LFS linux 2017

 ( PP | 2017. január 1., vasárnap - 13:32 )

Sziasztok!

Arra gondoltam, Idei évbe újra csinálom az lfs multilib rendszeremet. Egyrészt frissebb csomagok véget, másrészt pedig pár apróbb módosítást hajtanék végre.
Az első: Eddig, lfs boot script-et használtam de megfordult a fejembe, hogy lecserélem systemd-re. Sajnos, nem igazán van tapasztalatom systemd-be.
Második: Szeretnék az xfce4-et is lecserélni valamilyen tilig window manager-re (Mindegy, hogy dinamikus vagy manuális). Az a lényeg, hogy fejlesztése aktív legyen. És Steam-es játékokat is normálisan jelenítse meg. Régebben, wmfs-t használtam, de sajnos már nem fejlesztik. Jelenleg, a dwm-t szemeltem ki. Egész jónak tűnik, csak sajnos ha valamit módosítani szeretnél a config file átírása után újra kell forgatni.
Harmadik: pulseaudiot használtam, sajnos akadtak vele problémák. Pl játéknál szórakozni kell a hanggal, hogy legyen. Ezért gondoltam, hogy visszaváltok alsa-ra.

Amibe kérném a segítségeteket, véleményeteket. Érdemes, e lfs boot script-et leváltani systemd-re. Tudtok ajánlani valami jó tilig window manager-t?

Válaszokat előre is köszönöm. Boldog újévet mindenkinek !

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak két dolog:
1. systemd: jó ötlet váltani rá. Miért? Nem azért, mert olyan jó (lehet vele szívni rendesen), hanem azért, manapság már szinte megkerülhetetlen a használata...
2. pulseaudio: hasonlóan a systemd-hez, nem igazán tudsz tőle megszabadulni, nagyon beette magát ez is a rendszerekbe...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Mire gondolsz, "lehet vele szívni rendesen"? Milyen hibák, vagy problémák vannak a systemd -vel?

Emlékszem a project-re. :)

swm: window manager
sxhkd: hotkey kezelő (uzsolt ajánlásával. Köszönöm !)
feh: kezeli a háttérképet
wmutils: ablakok kezeléséért felel

Ezzel az összeállítással az a bajom, hogy nem kezeli a swm a workspace-t.

Amit magam kezdtem el készíteni wm-t azzal az a baj, hogy nem nagyon van idő és hangulatom foglalkozni vele. Talán, későbbiekbe ismét előveszem és folytatom. Jelenleg, egy aktív project-et keresek amit használhatok és nem nekem kell fejlesztgetni javítgatni. Eddig úgy nézz ki, a "dwm" mellet rakom le a voksom. Ha esetleg addig, nem javasoltok vagy találok másikat.

LFS boot vs systemd: LFS boot
Nemrég váltottam vissza systemd-ről openrc-re Gentoo-n. Szerintem hagyd meg az lfs boot script-eket. Még Gentoo alatt is azt éreztem, hogy nem vagyok ura a dolgoknak. Szerintem LFS alatt pláne ez lenne az érzésed.
alsa vs pulseaudio: alsa
Ha systemd-re váltassz, akkor nehéz lesz megkerülni a pulseaudio-t. Ha meg vagy elégedve az alsa-val, akkor ne szívasd magad pulseaudio-val. Miközben openrc-re váltottam, egyúttal legyaktam a pulseaudio-t is a rendszerről.

Elég megnézni, hogy mivel indokolják a pulseaudio előnyét az alsa-val szemben. Hogy hálozaton keresztül lehet hang-stream-et bedrótózni a rendszerbe? Van aki ezt a feature-t használja? De most komolyan.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Idézet:
Van aki ezt a feature-t használja?

pl. én, X2Go-n, távoli asztalon keresztül PA miatt tényleg annyi, hogy bebökök egy checkboxot, hogy kérném a távoli hangot.

