random nem működő oldalak a upc hálózatán

 ( connor | 2017. április 3., hétfő - 15:41 )

Sziasztok!

Egy olyan hibajelenségbe futottak bele szüleim, amin elsőre vakartam a fejem és nem sok értelmet találtam benne, viszont megvan a workround, így leírom a tapasztalatokat.
Adott egy iroda és egy ház, közös UPC-s hálózattal. A hálózatban van 2 db laptop és 1 db desktop debiannal (8), illetve 1 db laptop windows 10-zel és a hálózatkezelést a köztes routerek végzik (dhcp, dns). Pár hete jött elő az a jelenség, hogy random nem töltött be oldalakat akár egy szerveren belül is, de csak a linux-szon. Reprodukálni a uni-max weboldalával lehetett. A főoldal betöltődött, a /muhelyfelszerelesek/ aloldal viszont már nem. Pingelni nem lehetett a szervert, így ötletem nem volt. Mostanra derítettük ki, hogy a UPC lassanként teríti az ipv6-ot a routerekre amivel együtt szoftverfrissítés is érkezik, viszont ez a típus (ennek utána fogok nézni, hogy ez konkrétan melyik) a linux-szokkal ezt a hibajelenséget produkálja.
Sok kérdés van bennem ezzel a dologgal kapcsolatban, de azért biztató, hogy köztudottan hibás fw-t terít a szolgáltató. (a saját netemmel kapcsolatban is voltak élmények a hétvégén, ott is ez a szoláltató remekelt)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

MTU? :D

Nincs kozben egy tuzfal, ahol tiltod az mtu discoveryt? A hibaleiras erre utal.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Segítek:
linuxokkal
linuxon
linuxos
linuxszal

Hello!
Múlt héten mentem el egy cimborához, mert hasonló tüneteket mutat nála a digis (DSL) net Xubuntu 16.04-en (nem jönnek be bizonyos oldalak. pl. gugli oké, index.hu nem. a digi saját sebességmérő oldala se jó). Nincs semmi router egyelőre. Annyit sikerült elérni, hogy pppoeconf-al csatlakozik jól, networkmanager letiltva. Pár percet várni kell bootolás után, és aztán érdekes módon van net. Ami furcsa, hogy KDE-s Majnaro liveUSB-vel ment pöpecül, az viszont telepítés után kernel panic-olt, így ez még megoldásra vár, sajnos nem volt időm azóta ránézni :P
ipv6-os valami dolog lesz itt is a ludas.
win-el ment a dolog, de asztali gépén nincs olyan, így az nem volt megoldás.
ez az oldal bejön ott? itt nem ment ez sem.
http://test-ipv6.com/

Azt írtad, hogy workaroundot is adsz. Nem sokon múlott, hogy indítok egy bejegyzést én is ezzel a témával kapcsolatban, hogy mit is kezdjek azzal a furcsasággal, hogy vannak oldalak, amelyek bejönnek, de pl. loginolni már nem lehet (pl. https://www.udemy.com/), vagy bejön az oldal, de azon belül nem enged lépkedni (pl. https://www.w3schools.com/). Aztán ráakadtam a megoldásra: tiltsam a kapcsolaton az ipv6-ot. Egyrészt örültem, hogy legalább tudom használni az Ubuntumat, másrészt viszont nem szeretem az ilyen korlátozásokat, úgyhogy írok nekik...

Workround a downgrade volt nálunk, mert egyértelműen nem tudtam összekapcsolni a hibát az ipv6-tal, ellenben a router frissítésével. A megoldás sajnos magában hordozza, hogy tovább kísérletezni sem tudtam az új firmware-rel (így az MTU-s segítségeket sem tudom kipróbálni).