens (egy antenna) akár lehet reális is a 35Mbit/s mert G-nek kicsit sok.

A konfiguracios allomanyban wmm opciokent fut, fura lenne, ha ezt luci mashogy hivna. Viszont ninc sehol lucim, igy nem tudom megnezni.

szerk: Nekem emlekeim szerint ment 3.5 - 4 MBs WRT54G-n WiFi-LAN kozott, ami 28-32 Mbs kerekitve pedig ramondhatom, hogy 35.
---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Milyen eszkozt hasznalsz kliensnek? A 35 Mbps lehet, hogy realis, ha nem tud MIMOt a kliens eszkozod. 2xMIMO mellett elerheto 70 megabit is (hasznalok igy ilyen eszkozt), 3x mimo mellett pedig akar a 100 Mbps is abszolvalhato. 40MHz eseten a leheto legidealisabb esetben, pedig elerheto 210-220 Mbps is. (egy melyebb pincerendszerben mar sikerult egy ilyen 1043nd segitsegevel 200 megabitet hasznalni WiFi-LAN kozott, 3xMIMO + 40MHz hasznalataval)

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Szia!

Ez engem nagyon érdekelne hogyan sikerült. Többször próbáltam már a mostani 30-35mbit-et feljebb tornázni ezen a routeren (CHAOS CALMER (15.05.1, r48532)), de még egyszer sem jártam sikerrel, bár tényleg nem próbáltam pincében.
Jelenleg a router és a laptop között úgy 4 méter van és egy OSB lap. A router úgy 10-12 hálózatot lát (érdekes, hogy van amelyiket jobban, mint a laptopomat), a laptopban egy intel wireless 7265 (rev61) van. Második tesztkészülék a szintén dual bandes blackberry passportom, ami ugyanezt adja...
Freenode-on megkérdeztem az embereket erről, ott az emberek túlnyomó többsége szerint pont ennyit tud a hardver, ami amúgy fura, mert biztosan nem csak ennyit kéne...

FathoM

ha jól láttam a neten a blackberry nem tud mimo-t, szóval 32 megabit körül teljesen valós 20MHz-es sávszélességgel. MCS7 mód 1 streammel (65 megabit névleges) ezt hozza valósban.
Az intel wifinek azért illene 65-72 megabit körül mennie, MCS6 vagy 7 mód 2 streammel (névleges 130-144 megabit).

Az openwrt webes felület összesítő oldalán, ez a kezdőlapja, ott van az is alul, hogy milyen módban, milyen névleges rx/tx(router szemszögéből) sebességgel kapcsolódik a kliens.

Itt egy táblázat az MCS módokról, ne zavarjon, hogy AC kapcsán írják, a kicsikre is igaz a maguk szintjén.
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ac#Data_rates_and_speed

Ha a wifi dual band nem jelent MIMO-t, akkor tényleg úgy fest, hogy nem tudja.
Openwrt a laptopomra azt írja, hogy -50dbm a jelszint, -95 a zajszint, RX rate-nél MCS 0,6,7,13 és 14-et ír egészen 117 mbit/s-ig is felszökik időnként, a TX rate meg alapvetően MCS7 65mbit/s-en áll, de néha MCS5 és 6 is van. A 20mhz viszont soha nem vált 40-re, amit azért szintén nem értek...

FathoM

Mac OS X alatt stabilan 15-s MCS index van, 40MHz-t pedig az Apple letiltotta 2.4GHz eseten, igy ahhoz Windowst kell bootolnom. Igy 65-60 megabit az elerhet sebesseg OS X alatt.

szerk: A dual band a 2.4GHz es az 5GHz tamogatas egyuttes megletet szokta jelenteni. Nekem van regi, csak 802.11a kepes hardverem is.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Rx vagy Tx volt MCS 15? Most megneztem, nalam meg 40 MHz-es eszkoz is van. Parom gepebe raktam bele az egyik Macbol kiszerelt Atheros chipsetes MiniPCIe kartyat, az csatlakozik MCS7 40MHz-vel (150 Mbps). Sajna abban az oreg notebookban nincs tobb antenna, igy csak 1et tudtam bekotni. Az Intel drivereket nem ismerem linuxon. Eloszor orinoco prism es prism2 kartyakat hasznaltam linux alatt, azok gond nelkul mukodtek. A broadcomok beizzitasa katasztrofa volt (mindenfele firmwarek, hianyzo kepessegek), az ndiswrapper hozta el a valamennyire mukodo eszkozt. Kesobb feludules volt az Atheros eszkozokkel talalkozni, mert szinte out of the box mukodnek. A lenyeg, hogy ha Rx es Tx is MCS15, akkor ossze kell tudni hozni 65-70 megabitet. Nalam nem stabil openwrt van (OpenWrt Chaos Calmer r44620), valami gondom volt az akkori stableval, es a daily snapshot mukodott jol (megpiszkalni viszont nem szeretnem).

