GSM adatkapcsolat, előfizetés, effélék

Fórumok

Gyanítom, nem a legjobb cím, ezért bocs. Leírom, mi a probléma.

Könnyen lehet, hogy szükségem lesz GSM-en keresztül mobil adatkapcsolatra. Ahogy a netet nézegetem, nem csak a három nagy magyarországi GSM szolgáltató nyújt ilyesmit, hanem a UPC és a Digi is. Gondolom, a három nagy szolgáltató hálózatán keresztül.

Nem vágyom havi nagy forgalomra, becslésem szerint 1-2 GB/hó elég lesz. Szerintem olyan gateway kellene, amelyiknek saját akksija van, ezen felül egy GSM és egy 802.11bgn interface-e. Az USB-s HSDPA modem is jó lehet, bár nem vonz a gondolat, mert elhasznál egy USB portot.

Van néhány kérdésem:

- a hűségidő lejárta után az én tulajdonommá válik-e a modem?
- van-e mód arra, hogy a hűségidőt követően a modem kártyafüggetlen legyen?
- érdemes-e eleve kártyafüggetlen modemet venni?
- érdemes-e inkább előfizetéssel valami olcsó, senkinek sem kell már típusú, de új okostelefont venni, azt gateway-ként használni modem helyett?
- mobil adatforgalom esetén igaz-e a hálózatsemlegesség?
- amennyiben nem, ez csak VoIP korlátozására terjed-e? Például ssh működésére számíthatok-e?

Abból induljunk ki, hogy jelenleg nincs okostelefonom, így az gateway-ként nem használható, továbbá nincs előfizetésem sem. Nokia 1112-m van talán 11 éve, prepaid-es kártyát használok nulla adatforgalommal, s ezen nem is óhajtok változtatni. A cél az, hogy bárhonnan elérjem a netet egy notebook segítségével. A költségek minimálisra szorítása szempont.

Hozzászólások

Egyelőre ezzel barátkozom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha nem akarod hordozni, fix internetre kell, akkor: https:// - nem a reklám helye ezért csak kék virágos szolgáltató domainje - /hipernet-home-alap

- Nem natolt, publikus IP-vel tudod használni
- Modem a tiéd (ez a többi szolgáltatónál is így van általában), tehát "benne van a havidíjban", a végén saját tulajdon.
- 25 GB ennyiért szerintem több mint jó és még korlátlan böngészés opciód is van

LTE Wifi routert ad már mindegyik szolgáltató amúgy, tehát a sebesség 50-60 MBit simán meglehet, vagy akár több is.

A másik két szolgáltatónál nem igazán van publikus IP mobil interneten, így például az SSH-nak lőttek.

UPC előfizetés mellé még érdekes lehet a korlátlan mobilinternet csomagjuk ami 1-4 Mbitet biztosít.

Köszönöm az infót. Annyiban hülyeséget írtam, hogy port szűrésre akartam kérdezni, nem a NAT-oltságra. Tehát kifelé ssh-znék, nem a GSM/Wifi gateway mögötti notebookra. Hogy világos legyek: erről a mobil előfizetésről szeretnék ssh-n karbantartani olyan gépeket, amelyeknek publikusak az IP-címei, s a port forward ott megoldott.

Azt nem sikerült értelmeznem, hogy ha nem akarom hordozni. Már a mobil számát? Vagy fizikai értelemben az eszközt? Ez utóbbit nyilván hordozom, ezért rádiós kapcsolat és mobil.

Egyelőre a T egyik kis brandjénél látok 30 napra 1 GB-ot 1190 Ft-ért prepaides kivitelben. Ez tetszik, hűséget nem szeretnék vállalni. Különösen nem 2 évre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tényleg félreértettem. Ez esetben bármelyik szolgáltatás jó, a Home szolgáltatásokat adott cellára korlátozzák (habár annyi trükk alkalmazható, hogy kérsz mellé egy adatmegosztó SIM-et, amit viszont már bárhol használhatsz. Az +500-600 Ft körül van havonta).

Portot nem igazán szűrnek, tehát kimenő SSH-val nem lesz gond Telekomnál sem. Viszont prepaidhez nem jár az LTE modem, így azt is meg kell vásárolni. LTE stick/router mindenképp javasolt, bár 3G sem olyan rossz, de azért jelentősen kisebb a válaszidő az LTE-n keresztül, ami SSH-nál érezhető lehet.

