Egyszerű CAD program - mi lehet az

 ( tovis | 2017. február 4., szombat - 22:20 )

Szeretnék milliméter papír helyett egy olyan rajzoló programot, amivel egy skicc szintű műszaki rajzot el lehet készíteni.
Most konkrétan szeretnék négy db DSUB 9 M elhelyezni egymás mellet egy darab lemezen, amit aztán felfogatnék a PC hátuljára úgy, hogy alul elférjen a 4x9 huzal. Szóval, milliméter papír, kockák (nem kell a lekerekítéssel számolni) körök és valami amivel a méreteket fel tudom tüntetni. Hatékonyan és gyorsan - a papír nem túl jó megoldás.
Nem, nem akarok fogaskereket, szíj áttételeket és sok más ravasz dolgot rajzolni.
Ha a Debian repoban is ott van plusz pont :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

FreeCAD. Még a kanyarban sincs az AutoCAD-hez és társaihoz, de egyszerűbb rajzokhoz tökéletes. Esetleg plusz lehet, hogy KiCAD PCB-t bele lehet importálni.

Ehhez nagyon hülye vagyok :(
Már az egyszerű milliméter papír elérése is lehetetlennek tűnik. "Insert an ortographic projetion of a part in the active drawing"
Ez valami 3D -s szerkesztő program?
A "New" parancsra kapok egy szép gradiens színezésű teret x,y,z koordinátával?
Jáááj.
(Ha ez az egyszerű akkor milyen a bonyolult?)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

lyutyubon találsz oktatóvidiókat hozzá
fél óra tanfolyam, és máris neki tudsz kezdeni

És is ide iratkoztam be.

LibreCAD

Hááát. Viszonylag könnyen tudtam rajzolni egy téglalapot. Aztán szerettem volna, tengelyeket rajzolni - pont-vessző - nem találom hogy lehet egy vonal típusát beállítani (egy DSUB csatlakozó két szimmetria tengellyel is bír).
Nem találom hogy tudok egy "vonalzót" beállítani. Már az eleje is eléggé zűrös, a munkaterület 2/3 -át mindenféle tool izé foglalja el.
Ajaj.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azt a két tengelyt én újraszámolnám :-P

+1
(Bár nem én kerestem ilyen programot, de...) Nem ismertem. Kösz a tippet, tetszik.

Nézem! Az a PCB importálás érdekesen hangzik.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

DraftSight Ugyan nincs a debian repóban, de van deb csomag. Ha lusta vagyok VM-ben Windows alatt AutoCAD-et indítani, akkor ezt használom.

Mennyire free ez a jószág? Bár már most gyanús - korintoszi oszlopok és boltívek - hááát.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Privát használatra free. Ha AutoCad-et használtál valaha, akkor gyorsan ráérzel majd.

Ahogy Skuzzy kolléga írta, sajat használatra ingyenes. Tulajdonképpen a Dassault csinált egy ingyenes AutoCAD-et, szinte egy az egyben lemásolták a funkciókat. Annyira nem másztam még bele, nyilván a mostani AutoCAD-ekhez nem mérhető a tudása, akinek számítanak. Szerintem egyre nagyobb bloatware szar lesz az AutoCAD is. A 2004-es volt kb. az utolsó használható belőle, azóta csak hízik, és egyre többet zabál.

ez kb olyan, mint az R14

Én R12-vel kezdtem anno. A DraftSight szerintem elég jól lefedi az AutoCAD 2D részét, megspékelve egy minimális 3D funkcionalitással (mesh). Kezdő CAD-ezőknek szerintem tökéletes, ill. ha valaki csak rajzokat készít.
Régebben játszogattam a CAD Schroer MEDUSA nevezetű programjával is, az is tetszett, kicsit más szemlélet, pl. parametrikus tervezés.

Fiatal versenyző... Melyik is volt, ami ráfért egy darab 1.44-es flopira, koproci-emulátorral? :-P

Ne is mondd... Amikor betettem a 287-est a gépbe, mindjárt úgy rajzolta ki az AutoCAD a képernyőre a Space Shuttle-t, mint az álom :)

CAD labor, leltározás... Szémítógép, monitor, rendben. "Matematikai kóóóprocesssszor" - mondta "leltár néni", és körbe járt a tekintete... Kolléga felnyitotta a megfelelő PC tetejét, és rábökött, hogy ott az az... Nem volt egyszerű megértetni "leltár néni"-vel, hogy de, az a kis izé ott az, amit keres, és nem, nem külön naaagy doboz (amit az ára alapján gondolt...). A másik nagy problémája az volt, hogy "de hova ragaszthatja a leltárcimkét?" :-)

+1

Lehetőleg 2013 körüli verzió, az még üzleti célra is ingyenes volt.
Azóta már ők is elkurvultak.
--
ne terelj

(sub)

Ha az office programok rajzolóinál többet szeretnél, akkor mindenképpen időt kell szánni egy CAD program megtanulására.

