5.1/7.1 channeles film hangja -> stereo

Fórumok

Lehet rossz helyre nyitom, de ez tunt a legkozelebbi kategorianak.

A problema: van sztereo (2.0) hangredszerem, mindigis arra epitettem, leven tobb zenet hallgatok, mint ahany filmet nezek, plusz a sztereo hangfalpar akusztikajaval konnyebb jatszani, mint egy 5.1 / 7.1 hangrednszerevel. Utobbira tetszoleges nappali konkretan jo esellyel alkalmatlan lesz.

Viszont filmek eseten van egy idegesito jelenseg:
5-6 hangszorobol jonne a hatterzene, vagy akar a lovoldozes. Viszont az emberi beszed csak az egyik hangfalbol. Ez sztereora lekeverve azt szokta jelenteni, hogy a beszed halkabb, a "sipolas" meg hangosabb, szinte folyamat egy billentyuzettel a kezedben kell nezned a filmeket, mert amikor a beszedet nem hallod fel kell hangositanod, amikor meg lovoldoznek meg hatterzene uvolt 6 hangfal jelebol, le kell halkitanod.

Teljesen mindegy hogy ncore-rol szerzed a filmet 5.1 hanggal, elore lekevert sztereoval, vagy a DVD/Blu Ray valtozatot nezed akar original, akar netflixrol streamelve (ez utobbit csak mondtak, nekem nincs netflixem) a problema egyszeruen letezik.

Kerdesem: ha nem akarok itthonra sztereonal tobbhangfalas hangredszert, honnan erdemes ennek a problemanak a megoldasat elkezdeni? Jobb ha "en keverem le" az 5.1 / 7.1 hangot valami erre celzottan kitalalt szoftverrel? Vagy netan van valami vlc/mplayer feature erre amit nem ismertem? Vagy van erre valami mas jellegu megoldas? Vagy netan arulnak/mas modon elerhetove tesznek valahol sztereoban is elvezheto filmeket ahol elismertek hogy ez a jelenseg problemas, es kifejezetten sztereo hangcuccon nezo userekre optimalizaltak a hangsavot? Netan valami celhardvert keszitettek ennek a megoldasara? (Ezt mondjuk nem hiszem)

(iMac es Macbook Air van itthon, ergo szoftveres megoldas eseten macOS tamogatas erosen elonyt jelent)

Hozzászólások

Nem tudom pontosan, mi a bajod. Az a baj, hogy a háttérzajokhoz képest gyenge a beszédhang (ezért nem érted, mit beszélnek miközben mondjuk mennek egy autóval), vagy hogy túl nagy különbség van a csöndes és a hangos jelenetek között?

A két esetben ugyanis más a megoldás.

Az első esetben érdekes lehet, hogy te miért hallod gyengébbnek a beszédhangot, nekem pl. sosem volt ezzel gondom, de mindenkinek más a hallása. Javítani sztem kétféleképpen tudsz: vagy hangszínszabályozóval az emberi beszédhang frekvenciáján megemeled a hangerőt (kb 300Hz-3kHz), vagy pedig az 5.1->2.0 lekeverésnél a center csatornát kicsit nagyobb együtthatóval számolod (ezt mind a VLC, mind az mplayer-nél állítható).

A második esetben az a baj, hogy a hangos nagyon az (pl robbanások), míg az halk nagyon halk (pl halkan beszélgetnek egy csöndes szobában). Ez a Dynamic Range, és a DRC nevű dolog (Dynamic Range Compression) való arra, hogy ezt összébb húzd: pl. fülhallgatóval mehet a teljes tartomány, de pl tévén nézve érdemes lehet összenyomni. Nem minden codec támogatja, AC3 és E-AC3 esetén menni fog, sőt, ha az erősítőd digitálisan kapja a jelet, akkor azon is fogod tudni állítani. Ha nincs DRC, akkor a "hangerő normalizálás" nevű dolog fog segíteni, ezt tudja mind a VLC, mind az mplayer/mpv.

Mellesleg oké, hogy sztereó cuccod van, de analóg az erősítő vagy digitális? Ha digitális, használsz-e passthrough-t? MacOS-nek nincs valami normális automatikus lekeverése? Windózon nincsenek ilyen gondjaim, mindkét gépemen levő hangkártyához tisztességes drivert adtak, ami driverből kever le sztereóra, és normálisan csinálja (sőt, az Audigy-m még HRTF-et is tud) Linuxon fogalmam sincs, a pulseaudio vagy az alsa hogyan keverik sztereóra, de működik ott is, nincs gondom azzal, hogy nem hallom a júzereket.

A hallásod amúgy rendben van?

A hallasom amugy rendben, nem egy ember hallasarol beszelunk, hanem tizerol.

A masodik eset all fenn, a beszedet hallom a zene mogott csak a halk szoba halk jelenetei a problemasak. Foleg ha utana majd megsuketulok a kovetkezo lovoldozos jelenettol.

A hangcucc eppen most teljesen analog a jack-tol kiindulva, de egy korabbi DSP-s Bose-on se volt jobb. Ugyanez a problema fennallt.

Vlc-n es mpv-n viszont merre talalom az altalad emlitett beallitasokat? (DRC vagy "hangero normalizalas"?)

Sajnos a TV-társaságok is így adják a filmeket. Az őrületbe kergetnek.