Régi gépek kidobása _ Hulladékelhelyezés?

 ( mzperix | 2017. május 15., hétfő - 19:47 )

Van a pincében elég sok dolog de tekintve a hulladél többféleségét (monitor, alaplap, hdd, cpu, táp stb.) nem szeretném csak úgy a mindenes kukába tenni. Mehet mind elektronikai hulladékba,
vagy érdemes valami szerint különválogatva különböző helyeken elhelyezni és ha igen, hová?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hájblézer átveszi

+1

Szerintem ne sajnáld azt a kis időt lefényképezgetni a cuccokat, a hátsó címkéjükön lévő technikai infókkal és felrakni mondjuk ide: https://www.facebook.com/groups/527695840594400 mint ingyen vihető cuccok. Sőt, számos esetben itt a HUP-on is elfogytak az ilyesmi cuccok. Esetleg felrakhatod mindkét helyre is. Ami számodra szemét, másnak érték.

Regisztraljon emiatt Facebookra, es tamogassa a nagytokes Zuckerberget es adatgyujto gepezetet??
Es meg csak nem is ez a legnagyobb problema vele, de desktop kliensprogramot se adnak. XP-re.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

mekkora bloat!1111!!!

en 286oson akartam minix 1.0-bol hasznalni, de nem megy :(((

köszönöm de tesztekkel postával személyes találkozókkal foglalkozni nem lenne időm inkább kidobom megfelelő helyre mert nem éri meg a tortúrát nekem

Szerintem sokan szívesen értemennének, csak át kell adnod nekik. 5-10 perc / cucc. Egy próbát megér.

nekem többet ér az időm

Komolyan sajnálsz 5-10 percet egy kütyü átadásra, meg félóra-egyórát az összes lefényképezésére, felrakására?

vannak ennél fontosabb dolgok az életemben, szóval igen

Már amennyi időt erre a topikra szántál, a fele meglenne a "leltárazásnak".

Tudod mennyi cucc van? Nem hinném! Akkor milyen feléről van szó?

Dehogy vannak. Valld be, hogy hajbit hergeled a topikkal. A címe alapján biztos voltam benne, hogy ő nyitotta.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988 @ Prohardver Fórum

... a pillanat, amikor hupuék felismerik, hogy a probléma, amiről hajbazer hadovál, létezik.

Na az a probléma, amiről beszélsz, hanem te magad vagy a probléma, illetve az, hogy beszélsz, ahogy beszélsz. :)

De komolyan, mielőtt megmondanád, hogy mit kezdjen az idejével a topiknyitó, mielőtt elvennéd a kedvét a megfelelő hulladékkezeléstől és elérnéd, hogy bevágja a sima kukába a cuccait, nos nem lenne kedved elhozni mindent és megmutatni, hogy a sok duma helyett hogyan csinálod azt, amiről ennyit beszélsz?

SchTamas írta:
Na az a probléma, amiről beszélsz, hanem te magad vagy a probléma (...)

Mondatalkotás LEVEL hupu.

Jól értem, te most OP szélsőségesen vadkapitalista hozzáállását velem akarod kompenzáltatni?

Pedig igaza van.
Topiknyitonak elmondtad a javaslatodat hogy lehetne hasznosabba tenni a regi cuccait de nem erdekelte, nincs arra ideje. Ahelyett hogy megertened vagy legalabb elfogadnad a donteset es mondjuk javasolnad hogy elviszed te a cuccait, hogy tegyel a te ugyed erdekeben, inkabb csak eroltetni probalod feleslegesen es hajtod a magadet.
Megjegyzem egyetertek topiknyitoval, nekem se lenne idom azzal foglalkozni hetekig hogy a lomok melyik reszet viszi el valaki, majd a maradekot ugyanugy el kellene juttatni a megfelelo gyujtohelyre. Ellenben ha valaki eljonne erte, hogy egyben elvigye az egeszet es majd kezd vele valamit, mert neki hasznos lehet akkor meg orulnek is.

Nyilván nemmel akartam kezdeni, de máshová is figyeltem és a 38 fokos láz sem segített. De legalább valamibe te is bele tudsz kötni. Kell a sikerélmény.

Egyébként NEM, nem érted jól. Semmit nem akarok kompenzálni, csak jelezni akartam, hogy a hülyeség határát súrolod. Hogy melyik oldalról? Döntse el ki-ki maga.

-

:P

Ha véletlen billentyűzeted is van azt még akár jó pénzért is átveszem ha olyan.

2 laptopbill abból egyik kábelszakadt

Mechanikusakat gyűjtök, de akkor ez nem ilyen régi, nekem is rohad sok a padláson ilyesmiből.

nem-nem, ezek ilyen laptopok a 2000-es évekből

Hulladék udvarban elvileg át kell venniük.

Köszönöm, végre egy válasz is. :) Akkor ott nem jelent problémát hogy ennyire vegyes cuccok?

Elvileg ezért van, az államnak is jó ha nem az erdőbe viszed, elvileg elektronikai cuccot át vesznek bármit. Mondjuk múltkor sajnáltam, hogy elvinni nem lehet, mert be van kamerázva. Konkrétan 10+ darab elektron csöves rádió volt, szemét az egész, kivéve a trafókat, meg a még jó erősítő csöveket, tudtam volna használni és jobb sorsa lett volna a cuccnak, oda is adta volna a nő, ha nincs az egész bekamerázve, nem is értem miért nem lehet elvinni egy "kukából", persze nem ott bombáztam volna szét, hanem egybe elvittem volna haza szétszerelni.

Ha valami működőképesen a szemétbe kerül, nehogy véletlen megmenthesse valaki, mert azzal nagyvállalaték profittól esnek el, hiszen nem veszel újat.

Undorító és szánalmas vadkapitalista világot élünk.

Ki szeretném dobni, jogom van úgy rendelkezni a vagyontárgyaimmal és a szabadidőmmel ahogy akarok ha ez szerinted baj akkor szerintem nem velem van a baj.

Nem mondtam, hogy nincs rá jogod és nem is akarlak megfosztani a jogaidtól.

Csak azt nem méred fel ésszel, hogy ami időt te most megspórolsz, annak egy másik, számítógépekkel szintén foglalkozó honfitársad a többszörsét fogja eltölteni azzal, hogy olyan kütyük után néz, amit te most kidobni készülsz. Mivel azokat addigra már bezúzzák, így még kevesebb lesz belőle és még nehezebb lesz hozzájutni. Többnyire működőképes eszközöket semmisítesz meg, aminek van mind használati, mind eszmei értéke, csak nálad ez már számít, mert te nem használod őket.

Nagyjából a következő a helyzet. Tegyük fel, hogy milliárdos vagyok és minden másodperc számít, nincs időm tökölni, mert "az idő pénz". Tele van a fiókom aranyékszerekkel és gyémántokkal. Az értékük 20 millió forint. Aztán rájövök, hogy a fiókba mást akarok tenni, mondjuk az újonnan vásárolt, többmilliárdos vállalatom részvényeit. Mivel azonban én óránként 400 millió forintot keresek, így nem éri meg nekem sem eladni, sem elajándékozni a gyémántokat olyanoknak, akiknek szükségük lenne rá és tudnának vele mit kezdeni (akár hordani, akár eladni). Ezért fogom és kidobom őket. Utána pedig, ha valaki megkérdőjelezi eme "nemes" cselekedetem, akkor megmondom neki, hogy "dehát jogom van hozzá", és természetesen ebben igazam lesz. Ettől függetlenül, valami azért mégiscsak szomorú és igazságtalan ebben a történetben. Nagyjából érted már?

Semmi igazságtalan nincs benne, mindenki rendelkezik a sajátjával ennyi történik. A pc boltosok hálásak lesznek, nekik is élni kell valamiből.

A PC boltosokon ezzel semmit sem segítesz, ugyanis retro gépekkel nem kereskednek. Tehát ha valakinek arra van igénye, hogy 2000 körüli gépeket, alkatrészeket vegyen, azt nem kapja meg a PC boltból, de pl. tőled megkaphatná. Árkategóriában se stimmelnek a 2000 körüli gépek a "mai PC boltos" gépekkel, tízes-százas nagyságrendbeli különbségek vannak. Tehát ez a pécéboltos önigazolás (már ha egyáltalán az) megmarad üres kifogásnak.

mzperix írta:
Semmi igazságtalan nincs benne

Ezt amúgy komolyan is gondolod?

Komolyan gondolom, igazságtalan lenne ha rendelkezni akarok más dolgaival de az én dolgaimmal csak én rendelkezek. A bcboltos akkor örül ha új gépet veszek tőle nem ha a régit tákolgatom kapott alkatrészekből.

Még egyszer, röviden: aki 2000 körüli gépet vesz, nem új gép helyett veszi, hanem retro gépnek veszi.

Én azt állítottam, hogy van olyan Facebook csoport, illetve, itt a HUP-on is találsz olyan embereket, akik számára egy új gép nem elégít ki minden komputerektől elvárt igényt és a régi gépenek is van létjogosultságuk köreikben.