Na meg nem árt, hogy a stream megszakítása nélkül tudsz váltogatni a ki- és bemenetek között, alkalmazásonként tudsz szinteket állítani, semmi nem tesz kizárólagos lockot a hangeszközre stb. (az idegesítő szokásait, amit többnyire idióta alkalmazások okoznak [régebbi Skype minden hangeffektre lenémítja a multimédia lejátszót, mert a Skype azokat is, mint kommunikációs hangokat küldi ki] configból ki lehet kapcsolni.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Köszi a visszajelzést.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Idézet:
Még Gentoo alatt is azt éreztem, hogy nem vagyok ura a dolgoknak.

Nem lehet, hogy azért volt ez az érzés, mert nem ismerted meg rendesen a systemd-t?

Azért ha számítástechnikáról van szó, akkor nem adom fel olyan könnyen a dolgokat. Utána olvastam, elvégeztem a házi feladatot. A végén már saját unit-okat írtam. Tényleg beleadtam elég sokat. De hogy nem bírja leállítani magát anélkül, hogy a shutdown vége felé állandóan olyan hibaüzeneteket lássak, hogy miért nem tudott u/remount-olni 1-2 partíciót mert még valami használja (netán saját maga?). Valahogy openrc-vel és még azelőtti init rendszerek esetén nem volt ilyen problémám. Pedig azért nem annyira egzotikus a rendszerem, mint Madagaszkár.
Természetesen lehet, hogy a belefektetett idő és energia nem volt elég ahhoz, hogy megfelelően beállítsam. Habár távolról úgy tűnik, hogy a systemd-t mindenkinek szánják. Számítástechnika esetén pedig - habár nincs ezirányú végzettségem - azért van már mögöttem 20 év linux tapasztalat (van Solaris, IRIX és másegyéb is) és a parancssort szeretem (bár lehet, hogy pont ez a baj). Szóval ha nekem nem megy, akkor másnak is lehetnek gondjai. Csak mondjuk a bootsplash neki eltakarja és nem is tud róla. Pedig nem vártam tőle sokat. Tényleg gyorsabb, mint az openrc, de azt a kevés időt nem esik nehezemre kivárni. Viszont nem várom az init rendszertől, hogy naplózzon, vagy hogy névfeloldást végezzen.
De szerencsére nem vagyunk egyformák. Akkor nagyon egyhangú lenne a világ...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Idézet:
Természetesen lehet, hogy a belefektetett idő és energia nem volt elég ahhoz, hogy megfelelően beállítsam.

Ennek is adtál 20 évet, hogy megismerd? :)

Idézet:
nem várom az init rendszertől, hogy naplózzon, vagy hogy névfeloldást végezzen

Én sem. Akkor csak egyformák vagyunk? :)

>Akkor csak egyformák vagyunk? :)

az én szememben igen

uzsolt és én? Egyikünk sem ért a számítástechnikához? Bár úgy látom nem lett belőle egyelőre hupmeme...

Üdv: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Öregszem már, ezért nem adtam neki 20 évet... ;-)

Van egy egypetéjű ikertestvérem, de nem Zsoltnak hívják! ;-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Elég megnézni, hogy mivel indokolják a pulseaudio előnyét az alsa-val szemben. Hogy hálozaton keresztül lehet hang-stream-et bedrótózni a rendszerbe? Van aki ezt a feature-t használja? De most komolyan.

Napi rendszerességgel. A nappaliban a hang egy kis ITX-es gépről megy erősítőn át. Azon fut pulseaudio, ezért arra ki lehet küldeni az asztali gépről a zenét, pl ha csak a youtube-ról akarnak a gyerekek egy zenét meghallgatni, de a nappaliban akarják, hogy szóljon. Közben én tudok az asztali gépen mást hallgatni. Esetleg időnként a nappaliból hangoutsolunk a nagyszülőkkel, az is hasonló módon megy.

--
Csaba

systemd: én gondolni sem mernék rá, hogy olyanom legyen. Egy boot folyamat során 4-5-ször elindítani-leállítani egy solgáltatást szerintem hülyeség. Az Ubuntu is, meg a Debian is ilyenekkel szarakodik a bootolásnál. Nekem a sysvinit logikusabbnak tűnik. Ha nincs gondod az LFS boot script-el, szerintem maradj annál.

