Retardált szabályok, retardált emberek.

Mi ilyen kurvára europer emberek vagyunk, figyelünk gyermekeink és embertársaink egészségére.

A boltok/közintézmények/stb.. ajtaján ott virít a tábla. Valami ilyesmi: "A bejárat 5 méteres körzetében tilos a dohányzás." Kurvára örülhet mindenki megtettük, amit megkövetelt a haza. A nemzetvesztő dohányosok rohadjanak/dögöljenek meg. Ha valaki rágyújtana egy ilyen helyen és beszívnánk a büdös cigarettája füstjét, akkor minimum rosszallóan csóválnánk a fejünket, de az is lehet, hogy szépen elküldenénk a dohányzó delikvenst a halál méretes faszára.(nagyon helyesen).

Az bezzeg kurvára nem zavar senkit, amikor a retardált kretén járatja már 5 perce a rákokádó dízeljét a bolt bejárata előtt 2 méterrel és az egész utcát ellepi a rothadó vízihulla szag. Mosolyogva ellibbennünk előtte.

Mert mi ilyen kurvára europer emberek vagyunk.

Hozzászólások

Már megint bagós hiszti nap van? Azt hittem, az a múltkor volt.

Akkor miért nem szóltál be a teherautósnak. Én csak a benzines Suzukit járattam egy kis időre, mea culpa, de mégis megszóltak érte. Nem kell elviselni ezt sem, sem a bagóst sem. Amúgy valamelyik kis pártocska programjába vette a dízelek kitiltását. Támogatni kell őket, oszt jól van.

60 magyarember akkor is (meg bármikor) el tud libbenni mosolyogva ha mellettük 3 cigány épp erőszakol/kirabol valakit. lényeg hogy nemvelemtörténik. européerséghez vajmi kevés köze van, annál inkább van viszont 50 év internacionalista/rendőrállami idomításhoz

a rendes társadalmi reakció az OP és hasonló esetekben az irgalmatlan tarkónbaszás. sajnos a magyar népesség elsöprő többsége antiszociális, ezért az ilyen jótékony folyamatok nem tudnak lejátszódni.

>sokan inkább nem mernek beleszólni a megerőszakolásba mert nem akarnak maguknak bajt

q.e.d.

a rendszer felülről való korruptsága, valamint a (((magyar))) bíróságok idióta ragaszkodása a törvény betűihez ismert, de ez visszafelé is működik, a jogrendet fel lehet építeni alulról is, csak el kell kezdeni osztogatni az ütéseket. ha kell, a magukat bíróknak nevező senkiknek is.

továbbá elég egy párezer forintos kínai spy cam vagy egy térfigyelő, plusz "jogszerű agyonverés" foganatosítása, és az eljárás természetszerűleg ejtve lesz. forrás: did that

egyébként az, hogy a hírekben szerepel hogy "a XYZ rendőrség eljárást indított a bevatkozó ellen", az is csak egy megfélemlítő taktika a médiahatalom részéről: azt már nem írják le hogy ejtve is lett bűncselekmény hiányában.

"sajnos a magyar népesség elsöprő többsége antiszociális" -> ezért 15 éven belül a 60 magyarember nem fog már ellibbenni sem, hanem a fele beáll a sorba megerőszakolni/kirabolni.

elég nézni az iskolai keveredést, ahol nem az alsóbb szellemi réteget húzzák fel a fent lévők, hanem maguk illeszkednek rém praktikusan az alsóbbakhoz. volna erre egy jó szó, de az nagyon nem európr. mondom, ha minden marad így ahogyan van, kb 15 éven belül ennél is szarabb világ lesz. mindig van lentebb - ezt elég gyakran mondom mostanában.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

erre sajnos +1.
az utolsó mondatnál viszont szerintem nem annyira az antiszociális viselkedés, mintsem inkább a konfliktuskerülés a jellemzőbb.
vagyis inkább a konfliktuskezelési képességek hiánya. (e.g. egybites konfliktuskezelésre OP példában: ellibben mellette - tegyük föl - minden nap, de
egy kurva szót nem szólna, majd egy nap betelik a pohár, és "bátran" jön a kromofág)

Szögezzük le, ez nem hiszti! - Ez környezettudatos gondolkodásmód, - meg, ha valaki még allergiás is, a katalizátorokból repkedő, a tüdejébe valamilyen módon mégis bejutó, nanocsöves szénrészecskékre, - bár, tudom tapasztalatból, - hogy minden erejével tartaná vissza a tüdejét a lélegzetvételtől, - akkor a fulladásos-köhögőrohamok kiválthatnak némi felindulást, - kéretik ezt a dohányosoktól, autósoktól elnézően kezelni!

Amit nem értek, - autósok, valaki megmagyarázhatná.., - Mi a rákfenének kell negyed órákat, de akár perceket is járatni álló helyzetben a motort, akárhol a városban, ligetben, ha négykerekű járművekben ezer éve feltalálták már az önindítót. (Csak egy pár másodperc és a a gép újra "táncol"...)

Esetleg üzemenyag megtakarítás, vagy máris valamivel tisztább levegő a városban, ha mindenki figyelne erre. (Őszintén, ha tudom, hogy 1 percnél hosszabb időre megállít egy "piroslámpa", már akkor is le szoktam állítani a motort. - Sok helyen óra számolja vissza a másodperceket az időben történő újraindításhoz. - Miért "szívjanak" a gyalogátkalőnél sokan várakozó kisgyemekek és anyukájuk, többet a szükségesnél..?)

Az álló helyzetben 10 percig motort járató, "valahol eltávozott" autós honfitársaink figyelmét, meg kemény puhító reklámkampányokkal, óriásplakátokon kellene befolyásolni, - mindannyiunk egészségének védelme érdekében. (Bár tudom, jelen vannak a világunkban ennél égetőbb problámák is, de azokat nem lehet egy indítókulcs-kártya használatával megoldani.)

Nem nagy az arcom, csak mondom, hogy én miért nem állítom le a motort...
Nem jobb akksi kell ide, hanem még egy akksi. Mondjuk ez már tervben van. Tavasszal úgy is át lesz építve a hangcucc, mert idén már hangnyomásra is viszem a gépet..

Egyébként nálam olyan nincs, hogy az autóba ne szóljon a zene. Anélkül egy métert nem megyek.
És egy-egy mély azért jól megcibálja az akksit!

Totalcar motordoki is irt rola ertekezest.
Szerintem latott mar o is par dolgot es eleg hihetonek tunik.
Tapasztaltabb gepeszmernok kollegakkal is ertekeztunk errol, talan van/volt ralatasuk, ha a psa ok/et/ bizta meg egy "egestani" labor es egyeb beallitasaval amit dizel es benzines motorok uzemanyag egeserol, es langfront terjedeserol irtak a doktorijukat. En par perc utan meg voltam gyozve.

Nem lennek lusta elokotornam neked.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

No, és a szelektív gyűjtögetés? A Spar áruházban (élelmiszer, de az mindegy is) gyűjtheted a veszélyes hulladéknak számító compact izzókat. Úgy mellmagasságban folyik ki - már ha a tetejére nem raknak. Csomagolatlan üvegcsövekben higany. Vajon az alsó réteg még sértetlen?

Egy kórházban minden hulladék veszélyes hulladéknak minősül. Összetörött a higanyos hőmérő. Az ápolónőknek fogalmuk sem volt arról, hogy
- veszélyes
- fel kellene takarítani
- hogyan kellene feltakarítani
Akkor a Spar dolgozói vajon jobbak-e és foglalkoznak-e egyáltalán vele?
Vajon ki engedélyezte ilyen gyűjtő felállítását egy élemiszer áruházban, felügyelet nélkül?

72/2013. (VIII. 27.) VM rendelet a hulladékjegyzékről

18 01 02 testrészek és szervek, a vértároló zacskókat és konzervált vért is beleértve
(kivéve a 18 01 03)
18 01 03* egyéb hulladék, amelynek gyűjtése és ártalmatlanítása speciális követelményekhez kötött a fertőzések elkerülése érdekében

* veszélyes hulladék

Ha nem fertőző a testrész, mehet a kommunálisba :)

"Vajon ki engedélyezte ilyen gyűjtő felállítását egy élemiszer áruházban, felügyelet nélkül?"
A SPAR-os gyűjtést az Electro-Coord Magyarország Kft biztosítja a Sparnak.
http://sparsegitokezek.hu/a-kornyezetert/hulladek-kezeles/a-spar-vissza…
http://www.electro-coord.hu/web/gyujto__tarolo_eszkozok

Náluk lehet érdeklődni, ők kezelik ezt.

Lényeglátásod páratlan! Konkrétan a Spar-os példa napjainkban játszódik, a kórházas meg 25 éve történt. Ettől még az ápolónők nem tudták...
Viszont ott, ahol még nem törött össze, minden bizonnyal használnak higanyos hőmérőt. Sőt, vérnyomásmérőt is. Az ember füle néha többet tud, mint egy Omron DSP. ;)

>ami az elmúlt 30 évben tök jó volt, azt nem dobják ki.

plane hogy az elkovetkezo 30 evben sem nagyon lesz jobb, es meg ha Doncike osszekeveri a homerot apu kupicajaval akkor sem lesz semmi baja, tekintve hogy az elemi higany sem a boron sem a belrendszerben sem nagyon szivodna fel

not related: tengeri halat gondolom gyakran esztek

yes 'printf \\r8==mm=D;sleep .3'|sed p\;s/=mm/mm=/|sh -s

Általános iskola első két éve közül valamelyikben azt tanították, hogy ha a hőmérő összetörik, az baj, mert a higany párolog(?), és a higany gőzöket belélegezve baj lesz.

Azt tanácsolták, nyissuk ki az ablakot, menjünk ki a szobából és szóljunk egy felnőttnek, aki majd tudja, hogyan takarítsa fel óvatosan.

Mondjuk azt sejtem, hogy most már, felnőttként, a szóljunk egy felnőttnek tanács talán nem aktuális.

az isiben sok okos dolgot tanitanak (plane tortenelemoran), de ha utanaszamolsz, akkor egy higanyhomero _teljes_ tartalmanak egy _tokeletesen szigetelt_ szobaban torteno elparologtatasa lenne szukseges (teljesen eletszerutlen meg akkor is ha vagy olyan retardalt hogy porszivoval esel neki) ahhoz, hogy egyaltalan elerje NIOSH szerinti IDLH értéket, ami pedig ugy jott ki, hogy nyulakat (!) tettek ki orakig ennek a koncentracionak, es akkor mar meg tudtak figyelni rajtuk egeszsegkarosodast

semmifele orvosi indoka nincs a higanyos homerok eroszakos kiszoritasara, plane nem az inferior elektromos kinai szutykokra

yes 'printf \\r8==mm=D;sleep .3'|sed p\;s/=mm/mm=/|sh -s

semmifele orvosi indoka nincs a higanyos homerok eroszakos kiszoritasara

Én se sok olyat orvosi cikket olvastam (vagy hallottam volna róla), amely azt taglalja, hogy hány megbetegedés illetve haláleset köthető a családokban történő mindennapos higanyos hő/lázmérő összetöréshez - azért érdekelne, hogy van-e ilyen.
Ráadásul a mai (bulvár)média minden ilyen hírt felkap, és csámcsog rajta egy jót (jajjjmindmeghalunk), de ilyenre nemigen emlékszem.

Persze gondolom, hasonló eredetű "szabály" lehet, mint az, hogy a kullancsokat nem szabad irtani (amivel eddig irtottuk, azóta meg nincs más, ha jól tudom), ui. mindenkinek sokkal jobb, ha a játszó(!!!)terekre kitesszük a "Vigyázat! Kullancsveszély!" táblát...

