Begin:
- 60 dkg darált sertés lapocka
- 2 szép fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (ez saját hint)
- 2 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 kis konzerv csemegekukorica
- só
- bors
- pirospaprika
- cayenne bors
- 2 dkg étkezési keményítő
- étolaj/zsír (én ma olivaolajon toltam, de rájöttem, hogy újabb saját hint a füstölt-nyers bacon lesz a következő verzió alapja)
- 1 csomag (450-500g) leveles tészta
- 1 db tojás
Prep:
Kellően nagy méretű serpenyőben olaj/vaj/szalonna sercegősre melegít, benne hagyma pirosra süt. Tűzről levéve pirospaprika + bors kombóval összekeverem és jöhet rá a darált hús. Az egész vissza a forró lapra és a húst alaposan lepirítom. Odaégés meggátolására pici víz, esetleg valami testesebb húslevesből picit hozzáadhatunk. Amikor a hús már félig megpárolódott, jöhet bele a lereszelt fokhagyma, sűrített paradicsom és a kukorica + só. Az egészet összerottyantom. Míg rotyog, a 2-3 dkg keményítőt 1-1.5dl hideg vízzel kikeverem és beleöntöm a raguba. Még egy utolsót rottyan, majd tűzről levéve hagyom kihűlni.
Fogok egy csomag leveles tésztát és kb. 0.5cm vastagságúra nyújtom lisztezett deszkán.
Veszek egy megfelelő méretű (27-28cm x min. 3cm mély) piteformát (gyümölcstorta forma), kikenem olvasztott vajjal vagy olajjal és a nyújtott tésztából vágok bele megfelelő méretű bélést. A kihűlt tölteléket gazdagon belekanalazom, majd a tetejére borítom a megmaradt, összegyúrt, majd ismét méretre nyújtott tésztát. Az egész tetejét megkenem vastagon 1db felvert tojással és egy nagyobb villával szellőzőket lyuggatok bele. 170°C-ra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőben kb. 30-60 percig sütöm, amíg a tészta teteje aranyszínű nem lesz.
Jó étvágyat!
Pics or it didn't happen:
http://imgur.com/a/iBPRJ
- f0xhu blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 803 megtekintés
Hozzászólások
Hu de guszti, egeszsegedre!
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tenyleg jol hangzik.
Ket eszrevetelem lenne, es nem akarok veluk kotekedni egyaltaln!
1, minek ebbe kemenyito? Teljesen feleslegesen nyomatsz bele plusz kaloriat, amitol meg csak jobb ize sem lesz. (tudom, ezt irta a recept...)
2, a leveles tesztat nem ajanlom ujra osszegyurni, aztan megint kinyujtani, mert ezzel pont a lenyeget (leveles, azaz teszta-vaj-teszta-vaj... retegzodik) nyirod ki. Nyujtsd nagyobb teglalappa, es igy lesz alja es teteje is. A maradekbol meg lehet bacons rudat masnit sokszoget tekerni... :)
+1 ha netan az also tesztareteg nem volt az igazi, legkozelebb kuld be a sutobe csak az also reteget megszurkalva, es nemi lencsevel/babbal lenehezekelve (ezt utana egy zacsiban elrakhatod a kovetkezo alkalomra). Igy tok jo ropogos alapot kapsz es az osszeallitott pitenel mar csak azt kell megvarni, hogy a fenti reteg par perc alatt szepen felpuffadjon, mert a husos tolteleket mar amug yis keszre fozted.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szia!
Mindkét észrevétel jogos. A keményítő azért kellett bele, hogy picit összébb tartsa a tölteléket. Valószínűleg magában is megállt volna. Ez volt az első sütés, szóval vannak még ötleteim a következőkre. ;) A tészta is betalált, kicsit úgy nézett ki, mintha nem sült volna át, szóval legközelebb megfogadom a tanácsot!
--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni