Vezető rendszermérnök

Fórumok

A Takinfo kft. pénzügyi területen IT üzemeltetését végző cég vezető rendszermérnök pozícióba munkatársat keres.

Szakmai elvárások:

- Átfogó ismeretek az IT infrastruktúra felépítése kapcsán:
- Géptermi szerver és storage megoldások (HP blade-ek és storage-ok)
- Hálózati megoldások (Cisco)
- Virtualizációs megoldások (VMware)
- Operációs rendszerek (RHEL és Windows)
- Adatbázis- és alkalmazásszerverek (Oracle technológiák)
Banki/pénzügyi rendszerekkel kapcsolatban szerzett bevezetési, átalakítási és kivezetési tapasztalat
- Alapvető infrastruktúra szolgáltatások konfigurációjában való jártasság (pédák: SSH, NTP, DNS, FTP, Samba, NFS, Apache, SMTP, Syslog, Active Directory, IPA)
- Üzemeltetési folyamatok automatizálását segítő scriptek fejlesztésében szerzett gyakorlat (bash, PowerShell, PowerCLI)
- Tapasztalat több szerverből álló, nagy rendelkezésreállású nagyvállalati rendszerek üzemeltetésében (300+ szerver, 100+ különböző szolgáltatással)

Elvárások:

- Felsőfokú végzettség
- Szakmai angol nyelvismeret
- Erkölcsi bizonyítvány
- Csapatjátékos hozzáállás
- Képesség feladatok ütemezésére (project management tapasztalat előny)
- Jó kommunikációs képesség (kapcsolattartás a társterületekkel, elsősorban informatikusokkal)
- Rugalmasság, problémamegoldó képesség
- Következetesség/pontosság/precizitás
- Informatikai biztonságtudatos gondolkodás
- Proaktivitás

Előnyök:

- RHCE/Windows Server/VCP/CCNA vizsgák megléte
- ZenOSS/ArcServe Backup/Splunk rendszerek ismerete
- Banki rendszerek és folyamatok üzemeltetésben szerzett gyakorlat

Amit kínálunk:

- Versenyképes jövedelem és juttatások
- Felelősségteljes munkavégzés
- Folyamatos szakmai fejlődés, mentorálás

Munkavégzés helye: Budapest, II. kerület

A munkakör azonnal betölthető.

Jelige: vezető rendszermérnök

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, fizetési igénye megjelölésével kérjük küldje el önéletrajzát a jelige megjelölésével az alábbi e-mail címre: hr@takinfo.hu

(A hirdetés a HUP-Profession szabadkártya felhasználásával került kihelyezésre)

Hozzászólások

Nézzenek oda...

Kérdések akár ide, akár privát üzenetben is jöhetnek, igyekszem a lehetőségekhez képest válaszolni.

Én már jó ideje csak kisebb részben foglalkozom ezekkel a feladatokkal, máshová tolódott a munkám fókusza.

Sok az ehhez a pozícióhoz kapcsolódó feladat - kevés az ezzel foglalkozó emberek erre fordítható ideje. Úgy látszik, hogy 3-5 év távlatában mindenképpen van annyi, hosszabb távon pedig várhatóan lesz annyi hasonló jellegű feladat, amivel plusz egy teljes ember munkaidejét meg lehet tölteni. Ez most inkább bővülés, mint csere vagy változtatás.

Többé-kevésbé jól érzed. Minden cégnek vannak pár éves időszakai, amikor valamire koncentrál. Korábban egy olyan időszak volt, amikor nem annyira koncentráltunk ezekre a feladatokra, csak a feltétlenül szükségeseket csináltuk + mellette csináltunk más projekteket. Most egy olyan időszak jön, amikor nagyon koncentrálunk ezekre a feladatokra + mellette kevesebb más projektet csinálunk.

Nem erről van szó - egyszerűen borzasztóan gyér a felhozatal azonnal/rövid időn belül kezdeni tudó emberből. És bizony a "kell" nem minden esetben úgy merül fel, hogy 2-3 hónapot ráér megtalálni az embert, és utána még közel ugyanennyit várni rá, hogy a meglévő munkahelyén leteljen a felmondási ideje, vagy épp az aktuális projektmunkáját korrekten le tudja zárni.

Felig viccnek szantam, de a masik fele komoly. Ha nincs eleg ember, kepezni kell. Akar sajat koltsegen is, ha behozza az arat. Nagyon sok jo kepessegu ember van, aki mondjuk nem foglalkozott meg ezzel, de 2-4 honap alatt felveszi a ritmust. Ok, hivhatjuk ezt 'juniornak', de azert a junior junior es a senior junior kozt van kulonbseg ('kijottem az egyetemrol vs. van 10 ev idevago tapasztalatom, csak nem _pont ebben_).

En pl. professzionalis karrierben mindig is webes voltam, de szivesen kiprobalnek mas teruleteket is. Viszont vagy kepzett embert, vagy junior juniort keresnek. A teruletvaltoknak nincs sok lehetosege.

Persze, hogy emlékszem :) Na ezek a "történelmileg így alakult" dolgok azok, amikben előnyöm lenne :-P Tényleg, ez ki lett már reszelve egy jópofa /script/ls scripttel, ami a paraméterlistát "konvertálja" a régi meg az új között? Mintha lett volna egy szééép sorminta az időformátumra...

Pozíciófüggő.

Ha olyan embert keresünk, akinek...

- minden nap sorban egymás után meg kell nyomnia 6 db gombot a gépen
- utána felhívni telefonon egy embert, megkérdezni tőle valamit
- a választól függően megnyomni még három gombot
- kinyomtatni az ezzel a folyamattal elkészített doksit
- aláírni a doksit

...akkor persze, betanítás van. Lehet jönni végzettség és előismeretek nélkül is. Nem egy kollégánk kezdte ilyesmivel és foglalkozik ma teljesen mással a cégnél.

Viszont a vezető rendszermérnök pozíció nem ilyen.

Egyrészt elvárunk egy alapvető rálátást az informatika (elsősorban infrastruktúra és üzemeltetési) területeire. Ezt az emberek többsége néhány év munkatapasztalattal szerzi meg. Nem mi akarjuk megtanítani az új kollégának, hogy létezik olyan, hogy bash meg Powershell, olyat keresünk, aki tudja, hogy ezek vannak, és pár perc alatt Google-lel össze tud rakni egy scriptet, ami mondjuk kikeresi egy webszerver logjából, hogy melyik IP-kről nézik legtöbbet az oldalt.

Másrészt a pozícióra nincs mit betanítani. Maradva az Electra példájánál - betaníthatunk arra, hogy hogy kell Electrát telepíteni, de minek? Két hét múlva úgyis mást fogsz csinálni, mondjuk nyomozod, hogy az Electra és a számlavezető rendszer között hol akadnak el a TCP csomagok, vagy olvasod, hogy milyen buktatói vannak az újabb VMware verziókon régebbi linuxok futtatásának. Még két hét múlva meg azon gyökölsz, hogy hogy lehetne a banki kivonatok .pdf fájljainak méretét csökkenteni, és kikeresed a ghostview paraméterezésében, hogy hogy ne rakja bele a fél világ fontkészleteit az elkészült fájlokba. Vagy azt nézegeted, hogy a négyprocis gépben miért pont 25% a CPU terhelés tartósan. Esetleg egy tcpdump-ból keresed ki, hogy hol kavarodnak össze a két webalkalmazás session cookie-jai. (Igen, ezek a gyakorlatban előfordult problémákra példák.)

Mégis, ezen mit lehetne betanítani? :-)

Mentorálás az van. Ha van egy bajod, adunk ötleteket, hogy mit nézz meg. Ha az újabb VMware-en lassú a hálózat, akkor mondjuk, hogy nézd meg vmxnet3 helyett e1000 hálózati kártyával. Ha szólsz, hogy nem tudod, hogy ami a VMware-ben a vCenter-Datacenter-Cluster-Host az mi a Hyper-V-ben, akkor elmondjuk, hogy a vCenter megfelelője az SCVMM, a host cluster meg a host group meg kicsit máshogyan vannak Microsoftéknál. De ezeket nem tudjuk ennél részletesebben szájbarágni - részben mert más sem tudja (pl. a host cluster/host group dologról ennyit tudok, hogy kicsit más, de őszintén nem emlékszem, hogy pontosabban mi van), másrészt meg azért keresünk, hogy ezek közül párat tudj, megtanulj, csinálj.

Jajj, már megint de sokat írtam...

Írjál még nyugodtan, tök érdekes olvasni. :)

Csak kíváncsiságból... Ha valaki az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik, akkor kb. milyen pozícióra van esélye, mire érdemes pályázni?
- jól kiismeri magát Linuxon, Win serveren
- bash/python segítségével megoldja az adódó problémákat, képes egy épkézláb scriptet értelmes időn belül összerakni
- Felsőfokú végzettsége nincs, de van rendszergazda OKJ, CCNA R&S, RHCSA, MCSA, AWS és ezekből tudást is tud prezentálni, nemcsak a papírt
- Tudja prezentálni, hogy hálózatosan elboldogul, Linuxon tényleg kiismeri magát
- Cisco, Mikrotik routereket és switcheket mélyebben ismeri a mindenféle hálózati protokollokkal egyetemben...
- Plusz mondjuk cert nincs róla, de nem idegen az ESXi, HyperV
- Debian, Ubuntu, CentOS, RedHat, Win2012 OS-ekkel van alapos ismerete, de nem feltétlen éles szakmai gyakorlata
- Képes man-t olvasni és értelmezni, nem folyamatosan a kollégákat nyaggatja, hogy árulják el a megoldást
- Középfokon beszél/ír/ért angolul
- Kiállítható ügyfél felé reprezentálni (röhejes lehet, de vannak egyes kollégák...)
Egy ilyen user reálisan mire számíthat kb?

Simán jelentkezhet erre az állásra.

Látszik, hogy valamennyi rálátása kell, hogy legyen a dolgokra. Ezek egy része nálunk is tök releváns (pl. az RHCSA papírt szeretjük, mert esélyes, hogy nem kell elmagyarázni, hogy hogy működik egy Red Hat frissítése hivatalosan), egy másik része tökfelesleges (pl. AWS ismeret nálunk nem kell egyáltalán, mert nincs cuccunk abban a felhőben).

Interjún én megkérdezném, hogy hogyan állítanád be az időszinkront 100 db ESXi hoston, és reménykednék, hogy pont ezt nem csináltad még konkrétan ezt, hogy többet tudjunk beszélgetni a témáról :-)

Azert en ezt nem tartom fair megoldasnak... Tetszoleges lehet barkit szivatni ha az ember akarja, (milyen xyz kapcsoloja van az iostat parancsnak hogy ezt meg ezt listazza igy meg ugy ...) Helybol hirtelen man nelkul fejbol ki a fene fogja azt tudni? Meg akkor is ha 1 millat er a valaszom... Mondjuk lehet hogy valaki epp a tegnap csinalta es megugorja de akkor siman atnyergelsz masik teruletre. Mondjuk mit hogyan oldod meg AWS-ben hogy egy szerver barmifele kulcs nelkul ferjen hozza egy masik azzount S3 bucketjehez?

En azt hiszem ilyen szinten inkabb az illeto tapasztalatat, latott mar ilyet es oszult mar bele egy-ket dologba kell kideriteni es azt hogy mennyire flexibilis, tanulekony, improvizacio kepes es vannak otletei feladatok megoldasara.

Sosem parancsokat kerdezek. Magam sem tudom fejbentartani mindet (persze a szokasos netstat -hangya, meg ezek a mintak megvannak, az -idvmu es -Naur na melyik melyik parancse?)
Viszont ha valaki nagypofaval bejon es ketszer annyit szeretne friss diplomaval keresni, mint en husz ev tapasztalattal, azt letesztelem. Felteszek neki osszetett kerdeseket, ahol nem arra vagyok kivancsi milyen parancsokat hasznal, hanem hogy hogyan oldja meg. Nem erdekel mivel nezi meg a routing tablat, az erdekel, hogy "es megnezem a routing tablat".

Kemeny vagyok, de korrekt. Aki ismer, az tudja. :D

Kicsit kevésbé hivatalosan ez egy érdekes pozíció, ami viszonylag erős technológiai tudást (inkább széleskörű, mint mély tapasztalat kell a felsorolt témakörökben), jó deduktív képességeket (sokszor nem pontosan definiált feladatokat kell félinformációk alapján megoldani) és megfelelő hozzáállást (nem várod, hogy pontosan megmondják, mit kell csinálni, inkább kérdezel és megoldod a problémát, akkor is, ha ez sokkal nehezebb) feltételez. Csináltam több évig és sokkal nagyobb részét élveztem, mint amennyit utáltam. :-)

Néhány példa feladatokra, amiből talán látható, hogy mire kell a fentebbiek kapcsán gondolni:

- RHEL5 --> RHEL7 migráció (a feladatdefiníció kb. ennyi, a többi a vezető rendszermérnök feladata)
- levelezés Exchange-be történő migrációjának felügyelete (alvállalkozó dolgozik rajta, ellenőrizni kell, hogy jól tervezi-e a dolgokat, szükség esetén közösen dolgozni a problémákon)
- Electra rendszer telepítés (az Electra egy banki rendszer, meg kell ismerni, ki kell alakítani hozzá az infrastruktúrát, mindenféle hálózati és linuxos dolgokat)
- VMware 5.1 --> 6.5 migráció tervezése és kivitelezése (itt is ennyi a definíció)

A feladatokon természetesen nem egyedül kell dolgozni, a cégnél dolgozó specializáltabb rendszermérnök kollégákkal együttműködve kell megoldásokat szállítani. Ha valami nem megy, akkor olyan jellegű mentorálás, amely során 5 percben elmondásra kerül, hogy mit kell elolvasni, mire kell figyelni, rendelkezésre áll.

Igen - a takarékszövetkezeti szektort sok, sajtóhírekből is jól megismerhető változás érintette az elmúlt három-négy évben. Ez nyilván az informatikai szolgáltató életét is érintette, voltak változások (pl. új irodába költöztünk), de szerintem teljesen pozitív, hogy a cég helyzete a változásoktól függetlenül stabil, a munkavállalók szakmailag érdekes feladatokon dolgozhatnak és teljesen természetesnek számít, hogy ezért megkapják a járandóságukat is.

Nagyon manageresre vetted a formát, de pontosan így van - bár voltak azért nehéz/bizonytalannak tűnő időszakok... Egyébként meg igyekszem követni a szektor életét, ha már a közelében maradtam ;)

Csak arra céloztam, hogy bejövős lehet a munka annak, aki szereti a tényleg sokrétű szakmai kihívásokat. Attól, hogy a Takinfo hirdet, a hely ugyanaz :)
Apropo, ki a hirdető/munkáltató. A kettős foglalkoztatás gondolom itt is bejön a képbe, annak minden előnyével(?) és hátrányával.

Azt tapasztalom, hogy manapság sokkal inkább a megfelelő munkaerő hiánya a probléma, mint a pénz hiánya. Ez a pozíció ráadásul nem olyan, amit tizenkettő-egy-tucat informatikussal jól meg lehet oldani. De eddig mindig sikerült találni jó embert - remélem most is így lesz.

+1, elég speciális dolgok is vannak arrafelé, úgyhogy a gyors tanulás és az "összetett megoldások" (gyorsan kellett, így alakult/történelmi oka van/a fejlesztő így adta át/stb.) átlátásának és megértésének a képessége fontos lehet :)

Majdnem - én úgy mondanám, hogy azér használják sokan, mert jó. Az, hogy a takszöv.-ök milyen felületet aggatnak rá, nos, az nem az Electra hibája. Maradjunk annyiban, hogy láttam pár netbank megvalósítást a "túloldalról" is...

Hát, nem tudom. Én még jó netbankot nem láttam (pedig láttam párat, felhasználóként is, fejlesztőként is, üzemeltetőként is), az Electra sem kivétel ezalól. Pl. mondtál valaha egy "find /electra |wc -l" parancsot valahol? :-)

De ha a világon minden tökéletes lenne, akkor nem kéne azon dolgozni, hogy a dolgok jobbak legyenek...

Nem azt mondtam, hogy tökéletes, hanem azt, hogy jó. Azaz van kevésbé jó, meg sokkal gyengébb is, mint ahogy van jobb is. Ami a lényeg, hogy a ráaggatott felületről, meg arról, hogy mi van mögötte nem az Electra tehet... (A "find ... | wc -l" nem csak ott veszélyes dolog... De ezért meg a fejlesztőket kell péklapát-kezelésnek alávetni :-P)

Ilyen alapon a Citibank netbankja is egy rakás bithulladék, mert nincs kis-és nagybetű megkülönböztetés a jelszóban, nincs sms-es megerősítés, nincs egy rakat egyéb funkció... Miközben mindez a felület, aminek a kialakítása a bank saját döntésén múlik.

Ha jól tévedek, az Erste netbankjának a mélyén is Elctra dolgozik - mondjuk úgy, hogy felhasználói oldalról ég és föld egy takszövös netbankkal összehasonlítva - és tippelem, hogy "belül" is vannak azért a rendszer felépítésében különbségek.

az erste netbankja par eve szogre ugyanugy nezett ki, mint az egyik takarek netbankja.
Egyebkent szerintem ez a netbank (na nem az ujabb erste kinezetu, ahol egy sima atutalas 4 requesttel valosul meg) magasan a legjobb a magyar piacon.

Ennel csak hulladekabbak vannak. OTP (mobilon hasznalhato mar?:), cib (javas-e meg?), rajfi (windows 3.1-es vallalati programjuk, ahol az ablakban random helyen kell jobbklikkelni, es akkor elougrik egy menu, ahol lehet halozati beallitasokat matatni).

Aztan ott vannak a tokenesek is (fizikai token penzbe kerul, az appjuk meg nem telepult ertelmesen anno)

Ahh, meg mindig az electras a legjobb. Ezert is vagyok egy takarekszovetkezetnel, pikk-pakk mindent el tudok intezni. Budapestbanktol mentem at egyebkent anno.

Bar meg a budapestbank netbankja is egesz vallalhato volt (na nem a nagyvallalati windows-only szutyok).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Te -vélelmezem- a netbankos felületét használtad, aminél az Electra "picit" több. Az, hogy milyen funkciók érhetők el ezen a felületen, és mennyire kényelmes azoknak a használata, az az adott bank döntésétől függ.
Nem azt mondtam, hogy nincs jobb (van), de van sokkal rosszabb is - úgy üzemeltetés, mint funkciók tekintetében, de neked tudom, fölösleges bármit magyarázni...

En tokleszarom, mit szenved a figura a tuloldalon.
Es valoban azt is leszarom, h milyen UI-t raktak ra. Nalam az alkalmazasnak a UI is resze (meglepo).

Megjegyzem, ha az alap jo, akkor az minimum, h ad egy jo default UI-t. Max elszurni lehet.
Nekem amugy csak annyiban jelent meg az electra, ill. onnan tudom, h az erste-nel a van/volt, hogy az elso idokben nem toroltek ki azt a stringet.

A netbankos felület a teljes Electrának csak egy kis része, méghozzá az üf. igény szerint 100%-ban testre szabott része. És bizony ha az üf. (bank) igénytelen/funkcióban szegény ui-t kér, akkor azt kap - elszúrni tehát el lehet, ez igaz. DE attól, hogy például a twm egy funkcióiban, felhasználóbarátságban nem igazán barátságos felület, attól még az X Window rendszer nem rossz, illetve nem ezért lehet rá azt mondani, hogy van nála jobb.

Az, hogy te tökleszarod, hogy a másik oldal mit csinál, illetve hogy mit írnak/mondanak neked, ez csak téged minősít - meg azt mutatja, hogy a hupper beállításaimat nem raktam át az új profilomba :-P

> A netbankos felület a teljes Electrának csak egy kis része, méghozzá az üf. igény szerint 100%-ban testre szabott része. És bizony ha az üf. (bank) igénytelen/funkcióban szegény ui-t kér, akkor azt kap - elszúrni tehát el lehet, ez igaz. DE attól, hogy például a twm egy funkcióiban, felhasználóbarátságban nem igazán barátságos felület, attól még az X Window rendszer nem rossz, illetve nem ezért lehet rá azt mondani, hogy van nála jobb.

Ha az X Kft. az X-et a twm-mel egyutt szallitja, akkor az. Ha az X Kft. jot akar maganak es meg akarja mutatni, hogyan lehet jot csinalni, akkor add melle hozza egy jo (pelda?) ui-t is.

> Az, hogy te tökleszarod, hogy a másik oldal mit csinál, illetve hogy mit írnak/mondanak neked, ez csak téged minősít - meg azt mutatja, hogy a hupper beállításaimat nem raktam át az új profilomba :-P

Nem azt szarom le, h mit irnak/mondanak nekem.
De tokleszarom, h a bank sysadminjanak mit kell osszeszenvednie a tuloldalon. Teged erdekel, hogy en mit szenvedek a munkahelyemen? Ketlem.
En a user vagyok, engem perpillanat az alkalmazas hasznalhatosaga erdekel.

ui.: Kicsit egyebkent csusztattam, par eve van uj UI es azota sokkal jobb, talan mar-mar kielegito. De az eredeti korabbi felhasznalas eleg mely nyomot hagyott bennem.

Nem az x kft.. szállítja twm-mel, hanem a megrendelő mondja azt, hogy neki a twm elég. Nagy különbség... És ahogy talán finoman jeleztem, láttam nem csak ügyfélként néhány netbankot meg hasonló motyót, ergo nem csak az ügyfél-oldali felület az, ami alapján véleményt mondok.
Ha te olyasmivel foglalkozol, amit én,mint üf. igénybe veszek, akkor bizony az IT-s oldalt annyiban nem tojom le, hogy üf.-ként nekem is jó, ha a túloldali üzemeltetés nem szív nagyokat a motyóval, és inkább a biztonságos, magas szinvonalú üzemeltetést csinálja.

> Nem az x kft.. szállítja twm-mel, hanem a megrendelő mondja azt, hogy neki a twm elég. Nagy különbség...

Szerintem nem tudtad ertelmezni, amit irtam.
Egyebkent elfogadom amit irsz, ill. sejtettem magamtol is, hogy igy volt.

> És ahogy talán finoman jeleztem, láttam nem csak ügyfélként néhány netbankot meg hasonló motyót, ergo nem csak az ügyfél-oldali felület az, ami alapján véleményt mondok.

Tenyleg olyan nehez erteni, hogy en az ugyfeloldali velemenyemet irtam le. Az ugyfel szempontjabol _NINCS_ jelentosege, h mi van a melyen. Az ugyfel az alapjan itel, amit o tapasztal.

> Ha te olyasmivel foglalkozol, amit én,mint üf. igénybe veszek, akkor bizony az IT-s oldalt annyiban nem tojom le, hogy üf.-ként nekem is jó, ha a túloldali üzemeltetés nem szív nagyokat a motyóval, és inkább a biztonságos, magas szinvonalú üzemeltetést csinálja.

Teszek ra, mennyi szivas, csak legyen magas szinvonalu. Erted a kulonbseget?

Ügyfélként amit látsz, az a szolgáltató döntése, nem az alatta lévő rendszer korlátja - illendően ekkor nem a mögötte lévő rendszert kell szidni, hanem a t. szolgáltatót, aki sz@rt ad az ügyfélnek. Szerintem van különbség. Nem az Electra sz@r, hanem a Bivalymocsoládi pénzintézet netbankja - ami alatt speciel Electra dolgozik.
Ha az üzemeltetés sz@rt kell, hogy lapátoljon, akkor ott nem lesz magas szinvonalú a működés. Láttam már komolyabb szolgáltatás alatt újragondolt infrastruktúrát (előtte/utána) - egészen más volt úgy üf. mint üzemeltetői oldalról.

Neharagudj, de az nem frontend probléma, ha kiszednek egy funkciót a felületről, mert nem működik jól.

Ugyanakkor mivel ez további problémát is okoz, így nagyobb kihatása van:
-A kivezetéssel eltűnt mind az állandó utalások kezelése, mind pedig a profilokból elkészült utalásokat sem lehetett lekérdezni. Szerintem ez probléma. Nem kicsi.