> nem szabad irtani (amivel eddig irtottuk, azóta meg nincs más, ha jól tudom)
szabad lenne ha az EU vegtelen bolcsessegeben nem tett volna kotelezove egy teljesen uj engedelyezesi eljarast a szerre, amit a magyar forgalmazo inkabb ragequittelt

yes 'printf \\r8==mm=D;sleep .3'|sed p\;s/=mm/mm=/|sh -s

A nehézfémek hagyományos úton, a veséken és bélrendszeren keresztül szinte egyáltalán nem üríthetők ki, ezért elraktározódnak a szervezetben. A higany átlagos felezési ideje 20 év, és elsősorban a májban és a vesében halmozódik fel.
Egyébként a sztenderd tesztet patkányokon végzik. Kicsit olvasgathatnál. Kiemelném a 330-as mintájú mondatot: Belélegezve halálos. A munkahelyi határértek 0,02mg kömbéterenként. Vajon fellocsolhatsz-e higannyal egy élemiszerboltot arra hivatkozva, hogy jó a szellőzés? ;)
Felmerülhet olyan kérdés is, ha egyszer van biztonsági határérték, akkor mennyit szeretnél rendszeresen beszívni egy halmozódó méregből? Küldjem postán? :)

Látom, kötözködsz. ;)
Nem mondtam mennyi higanyt - átfogalmazom. Egyszerűvé, hogy értsed.
Elhelyezhetsz-e kis adag higanyt egy tálkában az élelmiszer/egyéb áruház közepén arra hivatkozva, hogy
- kis mennyiség, nem lépi túl a határértéket
- jó a szellőzés
Pótkérdések:
- és a sarkában?
- és kánikulában, amikor odasüt a nap, vagy csak télen?

Remélem, ez már megfelel a logikádnak és a válaszod igen!
Már is gyűjhetsz aláírásokat a népszavazáshoz, miszerint minden ember járta helyen nyugodtan helyezzenek el kicsi higanyocskát, mert szerinted nem mérgező! Ha ezt ostobaságnak tartanád, akkor ne feledd: Jóval Hirosima után árultak radioaktív anyagokat kozmetikumként és igen durva koncentrációban gyerekeknek kísérletezéshez.

Nem mondtam mennyi higanyt

Azért egy élelmiszerüzlet fellocsolása nem 1 gramm higannyal történik.

Elhelyezhetsz-e kis adag higanyt egy tálkában az élelmiszer/egyéb áruház közepén
...
szerinted nem mérgező

Ezt hol is írtam? Kezd egy kicsit szalmabáb-fíling lenni (meg akár hamis dilemma).

De akkor pontosan leírom, mert nem érted (vagy úgy teszel): a higany mérgező, ezt egy szóval nem vitattam.
Azt viszont igen, hogy a hő/lázmérő törögetése minden családban mindennapos esemény, illetve egy(!!!!!) hő/lázmérő összetörése esetén az az 1 grammnyi higany egy pillanat alatt mindenestül elpárolog, ezáltal jajjmindmeghalunk (gy.k. szellőztetéssel gyorsabban illan ki a higany, mint amennyi elpárolog). A "kiömlött" higany (azért idézőjeles, mert az 1 grammra talán túlzás az "ömlik" szót használni) pedig nyilván feltakarítható. Illetve nem hallottam még olyat (de ha te igen, akkor közöld bátran), hogy a lázmérőből kifolyt higanytól valaki meghalt volna - olyat viszont már igen, hogy valaki az áramtól halt meg (mégse tiltjuk be az áramot).

Összefoglalva: túlaggódásnak/túlszabályozottnak tartom az egész törvényt.

Ahogy Bruce Willis mondaná: Mívés és rímes. Bár jól körülírtad, de nem válaszoltál a kérdésre. Bár akár érthetném is. ;)
Amiben nem vagyok biztos, hogy milyen gyorsan párolog a higany. Mivel a forráspontja 360 fok körül van, nyivánvalóan az a "pillanat" jó hosszú lehet. A szellőztetés csak a higanygőz koncentrációját fogja csökkenteni. Felsöpörni, porszívózni a fajsúlya és a felületi feszültsége miatt nem igazán lehet. Ezért kell kénporral "felitatni". Ezt bizonyára jól meg lehet tenni egy csordulásig megtelt, itt-ott üvegcserepeket tartalmazó tartály alján.
A hőmérőben csak 500mg higany van, a compact fénycsőben <5mg.
Ezek az értékek a 20ug/m3 folyamatos mukahelyi terhelésre átszámolva 25.000 és 25 köbméter levegőt tudnak szennyezni. Igaz, fénycsőnél - ha látnád a gyűjtőt elhinnéd - feltételezem, hogy nem csak egy darab törik össze.

Szóval ott tartunk, hogy még mindig a költői túlzásomat numerizálod, de nem mertél határozott igennel feleni a kérdésre. Ha olvastad a "Prometheus válság" című könyvet, akkor a túlszabályzás fogalmát is ismered olyan "PR-módon". Az atomerőműben dolgozók sem döglöttek bele a "megengedett" sugárdózisba. A plebs felé meg nem beszéltek ilyen csúnyán. Egyszerűen "napfény-egység" lett a neve. :)
Tehát, ha nem helyeznél el kis mennyiségű higanyt sem az emberek mellé, akkor fenntartanám én is azt az igényemet, hogy senki ne párolgtasson mellettem bármilyen kis - akár határérték allatti - mennyiségű higanyt sem, amikor az élelmiszert pakolom a kosárból a szatyorba. Ennyi.

nem válaszoltál a kérdésre. Bár akár érthetném is.

Érted te azt. Azért nem válaszoltam, mert eléggé eltúlzott, a témához nemigen kapcsolódó kérdés. Nyilván sejted a válaszomat: nem.

Amiben nem vagyok biztos, hogy milyen gyorsan párolog a higany.

Minden évben (akár többször is) megcsinálom Torricelli kísérletét a légnyomás mérésére. Ott bizony higannyal csináljuk, ui. ha vízzel csinálnánk, jó tíz méter magas vízoszlop kellene, olyan hosszú üvegcsövünk egyrészt nincs, másrészt kicsit nehezen tudnám úgy megfordítani, hogy a cső nyitott felét befogom.
Ott egy (kb. 15-20 cm átmérújű, néhány cm mélységű) tálba öntöm ki a higanyt. A kísérlet után megnézzük, hogy tisztára olyan, mint a Terminator 2, bele is nyúlkálnak a gyerekek, zselé-szerű tapintása van. A kezükön kb. 0 mennyiségű higany marad (a higany az üvegre és a bőrre nézve nem nedvesítő folyadék), ami esetleg rátapad, azt is lesöprik. Eddig senkinek semmi baja sem lett. Viszont mielőtt támadnál: a kísérlet előtt nyomatékosan felhívom a figyelmet a higany tulajdonságaira. Ja, az udvaron csináljuk a kísérletet (affene, ott nem tudunk szellőztetni, pedig aszondják, szellőztetni köll :) ).
Szóval, amit a kis tálkával akartam mondani az az, hogy már több tíz éve ugyanaz a kis üveg higanyunk van, és számottevő fogyás nincs (nyilván zárt üvegben tartjuk), azaz ebből arra lehetne következtetni, hogy szobahőmérsékleten nem öt perc alatt fog elpárologni számottevő mennyiség.

