google interview-ra felkészülés

"This is my multi-month study plan for going from web developer (self-taught, no CS degree) to Google software engineer."

jó szórakozást! jó tanulást!

https://github.com/jwasham/google-interview-university

Hozzászólások

kezd google fókuszú lenni a szál, pedig csak mint strukturált kóder tananyag raktam el.

Hint: Már nem az a cég ahol szívesen dolgoznék. Épp kifarolnak az összes olyan projektjükből ami nem termel rövid távon hasznot ellenben jó drága = hardver (hálózat, autó, robot). Magyarul pont amikkel nagyot ugorhattunk volna a "jövőbe".
Szoftverben jó agy gyűjteményük van, így hacsak nem világklasszis valaki, akkor valahol a hátsó sorban lesz droid. Aki AI fejlesztésben, adatelemzésben vagy NLP-ben utazik, az persze még számíthat érdekes melóra egy darabig.

Több helyen van anyag különféle problémákról és azok megoldásáról.
http://www.dsalgo.com/
http://www.geeksforgeeks.org/ és annak algoritmusok része: http://www.geeksforgeeks.org/fundamentals-of-algorithms/

Napi "machine learning" tanulás: https://github.com/ZuzooVn/machine-learning-for-software-engineers

Gyűjtemény is akad: https://github.com/andreis/interview

Google saját tanulási listája: https://www.google.com/about/careers/students/guide-to-technical-develo…

modern korunk NKVD-jénél dolgozni olyan trendy&cool!

Laszlo Bock - Work rules! c. könyvet ajánlom mindenkinek aki be akar egy kicsit a Google-hoz pillantani (kiválasztási folyamatról is van benne szó)

Nem ismerem a fickót, se a munkásságát (nem vagyok egyike a gwan webszerver klienturájának). A .CH domain és a gyanúsan franciásan hangzó névből én azt vontam le h. emberünknek 30+ év szakmai tapasztalat után (és a legendásan hatalmas francia egó miatt) derogált a (feltételezés!) kisindiaival eljátszott droidinterjú, és szokásos francia arroganciával reagálta le a dolgot. Nyilván ha az ember már letett ezt-azt az asztalra, nem esik jól neki ha egy full laikus felvételizteti egy (feltehetően) nívós beosztásra. Viszont talán elvárás volt az is hogyan reagálja le ezt a helyzetet, hogyan tudja kezelni mint felelős beosztású vezető. Csak azért mert 30+ év coding, nem biztos h. alkalmas vezetőnek egy kugli méretű multinál.

Másrészről valószínű egy eschmidt, nutella v. timkukinak nem ilyen színvonalú interjún keresztül kellett eljutnia a székébe.
--

Elolvastam, igen. Az interjúztató szakmailag/HR szempontból egy amatőrnek tűnik. A rittyentett blogposzt meg pökhendi (francia?) arroganciával tálalta az esetet, arra hivatkozva hogy 30 év kódolás automatikusan kugli director of engineering-alkalmassá teszi. Nyilván jó szakember, de director of engineeringre nem 1 szakbarbárt kell felvenni, hanem politikusi képességű embert (emberekkel fog foglalkozni, director nem feltétlenül kódol napi szinten). Ahelyett h. elkezdi sértődötten fikázni a pagerank-et, lezárhatta volna annyival h. hát ez az interjú szerinte pocsék volt, és kész. Amivel nem is vitatkoztam. Sztori vége.
Ha felvették volna, és nem tetszik neki valami, akkor is blogolni fog hangosan? Ezzel a féle hozzáállással megbukott a pozícióra.
--

> Ahelyett h. elkezdi sértődötten fikázni a pagerank-et, lezárhatta volna annyival h. hát ez az interjú szerinte pocsék volt, és kész.

Csak meg francia, szerinted pokhendi es fogja be a pofajat. Mert neked nem szimpi.

Tetelesen leirta es igen korrekt modon, de ezzel egyutt olvasmanyosan, hogy mi a problema.
Kivalo iras volt. Bocs, a tiedet messzemenoen felulmulta:)

Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, Clifford Stein - Új algoritmusok
Bjarne Stroutstrup - a C++ programozási nyelv

De ez már a dig deeper kategória.

Amúgy az érdekelne, hogy a Google-nél amúgy egy r=1.0 sw mérnök tényleg használja is a linken leírt mélységű algoritmikus és architekturális tudást, vagy ezzel csak szűrnek, aztán aki bejut, tolja a 'standard' sw developmentet, mint más helyen, csak itt a google-way szerint?

Jó, nyilván erre az a válasz, hogy vannak olyan munkakörök, amik nagyon erre épülnek, de a HR backoffice rendszert fejlesztőknek nyilván jobban jön a Spring Boot beható ismerete, mint az n-ary tree-k kenése-vágása :)

Köszi amúgy, hasznos a link. Mentve bookmarkba.

Ami penzt fejlesztokent megkaphatsz a Google-nel, Apple-nel, Facebooknal, stb.-nel, annak a ketszereset megkaphatod egy kisebb es rugalmasabb cegnel, vagy akar magadnak keresve a megrendeleseket kevesebb munkaval, kedvezobb szerzodesi feltetelekkel. Es meg csak nem is 100x-os tuljelentkezessel versenyzel, es nem dilettans HR-esek olvassak fel telefonban elso harom forduloban a megoldokulcsot, hanem mar elso forduloban olyannal beszelsz, aki jo esellyel tobbet tud nalad, es akitol tudsz olyat tanulni, amitol kesobb nelkulozhetetlen leszel.

Szoval szamomra hihetetlen, hogy egy ilyen rejszolos topiknak ekkora sikere lett. Ezekszerint a legtobb fejleszto gazdasagi analfabeta, es meg a kereslet vs kinalat ertelmezese is komoly gondot okoz nekik. De nem baj, az ilyenek miatt mukodik olyan jol a mi business-unk. ;)

Nagyobb nyugati varosokban startupoknal konkretan elofordul, hogy 2 hetente erkezik egy kompetens jelentkezo egy tobb fejvadaszon keresztul is hirdetett allasra. Szerinted ilyen helyen tudsz jobban felfele alkudni, vagy olyan helyen, ahol rajtad kivul 100-an alkalmasak lennenek a poziciora? Nem veletlen fizetnek ezek az "alomcegek" keveset, egyszeruen megtehetik. De verjetek csak ki arra, hogy mentek a Google-hoz interjuzni, igen kreativ eletcel. Erre kulon tanulni 1 evet meg 10+ (mar a nyomtatasa pillanataban out of date) konyvet elolvasni, seriously, wtf?

Én ott dolgozom, Londonban. Elnézve a hirdetéseket, sokkal többet keresek, mint amit kis cégek ajánlanak. Sem az interjú közben, sem utána nem találkoztam dilettáns emberrel. A vállalkozó létforma meg nem jön be, sokan vagyunk így. Ja, és többek között az AI kutatással illetve világméretű rendszerekkel kapcsolatos tapasztalat máshol nehezen pótolható. A következő munkánál biztos jobban fog mutatni egy Google, mint kb. bármi más, és nem csak a neve miatt.

--

Multikarrier vs önálló(bb) karriertervezés vs vállalkozói szemlélet.

A multiknál nyilván a több jelentkező közül válogatva alacsonyabban tudják tartani a béreiket (bár ez szerintem max staff szintig van így, egy jó szenior / architect / db expert / egyéb valószínűleg pont egy multinál kap sok valag pénzt azért, hogy ne máshoz vigye a tudását). A kisebb cégeknél meg nyilván a kevésbbé vonzó név miatt kisebb a jelentkezés, ezzel párhuzamosan nagyobb szükségük van magas szintű tudásra, ami az esetek többségében felveri az árakat. Láttam mindkét oldalon példát az ellenkezőjére, de átlagban egyetértek veled.

Viszont, főleg sok fiatalnak nem a bér az elsődleges szempont. Pár év G/A/F/akármi más baromi jól tud mutatni a CV-ben. Megint másoknak az identitás, a céggel való azonosulás a vonzó. A környezet, stb. Racionális szemmel nézve pl. épeszű IT szakember eleve nem költözne a Völgybe, hogy aztán a fizetése nagy részét egy koliszoba jellegű lyukra költse, és 12 órázzon 12 egy tucat appokon mindenféle kis / nagy / közepes cégeknél, mégis a világ minden tájáról vándorolnak oda az emberek hordákban. Ízlések és pofonok.

Személy szerint - hozzád hasonlóan - herótot kapok a nagy céges dolgoktól (HR-en átverekedni, sok hülye szabály, sokszor repetitív feladatok, vért ízzadsz, míg a legkisebb igazán innovatív ötleted is átvered a managementen, aztán meg más profitál belőle, stb. Viszont ismerek nem egy igen jó szakembert, aki pont azért szereti ezt, mert van bőven ideje foglalkozni a szakterületével (akár cégen belül, munkaidőben önfejlődve is), és ez jobban vonzza, mint egy kis cég pörgése vagy a vállalkozói élet kiszámíthatatlanabb világa.

Amúgy a post nem arról szólt, hogy ez milyen menő vagy nem menő, hanem hogy van egy tag, aki tök hasznos tananyagot szedett össze. A dolog céljától függetlenül ez becsülendő :)

Tudom, milyen nagy céges dolgokra gondolsz, tapasztaltam. Ugyanakkor ezeket a Google-nél csak minimálisan tapasztalom. Nagyon jó a céges kultúra minden szinten, nem véletlen, hogy ezt nagyon sokan, kívül és belül is így látják. (Ld. még Work Rules című könyv.) De persze van rossz oldala is. Nekem személy szerint mégis az eddigi legjobb meló.

A völgy az egy külön világ, evvel egyet is értek, de ez meg cégfüggetlen.

--

Ez mókás lesz, sub.

Fuszenecker Róbert