Ez valóban probléma, de az, hogy mi van a felületen, és mi nincs, illetve hogy alatta milyen verzió fut, az a pénzintézet döntése. Másütt érdekes módon ott van az ilyen-olyan utalás, állandó megbízás, meg minden kapcsolódó funkció - pedig ott is Electra van "középen",igaz, számlavezető rendszerben egész más a háttér (és nem csereberélik a netbank alatt/mögött egészen más felfogású rendszerre, ez sem mindegy...)

Nem kérdeztek - tényleg minden világos? :-)

Erről nekem meg mindig az jut eszembe, amikor kaptunk más területről, addig hasonló, de mégis eltérő nyelven dolgozó embereket. Hónapok múlva is sírtunk a kódjukat látva, pedig nem voltak amúgy rossz szakemberek. El is mentek, önszántukból. Ez a maximum két hét csak egyetemi keretek között értelmezhető, ahol bőven elég, ha lefordul* a trágya kód, és azt csinálja amit elvártak. A való élet máshogy működik.

*jobb esetben nem papíron kérik

Valahogy úgy, ha úgy gondoltad: tanulás képessége.
Btw mennyire utáltam az óráit, meg is húzott vagy 3-szor, de később rájöttem, hogy ő tette a legtöbbet értem az egész egyetem alatt, még ha fizikus nem is vagyok azóta sem.
De nem érdemel a posztom több szót már.

Objektíven szerintem nem nagyon lehet ezt tesztelni sajnos.

De egy tipikus kérdéssor, ami picit segíthet:

"A cégünk pénzintézetek számára nyújt informatikai szolgáltatásokat. Ennek megfelelően sok esetben vonatkoznak ránk a Hitelintézeti Törvény kiszervezéssel kapcsolatos előírásai, illetve az MNB Felügyelet előírásai. Ismered ezeket?"

(A helyes válasz, hogy nem, hacsak nem vagy ezzel a szakterülettel foglalkozó jogász-informatikus, az meg elég ritka és valószínűleg kiderül az önéletrajzodból. Ha igent mondasz, akkor kérlek sorold fel ezek közül az általad legfontosabbnak tartott néhányat, csak ami eszedbe jut. Ez még senkinek nem sikerült.)

"Rendben, semmi gond, hogy nem ismered őket, de ezeket a szabályzásokat mégis be kellene tartani. Hogyan néznél utána, hogy miket is kellene betartani?"

(Itt burkoltan az a kérdés, hogy ha nem tudsz valamit, akkor mit kezdesz a helyzettel. Helyes válasz nincs, de a válasz sokat elárul a jelölt tanuláshoz való hozzáállásáról. A kész megoldást keres mások által készített dokumentumban? Kapcsolatok építésére használja a lehetőséget? Maga áll neki összeszedni az információt az általa ismeretlen területen? Ha igen, publikálja vagy magának tartja meg a kész anyagot? Ezek mind jellemzőek arra, hogy mennyire tanulékony a jelölt.)

Ezek ugye egyáltalán nem informatikai kérdések, volt is aki megjegyezte, hogy ő ezzel nem akar foglalkozni. Szíve joga, viszont nem őt kerestük.

Nem rossz módszer ez sem, de nálam -mint interjú alanynál- ez mellé lőne. Emiatt én ennél direktebb vagyok. Rákérdezek milyen új dolgot tanult az utolsó n éveben, ahol az n egyről indul és válasz tartalmának hiányában megismétlem növelve eggyel.
Ha pedig bármit is tanult, akkor megkérdezem: Miért?

Itt be lehet lőni, hogy hajlandó-e tanulni és a tanulás tárgya a szakmájához köthető-e vagy sem. Sok ember pályát tévesztett, de megélhetési okokból csinálja tovább a szakmáját. Jó példa erre egy közgazdász kolléga aki már harmadik vagy negyedik OKJ-s tanfolyamot végzi el személyedzés-rekreáció témakörben, továbbá nyitott lenne egy újabb OKJ-re is, hogy megszerezze a cukrász végzettséget. Ez utóbbit idő hiányában nem tudja teljesíteni. Látszólag nála úgy tűnhet, hogy nem érdekli amit csinál, de ez nem igaz. Imádja az edzéseket, de tisztában van vele, hogy irodai légkör nélkül és szellemi tevékenység nélkül nem lenne teljes az élete. Ő amúgy bőven meghaladja azt a szintet munkateljesítményben, ami alatt elbocsátás várna rá.

Biztos hozzaallas kerdese is, de en a magam reszerol, egy ismeretlen problemanak igy allok neki:
1ora - 1 nap google-zas, mielott kerdeznek.

Egyreszt az alapokkal kepbe keruljek, es ne raboljam masnak az idejet se feleslegesen.
(feleslegesen: ami minimalis google-zas utan elerheto).