Meg 1 fontos dolog eszembejutott. 802.11n eseten kotelezo az AES titkositas, igy psk2+ccmp legyen a titkositas, mert ha nincs AES, akkor hiaba MCS15, csak g sebessegek fognak mukodni!

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Kis kiegészítő magyarázat:

találtam olyan táblázatot ahol a nagyobb mcs számok is szerepelnek, ha jól látom szimplán csak a több csatorna folyamatosan számozva követi a kevesebbet
http://www.wlanpros.com/wp-content/uploads/2015/06/Screenshot-2014-09-2…

A router számára Rx vagyis vételi sebesség az, amit a készüléked ad. Az azért 0 néha, mert energiatakarékosságból a mobil eszköz visszavesz. Normális.
A Tx az ahogy a router ad, tehát annyival vesz a mobil eszközöd.

Nem tudom mennyire releváns információ, de nekem 45-50Mbit/s letöltés produkálódik a telefon (BlackBerry priv) és egy tl-wr1043 v1, gyári firmware-es cucc között (plusz két téglafal és födém).
Igaz, 8dB-s antennák vannak az eszközön.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen 3x3 mimo az is, a doboz szerint up to 450mbit/sec.
Nálam a no_scan 1 és a távolságbeállítás (meg kicsit még az adóerősséget is visszavettem) után minden szépen megy, a 40mhz és a mimo is. A BB passport amúgy tényleg nem mimo kompatibilis, de igazából nem is fontos, hogy legyen benne (legalábbis ahhoz, ahogy én használom).

FathoM

Nincs masik AP azon a csatornan?

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Én ezzel szívtam otthon 2 hetet, mire egy rossz pendrive miatt megnéztem a kernel logot a laposon és ott kiírta, hogy kell a QoS. Ha van linuxos wifis gépe fogadni mernék, hogy neki is hasonló szép dolgok lesznek ott. (Előtte végig próbáltam az összes csatornát nem segített, 20Mbit fölé nem ment a gép wifin)
Jelenleg bekapcsol QoS-el simán hoz olyan 80-90Mbit/s-t pedig ez gyengébb router: tl-wr841nd

Én úgy tudom, hogy OpenWRT alatt nincs hardwares nat, így lehetséges, hogy ez a sebesség reális.
Forrás

---
Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Nekem is csak ~30 Mbit/s körüli értékeket sikerült kihoznom belőle (OpenWRT)
Nyilván a WIFI sebesség nagyon sokmindentől függ, de szerintem nagyságrendlieg ez a cucc ennyit tud.

--
zrubi.hu

Saját tapasztalat alapján, labor környezetben (kb. zéró külső zavarással) 300 megabites WiFi linkkel kb. valós 130 megabitet sikerült vele áttolni.

Ehhez persze 2x MIMO és 40MHz csatorna kell. Utóbbit pl. jellemzően az Intel eszközök nem szokták engedni a 2,4GHz-es sávban.

2x MIMO és 20MHz mellett szerintem olyan valós 70-80 megabit fog belőle max. kijönni, ha nincs zavar az éterben.

És milyen kliensen méred ez, mivel?

A kapcsolódott eszközök listájánál kiírja, hogy milyen átviteli móddal kapcsolódott fel.
Ha a kliensed 1 streamet fogad 20 MHZ-es üzemmódban, akkor akár lehet teljesen normális is ez a sebesség.
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ac#Data_rates_and_speed

(wr-841 -gyel megvolt a valós 70 megabit nálam, 20Mhz-es módban két streames klienssekkel.)

Az MCS módjai a klienseknek fel vannak sorolva talán a nyitó képernyőn is. Abból kiderül, hogy indokolatlanul lassú vagy valóban abban a módban azt hozza, amit kell (az elméleti sebesség kb felét)

Ugyanilyenem van és ugyanez a problémám volt vele (nem lehet megoldani). QoS-nek ehhez még csak logikailag sem lehet sem köze, nem is értem, hogy milyen alapon merült ez fel. Egyébként a helyzet az, hogy ennyit tud a hardver, főleg a mai elég zajos N-es csatornákon.

