Mitől lassulhat jelentősen a wifim?

Irodát és internetet váltottunk, az új helyen pedig a T hozott egy Speedport Entry 2i routert (ADSL).
A wifi kapcsolat néha irdatlanul lelassul. 30-40ms ping idők helyett 1500-2000ms a routerig. Eleinte azzal oldottam meg a problémát, hogy csatornát váltottam. De eredetileg auto chanell módban volt, ami szerintem pont azt jelenti, hogy kikeres egy szabad csatornát, és azt használja.
Ma elkezdtem jobban a mélyére ásni. A 3-as csatornát használtuk, és megint durván belassult. Wifi radarrar végignéztem a környező wifiket, de egyik sem használta a 3-as csatornát. Egyszerűen újraindítottam a router-t, és megint gyors lett a kapcsolat. Aztán megint lelassult. Itt ismét csatornát váltottam, most megint gyors, bár nem annyira, mint reggel. Most az 5-ös csatornát használja, amit szintén senki más nem használ, de már van 80-150ms-os ping is a routerig. Érződik, hogy valami nem az igazi.
Kezdem azt gyanítani, hogy valamilyen más elektromos jel zavarhatja a wifi vételét? Beszereléskor valami spéci, a szerelő által nagyon jónak mondott kábelt húztak ki.
Ma ugyanez a router - eddig ilyent nem csinált - teljesen leállt, még kábellel sem lehetett kapcsolódni, akár az is benne lehet a pakliban, hogy a routernek van valami baja? Bár azóta megy.
Ha vannak tapasztalataitok ezzel a routerrel, vagy ötletetek, mivel stabilizálhatnám a wifi sebességét, vagy mi lehet az oka, örömmel olvasnám.

Hozzászólások

Ha engedi a felület, próbáld meg a 13-as csatornát. Arra figyelj, hogy bizonyos wifi eszközök esetleg nem fognak tudni csatlakozni országkorlátozás miatt. (Sok helyen csak 1-11 csatornák használhatóak, nálunk a 12-13 is.)

Az, hogy a wifi radar nem látja, még nem feltétlen jelenti azt, hogy nincs ott senki (hidden ssid).
Illetve csatornáválasztásnál a +/- 2 csatornát is érdemes nézni.

De hosszútávon - ahogy a többiek írták - lehet, hogy csak az 5Ghz lesz a megoldás.

Akkor vissza a kábelekhez. :-)

Nálunk szerencsére (még) nem. Ha kiállok az erkélyre, akkor látszik minimum 40 db SSID 2.4-en és 4 db 5 Ghz-en. (Ebből az egyik az enyém, két másik meg 2 helyi netszolgáltatóé.)

A legnagyobb tirpákság, amikor a user feltekeri a transmission power-t. Gyorsabb ugyan nem feltétlen lesz az övé, de legalább mások is szívnak.

Megvan, köszönöm, de sajna már más is használja. 12-es csatornát is használ más, 11-est pedig 5-en is, ebből az egyik elég erős jellel. :(
Nem akarom elkiabálni, de 3 napja nem lassult be. Tehát vagy csak néha jár itt, akivel összeakadok, vagy tényleg valamilyen erőforrás fogy el olykor-olykor.

A 802.11N a mai routerekben automatikusan 20+20Mhz-s csatornaszélességet kíván/"állít be", szóval kapásból a teljes publikus wifi sáv több, mint fele használatban lesz. Ha ebbe a 40Mhz-s tartományba a szomszéd még tűrhető jelszinttel belelóg, akkor egyikőtöknek sem lesz jó vezetéknélküli kapcsolata.
Javaslat: Próbáld ki csak 20 Mhz-s csatornaszélességgel az N-et, vagy válts vissza csak G módba. Utóbbi esetben az eszköz ekkor összesen max. 30Mbit-et tud egyszerre kiszolgálni a rá csatlakozó eszközöknek, viszont azt stabilabban, mint az N.
Használhatsz még irányított antennákat, azok is csodákat művelhetnek a körsugárzók/2dBi-s integrált panelantennák után.

Szerintem az összes ilyen szolgáltatói eszköz ipari hulladék.
Mindig azzal kezdem, hogy bridge!
Routernek routert
WiFinek AP-t

Mindenki azt hiszi hogy a zaj az oka az efféle hibáknak, de tuti hogy 90%-ban a béna AP/STA firmware vagy a kettő inkompatibilitása. A csatornaváltás reseteli a rádiót, ami önmagában segíthet egy ideig.

Valami efféle titkot gyanítok én is a háttérben. Volt már máshol is wifink, de ilyen erőteljes lassulást soha nem tapasztaltam, pedig ott is volt jópár SSID rajtunk kívül. "Szerencsére" a T a DSL modemet és a routert egybe szabta, nehogy könnyen cserélhető legyen ez utóbbi egy sajátra.

Ha profitorientált iroda, akkor hogyhogy a tréhome kicióccóingyenvan eszközre támaszkodtok, valami jól konfigurálható céleszköz helyett? pl. 2011UiAS-2HnD-IN tökéletes lehet erre a célra.

Ami 2.4 Ghz-re jelenleg 100 mW (vagy 20 dBm) Magyarországon, függetlenül attól, hogy az eszköz esetleg tud és enged 500 mW (27 dBm) vagy akár 1000 mW-ot (30 dBm) is.

5 Ghz esetén kicsit magasabb az engedélyezett teljesítmény, de hogy mennyi az annyi, az csatornafüggő.

Annal az izebigyonal gyk meg az olcso kinai tenda routerek is jobbak, igaz h kemkedik a kinai kormanynak de legalabb nem fekszik meg ettol, ha a mikrotik beallitasa tul komplikalt lenne akkor a 20-25khuf arsavban ha korulnezel biztos, hogy barmelyik jobb valasztas lesz mint a t sajat eszkoze (mar a 4-5000 ft-os routerek is jobbak nala) a upc egyik sajatmarkas csodaja pl csak 5 XOR 2.4 ghzen mukodik, a ketton egyszerre nem, es nem ez a legnagyobb baja

Mielőtt jön a jövőbelátás és a bélből jóslás esete, inkább mérj.
(Többször, iroda nyitvatartási idejében, lehetőleg csúcsidőszakokban)

Csinálj egy wifi felmérést otthon, ehhez pl. ez a progi megfelel:
http://www.ekahau.com/wifidesign/ekahau-heatmapper
(Keresőben "free wifi site survey program" kulcsszavakra több minden feljöhet.)

Ez alapján már lehet valami sejtésed, hogy merre lehet a probléma.

--------------------------------
...úgyis jönnek...

Egy FW-Update sem ártana az eszközön.

--
robyboy