3 nap

 ( salaud | 2017. április 19., szerda - 13:44 )

Vasárnap hardverváltozás miatt újratelepítettem a gépem, ami egy HP EliteBook 8570p, elégedett vagyok vele.
Került rá egy Windows 10 Pro és egy Xubuntu 17.04.

Három nap történései:

Windows 10:

- Feltelepült, nohát, majdnem minden megy, csak 3 ismeretlen eszköz van az eszközkezelőben. Hp oldaláról driverek lehúz, telepít, örül, de közben a Creators Update felkúszik, után 2 drivert újra kell telepítenie és a HP gyorsulásmérőjét nem tudja elindítani, Deffender központ ugat is érte. Néha. Máskor meg leszarja.

- Mi a tököm az a Candy Crash? És miért települ? Meg a másik három??? Fél óra alatt az ilyen szutykokat levakarom, örülök. Az ilyen holo szarokkal meg 3 D Paintel nem foglalkozom egyelőre, ráér, bár édesanyját fedezhetné az Apaj-pusztai fedezőmén annak, aki kitalálta, hogy ez ne legyen simán eltávolítható. Meg egyáltalán benne legyen...

- Kedd este, kikapcsolás, no, nem kapcsol ki. Kijelentkeztet, de le nem áll. Beállítások átnéz 4 helyen, amit lehet gyárira visszaállít, marad ugyanez. Start+R-cmd.exe-shutdown /s, leáll.

Nem akarom újratelepíteni. Hosszú fórumozás jön...

Xubuntu:

- Feltelepült, minden megy. Pár apróságot feltelepítek, mint intel-microcode, linux-firmware-nonfree, libdvdcs2, mpv, insync, flashplayer, virtualbox, viber, ilyenek. Működik. Minden. Azóta is.

És ilyenkor gondolkozom el, biztos kell nekem Windows a laptopra?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Majd ha a Linux megadja magát pár frissítés után, akkor jól jön a Windows! :)

Én nemrég álltam vissza desktopon Winre, mert egyrészt a KDE, vagy az X meghalt a Manjaro alatt, másrészt mivel én kb. mindent csinálok a számítógéppel amit csak lehet, így jobb a Windows.

Ezelőtt Win7-et használtam. Különösebb gond nem volt vele, de most upgradeltem Win10-re. Candy Crash itt is befigyelt, meg néhány hülyeség. Ahogy láttam a start menüben, hogy kúsznak fel, én úgy szedtem le őket. :S
Én is nagyon "örültem" neki... :)

Nálam viszont a Win10 jobban muzsikál mint a Linux.
Jól működik a dual monitor, a több hang kimenet.
Stabilabb, gördülékenyebb, átgondoltabb a desktop.

Látszik, hogy ezt egy cég fejleszti, még a Linux desktopba ezer fejlesztő szórja az agymenéseit.

Persze ettől még szeretem a Linuxot, csak az számomra nem desktopra való.

Win10-et pedig tökéletesen kiegészíti a WSL. Bár ebből még hiányolom az USB támogatást.

Játékok viszont cefet jól mennek Win10 alatt!
Win7-ben olyan FPS dropok voltak Overwacban, hogy ihaj, Win10-ben viszont még jobban felhúztam a grafikát és meg sem röccen! <3

2001-2002-óta Linux disztribúció az elsődleges desktopom, nem egyezik a véleményünk. Játszani nem a laptopon játszom úgy sem, az újratelepítés pedig laptopcsere miatt következett be, amivel egybeesett a 17.04 kijövetele, így ezért telepítettem újra mindkét rendszert. A Windowst meg azért tettem fel, mert van a laptophoz licence. Lehet kár volt.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Get-AppxPackage king.com.CandyCrushSodaSaga* | Remove-AppxPackage

Én összegyűjtöttem a felesleges appokat és csoportházirendből szedetem le gépekről ezeket a vackokat. Így enterspájzosítom a pro-kat :D

Ha jön valami új, akkor legalább az élő csempéit eltávolítom ezzel (remélhetőleg már nem jön új fordítása a "levétel a Startról" gombnak):

function UnPin-Apps { param(
)
try{
((New-Object -Com Shell.Application).NameSpace('shell:::{4234d49b-0245-4df3-b780-3893943456e1}').Items() | ?{$_.Name -like "*"}).Verbs() | ?{$_.Name.replace('&','') -match 'From "Start" UnPin|Unpin from Start|Levétel a Start menüről|Levétel a Startról'} | %{$_.DoIt()}
return "Apps unpinned from Start"
}catch{
Write-Error "Error Pinning/Unpinning App! (App-Name correct?)"
}
}
UnPin-Apps

Nagyobb frissítés visszahozza.

