Fájl elöző állapotra visszaállítás

Sziasztok!
Van valami módja hogy egy bizonyos fájl elöző verziójára valahogy visszatérjek?
A sztori kispénzű helyen windows XP-s gépek (!) linux szerveren tárolnak dolgokat és benyaltak egy cryptoshield 2.0 -t szinte mindent sikerült visszaállítanom a biztonsági mentésekből de kéne 2db fájl amiket jó lenne frissebb verzióban is látni. Most a könyvtárban ott van a crypted fájl és a biztonsági mentésből visszatólt is, de ez pár napos (és sok-sok ember pár napos munkája)

Hozzászólások

Ha nincs frissebb backup, akkor így járás van. Örüljenek, hogy csak pár napos munka ment ravatalba, nem pedig az összes (ha nem lett volna mentés).

Milyen fájl (fájltípus) és mekkora? Mennyire volt töredezett/tele a lemez? Tudnak valami szövegdarabot idézni belőle, ami az elmúlt napokban került bele?
Egy dd + grep párossal párszor már sikerült így visszaállítanom dolgokat, mondjuk időigényes... (kétszert blogoltam is róla itt: http://hup.hu/node/137548?comments_per_page=9999)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Virtuális gépen futó ubuntu 16.04-es ext4 partición. Ez osztja sambán a windowsoknak a DBF-eket.
Nagy, 10mb feletti DBF fájlok évenkénti új kezdéssel, úgyhogy az előző évek megvannak mentésben sértetlenül, és az idei is egy darabig.
A munkának folytatódnia kell ezért a mentés vissza lett már állítva.
Kicsit (nagyon) morogtak, hogy újra felverhetik az egészet.

Az úgy sajnos valószínűleg tényleg bukó. (mármint leginkább onnantól kezdve, hogy adatbázis fájlról van szó, az Office szerencsésebb, mert néha nekiáll "optimizálni" a fájlokat [gyakorlatilag csinál nulláról egy új fájlt és törli a régit])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tudom, hogy ez nem segítség a jelenlegi bajra, de a jövőbeni hasonló esetek elkerülésére javaslom a zfs vagy btrfs fájlrendszert gyakori snapshottal. Nekem nagyon bevált.

Természetesen sem a zfs, sem a btrfs nem helyettesíti a backupot, viszont azt is nagyon megkönnyíti, én azt send-del oldom meg, minden snapshot után, így nem okoz nagy fájdalmat egy fájlrendszer összeomlás se (bár erre eddig nem volt a környezetemben példa, de hát ami késik...).
Nem állítom, hogy kevésbé sérülékenyek ezek a fájlrendszerek, mint egy ext4, de jóval kényelmesebbé tudják tenni az életet (a backupot is).

Ha már a jövő:
Közbeszerzéses pénzosztásnál elfeledett szektorról van szó
adatvédelem miatt már keményen cseszegetik a "tulajt" mert ezt a programot (ami most elhasalt) használja de cserére/új feljesztésre nincs pénz
Komolyabb kliens gépekre és azokon újabb op-ra nincs pénz (60 gépből 58 legalább 10 éves és winXP-s)
A lejárt(!) vírusirtó frissítésére hónapokat kell várni a frankó közbeszerzés miatt, valamiért tudja mindenki, hogy 3 hónap a beszerzés átfutása de nem engedik megrendelni a lejárat előtt mert nincs pénz
Normális szerver(ek)re nincs pénz (most döglött meg az 1999-ben beszerzett novell-t futtató IBM masina, helyette én vittem oda egy máshol már kiselejtezett vasat)

Tehát nincs pénz semmire, én erről minden hónapban írok a vezetőség felé egy jelentést így ha ilyen történik nem csuklanak annyira a hozzátartozóim.

Ui.: Ha esetleg valaki megszánna minket, akkor támogathat levetett/leselejtezett eszközökkel. Nagyon meg tudnánk köszönni.

Ismerős. :P

Ilyet azért nem tudnának összehozni. Itt is szeretnek titkosítani szeretnek néha. Amióta tiltva van a Windows Scripting Host mondjuk még senkinek nem sikerült, de legrosszabb esetbe egy órával régebbi btrfs snapshot visszatesz (amit a saját gépükön tárolnak ott mondjuk bukhatnak egy egész napot is, de aki nem figyelt így jár)
(vírusírtó kb. Defender ami a kisebbségen lévő 10-eseken van, de azon keresztül is titkosítottak már (a hülyeség ellen nem véd :))

En ebben az esetben inkabb a samba helyett egy objectstore-t (mint az s3, google docs ezekbol van millio opensource) raknek ala inkabb. Ott be lehet kapcsolni az objektumok verziozasat. Ha egyszerre nem dolgoznak tobben az alomannyal akkor ez egy jarhato ut. Minden egyes update eseten legyen uj verzoja az allaomanynak es kesz.

Pont ez miatt tértünk át zfs-re, nagyon jól lehet snapshotolni.

Olvastam itt a HUP-on egy EXT3/4-en használt trükköt: a samba share-eken minden este lefut egy sudo chattr +i *, ami beállítva az immutable flaget - még root számára is - módosíthatatlanná teszi a fájlokat. A felhasználók edukálva vannak, tudják, hogy a tegnapi fájlhoz már nem írhatnak hozzá, csak ha létrehoznak belőle egy új verziót.