Igy a segitsegnyujtas is leredukalhato idoben is a tizedere.
Akar csak egy mondat, ami tullendit a holtponton.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát igen. Orosz tanár úrtól volt szerencsém fizika 3-at tanulni. Deák tanár úrnál meg értelmesen megcsinálni a tárgyat. :)

Ma is emlékszem, hogy !írásvetítőről! tizen éves jegyzetetkből próbálta magyarázni az atomszerkezetet, a spin-eket, és pályákat, és hogy marhára nem bírtunk figyelni.
Fél évre rá kereszten egy fantasztikus előadás sorozatot kaptunk, felkészítést a ZH és vizsgafeladatokra ... . Énekelni lehetett a különbséget.

Még egy utolsó up-ot kap ez a hirdetés. A héten hívjuk azokat, akiknek sikerült jelentkezniük.

Azért a II. kerületben nem sok ilyen cég van...: "Megbízónk kiszámítható és innovatív szolgáltatásokat nyújt a pénzügyi szektorban meghatározó szerepet betöltő ügyfeleinek. Dinamikusan fejlődő, univerzális és sokoldalú csapatukba keresünk szakmai kihívásokat kereső új munkatársat:" - privátban dobom a linket.

Lassan lezárul a topic, köszönjük szépen a jelentkezéseket!

Úgy néz ki, hogy sikerült találni a pozícióra megfelelőnek tűnő jelöltet, aki ráadásul a HUP-on keresztül jelentkezett a pozícióra. Felvenni még nem vettük fel, de a(z elég lassú) felvételi eljárás megkezdődött.

Kis statisztika:

- a pozícióra a HUP-ot forrásként megjelölve 5-en, egyéb forrást megjelölve kb. 3x ennyien
- a jelöltek között ezúttal nem volt teljesen alkalmatlan (informatikai tudással nem rendelkező pék, lelkész stb.) jelentkező
- az önéletrajzok és az interjúk alapján felmért szaktudásban elég nagy volt a szórás, volt, aki juniornak is elég alkalmatlannak tűnt, volt, aki többet tudott, mint ami ehhez a pozícióhoz kell
- a személyiség/hozzáállás tekintetében azt hittem, hogy már mindent láttam a világon, ehhez képest új élményekkel gazdagodhattam most
- a bérigények átlaga megfelelt annak, ami a sajtóhírekből megismerhető átlagos bérigényként, viszont a szórás itt is nagyon nagy volt, ráadásul nem is nagyon korrelált a felmért tudásszinttel

Kis érdekesség, hogy a jelöltek kaptak egy-egy "gyakorlati" feladatot a folyamat során, ami ez volt (legközelebbre úgyis újat kell kitalálni...):

"A levél két feladatot tartalmaz, egyet Windows, egyet Linux fókusszal. Kérlek, hogy válaszodban jelöld meg, hogy melyik feladatot oldottad meg és röviden indokold, hogy miért azt választottad. Egynél több feladat megoldása, illetve a feladat egynél több módon történő megoldása nem ér plusz pontokat. A feladatra ideális esetben nem kell 30-60 percnél több időt szánni.

Windows feladat

Egy cég 1001 db Windows Server 2012 R2 operációs rendszert futtató szervert üzemeltet. A szerverek hostnevei:
- minion.win.ceg.hu
- bossXXX.win.ceg.hu, ahol XXX értéke a 000-999 tartományból vett szám.

A feladat egy, a minion nevű szerveren futtatható Powershell vagy Powershell DSC script készítése, ami:
- azokon a bossXXX nevű gépeken, ahol XXX hárommal osztható, létrehoz egy fizz.txt nevű fájlt a c:\temp könyvtárban
- azokon a bossXXX nevű gépeken, ahol XXX öttel osztható, létrehoz egy buzz.txt nevű fájlt a c:\temp könyvtárban
- azokon a bossXXX nevű gépeken, ahol XXX hárommal és öttel is osztható, létrehoz egy fizzbuzz.txt nevű fájlt a c:\temp könyvtárban, de nem hoz létre más fájlokat ugyanebben a könyvtárban.

Feltételezheted, hogy minden, a script futtatásához szükséges szerverbeállítás megtörtént, illetve minden szükséges jogosultsággal rendelkezel a rendszereken.

Leadandó az elkészült script, illetve ha a működéséhez más fájlok is szükségesek, akkor a kapcsolódó fájlok is.

Linux feladat

Egy cég 1001 db Red Hat Enterprise Linux 7.3 operációs rendszert futtató szervert üzemeltet. A szerverek hostnevei:
- minion.lin.ceg.hu
- bossXXX.lin.ceg.hu, ahol XXX értéke a 000-999 tartományból vett szám.

A feladat egy, a minion nevű szerveren futtatható shell script vagy Ansible playbook, vagy a szerverről elérhető Puppet manifest elkészítése, ami:
- azokon a bossXXX nevű gépeken, ahol XXX hárommal osztható, létrehoz egy fizz.txt nevű fájlt a /tmp könyvtárban
- azokon a bossXXX nevű gépeken, ahol XXX öttel osztható, létrehoz egy buzz.txt nevű fájlt a /tmp könyvtárban
- azokon a bossXXX nevű gépeken, ahol XXX hárommal és öttel is osztható, létrehoz egy fizzbuzz.txt nevű fájlt a /tmp könyvtárban, de nem hoz létre más fájlokat ugyanebben a könyvtárban.

