Tűzhely hiba

Fórumok

Sziasztok, pár perce történt az eset,
Electrolux EKV 5600 villanytűzhelyem
sütés közben egyszer csak lekapcsolt, azóta a sütő rész nem reagál semmire, sem légkeverés sem alul sem felülsütés, nincs világítás sem semmilyen hőfokra nem reagál.

Viszont a felső 'tűzhely'-rész mindegyike tökéletesen működik.

Itt meg kell jegyezzem hogy mind a sütő mind a "tűzhely" azaz kompletten az egész villamossággal működik.

A hibajelenség lezajlásakor nem volt csattanás sem semmi más, a sütő 250fokon ment légkeveréssel majd leállt,
felkeltem gondolom mi a fene ezért lekapcsoltam és visszakapcsoltam akkor újból ment vagy 3-5 percig és ismét lekapcsolt, azóta, kb. 1 órája nem sikerült visszakapcsolnom, a felső "tűzhely" rész viszont továbbra is teszi a dolgát.

Valakinek tapasztalata vagy ötlete van hogy mi lehet a ludas egy efféle készüléknél?

Hozzászólások

Tipp : "fűtőszál" elszakadt
--
God bless you, Captain Hindsight..

Igazából a kapcsolót akárhogy nyúzom nincs semmi változás, hacsak az elektronikában nem,
de ha meg az elektronika akkor kihatással lenne a tűzhely részre is szerintem de az meg működik.
Meg persze a kapcsoló működés közben megy szét attól még talán nem kapcsol le random mint ha csak nem jutna áram a sütőbe.

Esetleg a hőmérőjével történt valami, és ezért azt hiszi, hogy túlmelegedett állapotban van...

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Alapvetően sima túlmelegedésre gondoltam én is, de azóta már lehűlt, persze ettől függetlenül lehet hőmérő-hiba.

A másik amire tippeltem hogy az izzó kiégett és zárlat miatt nem megy, hűtőnél volt már ilyen de amikor megnéztem az izzót az izzószál nem volt elszakadva.

Kézenfekvő, de azért megkérdezem: az összes kismegszakító fel van kapcsolva? Egyik sem oldott le? Aztán gyanítom, ezekben van valamilyen termikus védelem, lehet, az tette a dolgát. A felső rész teljesen független szokott lenni a sütőtől.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ahol a fogyasztásmérőd van. Lehet, hogy ott oldott le a védelem. Nézd meg az egész sort, hátha találsz olyat, ami ki van kapcsolva.

Szerk.: Ha lakáson kívül van a fogyasztásmérő, akkor lakáson belül valahol lesz egy rakás kismegszakító, amely áramkörönként ad védelmet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát tudja fene hogy van megoldva, albérlet nem voltam ott a bekötésnél.
Amit én látok hogy egy kellőképp vastag fehér vezeték kijön hátul a készülékből, első ránézésre direktbe van kötve azaz nem cserélhető vezeték, a másik vége meg bemegy a szekrény mögé, a szekrényt elmozgatni meg még nem mozgattam, fogalmam nincs ott konnektor van vagy ott is direktbe-kötve valahogy, esetleg valamilyen módon ott kettéoszlik-e az az egy vezeték

Mivel írtad, hogy egyetlen fázisról táplálod, irdatlan nagy áram elfolyhat ott. Simán lehet, hogy kilazult valamelyik kötés. A kismegszakító csatlakozópontjainál, a sütő betáplálási pontjainál. Csavarhúzót, multimétert előveszed, mérsz, nézed, meddig van meg a feszültség, s hol nincs meg. Ha a betáplálásnál is megvan a 230 V, akkor szétbontod a berendezést, haldsz tovább. Közben figyelsz arra, hogy ne maradjanak árvák a gyermekeid. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kivitel kérdése. Ipari berendezésen szokott lenni kismegszakító is akár. Ebben szerintem olyasmi lehet, hogy adott hőmérséklet fölött kiolvad a védelem. Tehát termikus biztosíték, vagy mi, amely nem csak túl nagy áramra, hanem túl nagy környezeti hőmérsékletre is megadja magát.

