random nem működő oldalak a upc hálózatán

Fórumok

Sziasztok!

Egy olyan hibajelenségbe futottak bele szüleim, amin elsőre vakartam a fejem és nem sok értelmet találtam benne, viszont megvan a workround, így leírom a tapasztalatokat.
Adott egy iroda és egy ház, közös UPC-s hálózattal. A hálózatban van 2 db laptop és 1 db desktop debiannal (8), illetve 1 db laptop windows 10-zel és a hálózatkezelést a köztes routerek végzik (dhcp, dns). Pár hete jött elő az a jelenség, hogy random nem töltött be oldalakat akár egy szerveren belül is, de csak a linux-szon. Reprodukálni a uni-max weboldalával lehetett. A főoldal betöltődött, a /muhelyfelszerelesek/ aloldal viszont már nem. Pingelni nem lehetett a szervert, így ötletem nem volt. Mostanra derítettük ki, hogy a UPC lassanként teríti az ipv6-ot a routerekre amivel együtt szoftverfrissítés is érkezik, viszont ez a típus (ennek utána fogok nézni, hogy ez konkrétan melyik) a linux-szokkal ezt a hibajelenséget produkálja.
Sok kérdés van bennem ezzel a dologgal kapcsolatban, de azért biztató, hogy köztudottan hibás fw-t terít a szolgáltató. (a saját netemmel kapcsolatban is voltak élmények a hétvégén, ott is ez a szoláltató remekelt)

Hozzászólások

Nincs kozben egy tuzfal, ahol tiltod az mtu discoveryt? A hibaleiras erre utal.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Segítek:
linuxokkal
linuxon
linuxos
linuxszal

Hello!
Múlt héten mentem el egy cimborához, mert hasonló tüneteket mutat nála a digis (DSL) net Xubuntu 16.04-en (nem jönnek be bizonyos oldalak. pl. gugli oké, index.hu nem. a digi saját sebességmérő oldala se jó). Nincs semmi router egyelőre. Annyit sikerült elérni, hogy pppoeconf-al csatlakozik jól, networkmanager letiltva. Pár percet várni kell bootolás után, és aztán érdekes módon van net. Ami furcsa, hogy KDE-s Majnaro liveUSB-vel ment pöpecül, az viszont telepítés után kernel panic-olt, így ez még megoldásra vár, sajnos nem volt időm azóta ránézni :P
ipv6-os valami dolog lesz itt is a ludas.
win-el ment a dolog, de asztali gépén nincs olyan, így az nem volt megoldás.
ez az oldal bejön ott? itt nem ment ez sem.
http://test-ipv6.com/

Azt írtad, hogy workaroundot is adsz. Nem sokon múlott, hogy indítok egy bejegyzést én is ezzel a témával kapcsolatban, hogy mit is kezdjek azzal a furcsasággal, hogy vannak oldalak, amelyek bejönnek, de pl. loginolni már nem lehet (pl. https://www.udemy.com/), vagy bejön az oldal, de azon belül nem enged lépkedni (pl. https://www.w3schools.com/). Aztán ráakadtam a megoldásra: tiltsam a kapcsolaton az ipv6-ot. Egyrészt örültem, hogy legalább tudom használni az Ubuntumat, másrészt viszont nem szeretem az ilyen korlátozásokat, úgyhogy írok nekik...

Workround a downgrade volt nálunk, mert egyértelműen nem tudtam összekapcsolni a hibát az ipv6-tal, ellenben a router frissítésével. A megoldás sajnos magában hordozza, hogy tovább kísérletezni sem tudtam az új firmware-rel (így az MTU-s segítségeket sem tudom kipróbálni).

Szerkesztve: 2022. 01. 14., p – 16:27

Sziasztok! Gondoltam ebbe a meglévő topikba írok, mert a címe egészen hasonló ahhoz, amit tapasztalok (bár nem IPv6, hanem IPv4 esetében).

Vodafone (korábban UPC) kábeles előfizetésem van, és a mai nap reggeltől tapasztalom, hogy Google (kereső, gmail) nem elérhető, ha nem a Vodafone/UPC a DNS szerver.

Két esetben is előjött, az egyik az, hogyha az 1.1.1.1 a DNS szerver. Olyan IP-t ad vissza a www.google.com -ra, ami felé menő forgalom mintha elakadna a Vodafone-nál.

A másik, hogy a céges gépről itthonról dolgozok, be vagyok lépve VPN-nel, de csak a céges forgalom van a VPN csatornán átküldve, az internet felé menő nem. Viszont a DNS feloldást mindenképp a céges DNS szerver végzi. Tehát megvan a válasz egy másik DNS szervertől, de a forgalom a tőle megkapott Google IP felé már a Vodafone/UPC hálózaton menne, de se ping, se https forgalom nem sikerül.

Találkozott valaki hasonlóval? 99%, hogy ez a Vodafone/UPC hibája, de gondoltam rákérdezek.

+1 reggel ota nalam is:  https://hup.hu/comment/2727226#comment-2727226

eddig arra jutottam, hogy a fonts.googleapis.com elerese is akad, emiatt nem megy sok oldal (pl. index.hu se) normalisan.

mivel csak FF-ban nem ment, chrome-ban igen, azt hittem ez is a tegnapi FF hiba kovetkezmenye/hatasa... de mivel a chrome DoH-t hasznal igy lehet valoban akar DNS issue is...

viszont en nem hsznalom az 1.1.1.1-et, csak sajatot es backupnak 8.8.8.8-at

Itthol DOH-ot használok, semmilyen google szolgáltatás nem működött ma, kikapcsoltam és átálltam a vodafone-os DNS-re akkor is volt olyan youtube videó ami nagyon nem akart menni. 

 

Most áttereltem a netemet egy másik végpontra VPN-en át, ott is DOH van csak más a net szolgáltató és megy minden.

Ez vodafone gondnak látszik.

 

Valaki megpróbálja elmagyarázni ezt egy hibabejelentésen? :D

Pontosan ugyanezt tapasztalom én is ma reggel óta. Nézem, hogy mi a franc lehet.

Saját DNS serverem van, nem a Voda DNS-e, nincs böngészési probémám.

Nem gondoltam volna, hogy Cloudflare DNS-e okozza...

Add:

Azonban mégiscsak valahol másutt (mélyebben?) lesz a gond, mert a quad9 (9.9.9.10) sem jól oldja a dolgokat.

Én úgy gondolom, hogy nem a DNS szerverekben van a hiba, hanem a Vodafone routingjában. Úgy néz ki, hogy a google hostnevei kliensfüggően oldódnak fel IP címekre, tehát nem mindenhol ugyanazt kapod válaszként. És ha a Vodafone DNS szerverén keresztül kérdezed, hogy mi a google címe, akkor olyan IP-t kapsz, ami jól megy a Vodafone hálózatából. Ha más DNS szerverrel, akkor meg kaphatsz olyan IP címet, ami nem működik a Vodafone hálózatából. Más szolgáltatónál meg működik bármelyik IP címe a google-nek.

Márcsak az a kérdés, hogy lehet ezt elmagyarázni egy telefonos hibabejelentésben, ahol vélhetően soha nem kapcsolnak olyan emberhez, aki érti is, hogy miről van szó :S

Telefonos hibabejelentésnél két stratégiát lehet követni:

  • Habzó szájjal és vérben forgó szemekkel azt gondolod, hogy neked igenis szolgáltassanak!
  • Szakemberként megpróbálod kideríteni mi történt. Utána eldöntöd, hogy van-e értelme a bejelentésnek.

Éppen egész nap nem voltam otthon, de reggel nem tudtam gmail felé levelet küldeni. Este meg nem nyílt néhány link. Hála a firefoxnak, még a routert sem értem el brózerből, csak winbox segítségével.

Az utóbbi valószínűleg a firefox zseniális DNS cache rendszere miatt történt.

Ilyenkor DNSBench-et futtatok. És érdekes módon (most este) néhány DNS szerver "Cached Name" tesztje kisebb hibát mutatott. Kicsit később megismételve a tesztet már nem volt hiba, és az eddig csak karikázó oldalak is nyíltak. Valószínűleg most múlt el a hiba.

Mivel a szolgáltató által adott 2 és további 6 DNS szervert használok párhuzamosan - és azok nem a hibázók között voltak - valószínűleg a Vodafone hatáskörén kívüli hiba gyűrőzött be.

> Telefonos hibabejelentésnél ...

ahhoz elobb fel kell vegyek :)  de vagy 2 ora zenehallgatas utan bontja az automata a vonalat vagy bemondja hogy hivd maskor :)

> Habzó szájjal

multkor kuldtek egy uj modemet, azzal, hogy csereljem ki. nem csereltem, erre 1 het utan elmult a net. na akkor kicsereltem, de nem lett jobb. fel nap telefonalgatas utan vegre felvettek, szokasos (inditsd ujra. megint. na meg1x. mac cim egyeztetes etc) utan se, akkor azt mondta kuld ki szerelot. majd. 10 nap mulva megfelel? wtf??? de nem hatotta megoket az anyazasom es elegedetlensegem, hogy akkor most 10 napig net helyett nyet lesz...  (vegul en megszereltem a szarul felrakott csatit, ami valahogy a regi modemmel meg pont erintkezhetett, az ujjal meg mar nem)

> Szakemberként megpróbálod kideríteni

ja mert a vonal vegen levo level-1 (inkabb 0.1) supportos csajszi biztos el fogja tudni mondani...