pulseaudio: kell a libek miatt. (mint ahogy néha kell a jackd, esd, artsd, stb... ) Sok értelme nincs, csak arra találták ki, hogy egy hangerőgombbal tudd szabályozni a hangerőt, akkor is, ha két jófajta hangkártya van a gépedben. Az alsa valóban jó megoldás. A gnome-alsamixer (sajnos csak a gnome2-ben van benne) meg akárhány hangkártyát tud külön-külön kezelni, a hangkártyának is minden csatornáját.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Úgy vettem észre, systemd-t senki nem ajánlja. Marad a lfs boot vagy sysvinit. A pulseaudio-nál is elég megosztott a társaság. Nekem mindössze annyi a bajom vele, hogy játékoknál kissé megbolondul. Ezt úgy értem, ha átállítom a kimenetet "Digital stereo output + Analog inputra" egész addig jól működik (pl: youtube alatt), míg nem indítom el a steam alatt a játékot. Ott ugyanis nincs hangom. Csak azt nem értem miért, hiszen működött így is. Mostanság csak úgy működik, ha Analogra van állítva de önmagába ez se elég. Mindig ki kell húznom a fülhallgatóm csatlakozóját és ismét visszadugnom, hogy legyen hangom. Viszont, így nem hallom ha játék közben beszélnek hozzám microfonon és én se tudom használni a microfont.

Esetleg, valaki tud ajánlani valaki egy jelenleg is aktív project-es tiling window managert? Párat kipróbáltam de eddig csak a dwm nyerte el a tetszésem. Bár kissé zavaró, hogy mindig ha módosítani akarsz valamit a configon újra kell forgatni.

Idézet:
Bár kissé zavaró, hogy mindig ha módosítani akarsz valamit a configon újra kell forgatni.

LFS alatt azt a pár másodperc forgatást csak kibírod. Másrészt nem gondolnám, hogy naponta százszor kellene a konfigon változtatnod. Ha 2-3 hétig használod, folyamatosan állítgatod, utána már úgy se fogod, mert már megtaláltad a számodra ideális beállítást. Utána meg nem tökmindegy, hogy kell-e forgatni?

Attól is függ a dolog, hogy miért csinálod az LFS linuxot.
Ha tanulni akarsz, jobban, mélyebben megismerni a linux lelkivilágát, akkor mindenképpen próbálkozz meg a systemd-vel és a pulseaudioval is.
Így lesz róluk saját véleményed, hiszen megismerkedsz velük közelről.
Az, hogy én szívtam a systemd-vel, meg, hogy mások is csak hasonló "szépet" írnak róla, az ne zavarjon téged. Ne higgy nekünk! De tényleg.

Ha viszont nem a tanulás a lényeg, akkor nem értem miért LFS...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Ha viszont nem a tanulás a lényeg, akkor nem értem miért LFS...

Aki ismer az tudja, régen folyton cserélgettem a rendszer(volt amikor egy nap többször is). Valahogy, egyik se tetszett. Sajnos, van egy olyan "mániám", hogy egyedit szeretnék mindenből. Egyedi linux, csomagkezelő, ablakkezelő stb. Tudom, még van mit tanulnom (nem is keveset :D ). Az LFS azért fogott meg, mert tetszik, hogy mindent a nulláról kezdve, összeállíthatok egy olyan egyedi linux-ot amilyent szeretnék. Elmondhatom, hogy én magam raktam össze és nem "Pisti" a szomszédból. :)

+1 systemd, pulse sajnos vagy sem, de egyre inkább megkerülhetetlen. Szerencsére már lényegesen használhatóbbak, mint akár csak 1 éve. Én a pulse-t kerültem sokáig, volt egy-két idegesítő dolga, ami miatt nem szerettem. Van pár DM, ami nem is települ nélküle (cinnamon pl), de ha nagyon nem kell, nem muszáj erőltetni, még a KDE is elvan alsával, az egyszerűbb DM-ek, WM-ek meg pláne. Systemd meg szerintem - nyugodtan lehet fújolni - nem rossz dolog. A journalctl-t pl egész megkedveltem mostanában. Tény, hogy egy txt logot egyszerűbb nézegetni, de szűrni, unit-onként, processzenként, vagy időintervallumra nézni logot úgy nehezebb...
Szerk: puseaudiohoz adalék, hogy pl ha bluetooth fülest akarsz használni, és nem a már obsoleted bluez4-el, akkor kell.

Idézet:
Tény, hogy egy txt logot egyszerűbb nézegetni, de szűrni, unit-onként, processzenként, vagy időintervallumra nézni logot úgy nehezebb...

Azért ezek se olyan vészesek. Eleve a syslog-ot úgy állítod be, hogy külön fájlokba naplózzon (én legalábbis). Az időintervallum klasszikus eszközökkel (grep, sed, awk) valóban nem annyira triviális, de erre meg vannak különböző log-elemző szoftverek.

Nem is állítottam, hogy lehetetlen :) Akinek a kisujjában van a grep, a sed, az awk, nyilván feleslegesnek is érzi ezeket kiváltani. Én mindenesetre előnynek látom, hogy nem kell külön toolokat, logelemzőket ismerni, hogy kinyerjek bizonyos infokat, elegendő egyet. Persze a megszokott dolgok után először én is csak néztem, hogy mi a franc ez, és miért kellett...

[Feliratkozás]

Sziasztok.

A systemd-ről úgy látom, csak negatív tapasztalataitok vannak. Úgyhogy, tuti nem ez kerül fel a rendszeremre. Viszont van még választási lehetőségem. Sysinit és Openrc vagy inkább maradjon a lfs boot script? Az openrc-vel még a funtoo linux alatt van tapasztalatom, ami pozitív volt. Elég gyorsan boot-olt, már amennyire emlékszem. :)
Szeretném a segítségeteket kérni, a választásban. Három közül melyiket ajánljátok?

Idézet:
A systemd-ről úgy látom, csak negatív tapasztalataitok vannak.

Nekem nincs vele bajom, kifejezetten jónak tartom. (és sokaknek lehet, hogy fel sem tűnt, amikor a disztrójuk szépen systemd-re váltott alattuk, csak őket nem hallod)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Eddig te vagy az egyedüli akinek nincs negatív tapasztalata. :)

Debian Jessie MATE-Desktop-pal sincs semmi gondom vele. Működik a háttérben csendben rendben.
Mondjuk én nem bűvölöm semmi speciális célra.

--
robyboy

IMO vagyunk itt többen is, de a systemdt szidni a menő.

+1. Küldtem be erről egy szavazást, meglátjuk trey mit szól hozzá...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nekem sincs negatív tapasztalatom, de az (i)gazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem használom.

Félreértés ne essen. Nem azért csináltam ezt a topikot, hogy "fikázzuk" a systemd-t vagy akármelyik más programot. Mindössze arról van szó, hogy szeretném újra csinálni a rendszert és ahhoz "gyűjtöm" az infókat. Néhány progit lecserélnék és érdekel a tapasztalataitok a szóba forgó programokkal. Ha már újra csinálom a rendszert szeretnék picit "jobbat" csinálni.

Esetleg, ha tud valaki egy csomagkezelőt amire (nem kell nagy tudású), amire nagyon egyszerű csomagot készíteni az nyugodtan ajánhat. Elsősorban ha lehet source base csomagkezelő érdekelne, de binary base is jöhet. A lényeg az egyszerű egyedi csomag készítés.

u.i: uzsolt. Mielőtt belinkeled a "bash csomagkezelőt" ne tedd. Nem felejtettem el a project-et. Napokba többször is olvasgattam. Amint lesz időm, és energiám folytatom a project-et.

Idézet:
u.i: uzsolt. Mielőtt belinkeled a "bash csomagkezelőt" ne tedd.

Pedig már épp nyitottam a böngészőn egy új lapot, hogy megkeressem :)

De ha mégse jó, akkor ha más nem: http://www.linuxfromscratch.org/hints/downloads/files/ vagy https://github.com/FSMaxB/lfs-me . De akár a pkgsrc se lehet rossz választás (egy rakat csomag van is).

Ismerem mindkettőt. A "lfs-me" fel is van telepítve, de sajnos, nem sikerült csomagot telepíteni vele. Jelenleg, az "upkg"-val próbálkozom. Csak sajnos, ezt se tudtam még szórabíni. Igaz, ehez nincs valami sok csomag, de könnyen lehet csomagokat létrehozni. Hasonlít a PKGBUILD és az ebuild-ra csak itt xml-be kell csinálni a csomagot.