Igaz, fénycsőnél...

A fénycső a hőmérőre egy másik elnevezés? Merthogy a hő/lázmérőről beszélünk, illetve annak esetleges törésével járó "életveszélyről".

senki ne párolgtasson mellettem bármilyen kis - akár határérték allatti - mennyiségű higanyt sem, amikor az élelmiszert pakolom a kosárból a szatyorba

Ki a fene beszélt szándékos párologtatásról élelmiszerüzletben??? Arról van szó, hogy van egy kis mennyiség higany, ami teljesen jól el van zárva, azaz a külvilágba nem párolog. Nagyon ritkán történik olyan egy családban, hogy a gyerek (vagy bárki) véletlenül összetör egy lázmérőt. Az így kiszabaduló higany (egyszeri!) mennyisége nagyon minimális. Nem, nem issza meg senki, nem, nem törünk össze mellette még ezer másik hőmérőt. Tudod, próbálok életszerűen gondolkodni.
Pont, mint az áram: életveszélyes akár a 220 (230) V is (megfelelő amper mellett), mégse tiltjuk be. Miért? Mert védekezünk a balesetek ellen (ld. szigetelés, biztosíték, stb.).

OFF

Az atomerőműben dolgozók sem döglöttek bele a "megengedett" sugárdózisba.

Atomerőműben normál üzemkörülmények között nincs kifele sugárzás. Egyébként ugye azt is tudod, hogy atomerőművektől és mindenféle atom-jó dologtól függetlenül is van (természetes eredetű) radioaktív sugárzás? Kb. 2-3 mSv/év.

Fénycső? Élelmiszerüzlet? Jól elzárva? Témához nem kapcsolódó?
Tényleg aszittem tudod, hogy én inditottam ezt a a szálat, meg miről is beszélgetünk. ;)

Látom profi pedagógus vagy, de felelőtlen. Ugyan, olvasd már el a feljebb is linkelt dokumentumot. (Biztonsági adatlap: Higany - Carl Roth) Elég, ha rákeresel a "bőr" szótöredékre. Bizony, a védőfelszerelést is precízen előírják.

Azt is tudom, hogy az atomerőműben nincs sugárzás. (Most írtad.;)) Egyes tudatlanok meg nem tudják, hogy a semmit mérik: Változások a paksi atomerőmű operatív dozimetria rendszerében. Tehát a "jó-jó, de ez egy régi amerikai erőmű volt" sem állja meg a helyét.

(Hej, Te pedagógus, miér hiszed, hogy mindenkinél mindent jobban tudsz? Történetesen az Öveges-Molnár: Színes atomfizikát már a megjelenése után olvastam, pedig csak a 6. osztályba jártam. Az akkori matematika-fizika tanárom Sas Elemér jóbarátja volt. Később olvastam pl. a Modern fizikai kisenciklopédiát is, ami kb. az Einstein utáni 2. generációs eredményekből írt le néhányat. A gimnáziumot fizika II. tagozaton végeztem - ez erősített matematikát jelent. Fizikából 6, matematikából 8 éven keresztül versenyeztem. De nem is kell válaszolnod, mert apám közelmúltban történt haláláig úgy 120 évnyi aktív pedagógiai pályafutás tömörült a családunkban. :)))

No, most képzeld el, dolgoztam olyan helyen, ahol kiborult a higany. Fel is takarították, csak rosszul. Az ott dolgozók megbetegedtek. Évek múlva találtak a szekrény lába mögött higanyt.

Ja, míg el nem felejtem... Nem jó ez a villany+megráz hasonlat. Mert a villanynál van védőberendezés+előírás, a higanyál - ha véletlenül szabadon van - meg nincsen. Csak az előírások be nem tartása.

én pedig kémiából és fizikából is OKTV-ztem, fizikából diákolimpia válogatóversenyen is voltam, tudom hogyan következik a higany elektronszerkezetéből a relative magas gőztenziója és a farkam is legalább 10 centivel hosszabb mint a tied

szerk: és hogy ontopic is legyek, jelenleg levegőminták elemzésével keresem meg a HUP-olvasáshoz elengedhetetlenül szükséges radebergerrevalót

yes 'printf \\r8==mm=D;sleep .3'|sed p\;s/=mm/mm=/|sh -s

Tényleg aszittem tudod, hogy én inditottam ezt a a szálat, meg miről is beszélgetünk. ;)

Használnak manapság még higanyos hőmérőt? :-o Ez az az "alszál", amiben vagyunk. Ezért gondoltam, hogy akkor most a hő- ill. lázmérőről van szó. És amennyire tudom, a higanyos lázmérő van betiltva, nem a fénycső.

Egyes tudatlanok meg nem tudják, hogy a semmit mérik:

Úgy írtam, hogy üzemszerű működés közben. Viszont nem feltétlen minden esetben van üzemszerű működés, bárhol lehet szivárgás, amit jobb minél hamarabb felfedezni, és a hibát elhárítani. Röviden: biztonsági óvintézkedés.
De akkor megkérdezem: üzemszerű működés közben hol történik szivárgás? Lehet, rosszul tudom.

No, most képzeld el, dolgoztam olyan helyen, ahol kiborult a higany.

Próbáljunk már tényleg annál maradni, ahol vagyunk. Családi ház, véletlenül egy darab higanyos hőmérő összetörik. Nem egy "vödör" higany borul ki...

(Hej, Te pedagógus, miér hiszed, hogy mindenkinél mindent jobban tudsz? ... )

Ezt a zárójeles bekezdést nem tudom hova tenni. A személyeskedésen lépjünk túl, arra nem kívánok reagálni. A mat-fiz tanárodnak hogy ki volt a barátja, mi köze van hozzád, illetve ahhoz, amiről beszélünk? Mint annak, hogy milyen fizikakönyveket olvastál, és miből versenyeztél. Vagy most méregetni akarod vagy hogy is?

