Karácsonyi hack

Olvasom a Fejérmegyei Hírlap tegnapi számát, benne egy oldalas cikkel a miniszterelnökünkkel. A cikk olvasása közben szemet szúrt, egy túlságosan is "őszinte" mondat mit követett még pár. Bizony médiahack áldozata lett a karácsonyi évértékelő. A kiadó azóta már bocsánatot kért a megjelentekért.
Mi köze van ennek az informatikához? Nos, azért, mert ez a klasszikus példája az elégedetlen dolgozó típusú hacknek. A Pannon Lapok Társasága az utóbbi időben átesett egy tulajdonosváltáson. Ennek következtében, több főszerkesztő és újságíró is távozott a szerkesztőségekből, és jó páran töltik felmondási idejüket. Információbiztonsági szempontból ezen dolgozók a legveszélyesebbek, lévén, már nem kötődnek a cégükhöz, miközben még teljes hozzáféréssel rendelkeznek a cég rendszereihez. Olyan esetben, mikor egy pozíció politikai, vallási, ideológiai kötődésekkel is jár (ne feledjük az újságírói/lapkiadói szakmai is ilyen) ezen szituációk hatványozottan érvényesek.
Hogyan lehetett volna elkerülni ezt a helyzetet? A felmondott, vagy kilépő dolgozók informatikai vákuumba helyezésével, az-az a felmondás tényének közlésétől számítva, azonnal megvonni, korlátozni a hozzáféréseiket, akár úgy is, hogy fizetett szabadságra küldi a dolgozót a munkáltató.
Hogyan lehetett volna ezt a helyzetet elkerülni?
Munkatársak, elkötelezettségének, motiváltságának folyamatos monitorozásával. Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer egy adatszivárgás, vagy kárt okozó tevékenység megelőzésére, és sajnos ez az amit a legkevésbé figyelnek oda a cégek. Az adatbiztonság az embereknél kezdődik, és mint látható, nem kell sok, hogy a szorgalmas hangyából kártékony féreg legyen.
Szigorú jogosultság kezeléssel. Megosztott jogosultságok és hozzáférések megszüntetése. Ez nem csak a kis és középvállalati szektornak a jellemzője, bizony nem egy nagyvállalat van, ahol ilyen vagy olyan okok mentén léteznek megosztott felhasználós alkalmazások. Mint minden "közös ló" jellegű esetnél, ez remek táptalaja a visszaéléseknek.
Cikkek és a leadott anyagok szigorú verziókövetésével. Olyan alkalmazások használatával, amik megakadályozzák, hogy tördelésnél a szerkesztő, vagy a későbbiek folyamán bármely másik munkatárs a szöveg tartalmon módosítson.

Végezetül, kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek.

Hozzászólások

"Olyan esetben, mikor egy pozíció politikai, vallási, ideológiai kötődésekkel is jár (ne feledjük az újságírói/lapkiadói szakmai is ilyen)"

ez csak egyes b@zdmegisztánokban érvényes axióma.

nem kell sok, hogy a szorgalmas hangyából kártékony féreg legyen.

ebben az esetben megfordult a dolog: igy lett ugyanis igazsagtartalma az interjunak. Most oszinten: ki a *aszt erdekel, hogy mit kamuzik a keresztapa? Abban zero a mondanivalo. A patch-csel mar lett ertelme is a szovegnek. Megariszpekt az elkoveto(k)nek! Hint: kenjek az incidenst az oroszokra... :-)

Sajnos egy bizonyos idő eltelte után nem lehet már semmit sem tenni. Nem is hozom fel a témát mert elszomorodok, ha látom mennyire elborult az agyuk. Hiába, ez lesz az emberből ha a nyugdíjas kort megéri. Pénz híján az egyedüli kikapcsolódás a tévé és meg is van az eredménye.
De nem csak ez az elszomorító. Ha látnád milyen agresszív kampányt folytat itt Németországban a kedves református tiszteletes asszony... Mióta két öreglány majdnem hajba kapott az istentisztelet utáni kávézáskor (pro és kontra Orbán érvek) már el sem megyek a magyar gyülekezet havi összejövetelére.

szerencsere te nem rajuk utottel (ha jol gondolom). Amikor a migransozos szavazas volt, akkor nagyon kerdezgettek a gyerekek, hogy megyek-e szavazni, es ha igen, akkor hova huzom az x-et?

Nem akartam oda bevinni a politikat, inkabb arrol kerdezgettem oket, ok mit gondolnak (8-11 koruli altalanos iskolas kolkokrol van szo)? Egy az egyben, ami a tv-ben lathato. Amikor rakerdeztem, hogy mindent elhisznek-e, amit a tv-ben lattak (az ugyben), kapasbol vagtak ra, hogy igen. En ezen szomorodtam el, hogy a narancsos bunozok meg a gyerekek elmejet is mergezik...

A reformatusoknal a fidesz szamit a de facto preferalt partnak, amit en szinten a balvanyimadasnak tudok be (ami azert lassuk be, iszonyat egy papiron keresztyen egyhazban). Mig az r. katolikusoknal (meg ha nekik is megvannak sajat seggfejeik) legalabb megjelent felsobb szintekrol, hogy nem ertenek egyet a kormany szamos viselt dolgaval, addig az MRE vezetesetol ilyenrol nem tudok. Meg az evangelikusok tunnek a legtokosebbnek...

Magyar vagyok es a nagy Ő-nek hála most már állampolgár is, de gondolom ismered te is a viccet:
- Mikor lesz a székelyből román?
- Mikor átkel a határon.
Nem rám tartozik a fenti kérdés, így voksolni sem voltam. Az embereket nem bőrük színe és vallási hovatartozásuk alapján szoktam ítélni.
Különben meg elgondolkoztató az, hogy pénzért bárki vásárolhat magának magyar állampolgárságot.

Az újságíró kötelessége a tények átadása olyan és azon formában ahogy azok megtörténtek. Egy riportnál, kötelessége úgy leírni az elhangzottakat, ahogy azok elhangzottak, még akkor is ha nem ért vele egyet. Az újságírónak ha magánvéleménye van, annak a kifejtésére is van lehetősége, erre szolgálnak a véleményrovatok.
Az ilyen médiahack, beletoldás, újságírói szempontból a legalja. Aki ilyent elkövet megérdemli, hogy a későbbiekben semmiféle (sem kormányzati, sem ellenzéki) médiánál nem kap lehetőséget. Az ilyennek tapsolni, ugyanolyan, mintha egy plakátfújó festékszórós kis csávónak tapsolnál.Mert tapsolóként semmi mást nem teszel, mint a szegénységi bizonyítványodat állítod ki, mellyel bizonyítod, hogy egy fotelproletárnál semmivel sem vagy bátrabb. Ugyanis bátorság az mikor arccal áll ki az ember a véleményéért, ideológiájáért. Aki ezt a szöveget betoldotta, írhatott volna véleménycikket, reakciócikket, blogbejegyzést, akármit és hidd el lett volna felület ami meg is jelentette volna.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

mondjuk nem hiszem, hogy ez az Orbánnal, az interjú alatt szemben ülő riporter műve lett volna.

nem vagyok médiamunkás, de úgy képzelném, legalább 1-2 emberen átmegy még egy Orbánnal készült interjú manapság, nyomtatott újságban - legalább egy lektor, meg egy nyomdaipari ember (tördelő?) átnézi ezeket, nem? Valamelyiknek csak fel kellett tűnnie, hogy ez a szöveg annyira nem klappol - s ilyenkor, azért, szólni felfelé...

> és hidd el lett volna felület ami meg is jelentette volna.
Persze, a 444, az Index, a HVG, s biztos még rengeteg olyan (akár nyomtatott) újság van, ami lehozta volna. Csak azok, akik elolvassák, nem ugyanazok.

Itt, a fricska, szerintem pont az volt, hogy kicsit Orbán orra alá dörgöljék, hogy hiába megy „baráti” helyre, azért még nem teljesen baráti az a hely...
--
blogom

Az újságíró kötelessége a tények átadása olyan [...]

egyetertek, egy normalis vilagban valoban igy mukodik a dolog. De ez az orszag mar regota nem normalis, igy a tovabbiakban nem tudok szimpatizalni a felhaborodasoddal.

A G_ci olyan szinten vegletesen polarizalta a magyar tarsadalmat, hogy szem nem marad szarazon: vannak, akik imadjak (no matter what), es vannak, akik gyulolik (esetleg egy marginalis kisebbseg lehetseges a 2 veglet kozott).

ugyanolyan, mintha egy plakátfújó festékszórós kis csávónak tapsolnál.

ha pl. a tudta? plakatokat kezelesbe vevokre gondoltal, akkor igen, azoknak is tapsolok.

Mert tapsolóként semmi mást nem teszel, mint a szegénységi bizonyítványodat állítod ki, mellyel bizonyítod, hogy egy fotelproletárnál semmivel sem vagy bátrabb.

az incidens elkovetoje rendszerkritikat fogalmazott meg. Aki tapsol neki, az is. Az en elonyom az effektiv elkovetovel szemben, hogy rajtam nem talal fogast a G_ci fogdmegje. A fentiek alapjan persze ez nem mindenkinek tetszik.

Aztan, hogy batrabb vagyok-e, az itt es most irrelevans (nice try). Hogy szerinted ez az en szegenysegi bizonyitvanyom, az most nagyon megviselt. Ja, nem.

Ugyanis bátorság az mikor arccal áll ki az ember a véleményéért, ideológiájáért

ha kiderul, hogy ki volt, akkor biztos sokan kezet fognak majd vele. En igy teszek majd...

"A G_ci olyan szinten vegletesen polarizalta a magyar tarsadalmat, hogy szem nem marad szarazon: vannak, akik imadjak (no matter what), es vannak, akik gyulolik (esetleg egy marginalis kisebbseg lehetseges a 2 veglet kozott)."

Ha véletlenül szóba kerül valami általában politikamentes oldalon (pl: hup, de, lehet akár a HWSW is), én úgy ítélem meg, hogy a hozzászólók túlnyomó többségének semmilyen markáns véleménye nincsen egyik irányba sem.
Maximum csalódottak hogy nem bizonyult a narancs jobbnak a piros bagázsnál, de egyáltalán nem preferálak senkit a két oldal közül. (Hangsúlyozom hogy nem apolitikus, hanem, általában politika mentes oldalakról van szó)

A politikai fórumokon levont következtetés értelemszerûen nem releváns.
Persze mindenki azt lát bele a közönség véleményébe, amit akar, még 2016 van vagy mi.

Pontosan. Az átlag embernek nincs politikai meggyőződése, ő csak élni akarja az életét. Ha van is meggyőződése nem befolyásolja a mindennapi politika az életét. A legtöbb politikai játszma (közbeszerzések, közszférában betöltött pozíciók) nem befolyásolja közvetlenül az életét.
A közember csak akkor szólal fel, ha a politika érezhetően, számára érthető módon beleszól a kényelmes életébe. Emlékszik még valaki az internetadó elleni tüntetésekre?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

egy korabbi szignomban valami hasonlo elmesseg volt: kb. ugy szolt, hogy mindaddig leszarom a politikat, amig nincs hatassal az eletemre.

nem befolyásolja a mindennapi politika az életét.

tehat mar erted, miert lett ez duplatenyeres. A politika nem befolyasolja az eleted (vagy nem kozvetlenul) c. lolb+ dijas allaspont egy tipikus IQ20-as valasztopolgar allaspontja, aki nem lat az orranal tovabb. Ha ez a te allaspontod is, akkor szolj, es feldobok par magaslabdat, hogy a politikai jatszmak hogyan befolyasoljak az eleted.

A közember csak akkor szólal fel

csusztatsz: a politikai velemenyem egy dolog, hogy mikor megyek el tuntetni meg egy masik. Az utobbi hianya nem nullazza le az elobbit.

Az átlagos választópolgárnak nincs politikai érzéke,elhiszi a demagóg faszságokat, de nem képes a komoly politikai játszmákat megérteni, és ezekbe nem is akar belefolyni. Egy választópolgárnak az a befolyás az életébe, ha nincs fűtése, ha nincs ennivaló a boltban, ha nincs minimális orvosi ellátás, stb. És idősíkban legfeljebb 6 hónapra előre vagy hátra tud gondolkodni.

A közember felszólalása, amikor aktívan kezd politizálni. És az nem azz itteni fórumozás, vagy a konyhaasztal verése, hanem mikor elkezd röplapot gyártani, tüntetést szervezni, aláírást gyűjteni, közgyűléseken résztvenni. Ez utóbbit, a lakosság 2%-a ha teszi.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ácsi, ha akkora polarizálás lenne itt akkor, nyuggerek, lángoló banyatankkal vernék a vörösszeműre betépett ELTES berserkereket az utcán. Ez a polarizáltság maszlag csak arról szól, hogy 8 év kiéheztetés után, egy olyan politikai elit jelent meg, aki nem akar újra éhes lenni. Egy álom, amivel az akol melegéből kiebrudalt baloldaliak hitegetik magukat, hogy van az általuk annyira megvetett és annyiszor megvezetett pórnépben olyan, aki szintén utálja a nagy Gonoszt.
Ismerős a retorika? Mikor is hallottunk ilyent? Az amerikai választásoknál? Bizony, nagy liberális-baloldal még arra sem képes, hogy valami eredetivel jöjjenek elő.
A pórnép nem így működik. A pórnép még Lucifert is eltűrné miniszterelnöknek, ha békében hagyná élni a kis életét. Annyi és olyan közszolgát vethetne a patás a kénköves tűzre amennyit csak akar, csak az átlagpolgárt hagyja békén.
Az embereket nem érdekli, melyik médiát ki vezeti. Nem érdekli, hogy kinek az emberei, melyik közintézmény élén vannak. Csak minimális rendszerek működjenek, legyen meg a minimális közbiztonság látszata.

Mint korábban írtam, rendszerkritikát lehet megfogalmazni névvel és arccal. Ez nem az. Lehet a falra fújni sunnyogva a sötétben, ami vandalizmus, és lehet a tulajdonos engedélyével, fényes nappal, ami művészet.

Nem, otthon a monitor előtti tapsolás nem rendszerkritika. Kinn az utcán, szemtől szemben, élőben tapsolás, az a rendszerkritika. Azzal, hogy otthon tapsikolsz és örülsz, hogy nem ezért nem találnak rajtad fogást, az nem bátorság, nem elmésség, még csak nem is győzelem, csak újabb bizonyíték a kvalitásaidra.

Igen, ki fog derülni. Csak az nem bátorság, mikor ezt az embert kirángatják a lyukjából, fejére róják a saját gerinctelenségét, és mikor nincs menekülés akkor viszi el a balhét. Ha számodra ilyen egy bátor ember, akkor elég alacsonyra helyezheted a hőseid mércéjét.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ácsi, ha akkora polarizálás lenne itt akkor, nyuggerek, lángoló banyatankkal vernék a vörösszeműre betépett ELTES berserkereket az utcán

pipa: az okt 23-ai unnepsegen pl. egy torteneszt par nyugger (is) megtepett. De nem kell feltetlen szelsosegekben gondolkodni: az is pont eleg, ha baratsagok szakadnak meg a felulrol nyomott ellensegkep (aki magyar, az velunk van -> aki nincs velunk, az definicio szerint nem lehet magyar) miatt.

A pórnép még Lucifert is eltűrné miniszterelnöknek, ha békében hagyná élni a kis életét.

csakhogy a mi Luciferunk nem hagyja bekeben elni az eletunket.

Mint korábban írtam, rendszerkritikát lehet megfogalmazni névvel és arccal

irtad, es? Ez meg mindig csak a te velemenyed, amivel szemben van masik velemeny.

Lehet a falra fújni sunnyogva a sötétben

ez hogy jon ide? Korabban meg a politikai plakatok rongalasarol volt szo.

Igen, ki fog derülni. Csak az nem bátorság, mikor ezt az embert kirángatják a lyukjából, fejére róják a saját gerinctelenségét, és mikor nincs menekülés akkor viszi el a balhét. Ha számodra ilyen egy bátor ember, akkor elég alacsonyra helyezheted a hőseid mércéjét.

ez a te sajatsagos ertelmezesed a sztorirol, amit meghagyok neked. En mindenesetre egeszen maskent ertekelem a dolgot.

A barátság értékmérője, hogy mennyire képes két különböző ember elfogadni, elnézni a másik világlátását. Ha ilyen pitiáner dolog miatt szűnik meg barátság, az nem volt igazi.

Mesélj, miben akadályoz a mindennapi életedben a nagy, patás, szarvas Lucifer? Elestél talán valami zsíros állami szerződéstől? Kibasztak a közszférás állásodból? Napi szinten kell jelentkezned a rendőrségen a pártkönyveddel? Vagy kiújul a PTSD-d ha csak rágondolsz, és ezért antidepresszánsokon élsz?

Az én véleményem, az saját eszmerendszeremből, ideológiámból jön, a tied a sajátodból. Mindkettő a tükörképünk.

A politikai plakát is valakinek a tulajdona, valaki kifizette. Annak a rongálása ugyanolyan vandalizmus mint a fal fújása. Tudod, elég arcpirító, hogy amikor egy fajsúlyos kérdéskör plakátkampányában, a nagy ellenzékből, egy viccpártnak telik annyira, hogy a választók érzékelési küszöbszintjét átlépő üzenettel szálljon szembe a kormánypárttal.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha ilyen pitiáner dolog miatt szűnik meg barátság, az nem volt igazi.

hat persze, ez nyilvan igy is mukodik...

Mesélj, miben akadályoz a mindennapi életedben a nagy, patás, szarvas Lucifer?

akkor par dolog, ami hirtelen eszembe jutott, hogy a G_ci hogyan szol bele az eletedbe:

- vasarnapi boltzar
- bago monopolizalasa
- gimnaziumok lefokozasa, bezarasa
- kotelezo hittan/erkolcstan
- iskolak allamositasa
- agymoso(tt) jobboldali media
- manyup elrablasa, a megmarado penztarak terrorizalasa
- rezsicsokkentessel elbaszott kozmuvek
- tularazott kozbeszerzesekkel ellopott penzek ill. tonkremeno versenytarsak
- kotelezo azonositas egy kib*szott sim kartya feltoltes miatt is
- ...

"- vasarnapi boltzar"
Rossz ötlet volt, eltörölték.

"- bago monopolizalasa"
Még mindig ugyanolyan feltételekkel lehet dohánytermékeket gyártani, ahogy eddig. A kereskedelem egy szűk területre csökkentése jó ötlet volt. A koncessziók leosztása, ment magyarosan.

"- gimnaziumok lefokozasa, bezarasa"
Erre majd térjünk vissza 15 év múlva.

"- kotelezo hittan/erkolcstan"
Egyikbe sem halt bele még ember. Az már más tészta, hogy nettó faszság helyenként, amit erkölcstanból oktatnak. Vallásssérülteknek, meg határozottan jól jön.

"- iskolak allamositasa"
Ez nagyjábóól a lokális klientúráknak a megnyírbálására tett kísérlet. Működésileg csak annyit jelent, hogy a helyi nacsalnik helyett, egy központi nacsalnik nyúlja le majd a pénzt. Ez csak a helyi nacsalnikoknak fog fájni.

"- agymoso(tt) jobboldali media"
Nem tudom, a közmédia nem érdekel, nem nézem. Ha megnézzük a média korábbi szereplését még meg is érdemelték.

"- manyup elrablasa, a megmarado penztarak terrorizalasa"
A manyup egy hibás elképzelésre alapult. Amennyiben a pénztárak kellő pénzt csörgettek volna vissza az államkasszába a kölcsönpénzből (ne feledjük, ők az államtól kaptak lehetőséget a megtollasodásra) akkor nem lettek volna visszaállamosítva. A probléma, hogy a manyup vagyon kb. 8-9%-a tűnt el nyereségként a pénztárakban. Mikor visszaállamosították a pénztárakat, akkor nagyjából, egy havi nyugdíjtartaléka volt az országnak. A kormánypárttól függetlenül, bármelyik csoport visszaállamosította volna manyup pénzeket. Vehettek volna fel hiteleket, de akkor most a görögöknél is rosszabb helyzetben lennénk.

"- rezsicsokkentessel elbaszott kozmuvek"
Erre kíváncsi leszek. Eddig még valahogy ugyanúgy működnek a közművek. Infrastruktúrafejlesztés/karbantartás eddig sem volt prioritizálva, úgyhogy annyi a változás, hogy a közműcégek csak egy picit kevesebbet lopnak el. (Az utcánkban a csatornázás utolsó két lépését 20 év alatt nem sikerült abszolválnia a kivitelezőnek, és a csatornadíjat beszedő cégnek sem fontos.)

"- tularazott kozbeszerzesekkel ellopott penzek ill. tonkremeno versenytarsak"
Az előző kormánynál is ugyanez volt. Nincs újdonság.

"- kotelezo azonositas egy kib*szott sim kartya feltoltes miatt is"
Ez a telefoncégeknek a sara. Kicsi önkontroll kellett volna a részükről és nem nekünk kellett volna ellátni fél Európát eldobható telefonkártyával.

Szóval, eddig nem sikerült túl megrázó érveket felsorakoztatnod.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha nyilvánosan csinálok hülyét magamból, akkor arra nyilvános reakciókat várok. Privátban sokkal bátrabban küldik el az emberek a másikat a kurva anyjába és leírnak olyan dolgokat is, amit nem vállalnának fel nyilvánosan. Ezt meg egy kicsit képmutató dolognak tartom.
Sört nem iszok, demoscene partikon megtalálható vagyok élőben.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tessék, ha ennyire akarod. A válaszodra (amennyiben folytatnád ezt a vitát), nem kívánok itt reagálni. Azt hiszem, akkor most a te köröd jön, hogy megkeress egy kocsmában élőben.

> "- vasarnapi boltzar"
> Rossz ötlet volt, eltörölték.
miután a kopaszokkal kicsit nagyon mellélőttek - s rájöttek, hogyha nem hagyják végre szavazásra ezt a kérdést, akkor Európában sehol nem tudják megindokolni, hogy itt demokrácia van, s a népszavazással pedig buktak volna egy nagyot (gy.k. minden településen lett volna egy vasárnap nyitva tartó bolt, amire az ellenzék fújhatta volna, hogy köszi nekünk, Orbánt meg lehet verni - így ki lehetett dumálni, hogy eredetileg is másfél évre szántuk, csak teszt volt, hallgatunk a népre, etc.)

előtte hányszor gáncsolták el, mert valaki, „civil”, „a közügyek iránt érdeklődő, arról véleménnyel bíró független magánszemély” épp néhány másodperccel az ellenzéki kérdést, amit jogászok fogalmaztak meg (kisebb valószínűséggel kaszálja el az NVI), kampányt tudtak volna mögé rakni, stb.?

btw, az NVI-ről érdekes videó ez is: https://www.youtube.com/watch?v=zISL7gv_uAo - elméletileg a nemzet legjobb, legfüggetlenebb jogászainak kellene ott ülnie, mert a demokrácia egyik legmeghatározóbb eszköze. Erre a kedves néni szájába kell rágni a választ, még jóhogy „a zöld gombot tessék nyomni” stílusú mondatok nem hangzanak el.

És itt nem csak a vasárnapi boltzárról van szó (bár az egy nagyon jó példa a „Mesélj, miben akadályoz a mindennapi életedben a nagy, patás, szarvas Lucifer?” kérdésre), hanem az egész demokráciához való hozzáállásról. Szerintem több olyan kérdést fel tudnánk sorolni az elmúlt pár évből, amire megvan a választó akarat, hogy népszavazzuk meg - de valahogy, valamiért mindig elgáncsolják (a másik, nagyon jellegzetes kérdés a 2024-es olimpia).

> "- bago monopolizalasa"
> Még mindig ugyanolyan feltételekkel lehet dohánytermékeket gyártani, ahogy eddig. A kereskedelem egy szűk területre csökkentése jó ötlet volt. A koncessziók leosztása, ment magyarosan.
Maradjunk annyiban, hogy akit ez igazán zavar a napi életben, annak pont a koncessziók leosztásával van baja. Mert civilként, néhány száz métert sétálni nem egy nagy kunszt.
Például: http://mefi.be/muti/5273/itt-hamarosan-nemzeti-blog-nyilik/
És akkor hány vidéki városban játszották át az éjjel-nappalit, a kocsmát, az egyebet így a jó pártkatonák kezébe?

(És akkor most arról ne beszéljünk, hogy a dohányzás démonizálása a 18 éven aluliak körében mennyire jó megelőző stratégia - ez bejött a dizájnerdrogoknál is. ow, wait...)

> "- kotelezo hittan/erkolcstan"
> Egyikbe sem halt bele még ember. Az már más tészta, hogy nettó faszság helyenként, amit erkölcstanból oktatnak. Vallásssérülteknek, meg határozottan jól jön.
Vallássérült, mint olyan ember, aki a mai napig a kreacionizmusban hisz? El kell, hogy keserítselek, de nekem van olyan ismerősöm, aki ~10 éve, vidéki nagyvárosban, még hasonló, „vallássérült” paptól/lelkésztől tanulta azt, hogy de, márpedig Isten hét nap alatt teremtette a világot, s az evolúció fasság.

De egyébként személy szerint is boldog vagyok, hogy ~10 éven belül olyan emberekkel kell dolgoznom, akik tündökölnének „egy nagy európai múzeumba(n), ahol művészettörténeti, történelmi, irodalmi, bibliai vonatkozású ismeretek”kel, de közben egy írott szöveges feladatot nem értenek meg („Szeretnéd frissíteni a Java-t a számítógépeden? Mi azt ajálnjuk, hogy igen. IGEN/NEM”)...

(a kreacionizmus talán a legjobb példája annak, amit már a katolikus egyház sem szó szerint értendő dolognak tart, mégis vannak, akik szó szerint akarják hinni...)

> "- iskolak allamositasa"
> Ez nagyjábóól a lokális klientúráknak a megnyírbálására tett kísérlet. Működésileg csak annyit jelent, hogy a helyi nacsalnik helyett, egy központi nacsalnik nyúlja le majd a pénzt. Ez csak a helyi nacsalnikoknak fog fájni.
És akkor a tény felett szépen csússzunk át, hogy a tanároknak lassan a krétáért is a polgár jenőhöz, a hivatalba kell járni, a jenőhöz.

> "- agymoso(tt) jobboldali media"
> Nem tudom, a közmédia nem érdekel, nem nézem. Ha megnézzük a média korábbi szereplését még meg is érdemelték.
„én nem látom, a prbléma nem is létezik.”

egyszer már elkezdtem neked válaszolni, akkor kitúrtam valami számokat erről, most nem fogok, Indexen fent van a cikk.
2009-ben az RTL ~29 milliárd Ft-ból, míg az MTV ~36 milliárd Ft-ból gazdálkodott.
Ehhez képest, ma az MTVA kap ~80 milliárd Ft-ot. Ennyit se az infláció, se a műsorok „minőségi ugrása” nem indokol, szerintem.
Cserébe sikerült egy gyönyörű, jobboldali szócsövet csinálni (http://coub.com/view/iuh1y), s ki tudja még, mennyi közpénz öntenek a baráti, hasonlóan primitív médiába, kormány-társadalmi-célú-hirdetésen keresztül. (ez utóbbi, legalább kiperelhető belőlük, az pozitív...)

de ultimate indok nálad, nem figyelek oda, nem létezik...

> "- manyup elrablasa, a megmarado penztarak terrorizalasa"
itt a manyup „vissza-államosítása” engem annyira nem háborít fel. az állam az egyik zsebéből tett pénzt a másikba.

az érveléseddel nem értek egyet, mert:
- állami előírás volt az állampapír vétele
- s az állam valszeg így akarta felpörgetni az állampapír-piacot, hogy a piacról is alacsonyabb kamatokkal kapjon pénzt, mint enélkül.

ami itt szerintem jogos felháborodásra ad okot, hogy a mai napig nincs egy fenttartható nyugdíjrendszer kialakítva (és igen, ez akadályoz a mindennapi életben), s a nyugdíjasokat továbbra is egyszerűen lefizethető választási tömegként kezelik (ez is).

> "- rezsicsokkentessel elbaszott kozmuvek"
> Erre kíváncsi leszek. Eddig még valahogy ugyanúgy működnek a közművek. Infrastruktúrafejlesztés/karbantartás eddig sem volt prioritizálva, úgyhogy annyi a változás, hogy a közműcégek csak egy picit kevesebbet lopnak el. (Az utcánkban a csatornázás utolsó két lépését 20 év alatt nem sikerült abszolválnia a kivitelezőnek, és a csatornadíjat beszedő cégnek sem fontos.)

időközben aztán olcsóbb lett a szabadpiaci áramár, mint a rezsicsökkentett: http://444.hu/2016/12/07/az-uj-rezsihaboru-minden-egyes-reszlete-ordas-…
de nem baj, mostantól a piac lekövetését is el lehet adni hatalmas eredménynek.

BTW, engem itt is zavar, hogy én fizetem meg azt, hogy a szomszéd pista bá' képtelen spórolni a vízzel/villannyal, s minden nap 3 órát áll a folyó forróvíz alatt a zuhanyban, meg folyóvíz alatt hűti a sört...

> "- tularazott kozbeszerzesekkel ellopott penzek ill. tonkremeno versenytarsak"
> Az előző kormánynál is ugyanez volt. Nincs újdonság.
Itt akkor most „Mesélj, miben akadályoz a mindennapi életedben a nagy, patás, szarvas Lucifer?” felsorolást tartunk, vagy „Soroljunk dolgokat, amikkel Hiena nem ért egyet” listát írunk? Mert a régen se volt jobb, nem tudom, hogyan húzná ki a fenti tételt az első listáról.

> "- kotelezo azonositas egy kib*szott sim kartya feltoltes miatt is"
> Ez a telefoncégeknek a sara. Kicsi önkontroll kellett volna a részükről és nem nekünk kellett volna ellátni fél Európát eldobható telefonkártyával.
Ah, igen, a „hogyan vertük szét a titkosszolgálatot, majd magyarázzuk meg, hogy a mocskos, kapzsi multik miatt...” szólam.
--
blogom

"s a nyugdíjasokat továbbra is egyszerűen lefizethető választási tömegként kezelik (ez is)."

Ezzel csupán annyi a probléma, hogy a nyugdíjasok egyszerűen lefizethető választási tömegként viselkednek. Sajnos, ez nem a kormány hibája.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Elindultunk onnan, hogy életünket befolyásoló politikai döntések, és továbbra is gazdasági témákon pörgünk. Ahogy sj-nek is írtam, a botlbezárás politikai döntés volt, ezt indokolja a kopaszok bevetése. A kopaszok használata nem új dolog, helyi szinten alkalmazták a másik kormányban is, csak nem eszkalálódott Monty Python szintjére.

A köztv mindig is az aktuális kormánypárt szócsöve. Ahogy mindig is káderelfektető és pártkifizetőhely volt. 2008-ban 22 milliárdot fizettünk ki rá és már akkor is verte a TV2 éves kiadásait. Továbbra sem értem, hogy a köztv kormány szájíze szerintire hangolás miért lenne olyan politikai döntés, ami beleszól az életembe. Ha a köztv ellenem uszítja a nyugdíjasokat, a kissebségieket, akkor bele fog szólni.

Az állampapírvétel, már az akkori kormányok mutyija volt. Speciel ezt tiltani kellett volna.
A nem fenntartható nyugdíjrendszerrel egyetértünk. Egy demokratikus rendszerben, a szocializmuson, kommunizmuson szocializálódott 3,5 millió embernek képtelenség "elmagyarázni", hogy nincs pénz.

Designerdrog és dohányzás plusz a fiatalság egészen más téma. Csak akkor működnek a törvények, ha be is tudják tartatni. Egy 12 éves gyerek képes már felfogni, hogy bűncselekményt követ el, és azt is, hogy nem büntethető. Régen az atyai, tanári pofon elég visszatartó erő volt. Mára ez megszűnt. A szülővel reggel és este találkozik a gyerek, a tanár nem fenyíthet. (Mielőtt valaki elkezdene picsogni és gyerekverést kiabálni, gondolkodjon el azon, hogy milyen mentális feltételek szükségesek a büntetéstudat megéléséhez.)
Ez is a jog és kötelesség kategória. Mikor a gyereknek nincs egy komoly szülői/felnőtt mintája, saját közösségeket alakít ki, saját értékrendet, saját kultúrát. Ha azt szajkózzák neki, hogy jogai vannak és kötelességei nincsenek, akkor úgy alakítja a saját közösségének működését, hogy kihasználja a jogi kiskapukat.

A szomszéd Pista bá vízfogyasztása aztán végképp nem politikai kérdés. Esetleg társasházi politikai kérdés, ha közös mérő van. De lehet hiteles egyéni mérőt szereltetni, és ügyvédi/polgári peres úton a lakóközösséggel szemben menni.

Már megbocsáss, de hacsak nincsenek a telefoncégek szerződéskötései direktbe bedrótozva a szakszolgálathoz, akkor, hogy a büdös rákba derült volna ki, hogy egy személy nevére ezres tételben kötnek szerződéseket? Vagy szeretnéd ha minden szolgáltatónál üne egy beépített ember? Várj csak, mintha ez már felmerült volna a netes körökben...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

3,5 millió embernek képtelenség "elmagyarázni", hogy nincs pénz.
Szerintem nem ez a gond. Pénz az van most is. Csak félre kéne tenni, nem pedig elszórni. Az államnak is, meg az embereknek is. Megtakarítás alapon kéne működnie, a felosztó-kiróvó rendszer helyett. Nem (csak) az a gond, hogy 3,5 millió ember a szocializmusban szocializálódott, hanem azzal, hogy a most felnövő generációt is éppen úgy szocializálják. Aki az elmúlt 20 évben megértette, hogy öngondoskodás (milyen szinten kiüresedett közhely lett ez a szó is) kell, azt is szépen "visszaterelték". Egy rossz gondolkodásmódot ver bele az állam az emberek fejébe. Ami nagyon hiányzik az oktatásból, az a pénzügyi gazdasági alapismeretek. Enélkül rengeteg olyan embert nevelnek ki, akinek szó szerint kifolyik a pénz a kezéből. Ha egyszercsak 2x annyit kezdene keresni, akkor is hó végére elfogyna a pénze (vannak ilyen ismerőseim - de szerintem mindenkinek). Nem a pénz itt a kevés, hanem a pénzkezelési képesség.

A szomszéd Pista bá vízfogyasztása aztán végképp nem politikai kérdés. Esetleg társasházi politikai kérdés, ha közös mérő van.
Hát ha szomszéd Pista bá önköltségi ár alatt kapja a vizet, a hiányt meg adóbevételekből pótolja ki az állam, akkor az egyéni mérő azellen nem véd. Nem ösztönöz takarékosságra. Rossz gondolkodásmódot ver bele az állam az emberek fejébe.

Designerdrog és dohányzás plusz a fiatalság egészen más téma. Csak akkor működnek a törvények, ha be is tudják tartatni.
A mellékelt példa pont azt demonstrálja, hogy sajnos a világ nem annyira egyszerű, hogy a problémákat kizárólag szankcionálással lehessen megoldani. Erre többszintű megoldás kell. 1. nagyon jó oktatás, ami nem valami misztikus démoni tabuként kezeli a drogokat, hanem őszintén elmagyarázza a rövid és hosszútávú hatásait. Azért mert ha netán valaki kipróbálja, a rövidtávú hatásokból kiindulva ne gondolja, hogy az egész felvilágosítás hazugság volt. Persze, mert csak a rossz részéről beszéltek, az meg általában jóval később jön. 2. Valamint alapos önismereti gyakorlat kéne, hogy rájöjjenek a gyerekek, hogy a saját viselkedésük nem elhanyagolható részét nem képesek tudatosan irányítani -> az addikció ne csak egy elvont fogalom legyen nekik. Vannak erre "játékos" gyakorlatok, amivel rá lehet döbbenteni a gyerekeket. 3. az egyéni felelősség belenevelése, amit csinálsz annak a következményét kapod. A testi fenyítés, büntetéstudat erre pont kontraproduktív - nem azért nem szabad drogozni, mert valaki más megbüntet érte, hanem mert roncs zombivá tesz. A büntetéstudat csak addig hat, amíg az egyén úgy érzi figyelik. És hidd el, lesz olyan alkalom amikor úgy fogja érezni (nem kell feltétlenül igaz legyen), hogy most éppen nem -> most kell kipróbálni amit tiltanak. Tévedés ne essék én nem mondom, hogy nem kell szankció, de kell más is.

Már megbocsáss, de hacsak nincsenek a telefoncégek szerződéskötései direktbe bedrótozva a szakszolgálathoz
A titkosszolgálatoknak alapvetően az lenne a dolguk, hogy a dolgok előtt járjanak 1-2 lépéssel. Vagyis, interpol/külföldi nyomozóhatóságok tapasztalatai/hazai nyomozásokból származó nem nyilvános infók stb. alapján naprakészek legyenek és elkezdjenek utánajárni ha felmerül valami újfajta bűnelkövetési mód. Ha kiderül, hogy külföldön már volt ilyen jellegű probléma, akkor eszükbe jusson, hogy esetleg Mo-on is meg kéne nézni mi a szitu. Ez nem rutinmunka, ez kreativitást igényel, tapasztalatot, nyomozói szimatot. Ez proaktív tevékenység. A hazai (és még pár másik ország) politikai elitje szerintem nem teljesen érti, hogy ha titkosszolgálatot csupán speciális hatóságnak képzeli el, amit nem kötnek a törvények és tetszőleges politikai célokra fel lehet használni, akkor gyakorlatilag saját magukat vakították meg vele, a saját előrelátóképsségüket számolták fel.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A problémát én is értem, de nem tudom rá a megoldást. Oda-vissza hat a dolog az emberek és a politika között, mindegyik befolyásolja a másikat. Ez ilyen bistabil rendszer.
Autokratikus vezetés, beletörődő alattvalókat nevel. A beletörődő alattvalók meg hagyják, hogy a vezetés autokratikus legyen. Ez az egyik stabil véglet.
A nagyon aktivista állampolgárok intoleránsak a választott vezetés legkisebb hibájával szemben is. A választott vezetés pedig kénytelen jogállamisággal/autonómiákkal stb. megkötni a saját kezét és ezáltal aktív állampolgárságra nevelést fenntartani. Ez a másik stabil véglet.
A kettő között az átjárás finoman szólva nehéz (történelemkönyvek kiemelt eseményként említenek minden alkalmat, amikor megtörténik), mindkétféle rendszer pozitív visszacsatolással erősíti magát, és nagy a tehetetlensége.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Igen, csak ha átállunk a megtakaritási rendszerre, akkor 3,5 millió nyugger éhendöglik. Ez itt a probléma, hogy demokráciában és vérbe fojtott tűntetések nélkül nem véghezvihető. 2,7 millió dolgozó áll szemben 3,5 millió eltartottal. Amit a pénzügyi, öngondoskodás oktatási részre írsz azzal egyetértek.

A folyton figyelnek koncepció régen a valláson keresztül be volt drótozva az emberbe. Mára ez eltűnt.
A droghasználatot nem lehet kiirtani, de meg lehet oldani, hogy az emberek jelentős hányadát elrettentse.

A titkosszolgálatoknak végesek az erőforrásaik és csak akkor tudnak hatékonyan működni, ha ebben az emberek partnerek. Csak azokkal az információkkal tudnak mit kezdeni, amik eljutnak hozzájuk. A titkosszolgálatokra is vonatkoznak törvények és a titkosszolgálati tevékenységet csakis indokolt fentről engedélyezett módon végezhetnek. Ez nem olyan mint a film, hogy jön az öltönyös pacák és mindenkit lelő. Ehhez kellenek fülesek, a besúgók, akik tippjeire lehet aztán a lepapírozott munkát építeni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen, csak ha átállunk a megtakaritási rendszerre, akkor 3,5 millió nyugger éhendöglik.
Hát igen, ezért volt kb 15-20 évre betervezve az átmeneti időszak, ezért volt vegyes rendszer stb. Igen voltak hibái (már N helyen ki lettek tárgyalva), ezt úgy oldották meg, hogy fújtak egy totális hátraarcot. Kb 5 évvel azelőtt, hogy először elkezdte volna tehermentesíteni az államot. A probléma viszont megmaradt.

A folyton figyelnek koncepció régen a valláson keresztül be volt drótozva az emberbe. Mára ez eltűnt.
Hát azért annak is megvoltak a kibúvói, a 3 mostani legnagyobb világvallás mindegyikében. Elég sok történeti anyagban, irodalmi műben stb. megjelenik, hogy az akkori emberek felfogásában sem igazán Istennek, hanem az emberi közösségnek megfelelésről szólt ez.

A titkosszolgálatokra is vonatkoznak törvények és a titkosszolgálati tevékenységet csakis indokolt fentről engedélyezett módon végezhetnek.
De érted mit akartam ezzel mondani. Azt hogy ha a politika úgy tekint a titkosszolgálatokra, amikkel a piszkosmunkát el lehet végeztetni anélkül, hogy törvényben foglalt módon, nyilvánosság előtt fel kéne vállalni a felvállalhatatlant, akkor a szolgálatoknak pont a lényegi funkcióját áldozzák be.

Csak azokkal az információkkal tudnak mit kezdeni, amik eljutnak hozzájuk.
Szerintem manapság pont nem itt van a tipikus szűk keresztmetszet. Inkább, hogy az iszonyatosan sok elfogott/begyűjtött/lehallgatott információból hogyan tudnak bármi értelmeset kibányászni. Politikai "hatalomtechnikai" célokra jól használható, mert abban a use case-ben előre ismert emberek jól behatárolható kommunikációit kell kikeresni és végignézni. A kreativitás ahhoz kell, hogy olyasmit találjanak meg amire nincs beépített keresőfunkció.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Manyupra, +1.

Igen, csak épp a közösség tűnt el. A vallásnak is volt egy közösségépítő szerepe. Pl. egy jó vasárnapi, ima utáni, boszorkány vagy vajákoslincselés összehozza az embereket.
Sajna nincs abszolút megoldás. Nem lehet egy teljes társadalmat csak jó emberekből felépíteni. Az lenne a cél, hogy a társadalom 90-98%-a legyen szabálykövető és tartson be minimális normákat. A maradék 2%-ot meg legyen elrettentő példának. Lehet sajnálkozni, hogy szegíny Márió, pedig milyen jó gyerek volt, és ő is csak ember, de kell valakiből zabszemet csinálni amitől összeszorul az átlagpolgár segge.

A titkosszolgálatok működése alapban oximoron. Nekik az államot kell védeniük az aktuális politikától függetlenül. Ugyanakkor nekik megvannak azok felhatalmazásaik amivel az aktuális elit stiklijeit is kiáshatják. Ezért a politikai hatalom, mindig is gyanakvással szemléli a titkosszolgálatokat és csak annyi piszkos munkát végeztet velük, amennyivel nem lehet durván falhoz állítani őket egy kormányváltás után. Épp ezért, minden állam, minden nagyobb pártjának megvan a maga árnyék titkosszolgálata. Biztonsági cégek, törvény felett álló verőemberek, stb.
Ugyanezért egyfajta vákuumban vannak a szakszolgálatok. Ki kell szolgálniuk egy olyan gazdát aki folyton gyanakszik rájuk, és még figyelni is kell, hogy a gazda valamelyik stiklije miatt nehogy égjen az ország, és még el is kell tűrniük az "amatőröket". Erre jó példa most a Pharon ügy. A szakszolgálatok az első adandó alkalommal baszták volna ki az amerikaiaknak, csak rájuk lett téve a póráz és a szájkosár. Vagy a leesett jelvényű, rendőrnek látszó tárgyak akinek mindig ellenállnak a letartóztatáskor.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> "- rezsicsokkentessel elbaszott kozmuvek"
> Erre kíváncsi leszek. Eddig még valahogy ugyanúgy működnek a közművek.

Csak ehhez az egyhez tennék hozzá kis apróságot. A jelenlegi melóhelyemre 2010-ben kerültem. Akkor a céges datacenterben nem volt átfogó szünetmentes ellátás kiépítve és mégis 500+ napos uptime-os szerverekkel találkoztam. Aztán úgy 2012-13 környékén elkezdtek megszaporodni a rövidebb áramkimaradások, ezért lett egy nagy központi szünetmentes kiépítve (MW-os mérettartományról beszélünk). Ez kb 40 percig képes áthidalni. Rá 1-2 évre már hajunkra kenhetjük, ugyanis az áramszünetek már tipikusan tovább tartanak, átlag 2-3 havonta van egy nagyobb amit már nem bír áthidalni, vagy legalábbis elég hosszú ahhoz, hogy el kelljen kezdeni vészleállítani. Most már a dízelgenerátor beszerzése van napirenden...

Persze mindig megvan a magyarázat az elektromos művek részéről (beázott a trafó az esőben, elvágta munkagép a betápot stb.), de valahogy nem lehet nem észrevenni, hogy romlik a szolgáltatás színvonala. Kb 1000 ember munkája áll meg.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A probléma, hogy az általad tapasztaltak, nem a rezsicsökkentés hozadékai. Magyarországon az utóbbi 20 évben stagnál az elektromos energiafelhasználás. Ez lehetne jó is, csak épp a lakossági és a kis és közepes fogyasztók igénye folyamatosan nő, miközben a nagyfogyasztók (az alu és acélipar leépülésével párhuzamosan) folyamatosan tűnnek el. Ezzel párhuzamosan a nagyfogyasztói hálózatok épülnek lefelé, a karbantartásukra fordított erőforrások is csökkennek. Hasonló a szitu az elosztóhálózattal, amit sokszor 20-30 éve korszerűsíteni kellett volna.
A ti rendszeretek, különösen ha MW-os tartományú akkumulátoros szünetmentes van mögötte ami csak 40 percig bírja ellátni, akkor elég erősen el van reszelve tervezésileg. Különösen, ha 5 évvel korábban még szünetmentes sem volt. Ez az a fajta rendszer ahol erősen az ima ereje hajtja a szolgáltatást.
Nálunk sokkal kisebb az infrastruktúra és csak egy egyszerű K&F cég, mégis van aggregátor az udvaron. Ehhez elég volt egy félnapos tervezett leállás.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Valószínűleg nem direktben a rezsicsökkentés, hanem inkább a különféle elektromos szolgáltatók körüli politikai kavarás (nem lehet profit, odaállamosítás, visszaállamosítás, mégis lehet profit, cégösszevonás stb.) tehet róla.

A szünetmentes meg szerintem nincs elreszelve (btw nem vettem részt a tervezésben szóval nem védeni akarom), az volt a szempont, hogy a "pár másodpercre elment" problémákat áthidalja, a maradék feltételezett évi 1 nagyobb leállást meg ki lehet bírni (fejlesztőlaborról van szó, kifelé nem nyújtunk szolgáltatást). Inkább az volt a tévedés, hogy a korábbi tapasztalatokból indult ki mindenki.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Jahm, sajna ez jellemző mentalitás. Minek energetikai szakember egy szerverszobához? Minek épületgépész a szerverszobához? Minek biztonságtechnikai szakember egy szerverszobához? Minek egy tűzbiztonságtechnikai szakember egy szerverszobához? Aztán jön az állóventillátorozás a nyitott ablak mellett. Ki hozza fel a kocsiból az akksit az UPS-be. Hol lehet gyorsan UPSt kapni vasárnap este, 20 percen belül. Hogy húzhatta ki a takarító a fileszervert. És így tovább a végtelenségig. Tucatnyi történetem van az eddig működött, aztán beütött a gebasz sztorikból. Meg az olyanokból, mikor kríziselkerülés címén olyan hákolások születtek, hogy McGyver is csak csettintene.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ugye az megvan, hogy ez azt jelentette, az állam úgy adott pénzt a pénztáraknak, hogy azok utána még több pénzt követeltek tőle az állampapírok kamatain keresztül? A manyup eredeti koncepciója az lett volna, a pénztárak az államtól kapott pénzt kockázati befektetésekben kamatoztatják, és az így szerzett profitból visszaosztanak a kormánynak, aki a nyugdíjrendszer működtetésére felvett hitelek kamatait fizetik ebből. 20-25 év alatt, ennek részint az lett volna a hatása, hogy az állami rendszer terhelése folyamatosan csökken (kihalnak az állami ellátásban részesülők), részint egy fenntartható nyugdíjrendszerre állt volna át az ország, ahol az állam által felvett nyugdíjhiteleket fizettük volna vissza. 50 év alatt eltűnt volna egy jelentős tétel az államadósságból. Nah, ez nem jött össze.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

az állam úgy adott pénzt a pénztáraknak, hogy azok utána még több pénzt követeltek tőle az állampapírok kamatain keresztül?

a penztaraknak a jogszabalyok alapjan (amit vajon kik hoztak?) kotelezo volt masszivan venni allampapirokat. Azt meg te is belathatod, hogy 0% thm-mel senki nem ad hitelt. Meg eleve: mi ez az allam adja a penzt hulyeseg? Azt a penzt en adtam a penztarnak (az allam csak kozvetito volt).

A manyup eredeti koncepciója az lett volna

rendkivuli modon el vagy tajolva. A penztarak vajon az allamnak gyujetenek vagy nekem?

a kormánynak, aki a nyugdíjrendszer működtetésére felvett hitelek

a fucked up szotari definicioja. A nem jott ossze netto 100%-ban a narancsos bunozok sara.

A magánnyugdíjpénztári befizetéseknél is kötelező jelleggel kellett befizetnek és el kellett számolnod az állam felé a befizetéssel, csak az állam megengedte, hogy ezt a befizetést egy az állammal együttműködésben nyugdíjbiztosítási szolgáltatást működtető pénztárnak fizessed be. Te, amerikai egészségbiztosítási módra, egy kurva fillért nem fizettél volna be, ha nem vonták volna a fizetésed után kötelező jelleggel.

A pénztárak saját maguknak gyűjtöttek, mert ha nem lett volna gazdaságos a gyűjtésük, akkor nem lett volna értelme foglalkozniuk vele. Azért fektettek állampapírba, mert alacsony kockázatú volt és biztosak lehettek benne, hogy nem fog egyetlen befizető sem reklamálni ha egy kis kamatot látnak a befizetéseiken. Hogy mennyit lehetett volna keresni ezen az pl. az én kifizetésemen is látszott. Mivel én alapban olyan opciót választottam, ami magas kockázatú volt, ezért a végelszámolásnál, a befizetésem kb. 16%-a jött visszafizetésben.

Jelenleg is fucked up sztori van, ahogy az elmúlt pár évtizedben, mindössze a finanszírozás változott. Nagyjából azóta, mióta a Ratkó gyerekek nyugdíjba mentek folyamatosan mínuszos a nyugdíjmérleg. És nem nem a narancs a hibás, hanem azok akik még 48-ban megalapították a mostani nyugdíjrendszer ősét.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

valamit nagyon beneztel. Azt kerted, irjam le, megis hogyan szol bele a politika az eletedbe? En hozok szamos peldat, te meg elkezded azokat tetelesen megmagyarazni? Amugy meg ordenare faszsagokat hordasz ossze szerecsenmosdatas cimszoval, mint pl. azert toroltek el a vasarnapi boltzarat, mert rajottek, hogy rossz otlet volt, hat persze, lolb+. Latod, pont ezert gond a kiegyensulyozatlan media, mert csak a hazugsagokat tarjak eled, te meg mas nezopont hijan mint a szivacs beszoptad az utolso cseppig.

De ne szivd nagyon mellre, ha a G_ci familiajaba hazasodtal, pl. te vagy a sajat laban allo entitas ferje, vagy a megkattant nagyobbik fiuval jarsz, vagy egyeb modon profitalsz a rendszerbol, akkor megertelek...

Nah lassan, politikai döntés volt a vasárnapi boltzár, a hittan/erkölcstan. Mivel a hittan helyett szabadon választható az erkölcstan, így ez sem nevezhető a népnemzeti kormány politikai döntésének. A boltzárt visszavonták. És igen, rossz döntés volt, mert nem hozta a várt bevételnövekedést a kisboltok/mutyitesók számára és irritálta a pórnépet.
Az összes többi gazdasági, közegészségügyi vagy nemzetbiztonsági döntés volt. De ha ennyire szakértő vagy, akkor indokold meg az általad felsorolt listából, melyik döntés, miért volt politikai.

Nem profitálok a rendszerből. Viszont egy-egy döntés mögött képes vagyok meglátni gazdasági vagy egyéb hátteret és nem zsigerből korrupciózok vagy kiáltok patásdémont.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

meg mindig felreerted a feladatot: azt kerted, irjak peldakat, hol/hogyan szol bele a politika az emberek eletebe. Irtam. Te pedig ahelyett, hogy elfogadod, hogy beleszol, vagy megcafolod, hogy ezek ellenere sem szol bele, meg azutan is magyarazod az egyes faszsagokat, hogy szolok? Ez olyan kosalajosos BS, ami nem mindig a feltett kerdesben csokkenti a bizonytalansagot.

Igen. Írtál példákat, most indokold meg, hogy melyik, milyen POLITIKAI okból kifolyólag lett meghozva.
Én írtam indokokat, elemzéseket az élünkre való kihatásukról és a meghozataluk mögötti okokról az én szemszögemből. Továbbra is vitatom, hogy ezen felsorolás mindegyike, politikai okból lett meghozva. Ezért, kérlek, mint nehézfejűt világosíts fel róla, hogy melyik döntés miért volt politikai.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

kerlek, de mielott nagyon belefolynek, egy kerdes: ha hozok egy gazdasagi jellegu dontest x javara, hogy tole majd politikai hasznot kapjak vissza, az er? Csak azert kerdezem, mert a politikusok gazdasagi donteseket is hoznak, amelyek szinten kihatnak az eletunkre, ld. a fentebbi posztomban emlitett peldak ~fele.

Csak abban az esetben, ha bizonyítani tudod az adott gazdasági döntésből nem származik nyeresége az országnak. Ugyanis, bármilyen a lakosság számára kedvező gazdasági döntést be lehet állítani politikainak, viszont az ilyen típusú döntésekből csak azok a politikaiak nem jelentenek előnyt az országnak. Egy 13. havi nyugdíj politikai döntés, mert egy inaktív réteg elkötelezettségét növeli.
A rezsicsökkentés kényes terület ilyen szempontból, mert gazdaságilag erősen indokolt, ugyanakkor politikailag elég nagyot lehet nyerni. És ha hozzáveszem, hogy a közműcégek káderelfektető szerepét csökkenti (ugye a nyereségcsökkentést leépítéssel kompenzálják), akkor megint csak a politikai döntésnek tűnik. Viszont ha ezzel a saját kádereimnek az elfektetési lehetőségének a megszüntetésére gondolok, akkor mégsem politikai a döntés.
Szóval, elég könnyű kicsapni egy listát, és rámondani, hogy ez politikai döntés volt, de sokszor ennél sokkal összetettebb kompromisszumok állnak, egy-egy döntés mögött.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ok, akkor game on. Bar vilmos.nagy mar irt egy listat, majd megpatch-eljuk alkalomadtan. De kezdjuk akkor egy konnyuvel, a bago kereskedelem ujra leosztasaval (a cel emlekeztetoul: azt igazolni, hogy a politika beleszol a mindennapokba).

optimistacinikus olvasat: teszunk a nemzet egeszsegeert (lol)

valojaban ez tortent: kozpontilag kiosztottak n db koncessziot, amirol hamar kiderult, hogy mindenhol, kivetel nelkul a fideszhez hu palyazok nyertek. A palyazat elbiralasa olyan volt, amiben irrealisan nagy sulya volt egy szubjektiv pontnak, ami lehetove tette, hogy azoknak adjak a koncessziokat, akiknek csak akarjak. Es lon, igy is lett.

hogyan erintette ez a mindennapokat (figyelem, itt lesz a beleszolas!): rengeteg olyan csaladi vallalkozas szunt meg, ahol emiatt le kellett huzni a rolot. Vannak olyan helyek, ahol mar buszozni kell a masik faluba, ha bagot akarsz venni (hogy ezt a hatalmas ervagast amugy en szemely szerint mikent ertekelem, azt most ne firtassuk).

politikai haszon: a fidesz-hu csicskak husegenek megerositese

Khm. Politika. Ez politikai döntés lett volna, ha szavazatokat eredményezett volna, javítja a párt megitélését, hátrányos helyzetbe hozza az ellenzéki pártokat, stb.
Amit keversz az a politika és a mutyi. Nálunk a kettő összefonódik, de nem ugyanaz. Politikai döntés lett volna, ha kizárta volna a pályázatból az ellenzéki politikusokat vagy a közembereket. Ehhez képest, a trafikkoncesszióra még brüsszel is áldását adta. Szavazatot nem hozott. Nem javította a párt megítélését. Ergó semmiféle politikai nyeresége nem volt belőle.
Hogy a pártnak a haveroknak történő koncesszión keresztül gazdasági nyeresége származott az más tészta, de még ekkor is gazdasági döntés volt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ez csak jatek a szavakkal. Egyebkent gazdasagpolitika a szo, amit keresel. A mutyi meg egyszeruen a korrupt politikusok machinacioja, nem kell tulgondolni a dolgot.

A politika es a gazdasag egymastol nem valaszthato szet - legalabbis, amig a torvenyeket a politikusok hozzak es azok kenyszerito erejuek a gazdasagi szereplok (=praktikusan mindenki) szamara. Ha pl. a kormany megemeli az adot, es nem marad ezert penz a nyaralasra, akkor ez is egy beleszolas az eletedbe. Ennyire egyszeru a dolog.

Szoval maradjunk annyiban, hogy igaz az a tetelem, miszerint a politika vastagon beleszol a mindennapokba. Persze, te attol meg csurheted a dolgokat kedvedre...

> "- kotelezo hittan/erkolcstan"
> Egyikbe sem halt bele még ember.

+1, arról nem is beszélve, hogy jónéhány évvel ezelőtt is volt erkölcstan óránk, csak akkor épp etikának hívták. Egy teljesen hétköznapi gimnáziumban. Ez nem újdonság, legfeljebb most lett központilag beletéve a tanmenetbe.

magyarul a part es annak okle megmondja, hogy kell erkolcsosnek lenned.

pontosan. A tankonyvpiacot masszivan centralizaltak. Idorol idore felbukkannak olyan tankonyvek, hogy az ember nehezen tudja eldonteni, hogy szandekosan a leghulyebbet kertek fel tankonyv irasra es/vagy a partburo ideologiai igenyei jelentek meg benne.

Az teljesen jo, hogy a szulok donthetnek (alt. iskolaban), hogy valamelyik felekezet hittanara vagy az allami erkolcstanra jaratjak a gyerekeket. Felteve, hogy az utobbin Isten torvenyei, ill. a keresztyen etika van musoron (bar akkor nem lenne kulonbseg a ketto kozott). Hanem ehelyett valahany megmondo ember leirta a tutit, amibol mar nehez lesz jol kijonni.

Ezert ez ugy lett volna ertelmes, ha a szulok eldonthetik, akarjak-e jaratni hittanra a gyereiket hittanra. Ha nem, akkor pedig nem baszogatjak egy erkolcstan nevezetu haszontalansaggal.

"Mint korábban írtam, rendszerkritikát lehet megfogalmazni névvel és
arccal."

hogyne..es mivel neked is annyi hatalmad van, mint a kritizalnak semmi felnivalod nincsen...vagy nem?
esetleg az egyszeri kozmunkas is elveheti egyetlen tollvonassal az allamparti polgarmester juttatasat, mint o mondjuk egy kozmunkaset. ugye?

Legészszerűbb talán az lenne, ha a sajtó ténylegesen szabad lenne, - már persze amennyire ez lehetséges a saját erejéből. - és nem egyesek önkényuralmi céljait kellene kiszolgálni, ill nem kellene az újságnál dolgozóknak meghasonulniuk önmagukkal, és bayer zsoltoknak álcázni magukat...

'Munkatársak, elkötelezettségének, motiváltságának folyamatos monitorozásával.'
Már épülnek a stadionok, ahol majd a nem kívánatos elemeket meg a pestieket őrizni, fogják, és oroszlánok elé vetik, valamint egymással haláig menő viadalokat folytatnak, az úri közönség szórakoztatására.

Addig is a menhelyeken tárolják őket hajléktalanoknak álcázva, illetve kórházi ápolóknak, és ápolónőnek, tanároknak, és egyéb alantas rabszolgamunkákat végeztetnek velük, olyan fizetésért, aminek láttán inkább lennének hivatalosan is rabszolgák, hátha akkor legalább a kölkeik nem halnának éhen minden második héten.

A sajtó szabad. Csak épp kereslet nincs rá. A papíralapú sajtó már vagy 20 éve döglődik, megfelelő politikai hátszél nélkül életképtelen.
Innen kezdve, aki sok publicista vagy behajol csókolni, vagy pályát módosít. Vagy csinál magának új lapot (Lásd: Nevem senki, vagy a Népszabadság szerkesztője által belengetett márciusban induló új lap).
Amit a magyar, szabad sajtó haláltusájának állítanak be, az semmi más, mint az eddig nem kormányközeli lapok elhalásának természetes folyamata. A nagy nyivákolás és a szabad sajtó temetése közepette, csendben elfelejtik a hangadók, hogy ugyanezen lapokba korábban milliárdokat toltak bele (és vettek ki) a baloldali körök. Ahogy összeomlott a baloldal és megszűntek az áthelyezhető (értsd. ellopható) pénzek, megszűntek a lapok támogatása is.
Annó, 2003-ban, gondolkodtunk lapkiadásról. Beszélgettem egy nyomdásszal a lehetőségekről, és a dolog anyagi vonzatáról, és csak annyit javasolt, hogy keressünk megfelelő "szponzort". Mikor naívan megkérdeztem, hogy mármint sportszergyártókat (sportújság lett volna), a faszi majdnem lefordult a röhögéstől a székéről.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

na mi van nem tetszik az evolúciós fejlődés?

meg kell teremteni a feltételeket, a határokat, ez a politika dolga, nem a vállalatirányítás, és a nemzeti nagytőke megteremtése. vagy a bankok kézi vezérlése, és a főleg nem a (kontra)szelekció.

minden más kádárizmushoz/orbánizmushoz vezet. - hogy érthető nemzeti példákat említsek, mert úgy tűnik csak a nemzeti példákból értesz, vagy leginkább abból sem :)) - az a probléma, hogy az orbáni fasizmushoz sok-sok út vezet, a normális gazdasági, és politikai viszonyokhoz meg csak egy-kettő.

különben meg csak nyugodtan röhögj, fuldokolj, van temetkezési vállalkozás is, adok kedvezményt.

Valamit keversz.
Az, hogy a sajtó piacilag életképtelen, mert az emberek nem veszik a sajtóterméket, akkor az a sajtótermék megérett a halálra. Ha politikai hátszél kell a sajtótermékek életben tartásához, akkor az megint csak azt mutatja, hogy az adott média megérett a halálra.
El kell fogadni, hogy az írott sajtó halott. El kell fogadni, hogy az internet világában az újságírás a korábbi piedesztáljáról a betanított munkások szintjére került. EL kell fogadni, hogy a néhai megmondóemberek, az igaz szólók, mára kiválthatóak egy keresővel, wikipédiával, és a helyesírásellenőrző használatával.

A sajtószabadság az, mikor bárki szabadon indíthat sajtóterméket. Jelenleg ezt bárki megteheti, ha van pénze.
Nekem volt olyan írógépem, melynek az alján ott volt a BM pecsét, hogy regisztrálva van. Igen. Volt időszak, mikor még az írógépek is leltározva voltak, nehogy valami felforgató elem sajtóterméket állítson elő.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

El kell fogadni, hogy az írott sajtó halott

nem fogadom el

El kell fogadni, hogy az internet világában az újságírás a korábbi piedesztáljáról a betanított munkások szintjére került.

nem fogadom el

kiválthatóak egy keresővel, wikipédiával, és a helyesírásellenőrző használatával.

a keresok is csak azt talaljak meg, amit valaki megirt. Ha van 2 egymasnak ellentmondo cikk, akkor lehet donteni, hogy pl. az ujsagironak hiszek, vagy egy nobody bloggernek/maxval birca szerkeszto kommentelonek.

A sajtószabadság az, mikor bárki szabadon indíthat sajtóterméket.

ez csak egy szukseges feltetele. Amikor nyilvanvaloan politikai szandek van egy ujsag megszuntetese korul, amikor a bunozok mindent titkositanak, amikor a parlamenti kepviseloket nem lehet kerdezni (mert micsoda dolog az, hogy a firkasz kerdezni mer), amikor bizonyos preferalt lapokat kozpenzzel tomnek ki, ... akkor ugy erzem, ennel azert tudna nagyobb is lenni a sajtoszabadsag.

szerintem meg te keversz valamit:))

ha valami nem rentábilis, akkor azt nem a kormány, hanem a civil társadalom szokta fenntartani..
legyen az kulturális, vagy jótékonysági, ipari, környezetvédelmi, emberjogi, sport, v. akármi.

nem véletlen, hogy a kormány nagy elánnal próbál minden civil kezdeményezést vérbe fojtani, legyen az polgárjogi, érdekvédelmi, v akár környezetvédelmi. ez így volt minden eddigi rendszerváltás utáni kormánnyal.

az sem véletlen, hogy orbán nem csak a tek-kel, küzd ezek ellen, hanem álcivilszervezetekkel, - pl cöf - és kamarákkal, na meg főleg az agit-prop:) - ahogy ezt egy rendes szélsőjobbos/szélsőbal kormány tette mindig is -

nos nem a tek-et küldték a civilekre, hanem belülről bomlasztották, ill politikai/társadalmi jellegűeket megpróbálták beolvasztani a pártokba..

aztán adminisztratív eszközöket is előszeretettel használtak, pl sokat pereskedtek velük, amire nyilvánvalóan nem nagyon volt pénzük a civileknek.

a fidesz ezeket ma is előszeretettel használja, ha csak arra gondolsz hogy a közérdekű adatokat már csak pénzért lehet kikérni, ezeket az eszközöket az elmúlt 25 év alatt kísérletezték ki közösen :)

A civilek párkifizető helyek voltak és azok is a mai napig. A baloldaliaknál most elfogyott a pénz. A külföldről pénzelteknél, meg a kormány tett keresztbe. Ez utóbbit meg pártállástól függetlenül, nagyon jól csinálták. Kicsit bicskanyitogató, mikor egy szervezetet külföldről pénzelnek, hogy a fennálló, törvényes kormány ellen végezzen agitprop tevékenységet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

amire te gondolsz a közalapítvány volt, ami valóban egy álcivilszervezeti forma volt, ahogy most a mnb alapítványai..
ne keverjük a dolgokat, nem vagyunk mi orbán.

'Kicsit bicskanyitogató, mikor egy szervezetet külföldről pénzelnek, hogy a fennálló, törvényes kormány ellen végezzen agitprop tevékenységet.'

most a romániai fidesz alapította fasisztoid magyar pártokra gondolsz?

A külföldről pénzelt magyar civil szervezetek annyira cukik. Mert a szaftos dolgokat az átlátszóság jegyében saját maguk teszik ki a főoldalra. Pl. mikor az ökotárs, bulgáriai atomenergia ellenes csoportot pénzel. De az sem semmi, hogy a 2015-ös évben, 674 millió forint volt a bevételük.

Melyik pártokra is gondolsz? Picit nem vagyok képben a fajsúlyos magyar fasiszta pártokkal. Biztos lemaradtam valamiről.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

talán azokra amelyeket a fidesz alapított, és oly annyira büszkélkedett vele.

ilyen a Magyar Polgári Párt, melyiknek a megalakulása után sikerült kiütnie az rmdsz-t a román parlamentből, - csak igy félkézzel :) - és a kormányból.
és amelyik pártot közvetlenül orbán irányít.
Áldását adta a Fidesz az erdélyi magyar pártok választási együttműködésére

Áldását adta:)))) pápának képzeli magát:)) jó a pápát le szokta hülyézni, de helyette áldást oszt :))

Aztán 'áldását adta' néhány kamu pártra is, de ezt most ne részletezzük.
Már fáradt vagyok, és untat a hülyeség..

azt persze elfelejtetted megemlíteni, hogy a tek által megfélemlített, törvénytelenül fogvatartott, törvénytelenül átkutatott, törvénytelenül ellenőrzés alá vont, törvénytelenül lefoglalt anyagok közt, nem találtak semmi törvénytelent, 2 szendvics ~1000 Ft érték, elszámolásán kívül?

a szabálytalannak vélt 2 pár zokniról is kiderült, hogy zoknibábok készítéséhez vásárolták, nem pedig ellopták a fázós lábú rohadék libsibolsik.

vagy elfelejtetted említeni, hogy a törvénytelenségek miatt perek ép vesztésre állnak?
már amelyiket még nem vesztették el:)

mégis csak igaza volt a fidesznek, amikor benyújtotta azt a törvényjavaslatot, még a 2. orbán kormány első napjaiban, hogy amelyik párt kormányzása alatt az eu kötelezi kárpótlásra/büntetés megfizetésére magyarországot, az a párt a vagyonából térítse meg a kártérítés összegét...
a fidesz már a tagjait is eladhatta volna rabszolgának :))
v. ápolónak a délpesti kórházba, a feleségeket meg 200 évre elárverezhették volna abba a bordélyba, ahova ebédszünetben kijárnak a parlamentből :)

először is nem egy szervezetről van szó, hanem egy megbízott pályáztató szervezetről, aki nem is látja, és nem is kezeli a pénzt, csak a pályázatokat.

másodsor meg sok nyertes pályázóról aki nem nagy, milliárdos pénzeket nyernek el.

harmadszor magát a pénzt közvetlenül a forrástól, vagyis a norvégoktol kapták.

vagyis a pályázóknak csak azzal a pár százezer, vagy millió Ft. volt amivel el kellett számolniuk. Ezzel meg nem volt nehéz dolguk gondolom.

norvégiába meg nem volt merszük elküldeni a tek-et, hogy lefoglalják a norvég állam papírjait, hogy nem szűrték e össze a levet sorossal, v. gyurcsánnyal, vagy a nemzetközi háttér-hatalommal, esetleg a cionista világkormánnyal azok a rohadt libsibolsi norvégok :)) direkte magyar nemzeti kormány megdöntésére szövetkezve, az idegenszívű hazaáruló antistadionista magyar népszavazéskövetelő konycsikkal.

de jön bicycle repairman és odacsap a mocskos komcsiknak...

Kicsit bicskanyitogató, mikor egy szervezetet külföldről pénzelnek, hogy a fennálló, törvényes kormány ellen végezzen agitprop tevékenységet.

erre a kormanyra sok rossz dolog raillik, de hogy torvenyes lenne, az aligha. Brekingnyuz: hany olyan botranyrol adtak hirt, amikor a bunozok meg a sajat torvenyeiket is megszegtek. Az utobbi idok kormanyzati agitprop hadjarata utan azt kell mondanom, hogy ezidaig egy ko alatt eltel es/vagy te leszel a cinizmus farsangkor.

Hooooogy micsodaaaaa?! Büdös parasztja ne dolgozzon, de kapja érte a pízt?!?!?!?! Há' ilyet hogy merészel bárki is gondolni!!!

(Gyengébbek kedvéért: a poszt szarkazmust tartalmazott.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™