Feltételezheted, hogy minden, a futtatáshoz szükséges szerverbeállítás megtörtént, illetve minden szükséges jogosultsággal rendelkezel a rendszereken.

Leadandóak az elkészült fájlok."

A feladatot teljesen tökéletesre senki nem oldotta meg, de jó megoldások születtek rá. Kb. fele-fele arányban készült PowerShell és bash megoldás. Néhány jelölt lelkes volt, és a figyelmeztetés ellenére fejenként több megoldást is leadott.

Általános hibák voltak:

- a 000-999 tartomány 0-999 tartománnyá változott a számozásban
- a "de nem hoz létre más fájlokat" rész nem teljesült, lett ott fizz.txt, buzz.txt meg fizzbuzz.txt is
- a megoldás túl cifrára sikerült, ezért az "ssh boss${i} touch /tmp/${f}" jellegű sorban nem sikerült jól escape-elni a dolgokat
- elszomorító, de keveseknek jutott eszébe tesztelni a megoldást (akár pl. úgy, hogy az "ssh..." sor elé odaír egy echo-t)

Hát, nagyjából ennyi az, ami megosztható publikusan. :-)

Őt azért, mert túl sokat kért, az átlag kétszerese felett egy kicsivel.

De általánosságban is igaz, hogy ha nem tudsz elég kihívást jelentő feladatot adni valakinek, akkor előbb-utóbb elmegy, nekünk meg tartósan kellene az ember, legalább három évre.

FizzBuzz egy millio eves feladvany, es a programozo jeloltek 99.5% kiszorasara meg most is alkalmas.

Errol ennyit.

Nagyjabol 10 eve lattam eloszor amikor elemraktak, akkor a "masodik" esethez hasonloan az en onelinerem , mert ez volt a keres, csinalta a megadottat. Elszabtam. Szegyen na. :D

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Nem lesz túl sok a BOSS-ból? :-P
Hirtelen felindulásból egy scriptecske, ezt megírni 3-6 perc alatt illik úgy, hogy korábban nem találkozott az ember a feladattal.
A 0, 1, 2 értékre nincs szükség, mert sem 3, sem 5-tel nem osztható.
A seq "-w" kapcsolója ugyan szépen kitölti bevezető nullákkal az 1 és két jegyű értékeket, de a 0 prefix alapból oktális, azaz elsőnek a 008 hibát okoz (mintha ilyenbe belefutottunk volna valamikor...)
Ebből következik a fájlnév printf-fel történő összerakása a sima változóbehelyettesítés helyett.


for i in $(seq 3 999 )
do
        test $((${i}%3)) -eq 0 && fizz="fizz"
        test $((${i}%5)) -eq 0 && buzz="buzz"
        test -z ${fizz}${buzz} || ssh $(printf "boss%03d.lin.ceg.hu" $i ) touch /tmp/${fizz}${buzz}.txt
        fizz=""
        buzz=""
done

Azért ennél szerintem csak nehezebb feladatok lesznek :-P

Mínusz egy pont a premature optimization miatt. Hát mikor lesz itt a 6 db mod/test/értékadás a szűk keresztmetszet az ssh helyett? És mit fog gondolkodni az utánad jövő, hogy vajon mi a fenéért háromtól számolsz, nem pedig az elejétől?

Ejnye :-)

Azt a optimalizálást a matekos énem csinálta, ha nem pár perc alatt dobtam volna össze, akkor azt is meggondoltam volna, hogy a $((${i}%5)) helyett az utolsó jegyre illesszek mintát :)
A padding-ba (a kimarad és a 0-val feltöltés oktálisan értelmezett értéket eredményez) én is belefutottam korábban - aki még nem, az persze elsőre szinte biztos, hogy mexívja - viszont tuti, hogy megtanulja...

(Fegyverek Könyve, 2. fejezet 9-21.)

– "S a magasba emelé Szent Attila a kézigránátot és mondá: »Ó Uram, add áldásodat a te kézigránátodra, mellyel ellenségeidet ficlikké tépheted nagy kegyelmedben.« És elégedett vala az Úr, és ők lakmározának bárányt és lajhárt és málét, sós ringlit babbal és orángutánt és zsenge gyökereket és gyönge szekereket... és szó..."
– A lényegre testvérem! – intett türelmetlenül Ménár atya.
– "És szólt az Úr, mondván: »Húzd ki a Szent Biztosítószeget, majd azután számlálj el háromig. Se többet, se kevesebbet. Három legyen, ameddig számolsz, s ameddig számolsz, az háromig legyen. Négyig ne számolj hát ezért, sem pediglen kettőig – hacsak nem folytatod a te számolásodat háromig. Az ötöst szádra ne vedd. Midőn a hármashoz érsz, mely sorrendben a harmadik leszen, eldobandod te az Antiochiai Szent Gránátot a te ellened felé, ki – mivel nem kedves nekem – megdöglend.«"
– Ámen!

Bocs. :D