Valójában a higany mérgező tulajdonságának a mértékét vitatjuk. Sebaj.

A dozimétert az atomerőműben dolgozók hordják. (Ez fura.) Idézet a linkelt dokumentumból:
4. A munkautasítások közötti átrendelésekkel elérhető, hogy a
WANO követelményeinek megfelelően, a kapott dózisok
ténylegesen ahhoz a munkautasításhoz kerüljenek csatolásra,
amelyikkel az adott munkát el kell végezni.
5. Sugárveszélyes munkák esetén továbbra is a dozimetriai
vezénylőben kell felvenni és leadni az elektronikus dozimétert,
ilyen esetekben nincs lehetőség átrendelésre.

Tehát van "kapott dózis" meg "sugárveszélyes munka". Természetesen igazad van: Eközben az erőmű nem szivárog, nem robban fel, stb.
Tehát gondold végig: Kapnak-e sugárdózist a sugárveszélyes helyen dolgozók a nem szivárgó erőműben? És ha nem sugároz, akkor honnan jön a sugárdózis? El kéne olvasnod a Paks vs. az egész országra vetített sugárzás többletterhelésről szóló PR anyagokon kívül mást is!

A kiragadott mondat után valami olyasmi volt: feltakarították. Magyarázom: A valószínűleg maradék csekély sége elég volt a megbetegedéshez.

Ez a személyeskedés személyes bosszú volt a Torricelliért! ;) Tényleg úgy gondoltad, hogy a higanyról, a légnyomásról stb. fogalmam sincs? Ráadásul eközben a biztonsági szabályok felrúgásával is hencegsz? A mat-fiz tanáromnak és tsainak annyi köze volt az egészhez, hogy alaposak voltak. Tényleg nem személyeskedés a cél, csak egy jótanács: Ha egy rigorózus szülő meghallja ezt a kísérletet, repülsz. Annak ellenére, hogy a túlzó biztonsági szabályokat németek írták.

Kapnak-e sugárdózist a sugárveszélyes helyen dolgozók a nem szivárgó erőműben? És ha nem sugároz, akkor honnan jön a sugárdózis?

Pontosan ezt kérdeztem én is. Mint mondtam, elképzelhető, hogy rosszul tudom. Egy-két szóban bátran leírhatnád a választ a kérdés megismétlése helyett.

Tényleg úgy gondoltad, hogy a higanyról, a légnyomásról stb. fogalmam sincs?

Leírtam, hogy hogyan csinálom, próbáltam kb. pontos képet adni a mérés körülményeiről. Ha nem mondom el pontosan, akkor meg az lesz a kifogás, hogy zárt teremben csinálom (miközben nem), öt mázsa higannyal (miközben nem), stb., és minden egyes értetlenségre egyesével reagálnom kellene. Ezt akartam megelőzni.

Tényleg nem személyeskedés a cél

vs.

Ez a személyeskedés személyes bosszú volt

vs.

El kéne olvasnod a Paks vs. az egész országra vetített sugárzás többletterhelésről szóló PR anyagokon kívül mást is!

Egy-két szóban bátran leírhatnád a választ a kérdés megismétlése helyett.
Dejszen "egérrel odaidéztem" a paksi dokumentumból. :) A kérdés ún. költői kérdés volt, miszerint: Ha sugárterhelésről írnak, akkor szerinted miért nem igaz? A nyilvánvaló válasz az, hogy fogalmad sincs az atomerőművek munkafolyamatairól.

A kérdésemre még mindig nem válaszoltál. Körítés, mellébeszélés és személyeskedés nélkül légyszíves, csak annak a ténynek a közlésére szorítkozz, hogy honnan jön a "sugárdózis".
Az idézetedben csak a munkavédelmi szabályokról van szó, nem a baj lehetséges forrásáról.

Ha sugárterhelésről írnak, akkor szerinted miért nem igaz?

Tessék. A "balesetveszély" azt jelenti, hogy van esély balesetre, nem pedig azt, hogy baleset "van". A sugárveszélyes munka esetében is van esély arra, hogy sugárzást kap. Nyilván ez nem a füvet nyíró munkatárs munkaköre.

A sugárzás forrása az atomerőmű, annak szerkezeti elemei, működtető közegei és a fűtőanyag. Az erőműből általában nem jut ki a sugárzás és a sugárzó anyag, de az erőművön belül számtalan sugárforrás található. Ezeknek a kezelését néha gépi úton oldják meg, de sokszor emberi munkaerőre is szükség van. Ez akár kikövetkeztethető a doziméterekkel foglalkozó írásból is. A szakember nem én vagyok, ezért olvasd el hogy néz ki ez a valóságban!
KIEGÉSZÍTŐ SUGÁRVÉDELMI ELLENŐRZŐ RENDSZER TERVEZÉSE ÉS LÉTESÍTÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰ 2. BLOKKI 1. SZÁMÚ AKNA HELYREÁLLÍTÁSÁHOZ
Ez egy dokumentum darabja, és a 2. (19-nek számozott oldalon) kezdődik "A radioaktív sugárzás forrásai", maj a következő oldalon "A felsorolt forrásokkal kapcsolatos munkavégzés során a dolgozók a következő sugárterheléseknek lehetnek kitéve". Ez külön kitér a munkavégzésre és az esetleges komplikációkkal fokozott helyzetre. Pl. mi van, ha beindul a hasadás? A balesetekre ezen kívűl további protokollok is vannak.
Tehát az erőművön belüli munkavégzés kicsit durvább, mint az Origo cikk: "A hibátlan atomerőművek alig sugároznak jobban, mint a banán" ;)
Eddig nyúlott, már csak banán maradt. :)

Nem tartom hozzászólásod elemeinek sorrendjét, remélem, nem gond.

