Hibás NAS Raid vezérlés és kompatibilitás

 ( kalmarr | 2017. május 18., csütörtök - 22:48 )

Gondolkodok egy NAS serverben, de az a kérdés merült fel bennem, hogy mi lesz, akkor ha a NAS server hardveresen tönkre megy? Feltételezem, ha valamely RAID tömbre formázom a winyókat, akkor az a RAID 99%-ban hardveres lesz, azaz x év elteltével nem fognak működni egy akkori új NAS-ban, mivel a hardveres RAID-et nem igazán lehet emulálni (tudtommal).

Kérdésem, hogy ez hogy működik NAS esetében. Tuti van rá megoldás, csak én nem tudom még :). Hogyan működik a kompatibilitás régi és új eszközök között?

Köszi!

Kalmi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Miért van szükséged ilyen kompatibilitásra?

Üdv,
Marci

Hát egyszerű. Veszek egy cool NAS servert. Eltelik 10 év és kifüstöl a hardver alatta. Az nagyon jó, hogy RAID 100-ban több winyón rajta van a cucc 100% biztonságban, csak az új NAS nem fogja látni a winyókat a hardweres RAID miatt. Így 100%-lesz az adatvesztésem, feltételezve, ha nem tudok szerezni abból a régi NAS-ból egyet -> Ezen gondolkodtam NAS beszerzés előtt.
Lehet rossz úton vagyok :)

Igen, rossz úton vagy.
Az adat semmiféle RAID-től nincs biztonságban, az nem arra való.
Rendszeres mentés kell, azt töltöd vissza, amikor zűr van.

Üdv,
Marci

Ne "cool nas server"-t vegyél, hanem építs egyet aztán mdadm-el megcsinálod a RaidX tömbödet, ezek után aztán tök mindegy milyen vezérlőre (milyen alaplapra) kötöd a diskeket a későbbiekben.

+1

1 NAS nem NAS. Belecsap a villám, bármi lehet. Legyen máshol is mentésed.
Egyébként egy sima NAS nem sokat kavar. Sima mdadm-mel összerándja a raidet, amit bárhol tudsz olvasni. A kérdés majd az lesz, hogy milyen fájlrendszert használt.

Ok. Értem, tehát ha kukázódik a NAS, akkor a biztonsági mentésekre támaszkodjak. Jogos... Még egy kérdés esetleg van olyan NAS, ami valamilyen "felhőbe" készít biztonsági mentést? Jobban arra gondolok inkább, hogy a NAS ára tartalmaz ilyesfajta szolgáltatást?

synology, amazon glecierre, ne akard.... vagy legyen config backupod kulon a nasrol.

Syno Azure-ba

akkor is legyen kulon mentesed a configorl, es csak syno-ra fogsz tudni visszaallni... (mert a metadatat kulon fileban tartja)

Persze, ez jogos.
Viszont megvan az az előnye, hogy az adataidról (akár csak) távoli (és akár inkrementálisan visszaállítható) mentésed van, amit vissza tudsz tölteni, ha pl ellopták az eszközöd.
A lopottat pedig nem feltétlen tudják használni.

volt szerencsem config nelkuli mentest visszatolteni, par osz hajszalam, meg kitepett hajcsomo lett tole..... gyakorlatilag hasheli a fileneveket, meg egy metafileban vezeti a nyilvantartast.

Nincsen egy nasban sem hw raid vezerlo, de ha lenne jobb lenne mert a vezero felismeri a tombbot, mivel minden lemezre minden adat del van irva, hogy milyen tomb tagja stb.

Minden nas tud szinkronizalni valahova, cloud, rsync, stb.

Tisztán a kérdésre válaszolva: olyan NAS-t veszel, amely Linox alapokon gurul és nem hardveres RAID-et használ.

Gondolkodtam. Fizess elo inkabb egy cloud szolgaltatonal tarhelyert es tartsd szinkronban. Ha sok tb adatod van akkor pc alapu epitett 0l microserver vagy frissebb normalisabb hw.