Számomra nincs létjogosultsága a régi gépeknek persze ritka kivételek nosztalgiák vannak, az emberek többsége inkább újat akar mindig mindenből amivel nincs bajom és a pcboltosnak is ez a jó nem hogy mindenki a régit tartja meg. Engem maximum a hulladék kezelése érdekel az nem hogy mindenből újat vesznek az emberek mert fejlődni haladni jó dolog szerintem.
Ha nekem több időm lesz a pcboltosnak meg több vevője és pénze az csak jó, nem?
Egyébként neked kell ez a sok cucc?

"A PC boltosokon ezzel semmit sem segítesz, ugyanis retro gépekkel nem kereskednek."

Kivéve amelyik igen. Szüleim az első gépemet is használtan vették, irodából leselejtezetteket árult a számítógépbolt.

Ki mondta, hogy működő képesen, nem, nem működő képes egy 60-70 éves csöves rádió, de én tudnék belőle használható alkatrészt bontani, viszonylag nagy munka árán.

"Ha valami működőképesen a szemétbe kerül, nehogy véletlen megmenthesse valaki, mert azzal nagyvállalaték profittól esnek el"

Nyilván egy magyar szeméttelep üzemeltetése kiemelt gondoskodással kezeli azt külföldi nagyvállalatok érdekeit :D :D :D

Örülök, hogy jót szórakozol a világ tönkretételén.

Szerintem, azért sejted, hogy nem gondoltam komolyan, hogy a kettő között lenne közvetlen összefüggés. Magát a trendet firtattam, ami viszont sajnos sok esetben akaratlanul is megvalósít egy ilyen összefüggést.

"Örülök, hogy jót szórakozol a világ tönkretételén."

Rajtad a hozzászólásod komolytalanságán szórakozom, azon, hogy minden mögé valami ártó szándékot és nagyvállalatok gonosz érdekeit hallucinálsz.

Elég gáz dolog, hogy ilyenkor megpróbálsz másokból bűnbakot csinálni.

manfreed írta:
Rajtad a hozzászólásod komolytalanságán szórakozom, azon, hogy minden mögé valami ártó szándékot és nagyvállalatok gonosz érdekeit hallucinálsz.

Szó nem volt erről. Le is írtam, hogy magát a trendet tartom ártónak. Szóval itt csak te vagy az, aki belém vizionálsz dolgokat.

Ámde akkor nézzük az érdekeket. Egy hardvergyártó nagyvállalatnak a határok nélküli profitmaximalizáció az érdeke, tehát egy nagyvállalatnak közvetett üzleti érdeke az, ha a régi gépeket kidobják és újat vesznek helyette. Az nyilván nem érdeke, hogy a retro fanoknak rossz legyen, ahogy az sem, hogy a hulladékkezelőnek plusz munkája legyen. Ugyanez igaz a használt gépekkel nem kereskedő PC boltokra.

Most pedig akkor elmondom, hogy mi az, ami gáz. Az a gáz, hogy OP kapásból két piaci szereplő üzleti érdekeit is sérti a szélsőségesen vadkapitalista, fejlődésmániás, időpénzsznob hozzáállásával, de ezt megint valamiért csak én vagyok, aki kiemeli. Alapból vannak emberek, akik fizetnének ilyen régi cuccokért, de tőlük elveszi a lehetőséget is azzal, hogy megsemmisíti. OP sérti az ő érdeküket. Vannak használt PC boltok, mint például a pcbonto.hu, ahol pont átveszik az ilyen cuccok nagy részét és tudnának vele mit kezdeni. Az ő érdeküket is sérti. Persze, ha nyitna valaki egy országos üzletláncot Amerikában, ahol használt gépeket árulnak és emiatt csúszna az legújabb intel Csili Lake processzorplatformja profitkiesés miatt, akkor hupuék részéről is száguldoznának az anyázó kommentek. Na ez a baj, kéremszépen.

Hányszor szerkeszted még a válaszodat? :)

" Vannak használt PC boltok, mint például a pcbonto.hu, ahol pont átveszik az ilyen cuccok nagy részét és tudnának vele mit kezdeni"

És akkor miért nem azzal kezdted, hogy ezt a megoldást javaslod OP-nak?

manfreed írta:
Hányszor szerkeszted még a válaszodat? :)

Összesen egyszer szerkesztettem, egy typot javítottam ki benne.

manfreed írta:
És akkor miért nem azzal kezdted, hogy ezt a megoldást javaslod OP-nak?