Ez a cella korlátozás komoly? Drótos netem van, jön be koax. Eddig azt hittem, a mobil net lényege épp a nevéből fakadóan a mobilitás, valamint a rádiós kapcsolatnak is épp ez. Most nagyon hülyén nézek ki a fejemből, de ez olyan, mintha telefonálni csak a legközelebbi bázisállomás 200 méteres körzetében tudnék. Ha így lenne, senki nem használna mobil telefont, jó lenne a drótos is.

Szerintem efféle térbeli megkötés az általam preferált prepaidesnél nincs, de ennek nem néztem utána, csak gondolom. Remélem. Az általam linkelt 3G gateway szerintem elég most. A lényeg, hogy kártyafüggetlen, az ára nagyjából 13 000 Ft.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Meg ugye otthonra minek is vennék mobil gateway-t? Van korlátlan net elérésem, egy picike, LEDE-t futtató wireless router-em, mini torony házban desktop gépem. Az egész felhajtás azért kell, hogy egy táskába bedobva egy pici notebook-ot, elmegyek valahova, egy oázisba a sivatag közepén, ahol semmit sem tudok a hely infrastruktúrájáról, nem várhatom el, hogy a kedvemért kiadják a wifi jelszót, de legyen netem. Otthonra nem kell net mobil hálózaton, teljesen értelmetlen volna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ez így ebben a formában generálisan NEM igaz. Még Budapest belvárosában is vannak olyan helyek, ahol megfizethető áron (értsd 10e alatt) adni mobilnetet, ami akár 30mbps felett is képes dolgozni, amíg vezetékes net az vagy ADSL (20mbps alatt) vagy Lancity/Docsis2 (vagy az alatti) őskövület. Persze 10e felett.
Ja, állítólag még (IP)TV-t is lehet nézni rajta - aminek a forgalma NEM számít bele az internet használatba.

Azt értem, hogy lehet olyan felhasználó, akinek a mobil net az egyetlen lehetséges alternatíva otthonra. Ezt el tudom fogadni, de a topic-ot nem ezért nyitottam, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kellemes áron van koaxon netem publikus címmel. Egyedül az IPv6-ot hiányolom kicsit, de ez sem égető kérdés.

A témafelvetésem arról szól, ami valóban mobil elérést tesz lehetővé. Ebben az esetben még azt is elviselem, ha NAT mögé vág a szolgáltató, ha nem is vagyok ettől boldog. Fontos, hogy én bárhol vagyok, a kéréseim eljussanak a címzett gépéhez, s azok válaszai hozzám.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a szolgáltatás ugyan mobil infrastruktúrán működik, de nem a Te mostani igényeidhez találták ki. A szolgáltatás neve Hipernet Home. Az esetek többségében ez helyhez kötöttséget jelent. Kivételt képeznek a csigák, és a lakókocsiban élők. Ha ezek valamelyike illik rád, akkor megpróbálhatsz erre hivatkozva kivételes bánásmódot kérni. :-)

Ezt elfogadom, csak akkor ne beszéljünk róla, mert semmi szükségem rá, s mint ilyen offtopic.

Úgy néz ki, prepaid-es kivitelben találtam erre megfejtést. Az eszközökben bizonytalankodom még. Szerintem a kártyafüggetlen mobil gateway olcsóbb, mint egy kártyafüggetlen okostelefon. Még akkor is, ha ez utóbbitól pusztán annyi az elvárás, hogy egy hostapd-t futtatni képes legyen, minden másban viselkedhet butatelefonként is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Abból indultam ki, hogy a villanyt is USB-ről veszi, s a notebook akkuját terheli, aztán elfoglal egy USB portot, továbbá nem tudom, hogy a ModemManager - talán ez kezeli ezeket az eszközöket - illetve a kernel kezeli-e az összes típust, de legalább is épp azt, amelyiket megvenném. Viszont nem vagyok semmi jónak az elrontója, nem vetem el a gondolatot. Könnyítés, hogy 4.11-es, illetve a későbbiekben magasabb verziójú kernel lesz, a ModemManager pedig 1.6.4-es, a későbbiekben meg újabb.

Szerk.: Látom már, ezt kell néznem.

Szerk.2: Marha jó, hogy a marketing elnevezésből nem derül ki a chipset, vid:pid, effélék. Hiába van meg, mit használhatnék. :(

Tudatlanság on: az LTE a 4G?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem vagyok biztos benne, hogy a stick áramfelvétele az USB porton keresztül szignifikáns eltérést okozna üzemidőben a beépített wifi áramfelvételéhez viszonyítva :)

Marketinges szemüvegen át nézve a 4G az ugyan az, mint az LTE, de műszaki szempontból nézve van különbség. Gyakorlatilag most a te szempontodból megegyeznek.