Én ezért raktam logon scriptbe ezeket.

A Creators update nálam nem hozott vissza semmit, a korábbi update-ek még igen. Ezt egyébként itt írják is:

Idézet:
Windows Remembers Which Built-in Apps You Don’t Want: When you uninstall built-in apps like Mail and Maps, they won’t automatically be reinstalled when you upgrade Windows. Windows will now respect your choice. You can always reinstall those apps from the Store, if you want them.

Majd ha a Windows megadja magát pár frissítés után, vagy a Microsoft azt mondja, hogy a processzorod holnaptól nem támogatott és cseszheted az egészet, akkor majd jól jönne az a Linux. ;)

Hosszú évek óta Linuxozok, többségében valamilyen Debian alapú, leginkább Ubuntu disztribúciót használok. Soha nem volt olyan, hogy saját hibámon kívül, egyik frissítésről a másikra elcsesződött volna olyan horderejű dolog, mint az X.

Meg sem fordul a fejemben, hogy bármikor is Windowst használjak, mivel én kb. mindent csinálok a számítógéppel amit csak lehet, itt pedig minden számomra szükséges és kényelmes eszköz legfeljebb egy apt install -nyi távolságban a rendelkezésemre áll. Továbbá nem szeretem ha telemetria néven, kikapcsolhatatlan gyári kémprogrammal érkezik valami. így jobb a Linux.

Nálam a Linux jobban muzsikál, mint a Win10. Jól működik a három monitoros konfiguráció (kollégák rendszeresen találkoznak két monitor közzé "esett" alkalmazások ablakaival). Stabilabb, gördülékenyebb, átgondoltabb desktop.

Látszik, hogy sok ember fejleszti, akik belevitték az ötleteiket, tapasztalataikat így egy igazán jó asztali környezetet hoztak létre.

Persze ettől még szeretem a Windowst, vannak célfeladatok melyekre alkalmas.

Nana, azért ha még meg is akad egy Windows alverzió frissítés, a Windows 10 szépen vissza tud állni a legtöbb esetben az előző állapotra. Futottam már insiderként sok kékhalálba/fagyásba frissítés során, de eddig még vissza tudott állni a telepítést megelőző állapotra (anélkül, hogy kézzel létre kellett volna hozni visszaállítási pontot, vagy hasonlók), majd egy későbbi frissítés már le tudott rendesen futni. Esetleg noszogtatni kellett egy letöltött telepítővel.
Elég sok gépre raktam már Windows 10-et és próbaképp neki-neki futottam párszor az Ubuntunak. Hát örülhet az Ubuntu, ha bármelyik insider preview szintjét már tudná hozni.

Teljesen eltérnek a tapasztalataink. Pontosan az ellenkezőjét tudom mondani. A Windows 10 elég instabil / megbízhatatlan egy állatfaj különösen ha nagyobb frissítésre kerül sor. Nagyon megszenvedtem a szeptemberi Win frissítést több gépen is. Nem csak az Insider, hanem a stabil nagyobb (pl. Anniversary) frissítés is képes kiakadni úgy, hogy se előre, se hátra. Próbálok visszaállni az előző "helyes" Windows verzióra, semmi. Próbálom újrakezdeni a dolgokat, semmi.. reinstall lett a vége, több esetben is. Windows 10 Enterprise..

Ezzel szemben az Ubuntuval nincs vagy alig-alig van problémám. Még a fejlesztői verziókkal sem szokott komolyabb gondom lenni (ha van egyáltalán).

Nekem is volt gondom az őszi frissítéssel, egy gépen, a saját munkahelyi gépemen. Nem jöttem rá azóta sem, hogy pontosan mi történt, mivel veszett össze, mert elég sok vackot használok. A többi gépen annyi volt a gond, ha a frissítés után bejelentkeztünk és előkészítette a fiókot, utána nem működött a nyomtatás. Újraindítás után a legtöbb gépen minden rendben volt, egy gépen kellett a nyomtató meghajtóprogramját újratelepíteni. Azóta köszönik szépen, jól vannak, és már 8 gép megkapta a Creators Update-t, és azok is rendben vannak.

Én is nemrég telepítettem Windows 10-et új gépre, egy Lenovo Ideapad 510-re. Ezen gyakorlatilag minden hardvert felismert, amihez kellett, telepítette a drivert, még az nvidia optimus-szal sem volt gond. Egyedül a touchpadhoz telepítettem fel a Synaptics driverét (ami egyébként egy elég hulladék szoftver, de ez van), hogy ki tudjam használni az extra lehetőségeket.

Kíváncsiságból bebootoltam egy Fedora 25-öt is pendriveról, annak sem voltak problémái a hardverek felismerésével (igaz, az nvidia gpu-val nem foglalkoztam).