Valljuk be, igencsak szeretsz te kötekedni. Egy a bontósnál jobb megoldási javaslattal kezdtem, ahol ha meghirdeti a cuccait, még valószínűleg el is mennek érte.

Akkor el is olvashatnád az ottani szabályzatot:

"A legfontosabb, hogy már 2000-es években készült játékkonzolokat, Pentium II /Celeron vagy újabb sorozatú számítógépeket, bontott alkatrészeiket NE ITT HIRDESD, mert a moderátorok törölhetik.
Ha úgy gondolod, mégis témába vágó a hirdetésed, feltöltés előtt írj a moderátornak,
illetve próbálkozz a "Félholt gépek piacterén".
"

Valószínűleg az ott hivatkozott csoport már alkalmasabb.

De inkább elmesélem a saját tapasztalataimat. Mivel én gyűlölök kibodbni még működő dolgokat, én pont hogy meghirdetem a Vaterán 1 Ft-ért az ilyen szarjaim. (Nem azért, hogy fellicitálják, adtám már párszáz forintos licittel monitort ingyen oda.) Ne tudd meg, milyen gyökerek vásárolnak olcsón (= ingyen): mivel én adom el, postázni, a szomszéd kontinensre elvinni kötelességem (bár világosan leírom, hogy csak ha érte jön, akkor licitáljon), analfabéta olvasni nem tudó ember nem talál oda a megadott címre, persze én vagyok a gyökér. Szóval nem egyszerű történet, hidd el. De tényleg igaza van azoknak, akik azt mondják: ne a szád járjon: menj el a cuccokért és utána szórakozz te a hasznosítással. Komolyan, akkor teszel is valamit a jó ügy érdekében. Könnyű más faszával verni a csalánt.

+1 ilyennel en is probalkoztam, hatha valakinek jobban kell es hasznalja.
1 Ft -os termekert azaz ingyen cuccert olyan dolgokat akarnak emberek hogy a hajad egnek all.Meg nekik all feljebb ha ingyen a fel napod nem nekik szanod. A kerdesek meg fenomenalisak amiket szoktak kerdezni.

"Egy a bontósnál jobb megoldási javaslattal kezdtem, ahol ha meghirdeti a cuccait, még valószínűleg el is mennek érte."

Nem gondolnám hogy kötözködés. Nézd, OP-nak van egy problémája, és mellé egy elvárása is, hogy ne kelljen sokat foglalkozni vele. Lehet, hogy a megoldásod jó általánosságban, de nem jó az ő esetét nézve.

Az általad rosszabbnak gondolt bontó például az OP igényei szerint pont hogy jobb megoldás, hiszen nem kerülne több időbe ott leadni a hardvert, mint egy szeméttelepen. De te inkább eldöntötted, hogy ez nem jó, és inkább minősítettél megint másokat, ahelyett, hogy konstruktívan álltál volna hozzá a dolgokhoz. Tehát ki kötözködik?

Ejj, mond már meg, hogy hol van vadkapitalizmus, mert Európába ilyen már vagy 100 éve nincs.

Szerintem írok egy levelet FKF irányba hogy mit hogy mikor hol vesznek át aztán megírom ide is hátha másnak is hasznos infó.

Köszi várjuk, elvileg átvesznek gépet, mert én már vittem, meg háztartási cuccokat is pl. mosógép, de abban nem vagyok teljesen biztos, hogy akkor is ha darabokban van.

meglátjuk, írok nekik, remélem ők nem tartják a törvény adta 30 napos válaszidőt

Ez a tájékoztató elég egyértelműen tartalmazza a leadható dolgok között az elektronikai hulladékot. Pont PC alkatrészt még nem adtam le, de rossz monitort, szórakoztató elektronikai cuccokat már igen. Átveszik. És rengeteg PC hullát láttam a leadáskor.

Erdekel, hogy mire hasznalnal egy csovet. Van belole nehany (nagypapamtol), kidobni nem fogom, de a felvezetok mara mar kb. mindenben uberelik. Szoval ha csinalnek valamit, azt nem csovel tennem.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Az nem jutott eszedbe, hogy valaki az ár-érték arányokon, meg a perfekcionizmuson túl, nem menedzser/befektető üzemmódban is képes hobbiból foglalkozni és kísérletezni elektronikával?

minek tenne bárki is ilyet?

Mert szeret vele foglalkozni, örömét leli benne és mert nem egy, a vadkapitalizmus által elkorcsosított gondolkodású egységsugarú.

köszönöm, így már érthető.

