Mitől lassulhat jelentősen a wifim?

 ( plt | 2017. március 31., péntek - 12:49 )

Irodát és internetet váltottunk, az új helyen pedig a T hozott egy Speedport Entry 2i routert (ADSL).
A wifi kapcsolat néha irdatlanul lelassul. 30-40ms ping idők helyett 1500-2000ms a routerig. Eleinte azzal oldottam meg a problémát, hogy csatornát váltottam. De eredetileg auto chanell módban volt, ami szerintem pont azt jelenti, hogy kikeres egy szabad csatornát, és azt használja.
Ma elkezdtem jobban a mélyére ásni. A 3-as csatornát használtuk, és megint durván belassult. Wifi radarrar végignéztem a környező wifiket, de egyik sem használta a 3-as csatornát. Egyszerűen újraindítottam a router-t, és megint gyors lett a kapcsolat. Aztán megint lelassult. Itt ismét csatornát váltottam, most megint gyors, bár nem annyira, mint reggel. Most az 5-ös csatornát használja, amit szintén senki más nem használ, de már van 80-150ms-os ping is a routerig. Érződik, hogy valami nem az igazi.
Kezdem azt gyanítani, hogy valamilyen más elektromos jel zavarhatja a wifi vételét? Beszereléskor valami spéci, a szerelő által nagyon jónak mondott kábelt húztak ki.
Ma ugyanez a router - eddig ilyent nem csinált - teljesen leállt, még kábellel sem lehetett kapcsolódni, akár az is benne lehet a pakliban, hogy a routernek van valami baja? Bár azóta megy.
Ha vannak tapasztalataitok ezzel a routerrel, vagy ötletetek, mivel stabilizálhatnám a wifi sebességét, vagy mi lehet az oka, örömmel olvasnám.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

vegyél egy rendes routert. Lásd: https://hup.hu/node/152617

Köszönöm, ezt nem tudtam. :O Félek, nem tudunk átmenni az 5GHz-re, de akkor majd ezen információ birtokában keresek szabad csatornát, hátha így stabilabb lesz.

Ha engedi a felület, próbáld meg a 13-as csatornát. Arra figyelj, hogy bizonyos wifi eszközök esetleg nem fognak tudni csatlakozni országkorlátozás miatt. (Sok helyen csak 1-11 csatornák használhatóak, nálunk a 12-13 is.)

Az, hogy a wifi radar nem látja, még nem feltétlen jelenti azt, hogy nincs ott senki (hidden ssid).
Illetve csatornáválasztásnál a +/- 2 csatornát is érdemes nézni.

De hosszútávon - ahogy a többiek írták - lehet, hogy csak az 5Ghz lesz a megoldás.

„De hosszútávon - ahogy a többiek írták - lehet, hogy csak az 5Ghz lesz a megoldás.”
Sok helyen az is tele van már, mint Nyikolaj tetűvel.

Akkor vissza a kábelekhez. :-)

Nálunk szerencsére (még) nem. Ha kiállok az erkélyre, akkor látszik minimum 40 db SSID 2.4-en és 4 db 5 Ghz-en. (Ebből az egyik az enyém, két másik meg 2 helyi netszolgáltatóé.)

A legnagyobb tirpákság, amikor a user feltekeri a transmission power-t. Gyorsabb ugyan nem feltétlen lesz az övé, de legalább mások is szívnak.

Nincs 13-as csatorna. :(

Ennek két oka lehet:
1. A routerben valahol be kellene tudnod állítani az országot.
2. mrbobby írta a 20+20 Mhz-et, ha ez engedélyezve van, akkor valószínű, hogy csak 12-ig látod a csatornákat.

Megvan, köszönöm, de sajna már más is használja. 12-es csatornát is használ más, 11-est pedig 5-en is, ebből az egyik elég erős jellel. :(
Nem akarom elkiabálni, de 3 napja nem lassult be. Tehát vagy csak néha jár itt, akivel összeakadok, vagy tényleg valamilyen erőforrás fogy el olykor-olykor.