> Valószínűleg most múlt el a hiba.

nalam meg megvan. neked adjam? :)

Telefonálni tudni kell, meg egy csatlakozót is beüzemelni. Aztán érdemes elolvasni az ÁSZF című költeményt is, hátha 48-72 óra után kötbérezhetsz. Van aki ebből él. ;)

ja mert a vonal vegen levo level-1 (inkabb 0.1) supportos csajszi biztos el fogja tudni mondani...

Úgy értettem, hogy te vagy a szakember. Egyébként látják a modemet, a jelminőség statisztikát is a központban. Csak meg kell kérdezi, látja-e. Nem anyázni, mert azt senki sem tolerálja.  Persze csak miután a mosógépet is újraindítottad. Igaz, vannak okoskák is, mikor bejelentettem a hibát: Ha nincs internet, nem érem el a modemet. - Miért? Mit akar nézni rajta? - Hogy van-e internet. :-D

Szintén,jó pár órája...ytb betölt de videokat már nem indítja el.

eközben vodafone "Ami szép az egészben, hogy kora délután már megkaptam a hibajegyzéket, ahol közölték, hogy kivizsgálták a bejelentést, hibát nem találták, és lezárták a hibajegyet."...

A hibabejelentesben meg telefonon azt mondtak, hogy a teruletunkon volt kozponti hiba, de mar nem latja, hogy lenne, igy lezartak a bejelentest... De meg mindig nem megy... :(

Jelentesm ujra? Igazazabol megvagyok nelkule (atkapcsoltam backupra) Azt hiszem a backup lesz a fo a jovoben, a vodat meg lemondom.

Mig UPC volt, szinte nem is volt problema evekig, most meg ~ egy ev alatt annyi, mint UPC-nel öt alatt.

Hát nálam még mindig tré,1-1 videot lejátszik ytb-t, többi loading.

A dolog erdekes, mert ha csak pingelem, ezt kapom google.com-ra: ping google.com 
PING google.com (172.217.1.14) 56(84) bytes of data.
64 bytes from yyz10s14-in-f14.1e100.net (172.217.1.14): icmp_seq=1 ttl=60 time=123 ms
64 bytes from yyz10s14-in-f14.1e100.net (172.217.1.14): icmp_seq=2 ttl=60 time=122 ms
64 bytes from yyz10s14-in-f14.1e100.net (172.217.1.14): icmp_seq=3 ttl=60 time=120 ms
^C
--- google.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2003ms
rtt min/avg/max/mdev = 120.303/121.951/123.259/1.230 ms

A weboldalt/keresot nem hozza be.

 

ping youtube.com                                                  1 ↵
PING youtube.com (172.217.165.14) 56(84) bytes of data.
^C
--- youtube.com ping statistics ---
7 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 6127ms

ping youtu.be                                                     1 ↵
PING youtu.be (142.251.33.174) 56(84) bytes of data.

^C--- youtu.be ping statistics ---
6 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 5116ms

a dns IMHO rendben van. A google-routolassal sincs baj, (ping visszajon) ettol a youtube-routolas lehet hibas.

A problema, hogy masodik napja nem tudjak rendbehozni

https://fonts.google.com

FF-ben (96.0.1) nem megy, safariban es chrome-ban igen. a legtobb oldal emiatt nem megy, erre varakozik sokaig.

ping is megy, altalaban 142.250.201.206-ra old fel (voda, kifu) de pl. egyik vps-rol 142.250.180.238, inviteltol 142.251.39.46

kiprobaltam most vpn-el, az ip ugyanaz amire felold es igy mukodik minden FF-al is. szoval ezt mar en sem ertem:

- voda net, FF-el nem mennek a google oldalak. mindegy, ki a dns. de chrome-al, es safari-val(!) mukodik minden

- vpn (kifu net): minden megy, FF is.  FF ujra se volt inditva, csak relaodoltam az oldalt vpn connect utan es egybol bejott.

Ma megint ugyanez a szitu. Pedig tegnap egész nap jó volt, azt hittem, megoldátták ezt a problémát.