FathoM

Nincs gond a szeretettel, ha betartod azt, hogy nem kell mindenkit túlüvöltve olyan teljesítménnyel tolni, amit az eszköz csak bír. Helyiségen belül az eszközre való rádiós rálátás esetén a 0 dBm kimenőteljesítmény is elég. A 3. helyiséget pedig nem üvöltő eszközzel elérve, hanem oda is egy kis teljesítménnyel dolgozó AP-vel a szomszéd sincs zavarva.
Sajnos a rossz gyakorlat szerint inkább erőből üvöltözve próbáljuk megoldani a falak okozta korlátok áthidalását. Ezzel zavarva egymást.

Ezzel kísérleteztem én is. Nem érsz vele sokat, csak annyit, hogy így az AP meghirdeti, hogy 40MHz-képes, de valójában egyszer nem láttam (gyorsan pollozva sem), hogy a kliens egy pillanatra is használná, még ha közvetlenül mellette van, akkor sem.

Amúgy a 40MHz kétélű fegyver. Az össz-adóteljesítmény azonos 20MHz és 40MHz esetben, csak az utóbbinál kétszer olyan széles spektrumra oszlik szét. Alsó és felső 20MHz-re fele-fele teljesítmény jut. Vagyis olyan, mintha 3dB-t vesztettél volna az adóteljesítményből. Nyilván az AP közelében jó, de a vételi körzet szélén már inkább hátrány.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Win alatt az intel wifik szándékosan 20MHz-re korlátozzák magukat kliensként 2.4-es sávban. A Mac gépek is 2.4GHz-en csak 20-at használnak, mivel 40-es módban esélyesebb a bt perifériák zavarása. Sok más eszköz is létezik, ami nem tud 40et. Van amivel megy a 40-es mód, de ahol eleve túlterhelt, mert mondjuk 30 másik hálózat is behallatszik, ott csak növeli a zajt, de nem hozza az elvárt sebességet. Azt mondjuk nem tudom, hogy a multi stream hogy működik, mert 1-2 streames eszközök szépen skálázódnak, 3 streamest meg azt hiszem még nem volt szerencsém használni.

Érdekes. Valóban nem láttam még 2.4-en 40MHz-en menni, eddig a sáv telíŧettség számlájára írtam. Mindenesetre azt hazudja magáról, hogy támogatja:


sudo iw phy phy0 info
...
        Band 1:
		Capabilities: 0x1072
			HT20/HT40
...
		Frequencies:
			* 2412 MHz [1] (15.0 dBm)
...
	Band 2:
		Capabilities: 0x1072
			HT20/HT40
...
		Frequencies:
			* 5180 MHz [36] (15.0 dBm) (no IR)
...

---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha a hwmode 11b/11g/11a -ra gondolsz, akkor ez nem azt jelenti, amire te gondolsz. Ahhoz, hogy 802.11n legyen 2.4GHz eseten, hwmode 11g es wmm kell. Meg mindig nem irtad le a pontos wifi kliensed tipusat es azt sem, hogy hany antennad van hozza. Lehet, hogy tenyleg n-ben vagy, es lehet hogy a kliens nem megfelelo (pl. nem tud mimot).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Azt tudjuk, hogy a routernek 3 antennaja van es azt is, hogy 3xMIMO kepes. Ha a 802.11n kliens nem MIMO kepes, akkor kb 5-10 megabitnyi tobbletet tud adni a 802.11g-hez kepest. Tehat mindenkeppen fontos informacio az is, hogy mit tud a kliens. Igy hirtelen a google nem segitett abban, hogy megtudjam az eszkoz MIMO kepesseget. Gondolom a specifikacio is melyen hallgat a dologrol.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Milyen kliens?
Ha Intel 6000-es széria (6205, 6300), akkor driver bug. Alapból N-en még az 54G szintjét sem éri el, sőt G-re visszakapcsolva kifejezetten gyorsabb lesz.