Szubjektív:
– a skicc és a műszaki rajz nem összeillő fogalmak
– a skicc és a milliméterpapír nem összeillő fogalmak

Hogy pozitív is legyek: Bár nem erre találták ki, de talán az Inkscape-ben meg tudod csinálni a rajzot. Viszonylag egyszerűen használható. Milliméteres rácsot is fel lehet tenni. Tud szaggatott vonalat, négyzetet, téglalapot (kockát is :-) ). Azt nem tudom, hogy nyomtatásnál a rács maga nyomtatható-e.

Igazad van, meg nem is. Nem vagyok "mechanikus", az ilyen feladatokhoz tartozó programokat inkább hallomásból mintsem gyakorlatból ismerem. A PCB tervezés amiben volt némi gyakorlatom (Orcad még a DOS -os verzió :)
A skicc igenis lehet műszaki rajz - ha belegondolsz, anno rengeteg ilyet használtunk - hiszen értelmetlen tussal rajzolt (akkor) sokszorosítható rajzokat készíteni egy olyan dologról amiből egy, legfeljebb két darab készül. A skicc "rákényszerít", hogy jobban átgondold a dolgot - ha milliméter papírra (esetleg elég a kockás) dolgozol, akkor jó méretarányokat is látsz, illesztheted a feladatot a rendelkezésre álló technológiával. A "3D" egy dimetriával, vagy izometriával jól érzékeltethető - megint jól jön ha van raszter.
Szeretnék megtanulni "CAD" -ul de azt is filűgyelembe kellene venni, hogy évente nagyjából két-három alkalommal jönne jól ez a tudás.
Egyébként eddig a legjobb az Inkscape lenne de ott is leragadtam, amikor a téglalapot, valami kék színre kitölti - odáig el sem jutottam, hogy tudok ezzel tengelyeket jelölni :(
Az eddigiek alapján, még (minő szentségtörés) a Visio 2003 verziója jött be - egyszerű mint egy faék és közelebb áll az én "intuíciómhoz". Persze, itt sem próbáltam még ki mi van ha méretarányosan ki akarom nyomtatni, akár PDF -be.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az összes inkscape (sőt office) jellegű rajzoló programnál meg lehet adni, hogy mi legyen a kitöltő szín, ha egy 2D-s objektumot rajzolsz. Ha nem akarsz kitöltést, akkor törölni kell a kitöltő színt. Legtöbb ilyennél van alapértelmezett kitöltő szín.

„A skicc igenis lehet műszaki rajz - ha belegondolsz, anno rengeteg ilyet használtunk”

Szubjektív: Nálam a milliméteres pontosság, és a skicc nem fér össze. Nálam a skicc: rajzolók egy téglalapot, és a hosszabbik oldalára odaírom, hogy 100 mm. Aztán rajzolok egy másik téglalapot, aminek a hosszabbik oldalára szintén odaírom, hogy 100 mm. Még akkor is, ha a második téglalap a papíron szemmel láthatóan kisebb.

Kitöltő szín módosítás - na pont ezt nem tudtam 5 perc alatt megtalálni :( Nem kell kitöltő szín, viszont kell különféle vonal "stílus" (szaggatott, szaggatott-pontozott és különféle vastagságú vonal - mindez a körökre, téglalapokra is igaznak kell lennie).
A milliméter papír csak az arányok miatt jön jól. Ráadásul lehet, hogy kicsinyítened vagy épp nagyítanod kell - attól függ mi a feladat. A kockás papír is elviseli ha mondjuk a méret mellé odaírod a tűrést is +/- 2mm vagy épp 0,2mm. A házi "barkácsolásban" vagy valamiféle mintához ez elégséges lehet.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Amiket írtál, azt mind tudja az inkscape. De most megnéztem, a LibreOffice Draw is tudja ezeket. És ott is kék az objektumok alapértelmezett kitöltési színe. :-)

Tök jó, most megvigasztaltál. Mire megtalálom azokat az apróságokat ami nekem kell én is belekékülök :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Én az űrrepüléssel vagyok így. :-)