Nézz szét a gitárerősítők piacán (rock/metal/punk/etc, stílushoz). Pl.

Igazából inkább az érdekel és szórakozni vele a lényeg, konkrétan pénzbe alig kerül. De az nem igaz, hogy a félvezetők überelnék mindenhol, a gitárerősítők jellegzetes hangja a túlvezérelt csőből keletkezik és ez nem helyettesíthető félvezetővel. Illetve a parazita jelenségek száma is kisebb ezért egy OTL csöves rendszer szinte tökéletes erősítést tud nyújtani hangfrekvencián, amikor bejöttek a félvezetők azt hitték mindenre jobb, de utólag kiderült, hogy high end audióra jobb a cső, ha jó a rendszer.

A szemét nem köztulajdon, hatalmas biznisz van benne, több aranyat lehet egyszerűbben kibányászni e-hulladékból mint bányából.

itt Pécsen pl. MediaMarkt átvesz bármilyen (többnyire ingyen) elektronikai hulladékot... sztem minden városban kell legyen több ilyen hely is

ez nemjo?
http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/hulladekkez/szelektiv_gyujtes/hulladekudvar

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Írok nekik hogy vesznek át cuccokat aztán meglátjuk, lehet ez lesz.

Ma vittem hulladékudvarba egy stanyecli mindenfélét (roncs CD, szakadt kábel, döglött egér, tölthetetlen lenovo akksi...).
Az udvarőrök beirányítottak egy "elektronikai hulladék" feliratú konténerbe. Annak a végére sétáltam, és a vízforralókból, tévékből, monitorokból és minden egyébből - amiből tápkábel lóg vagy valaha lógott ki - álló halom tetejére ürítettem a táskát.

Éppen csak felidéztem az öcsém egy másik város hulladékudvarában dolgozó évfolyamtársát - aki annyira nem ért az ájtí bizniszhez, hogy abból éljen meg, de annyira igen, hogy a hulladékot átszűrje és kiemelje a még üzemképes hulladékot, hogy a szomszédsága csóróinak okozzon örömöt -, amikor már jött is utánam az egyik őr. Valószínűleg nem attól félt, hogy mit hoztam, hanem attól, hogy mit akarok vinni.
Vagyis valószínűleg nem csak abban a "másik városban" működik a szűk lehetőségek kiaknázása - csupán a "na ezzel is a multik járnak jól" gondolat miatt rosszul alvók kedvéért jegyzem meg.

Ha valami miatt rosszul alszom, az az erőltetett növekedés és az a féktelen pazarlás, amibe simán belefér (sőt, normálisnak számít!) működőképes eszközök kidobálása.

tegnap felajánlottam neked de nem válaszoltál de ha attól jobban alszol viheted viszont csakis egyben, mondtam nekem nincs időm erre de ha te nem sajnálod azt az 5-10 percet egy kütyü átadásra, meg félóra-egyórát az összes lefényképezésére, felrakására a tiéd

Na ne viccelj! akkor fel kéne emelnie a seggét a székből és legalább 3500 felesleges, unalmas és Logikailag hibás hozzászólást nem tudna megírni! Hát normális vagy te?! :)

Kaptál már nálam sokkal jobb alternatívákat. [1] [2] [3] [4]

Nem látlak élni velük.

héj, én nem seggeztelek nem sértegettelek nem értem mi ez a hangnem,

Elnézést, elnéztem (SchTamas seggezett). Töröltem is.

A lényeg viszont ugyanaz.

én felajánlottam mert te voltál aki írtad elsőként mi lenne rendje mondom miért ne vihetnéd el odaadni magánszemélyeknek,mások is javasolták hogy legyen a tiéd ez volt az első hozzászólás is, amikor tegnap felajánlottam sok alternatíva nem volt, kaptál lehetőséget hogy ne a szemétbe vigyem hanem használd belátásod szerint de ha nem kell mond azt de ezért nekemesni meg seggezni bunkózni

Ha valamiért megérdemled az ívet, az a hozzáállásod a témához. Ettől függetlenül kaptál alternatívákat, tehát itt az idő cselekedned. Mikor indulsz az iskolához? Mikor keresed meg LSH-t? A seggezés nem neked szólt. Lásd az előző két hozzászólást.

először is tegnap délután mikor felvetődött azonnal írtam az FKF-nek ma máshova is még nem kaptam választ, másodszor oké megérdemlem az ívet és te milyen ívet érdemelsz hogy tegnap az itt az idő cselekedned résznél nem reagáltál az ajánlatra és most sem vagy képes kinyögni hogy köszönöm ezért vagy azért nem érdekel, bunkózz már akkor magaddal és legyolykedves add azt az ívet magadnak is

Tehát akkor megerősíted, hogy nem kidobálni fogod az alkatrészeket, hanem hasznos célra továbbadni?

és te milyen ívet érdemelsz

Azt majd te kitalálod. Nem szoktam magam ívelni. :P

lehet itt a gond, más szemében a szálkát ahogy mondják. befejeztem veled volt egy tök normális ajánlat válaszra sem méltattad csak bunkózol az kapja aki elsőként visszaír hogy viszi rajtam nem múlik ez csak szemét és nem fogok sem itt sem máshol időt szánni rá csak ha te nem viszed utána ne bunkózz ha az FKF viszi, részemről vége

A téma jelentősége teljesen független attól, hogy mennyire vagyok paraszt, vagy mennyire nem.

A seggezést nem neked szántam, de leírom még párszor, ha szeretnéd, viszont nem tudom, mit értesz bunkózás alatt.

Felvetettem, hogy vizsgáld meg a környezeted szempontjából is, hogy hová viszed ezeket a gépeket, mert nem biztos, hogy a szemétbe dobással teszed a legjobbat. Sőt, biztos, hogy nem. Mindenesetre kaptál több alternatívát is. Valaki még el is megy érte. Ha ezek után kidobod, na az igencsak gáz. Ha nem, akkor faith in humanity restored és jár a hiányolt "Köszönöm".

Bízom benne, hogy úgy döntesz, hogy mindenkinek a legjobb legyen.

Mi a bajod te szerencsétlen?! Hát annyit írtam, hogy fel kéne emelned a seggedet, ne a monitor előtt meregessed és másokat bíztass, hanem járj elől a jó példával és CSELEKEDJ! Talán nincs segged? Hát mi lett vele?! Csak nem Pinky személyesen? :)

Fölemelem a seggem és leszarlak.

No igen...mert az úgy megy. :D

:P

A leghasznosabb az, ha kihajítja az első alkalmas kukába (ami ez esetben lehet, hogy az FKF-é lesz).

Én a hulladékudvarba vittem. Szegeden szerencsére szombaton is nyitva vannak. (De az elektronikai cuccokat szerintem is érdemes lenne olyannak átadni, aki kéri. Pl egy táp sem kukába való, ha működik.)

Hulladékudvarokon átveszik az elektronikai hulladékot díjmentesen, keresd meg a hozzád legközelebbit és vidd el nekik. De nagyobb városokba szoktak cégek lenni amik házhoz is mennek érte ha akkora mennyiség (aztán szétbontják, stb).

2-3 TV-s doboznyi aprócucc meg pár kőkori monitor/gépház, terjedelemre nem olyan nagy mennyiség. Fentebb már írtam is hogy írok a helyi hulladékudvarnak aztán meglátom mit válaszolnak.

jobban jársz, ha nem vársz a válaszra, hanem egyszerűen oda viszed. Régen még bohóckodtak azzal, hogy személyit kértek. De évek óta nálunk pl. azt se kérdezik, hogy ki vagy.

És ha 6-kor zárnak, akkor fél hatkor már ölni tudnának a tekintetükkel, hogy már mennének, minek jöttél. :-)

Hát, ez egy ilyen kemény világ... :) Ha 6-ig vannak, akkor bizony benne van a pakliban, hogy fél 6-kor, hogy lesz egy olyan "pofátlan állat", aki oda merészel menni. :)

Részben érthető de ha 5-kor végez a melóban fél6kor ér oda az nem tiszta szívatásból van.

szia,

Processzorok érdekelnének mindenképpen, félretennéd nekem ami van? Gyűjtöm őket.
Alaplapok, memóriák is jöhetnek ha másnak nem kell.
Helyileg Szegeden vagyok.

akkor semmi? :\

Nem tudom, hogy helyileg merre vagy. BP-n, vannak az FKF által üzemeltetett hulladékudvarok. Nálunk a közelben2 ilyen is van. Ott elvileg ezeket le lehet adni.
Bár legutóbb elég érdekes volt, mert volt egy üres PC ház, azt nem vették át, meg volt pár üres nyomtató toner és azt sem voltak hajlandóak átvenni. De egy próbát megér.

a tonerrel az a baj hogy veszélyes hulladéknak számít. zengedély kell a tárolására, ezért nem veszik át.