Ez egy dokumentum darabja, és a 2. (19-nek számozott oldalon) kezdődik

Nagyon király a dokumentum. És ugye azt is észrevetted, hogy ez nem egy általános védekezés, hanem egy üzemzavar (a franciák túlterhelték a darut, és a cucc visszaesett, és összetört egy rakat radioaktív termék) utáni teendőket foglalja össze. Amikor ez a baleset történt (ill. a vizsgálat), akkoriban volt a "Mag- és részecskefizika" kurzus (pénteket nézd), amit épp egy olyan ember tartott, aki az esetet vizsgáló bizottságnak tagja (vagy vezetője?) volt. Sokat nem mondott (nem mondhatott), de annyit mindenféleképpen, hogy a média jelentősen túltolta (kb. "majdnem második Csernobil" volt a kulcsszó - ld. pl. itt). A doksit tényleg köszi (egyrészt nosztalgia, másrészt lehet, hogy az órákon tudnám egy-két részletét használni).

Pl. mi van, ha beindul a hasadás?

Mint nagy és híres ex-fizika faktos és versenyző, nyilván tudod, hogy a hasadás folyamatosan történik, úgyhogy ezt úgy veszem, elírás volt.

A sugárzás forrása az atomerőmű, annak szerkezeti elemei, működtető közegei és a fűtőanyag.

A szerkezeti elemek alatt mit értesz? A folyósón levő oszlopokra? Mert normál körülmények között a reaktortérből nem jut ki sugárzás (kivéve azokat az időszakokat, amikor a fűtőelemeket cserélik). Ha meg kijutna, akkor hogy lehet az, hogy a látogatók oda is bemehetnek (igaz, rövid időre, mert elég meleg van benn)? Legalábbis 1999-ben még diákként bemehettünk, azóta úgy látom, nemigen változott.

Az erőműből általában nem jut ki a sugárzás és a sugárzó anyag

Korábban még ezt írtad: "Azt is tudom, hogy az atomerőműben nincs sugárzás. (Most írtad.;)) Egyes tudatlanok meg nem tudják, hogy a semmit mérik"

de az erőművön belül számtalan sugárforrás található.

Gondolom, a pihentető medencére gondolsz és a reaktortérre. Meg persze a cigiző karbantartó cigifüstjére :D

mint az Origo cikk

Szégyen, nem szégyen, nem olvasom az Origo portált (se). Régebben a tudomány-RSS-re fel voltam iratkozva, de jópár megjelent cikk tudományos igényessége kicsapta (nálam) a biztosítékot, és a számítógépem épségének érdekében inkább töröltem ezt az RSS-t a listából. Azóta inkább a Fizikai Szemle folyóiratból tájékozódom (legalábbis fizika témában).

Nem gond, úgy is az a lényeg, hogy idézgethessél. ;)
Én viszont csak akkor szakítom meg ilyennel a mondanivalót, ha elkerülhetetlen. Ezért sorrendben válaszolok, tagolva.

Most akkor van sugárzás az erőművön belül (ahol a dolgozók a dolgozásukat dolgozzák:))), vagy nincs? Ez volt a kérdés. Márpedig kell lennie, ezért is hordanak dozimétert. Világosan le van írva, hogy baleset esetén más dozimétert alkalmaznak. Bocsánat, ha az idézett dokumentum éppen egy balesetről szólt. Ott is a dolgozók dolgoznak - valószínűleg a másik doziméterrel felszerelve. (Na és? Mintha számitógépet üzemeltetnél, de csakis akkor, ha nem romlott el a diszk. Ha meg elromlott, akkor jöhet a TEK? :))
Vajon ehhez mi köze van a médiának?

Nem elírás, inkább nemelolvasás. ;)
Bár jód izotópok megjelenésére a helyreállítás előkészítése és végrehajtása során nem kell számítani ... a 30 db sérült fűtőelemet tartalmazó rendszer kritikussá válhat és a maghasadások következtében ismét jód izotópok keletkeznek.
Ez a 20. oldal utolsó bekezdése. Tudod, itt atomerőműről van szó. Én meg olyan csávó vagyok, hogy kínosan ügyelek arra, nehogy véletlenül a Hófehérkét linkeljem. Ezért először elolvasom, amit ajánlok. :)
És mi az, hogy a hasadás folyamatosan történik? Berúgják az erőművet, oszt meg se' áll?

A reaktortér elég kicsi része az erőműnek. Arra meg csak a látogatóknak fenntartott és leválasztott folyosóból vethetsz pillantást. Gondolom, ahol a fűtőelemeket pihentetik, szállítják és raktározzák nem igazán jártál. ;) Fogadjunk, van pár olyan része az erőműnek, amelynek a lebontása után abból az anyagból nem szívesen építenél családi házat!

Idézem az idézett idézetet: Azt is tudom, hogy az atomerőműben nincs sugárzás. (Most írtad.;)) Egyes tudatlanok meg nem tudják, hogy a semmit mérik
Látod? Ott a szmájli! Lefordítom:
1) (Te) azt állítod, hogy nics sugárzás.
2) Az a sok majom meg tök feleslegesen doziméterrel rohangál. Vajon miért?
Hidd el, a doziméter nem arra való, hogy utólag elemezve megállapítsák a veszélyes sugárzás mértéket! Az a célja, hogy a dolgozó által halmozott dózist melgállapítsák. Amit a - szerinted - nem sugárzó erőműben szedett össze. Ugyanúgy, mint a röntgenorvosok esetében. (Előre szólok, ezen ne vitatkozz! Apósom pont ezt a mesterséget űzte. Egyes vizsgálatok veszélytelenek, míg másoknál maximálva van az orvos által elvégezhető mennyiség.)

--

Az Origo-t nem olvasod, aztán mégis arra hivatkozol, hogy a "média túltolta". Eléggé skizofrén állapot. ;) Pedig én olvasgatok néha ilyeneket - ha szórakozni szeretnék. :)))

"És mi az, hogy a hasadás folyamatosan történik? Berúgják az erőművet, oszt meg se' áll?"

A hasadóanyag folyamatosan hasad. Akkor is, ha atomreaktorban van koncentráltan, meg akkor is, ha a föld mélyén a bányában.
Szerintem te a hasadást összekevered a láncreakcióval - ami az erőműben ugye kontrollált - , az egy kicsit más dolog.