Amit szeretnék: Beszállok a gépbe, elaltatnak (vagy inkább hibernálnak), a Szíriuszra érkezés után felébresztenek, kiszállok. Ha már mindent megnéztem, ami érdekelt, akkor visszafelé ugyanez. De ilyet nem kínál senki. :-( Amit most kínálnak: sok G-s terhelés, majd súlytalanság, esetleg ugra-bugra egy alacsony gravitációjú égitesten. Ez viszont nem nagyon érdekel, így aztán még nem is voltam az űrben. :-)

Azért ez a feladat talán nem annyira kalandos, nincs sok G.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Sok G nincs, de az alapokat el kell sajátítani, bármelyik programot is választod. A különbség csak annyi lesz, hogy (például, ha már korábban is erről volt szó) a kitöltőszín megváltoztatásához a beállítási lehetőséget jobb oldalon, vagy bal oldalon kell keresni. Esetleg alul. Vagy egy menüben kell bóklászni az eléréshez.

Értem mire gondolsz és igazad van.
Mondjuk én inkább úgy mondanám a program és a GUI logikája - mi az amit kéznél tart és mi az amit elő kell túrni, esetleg kézre igazítani (ha lehet).
Viszont csak arra tudok utalni, hogy volt már néhány (buta) mobil telefonom (kezdve a 450 -essel) és még mindig a legjobban a Nokia menű áll a kezemre - persze itt is "fejlődtek". Az okostelefonok "tapperrolós" felületet végképp zűrös.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Kösz! Bár nekem az angol teljesen jó (a menüt sem módosítottam magyarra - így gyorsabb beazonosítani valamit a web -es tutorialokban)
De mint jeleztem ez csak egy probléma amivel gyorsan szembesültem.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

94 környékén megtanultam a ProEngineert használni, akkor dolgoznom kellett vele. Aztán 20 évvel később kerestem valami egyszerű alternatívát, és nem találtam. Minden CAD más egy kicsit, de ha az alapfogalmak megvannak, hosszabb-rövidebb idő alatt megtanulható. Pár éve újra próbálkoztam, és a Sketchup lett végül a befutó, de én is nagyon ritkán használom, ezért majdnem mindíg újra kell tanulnom....

ProEngineer... Nekem anno Catia jött szembe választható tárgy keretében, de volt némi Autocad is - meg sok egyéb "felejthető" cucc is. Aztán jó pár éve volt szerencsém a bcad-hez (orosz sw, masszív jószág, anno a DOS-os verziót nyúztam), tavaly viszont szintén a Sketchup került a gépemre ilyen rajzolgatós célra.

A szabadkézi rajz az skicc, kellően felpimpelve méretezéssel, egyebekkel szerinted micsoda? A mm-papír és a skicc kapcsolata meg olyan, mint amikor a szép, átlátható forráskód okán valaki python-t használ :-)

Részemről a Dia-ra egy szavazat - én azt használom, és bevált.

A Dia -ba egyszer én is belefutottam - akkor épp SQL -t akartam vele tervezni, UML -ben.
Rémlik volt ott sok minden más is.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerintem az igényeidhez a CAD-program overkill lehet :)
Nem tudom, a LaTeX-hez hogy viszonyulsz, de ha már ismered és esetleg szoktad is használni, akkor szerintem elég lehet (leginkább a tikz, amit használok). Milliméter-papírt pl. ehhez hasonlóan lehet létrehozni. Méretekhez is van "feljegyzésem" :) Néhány izgalmasabb példát itt, a "Dekatron" a te szempontodból lehet a legérdekesebb.

Ha nemigen ismered a LaTeX-et, akkor inkább a Dia, vagy amiket már javasoltak.

sub. a LaTeX miatt

[Feliratkozás]

kérdés, hogy valójában mit szeretnél ....
ha használni, akkor van ilyen készen, delockos, igaz nem 4 1más mellett ...// pl itt is : http://rbx.hu/delock-89268-2x-serial-db9-hatlapi-kovezetes-p327351 //

ha skiccelni kinyomtatni, fúrni vágni, akkor itt van svg-ben : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DSubminiatures.svg
ezt a vektoros inkscape benyalja, méretezheted, húzhatod vonhatod ...
most próbáltam, m1 //px-ről mm-re állítsd a rácsot//
//ja a dia is +eszi csak előtte szét kell szedni az svg-t//
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