A 802.11N a mai routerekben automatikusan 20+20Mhz-s csatornaszélességet kíván/"állít be", szóval kapásból a teljes publikus wifi sáv több, mint fele használatban lesz. Ha ebbe a 40Mhz-s tartományba a szomszéd még tűrhető jelszinttel belelóg, akkor egyikőtöknek sem lesz jó vezetéknélküli kapcsolata.
Javaslat: Próbáld ki csak 20 Mhz-s csatornaszélességgel az N-et, vagy válts vissza csak G módba. Utóbbi esetben az eszköz ekkor összesen max. 30Mbit-et tud egyszerre kiszolgálni a rá csatlakozó eszközöknek, viszont azt stabilabban, mint az N.
Használhatsz még irányított antennákat, azok is csodákat művelhetnek a körsugárzók/2dBi-s integrált panelantennák után.

Szerintem az összes ilyen szolgáltatói eszköz ipari hulladék.
Mindig azzal kezdem, hogy bridge!
Routernek routert
WiFinek AP-t

Mindenki azt hiszi hogy a zaj az oka az efféle hibáknak, de tuti hogy 90%-ban a béna AP/STA firmware vagy a kettő inkompatibilitása. A csatornaváltás reseteli a rádiót, ami önmagában segíthet egy ideig.

Valami efféle titkot gyanítok én is a háttérben. Volt már máshol is wifink, de ilyen erőteljes lassulást soha nem tapasztaltam, pedig ott is volt jópár SSID rajtunk kívül. "Szerencsére" a T a DSL modemet és a routert egybe szabta, nehogy könnyen cserélhető legyen ez utóbbi egy sajátra.

Gondolom, be tudod állítani, hogy bridge legyen, vagy azt, hogy minden befelé jövő csomag menjen tovább a LAN oldalon egyedüliként létező saját eszközöd felé.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha profitorientált iroda, akkor hogyhogy a tréhome kicióccóingyenvan eszközre támaszkodtok, valami jól konfigurálható céleszköz helyett? pl. 2011UiAS-2HnD-IN tökéletes lehet erre a célra.

Van pici profitorientált iroda is ... egyébként az előző routerünk elég jól ment, csak szerettem volna elkerülni a router után a routert.

Tudom, a miénk is az, de a kiszámíthatóság érdekében be lett rakva egy Mikrotik. Az se árt, hogy a kimenő antennateljesítmény kb. mindenki mást kényelmesen elnyom a környéken. Router után routert hogy érted? Miért kéne őket sorba kötni?

Az se árt, hogy a kimenő antennateljesítmény kb. mindenki mást kényelmesen elnyom a környéken.

Persze csak akkor, ha az engedélyezett határértéken belül vagy.

--------------------------------
...úgyis jönnek...

Ami 2.4 Ghz-re jelenleg 100 mW (vagy 20 dBm) Magyarországon, függetlenül attól, hogy az eszköz esetleg tud és enged 500 mW (27 dBm) vagy akár 1000 mW-ot (30 dBm) is.

5 Ghz esetén kicsit magasabb az engedélyezett teljesítmény, de hogy mennyi az annyi, az csatornafüggő.

Cserkészbecsszóra pont annyi. Ha meg nem, akkor nem tudok semmiről. Kivettem, bedugtam, működik, nem kérdezek. Egyébként az RB951G-2HnD ami csak határértéket tud, ugyanolyan jó és még olcsóbb is.

Annal az izebigyonal gyk meg az olcso kinai tenda routerek is jobbak, igaz h kemkedik a kinai kormanynak de legalabb nem fekszik meg ettol, ha a mikrotik beallitasa tul komplikalt lenne akkor a 20-25khuf arsavban ha korulnezel biztos, hogy barmelyik jobb valasztas lesz mint a t sajat eszkoze (mar a 4-5000 ft-os routerek is jobbak nala) a upc egyik sajatmarkas csodaja pl csak 5 XOR 2.4 ghzen mukodik, a ketton egyszerre nem, es nem ez a legnagyobb baja

Mielőtt jön a jövőbelátás és a bélből jóslás esete, inkább mérj.
(Többször, iroda nyitvatartási idejében, lehetőleg csúcsidőszakokban)

Csinálj egy wifi felmérést otthon, ehhez pl. ez a progi megfelel:
http://www.ekahau.com/wifidesign/ekahau-heatmapper
(Keresőben "free wifi site survey program" kulcsszavakra több minden feljöhet.)

Ez alapján már lehet valami sejtésed, hogy merre lehet a probléma.

--------------------------------
...úgyis jönnek...

Egy FW-Update sem ártana az eszközön.

--
robyboy

már, ha lenne