Van itt régi döglött nyomtató meg pár tintapatron is, akkor ezzel is lehetnek gondok, nem egyszerű eset

A közeljövőben akarok elvinni 3-4 ~13 év körüli PC-t FKF hulladékudvarra. Tudnál részleteket mondani, hogy mi volt a gond az üres PC házzal, ami miatt nem vették át? A front panelhez és a power/reset gombokhoz általában tartozik egy kis "elektronika", de a többi gondolom fém- és műanyaghulladéknak számít, vagy esetleg sima lom. Miért nem lehet ezt egy hulladékudvaron hagyni?

13 év körüli gépeket még simán lehetne használni számos hasznos célra.

csak a szad jar vagy irtal is a postolonak hogy ma/holnap mennel es elvinned az osszes cuccot?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Csak a szája jár, a billentyűzetverésen kívül semmit sem hajlandó tenni, legtöbbször még olvasni se. Mindezt a magas lóról...

FathoM

Kérdeztem, hogy miért nem. Erre az volt a válasz, hogy "azt nem.". innentől nem erőltettem tovább a dolgot. De gyanítom, hogy át kellett volna venni, csak lusta, paraszt, portás (indok szabadon válaszott) volt az illetékes. Ez egyébként a 13. kerületben a Tatai úton volt. Ahol egyébként a táblán rajta van konkrétan, hogy személyi számítógépet is átvesznek.
Majd lomtalanításnál kirakom.

Majd lomtalanításnál kirakom.

Itt azért pár dolgot nem haszontalan tudni...
Lomtalanításkor alapvetően a lomokat szállítják el, tehát a veszélyes hulladéknak minősülő tételeket - beszáradt festék, döglött akku, miegyéb - nem. A régi számítógép valahol szintén ebbe a kategóriába tartozik, tehát hivatalból nem fogják elvinni.
Ugyanakkor Mátyás óta van nekünk fekete seregünk és ők pontosan tudják, hogy mikor hol van lomtalanítás és - fogalmazzunk így - "előszűrik" a lomokat. Mire a hivatalos eltakarító szerv járművei megérkeznek, egy erősen szelektált halmazt kell csak elszállítaniuk. Nos, ezen "előszelekció" során az így kitett régi "elektronikai hulladéknak minősített dolgok" jó része valóban elszállításra kerülhet. Ami viszont nem, az esélyesen ott is marad és majd neked kell begyűjtened...

Én a kuka mellé egy dobozba szoktam kirakni a már nem használt, de működő számítástechnikai cuccaimat. Kb 10 perc múlva nincs ott, a doboz se :-)

Bár praktikus így, de valójában itt a hulladékelhelyezés felelősségét olyanoknak toltuk át, akik minden bizonnyal nem fognak felelősen eljárni.

Hát igen. Mondjuk a nem működőt nem teszem ki, azt külön gyűjtöm és átvevőhelyre viszem. A működő meg remélem hasznot hoz valakiknek, aki rászorul...

Én attól tartok, hogy egy működőképes, de gondoskodást igénylő eszközhöz nem elég kvalifikált se az aki elviszi, se az, akinek átadja. Van egy olyan gyanúm, hogy ezek a gépek valamilyen lomokat áruló embernél kötnek ki végül. A működőképes még hasznosítható eszközöket szerintem felelősebb felajánlani valakinek (pl. alapítvány, általános iskola, technikum, etc.), aki tud vele kezdeni valamit (akár csak úgy, hogy szétforrasztgatja a komponenseit), majd ha végképp eltávozik a gép az örök bitmezőkre, akkor felelősen bánik a hulladékkal.

Szia!

Amikor nálunk volt ilyen jellegű "probléma" céges szinten, akkor számos ötletből a talán legjobb megoldás a Puskás Technikum volt. Ami műxik azt megpróbálják a témában hasznosítani; ami nem, azt forrasztási gyakorlaton remekül tudják használni.

Kisbusszal tudnak jönni, hoznak gyerekeket pakolni, és végtelen mód hálásak.

+1

Tessék!

What's your excuse, mzperix?

megpróbálom felvenni velük a kapcsolatot. köszönöm

+1

Ez korrekt, tényleg.
Nem csak ott.
Tavalyi érettségi találkozón egyik téma volt az alma máterben, hogy odáig jutottunk (Pest megye egyik legelismertebb szakközépiskolájában), hogy az üzemgyakorlatok bázisa a vonzáskörzet cégeitől elkunyerált szemét.

Ahogy az is legalább ilyen "korrekt", amekkora pazarlás zajlik az elektronikai cikkeket illetően.

Vagy inkább egy technikumot is csak zsírúj, csili kacatokkal szabad gyakorlatoztatni? Nehogy véletlen megtanulják a diákok, hogy az alkatrész nem a polcon terem?

Attól még, hogy valamit szemétnek kiáltanak ki birkáék, az nem biztos, hogy tényleg szemét. Lásd öcséd évfolyamtársának példáját.

De, az, ahogy a 13-14 éves gépek is.

ibenny egységsugarú, birkalogikával operáló hupu kikiáltotta a 13 éves gépeket szemétnek. Ettől még a 13 éves gépeknek lehet értelmes használati célt találni, tehát nem szemét. Minden olyan tárgy, eszköz, aminek legalább egy értelmes használati célja van az eredeti funkcionalitását tekintve, az nem szemét. Ha pedig nem haragszol, most nem megyek le dedóba, triviális dolgok magyarázgatásával. Nyugodtan élj tovább a kis jóléti álomvilágodban, ha már van elég kínai rabszolga és a Földből kiszipolyozott erőforrás, ami ezt lehetővé teszi. Még akár büszke is lehetsz rá, mint a hozzád hasonló értékrendű hupuk. Csak legalább ne magyarázd meg, hogy ez miért nem gáz.

a technikumba kell a legújabb technológiából is, mert ha azt nem látja/birizgálja a gyerek akkor nem lesz piacképes a tudása. Ettől függetlenül ahogy fizikából is tanítunk fizikatörténetet úgy IT-ból is érdemes végigmenni a történelmen, ahhoz pedig jó a régi hardver is (viszont ehhez egy régi vasból egy darab bőven elég iskolánként)

vadkapitalizmus

elfáradt a kezed aranyom? Egész mondatokat már nincs kedved leírni?

neked minek?

ugyanaz az átlagbirka maradsz utána is

Nem értem mire fel sértegetsz, amikor te vagy az aki egyszavas beböfögéssel tiszteli meg a hozzászólásomat.

+várod vele a lomtalanítást, és akkor kiteszed ...
úgy tűnik el, mintha soha ott sem lett volna ...
:):):)
//majd újra látod kirakva a heti piacon, ... végülis hasznosult ... :):):)//
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

tekintve hogy egy hónapja volt az most nem lesz egy darabig

Van egy alapítvány, Lsh7 fórumtárs működteti, szerintem vedd fel vele a kapcsolatot, mielőtt valami meggondolatlanságot cselekednél...

+1

Javaslom keresd fel a legközelebbi általános iskolát, ott átvesznek mindent (legalábbis nálunk), mert az ottani gépparkok még olyan cuccokat használnak sokszor sajnos, amiket mi már kidobunk. Szétbontják a cuccokat a helyi rendszergazda végigtesztel mindent, ami nem kell azt szabályosan elektronikai hulladékgyűjtésnél elviszik tőlük ingyen, ami pedig jó-működik-használható azzal a jövő generációját támogatjuk. A cuccok bedobálása dobozokba onnan pedig kocsival fordulni nem tétel szerintem, cirka ugyanannyi mint a hulladékgyűjtőkben csak itt hasznos.

nah jah... én csak picit hidaltam le, amikor egy ált. isk. rgazda ismerősöm mondta, hogy szeretné kicserélni végre a 10Mbites HUB-ot a hálózatban...

+1

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de van egy megoldás amivel a benzin pénz is visszajön.
A fémhulladék átvevők fizetnek érte.

Elektronikai hull. I oszt. A./B nyáklap
1400/800 /kg.
a számítógépházakat meg lemezáron veszik át 37ft/kg. De a tápokban van réz azt drágábban.
Nem kell szétbontanod, ha nem akarsz foglalkozni vele, ilyenkor az átvevővel kell megegyeznetek. Mond egy %-ot rá és meg lehet alkudni vele.

Én egy szar kocsi aksiért 2600ft kaptam. Szigetelt rézvezetéket is átveszik. Minden ami fém azért pénzt kapsz.

greyow

köszönöm utánanézek

Köszönöm a válaszokat, zárom a témát!
Több jó javaslatot is kaptam remélem később másnak is hasznosak lesznek. Pár helyre küldtem emailt várom a visszajelzést mit hogy mikor tudnak átvenni aztán megy az első megfelelő válaszadónak.

díjmentesen? rofl b+. a legtöbb méh-ben van elektronika hulladék átvétel pénzért. Vinyó több száz forintot ér, nyákok szintén. Budapesten és Debrecenben van ilyen hely. Benzinpénz és gyereknek fagyipénz összejön belőle.

--
GPLv3-as hozzászólás.

sub