A wiki -t nagyon köszönöm!
Sajnos nem szabadon választott.
Van egy ilyenem PCI 4xS
A gyártó úgy döntött hogy a négy sorost egy 44 pólusú (3 sor) DSUB csatin hozza ki - ők egy "pók" kábelt adnak hozzá, de én sok évvel ezelőtt potom pénzért (pár száz forint) vettem 5db -ot, persze kábel nélkül (az már csak hab a tortán hogy low profile, így új hátlap lemezt is kellett faragnom). Egyszer már csináltam egy pókot de valójában az sem egyszerű. Ha korrekt akarsz lenni akkor 4x10 eres kábel kell (8 ér jel, 1 ér föld és egy ér ház), 4xDB9 papa és egy DB44 papa. Így 80 blankolás, gröndölés és beforrasztás - a DB44 ház szinte repedezik a 4x10 eres kábeltől.
Szóval a kártya olcsó de melós.
Egyébként nagyon megbízható, bármilyen feladatra alkalmas. Van hozzá win10 aláírt driver és Linux alatt is fut egy kis masszázs után.
(Van még SUNIX kártyám is 4xS ahol portonként egy-egy RJ45 csati van a hátlapon - cserébe pedig hiányzik a "RING" - szóval modemet ne tegyél rá).
Arra gondoltam egy lemezre "feldobom" a négy DB9 -et (így egy "shield" elég vagy nem is kell a házhoz fémesen csatlakozom) illetve ha elég ügyes vagyok szalagkábellel is összeköthetem a csatikat (van raktáron szép színes szalagkábel de metrikus - másra nemigen jó :). Viszont úgy kell elhelyezni a csatikat, hogy a többi (alul-felül) kártya csatlakozóihoz is hozzáférjek. Ráadásul a lemez sem lehet akármilyen - 1mm vastagabb nem lehet mert az ellendarab felakad, rosszul érintkezik - viszont ha ilyen vékony akkor ha dugsz-kihúzod elhajlik stb. Nem is olyan egyszerű :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

hmmm ... így már nem 1szerű ...
kukucs : http://www.ebay.ie/itm/Lot-of-10-Serial-Port-PCI-PCI-E-x1-Low-Profile-Half-Height-Size-Adapter-Bracket-/162103133287?hash=item25be198467
ha van elég porthely, //drót be + kártyahelyek// akkor a lemezt legalább nem kell faragni ...
//2 serial a low profile lemezen nem fér el :(//
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Hálás vagyok, hogy így szíveden viseled a dolgot, de ez az amit utoljára tennék. Az általad mutatott cuccot jóval olcsóbban megkapom a "pcbontó" -ban. Sajnos a lemez jó ötletnek tűnt, de nem egyszerű kivitelezni, ha a PC házhoz akarom illeszteni - kevés a hely. Ráadásul, a lemez nemigen lehet 1mm -nél vastagabb, mert nem tudod jól rádugni a csatlakozót. Az 1mm a könnyen hajlítható "lágy" alumínium kiesik (gyenge), a dúr alumínium nem hajlítható (egyszerűen, törés, repedés nélkül) az erősebb acélt szintén nehéz megmunkálni. Attól tartok ez a fúrás-faragás nem működik, marad a pók kábel.
Találtam is egy céget aki szállít DB9 2m papa-papa kábelt - "beszerzés alatt". Most már csak az lesz a pofára esés ha kispórolták belőle az ereket. Házilag megpróbáltam 8 eres UTP kábelbe behúzni még egy érpárt - tulajdonképpen nem lehetetlen (15cm hosszan egy acél szál segítségével) de nem túl megnyugtató - félő hogy itt-ott sérült a szigetelés belül :(
(Még van egy "ötlet" a 10 pólusú RJ45 szerű csatlakozó, de úgy tűnik ez nagyon ritka állatfaj - így biztos méreg drága is)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Csak, hogy hozzátegyet a témához, QCAD, egyszerű, csak 2d, de egész komoly géprajzokat is össze tudtam rakni vele és ott van a repóban.

Végre! Legalább a kezdet nem valami state of the art design, egy szép egyszerű rajzocska - megnézem!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Xfig?

https://en.wikipedia.org/wiki/Xfig

van LaTeX-kimenete is.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Kösz! És ott van a Debian repoban - snapshot valami olyasmi bonyolultságot mutat ami nekem kell. És úgy tűnik a méretekkel is tud mit kezdeni - a LaTex helyett inkább a pdf de majd meglátjuk.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mások modelljeit lehet hogy fel tudod használni.

Vov! Mennyit kell ezzel foglalkozni míg ilyen profi leszel?!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mármint mivel? Mert a CAD-hez hülye vagyok (már bánom, de anno erősen ellógtam amikor próbálták tanítani), szóval arról nem tudok nyilatkozni. Én csak beírtam a gugliba hogy db9 cad model, aztán ott volt az Aston Martin :D