Tényleg most megnéztem, min rugóztok. Beismerem hülyén fogalmaztam. És még meg is ismételtem.
Természetesen minden fórumozó kötelessége, hogy hibás megfogalmazást írót hülyének tartsa.
Köszi!
Az idézet: Bár jód izotópok megjelenésére a helyreállítás előkészítése és végrehajtása során nem kell számítani ... a 30 db sérült fűtőelemet tartalmazó rendszer kritikussá válhat és a maghasadások következtében ismét jód izotópok keletkeznek.

Tévesen fogalmaztam: Pl. mi van, ha beindul a hasadás?
Helyesen: Mi van, ha fokozódik a hasadás? (Mer a túl sok és egymáshoz közel levő sérült fűtőelemnél kritikussá válhat a rendszer.)

Sajnos iyenkor mindig élek a gyanúval, hogy az ilyen rugózók sasszeme felismeri a hibát, viszont nem olvassa a linkelt dokumentumot. Ellenkező esetben lehetne így: Hülye vagy, nem a hasadás indul be, csak...

Tehát a hasadóanyag folyamatosan hasad, viszont itt a sokszorozási tényező növekedéséről van szó, feltéles módban. Azaz nem is tudjuk, hogy önfenntartó lesz-e a láncreakció.

Márpedig kell lennie, ezért is hordanak dozimétert.

Fentebb már írtam, nem is egyszer, hogy ez mi.

Bocsánat, ha az idézett dokumentum éppen egy balesetről szólt.

Semmi baj. Direkt hangsúlyoztam, hogy normál működés során. A baleset szerintem nem normál működés.

És mi az, hogy a hasadás folyamatosan történik? Berúgják az erőművet, oszt meg se' áll?

Akkor nem félreírás volt részedről, tévedtem. Nem ismétlem, amit persicsb leírt, csak annyival egészíteném ki, hogy ismételd át ezt a radioaktivitás témakört, mert ez nagyon durva, alapvető tévedés/ismerethiány. Gyakorlatilag ez lenne az egész radioaktivitás alapja.

Hidd el, a doziméter nem arra való, hogy utólag elemezve megállapítsák a veszélyes sugárzás mértéket!

A fenti hasadásos idézeted után bármit elhiszek neked.

Az Origo-t nem olvasod, aztán mégis arra hivatkozol, hogy a "média túltolta". Eléggé skizofrén állapot. ;)

Idézném magam innen:

Sokat nem mondott (nem mondhatott), de annyit mindenféleképpen, hogy a média jelentősen túltolta

Azt, hogy a média túltolta, nem én mondtam (a "mondott" E/3, nem E/1). A tanár, aki a bizottságban volt, ő (E/3) mondta. Én csak a szavait "idéztem" (legalábbis a lényegét).
Másrészt ha én is állítottam volna a túltolást, akkor se lenne semmi skizofrénia (legalábbis nálam nem), mert azt is írtam ugyebár, hogy régebben követtem az Origo-féle tudomány-rss-t. A 2003-4-5 az én fogalmaim szerint bőven belefér a "régebben"-be.

Tehát akkor határozottan az a véleményed, hogy amivel poénkodtam, az szerinted komoly: Ha nincs baleset, akkor csak úgy hordják a dozimétert és nem szabad semmit (a normálnál nagyobb dózist) mérnie. Továbbá megnövekedett sugárzás csakis baleset esetén fordul elő. OK egyetértek, csak az akár kis balesetet nem tekintem különálló jelenségnek.

A hasadás beindulásával kapcsolatban itt kértem elnézést. Akkor is, ha nem annak tűnne. ;)

OK, nem toltad. ;) De azért a "Hogyan takarítsunk meg energiát" és társai sokkal jobbak, mint a Ludas Matyi! :)

Jóval Hirosima után árultak radioaktív anyagokat kozmetikumként és igen durva koncentrációban gyerekeknek kísérletezéshez.

Nálunk is van radioaktív preparátum. Üvegben. Ha gondolod, gyere el, és megmutatom, hogy pl. az üvegen kívül kimutathatlan a sugárzás (az alfa- és béta-részecske hatótávolsága nem túl sok, főleg nem szilárd anyagban). Másrészt, ahogy a másik hozzászólásomban is írtam, folyamatosan van természetes eredetű radioaktivitás. Sőt, még a testedben is folyamtosan sugároz a 40-es kálium és a 14-es szén (nézd meg: https://mindentudas.videotorium.hu/hu/recordings/8182/sugarozonben-elunk , ill. izotópok).
Másrést egy test radioaktivitásának "erősségét" nem "koncentrációban" mérjük, hanem aktivitás a mértékegység, amit kerestél.

Sajnos dohányzom, így még a polónium-210 is sugároz. :(
Hidd el, tudom mit írtam! Ha a koncentráció lényegtelen lenne, akkor az uránt sem dúsítanák. Csak arra utaltam, hogy nem valami higított mintát, hanem erősen sugárzó anyagokat is raktak a játékba: Gilbert U-238 Atomic Energy Lab

Ha a koncentráció lényegtelen lenne, akkor az uránt sem dúsítanák

Dúsítás: a 235-ös urán arányát kell növelni a 238-assal szemben. A 235-ös uránt szokás hasítani. A 238-as inkább neutront nyel el. A felezési ideje 4,5 milliárd év, tehát a sugárzása nem nagy ("elhanyagolható", ld. itt). A "játék" neve alapján úgy gondolom, hogy ebből a 238-asból tartalmaz, nem a 235-ösből.
Meg az se mindegy, hogy a Pb-ből és a Ru-ból mennyi adagot tartalmaz, annak mennyi az aktivitása.

> A nehézfémek hagyományos úton, a veséken és bélrendszeren keresztül szinte egyáltalán nem üríthetők ki, ezért elraktározódnak a szervezetben.

ehhez azert elobb be is kene jutniuk

> Egyébként a sztenderd tesztet patkányokon végzik. Kicsit olvasgathatnál.

rabbit=nyúl, vagy olvasni nem tudsz, vagy angolul vagy egyik sem
lehet hogy a te linkeden patkanyokat emlegetnek, de 1) a tiedre nem lehet kattintani 2) arrol beszeltem hogy a NIOSH mi alapján hatarozta meg az IDLH értéket (aminek koze sincsen persze az altalad iderangatott munkahelyi hatarertekekhez, de errol majd kesobb)

>
yes 'printf \\r8==mm=D;sleep .3'|sed p\;s/=mm/mm=/|sh -s

Köszi, ezt megjegyzem: rabbit=nyúl. Tényleg nem bírtam elolvasni. Meg az Atalanta nevű kerületet sem találtam Budapesten. Szóval nem csak az inglis, hanem a geográfia is rosszul megyen. Valószínűleg az atalantai Spar áruház sem hasít elég jól, tán azért nem hallottam róla.
Az, amit még én is el tudok olvasni, az magyarul van, hemzseg benne az EU, és patkányt tartalamaz.

Bocsika, a link tényleg rossz. Parancsolj: (Biztonsági adatlap: Higany - Carl Roth)

A higanygőz bejutásáról csak annyit olvastam, hogy a tüdő mintegy 80%-ban veszi fel, míg bőrön át nemigazán.

> Szóval nem csak az inglis, hanem a geográfia is rosszul megyen.

ezzel semmi baj nincs, elvegre unixportalon vagyunk

ha mar fociora: a fentnevezett amerikai falucskaban szekel az a niosh nevu gittegylet, amelyik altal kidolgozott meresi modszer fog kerulni arra a jegyzokonyvre, ami akkor fog megirodni ha valaki a sparos kasszaserzsik iranti aggodalmat nem hupos gondolatkiserletekkel es szajkarateval, hanem egy akkreditalt vizsgalolaboratoriumnak megfizetett mintaveteli es elemzesi koltseggel fejezi ki

hans jurgen vegyipari anyagmozgato gmbh biztonsagi adatlapja pedig csak a szelektiv hulladekgyujtobe, vagy a vicces biztonsagtechnikai adatlapoknak fentartott lefuzos mappamba kerul az olyan ertekes tanacsok miatt, minthogy a borre kerult higanyt bo vizzel le kell mosni (aki eljut a vizcsapig mielott lepereg rola a higany az szerintem induljon hazank szineiben az olimpian) meg hogy a latexkesztyu nem is jo a higanyhoz, minimum nitrilkesztyu kell!!4! etc. etc.

yes 'printf \\r8==mm=D;sleep .3'|sed p\;s/=mm/mm=/|sh -s

No, (sejtelmesen) ennek utánajárok! Elég is a szájkaratéból.

Nem tudom, hol olvastál latexről, de tájékozott lehetsz. A linkelt dokumentum NBR (Nitrilkaucsuk) kesztyűt ír. ;) Hát, van akinek a magyar nem megy. ("Van akinek a körme, van akinek a szeme világa" - Ez egy vicc poénja.)

> Kiemelném a 330-as mintájú mondatot: Belélegezve halálos.

a biztonsági adatlapokat pont azért szeretjük, mert szinte mindegyiken ugyanazok a mondatok vannak :)

> A munkahelyi határértek 0,02mg kömbéterenként

jó az előző pontból már nyilvánvaló hogy trollkodsz vagy autista vagy, de azt azért megosztanám veled, hogy a megszabott "munkahelyi határérték" (eleve kétféle van, átlag és csúcskoncentrációra) egyrészt köszönő viszonyban sincs az egészségkárosító hatással, inkább attól függ hogy a jogalkotó milyen erősségűt csap a hasára, másrészt még ha lenne is, a szálindító probléma (ti. "oyve összetört a hőmérő, most mindmeghalunk?") modellezésére nem a folyamatos, gyakorlatilag teljes élettartamra számolt expozícióra vonatkozó értéket kellene használni, hanem mondjuk az általam is emlegetett IDLH (Immediately Dangerous to Life or Health) értéket (az immediately ne zavarjon meg, pár órát értenek alatta)

yes 'printf \\r8==mm=D;sleep .3'|sed p\;s/=mm/mm=/|sh -s

Ha csekély tudásommal jól vettem ki, ez a 20ug/m3 a munkahelyi folyamatos. A szálindítás pont arról szólt, hogy abban a bizonyos Spar áruházban a "fénycsőgyűjtő" tartály a kipakoló hely mellett van. Én csak hetente háromszor megyek oda, de a pénztárosok kicsit több időt töltenek el. Klíma az van, de általában rossz - mondják a pénztárosok. A tartály abszolút meg van tömve csomagolatlan fénycsövekkel. Nem hihető, hogy az alján csak egy darab törik össze. És hetekig ott álldogál.
Ettől kezdve csak spekuláció az egyes helyeken előforduló terhelés. Viszont érdekes módon bizonyos vegyszereket csak vegyszerboltban lehet kapni. Miért nem lehet igazam abban, hogy mérgező anyagot kibocsájtani képes veszélyes hulladék gyűjtőhelye ne lehessen élelmiszer áruházban? Ha túlzó a határérték, ha nem.

szokj rá a cigire, meg a dieselre

Elkezdte a nép írogatni, hogy a Diesel gyilkol. Már kezdtem rosszul érezni magam, és le akartam cserélni benzinesre (gyilkoljon vele más, aki tuti többet autózik mint én). Erre írták, hogy egy csomó modern benzines valójában jobban kormol. Mielőtt legyilkosozunk mindenkit, legyen konszenzus, hogy melyik mennyire gyilkol!

Egyébként meg mindenki maradjon otthon! Minek utazni?

+1
Az utolsó megállapításra.

Nem ennyire bonyolult a dolog. Klasszikusan egy motor karakterisztikáját a maximális fordulatszám, a maximális nyomaték és a füsthatár határolja. De ez régen volt.
Aztán jött a számítógép! Egyes autók ECU-ja városon kívül kifejezetten szarszagot kever ki. :(

A gazolaj traktorba valo.
------------------------
Jézus reset téged

Az bezzeg kurvára nem zavar senkit, amikor a retardált kretén járatja már 5 perce a rákokádó dízeljét a bolt bejárata előtt 2 méterrel és az egész utcát ellepi a rothadó vízi hulla szag. Mosolyogva ellibbennünk előtte.

Erről a Király utca jutott eszembe. Emlékszem épp a barátnőmmel mentünk be egy egészen nagy gyorskajáldába, amikor hirtelen nagy kipufogó füst lepte el az üzlethelyiséget. Nem történt semmi különös csak az utca másik oldalára beparkolt egy taxis. :S Abban az utcában amúgy senkit se zavar a sok kocsi csak engem?