Meg amikor a kérdező arról írt, hogy egy vezeték megy a cuccba, akkor egy ki tudja, hány eres kábelről beszélt, így nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy csak egyetlen kismegszakító tartozik hozzá a táblán, bár nem kizárt.

De a képeket nézve úgy tűnik, egy csatlakozó, vagy annak környéke adta meg magát. Lehet, laza volt, a nagy átmeneti ellenállás miatt sokat disszipált, aztán ez lett a vége.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na, ma megpróbálok nekiugrani az eddigi segítségek alapján aztán jelzem jutottam-e valamire.

NOS
Leszedtem a hátulját és az alábbiakat láttam:
http://imgur.com/a/74gss

Le merném fogadni hogy nem gyárilag ilyen,
abban viszont nem lehetek biztos hogy ez okozza a problémát vagy sem,
egy ami egészen biztos hogy ez nincs rendjén így.

El tudom képzelni hogy valamilyen módon túl sok gőz került be a képen is látható szellőzőn vagy oda csapódott le aztán rövidzárlatot csinált, viszont akkor csak a sütőnél, vagy ez a kábel csak a sütő részhez kapcsolódóan csinál valamit.

Nem tudom miféle, de úgy látszik valami kapcsolódási pontnál égett ki az egyik csatlakozó.

Esetleg ötletek hogy mi lehet ez és hogy mennyi az esélye hogy megtaláltam a bűnöst?

Ezt nem is lenne szabad konnektorba kötni, nem tudom, miből remélted, hogy így lesz. Nem komplikált, egyetlen fázison van minden. A védőföldön kívül csak egy fázis és egy nulla van ott, semmi más.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

elnézést, rosszul fogalmaztam,
a kismegszakítókra gondoltam,
mert van az előszobában van a főkapcsoló és fent vannak a kismegszakítók
http://i.imgur.com/UHAVqdk.jpg
http://i.imgur.com/abU7S7t.jpg

Ezeket nem tudom hogy melyik lehet az övé.
De feltételezem hogy az amelyik a sütőhöz tartozik az tartozik a tűzhelyhez is,
szóval ha lekapcsolom akkor nem lesz egyik sem.

A Legrand C32 3.000 -re van kötve a sütő( 32Amperes Lassú leoldású, zárlati megszakítóképessége 3.000Amper), csak az bírja el a sütő áramigényét/teljesítményfelvételét. A 10 amperesek biztosan nem, meg azokat már jó 15-20 éve nem gyártják (Piros színű kapcsoló), a fekete kapcsolósak meg csak 15 amperesek.

Edit: rosszul írtam, a feketék is csak 10Amperesek. A Bakony művek sokáig színkódokat használt annak jelölésére, hogy hány amperess egy kismegszakító:
6A zöld
10A piros
16A szürke
20A kék
25A citromsárga

Jó sokáig ezt a színjelölést használták, aztán minden billentyű fekete lett, és csak a matricáról lehet megállapítani az Amper értéket.

Noha gyakorlati megfontolásokból igazad van - amúgy így is alá van ez méretezve, 35 A-t számoltam -, mindenképp vissza kell ellenőrizni a megszakító lekapcsolását követően azt, hogy valóban megszűnt-e ott a feszültség. Ki tudja, hátha voltak még tervei az életben. ;) El lehet azt képzelni, hogy 16 A-est tesz be valaki azzal, hogy egyszerre ne kapcsold be a sütőt és a főzőlapokat, még ha bizarr megoldás is ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ne készíts ki! :D Nyilván egy kismegszakító tartozhat a sütőhöz és a főzőlapokhoz, hiszen láttad, 3 vezeték jön csak be, melyből az egyik a védőföld, másik a nulla, így aztán csak egyetlen fázis lehet, amit meg tud szakítani egy kismegszakító. Közel, s távol nincs más betáp ehhez a szerkezethez. Onnan táplálkozik az összes főzőlap, a sütő összes fűtőszála, a ventilátorai, világításai, már, ha vannak. Máshonnan ugyanis nem tud, mert nem megy oda más vezeték.

Tehát igen, amelyik a sütőé, az a főzőlapoké is egyben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem úgy tűnik, hogy azért megy a felső rész, mert két különálló körre van kötve a sütő és a főzőlap része. Ezért mennek a főzőlapok.
Azt nézd meg szerintem, hogy az égett végű/csatlakozójú szürke vezeték másik vége hová csatlakozik.

Ahogy írod, biztos, hogy a tűzhelyben van a hiba, hiszen a csatlakozóig van táp, mert mennek a főzőlapok. Az égett csatlakozót mindenképpen szét kell szedni, rendbe kell tenni, azt akkor sem szabad úgy hagyni, ha máshol lenne a hiba, de jó eséllyel ott lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

http://imgur.com/a/GwEoi

1-2 képen látható hogy egy vezeték ott van és égett, kicsit jobban megfigyelve látszik hogy két feltehetőleg vezeték volt egymás mellett

3-as képen látható egy vezeték ami lóg a 'semmiben' lényegében

4-5 képen próbáltam követni, lévén még nem áramtalanitottam nem akartam visszafejteni de a kapcsolók irányába megy.

Felmerül a kérdés hogy mennyire cserélhető ez az alkatrész házilag/általam,
vagy mindenképp szakember/szervizes kell mert csak ő tudja beszerezni/lecserélni.

1-2 képen látható 2 vezeték közül az egyik szarráégett.A csatlakozón látszik, hogy 2 vezeték volt rádugva vezetéksaruval+ műanyag borítással. A semmiben lógó vezeték volt szerintem a másik ami a csatlakozóra volt dugva, ezért nem megy a sütőd.

Cserélni nem tart semmiből, áramtalanítod, lehúzod a csatiról az égett vezeték csatlakozósaruját, elballagsz vele valami elektromos boltba és kérsz egy ugyanolyat. Műanyag borítást nem tudom kapsz e hozzá, de azt ki tudod váltani szigetelőszalaggal.
Vezetéket megblankolod kb centi hosszan, fogóval rendesen rányomod a sarut a vezetékre, alaposan körbeszigeteled és visszadugod a csatlakozóra.
Villany felkapcs és szerintem örülsz majd hogy megy a sütőd

Szigetelő szalagot ne már, ha kérhetem! Csúszik-mászik, ideiglenes gányolás legfeljebb, nem hőálló. A zsugorcső jobb lenne akkor már, de itt nagyon nagy a hőterhelés. Ha elég nagyok a szabad helyek arrafelé, szerintem szigetelni sem kell.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

én arra tippelnék hogy visszacsapódott a gőz, ugyanis ennek a csatlakozónak a közelében áramlik ki.
Bár az is igaz hogy ezelőtt is évekig ott áramlott ki, de más hirtelen nem jutott eszembe,
nem volt a szokásosnál nagyobb elektromos terhelés sem és a hőmérséklet sem volt a szokásosnál magasabb.

Reggel még vígan sütögetett az asszony délután meg a pulyka-sütésem megfeküdte a gyomrát a jelek szerint.

Kezdek aggódni miattad, szabadon kalimpálnak vezetékvégek ott, miközben nem feszültségmentesítetted a szerkezetet.

Bármit csinálsz, előbb FESZÜLTSÉGMENTESÍTSD, mert feszéltség alatt ÉLETVESZÉLYES a munkavégzés, különösen, ha valaki nem biztos a tudásában!

Az első két képen amit bekarikáztál, ott van a baj. Látszik, hogy azon a sarun volt vezeték, csak leégett, szakadt, olvadt, szóval már nincs ott. Ahhoz tartozik egy szabadon bolyongó, nyilván láthatóan égett vezetékvég.

Kapcsold ki a bejövő feszültséget, s ellenőrizd is le, hogy sikerült!

Egy főzőlapot kapcsolj be, s hagyd bekapcsolva! Ez azért kellene, hogy a kapacitív áramokat is elvigye a föld felé a fűtőszál. Egyben az is kiderül, hogy valóban sikerült-e kikapcsolnod az egésznek a tápját. Amikor be van kapcsolva az egy főzőlap, értelemszerűen a kismegszakító legyen kikapcsolva, így végső soron nem fog fűteni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megértem az aggódás részét de ezt a lógó vezetéket én is csak az imént vettem észre, bár feltételezem hogy az áram nem a kapcsoló felől jön hanem arra megy szóval a lógó vezetékben nincs áram, ha lenne akkor már tegnap csattogott volna a fém-lapon amint kiolvadt.