De hogy konkrétumot is mondjak: mostanában többször is Huawei e3272-t használtunk, OpenWRT és Debian alatt is teljesen normálisan működött. Most éppen van belőle tartaléknak félretéve pár darab, az egyiket elviheted pár napra kipróbálni és akkor el tudod dönteni, hogy ilyen lovat szeretnél-e :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Azt kellene tudnom, Linuxon megy-e az MLIFE ML700 4G LTE Modem. Vagy nincs semmi jelentősége, mert sima AT parancsokkal kell felizgatni? Bár gondolom, fontos, hogy a kernel ismerje a vid:pid-et, ellenkező esetben sejtelme sem lesz arról, hogy egy 4G modemet kapott a host interface.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy stick felélesztése tipikusan úgy szokott kinézni, hogy az usb_modeswitch segít a mass storage módból modem módba állítani az eszközt, onnan pedig már AT parancsokkal tudsz mindent megcsinálni. Pl. a Digi által is forgalmazott Huawei e3131-t egy Debianon 0000 pin kóddal beállítani ennyi:

/etc/network/interfaces:

auto ppp0
iface ppp0 inet ppp
provider 3g
pre-up /usr/sbin/usb_modeswitch --default-vendor 0x12d1 --default-product 0x15ca --target-vendor 0x12d1 --target-product 0x1506 --message-content 55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000; sleep 3 || true

/etc/ppp/peers/3g:

hide-password
noauth
connect "/usr/sbin/chat -v ABORT BUSY ABORT 'NO CARRIER' ABORT VOICE ABORT 'NO DIALTONE' ABORT 'NO ANSWER' '' AT+CPIN=0000 '' AT+CFUN=1 '' AT+CGDCONT=1,\\\"IP\\\",\\\"digi\\\" OK ATDT*99# CONNECT"
debug
/dev/ttyUSB0
defaultroute
noipdefault
user digi
usepeerdns
crtscts
ipcp-accept-local
unit 0

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Van friss, ropogós kernelem, NetworkManagerem, ModemManagerem, s még modem-manager-gui nevű eszközöm is. Annyira friss, hogy a még meg sem jelent Fedora 26, miközben Fedorának amúgy is igen frissek a csomagjai. Valójában az a kérdés, a konkrét eszköz támogatott-e.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tapasztalatból mondom hogy az USB stickes megoldás kényelmesebb linux alatt is. Van ilyen LTE-s WiFi-s csodám is. Nagyon ritkán jól jön, de általánosságban nem jött be. Inkább egységsugarú felhasználóknak való ez.

Az USB-s LTE modemmel nekem kb ugyan annyit bír ki a laptopom mint WiFi esetén, nincs különbség. (Nyilván ez laptoptól, WiFi kártyától, USB modemtől, térerőtől is függ.)

Meglep, amit írsz, hiszen a WiFi mégis csak 100 mW, míg a mobil cucc egy nagyságrenddel nagyobb teljesítménnyel is forgalmazhat. Igaz, ha jó a térerő, akkor nem él a lehetőséggel, de akkor sem mindegy, hogy mondjuk 5 m távolságot, vagy 300 m-t kell áthidalni. Csak arra akartam kilyukadni, hogy a mobil eszköznek biztosan több energiára van szüksége, mint az LTE modemnek. Azt nézem, hogy USB-s LTE modem hasonló áron van, mint a 3G-s WiFi gateway.

Még a végén meggyőztök. Persze egy ilyen fórumnak valahol ez az értelme. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Minden igaz amit írsz, csak nem következik belőlük semmi. A maximális adóteljesítmény valóban 10x-es de a 3G/4G sávok időosztásosak, nincs retransmission, és stabilan működik a teljesítmény leszabályozás is. A WiFi-re ezek nem igazak, pláne nem a mobil-hotspotokra, amikben a legagyibb WiFi chipek szoktak lenni, se adóerősség támogatás, se mimo, se semmi. A távolság hasonlóan hiába nagyobb, ha a frekvencia terjedése sokkal jobb, na meg nincs zavarás se.

Tapasztalat, hogy végeredményben sokkal kevésbé a technológia számít, mint a jó minőségű eszköz. Olyat válasz, ami felhasználás szerint neked a legkényelmesebb. Ha több eszközzel, autóval utazol, és nem zavar hogy rettenetesen gagyi NAT+WiFi mögött vagy, meg hogy plusz egy ezközt töltögethetsz, akkor mobil wifi-router jobb lehet. Ha inkább a táskából kapod elő a laptopot, és csak annak kell működnie, akkor valószínűleg az USB sticckel jobban jársz.

Igazából mindkét esetben belefuthatsz kompatibilitási problémákba. (Igen, annyira vackok tudnak lenni a mobil-wifi routerek, hogy nem mindig lehet rájuk csatlakozni.)

Ui: Nem tudom honnan akarsz vásárolni, de ha a függetlenség miatt Kínából, akkor nagyon figyelj a 3G/4G-n kívül a frekvenciasávokra is, rengeteg a piacon a magyar/európai frekvencia kiosztást csak részben támogató eszköz. Maga a 3G/LTE/4G jelzés nem elég.

Írtam egy nagy marhaságot, csak már nem tudom javítani:

Csak arra akartam kilyukadni, hogy a mobil eszköznek biztosan több energiára van szüksége, mint az LTE modemnek.

Erre gondoltam:

[...] a mobil eszköznek biztosan nagyobb teljesítményre van szüksége, mint a WiFi interface-nek.

Ha inkább a táskából kapod elő a laptopot, és csak annak kell működnie, akkor valószínűleg az USB sticckel jobban jársz.

Igazából csak annak. Ha meg mégis osztani akarom a netet, indítok a notebook-on egy hostapd-t. Már feltéve, hogy támogatja a wireless interface az ehhez szükséges üzemmódot - ha jól sejtem, master mode -, mert sajnos ez is hardware függő.

Egyre inkább hajlok az USB-s LTE modemre. Ha nem lehet feléleszteni Linux alatt, legfeljebb élek az elállás jogával. Biztos rendkívül „boldog” lesz a kereskedő, de nyilván nem teszem, ha működik, továbbá amúgy sem csináltam még ilyet soha. Attól, hogy jog, még elég kellemetlennek érzem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

WiFi hostot akkor is szívás megoldani network managerrel, ha a kártya - és a linuxos drivere is - tudja. Nem lehetetlen, de számíts rá hogy NAT-ot és a helyes routingot kézzel kell összeraknod, és a network managerben meg guira ki nem vezetett opciókat beállítanod.

Ha ez neked nem gond, akkor király :-). Ha gond akkor ez egy erős érv a dongle ellen.

Nem gond, mert ezt nem NetworkManager-rel kell csinálni, hanem hostapd-vel meg iptables-szel. :) Úgy értem, csináltam már ilyet a live Linuxomon, egyszer átrágtam magam a problémán, annak a forrás anyagában megvan a hozzá írott scriptem. Itt az egyedüli kérdés, hogy a wireless interface támogatja-e a master mode-ot. Amúgy az egész felvetés elméleti, mert nem érzem úgy, hogy erre szükség lesz, csak azt latolgatom, ha elveszítem ezt a feature-t azért, mert USB-s LTE modemet használok, s nem LTE/WiFi gateway-t, akkor van-e módom pótolni ezt, amennyiben szükségem lenne rá. Mindenképpen igen a válasz, legrosszabb esetben - ha nem tudja a master mode-ot a notebook WiFi interface-e - egy külső USB-s WiFi interface-t kell használni. De mondom, ez nem valós igény, inkább csak azon tűnődtem, mennyire fájna ennek hiánya. Nagyon úgy tűnik, hogy semennyire, mert megoldható, ha kell.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gyanitom, hogy csak elirtad, es nem GSM-re vagysz, hanem barmilyen mobil adatatviteli szabvanyra (GSM=2G, adatatviteli max. 14.4kbps, kis szemhunyoritassal GPRS-t is idevehetjuk, az 54kbps, egeszen eros szemhunyoritassal Edge-t is, az mar akar 100-200kbps). Avagy ahol hasznalnad, ott nincs 3G/4G terero, es tenyleg csak 2G van elerheto?

A gyakorlatban tapasztalataim szerint a 2G-s adat hasznalhatatlanul lassu, mindenfele szempontbol, ssh-ra is. Nincs stabil ping, adott esetben szakadozik a halozat (de lehet, hogy csak en probaltam rossz helyen - nyilvan az ember csak akkor kap 2G-t, amikor nincs rendes terero). Szoval mielott beleugrasz egy ilyenbe, probald ki, hogy a neked kello helyen hasznalhato-e.