Workaround:


echo "options iwlwifi bt_coex_active=0 swcrypto=1 11n_disable=8" | sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi11n.conf

Más források szerint elég ennyi is:


echo "options iwlwifi 11n_disable=8" | sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi11n.conf

Nem kísérleteztem vele, hogy pontosan melyik paraméter oldja meg, a fentebbi változatot használom megelégedéssel. Intel 6300 + 1043NDv3-mal (OpenWRT 15.05) ~60 Mbit/s általában menni szokott, a környék eléggé telített 2.4GHz-en, 40MHz-re esély sincs.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

De a te kliensed gondolom 2xMiMo tamogatassal bir, igy a 60-70 megabit realis. Ha viszont a 802.11n klienseden nem megy a mimo, akkor ez 5-10 megabitnyi plussz teljesitmenyt jelent a 802.11g kapcsolathoz kepest (ez kb 30-40 megabitet jelent mint abszolvalhato sebesseg).

Meg mindig nem tudjuk, hogy a kerdezonek pontosan milyen eszkozei vannak. Az 1043nd v1 is kepes 100 megaites 2.4GHz-s speedtest.net szerinti sebessegre ha az eszkozeid es a korulmenyeid megfelelnek.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Amit írtam, az nem AP függő, sőt még a 2.4 és 5 GHz-es sávon is egyformán előjön a hiba. Ugyanaz a kliens (T410, iwlwifi 6300) 5GHz-es N-es Cisco AP-kkel pont ugyanazt csinálta. Workaround nélkül 20 Mbit sem, workarounddal 100-120 Mbit. Nem tudom OP-nél is ilyen kártya van-e, de érdemes megnézni, mert ezek az Intel kártyák elég elterjedtek és az ember alapból nem gyanakodna rá.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha már átírtad, hogy megoldva, mi lett a megoldás?

FathoM

Hát valami itt még nagyon hibázik.
amíg 30-as netem volt addig vpn szerveren keresztül mértem 45 felfelé.Lefelé kevesebb volt úgy 30 körül.Emeltek 60 netre ami nálam 67-el jön mert közelebb vagyok földrajzilag az adóhoz vezetéken de már wifin nem jön át 35-nél több ha megszakadok se.vdsl egyébként optika a dobozig után réz a lakásig (FTTH)

Sajna most nem csücsülök előtte de ssh-n ezt sikerült kicsikarni station dump
Station xx:xx:xx:xx:xx:xx (on wlan0)
inactive time: 23820 ms
rx bytes: 336008000
rx packets: 714232
tx bytes: 955429390
tx packets: 848743
tx retries: 106992
tx failed: 15
signal: -39 [-45, -44, -42] dBm
signal avg: -40 [-47, -46, -42] dBm
tx bitrate: 52.0 MBit/s MCS 5
rx bitrate: 1.0 MBit/s
expected throughput: 28.79Mbps
authorized: yes
authenticated: yes
preamble: short
WMM/WME: yes
MFP: no
TDLS peer: no

Tx-Power: 24 dBm Link Quality: 69/70
Signal: -41 dBm Noise: -95 dBm
Bit Rate: 58.5 MBit/s
Encryption: mixed WPA/WPA2 PSK (CCMP)
Type: nl80211 HW Mode(s): 802.11bgn
Hardware: unknown [Generic MAC80211]
TX power offset: unknown
Frequency offset: unknown
Supports VAPs: yes PHY name:

phy0 info
Wiphy phy0
max # scan SSIDs: 4
max scan IEs length: 2257 bytes
Retry short limit: 7
Retry long limit: 4
Coverage class: 0 (up to 0m)
Device supports AP-side u-APSD.
Device supports T-DLS.
Available Antennas: TX 0x7 RX 0x7
Configured Antennas: TX 0x7 RX 0x7
Supported interface modes:
* IBSS
* managed
* AP
* AP/VLAN
* WDS
* monitor
* mesh point
* P2P-client
* P2P-GO
Band 1:
Capabilities: 0x104e
HT20/HT40
SM Power Save disabled
RX HT40 SGI
No RX STBC
Max AMSDU length: 3839 bytes
DSSS/CCK HT40
Maximum RX AMPDU length 65535 bytes (exponent: 0x003)
Minimum RX AMPDU time spacing: 8 usec (0x06)
HT TX/RX MCS rate indexes supported: 0-15
Frequencies:
* 2412 MHz [1] (23.0 dBm)
* 2417 MHz [2] (24.0 dBm)
* 2422 MHz [3] (24.0 dBm)
* 2427 MHz [4] (24.0 dBm)
* 2432 MHz [5] (24.0 dBm)
* 2437 MHz [6] (24.0 dBm)
* 2442 MHz [7] (24.0 dBm)
* 2447 MHz [8] (24.0 dBm)
* 2452 MHz [9] (24.0 dBm)
* 2457 MHz [10] (24.0 dBm)
* 2462 MHz [11] (23.0 dBm)
* 2467 MHz [12] (disabled)
* 2472 MHz [13] (disabled)
* 2484 MHz [14] (disabled)
valid interface combinations:
* #{ managed } <= 2048, #{ AP, mesh point } <= 8, #{ P2P-client, P2P-GO } <= 1, #{ IBSS } <= 1,
total <= 2048, #channels <= 1, STA/AP BI must match
* #{ WDS } <= 2048,
total <= 2048, #channels <= 1, STA/AP BI must match
* #{ IBSS, AP, mesh point } <= 1,
total <= 1, #channels <= 1, STA/AP BI must match, radar detect widths: { 20 MHz (no HT), 20 MHz, 40 MHz }

HT Capability overrides:
* MCS: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
* maximum A-MSDU length
* supported channel width
* short GI for 40 MHz
* max A-MPDU length exponent
* min MPDU start spacing

hát így ránézésre elég harmatos, ha nem azért MCS 5, mert épp takarékos :D

Neten azt olvastam, hogy lehet belassul, ha több wifi SSID is fel van véve egyszerre (több hálózatként is látszik).

Ami ötlet még, hogy a 15.05 után jött ki tavaly 15.05.1 -es verzió is, ami tartalmazhat fixeket rá.

Ami ugye snapshot. A stable pedig stable.
Az már más kérdés, hogy a jelenlegi openwrt frissítéseket elnézve inkább a snapshot mint a stable openwrt, de azért jogos elvárás lenne szerintem, hogy legyen egy stable alap amibe időnként bekerülnek a frissítések és akkor frissül, és a csomagok pedig rendszeresen. Mert a 15.05.1 csomagjai kb. nem frissültek mióta kijött.
(És igen, mielőtt valaki megkérdené, fizetnék is érte.)

Szia!

Fent adott magyarázatok alapján és némi egyéb kutakodás és próbálgatás után, megoldottam a problémát.
Nálam minden kliens úgy viselkedett, ahogy kell nekik és magukhoz mérten csatlakoztak. Ez abból derült ki, amit az openwrt wifi kliens státuszban mutat. Nálam az MCS érték szépen felment (ha kellett) max 15ig, mivel ennyit tudnak a kliensek (vagy kevesebbet). Ez viszont az általad is említett korlátot hozta létre, ami eddig nem is érdekelt, de most már elegem lett belőle.
A lényeg, hogy alapbeállítások szerint az openwrt akkor sem fogja 40 mhz széles sávokat engedélyezni, ha ezt te a luci-n beállítod. Az /etc/config/wireless-nek a wifi-device részlegébe az option noscan '1' -et betéve ez megváltozik, és hirtelen minden a megfelelő sebességen fog csatlakozni.

FathoM

Nem a 40MHz nem használata a probléma. Persze, ha a kliens eszköz csak 1 streamet képes kezelni, akkor azon lehet, hogy gyorsít, amennyiben a kliens eszköz is képes 40MHz módra. Ellenben 2.4GHz-en nem javasolt a 40MHz széles csatorna használata, mert ez elsősorban arra "jó", hogy zavarjuk a szomszédok és egymás hálózatait az amúgy is túlterhelt sávban.

A beállítás jelentése: felülbírálja a normál viselkedést és az openwrt oldala szerint sértheti a frekvenciahasználat szabályozását. Nem azért nem haszálja a 40 szélességet, mert béna, hanem mert betartja a szabályt, hogy ütközés esetén nem zajongja körbe a sávot.

A névleges érték felét hozza a wifi a gyakorlatban. Most a duplának a felét kapod, ha a szomszédaiddal nem zavarjátok nagyon egymást.

Ha jól gondolom erre való a distance optimization, nem?
Amúgy tény, hogy ettől még nem lett ~9-10 mbit/s, de legalább nem is 3-3,5... Pár órát vagyok naponta itthon, így a wifi amúgy sem igazán kihasznált, mint írtam nincs is túl sok látható egyéb wifi jel, így túl nagy kiabálásnak nem kéne lennie. Azért még eljátszom majd a jelerősséggel meg a távolságbeállítással, nehogy már pont én zavarjam a többieket.

FathoM