Persze teljesen jogos amit mondasz, áram lekapcsolva ezentúl így megyünk tovább habár ma már nincs egy órám sem foglalkozni vele, szóval holnap ismételten visszatérek rá ha eltűnnék innen.

Ebbe a honnan jön és merre megy dologba ne nagyon merüljünk bele, mert ki tudok neked találni olyan áramkört, amelyik így vagy úgy, de mindenképpen veszélyes. Holnap visszatérünk erre, de a kolléga már mondta a megfejtést. Vegyél sarut, de ne egyet!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

NOS

http://imgur.com/a/3zjFL
Visszakövettem a vezetéket

1-2 képen látszik hogy van egy amolyan biztonsági cucc ami le is olvadt, oda befut a vezeték majd ismét ki.

3-4-5-6 képen pedig az látható hogy a sütő funkció-kapcsolójába megy be, szóval már bizonyos hogy a kapcsoló egyik fontos vezetéke szállt ki az egyenletből, a leolvadt része nem tudom hová vezet.

7-8-9-10 képen ismételten az a rész ahonnan leolvadt.

Akárhogy nézegetem, nem biztos hogy megbízok a saját szakértelmemben annyira hogy kicseréljem,
Garancia nincs rajta azaz jó kis kiszállási meg javítási költség lesz ez de igaz ami igaz hogy okkal kell szakembernek bekötnie és az élet többet ér bármennyi pénznél,
szóval a sütő a hétre kilőve jövőhéten meg megpróbálok meginvitálni egy szakit hogy nézze meg és hozza rendbe.

Legalább annyival előrébb vagyok hogy tudom hol kell keresnie a hibát talán az órabéren spóroltam 10 percet.
Köszönök minden segítséget, aztán javítást követően mindenképp jelzem mit mondott a szaki.

Mondanám, hogy nem túl drága ezt megcsinálni házilag, de tekintve, hogy úgy érzékelem, nem vagy biztos a dolgodban, valóban jobb lesz, ha szakembert hívsz. Tudsz neki segíteni, hogy mire készüljön, el tudod mondani a sütő típusát, illetve azt is, milyen égésnyomokat találtál, így legalább egy kiszállásból megoldható ez biztosan.

Kíváncsi vagyok a történet végére, mindenképp írd le a fejleményeket!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem is a házi mizéria zavarna, mert ha sütővel nem is de más elektromos háziketyerékkel volt már dolgom.

Itt ami főként és nyomós érv hogy albérlet és a tűzhely az a lakás része szóval nem saját,
mivel pedig fentebb volt róla szó hogy ugyanolyanra (műanyag borítás, szigetelőszalag stb.)
valószinűleg nem tudnám megcsinálni így inkább hagyom mintsem később galiba legyen a tulajdonossal.

Szó mi szó, ha nem látszana a csere hát megcsinálnám, de így inkább jobb a békesség.

En tutira megnezetnem szakemberrel, mert a vezetekcsere tuneti kezeles lenne, valamiert csak elegett az a vezetek, mielott leoldott volna a megszakito. A bekotest latva lesznek problemak, mert nagyon nem ugy nez ki, hogy van nalad 35A es az ehhez szukseges 6mm2 keresztmetszetu vezetek, azert 8kW nem jatek. Tudtommal ezeket a keszulekeket csak a szerviz helyezheti uzembe (kulonben ugrik a garancia), epp az ilyen ganyolast kerulendo - nalam ott figyel 3x16A a fozolapnal.

Három fázisú árammal működik? Ha igen lehet kiment az egyik fázis biztosítéka. Ellenőrízd, hogy kap-e áramamot.

Write-only vagy-e?

1. Egy fázisról üzemel, ez kiderül, ha olvasol.

2. Van feszültség a betáplálásnál, onnan járnak a főzőlapok is.

3. Megvan a hiba, egy vezeték égett, olvadt le egy saruról, minderről fényképeket is láthatsz.

:)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE